På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
  1. Talböcker
  2. Punktskrift
  3. Taktila bilder
   1. Taktila bilderböcker
  4. Lättlästa böcker
  5. E-textböcker
  6. Litteratur på teckenspråk
  7. Läromedel
  8. Arbetslitteratur
  9. Tidningar och tidskrifter
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll
Texten som lättläst

Taktila bilderböcker

Barn med synnedsättning måste få samma möjlighet som seende barn att lära sig förstå och tolka abstrakta objekt och fenomen. Därför är det viktigt att de redan tidigt får tillgång till taktila bilder. Du kan köpa eller låna böcker med taktila bilder från MTM.

Flicka med taktil bilderbok.En taktil bilderbok har oftast en tryckt bok som förlaga.

Barn med andra funktionsnedsättningar

Även barn med andra funktionsnedsättningar än synnedsättning kan ha glädje av taktila bilderböcker och har rätt att låna dem. Låna böckerna via ditt närmaste bibliotek.

Köpa taktila bilderböcker

De taktila bilderböckerna finns i begränsad upplaga och kan bara köpas av enskilda personer med synnedsättning, av bibliotek och av institutioner som specifikt arbetar med barn med synnedsättning.

Om den taktila boken

Texten är överförd i sin helhet till punktskrift och storstil. Bilderna är i olika material och i kontrastrika färger. Bildens linjer och ytor är upphöjda för att läsare ska kunna uppfatta bilden med känseln.

Alla bilder från den tryckta boken finns inte med i den taktila boken. En del bilder kan vara för svåra att överföra till reliefbild eller är bara en upprepning av föregående bild. 

Formen är viktig för att känna igen och identifiera ett föremål, det gäller för både syn och känsel. Olika föremål kan också urskiljas på grund av att de är i olika material, men formen spelar en lika viktig roll.

Materialet i bilderna är valt för att skapa en känsla för det avbildade. En stickad tröja kan vara en bit av ett luddigt material för att ge en känsla av mjukhet.

Alla bilder från den tryckta boken finns inte med i den taktila boken. En del bilder kan vara för svåra att överföra till reliefbild eller är bara en upprepning av föregående bild.

 

Länkar:

Foto: Sara Mac Key

Telefontider idag

Svarstjänsten

Punktskrifts- och prenumerationsservice

Senast ändrad: 2020-06-30 | Legimus