På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
  1. Använda Legimus
  2. Appen Legimus
  3. Läsa
    1. Hitta i talboken
    2. Läsa i dator
    3. Läsa i Daisy-spelare
    4. Läsa i mobiltelefon eller surfplatta
    5. Läsa e-textböcker i Epub 3-format
    6. Läsa e-textböcker
    7. Läsa på TV
  4. Våra medier
  5. Vanliga frågor
  6. Lästips
  7. För bibliotek
  8. Student
  9. Barn och unga
  10. Lättläst
  11. Andra språk
  12. Om webbplatsen
  13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll
Texten som lättläst

Hitta i talboken

I en talbok kan du enkelt hoppa mellan kapitel och rubriker och söka efter rubriker och sidnummer. Du kan också sätta bokmärken och göra anteckningar.

Våra talböcker är i Daisyformatet. Det gör att du mycket enkelt kan flytta mellan bokens avsnitt med hjälp av knappar eller piltangenter. Detta kallas för att navigera i talboken.

Sökbara avsnitt är:

  • rubriker
  • eventuella register
  • i många böcker även sidor

Navigering fungerar lite olika i olika talboksspelare och läsprogram för datorer. Lär dig hur den spelare eller det läsprogram du använder fungerar.

Söka rubriker

Rubriker kan finnas på flera nivåer. När du börjar lyssna på talboken finns det ett avsnitt som heter "Information om talboken". Här får du veta hur många nivåer som finns.

När du börjar lyssna på talboken läses bokens titel upp. Välj sedan att hoppa mellan rubriker på samma nivå, till exempel från kapitel till kapitel, eller att hoppa mellan olika nivåer, till exempel från kapitel till en underrubrik.

I dator med läsprogram läser du dessutom rubrikerna på bildskärmen eller punktskriftsskärmen. Du kan söka på ord i rubrikerna och snabbt hitta rätt kapitel.

Söka sidnummer

I många talböcker kan du även söka på sidnummer. Det sägs i avsnittet "Information om talboken" om det är möjligt att söka sidnummer.

Bokmärken och anteckningar

Du kan sätta bokmärken i talboken. Läser du i dator går det också att göra egna anteckningar i anslutning till den upplästa texten. Du kan skriva anteckningar eller göra röstanteckningar.

Bokmärken och anteckningar sparas i den talboksspelare eller dator de görs i - alltså inte på cd-romskivan. Du kan ta bort bokmärken och anteckningar om du inte vill ha dem kvar längre.

Om du lånar din spelare från biblioteket eller använder en gemensam dator kan det finnas bokmärken och anteckningar kvar från någon som tidigare har läst samma bok. I manualerna till de olika spelarna står det hur du tar bort bokmärken.

Markera texten

När du läser i dator kan du markera delar av den inlästa boken och sedan välja att lyssna på bara de markerade delarna.

Telefontider idag

Svarstjänsten

Punktskrifts- och prenumerationsservice

Senast ändrad: 2014-07-08 | Legimus