På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
  1. Hitta i talboken
  2. Läsa i dator
   1. Läsprogram för PC
   2. Läsprogram för Mac
  3. Läsa i Daisy-spelare
  4. Läsa i mobiltelefon eller surfplatta
  5. Läsa e-textböcker i Epub 3-format
  6. Läsa e-textböcker
  7. Läsa på TV
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll
Texten som lättläst

Läsa i dator

Ett läsprogram gör det enkelt att läsa talböcker i datorn. Om talboken innehåller både text och ljud visas texten och bilder på skärmen under uppläsningen.

Med din dator kan du läsa en talbok direkt på legimus.se eller via ett läsprogram som du installerar på din dator. MTM erbjuder läsprogrammet EasyReader till alla som har ett Legimuskonto.

Metadata/information saknas för att hantera böcker i appar och enheter som inte stödjer DAISY. Vi rekommenderar därför dessa sätt att läsa böckerna på:

Webbspelaren

På legimus.se kan du läsa direkt i din webbläsare. Klicka på länken "Läs nu" bredvid boken. Legimus webbspelare, mer information 

EasyReader


Läsprogrammet EasyReader har många fördelar när du läser talböcker i datorn.  I de böcker som har text kan du se texten på skärmen samtidigt som den läses upp. Du kan sätta bokmärken och skräddarsy hur du vill att boken ska läsas upp. EasyReader finns för PC och Mac.

E-text


MTM:s e-text läser du med programmet Textview. Det är gratis och du kan ladda ner det här i Legimus. Textview visar enbart bokens text. Talsyntes, förstoringsprogram eller punktskriftsskärm får du skaffa separat. Textview finns bara för PC. Du kan inte läsa e-textböcker i Mac eller mobiltelefoner.

SuperNova

Förstoring och talstöd i Windows-miljö för personer med en synskada – innehåller direkt åtkomst till att söka efter, ladda ned och läsa innehåll från Legimus och MTM Taltidningar.
SuperNova

Dolphin Screenreader

Skärmläsning i Windows-miljö med stöd för talsyntes och punktskrift – innehåller direkt åtkomst till att söka efter, ladda ned och läsa innehåll från Legimus och MTM Taltidningar.
Dolphin ScreenReader

Guide

Datoranvändning för personer med en synskada och utan tidigare datorvana – åtkomst till och uppläsning av talböcker samt taltidningar via enkla menyer.
Guide

Läsprogram för Linux

Du kan läsa talböcker med programmet Emerson. Det är gratis. Med Emerson kan du gå fram och tillbaka i boken, men det går inte att ändra uppläsningshastigheten.
Emerson

Mer information om läsprogram, öppnas i nytt fönster:

 

Telefontider idag

Svarstjänsten

Punktskrifts- och prenumerationsservice

Senast ändrad: 2021-09-08 | Legimus