På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på olika språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

I speglarnas sal

Omslagsbild för I speglarnas sal
Talbok
Titel: I speglarnas sal
Av: Espmark, Sten
Snittbetyg 4 av 1 st röster. Klicka för att sätta betyg på I speglarnas sal.
Målgrupp: Vuxna
Tipsat av: aswa

Sten Espmark, psykiater, beteendeterapeut och psykoanalytiker, ger i boken I speglarnas sal ett antal fallbeskrivningar från sin mångåriga praktik, fascinerande läsning om skiftande människoöden.

Här möter man bland andra Gunborg, en kvinna som lever med minnen av en plågsam uppväxt då hon blev utnyttjad av sin far och så småningom tvångssteriliserad. Hennes skydd mot en omänsklig tillvaro var att äta, att förstöra sin kropp och låta den svälla upp till orimliga proportioner. Direktören är en upptagen affärsman som plågas av sin starka flygrädsla och sina växande alkoholproblem. Lars-Åke är en man i femtioårsåldern som är helt övertygad om att han har något allvarligt fel på hjärtat och snart kommer att dö. Men det är inget fel på hjärtat. Så småningom nystas hans historia upp, en historia om en otrygg uppväxt i fosterhem och endast sporadisk kontakt med den biologiska modern.

Bokens längsta berättelse handlar om Sten Espmark själv. Han föddes i Strömsund i Jämtland 1932. Föräldrarnas separation kom att prägla Stens och hans två år äldre brors uppväxt. Fadern lämnade familjen och de flyttade med modern till Stockholm, där hon utbildade sig till tandläkare samtidigt som hon försörjde familjen genom att sitta uppe på nätterna och skriva följetonger till veckotidningar. Att Sten och hans bror Kjell (författare och akademiledamot) skulle ha en bra utbildning sågs som självklart. Sten drömde om en framtid som pianist men blev ändå läkare till slut. Här berättar han, levande och sympatiskt, om vad som styrde in honom på den väg han valde, hur han kom att specialisera sig på psykiatri och så småningom blev psykoanalytiker.

Sten Espmark tar inte ställning för eller emot i den diskussion som förs inom svensk psykiatri mellan beteendeterapeutiska och psykoanalytiska synsätt. Utifrån sin långa erfarenhet menar han att varje människa bör behandlas – och ses – som en individ och därmed finns behov av olika behandlingsmetoder och synsätt. En intressant, klok och insiktsfull bok som jag vill rekommendera för alla med intresse av ämnet.

Nyckelord: Psykologi

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

08:30-12:00Tel 040-653 27 10E-post: info@mtm.se

Punktskrifts- och prenumerationsservice

09:00-12:00040-653 27 20E-post: punktskrift@mtm.se
Senast ändrad: 2012-05-09 | Legimus