På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
 7. För bibliotek
  1. Kom igång med talböcker
   1. Om talböcker
   2. Talbokstillstånd
   3. Ansök om konton
   4. Webbutbildning
   5. Webbinarier
   6. Detta finns i Legimus
  2. Stöd i dagligt arbete
  3. Vanliga frågor
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Kom igång med talböcker

Alla bibliotek kan ansöka om bibliotekskonto.

Talböcker är ett annat sätt att läsa böcker och ett sätt för alla att få ta del av det skrivna ordet. Det är kostnadsfritt att låna talböcker i Legimus, både för biblioteket och användaren.

1. Talböcker

Börja med att lära dig mer talböcker och de särskilda upphovsrättsliga regler som gäller för dem, t ex skillnaden mellan talböcker och ljudböcker samt vem som får läsa talböcker.

2. Bibliotekskonto

För att kunna logga in i Legimus och ladda ner talböcker behöver ni ansöka om ett bibliotekskonto. Ni i kan också ansöka efter ett bibliotekskonto för att låna böcker från MTM på CD.

3. Registrerarkonto

Du som arbetar på biblioteket kan sedan gå vidare och ansöka om ett så kallat registrerarkonto. Med det kan du registrera användare för egen nedladdning i Legimus. Ditt bibliotek ska ha ett bibliotekskonto för nedladdning och du ska ha gått vår webbutbildning för registrerare.

Skolor och skolbibliotek

MTM har i uppdrag att samarbeta med bibliotek. På en skola är det därför skolbiblioteket som ska förmedla talböcker. För att få ladda ner talböcker och registrera elever för egen nedladdning ska ert skolbibliotek ha fungerande låneverksamhet och ansvarig personal.

Om er skola saknar ett skolbibliotek kan ni ändå arbeta med talböcker. Vänd er i första hand till ert kommunala bibliotek och diskutera ett möjligt samarbete. Ni kan även få möjlighet att låna in talböcker på CD från MTM. Kontakta gärna oss om ni har några frågor.

Stöd från MTM

MTM ger stöd och samarbetar med bibliotek kring talböcker och stöd till användare. Användare ska i första hand vända sig till sitt bibliotek, men ni kan alltid kontakta oss för frågor, information och råd.

Vi genomför även regelbundet studiedagar både för nybörjare på biblioteket och för er som har arbetat ett tag med talböcker.

Läs mer

Dokument

Telefontider idag

Svarstjänsten

08:30-12:00Tel 040-653 27 10E-post: info@mtm.se

Punktskrifts- och prenumerationsservice

Stängt040-653 27 20E-post: punktskrift@mtm.se
Senast ändrad: 2020-11-18 | Legimus