Här går vi igenom hur registrerare ska hantera till exempel distansstudenter och personer utan svenskt personnummer.
Det dyker ibland upp situationer vid registrering av nya användare som kan vara svåra att veta hur de ska hanteras. Kontakta gärna MTM:s Svarstjänst om du är tveksam eller inte vet hur du ska göra.
Personer som har svårt att ta del av tryckt text på grund av en funktionsnedsättning och som har fått ett samordningsnummer kan anslutas till tjänsten Legimus. Samordningsnummer är en identitetsbeteckning för personer som inte är eller har varit folkbokförda i Sverige.
1. Gå till "Mitt bibliotek"
2. Välj "Skapa vuxen låntagare " eller "Skapa låntagare under 18 år kort" i menyn till vänster
3. Gå igenom avtalet med låntagaren och bocka i rutan som visar att ni har läst det
4. Fyll i uppgifterna i formuläret.
5. Samordningsnumret ska anges i fältet för personnummer/samordningsnummer..
6. Fyll i kontots giltighetstid. Kontot går inte att spara utan att giltighetstid anges. Kontot kan ha max ett års giltighetstid.
7. Klicka på "Spara"
Nu har användaren ett konto till Legimus. Ett lösenord skickas automatiskt till hens e-postadress.
OBS! Kontots giltighetstid måste uppdateras när giltighetstiden gått ut. Biblioteket uppdaterar kontots giltighetstid åt användaren.
Om användaren får ett svenskt personnummer kan biblioteket uppdatera kontot åt användaren med de nya uppgifterna. Då kommer ingen giltighetstid krävas.
Personer som har svårt att ta del av tryckt text på grund av en funktionsnedsättning och som är registrerade som asylsökande hos migrationsverket kan anslutas till tjänsten Legimus. För att få tillgång till tjänsten behöver hen ett giltigt LMA-kort. LMA-kortet är ett plastkort med ett foto på den som är asylsökande och ett unikt nummer kopplat till den som söker asyl. Alla asylsökande får LMA-kort från migrationsverket.
Nu har användaren ett konto till Legimus. Ett lösenord skickas automatiskt till hens e-postadress.
OBS! Kontots giltighetstid måste uppdateras om användaren får ett nytt LMA-kort. Biblioteket uppdaterar kontots giltighetstid åt användaren.
Asylsökande som är registrerade i Legimus måste få ett nytt konto om de får ett svenskt personnummer. Biblioteket registrerar det nya kontot med svenskt personnummer, och plockar bort det gamla kontot med LMA-nummer.
Utländska studenter på universitet och högskola kan få ett tillfälligt konto för Egen nedladdning. Skicka följande uppgifter till info@mtm.se:
Du får e-post inom två arbetsdagar med information om hur du går vidare för att registrera studenten.
För att få ett konto för Egen nedladdning måste användaren ha ett svenskt personnummer. Undantag görs för studenter vid universitet och högskola, och asylsökande se ovan.
Personer utan svenskt personnummer kan förstås låna talböcker på biblioteket, men du kan alltså inte ge dem ett konto för egen nedladdning. Tänk på att även personer som inte har svenska som förstaspråk måste ha en läsnedsättning för att läsa MTM:s böcker.
Du kan ge personer med skyddad identitet ett konto för Egen nedladdning. Du registrerar dem som vi beskriver nedan, men sedan tar MTM över kontot. Användaren kommer sedan inte att tillhöra ditt bibliotek och inte heller räknas in i bibliotekets statistik.
Om du ska registrera ett barn och både barnet och vårdnadshavaren har skyddad identitet, gör du på samma sätt genom att fylla i barnets och vårdnadshavarens personnummer och en e-postadress.
Högskolebiblioteket kan ha ett introduktionssamtal på distans om studenten inte har möjlighet att komma till biblioteket. Högskolebibliotekarien väljer tillsammans med studenten på vilket sätt introduktionssamtalet ska genomföras, till exempel via Skype eller via telefon. Högskolebiblioteket ska säkerställa identiteten på den som får kontot samt genomföra introduktionssamtal enligt MTM:s mall för Introduktionssamtal.
Studenten kan även få sitt legimuskonto på ett bibliotek i sin hemstad. För att kunna ta del av MTM:s stöd till studenter ska kontot sedan flyttas över till studentens högskolebibliotek. Studenten kan själv flytta sitt konto via Mina sidor på legimus.se.
Det går inte att ha ett användarkonto på flera bibliotek, så studenter som läser på flera lärosäten får välja vilket bibliotek kontot ska vara kopplat till.
En myndig person som har god man har rätt att själv t ex ingå avtal. Du kan ge dem ett konto för Egen nedladdning på samma villkor som övriga användare.
En myndig person som har en förvaltare har inte rätt att ingå avtal. Du kan alltså inte ge användare som har en förvaltare ett konto för egen nedladdning utan måste hjälpa dem med talböcker på annat sätt.
En god man kan träda in i vårdnadshavares ställe för minderårig, exempelvis för ensamkommande barn.
Det är alltid god man som i vårdnadshavares och förmyndares ställe ska ingå ev. avtal för barnets räkning. Ingen annan har behörighet att juridiskt företräda barnet, se 2 § lagen om god man för ensamkommande barn.
Om en person inte har möjlighet att komma till biblioteket går det bra att använda ett ombud. Ombudet ska ha en fullmakt från personen samt ta med både sitt eget ID-kort och användarens ID-kort.
Svenska medborgare som bor utomlands kan vid besök i Sverige kontakta sitt bibliotek för att få ett konto för Egen nedladdning.
Om en ny Legimusanvändare inte har möjlighet att komma till biblioteket så kan man hålla introduktionssamtalet på distans. Du som registrerar väljer tillsammans med användaren på vilket sätt introduktionssamtalet ska genomföras, till exempel via Skype eller via telefon. Biblioteket ska säkerställa identiteten på den som får kontot samt genomföra introduktionssamtal enligt MTM:s mall för Introduktionssamtal.
Möjlighet till registrering på distans infördes under pandemin och gäller tills vidare.
Personer som omfattas av massflyktsdirektivet och varken har LMA-kort eller samordningsnummer kan få Legimuskonto på följande sätt.
Biblioteket kontaktar info@mtm.se med följande information:
Biblioteket får e-post inom två arbetsdagar med information om hur ni går vidare för att registrera personen.