Appen legimus är till för dem som är låntagare eller registrerare. Det går även att logga in med ett demokonto. Det går inte att logga in med bibliotekskontot i appen. Det kontot ska endast användas för att ladda ner talböcker.
Vi har samlat frågor om appen Legimus, du kan välja mellan att läsa frågor om appen för Android eller för iOS. Det finnns även instruktioner och filmer samlade under Appen Legimus.
Gå vidare till vanliga frågor om appen Legimus.
Läs instruktioner och se filmer om appen Legimus
I Sverige arbetar vi enligt en modell som kallas den svenska talboksmodellen. Enligt den producerar MTM talböcker och biblioteken är ansvariga för att förmedla dem. Det sättet att arbeta har sin grund i utredningen Kultur åt alla (SOU 1976:20).
Alla som har behov av att visa och lära ut Legimus kan ansöka om ett demokonto.
Ansök om demokonto till Legimus
Läs om den svenska talboksmodellen, öppnas i nytt fönster
Nej, det behövs ingen fastställd diagnos, men en användare ska kunna göra det troligt att de inte kan läsa tryckta böcker.
Läs om vem som får låna talböcker
Elever som har en läsnedsättning, som behöver få en tryckt bok anpassad på något sätt för att kunna läsa den, har rätt att låna talböcker. Läsnedsättningen ska ha sin grund i en funktionsnedsättning. En del skolor använder DLS, Diagnostiska läs- och skrivprov, för kartläggning av elevens färdigheter i läsning och skrivning, ibland kallas de Staninetest. Enbart ett lågt resultat på testet kan inte ligga som grund för att eleven har rätt till talböcker. Det måste också finnas en misstanke om att eleven har en funktionsnedsättning som medför läsnedsättningen.
Läs mer om vem som får låna talböcker
Nej, det är bara personer med funktionsnedsättningar som har rätt att läsa talböcker. Det regleras i Upphovsrättslagen, 17§ "Framställning av exemplar m.m. till personer med funktionshinder".
Läs om Upphovsrättslagen, öppnas i nytt fönster
Du som arbetar på ett bibliotek kan ansöka om att bli registrerare för ditt bibliotek genom att fylla i ett ansökningsformulär. Ditt bibliotek måste ha ett bibliotekskonto för nedladdning.
Läs om att komma igång med talböcker
Läs om konton till Legimus
Se efter så att du har lagt in rätt e-postadress. Ibland fastnar e-postutskicken i spam-filter, så be låntagaren kontrollera sin spamkorg. Du kan alltid skapa ett nytt lösenord om det behövs.
Läs om hur du arbetar i MTM:s användarregister
När du loggar in i MTM:s användarregister hittar du en länk till sådana ansökningar direkt på startsidan.
Läs om hur du arbetar i MTM:s användarregister
Registrera låntagaren som vanligt, men skriv ett sista datum i fältet Giltighetsdatum. När datumet har passerat kan låntagaren inte längre logga in.
Läs om hur du arbetar i MTM:s användarregister
Ja, du kan registrera personer med samordningsnummer, personnummer eller LMA-nummer. Vi gör också undantag för utländska studenter på universitet och högskola. De kan få ett nedladdningskonto under tiden de studerar på ett svenskt lärosäte. Kontakta oss för mer information.
Läs om särskilda fall vid registrering av låntagare
Ja. Sök fram boken med hjälp av sökfunktionen och öppna bokens katalogpost i träfflistan. Om du är inloggad finns där knappen "bevaka". När boken är klar för att låna får du ett mail till din registrerade e-postadress om detta.
Du kan bara beställa inläsning till låntagare som har sitt konto på ditt bibliotek. Be låntagaren att flytta sitt konto till din högskola genom att byta bibliotek under Mina sidor i legimus.se.
Ja, men bara under förutsättning att kollegan har en läsnedsättning. Du får alltså enbart ge konton till personer som har läsnedsättningar, det gäller även dig själv, anhöriga eller kolleger. Det går att ansöka om ett demokonto för den som vill testa att ladda ner från Legimus och läsa talböcker.
Ja, du kan ansöka om ett demokonto. Om du arbetar på ett bibliotek och arbetar med talböcker, kan du ansöka om ett så kallat registrerarkonto. Om du redan har ett registrerarkonto, så kan du använda det för att testa och lära ut Legimus.
Läs om konton till Legimus