På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
  1. Använda Legimus
  2. Appen Legimus
  3. Läsa
  4. Våra medier
  5. Vanliga frågor
  6. Lästips
    1. Demokratin 100 år
    2. Garanterat bra böcker
    3. Nya böcker
    4. Böcker från olika decennier
    5. Blandade tipslistor
    6. Bokklubbar
    7. Böcker med betyg
    8. Inlästa boktips
    9. Nya böcker på olika språk
    10. Biografier
    11. Norska långserier
    12. Deckare
    13. Faktaböcker
    14. Klassiker
    15. Leva med läsnedsättning
    16. Noveller
    17. Poesi
    18. Romaner
    19. SF och Fantasy
    20. Skräck
    21. Unga vuxna
  7. För bibliotek
  8. Student
  9. Barn och unga
  10. Lättläst
  11. Andra språk
  12. Om webbplatsen
  13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Fettisdagen

Dags att äta semlor!

Fettisdagen är enligt traditionen den dag då man får äta semlor, men många har nog redan tjuvstartat... Semla

Semlan, även kallad fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller hetvägg, har en lång historia. Den förekommer i lite olika variationer i Skandinavien, Finland och Baltikum. Dagens semla (med mandelmassa och grädde) härstammar från 1500-talet.

Nuförtiden finns det semlor i alla möjliga (och omöjliga) varianter, exempelvis: wienersemla, tacosemla, karlsbadersemla, nutellasemla, semmelwrap och semmeltårta. Enligt min mening är ändå den vanliga semlan bäst!

/Helena

Böcker om semlor och mattraditioner i Sverige

  1. Semlor (2006)

    Omslagsbild för Semlor

    Av: Öhrn, Maria

    Semlor Talbok Talbok

    Semlan hör till våra mest älskade bakverk och har numera sin givna plats i konditoridisken från jul till påsk. Här sätts det populära bakverket in i ett historiskt, religiöst och socialt sammanhang. Det handlar om fastlagstraditioner, kung Adolf Fredriks sista måltid, privatdetektiv Ture Sventon, hur man äter hetvägg, orten Semlan, fettisdagsgubbar, ett bageri i New York m.m. Även recept på ett tiotal olika semlor. Inläst ur NoK, 2006

    Klicka för att sätta betyg på Semlor.
    Lägg till i:
  2. Mat från Sverige (1995)

    Omslagsbild för Mat från Sverige
     
    Mat från Sverige Talbok Talbok

    Över 150 recept på typiska svenska maträtter, bröd, kakor och efterrätter. Den perfekta kokboken för den som vill laga svensk husmanskost, som kroppkakor, sotare och kalvstek. De stora högtidernas maträtter finns också med, t.ex. sillinläggningar och lutfisk. Bland bakverken märks mjukt tunnbröd, saffransbullar, semlor och mandelmusslor, men även hastbullar och skorpor

    Klicka för att sätta betyg på Mat från Sverige.
    Lägg till i:
  3. Det svenska matåret (1992)

    Omslagsbild för Det svenska matåret
     
    Det svenska matåret Talbok Talbok

    Sverige är ett underbart matland med ett rikt och varierat kök som bygger på ett överflöd av goda råvaror: skaldjur, fisk, vilt, bär och grönt, en god trädgårdskultur med härliga grönsaker, bär och frukter. Här har de tolv kockarna i svenska kocklandslaget tagit vara på och omvandlat rikedomen till god mat. Spännande rätter, en blandning av tradition och nytänkande, som följer årstidernas växlingar

    Klicka för att sätta betyg på Det svenska matåret.
    Lägg till i:
  4. Våra svenska matrötter (1990)

    Omslagsbild för Våra svenska matrötter
    mat & kultur i Skansenmiljö

    Av: Sandberg, Marianne

    Våra svenska matrötter Talbok Talbok

    M.S., matskribent i Svenska Dagbladet, berättar kåserande om mat och kultur i Skansenmiljö. Det handlar om det svenska bondesamhällets maträtter, råvaror, jakt- och fångstvanor. Även fäbodliv och kokbokshistoria tas upp och Skansenpersonal intervjuas. De traditionella maträtterna presenteras årstidsvis och kompletteras med uppgifter om de traditionella helgerna, aktuella råvaror och landskapsseder

    Klicka för att sätta betyg på Våra svenska matrötter.
    Lägg till i:

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

08:30-12:00Tel 040-653 27 10E-post: info@mtm.se

Punktskrifts- och prenumerationsservice

09:00-12:00040-653 27 20E-post: punktskrift@mtm.se
Senast ändrad: 2018-02-12 | Legimus