Dags att äta semlor!
Fettisdagen är enligt traditionen den dag då man får äta semlor, men många har nog redan tjuvstartat...
Semlan, även kallad fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller hetvägg, har en lång historia. Den förekommer i lite olika variationer i Skandinavien, Finland och Baltikum. Dagens semla (med mandelmassa och grädde) härstammar från 1500-talet.
Nuförtiden finns det semlor i alla möjliga (och omöjliga) varianter, exempelvis: wienersemla, tacosemla, karlsbadersemla, nutellasemla, semmelwrap och semmeltårta. Enligt min mening är ändå den vanliga semlan bäst!
/Helena
Av: Öhrn, Maria
Semlan hör till våra mest älskade bakverk och har numera sin givna plats i konditoridisken från jul till påsk. Här sätts det populära bakverket in i ett historiskt, religiöst och socialt sammanhang. Det handlar om fastlagstraditioner, kung Adolf Fredriks sista måltid, privatdetektiv Ture Sventon, hur man äter hetvägg, orten Semlan, fettisdagsgubbar, ett bageri i New York m.m. Även recept på ett tiotal olika semlor. Inläst ur NoK, 2006
Klicka för att sätta betyg på Semlor.Över 150 recept på typiska svenska maträtter, bröd, kakor och efterrätter. Den perfekta kokboken för den som vill laga svensk husmanskost, som kroppkakor, sotare och kalvstek. De stora högtidernas maträtter finns också med, t.ex. sillinläggningar och lutfisk. Bland bakverken märks mjukt tunnbröd, saffransbullar, semlor och mandelmusslor, men även hastbullar och skorpor
Klicka för att sätta betyg på Mat från Sverige.Sverige är ett underbart matland med ett rikt och varierat kök som bygger på ett överflöd av goda råvaror: skaldjur, fisk, vilt, bär och grönt, en god trädgårdskultur med härliga grönsaker, bär och frukter. Här har de tolv kockarna i svenska kocklandslaget tagit vara på och omvandlat rikedomen till god mat. Spännande rätter, en blandning av tradition och nytänkande, som följer årstidernas växlingar
Klicka för att sätta betyg på Det svenska matåret.Av: Sandberg, Marianne
M.S., matskribent i Svenska Dagbladet, berättar kåserande om mat och kultur i Skansenmiljö. Det handlar om det svenska bondesamhällets maträtter, råvaror, jakt- och fångstvanor. Även fäbodliv och kokbokshistoria tas upp och Skansenpersonal intervjuas. De traditionella maträtterna presenteras årstidsvis och kompletteras med uppgifter om de traditionella helgerna, aktuella råvaror och landskapsseder
Klicka för att sätta betyg på Våra svenska matrötter.