Sveriges kvinna i New York
Agda Rössel föddes 1910 i Gällivaretrakten, där hennes far var banvaktare. Hon hade som barn en stor kunskapstörst men att en flicka skulle ta studenten var uteslutet.
Så i mitten av 30-talet gav sig Agda Rössel av och flyttade på vinst och förlust till Stockholm. Hon ville utbilda sig. Under studietiden väcktes hennes sociala engagemang och hon var vad vi idag förmodligen skulle kalla feminist.
Under många år arbetade Agda sedan som direktör på Arbetsmarknadsstyrelsen och med många internationella uppdrag på sin agenda. Hon var urtypen för en arbetsnarkoman och hade en enorm kapacitet kombinerat med outsinligt engagemang, som främst användes i kampen för kvinnors villkor. Hon var till exempel den första kvinna som i FN tog upp frågan om kvinnlig könsstympning. På 50-talet blev Agda Rössel Sveriges första kvinnliga ambassadör i FN, samtidigt som Dag Hammarskjöld var generalsekreterare.
Det här är en spännande och personligt hållen bok, skriven med lätt hand av en avlägsen släkting till Rössel, journalisten Elin Jäderström. Agda Rössels liv är fascinerande, det var ett liv med växeln i högsta läge och med många yrkesmässiga framgångar men också personliga tragedier.