Nya talböcker november 2022

Inledning

Listan är uppdelad i 3 delar; Litteratur för vuxna, Litteratur för Barn och Böcker på andra språk än svenska, vilka ligger på nivå 1. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är uppdelade mellan Skönlitteratur, Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Böcker på andra språk än svenska är uppdelade mellan Böcker för vuxna och Böcker för barn. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnitten Skönlitteratur och Böcker på andra språk än svenska, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 159 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Hannas Sweet Deli

av Kristina Ahlström. Romanus & Selling, 2022. Inläst av Ylva Törnlund.

11 tim, 45 min. Talbok.

Hanna upplever en 48-årskris och känner inte längre någon framtidstro. Hennes rike man har övergett henne och villan i Bromma känns plötsligt som ett bårhus. Då dyker hennes stjärnkocksson Erik upp och skänker henne en lokal på Södermalm där hon kan baka. Hon startar ett litet bageri och livet tar en ny vändning. Samtidigt träffar hon en ny man medan hennes gamle man, Erik åter börjar närma sig henne. Vem ska hon välja? En feelgoodroman med bakning i centrum.

MediaNr: CA63388

Kärlek och tro

av Monica Ali. Översatt av Ann Björkhem. Bokförlaget Forum, 2022. Inläst av Elisabet Thorborg.

18 tim, 50 min. Talbok.

Yasmin och Joe ska gifta sig. Nu ska deras föräldrar träffas för att planera bröllopet. Joes mamma är feminist, Yasmins mamma håller hårt i de indiska traditionerna och hennes pappa har arbetat sig upp från gatuförsäljare i Calcutta till läkare i London. En berättelse där möten mellan kulturer, generationer, religioner och klasstillhörigheter skildras genom flera röster från släktingar och vänner. Hemligheter och konflikter kommer till ytan.

MediaNr: CA63352

Alla mina dagar

av Gerda Antti. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Ylva Törnlund.

02 tim, 13 min. Talbok med text.

I denna bok fortsätter Gerda Antti, som med råge har passerat sin 90-årsdag, sina allvarliga men även småroliga och alltid uppriktiga minnen och funderingar kring livet, döden och allt däremellan. Hon minns inte längre alltid namnet på de blommor hon ser och vissa dagar känner sig hon sig lika tom som pappret om en gammal karamell men än finns livsgnistan och glädjen i vardagens små under kvar.

MediaNr: CA62850

När spåren försvinner

av Elina Backman. Bokfabriken, 2022. Inläst av Anna Döbling.

12 tim, 28 min. Talbok.

Andra delen i serien som börjar med När kungen dör. I uppföljaren återkommer journalisten Saana Havas och kriminalkommissarien Jan Leino. En ung student, som arbetat med en filmdokumentär, hittas död i ett naturreservat utanför Helsingfors och mystiken tätnar när ytterligare en person i teamet röner samma öde. Med ett poetiskt språk beskriver författaren naturen i det vindpinade reservatet såväl som karaktärerna och deras komplexa förhållande till varandra.

MediaNr: CA63731

Det kommer inte alltid vara du

av Petra Backström. Wahlström & Widstrand, 2022. Inläst av Toya Westberg.

07 tim, 16 min. Talbok.

Ett jag, en han, ett du. En relation som kanske falnat, en annan som precis håller på att börja. De träffas via jobbet. Långa mejl skickas sent om kvällarna. Men snart räcker inte texten till. Samtidigt finns hon med de två barnen i bakgrunden. På ett både intimt och osentimentalt sätt gestaltas de små ögonblicken mellan två älskande – de trasiga och de kittlande.

MediaNr: CA63492

Lågorna

av Lina Bengtsdotter. Forum, 2022. Inläst av Åsa Ekberg.

08 tim, 58 min. Talbok.

Efter ett nödsamtal från barndomsvännen Katja återvänder Vega till Silverbro, det lilla samhället hon lämnade tio år tidigare. Men när Vega kommer dit är Katja spårlöst försvunnen. Tankarna går oundvikligen till Katjas moster Sofia Lo, tonåringen som försvann för mer än 30 år sedan. Har de två försvinnandena någonting gemensamt och kommer Vega hitta Katja i tid, eller riskerar deras mörka hemlighet att avslöjas?.

MediaNr: CA63461

Ovanjorden

av Mikael Berglund. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Ove Ström.

05 tim, 56 min. Talbok.

En av de sista dagarna av sommarjobbet på förskolan i Ammarnäs träffar Oskar renskötaren Eija, storasyster till ett av barnen. Det blir början på en omvälvande relation till Eija och till människorna, fjällen, vattendragen och själva luften omkring henne. En berättelse om samhörighet och tillit, och om hur marken kan upplevas ge vika, då två människor lyckas komma varandra riktigt nära, om så bara ett ögonblick i taget.

MediaNr: CA62405

Sommaren på Österlen

av Mikael Bergstrand. LL-förlaget, 2022. Inläst av Dan Bratt.

01 tim, 45 min. Talbok.

Det är 1960-tal och Jan och hans föräldrar ska åka till ett sommarhus de har hyrt på Österlen. Jan har packat serietidningar och schack. Han är förberedd på en långtråkig tillvaro. Men så träffar han Ivar på bondgården intill och sommarlovet blir ett enda långt äventyr. Ett äventyr fyllt av hemligheter och hemskheter. Men också av värme, glädje och vänskap. Så där som det bara kan vara när det är sommar och man är tio år. Lättläst.

MediaNr: CA63379

Andromeda

av Therese Bohman. Norstedts, 2022. Inläst av Anna Godenius.

05 tim, 17 min. Talbok.

En ung kvinna kommer till förlaget Rydéns i Stockholm som praktikant men blir kvar under många år och får ett allt större ansvar. Allt under överinseende av Gunnar, den litteräre chefen som står bakom förlagets finaste utgivning, den som publiceras under namnet Andromeda. Med åren växer deras arbetsrelation till något som de båda har svårt att definiera. Kanske handlar det om ömsesidigt förtroende? Eller handlar det i själva verket om något annat?.

MediaNr: CA63628

Alla vill ju hem

av Anna Brynhildsen. Wahlström & Widstrand, 2019. Inläst av Qina Hermansson.

09 tim, 41 min. Talbok.

Rebecka vikarierar som lärare. När pojkvännen gör slut måste hon börja plugga för att få behålla studentlägenheten. Det blir en kurs i jiddisch. Där går också Elinor och de inleder en vänskap som får konsekvenser för andra relationer. Rebecka brottas med sin judiska identitet och konfronterar sin mamma som aldrig har pratat om vad som hände Rebeckas mormor, den enda i familjen som överlevde. Samtidsroman som utspelar sig i Lund och Malmö. Debut.

MediaNr: CA63592

Det lilla kaféet i Köpenhamn

av Julie Caplin. Översatt av Gabriella Andersson. Nona, 2022. Inläst av Daniella Liljeström.

12 tim, 28 min. Talbok.

Kate jobbar på PR-byrå i London och är tillsammans med en av sina kollegor. Framtiden ser ljus ut både för karriär och kärlek då hon plötsligt får korgen av pojkvännen, som dessutom lägger beslag på Kates befordran. Fylld av förtvivlan följer hon med några journalistvänner till Köpenhamn, där hon förutom att upptäcka stadens charm och mat även blir förälskad i en dansk. Med sin kombination av reseskildring och roman ha författaren gjort denna genre till sitt signum.

MediaNr: CA63389

Förläggarens hustru

av Clare Chambers. Översatt av Maria Bodner Gröön. Etta, 2022. Inläst av Jörgen Bodner.

10 tim, 59 min. Talbok.

En gång drömde Christopher om att bli författare. Han hoppade av universitetet och hamnade i kretsen av Londonförläggaren Owen Goddard och hans hustru. Framtiden såg ljus ut men så hände något som fick honom att abrupt bryta upp och sluta skriva. 20 år senare söker en ung forskare upp honom för att skriva en biografi om den nu avlidne Owen Goddard. Genom ett gammalt dokument rullas händelserna upp och Christopher tvingas konfrontera sitt förflutna.

MediaNr: CA63328

Papperspalatset

av Miranda Cowley Heller. Översatt av Jan Hultman. Forum, 2021. Inläst av Linda Norgren.

14 tim, 03 min. Talbok.

En sommarmorgon vaknar Elle Bishop, trebarnsmor och lyckligt gift, i familjens sommarhus i Cape Cod. Men så erinrar hon sig det passionerade mötet med barndomsvännen Jonas kvällen innan och ställs inför ett livsavgörande beslut. Hon måste välja mellan den trygga tillvaro hon skapat med sin älskade make Peter, och det liv hon föreställde sig att hon skulle leva med ungdomskärleken Jonas, om inte en tragisk händelse hade förändrat deras liv.

MediaNr: CA62058

Vesalius

av Magnus Dahlström. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Helena Gripe.

07 tim, 48 min. Talbok.

Den medeltida anatomen Andreas Vesalius (1514-1564) får en försändelse, en hand förpackad i ett låda och ett tillhörande brev. I brevet hävdas det att handen har tillhört Jesus och Vesalius känslor pendlar mellan exaltation och djupt tvivel rörande äktheten i brevets påstående. Boken följer Vesalius inre monolog som präglas av hans alltmer förvirrade och paranoida sinnestillstånd.

MediaNr: CA63277

Andra sommaren på Katthotellet

av Jessika Devert. Printz Publishing, 2022. Inläst av Björn Muda.

10 tim, 54 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Katthotellet vid kusten. Det har gått ett år sedan Jonna flyttade från Göteborg till den lilla skärgårdsön Räkholmen för att öppna katthotell. Nu har hotellet öppnat men affärerna går trögt. Dessutom smyger en djurrättsaktivist runt i krokarna och både gammal och ny kärlek vållar bekymmer. Tur att hon har sina vänner som stöd och det väntar både midsommarfirande och 70-årsfest. Feelgood.

MediaNr: CA63466

Sjöjungfrun

av Anki Edvinsson. Norstedts, 2022. Inläst av Sanna Tidbeck.

13 tim, 06 min. Talbok.

Andra delen i serien som började med Snöängeln. En hemlös kvinna hittas brutalt mördad i Umeälven och poliskollegorna von Klint och Berg kopplas på fallet. En ung man som ställer sig på Rådhustorget med en bombväst, vilket tycks ha bäring på fallet, och ett allmänt accelererande våld i staden tvingar dem till att fatta snabba beslut, samtidigt som de tampas med sina egna personliga bekymmer.

MediaNr: CA62996

Nord

av Katarina Ekstedt. Bookmark förlag, 2022. Inläst av Jörgen Bodner.

09 tim, 14 min. Talbok med text.

Som tonåring manipuleras Alex att ta på sig skulden för en ödesdiger olycka och blir socialt uthängd och mobbad. Nu är han utbildad kock men ensam, arbetslös, utan självkänsla och rädd för att bli igenkänd. När han erbjuds jobb på en stjärnkrog i Åre tvekar han inte. Krogen ägs av ett äkta par. Alex inleder ett förhållande med hustrun som visar sig ha mycket att dölja och han dras in i en härva av sex, lögner och hot. Psykologisk spänningsroman.

MediaNr: CA62838

Juli enligt Julia

av Kristin Emilsson. Printz Publishing, 2022. Inläst av Lotta Lundberg.

10 tim, 52 min. Talbok.

Fristående fortsättning på serien som börjar med Julen enligt Julia. En romcom om nyförälskade Julia och Petter som planerar inför sommarsemestern, dock med de lite olika uppfattning av vad om är en bra semester. Andra personer i deras omgivning medverkar också i historien med sina personliga drömmar och försök att uppfylla dessa. Frågor om man ska följa sin dröm eller sitt hjärta och att våga släppa någon nära går som en går röd tråd genom berättelsen. Feelgood.

MediaNr: CA63165

Äldreboendet Pärleporten

av Lilly Emme. Historiska media, 2022. Inläst av Britt Ronström.

05 tim, 58 min. Talbok.

Tredje delen i serien som börjar med Bokförlaget Gyllendufva. I sin genomgång av arbetsplatser i Kvarteret Kronan har författarduon nu kommit till ett äldreboende. Här råder en god stämning som nu dock fördunklas av att mögel och ventilationsproblem har drabbat deras gemensamma hem. Det faller på den neurotiske men godhjärtade Birk att avhjälpa situationen. En feelgoodroman där de boendes kreativa leverne alternerar med hur man löser små problem i vardagen.

MediaNr: CA63815

I skuggan av dig

av Christina Erikson. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Björn Muda.

10 tim, 44 min. Talbok.

Femte delen i serien som börjar med din vän Forsete. Stjärnskådespelaren Philip Johnsson försvinner plötsligt från sitt hem en natt. Hans fru var hemma men märkte ingenting, enligt egen utsago. Kriminalkommissarie Elias Svensson med kollegor kopplas in och uppenbarar insidan av en filmbransch där många farit illa, inte minst i följderna av #metoo.

MediaNr: CA62905

Omständigheter

av Annie Ernaux. Översatt av Maria Björkman. Norstedts, 2022. Inläst av Anna Godenius.

02 tim, 17 min. Talbok.

Omständigheter är en självbiografisk roman som tar upp en händelse som präglat författarens liv sedan dess. Som 23-årig litteraturstudent på 1960-talet blir hon ofrivilligt gravid och hon beslutar sig i största hemlighet för att göra en abort, vilken så när kostar henne livet. Hon befann sig vid denna tid i en fas där hon försökte ta sig ur sin arbetarklassmiljö och händelsen blir därför som en spegel av det ojämlika och ojämställda samhälle som då rådde och som idag hotar att komma tillbaka.

MediaNr: CA63465

Härifrån

av Victoria Everbrand. Norstedts, 2022. Inläst av Lo Thorsdotter.

12 tim, 23 min. Talbok.

I Vresta väntar man. På att den gamla fabriken ska återuppstå, eller på att en frälsare ska svepa in och rädda staden från förfallet. Ozzie väntar på att bli vuxen. På att livet ska börja. Att Ozzies mamma är en mördare vet hela Vresta och skam går i arv. Så fort högstadiet är slut tänker han lämna allt och aldrig se tillbaka. Härifrån är en roman om att växa upp och vilja fly. Om att längta bort från ärvda synder och att söka efter sina rötter.

MediaNr: CA62228

Slugger

av Torbjörn Flygt. Polaris, 2022. Inläst av Martin Lindberg.

20 tim, 14 min. Talbok.

Tredje fristående delen som inleds med Underdog. Johan Kraft är nu en etablerad familjerättsjurist med egen byrå som närmar sig 60 och ser tillbaka på det liv som blev och kunde ha blivit. Romanen utspelar sig under tre dagar kring midsommar men berättas i återblickar och funderingar kring systerns sjukdom och död, den trassliga relationen till sonen och om samhället och samtiden i stort.

MediaNr: CA63105

Minnesförlusten

av Anna Fredriksson. Forum, 2022. Inläst av Toya Westberg.

10 tim, 47 min. Talbok.

En kvinna hittas övergiven och skadad till havs. Identitetshandlingarna visar att hon heter Klara och är 37 år. När hon vaknar på sjukhuset har hon inte några minnen alls av sitt tidigare liv. Med hjälp av psykologen Tim återuppbygger hon minnet av vem hon är. Gradvis inser Klara att hon har utsatts för ett mordförsök och att någon är ute efter henne. Psykologisk spänningsroman om identitet, komplicerad kärlek, makt och kontroll.

MediaNr: CA63536

Sorg och saknad

av Emma Frey-Skøtt. LL-förlaget, 2022. Inläst av Sari Eliasson.

00 tim, 42 min. Talbok.

Nio noveller och fyra dikter som handlar om starka känslor av sorg och saknad. Anledningarna till känslorna kan vara många. En förlorad relation. En sjuk anhörig. En saknad ungdomstid. Ett favoritfik som ska stänga. Det är okej att vara ledsen, att sörja och sakna. Men texterna visar också att det är möjligt att resa sig efter en sorg, och känna värme, tröst och hopp. Lättläst.

MediaNr: CA63196

Blodregn

av Leffe Grimwalker. Bokfabriken, 2022. Inläst av Dan Bratt.

10 tim, 43 min. Talbok.

Del 6 i serien som börjar med En perfekt storm. Alex Storm har sökt en fristad i de norrländska skogarna efter att ha vänt Hongkongtriaderna ryggen. Nu måste han hitta sin dotter, som kidnappats av Alex halvbror, triadledaren Peter Bao. På andra sidan jordklotet letar lönnmördaren Lily Rose efter sin biologiska mamma. Hon söker upp en mystisk japansk sekt, som även påstår sig veta var Alex dotter är gömd. Spåren leder till Ryssland. Thriller.

MediaNr: CA63564

Ödet och ursinnet

av Lauren Groff. Översatt av Bogg Johanna Karlsson. Bookmark, 2022. Inläst av Toya Westberg.

17 tim, 48 min. Talbok.

Historien om en stormande kärlekssaga, ett äktenskap och två liv berättad först ur hans perspektiv, sedan hennes. Lotto och Mathilde träffas på en fest strax innan de slutar college, blir blixtförälskade och gifter sig efter två veckor. De är unga, vackra, har framtiden för sig och lever ett bohemiskt liv med stort umgänge i New York. Vi följer dem genom livets vändningar med förlorade drömmar, svek och djupa hemligheter. Relationsroman.

MediaNr: CA63533

En egen lön

av Maria Gustavsdotter. Historiska media, 2022. Inläst av Anna Döbling.

11 tim, 03 min. Talbok.

1913 börjar Hillevi som piga på Tjolöholm slott. Hon drömmer om ett friare och bättre liv. När frun på slottet introducerar henne för fotograferandets konst och kvinnors rättigheter hittar hon sin dröm och kan så småningom öppna fotoateljé. 2020 planerar Daphne att öppna egen fotoateljé när coronapandemin ändrar allt och tvingar henne att leva av sambons inkomst. Berättelse från olika tider om kvinnors förutsättningar till ett självständigt liv.

MediaNr: CA63648

Konrad Visslers förunderliga resa till Ångermanland

av Annette Haaland. Bokförlaget Semic, 2022. Inläst av Malin Wahlstedt.

10 tim, 35 min. Talbok.

Konrad har en livskris; han fyller snart 35, arbetssituationen är halvdan och flickvännen Anja har kastat ut honom. Som en utväg ur eländet erbjuder hans kusin Vendela honom att fara till barndomens Ångermanland för att där hitta en försvunnen byrå, något en faster i USA har erbjudit en riklig hittelön för. Återkomsten blir en anledning till många oväntade möten med personer ur det förgångna vilket i sig leder till en existentiell livsomvandling. Feelgoodroman.

MediaNr: CA63167

Det åttonde livet (till Brilka)

av Nino Haratischwili. Översatt av Ebba Högström. It-lit, 2021. Inläst av Bodil Carr Granlid.

44 tim, 03 min. Talbok.

I början av det tjugonde århundradet klättrar en georgisk familj mot toppen med hjälp av ett hemligt chokladrecept. Ett sekel senare har Sovjetunionen upplösts och Georgien slitits sönder av inbördeskrig. Niza har brutit med familjen och emigrerat till Berlin. När hennes tolvåriga systerdotter Brilka inte vill återvända till Tbilisi efter en resa i väst tvingas Niza spåra upp henne. Och för Brilka berättar hon familjens historia. Ett familjeepos.

MediaNr: CA61011

Folk som sår i snö

av Tina Harnesk. Bokfabriken, 2022. Inläst av Örjan Blix.

09 tim, 06 min. Talbok.

85-åriga samekvinnan Mariddja närmar sig livets slut, efter att ha fått en cancerdiagnos. Med list, björnspjut och sin enda förtrogna - Siri i den nya telefonapparaten - söker hon svar på frågan hon aldrig fått klarhet i: vad hände med pojken som lämnade henne och maken i unga år? Författaren Tina Harnesk arbetar till vardags som Biblioteksassistent i Arvidsjaur och detta är hennes romandebut.

MediaNr: CA63483

Sommarmöten

av Emily Henry. Översatt av Anna Thuresson. Lavender Lit, 2021. Inläst av Sally Palmqvist Procopé.

13 tim, 18 min. Talbok.

Poppy och Alex är varandras motsatser men har varit bästa vänner sedan college. Hon är impulsiv och alltid sugen på nya resor och upplevelser medan han är lugn och stabil och föredrar att stanna hemma med en bok. Kärlekar och relationer kommer och går men de har sin vänskap och under tio år har de varje år gjort en resa tillsammans. Så efter en resa bryts kontakten. Vad var det som hände och ska de hitta tillbaka till varandra? Feelgood.

MediaNr: CA63306

Den glömda kokboken

av Christoffer Holst. Lovereads, 2022. Inläst av Åsa Ekberg.

10 tim, 09 min. Talbok.

Max Nyström är en hyllad restaurangkritiker som har fått sparken från tidningen han jobbar på, och dessutom tvingats flytta in i sin mosters ateljé. Där hittar han en gammal receptsamling skriven av hans mamma som försvann för över trettio år sedan. Samtidigt som Max börjar söka efter sin försvunna mamma lär han känna servitrisen Olga. Tillsammans börjar de nysta i mysteriet, men vägen till sanningen blir både snårig och känslosam. Feelgood.

MediaNr: CA62233

Det rånar sig nog

av Catharina Ingelman-Sundberg. Forum, 2022. Inläst av Ylva Törnlund.

12 tim, 34 min. Talbok.

Del 5 i serien som börjar med Kaffe med rån. Inget är omöjligt när Pensionärsligan slår till igen. Med uppfinningsrikedom och handlingskraft ger sig medlemmarna ut på stöldturné för att hjälpa dem som har det svårt. Men eftersom bankerna numera saknar kontanter måste gänget söka nya utvägar. Oförskräckt tar sig Märtha, Snillet, Krattan, Stina och Anna-Greta ut i cyberrymden och prövar lyckan bland kryptovalutor, artificiell intelligens och robotar.

MediaNr: CA63278

Bokträdgården i Primrose Hill

av Sarah Jio. Översatt av Maria Store. Printz Publishing, 2022. Inläst av Britt Ronström.

11 tim, 41 min. Talbok.

Valentina har nyligen blivit lämnad av sin man när hon får veta att hennes mamma, som varit försvunnen i flera år, gått bort och lämnat en lägenhet och bokhandel i London i arv till dottern. Valentina flyttar till London för att ta över bokhandeln och börjar samtidigt att gräva i moderns förflutna. Vem var hon, vad var det som fick henne att göra de val hon gjorde och att lämna sin familj. Feelgood.

MediaNr: CA63327

Björnjägarens döttrar

av Anneli Jordahl. Norstedts, 2022. Inläst av Marika Bergström.

13 tim, 15 min. Talbok.

Inspirerad av Aleksis Kivis roman Sju bröder berättas det här om de sju systrarna Leskinen, om vilka det florerar ett antal rykten. De påstods leva på egen hand i vildmarken och överlevde på jakt och fiske. En tid efter deras död bestämmer sig en kvinna i hembygdsföreningen för att nedteckna deras historia. Många är frågorna kring deras liv utanför de samhälleligt accepterade livsformerna. Likaledes är detta en berättelse om att som kvinna växa upp i en patriarkal kultur.

MediaNr: CA63487

Ambassadören på Portland Place

av Denize Karabuda. Bazar förlag, 2022. Inläst av Björn Muda.

10 tim, 29 min. Talbok.

William Fogelström är nyutnämnd ambassadör i London. När hans fru åker tillbaka till Stockholm för att satsa på sin egen karriär går han än mer upp i sitt arbete. När nobelpriset i litteratur tilldelas den färgstarka och frispråkiga Constance Miller beger han sig motvilligt dit för att gratulera. Passionen slår till med full kraft och de inleder en kärleksaffär som ställer hela livet på ända. Författaren är skådespelare och manusförfattare.

MediaNr: CA63409

Ett oväntat val

av Marian Keyes. Översatt av Katarina Jansson. Norstedts, 2022. Inläst av Marie-Thérèse Sarrazin.

21 tim, 03 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med En oväntad semester. För 25 år sedan var Rachel Walshs liv en enda röra. Men nu har hon ett tryggt arbete som behandlingsterapeut, radhus, trädgård och en ny kärlek. Plus en bullrig familj som inte drar sig för att lägga sig i minsta beslut. När Rachel får ett oväntat samtal som leder till att hon plötsligt står öga mot öga med sitt livs kärlek skakas hennes trygga tillvaro om rejält.

MediaNr: CA62997

Löften i vintertid

av Lisa Kleypas. Översatt av Emma Majberger. Bokförlaget Polaris, 2021. Inläst av Toya Westberg.

11 tim, 31 min. Talbok.

Del 3 i serien Väninnor som inleds med Hemligheter i sommarnatten. Den blyga Evangeline, Evie, är arvtagare till en stor förmögenhet. Hennes släktingar vill dock gärna komma åt förmögenheten gör allt för att kontrollera Evie. Nu har släkten utsett en lämplig make till henne. För att slippa giftermålet rymmer hon och försöker göra en överenskommelse med en av Londonsocietetens mest skandalomsusade män som kan gynna dem båda. Historisk romance.

MediaNr: CA63425

Det hände en höst

av Lisa Kleypas. Bokförlaget Polaris, 2021. Inläst av Helena Gripe.

13 tim, 02 min. Talbok.

Del 2 i serien Väninnor som inleds med Hemligheter i sommarnatten. Under societetssäsongen i London förstår Lillian att hennes självständiga amerikanska stil inte går hem alls. Och den som markerar det tydligast av alla är den olidligt snobbiga Marcus, Londons mest eftertraktade aristokrat. Men, innan hon vet ordet av finner hon sig i hans armar, trots att hon inte gillar honom. Och han gillar väl inte henne? Historisk romance.

MediaNr: CA61583

Två sidor av samma mynt

av Christina Larsson. Romanus & Selling, 2022. Inläst av Varja Berg.

09 tim, 01 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Ett livsavgörande beslut. Louise och Max Olsen driver säkerhetsföretaget Agenturen. De är internationellt efterlysta för mord och har tvingats gå under jorden. När det får ett uppdrag med flera miljoner i arvode ser de en möjlighet att bevisa att de är oskyldigt anklagade. Men polisområdeschef Cato Wilhelmsson i Göteborg är en farlig fiende. Han är beredd att gå hur långt som helst för att de inte ska hittas vid liv.

MediaNr: CA63470

Någon måste dö

av Lena Ljungdahl. Norstedts, 2022. Inläst av Anni Bernhard.

11 tim, 44 min. Talbok.

En kvinna hittas död i ett badkar på ett lyxhotell och trots oklara omständigheter avskriver åklagaren snabbt händelsen som en drunkningsolycka. Men Nikki Kahn, spanare vid Stockholmspolisen, börjar utreda fallet på egen hand. Den döda kvinnan är hennes egen lillasyster. Snart är Nikki uppslukad av polisutredningen som enligt rättsläkaren Ramona har grava brister. Samtidigt som Nikki jagar efter sanningen inser hon att hon själv är måltavla.

MediaNr: CA63563

Ingen pratar om det här

av Patricia Lockwood. Översatt av Helena Fagertun. It-lit, 2022. Inläst av Charlie Haldén.

05 tim, 21 min. Talbok.

En 36-årig kvinna som blivit känd genom sina virala inlägg på sociala medier åker jorden runt för att träffa sina dyrkande fans. Plötsligt tränger två meddelanden från hennes mamma igenom hinnan. Något omtumlade sker och livet i portalen, som hon benämner internet, ställs i stark kontrast till det verkliga livet. Frågor om hur vi människor påverkas och förändras av att vara extremt mycket online är ett grundläggande tema för denna, hennes debutroman.

MediaNr: CA63268

Fredagsklubben

av Sofia Lundberg. Översatt av Christina Mansicka. Forum, 2022. Inläst av Charlie Haldén.

09 tim, 16 min. Talbok.

1896 startar Hilma af Klint, Anna Cassel och tre andra kvinnor en klubb som samlas varje fredag för att prata om andlighet och måla. Deras konst accepteras inte och verken glöms. Över hundra år senare arbetar Eben med en utställning av Hilmas tavlor och börjar gräva i frågorna om konsten, kvinnorna som skapade den och tiden de verkade i. Kollektivt skriven roman inspirerad av en utställning av Hilma af Klints verk på Guggenheimmuseet i New York.

MediaNr: CA63495

Gökungen

av Camilla Läckberg. Forum, 2022. Inläst av Ingrid Gustafsson.

13 tim, 03 min. Talbok.

Del 11 i Fjällbackaserien som börjar med Isprinsessan. En känd fotograf blir mördad i Fjällbacka. Patrik Hedström och hans kollegor på Tanumshede polisstation blir inkopplade på utredningen. Författaren Henning Bauer, Nobelpristagare i litteratur, befinner sig även i trakten. Samtidigt gräver Erica Falck i ett tragiskt mord i 1980-talets Stockholm. Hon inser sakta att det förflutnas trådar sträcker sig in i nutiden.

MediaNr: CA63279

Berta Isla

av Javier Marías. Översatt av Lena E. Heyman. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Mårten Edman.

18 tim, 23 min. Talbok med text.

Berta Isla och Tomas Nevinson träffas i Madrid. De blir förälskade och drömmer om ett liv tillsammans. Så ger sig Tomas av till England för att studera språk i Oxford. Där blir han motvilligt indragen i underrättelseverksamhet, som kommer att påverka hans liv med Berta för alltid. De gifter sig, men gradvis, medan åren går och hemligheterna växer, blir de främlingar för varandra.

MediaNr: CA62837

De galna kvinnornas bal

av Victoria Mas. Översatt av Emma Majberger. Sekwa förlag, 2022. Inläst av Jesper Annell.

07 tim, 36 min. Talbok.

Paris, 1885. På sjukhuset Salpêtrière håller doktor Charcot föreställningar för en fascinerad publik där han sätter de kvinnliga patienterna i trans. Kvinnorna anses galna, sjuka eller bara besvärliga och har lagts in på Salpêtrière av fäder, bröder och makar. Varje år anordnas en bal på sjukhuset; en fest där den parisiska societeten nyfiket kan beskåda de inlagda - och ett sällsynt ögonblick av hopp för kvinnorna.

MediaNr: CA63009

Paradisfågelns flykt

av Enel Melberg. Mandatus, 2020. Inläst av Sari Eliasson.

07 tim, 17 min. Talbok.

Den åldrande Selma Lagerlöf ligger och funderar över sitt liv, sina framgångar och tillkortakommanden, böcker, resor och kärlekar. Hon känner av sina krämpor och alla krav ställda på henne, hon vill skriva, men inspirationens fåglar vill inte komma. I nutid försöker den jämnåriga författaren tänka sig in i hur Selma hade det. I Värmland, dit hon nyss flyttat, märker hon att allt genomsyras av Selma och författaren vill leva sig in i gestalten.

MediaNr: CA61192

Den sista hemligheten

av Santa Montefiore. Översatt av Carina Jansson. Polaris, 2022. Inläst av Anna Döbling.

13 tim, 20 min. Talbok.

Tredje delen i serien som börjar med Sånger om kärlek och krig. Om familjen på slottet Deverill som nu, 1939, har nått det fredliga mellankrigstidens slutpunkt. En ny generation är på väg att ta över godset och intrigerna och kärleksturerna är lika frekventa som förut.

MediaNr: CA63312

En handfull vind

av Negar Naseh. Natur & Kultur, 2022. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

09 tim, 51 min. Talbok.

Romanen tar oss tillbaka till Teheran, sensommaren 1978. Folket demonstrerar mot shahen och militären sprutar med vattenkanoner mot folkmassorna. Ett antal människoöden skildras under en omvälvande tid; Minou, som har sin make i Sverige och deras son Nima, deras vän Vandad, som sedermera sätts i fängelse och hans flickvän som får fly till Kanada. Parallellt skildras den landsflyktige shahen under hans sista tid i livet. Detta är författarens tredje roman.

MediaNr: CA63619

Livet innan du dör

av Lina Nordquist. Romanus & Selling, 2022. Inläst av Örjan Blix.

12 tim, 00 min. Talbok.

Boken utspelar sig under ett dygn. Fyra grannar i ett vanligt villakvarter möts av en slump en junikväll och sakta men säkert tvinnas deras liv ihop till berättelse om värme och längtan efter försoning, skam och sönderfall och om hur långt vi är beredda att gå för att hjälpa någon annan. Bakom dörrarna i villaidyllen har var och en sina problem och allt eftersom kvällen går skaver de alltmer mot varandra. När grannarna skiljs åt är en av dem död.

MediaNr: CA63675

Territoriet

av Olivier Norek. Översatt av Sebastian Gröndahl. Sekwa förlag, 2022. Inläst av Helena Gripe.

10 tim, 33 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Kod 93. Efter kommissarie Victor Costes senaste utredning har allt verkat lugnare i departement 93 i Paris. Men lugnet bryts då flera knarkkungar mördas i området. Plötsligt befinner teamet sig mitt uppe i ett brutalt och oförklarligt krig. Knarkgömmor hemma hos pensionärer, korrupta myndigheter och en borgmästares dotter som beskjuts på väg hem från skolan. Vem ligger bakom dåden som hotar att slita staden i stycken?.

MediaNr: CA63544

Tornsvalan

av Sara H. Olsson. HarperCollins, 2022. Inläst av Qina Hermansson.

09 tim, 34 min. Talbok.

Andra delen i serien som börjar med Fiendevän. Det är mitt under kriget i ett samhälle i Sverige. Britt har ett hemligt förhållande med sin litteraturlärare Lage vilket inte ses med blida ögon av hennes disharmoniska familj. När de trots allt får nys om det skickar Britts far Gunnar genast iväg henne till Mossviken, där hon får en avlyssningstjänst inom det svenska försvaret. Parallellt i nutid nystar Paula på ett olöst mord på 1940-talet som leder henne till Britt och Lage. Historisk spänningsroman.

MediaNr: CA63707

Detransition, baby

av Torrey Peters. Översatt av Julia Gillberg. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Anna Döbling.

11 tim, 32 min. Talbok.

En berättelse om tre kvinnor som träffas av en slump. En oväntad graviditet tvingar dem att konfrontera sina djupaste önskningar kring kön, moderskap och sex. Resse, en transkvinna, längtar efter barn. Hennes flickvän Amy gick till att vara Ames – men förlorade Reese på köpet. Han saknar henne hela tiden men inleder ett förhållande med sin chef Katrina. Katrina blir gravid. Kanske kan de tre bilda en okonventionell familj?.

MediaNr: CA63621

Pendlarsällskapet

av Clare Pooley. Översatt av Katarina Falk. Printz Publishing, 2022. Inläst av Toya Westberg.

11 tim, 33 min. Talbok.

Varje morgon åker den excentriska tidningskrönikören Iona Grey tunnelbanan tio stationer. I hemlighet betraktar hon alla de karaktärer som reser samma rutt: Den söta bokmalen. Den ensamma tonåringen. Sjuksköterskan. Mannen som alltid sitter för brett isär med benen. Men en morgon sätter en av resenärerna en vindruva i halsen. Detta skapar en kedjereaktion som gör att resenärerna börjar prata med varandra. Plötsligt börjar vänskaper att blomma.

MediaNr: CA63404

Sir Richards hemligheter

av Julia Quinn. Översatt av Anna Thuresson. Lovereads, 2022. Inläst av Anni Bernhard.

11 tim, 26 min. Talbok.

Del 4 i serien som börjar med Som i en dröm. Sir Richard Kenworthy har mindre än en månad på sig att hitta en lämplig brud – han har varken tid att vara kräsen eller spela svårfångad. När han ser kvinnan som sitter bakom cellon på Smythe-Smiths årliga konsert vet han att hon är den rätta. Iris Smythe-Smith är van att hamna i skymundan och blir misstänksam när sir Richard uppvaktar henne. Sista delen i serien Smythe-Smith-kvartetten.

MediaNr: CA63369

Diamantögat

av Kate Quinn. Översatt av Susanne Nobel. HarperCollins, 2022. Inläst av Qina Hermansson.

16 tim, 43 min. Talbok.

Året är 1941 och i Odessa studerar den ensamstående mamman Mila Pavlitjenko historia och roar sig med sina vänner. När Tyskland invaderar Sovjetunionen förändras hennes liv. Hon lämnar allt och ansluter sig till Röda armén för att strida vid fronten. Det dröjer inte länge förrän hon förvandlas från en flitig student till en ökänd och fruktad prickskytt. Ryktet om hennes prestationer sprids och hon får åka till USA. Baserad på en sann historia.

MediaNr: CA63368

Min skolfröken skall vara ett frimärke

av Björn Ranelid. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Örjan Blix.

11 tim, 47 min. Talbok.

När lärarinnan Anna Jensens långa liv är slut samlas några av hennes elever på kyrkogården. En av dem är Björn Ranelid. Han minns hur hans första skolfröken lärde honom att hålla pennan fint och forma bokstäverna vackert och hur hon fostrade sina elever med kärlek och tålamod. Hans berättelse blir en skildring av skolan, Malmö och riket Sverige speglad genom Anna Jensen under nästan hundra år.

MediaNr: CA63325

Ett land av snö och aska

av Petra Rautiainen. Översatt av Marjut Hökfelt. Norstedts, 2022. Inläst av Anna Döbling.

07 tim, 32 min. Talbok.

1944 tjänstgör en ung finsk soldat som tolk i ett nazistiskt fångläger. Bland fångarna i lägret iakttar han en finsk man som behandlas annorlunda än de andra.1947 anländer Journalisten Inkeri Lindqvist till Lappland för att skriva om den snabba återuppbyggnaden efter kriget. Men hennes egentliga motiv är mer personligt än så. Berättelse om tystad historia och samernas förtryck, om mänsklig brutalitet och om överlevnad.

MediaNr: CA63407

Rosenträdgården

av Tracy Rees. Översatt av Carina Jansson. Piratförlaget, 2022. Inläst av Sally Palmquist.

15 tim, 46 min. Talbok.

1895 arbetar den artonåriga Mabs Daley på Londons kanaler. Arbetet är dåligt betalt och slitsamt och Mabs kan knappast tro att det är sant när hon istället får ett jobb som sällskapsdam hos familjen Finch i Hampstead. Snart upptäcker hon dock att allt inte är guld som glimmar. I boken väver författaren samman fyra kvinnoliv som får illustrera många av de problem och fördomar 1800-talets kvinnor ur olika samhällsklasser tvingades handskas med.

MediaNr: CA63046

Medlaren

av Jenny Rogneby. Ordfront, 2022. Inläst av Ylva Törnlund.

15 tim, 11 min. Talbok.

En kvinna blir brutalt våldtagen efter en utekväll med en väninna. Våldtäktsmannen döms och avtjänar sitt straff. När frigivning närmar sig kopplas medlaren Angela Lans in. Gärningsmannen och offret träffas och talar om händelsen. Mötet bli laddat. Angela inser att det är något som inte stämmer. Vad var det som hände den där natten? Mot medlingens principer börjar hon själv gräva i fallet och gör flera oväntade upptäckter.

MediaNr: CA63303

Ankomst

av Jeanette Semb. Översatt av Ingela Olofsson. Boknöje, 2022. Inläst av Marika Bergström.

06 tim, 38 min. Talbok.

Helene är en ung kvinna på 18 år som växt upp på en fattig gård i Norge och när fadern dör tvingas hon att ett som jobb som piga på en herrgård i Trondheim. Livet på gården blir dock inte enkelt och underliga ting sker på den ståtliga herrgården. Handlingar som inte tål dagens ljus. Det visar sig att herrgården Solgård har sina egna hemligheter att dölja. Helene märker att någonting ont döljer sig där.

MediaNr: CA63419

Avslöjad

av Jeanette Semb. Översatt av Ingela Olofsson. Boknöje, 2022. Inläst av Marika Bergström.

05 tim, 43 min. Talbok.

Del 4 i serien Solgård som börjar med Ankomst. Trondheim år 1893. Helene sprang genom mörkret som om hon hade djävulen själv i hälarna. Hon hörde honom bakom sig, och kände hur skräcken spred sig i kroppen. Skogen var tät runt dem, och även om hon höll på att snubbla flera gånger, var hon smidigare än honom och fick ett litet försprång. Hon sprang tills hon hade blodsmak i munnen, och kände att krafterna höll på att ta slut.

MediaNr: CA63456

Lögner och hemligheter

av Jeanette Semb. Översatt av Ingela Olofsson. Boknöje, 2022. Inläst av Marika Bergström.

06 tim, 15 min. Talbok.

Del 3 i serien Solgård som börjar med Ankomst. Trondheim år 1892. Helene står inför ett svårt val efter att advokat Mortensen har friat till henne. Förnuftet säger att familjen går en trygg framtid till mötes om hon accepterar ett äktenskap med honom, men hennes hjärta tillhör en annan. Känslorna hon har för Andreas växer sig bara starkare, och Helene blir mer och mer osäker. Så sker det plötsligt en fruktansvärd tragedi på Solgård.

MediaNr: CA63457

Längtan

av Jeanette Semb. Översatt av Ingela Olofsson. Boknöje, 2022. Inläst av Marika Bergström.

06 tim, 29 min. Talbok.

Del 2 i serien Solgård som börjar med Ankomst. Helene har förälskat sig i gårdsarvingen Andreas och det verkar som om hennes känslor är besvarade. Hon har dock en rival i Ellen, som gör allt för att sätta käppar i hjulet för deras förbindelse. Helene blir livrädd för vilka konsekvenser Ellens svartsjuka kan få, samtidigt som det sker mystiska ting på gården, inklusive en förbrytelse och en mystisk främling.

MediaNr: CA63420

Den gråtande violinisten

av Veronica Sjöstrand. Romanus & Selling, 2022. Inläst av Anita Heikkila Einarsson.

09 tim, 09 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Den svarta dolken. Den hyllade violinisten Angela Yin mördas under ett inbrott i sitt hem. Konstförfalskningsexperten Stella Rodin kallas till Paris för att undersöka hennes dyrbara, sönderslagna Stradivarius åt försäkringsbolaget. Samtidigt misstänks Angelas syster, som har anklagat mäktiga män för sexuella övergrepp, ha blivit kidnappad. Tillsammans med Interpol och den franska polisen dras Stella in i jakten.

MediaNr: CA62894

Av jord är du kommen

av Jo Spain. Översatt av Hanna Williamsson. Modernista, 2022. Inläst av Helena Gripe.

12 tim, 22 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Förlåt oss våra synder. Den unga Fiona Holland har försvunnit från sin lilla hemby på Irland. Har hon blivit kidnappad eller har hon rymt? En vecka senare görs en ohygglig upptäckt. Djupt inne i skogen vid den mäktiga, vackra Glendalough-dalen hittas flera kroppar, samtliga tillhörande unga kvinnor som försvunnit under de senaste åren. Kriminalkommissarie Tom Reynolds och hans team ställs inför sitt svåraste fall.

MediaNr: CA63405

Akrobaten

av Anders Sundkvist. Modernista, 2022. Inläst av Sanna Tidbeck.

10 tim, 36 min. Talbok.

Andra fristående delen i serien som börjar med Återvändaren. En känd advokat blir mördad i sitt eget hus. Vittne till den kallblodiga avrättningen råkar amfetaministen Ninni bli, tvingad till att bryta sig in offrets villa. Victor Méndez, nybakad polis med stora ambitioner, drar igång privatspaningar, samtidigt som kriminalpoliserna Erik Borg och Linda Ndege kämpar i motvind i sin jakt på advokatens mördare. Författaren fick 2021 priset för ”Årets bästa debut” av Svenska deckarakademin.

MediaNr: CA63387

Avgrunden

av Torill Thorup. Översatt av Erik Nisser. Lind & Co, 2022. Inläst av Anna Döbling.

05 tim, 35 min. Talbok.

Del 9 i serien om Inga Svartdal som börjar med Skuggor från det förflutna. Kampen mellan den nyblivna änkan Inga och styvdottern Gudrun är nu på liv och död och får ödesdigra konsekvenser. Inga plågas av dåligt samvete och rädsla för att någon ska ha sett vad som hände och avslöja henne.

MediaNr: CA63489

Fiender

av Torill Thorup. Översatt av Eva-Maria Gelotte. Lind & Co, 2022. Inläst av Anna Döbling.

04 tim, 53 min. Talbok.

Del 8 i serien om Inga Svartdal som börjar med Skuggor från det förflutna. Det är epokskifte på gården Gaupås. Ingas make, Niels, mördas och snart börjar den hämndlystna styvdottern Gudrun rikta ondskefulla anklagelser mot Inga. Samtidigt utvecklas Inga och Martins relation.

MediaNr: CA63482

Dödlig fara

av Arttu Tuominen. Översatt av Mårten Westö. Lind & Co, 2022. Inläst av Dan Bratt.

13 tim, 11 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Blodsbröder. Flera personer dör vid ett bombdåd på en nattklubb. Före dådet har gärningsmannen, som kallar sig för Ambassadören, laddat upp en hatisk uppviglingsvideo. Ansvaret för förundersökningen faller på två Björneborgspoliser, överkonstaplarna Jari Paloviita och Henrik Oksman, och turbulensen mellan dem äventyrar hela utredningen. Dessutom hotar dådet att avslöja kommissarie Henrik Oksmans privata livslögn.

MediaNr: CA63561

Flicka, 1983

av Linn Ullmann. Översatt av Lars Andersson. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Helena Gripe.

06 tim, 53 min. Talbok.

Paris 1983. Hon är 16 år och har gått vilse i vinternatten, på en lapp har hon adressen till den trettio år äldre fotografen. Nästan fyrtio år senare, medan hennes liv och världen krackelerar, försöker den vuxna kvinnan förstå flickan som en gång var hon själv. Det blir en genreöverskridande resa genom minnena, en naken och stundtals brutal berättelse om makt och maktlöshet, lust och skam, skönhet och glömska.

MediaNr: CA63530

Skrivet i sten

av Arne Weinz. Global Village, 2021. Inläst av Björn Muda.

12 tim, 21 min. Talbok med text.

Del 3 i Europa-tetralogin som börjar med Perfekt storm. År 2029 är Göteborg och delar av västra Sverige är under ockupation av muslimska invasionsstyrkor med åtskilliga offer som följd. Samtidigt planeras en statskupp av de så kallade Globalisterna, vilket sedermera en svensk hacker erfar. Ur dimman i detta konspirationsträsk dyker slutligen den före detta vänsterjournalisten Ronkanen upp, sliten mellan dekadans och kartläggning av onda globalister.

MediaNr: CA62916

Den största gåvan

av Katrine Wessel-Aas. Översatt av Eva-Maria Gelotte. Bokförlaget Polaris, 2022. Inläst av Helena Gripe.

10 tim, 05 min. Talbok.

Del 7 i serien om familjen Winther som börjar med En ny tid. Rose Winther och Dimpy Ashmore är nygifta och ska tillbringa julen på familjens gods, Oaktree Manor. Rose har stora planer för firandet men förväntningarna och glädjen förvandlas till sorg och förtvivlan när Dimpy hastigt måste ge sig av hemifrån. När en främling kommer till godset hamnar Rose hamnar i ett känslomässigt kaos. Hur väl känner hon egentligen Dimpy? Och kan julen räddas?.

MediaNr: CA63401

Drömmar till salu

av Ada Wester. Piratförlaget, 2022. Inläst av Anna Godenius.

08 tim, 05 min. Talbok.

Anni ärver ett hus i sörmländska byhålan Stjärnhov. Hon räknar ut att om hon tillbringar sommaren med att måla och fixa, så kan hon sälja till hösten och äntligen köpa en lägenhet i stan. Huset är dessutom fullt av fina femtiotalsmöbler och bygden är full av loppisar, så Anni startar Instagramkontot Drömmar till salu, där hon säljer retromöbler och visar upp sitt underbara liv på landet. Och så dyker det upp en kille i trädgården. Feelgood.

MediaNr: CA63537

Stad i brand

av Don Winslow. Översatt av Camilla Jacobsson. HarperCollins, 2022. Inläst av Christer Modin.

11 tim, 57 min. Talbok.

Två konkurrerande maffiafamiljerna, irländska Murphys och italienska Morettis har tillsammans makten över New Englands undre värld. I förstone råder fred men en kärlekshistoria rubbar lugnet. Krig utbryter, offer skördas. Irländaren Danny Ryan drömmer om ett "vanligt", hederligt liv, men när den uppblossande konflikten blir allt blodigare inser han att han måste göra något för att skydda sina vänner och sin familj.

MediaNr: CA63478

Ödets kyss

av Lovisa Wistrand. Ordberoende förlag, 2022. Inläst av Britt Ronström.

08 tim, 05 min. Talbok.

Anja och Erik möts på alla hjärtans dag 1966. Efter en magisk dag tillsammans tar ödet och livet dem på olika vägar. De fortsätter dock att dras till varandra och lyckas på något sätt träffas varje år på alla hjärtans dag. Nu har det gått 30 år sedan sist och nästa alla hjärtans dag kommer troligen att bli Anjas sista. Innan hon dör måste hon få kontakt med sin förlorade ungdomskärlek och göra upp med de livsval hon gjort. Vemodig feelgood.

MediaNr: CA63463

Kvinna sedd bakifrån

av Jesper Wung-Sung. Översatt av Ninni Holmqvist. Wahlström & Widstrand, 2022. Inläst av Mårten Edman.

13 tim, 45 min. Talbok.

Ida Ilsted och Vilhelm Hammershøi träffas 1890 när Idas bror Peter tar med sig konstnärsvännen hem över sommarlovet. När Vilhelm friar undrar många vad han ser i den unga Ida. Men bröllop blir det och paret beger sig till Paris, Italien och London för att leta motiv. Resorna till trots utvecklas Vilhelm alltmer till den interiör- och porträttmålare han kommer att bli känd som. I synnerhet målar han Ida. Roman om konstens och kärlekens villkor.

MediaNr: CA63460

En sagolik jul

av Sofia Ymén. Printz Publishing, 2021. Inläst av Anna Döbling.

06 tim, 40 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Ett oväntat arv. Hedvig är gift med sin stora ungdomskärlek. Hon jobbar som ridlärare och har en underbar dotter, Märta. När hon upptäcker att hennes man varit otrogen, och gjort den andra kvinnan gravid, rasar det perfekta livet samman. Plötsligt är hon frånskild ensamstående mamma. Barndomsvännen Madeleine hjälper henne med ny bostad, nytt jobb och hopp om att livet återigen kan bli värt att leva.

MediaNr: CA61476

Slumra in

av Sara Åström. Bokfabriken, 2021. Inläst av Daniella Liljeström.

10 tim, 49 min. Talbok.

Andra delen i serien som började med Vid skogens slut. Efter de psykiska påfrestningarna kring dramat kring när Sofia Winter lyckades frita sin nyfunna lillasyster Alva från extremistgruppen Ekoportalen, försöker de båda poliserna nu finna en ny vardag. Nu dyker det emellertid upp ett fall med två mördade tonårspojkar, som leder dem bakåt i tiden till tragiska händelser i det förflutna. En nervkittlande spänningsroman i Pitemiljö med ett oväntat slut.

MediaNr: CA63313

Större trygghet aldrig fanns

av Klas Östergren. Bokförlaget Polaris, 2022. Inläst av Ove Ström.

08 tim, 02 min. Talbok.

1971 mördas svensken John Löwenskjöld, generalsekreterare för International Life Assurance Company (ILAC). Hans Haraldsson, som har vuxit upp i en familj med stark koppling till ILAC och dess grundare, försöker 50 år senare ta reda på vad Löwenskjölds visioner handlade om och vad som låg bakom mordet på honom. ILAC lovade total trygghet för sina kunder, men går det att försäkra sig mot all tänkbar olycka utan att skapa nya former av elände?.

MediaNr: CA63547

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Läsliv 2022 #1

MTM, 2022

01 tim, 12 min. Talbok med text.

Innehåll: Nyheter. TEMA: VAL 2022 - Lättläst valskola. Alla väljare – en sajt om valet. På kurs inför valet. Partierna och tillgänglig läsning . Begripliga utfrågningar. Barn & unga. Porträtt: Lina Axelsson Kihlblom. Frågor & svar. Quiz och serie.

MediaNr: CA62292

Religion

Från norr till söder

av Carl-Erik Sahlberg. Semnos förlag, 2022. Inläst av Mårten Edman.

06 tim, 46 min. Talbok.

En av våra mest kända kristna personligheter berättar öppet om sitt liv tillsammans med det han kallar för ”överraskningarnas Gud”. Han skildrar sin egen resa från att vara en blyg pojke i Jämtland till att bli en av Sveriges yngsta präster. Senare i livet kommer han att skriva sina memoarer vid foten av Kilimanjaro i Tanzania.

MediaNr: CA63326

Filosofi och psykologi

Vi blir det liv vi lever

av Svend Brinkmann. Översatt av Henrik Sjöberg. Polaris fakta, 2022. Inläst av Ove Ström.

06 tim, 15 min. Talbok.

Boken bygger på regelbundna samtal haft med 93-åriga Lili. Det blir en berättelse om hennes liv. Om hur kärlekshistorier med tyska soldater under ockupationen kom att prägla hennes liv. Om vardagens glädje, sorg, strävan och år i psykoanalys. Författaren är professor i psykologi och resonerar utifrån Lilis berättelser om vad det är som psykologiskt formar en människa, hennes liv och relationer, ödet, medvetna val eller en kombination.

MediaNr: CA63219

Rationalitet

av Steven Pinker. Översatt av Jim Jakobsson. Fri tanke, 2022. Inläst av Mårten Edman.

18 tim, 45 min. Talbok.

Vi föds med ofattbart avancerade hjärnor, anpassade för att ständigt lära sig nya saker om världen. Vår tillgång till kunskap är större än någonsin. Ändå fastnar många av oss i faktaresistens och konspirationsteorier. Steven Pinker argumenterar för att det rationella resonemanget kan göra världen bättre. Han visar han varför våra felbara hjärnor ibland går vilse, men också hur medvetna strategier kan göra oss mer rationella.

MediaNr: CA62391

Livskoden enligt hjärnan

av Lena Skogholm. The Book Affair, 2021. Inläst av Anna Westberg.

08 tim, 51 min. Talbok.

Det är lätt att bara köra på och slita på hjärnan. Nu är det dags att bygga en stark hjärna istället. Starka hjärnmuskler ger dig skydd mot stress, mer energi och gör dig mer nöjd och glad. Lättillgängligt, vetenskapligt underbyggt, personligt och pedagogiskt med flera målande exempel beskriver författaren hjärnan del för del och ger dig massor med konkreta verktyg för hur du kan bygga den stark.

MediaNr: CA61028

Litteraturvetenskap

'Jag har torkat nog många golv'

av Nina van den Brink. Norstedts, 2022. Inläst av Anna Godenius.

16 tim, 19 min. Talbok.

1970 vinner en okänd 52-årig städerska Rabén & Sjögrens stora romantävling med Rapport från en skurhink. Men berättelsen om Maja Ekelöf är inte bara en framgångssaga. Den här boken är en berättelse om en enastående kvinna, ett dokument över det politiskt präglade 1970-talets kulturliv, och en angelägen påminnelse om hur samhället fortfarande ser på kvinnor med låglöneyrken.

MediaNr: CA62413

Mitt stora vackra hat

av Elisabeth Åsbrink. Bokförlaget Polaris, 2022. Inläst av Örjan Blix.

20 tim, 54 min. Talbok.

Biografi över författaren Victoria Benedictsson, 1850 - 1888, pseudonymen Ernst Ahlgren. Hon var lantbrukardottern som blev postmästarhustru som blev författare i en brytningstid som utestängde henne från makt och högre utbildning. Debatten om kön, sexualitet och litteratur gick hög. När kvinnans och mannens roller som kampen mellan förnuftstro och kristen moral ifrågasätts gjordes modiga insatser för att göra samhället mer öppet och jämställt.

MediaNr: CA63366

Konst, musik, teater och film

Innan jag glömmer

av Nina Gunke. The Book Affair, 2022. Inläst av Elisabet Thorborg.

05 tim, 38 min. Talbok.

Skådespelerskan Nina Gunke, 1955- , berättar om hur hon får diagnosen Alzheimers sjukdom. Hon är 65 år och hennes liv rasar samman, men hon beslutar sig för att skriva ner sina erfarenheter. Nina beskriver de första tecknen på minnesluckor. Sedan följer läkarbesök, tester och utredningar. Frågorna hopar sig: Hur hantera det ödesmättade beskedet? Kan man fördröja glömskan? Hur gör man upp med det skamfyllda? Vem är man när man inte längre minns?.

MediaNr: CA63455

Historia

Onda nätters drömmar

av Peter Englund. Inläst av Malin Wahlstedt. Natur & Kultur, 2022

25 tim, 20 min. Talbok.

Vändpunkt, november 1942. Världen står och väger mellan barbari och civilisation, vad som helst kan hända. Peter Englund har genom 39 olika människors bevarade vittnesmål - brev, dagböcker, memoarer - skapat en laddad och intim berättelse om krigets vändpunkt; den framträder på ett alldeles nytt vis. De är militärer och civila, från båda sidor: hemmafruar, journalister, krigsfångar, flyktingar, partisaner, sexslavar, soldater, studenter.

MediaNr: CA63084

Röda khmererna

av Peter Fröberg Idling. Historiska media, 2022. Inläst av Martin Lindberg.

04 tim, 46 min. Talbok.

1975 inledde Röda khmererna en revolution i Kambodja som kom att bli en av historiens mest brutala revolutioner. När de störtades från makten drygt tre år senare hade en fjärdedel av landets befolkning mist livet. Boken ger en inblick i denna fruktansvärda terrorstat och de förutsättningar i tiden och samhället som möjliggjorde den. Författaren är också verksam som journalist. Boken ingår i serien Världens dramatiska historia.

MediaNr: CA63429

Union eller undergång

av Rasmus Glenthøj. Översatt av Joachim Retzlaff. Historiska media, 2022. Inläst av Helena Gripe.

31 tim, 34 min. Talbok med text.

Del 1 i ett flerbandsverk om skandinavismen på 1800-talet. Tanken på att mindre stater måste slå sig samman för att inte utplånas genom krig var högst levande i Europa under denna tid. I Skandinavien frodades tankarna på en gemensam union. Radikala grupperingar hade en vision om att ena Sverige, Norge och Danmark för att förhindra de nordiska rikenas undergång. Författarna, danska historiker, visar hur långt gångna planerna faktisk var.

MediaNr: CA62964

Kärlek på svenska

av Marit Kapla. Teg Publishing, 2022. Inläst av Helena Gripe.

04 tim, 55 min. Talbok.

Människor runtom i Sverige berättar öppenhjärtigt om sin syn på och upplevelse av kärleken i sina liv. Till grund för intervjuerna ligger en dokumentärfilm av Staffan Julén och både bok och film är en del av ett konstnärligt forskningsprojekt. De poetiskt utformade berättelserna är indelade efter de intervjuades ålder, från 80 till 20, där de alla speglar olika aspekter av ett kärleksförhållande men samtidigt visar på varje förhållandes unika berättelse.

MediaNr: CA63276

Oscar II

av Herman Lindqvist. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av David Zetterstad.

13 tim, 34 min. Talbok.

Om Oscar II, kungen som i Sverige fick ge namnet till en tidsperiod, en brytningspunkt mellan det agrara samhället och det industriella. Oscar förbereddes inte till att bli kung, många stod före honom i kön, vilket författaren berättar med en journalistisk och flyhänt stil. En berättelse om en prins som var predestinerad att bli sjöofficer men som blev kung över personalunionen Sverige – Norge, ett rike vars upplösning han bittert fick bevittna.

MediaNr: CA63297

Falkens flykt

av Marcus Wallén. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av David Zetterstad.

15 tim, 53 min. Talbok med text.

I Falkens flykt berättas om estländarnas svåra situation under andra världskriget kriget och om de män som försökte hjälpa dem att fly till Sverige. SS-mannen Ludwig Lienhard var en av dem. Trots att han hjälpt estländare tvingades han själv fly från Sverige till Argentina där han hoppades på ett nytt liv, Lienhards historia, som blivit nästan bortglömd, återberättas här av Marcus Wallén.

MediaNr: CA62960

Operation Eichmann

av Erik Åsard. Historiska media, 2022. Inläst av Örjan Blix.

06 tim, 29 min. Talbok.

Detta är dels en bok om den spektakulära kidnappningen av SS-officeren och förintelseorganisatören Adolf Eichmann, som genomfördes av Israels säkerhetstjänst i Argentina 1960. I ett större perspektiv är det också text om Förintelseförnekarna och den alltmer växande konspirationstänkandet. Fakta och detaljer om kidnappningen och dess rättsliga följder följs av en mer argumenterande teoretisk del med bäring på konflikten mellan det demokratiska samhället gentemot det mer auktoritära.

MediaNr: CA63428

Biografi med genealogi

Tsaren

av Bill Browder. Fri tanke, 2022. Inläst av Risto Hurskainen.

12 tim, 46 min. Talbok.

Hedgefondförvaltaren Bill Browder var fram till 2005 den störste utländske investeraren i Ryssland. Efter att hans ryska advokat Sergei Magnitskij torterades till döds i ett ryskt fängelse viker Browder sitt liv åt att försöka ställa de ansvariga inför rätta. Browders kampanjarbete lett till att Magnitskijlagar antagits i 34 länder. Dessa lagar ger makt att belägga människorättskränkare och kleptokrater över hela världen med sanktioner.

MediaNr: CA63497

En handelsresande i godhet

av Sara Damber. Ordfront, 2021. Inläst av Varja Berg.

10 tim, 55 min. Talbok.

Sara Damber (1977-) grundade som 18-åring antimobbningsorganisationen Friends. Då insåg hon inte att hon var en del av en oåterkallelig omvandling. Boken är en berättelse om hur utanförskap och ensamhet kan vändas till engagemang som i sin tur kan leda till omvälvande samhällsförändring. Sara tog ställning och ville göra något gott. Boken är också en berättelse om ensamhet och utanförskap, ett barn som inte passar in, och om civilkurage.

MediaNr: CA61381

Leva med skadad hjärna

av Kjell-Olof Feldt. Lava förlag, 2022. Inläst av Christer Modin.

04 tim, 37 min. Talbok.

I april 2019 fick den förre socialdemokratiske finansministern Kjell-Olof Feldt en stroke som förändrade livet och tillvaron i grunden. Han har varit tvungen att träna upp sin hjärna, sin kognitiva förmåga och minne och en del av det var att skriva den här boken. Dessutom har andra sjukdomar och bekymmer radat upp sig. Det är en öppenhjärtig sjukdagbok om vägen tillbaka till en fungerande vardag och reflektioner kring åldrande och relationer.

MediaNr: CA63652

Sanningsbärarna

av Jenny Küttim. Mondial, 2022. Inläst av Bodil Carr Granlid.

09 tim, 58 min. Talbok med text.

Jenny Küttim (1982-) lämnade Jehovas vittnen som tonåring. Efter det gjorde hon karriär som journalist. Hon lovade sig själv att aldrig granska sekten hon växte upp i. En dag dyker en kartong upp med posten. Lådan innehåller anonyma brev från Jehovas äldstebröder som påvisar att brott inom församlingen inte polisanmäls, istället utreds de inom församlingen som synder som kan förlåtas. Då bestämmer sig Jenny för att göra upp med sitt förflutna.

MediaNr: CA62668

I en sal på lasarettet

av Björn Wiman. Norstedts, 2022. Inläst av Åke Lindgren.

17 tim, 57 min. Talbok.

Författaren berättar om folksjukdomen tuberkulos, som drabbade både rik och fattig fram till dess att man kunde bota sjukdomen. Genom historien om hur hans mamma som barn drabbades av tuberkulos och hur de erfarenheterna präglade henne senare i livet bjuds läsaren på en både biografisk och kulturhistorisk odyssé inom svensk sjukdomshistoria. Vad gör det med barn som tvingas isolera sig från sin familj under lång tid och hur det har präglat den generation som kommit efter?.

MediaNr: CA63275

Fri

av Lea Ypi. Översatt av Amanda Svensson. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Marika Bergström.

12 tim, 48 min. Talbok.

Lea växer upp i Albanien. När hon är elva faller regimen och världsbilden hon fostrats i rasar. Sanningen om familjens umbärande och uppoffringar kommer fram. Farmor föddes i en osmansk godsägarfamilj och de utåt sett regimtrogna föräldrarna sågs som statens fiender. Snart visar också det nya fria samhället ett annat ansikte. En politisk självbiografi berättad med barnets och tonåringens blick. Författaren är professor i politisk teori i London.

MediaNr: CA63322

Samhälls- och rättsvetenskap

Segra eller dö

av David Baas. Mondial, 2022. Inläst av Elisabet Thorborg.

12 tim, 05 min. Talbok.

En reportagebok över Sverigedemokraterna och nationalismen, det parti och den ideologi som snabbast växt i dagens Sverige. Nationalismen erbjuder en djupare mening än de etablerade partierna, menar författaren, och är samtidigt en revolt mot det mångkulturella Sverige, där en femtedel av befolkningen är född utomlands. Han har granskat den nationella rörelsen i Sverige i över ett decennium och mottagit fler talet priser för sitt arbete.

MediaNr: CA63106

Anfallskrigens argument

av Ove Bring. Historiska media, 2022. Inläst av Örjan Blix.

06 tim, 09 min. Talbok.

Putins krig mot Ukraina är inte det första exemplet på en stat som försöker rättfärdiga sin aggression. Ove Bring, professor emeritus i folkrätt, gör en idéhistorisk genomgång om hur stridande makter har argumenterat för sina handlingar, från Westfaliska freden 1648 fram till Rysslands angrepp på Ukraina vintern 2022. Han utgår från ett strikt folkrättsligt ställningstagande utifrån sina djupa kunskaper och erfarenheter från bland annat Permanenta skiljedomstolen i Haag.

MediaNr: CA63813

Kvinnors styrka

av Denis Mukwege. Översatt av Manne Svensson. Volante, 2022. Inläst av David Zetterstad.

17 tim, 11 min. Talbok.

Denis Mukwege fick 2018 Nobels fredspris för sitt arbete mot sexuellt våld i krig och konflikter. Efter att ha utbildat sig till gynekolog har han med fara för sitt eget liv kommit att bedriva omfattande arbete för kvinnor som utsatts för sexuellt våld i hemlandets decennielånga konflikter. Han anses i dag vara världens ledande expert på behandling av våldtäktsrelaterade skador. Han berättar sin egen och Kongos alla utsatta kvinnors historia.

MediaNr: CA63367

Utanförskapets pris

av Ingvar Nilsson. Studentlitteratur, 2014. Inläst av Anna Westberg.

03 tim, 36 min. Talbok.

Fyra artiklar, från 2014, om vikten av förebyggande sociala insatser för barn och ungdomar för att så långt möjligt undanröja framtida utanförskap av olika slag. Såväl problematikens mänskliga som samhällsekonomiska sidor behandlas. Vänder sig i första hand till förtroendevalda politiker.

MediaNr: CA63529

Konsten att välja parti

av Henrik Oscarsson. Makadam förlag, 2022. Inläst av Christer Modin.

05 tim, 30 min. Talbok.

Hur går det till när vi bestämmer oss för vilket parti som ska få vår röst? Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och återkommande valexpert i SVT, delar med sig av praktiska tips och analyser av väljarbeteende. Bygger på den valforskning som finns om väljares beteende och hur väljare tänker och påverkas när man bestämmer vilket parti eller kandidat man ska rösta på.

MediaNr: CA63474

Den osannolika mördaren

av Thomas Pettersson. Offside Press, 2021. Inläst av Ove Ström.

10 tim, 23 min. Talbok.

I boken presenterar Pettersson en rad nya fakta för Palmemordets uppklarande, inklusive hur Stig Engström avfördes från utredningen på helt felaktiga grunder. Intervjuer med Mårten Palme och USA:s främsta expert på politiska mord fogar också viktiga bitar till pusslet. Resultatet är en sensationell, spännande och skrämmande bok om ett statsministermord som plågat Sverige i 34 år, men nu fått sin lösning.

MediaNr: CA60907

Den avgörande striden

av Gellert Tamas. Bokförlaget Polaris, 2021. Inläst av Jesper Annell.

15 tim, 19 min. Talbok med text.

Det har nu gått mer än trettio år sedan Sverigedemokraterna bildades. Partiet är riksdagens yngsta, men rötterna är betydligt äldre. Gellert har följt partiet från dess bildande 1988. Nu har han sökt i trettio års artiklar, debatter, uttalanden och partiprogram. En fråga återkommer: vem är det som har förändrats, Sverigedemokraterna eller alla vi andra?.

MediaNr: CA62781

Ekonomi och näringsväsen

Mosleymetoden i praktiken

av Clare Bailey. Översatt av Sandra Medin. Bonnier fakta, 2021. Inläst av Bodil Carr Granlid.

07 tim, 18 min. Talbok.

Det här är uppföljaren till Michael Mosleys Mosleymetoden – om att gå ner i vikt och samtidigt förbättra sin hälsa. Författarna, doktorerna Claire Bailey och Justine Pattison, försöker här ge hjälp att komma igång med Mosleymetoden, samtidigt som de presenterar ett antal recept som ska vara både kalorisnåla och näringsrika.

MediaNr: CA63267

Sälja bra eller sälja bäst

av Peppe Ekmark. Lava, 2016. Inläst med talsyntes.

03 tim, 43 min. Talbok.

En bok om hur man blir en bra säljare men samtidigt en berättelse om författarens yrkesliv med en mängd av hans egna exempel. Boken följer annars en traditionell struktur där varje steg i säljprocessen utgör ett eget kapitel med en avslutande summering av vad som är viktigast att tänka på. Den är både intressant för säljare såväl som för säljarnas kunder, då boken lär dem vilka olika metoder de som kunder kommer att utsättas för.

MediaNr: CA61284

Apollometoden

av Petter A. Stordalen. Översatt av Eva Andreasson. Bazar förlag, 2022. Inläst av Dan Bratt.

07 tim, 14 min. Talbok.

En berättelse om att ändra kurs och se möjligheter i motgångarna inspirerad av Apollo 13. Utifrån författarens egen verklighet under den kris som pandemin innebar presenteras 7 strategier för att agera i kris där samarbete, ledarskap och initiativförmåga är viktiga inslag. Författaren är företagsledare som har skrivit flera böcker där han delat med sig av lärdomar och knep. Personligt och inspirerande tidsdokument om att hantera krissituationer.

MediaNr: CA63565

Idrott, lek och spel

Yogahjärnan

av Christina Andersson. Volante, 2021. Inläst av Marika Bergström.

09 tim, 27 min. Talbok.

En bok om hur vi kan träna vår kapacitet för inre stillhet och närvaro. Den tar upp olika perspektiv på att vara lycklig och hur vi kan förbättra vårt välmående genom att öka vår medkänsla och fokus på kroppen, andningen och nuet. Innehåller yoga- och meditationsövningar med instruktioner och fotografier. Riktar sig till såväl yogautövare som till psykologer och terapeuter. Christina Andersson är psykolog och Sara Granström Powiecki yogalärare.

MediaNr: CA63709

Medicin

Nyckeln till din hälsa

av Diamantis Koukouvinos. The Book Affair, 2022. Inläst av Martin Lindberg.

08 tim, 54 min. Talbok.

Doktor Diamantis Koukouvinos, svensk naprapat, har bott fem år i Kina och gått en utbildning till läkare i kinesisk medicin. Han ger en introduktion till kinesisk medicin och självläkning och en mängd tips och råd om bland annat hur man kan kartlägga sina mönster och skapa förutsättningar för att bryta stressen. Även listor på läkande örter och tips på hur man kan meditera, träna och andas.

MediaNr: CA63468

Böcker för barn

Skönlitteratur

Det är nu det gäller

av Mats Berggren. Opal, 2022. Inläst av Daniella Liljeström.

02 tim, 32 min. Talbok.

Del 6 i serien som utspelar sig i det fiktiva samhället Alsta. Ett föredrag om klimatet i gymnasieskolans aula blir ett uppvaknande för Nalin. Hon imponeras av klimataktivisten Mattias. Han bor i ett kollektiv och lever ett helt annat liv än hon. Nalin dras med i kampen för klimatet. När de aktioner som Mattias skapar och genomför leder till polisingripanden blir Nalin ifrågasättande. Hon börjar fundera över andra sätt att kämpa för klimatet.

MediaNr: CA63201

Svaga tjejer

av Lisa Bjärbo. Gilla böcker, 2022. Inläst av Helena Gripe.

08 tim, 21 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Fula tjejer. På Frejaskolan börjar skolåret gå mot sitt slut. Ett händelserikt år i Eleni, Tilde och Jasmines liv. Då börjar någon lämna anonyma lappar i Jasmines skåp. I början är de nästan lite gulliga, men sen handlar det mer och mer om sex. På ett äckligt sätt. Jasmine både skäms och är arg, och lite rädd. När Tilde och Eleni får höra om lapparna bestämmer de sig för att ta reda på vem som är den skyldige.

MediaNr: CA63290

En farlig vänskap

av Kevin Brooks. Översatt av Maria Fröberg. Argasso, 2022. Inläst av Dan Bratt.

01 tim, 30 min. Talbok.

Halva nian har redan gått när Dean stormar in i Jacks liv. Dean är våldsam och oberäknelig, men han är också spännande, och snart har Dean och Jack blivit bästa vänner. De har samma intressen, Jack kan hantera Deans humörskiftningar och när sommaren kommer ger de sig ut på en resa tillsammans. En resa som kommer att förändra båda deras liv för alltid. Ungdomsbok om uppror, utanförskap och intensiv vänskap.

MediaNr: CA63511

Vera Svansons dagbok för hjärtekrossade och bästistjuvar

av Moa de Bruin. Rabén & Sjögren, 2022. Inläst av Sari Eliasson.

03 tim, 08 min. Talbok med text.

Tredje delen i serien som börjar med Vera Svansons dagbok för tacoälskare och halloweenfantaster. I sin nya dagbok berättar hon om allt som händer, från mammas plötsliga besatthet av att vara romantisk till storebror Svantes dröm om att slå igenom på youtube. Men allra mest skriver hon om Hugo, världens gulligaste kille och hennes pojkvän. På senare tid har dock hennes kusin Otis dykt upp för jämnan vilket irriterar henne, liksom hennes knasiga familj. För åldern 9-12 år.

MediaNr: CA62839

Bästa bandet

av Emma Fäldt. Cuervo publishing, 2020. Inläst av Ylva Törnlund.

02 tim, 22 min. Talbok.

Ella går i mellanstadiet och hon och hennes klasskamrater startar ett band för att delta i en musiktävling. Det blir emellertid inte så enkelt som de tror, inte minst vad gäller att samarbeta med varandra. Kärlekstrassel, avundsjuka och ren otur gör att hela projektet håller på att gå i stöpet och när de sedan hamnar i krig med ett band i en annan skola ställs allt på sin spets. Om vänskap, kärlek, musik och dramatik i mellanstadieåldern.

MediaNr: CA63310

Världens sämsta sommarjobbare

av Anna Hansson. Bokförlaget Hedvig, 2022. Inläst av Daniella Liljeström.

00 tim, 22 min. Talbok.

Del två i serien som börjar med Världens sämsta barnvakt. Sanna önskar sig en kanin men har inte pengar att köpa den för, så vad ska hon göra? Då får hon den lysande idén att skaffa pengar genom att sommarjobba hos sina grannar. Väl i tjänst märker hon att det inte är helt enkelt att hålla reda på allt som ska göras. Ska hon klippa gräsmattan eller rosenbuskarna och ska hon verkligen mata grannens orm med husdjursråttor? Humoriskt för åldern 6-9 år.

MediaNr: CA63202

Legenden om julen

av Eva Hildén. B. Wahlströms Bokförlag, 2022. Inläst av Camilla Bard.

04 tim, 16 min. Talbok.

En oväntad julsaga om en tid där julfirandet förbjöds för länge sen och där barnen utfodras med näringspiller, bor på internat och får undervisning via skärmar. Men även i detta övervakningssamhälle av år 2412 kan under ske. Jag-berättaren Silje får en dag i sin klass uppvisat en bok som handlar om julens traditioner. Någonting väcks hos barnen. När de sedan får reda på att det finns en grupp som firar jul i hemlighet, någonstans i Spetsdalen, måste de ta sig dit.

MediaNr: CA63606

Det spökar på Smögen

av Anna Ihrén. Louise Bäckelin förlag, 2022. Inläst av Pia Kristoffersson.

03 tim, 43 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Mysteriet med den försvunna guldskatten. Det är höstlov och Stella och John är på Smögen. Dagarna är kortare och mörkret faller allt snabbare. Detektivbyrån har fått ett annorlunda uppdrag - inför Halloween ska de pynta ön till den läskiga spökvandringen. De är fulla av förväntningar, men för Stella förändras allt när hennes älskade hund Miss Marple försvinner. Det här är bara början på en rad skrämmande händelser.

MediaNr: CA63444

En bästa vän till jul

av Ylva Karlsson. Rabén & Sjögren, 2022. Inläst av Anna Döbling.

02 tim, 33 min. Talbok.

En berättelse om att vara ett försmått julpynt. Julgransängeln Lena hade ett liv som alltid var på topp, då hon som den finaste utsmyckningen i granen ständigt fick den bästa platsen. Sedan kom domedagen, då hon med en skadad vinge i stället blev förvisad till papperskorgen. Efter att ha lärt känna andra i korgen, bland annat en skev toarulle och en pessimistisk julbock, försöker de emellertid styra sin färd till Arkadien, drömlandet där inget julpynt slängs. Barnbok, illustrerad av Katarina Strömgård.

MediaNr: CA63605

Mörka julnätter

av Camilla Lagerqvist. Bonnier Carlsen, 2022. Inläst av Britt Ronström.

04 tim, 06 min. Talbok.

Året är 1934 och julen närmar sig. Tolvåriga Gerda och lillebror Algot är ensamma när deras pappa är inlagd på sanatorium och mamma på vilohem. De åker till morföräldrarna i Hälsingland. Där bor också Elis. Förra gången Gerda och Elis sågs gick allt fel. Så börjar mystiska saker hända i byn. Barn försvinner och de enda spåren är avtryck av klövar i snön. Gerda och Elis måste hålla ihop och hjälpas åt innan det är för sent. Adventsbok i 24 kapitel.

MediaNr: CA63439

Det svarta havet

av Stina Nilsson. Bonnier Carlsen, 2022. Inläst av Björn Muda.

08 tim, 02 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Det svarta regnet. Systrarna Liv och Frida och vännerna Jeri, Hanis och Trollan vandrar mot huvudstaden. Jeri har lovat att här ska finnas mat, värme och färger. Men allt är raserat, öde och bitande kallt. Ska de fortsätta vidare till havet? Eller kan de stanna i huvudstaden där svaret finns om vad som hände en gång för längesen, när världen gick under? Avslutande delen i en trilogi. Dystopi.

MediaNr: CA63384

Frallan älskar läskigheter

av Sara Ohlsson. Lilla Piratförlaget, 2022. Inläst av Therese Stenshäll.

01 tim, 09 min. Talbok.

Del 6 i serien som börjar med Frallan är bäst! Frallan längtar efter många saker men mest till imorgon för då ska hon ha övernattningskalas hos mormor med sina bästa vänner, Ester och Frasse. Det bästa med övernattningskalas är att ingen behöver gå hem när man ätit tårta. I stället leker de Katten Strof och berättar om alla katastrofer och läskigheter de kan komma på. Men vad händer om man vaknar mitt i natten och det plötsligt är för läskigt?.

MediaNr: CA63348

En miljon likes

av Ann Olerot. Ordalaget bokförlag, 2021. Inläst av Sally Palmqvist Procopé.

04 tim, 00 min. Talbok.

Om tonåringen Felicia som ihärdigt strävar efter att få en miljon likes på Instagram. För detta är hon beredd att göra nästan vad som helst, inklusive att stjäla och att bedra sina vänner. Hemma finns mamma som jobbar mycket och verkar mer intresserad av sin nya pojkvän än av Felicia. En ersättning för mamman finner hon i stället i sin granne som ger henne mat och trygghet. Berättelsen innehåller mycket svordomar.

MediaNr: CA63293

Rekord i att misslyckas

av Jenny Pearson. Översatt av Caroline Bruce. Berghs, 2022. Inläst av Ylva Törnlund.

06 tim, 11 min. Talbok med text.

Lucys moster hittar en massa trasiga saker på loppisar och Lucy har blivit expert på att laga dem. Men Lucy lyckas inte laga sin ledsna mamma. En dag hittar Lucy ett gammalt fotografi på sin mamma och popstjärnan Paul. Han är numera domare i tv-showen Rekordkrossarna. Lucy kommer på en plan: allt hon behöver göra är att slå ett världsrekord så att hon får vara med i showen. Sedan kan hon sammanföra Paul med mamma så hon blir glad igen.

MediaNr: CA62519

Mina tantkompisar

av Ester Roxberg. Rabén & Sjögren, 2021. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

00 tim, 18 min. Talbok.

Elis bor på Kyrkogatan 5. Hela gatan är full av kompisar. De är tanter allihop, men väldigt olika sinsemellan. Berit, Simin, Gun, Sivan och så Elis favorit: Elsa. Det är nog egentligen inget särskilt med henne men ändå är hon den allra bästa tantkompisen. Hos Elsa kan Elis sitta i hammocken och bara vara. Men en dag händer något hemskt, när Elis knackar på är Elsa inte där. En bok om sorg och om vänskap över generationsgränserna.

MediaNr: CA61611

Maryam och svårkänslan

av Minoo Shams. Bonnier Carlsen, 2022. Inläst av Risto Hurskainen.

01 tim, 57 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Maryam och mormorsmålet. Maryams moster och kusinen Salvador ska komma på besök från Iran. Hemma i Iran var Salvador och Maryam bästa vänner och hon längtar efter att träffa honom och låta Salvador och Ida mötas. Men glädjen vänds snabbt till svartsjuka när Salvador och Ida snabbt börjar gilla varandra lite för mycket. Tänk om de glömmer bort Maryam? Kapitelbok om vänskap och om kulturmöten som ibland krockar.

MediaNr: CA63381

Eric

av Shaun Tan. Översatt av Ulla Roseen. Kabusa böcker, 2015. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

00 tim, 08 min. Talbok.

Erik är en utländsk utbytesstudent som bos hos en stadsfamilj. Alla är nöjda med arrangemanget men vissa kulturella skillnader börjar göra sig gällande. Eric vill till exempel hellre sova i en garderob än i gästrummet och på de utflykter familjen de tar med sin gäst på vet de inte om han har det roligt. Han är väldigt tyst och är mer intresserad av små saker som han hittar på marken. Dock, en överraskning väntar familjen som de inte kommer att glömma.

MediaNr: CA63292

Joy alltid glad

av Jenny Valentine. Översatt av Gun-Britt Sundström. Atrium förlag, 2022. Inläst av Anni Bernhard.

03 tim, 02 min. Talbok.

Första delen i en ny serie om familj, vänner och att hitta livets glädjeämnen. Joy är en glad tjej som alltid ser det positiva i allting. Efter att familjen flyttat jorden runt ska Joy som 10-åring för första gången gå i en vanlig skola. Men hon, som aldrig haft problem att skaffa kompisar, känner sig plötsligt vilsen i den nya vardagen.

MediaNr: CA63198

Då kör vi då, Lotta

av Merri Vik. B. Wahlström, 1983. Inläst av Marika Bergström.

04 tim, 16 min. Talbok.

Lotta har gift sig med sin Paul och heter nu Lotta Ryd. När Paul åker till Kina övertalar Lotta sin gamla väninna Giggi att följa med till Vänge herrgårdspensionat. Där händer det äventyrligheter. När de ligger i sjön och badar ser de hur en ko käkar upp Giggis nya gröna shorts. Kon tror kanske det är gräs hon äter men problemet är att i shortsen ligger Giggis bilnycklar. Utkom första gången 1983.

MediaNr: CA63518

Läsning för Lotta

av Merri Vik. B. Wahlström, 1984. Inläst av Marika Bergström.

03 tim, 49 min. Talbok.

Denna höst tänkte Lotta att hon skulle vara flitig. Hon ska plugga på universitetet och ägna sig åt hem och man på lediga stunder. Inga utsvävningar och dumma påhitt. Lotta tänkte visa omvärlden att hon är vuxen och klok numera. Trodde hon. Men det var minsann ingen allvarlig skara hon pluggade tillsammans med. Utkom första gången 1984.

MediaNr: CA63698

Den som måste döden dö

av Linda Wahlund. Speja, 2022. Inläst av Risto Hurskainen.

03 tim, 30 min. Talbok.

My har obotlig cancer och ska snart dö. Ibland är hon rädd och det är så mycket hon undrar om döden. Det finns så mycket hon vill säga och så lite tid att hinna med allt. Viktigast är att komma på hur hon ska säga hej då till sin bästa vän Moa. Men hur pratar man om döden och att man ska försvinna med de människor som kommer att sakna en mest? Författaren är utbildad socionom och har arbetat som skolkurator och biblioterapeut.

MediaNr: CA63510

Maskeradmysteriet

av Martin Widmark. Bonnier Carlsen, 2022. Inläst av Ylva Törnlund.

01 tim, 05 min. Talbok.

Vallebyborna har tagit på sig sina knasigaste kostymer för att fira Vallebys grundare, Valeria von Konkarongen. Men mitt under festen blir Vallebys nyinflyttade invånare, det superrika paret Petersén, av med ett oskattbart halsband. Frågorna hopar sig. Kommer LasseMajas detektivbyrå avslöja det snillrika spelet bakom halsbandets försvinnande? Och vart tog egentligen Valeria von Konkarongens träben vägen?.

MediaNr: CA63129

Faktaböcker

Medicin

Beppe mår konstigt

av Beppe Singer. Bokförlaget Hedvig, 2021. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

00 tim, 27 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Godisproblemet Beppe mår konstigt. Kan han ha feber? Eller har han ätit något dåligt? Farmor lär Beppe om matens väg genom kroppen. Men nej, det verkar inte vara orsaken. Det kanske har att göra med den nya tjejen i klassen, som Beppe inte vågar hälsa på? Nioåriga Beppe och hans knasiga farmor undersöker tillsammans olika ämnen; från naturvetenskap till samhällskunskap, och gör roliga experiment.

MediaNr: CA63343

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

Good Night Stories for Rebel Girls

av Elena Favilli. Översatt av Birgitt Kollmann. Carl Hanser Verlag, 2017. Inläst av Jens Malmkvist.

05 tim, 28 min. Talbok.

100 berättelser som bygger på verkliga och fantastiska kvinnor – från matematikern Ada Lovelace till arkitekten Zaha Hadie. Många internationellt kända kvinnor som fysikern Marie Curie, sångerskan Nina Simone och författaren Virginia Woolf finns med. I denna tyska utgåva presenteras också förbundskanslern Angela Merkel, tennisspelaren Steffi Graf och flera andra tyska kvinnor. Inläst på tyska.

MediaNr: CA63213

Matkantekijä

av Diana Gabaldon. Översatt av Anuirmeli Sallamo-Lavi. Gummerus, 2014. Inläst av Inkeri Wallenius.

41 tim, 28 min. Talbok.

Tredje delen i serien som börjar med Muukalainen (Outlander). Claire åker efter sin makes Jamies förmodade död till det skotska höglandet, och får reda på att hennes man kanske ändå inte har stupat i slaget vid Culloden. Hon fattar det modiga beslutet att lämna sin älskade dotter Brianna för att kanske aldrig återse henne. Hon möter Jamie och de flyr över havet. Nya äventyr möter dem bland smugglare och pirater i Västindien. Inläsning på finska.

MediaNr: CA63802

Muukalainen

av Diana Gabaldon. Översatt av Anuirmeli Sallamo-Lavi. Gummerus, 2015. Inläst av Raila Hämäläinen.

39 tim, 32 min. Talbok.

Del 1 i serien Outlander. Året är 1945 och sjuksköterskan Claire Randall har återvänt hem från kriget och återförenats med sin make. När hon råkar röra vid en sten i en av de uråldriga stencirklarna som finns på de brittiska öarna hamnar hon i ett Skottland som är härjat av krig. Plötsligt är hon en Sassenach, en outlander, och året är 1743. Claire hamnar mitt i intrigernas centrum och inte bara hennes liv utan även hennes hjärta är i fara. Inläsning på finska.

MediaNr: CA63804

Sudenkorento

av Diana. Gabaldon. Översatt av Anuirmeli Sallamo-Lavi. Gummerus, 2013. Inläst av Raila Hämäläinen.

33 tim, 44 min. Talbok.

Andra delen i serien som börjar med Muukalainen. Claire Randalls liv förändrades för alltid i stencirkeln Craigh na Dun för mer än tjugo år sedan. Nu återvänder hon till Inverness, tillsammans med sin rödhåriga dotter Brianna. På kyrkogården i St. Kilda får hon oväntat syn på en över tvåhundra år gammal gravsten med Jamie Frasers namn på. Minnen från ett vilt äventyr i 1700-talets Skottland spelar upp i Claires inre, och Brianna får höra en otrolig historia.

MediaNr: CA63812

Elämä

av Antti Heikkinen. Werner Söderström Osakeyhtiö, 2020. Inläst av Juha Sääski.

13 tim, 32 min. Talbok.

Författaren berättar om schlagerstjärnan Kari Tapios liv, från ungdomsdansbandet via inspelningar hos Fazer och en mängd populära sånger där Tapio sjunger om berusande lycka såväl som om tragisk undergång. Genom efterlämnade anteckningar och brev samt intervjuer med branschfolk och närstående till honom får vi en bild av privatpersonen Tapio. Inläsning på finska.

MediaNr: CA63803

Epäpyhä liitto

av Kari Häkämies. Teos, 2022. Inläst av Lotta Merenmies.

08 tim, 25 min. Talbok.

En ekothriller kring ett energibolag som har kopplingar till regeringen, Rullstolsbundne brottsutredaren Sara Silas får ett komplicerat fall när företagets VD hittas skjuten. Spåren sprider sig från ekonomidepartementet till utrikespolitiken, men försvinner hos investmentbankiren Ibrasson. Som ”konkurrent” till att hitta sanningen har han massmedia när fallet även börjar skaka om regeringen. De två författarna har lång erfarenhet från den finska rikspolitiken. Inläsning på finska.

MediaNr: CA63810

Valinta

av Silja-Elisa Laitonen. Tammi, 2022. Inläst av Hanna Saari.

19 tim, 31 min. Talbok.

Första delen i en serie om kvinnornas öde i kriget. Raakeli är en blyg tjej som trotsar sin familj genom att delta som Lotta i fortsättningskriget 1941. För henne handlar det inte bara om att göra en insats under en svår tid, det är också en enkelbiljett för att undkomma den tryckande hematmosfären. Författaren beskriver hur kvinnor, som är aktiva i kriget och kämpar på samma sida som männen, ändå har behandlats olika. Vilka framtidsmöjligheter hade de när kriget var över? Debutroman.

MediaNr: CA63587

Taikurin tyttäret

av Emmi Pesonen. Kustannusosakeyhtiö Otava, 2022. Inläst av Emma Castrén.

09 tim, 03 min. Talbok.

En roman om två syskon som separeras från varandra efter att deras föräldrar genomgått en skilsmässa. Linda växer upp med sin pappa, en praktiserande hypnositör, och lillasyster Magda får följa med sin mamma till Helsingfors. Linda bildar som vuxen sin en egen familj och många år senare hittar hennes dotter Inna en ask som tillhört hennes farfar. Innehållet överraskar henne och tvingar henne att fundera över sina minnen, huruvida de är verkliga eller påhittade. Inläst på finska.

MediaNr: CA63631

Tuhkaan piirretty maa

av Petra Rautiainen. Otava, 2020. Inläst av Toni Kamula.

08 tim, 33 min. Talbok.

Enare, finska Lappland 1944. Olavi Heiskanen arbetar i ett fångläger som drivs av tyskarna, där inte bara fångarna utan även vakterna måste kämpa för att bevara sin mänsklighet. När freden kommer ligger många brott djupt begravda. Journalisten Inkeri Lindqvist flyttar 1947 norrut för att skriva en serie reportage om Lapplands återhämtande efter kriget. När Inkeri får Olavi som hyresgäst, börjar gruvliga hemligheter att anas. Debutroman. Inläsning på finska.

MediaNr: CA63809

Anteeksianto

av Niina Repo. Werner Söderström Osakeyhtiö, 2022. Inläst av Pinja Flinck.

07 tim, 45 min. Talbok.

En berättelse om ett familjedrama som börjar med vad som på ytan verkar vara en småsak. Familjen Rauhala köper hälften av parhuset av Salmis. Denna omärkliga händelse kommer att kasta en förbannelse över grannsämjan som leder till svek, ilska och att mörkret, som bor inom oss alla, får fritt spelrum. Niina Repos (f. 1971) roman ”Förlåtelse” är hennes åttonde. Inläst på finska.

MediaNr: CA63616

Myrskyn sisar

av Lucinda Riley. Översatt av Hilkka Pekkanen. Bazar, 2018.

22 tim, 42 min. Talbok.

Sjunde delen i serien som börjar med Seitsemän sisarta : Maian Tarina. Boken om den sjunde, hemliga systern, som försvann i unga år. Allys adoptivfader har gått bort och har lämnat till var och en av de sju flickorna ett kuvert som innehåller en ledtråd om deras bakgrund. För Ally leder tråden till Norge och introducerar henne för Anna Landvik. Hon bodde för hundra år sedan i huvudstaden Christiania och sjöng i uruppförandet av Edvard Griegs scenmusik till Peer Gynt. Inläsning på finska.

MediaNr: CA63806

Kyläkaupan Katja

av Minna Ronkainen. Viestintätoimisto Kirjokansi, 2022. Inläst av Anni Tani.

05 tim, 35 min. Talbok.

Katja är en tjej som återvänt till sin barndoms hemby, liksom ett helt litet gäng storstadsbor som av olika skäl valt att flytta bort från det hektiska stadslivet. Förutom Katja, som ska öppna en affär, finns här Marko, som försöker återhämta sig efter en skilsmässa samt livskonstnären och kommunisten Remes, som bygger en kollektivgård på sin mark. En bok om att leva i civilisationens utkant, skriven av ”en återvändare” som efter studier och karriär bosatt sig i norra Karelen.

MediaNr: CA63640

Henna Björk: Isku

av Christian Rönnbacka. Bazar, 2022. Inläst av Anni Tani.

07 tim, 17 min. Talbok.

Henna Björk. Abdul och två andra barn var knappt tio år gamla när de blev soldater under en ökänd befälhavare i Sierra Leone. Tjugo år senare hittas Abdul mördad i Finland. Polisen hittar dock ett meddelande som han skickade som varning till dem. Henna är nu en ung irakisk-finsk polis och får i uppgift att ta med en före detta barnsoldat till Finland som vittne till folkmord. Detta förvandlas dock till en hisnande flykt eftersom den ökände befälhavaren vill tysta dem en gång för alla. Inläsning på finska.

MediaNr: CA63805

Varjele varjoani

av Anna Soudakova. Otava, 2022. Inläst av Alina Tomnikov.

07 tim, 47 min. Talbok.

Roman om att vara invandrad kvinna i Finland. Vera bor under 80-talet tillsammans med Georgi och hennes dotter i en primitiv bostad i Sankt Petersburg. När finnar med ingermanländsk bakgrund bjuds att flytta till Finland, tar Vera och Georgi chansen. Att inlemmas i den främmande kulturen visar sig dock svårt och Vera märker att familjen inte har samma betydelse som i Ryssland. Frågor ställs om vad man ska behålla från det förflutna – och vad man kan glömma.

MediaNr: CA63639

Jiyanêkî dîke

av Theodor Kallifatides. Översatt av Kerim Taqane. Kepir, 2021. Inläst av Sina Mahdavian.

04 tim, 24 min. Talbok.

Theodor Kallifatides känner krafterna sina och bestämmer sig för att det är dags att sluta skriva. Han gör sig av med arbetsrummet dit han gått varje morgon i decennier - och blir alldeles vilsen. Kan han verkligen sluta skriva? Osäkert. Men kan han skriva? Det blir också allt svårare tills förlösningen kommer. Fram växer en skrift om minnet och språket, kärleken och tidens gång - om själva livet. T.K., svensk författare, född 1938 i Grekland. Inläst på kurdiska.

MediaNr: CA62570

Gunaanad (Ummulraac)

av Cabdulqaadir Cabdille Diini. Diini Publications & Looh Press, 2021. Inläst av Ikram Hassan.

08 tim, 22 min. Talbok.

När Ilwaad träffar Samatar blir hon handlöst förälskad, men deras olika klassbakgrunder och erfarenheter gör att de ständigt hamnar i konflikt. När Ilwaads föräldrar säger nej till giftermålet blir Ilwaad ledsen men följer ändå sitt hjärta. Föräldrarna blir arga och desperata, de stänger in henne, bevakar och hemlighåller. En natt rymmer Ilwaad hemifrån. Känsloladdad roman om omöjlig kärlek. Inläst på somaliska.

MediaNr: CA62807

Böcker för barn

Ich war dabei

av Gudrun Pausewang. FISCHER KJB, 2015. Inläst av Jens Malmkvist.

05 tim, 57 min. Talbok.

Jag var där eller Historier mot glömskan är 20 korta, ofta mycket personliga berättelser, som skildrar händelser som utspelade sig under nazisttiden i Tyskland. Dessa speglar ibland författarens egna minnen, ibland tredjehands ögonvittnen, där förskräckelsen och smärtan över nationalsocialisternas förbrytelser blir tillgänglig för unga läsare. För barn från 12 år och äldre. Inläsning på tyska.

MediaNr: CA63212

The immortal rules

av Julie Kagawa. MIRA Ink, 2015. Inläst av Sarah White.

17 tim, 23 min. Talbok.

Del 1 i serien Blood of Eden. Allison bor i en dystopisk framtid. Här härskar vampyrerna och människorna är deras mat. En dag blir Allison överfallen och hon måste då välja att dö eller att bli vampyr. Hon väljer att bli vampyr. För att klara sitt nya liv måste hon lära sig de odödligas regler. Allison slår dock följe med en grupp människor som är på jakt efter ett botemedel mot vampyrismen. Hon försöker hålla sin identitet hemlig men det är svårt.

MediaNr: CA62783

Loveless

av Alice Oseman. HarperCollins, 2020. Inläst av Sarah White.

12 tim, 10 min. Talbok.

Georgia har aldrig varit kär, aldrig kysst någon, aldrig ens varit förälskad, men som fullfjädrad romantiker är hon säker på att hon kommer att hitta den rätte en dag. När Georgia kommer till universitetet börjar hon undra varför kärlek verkar så lätt för andra men inte för henne. Kommer hon någonsin att bli förälskad eller har hon letat efter fel saker hela tiden? Inläst på engelska.

MediaNr: CA63309

Wings of fire

av Tui T. Sutherland. Scholastic Press, 2019. Inläst av Sarah White.

08 tim, 08 min. Talbok.

Del 13 i serien som börjar med Dragonet prophecy. De överlevande LeafWings med draken Sundew i spetsen har lyckats gömma sig för draken Hive Wings-stammen i den farliga Poison Jungle. Här försöker de, i väntan på det nya kriget, utröna den äldsta sanningen i jungeln – en sanning som har styrkan att förgöra dem alla. Inläsning på engelska.

MediaNr: CA62517

Pisar-i hūshiyār

av Inger Edelfeldt. Översatt av Robab Moheb. nordienT, 2020. Inläst av Parvin Mohammadian.

09 tim, 26 min. Talbok.

Redan som barn känner Jim sig utanför. Kamraterna mobbar honom och i tonåren börjar han acceptera sig själv och sin homosexualitet. Han berättar själv hur han försöker frigöra sig från omgivningens alla krav på honom, att han ska vara "duktig pojke", att han borde "fixa brudar" och "tjacka moppe". Varje kapitel inleds med moderns version av vad som händer. Inläst på persiska.

MediaNr: CA62426

Aarteitani Suomesta

av Satu Kettunen. Översatt av Mia Spangenberg. Otava, 2021. Inläst av Milla Eronen.

00 tim, 28 min. Talbok.

Boken Mina skatter från Finland visar på olika aspekter av den finska naturen och kulturen, det som man vill kalla den finska själen. Från simning till skogsavverkning, från klara nätter till högsommaren i augusti, allt i en doft av harsyra och salmiak. Boken söker det bästa av Finland i ett barns ögon, men vänder sig till människor i alla åldrar. Inläst på finska och engelska.

MediaNr: CA62308