Nya talböcker december 2022

Inledning

Listan är uppdelad i 3 delar; Litteratur för vuxna, Litteratur för Barn och Böcker på andra språk än svenska, vilka ligger på nivå 1. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är uppdelade mellan Skönlitteratur och Facklitteratur eller Faktaböcker. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Böcker på andra språk än svenska är uppdelade mellan Böcker för vuxna och Böcker för barn. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnitten Skönlitteratur och Böcker på andra språk än svenska, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 191 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Åsnesommar

av Andrea Abreu. Översatt av Hanna Nordenhök. Nirstedt/litteratur, 2022. Inläst av Sari Eliasson.

03 tim, 59 min. Talbok.

En skildring av att befinna sig i stadiet mellan flicka och kvinna på turistön Tenerife. Jagberättaren och hennes väninna Isora har sommarlov i sin hemby i bergen. Där tycks tiden ha stått ha stått stilla och gamla traditioner, inte minst föreställningar om hur flickor bör bete sig, omgärdar dem. De leker fortfarande med Barbiedockor men också med sina egna kroppar, samtidigt som de observerar de sociala skillnaderna som råder mellan rik och fattig, mellan turist och simpel öbo.

MediaNr: CA63594

Koryféerna

av Lena Andersson. Polaris, 2022. Inläst av Ove Ström.

05 tim, 53 min. Talbok.

En februarikväll skjuts landets försteminister till döds på öppen gata. Polischef Rolf Utterström tar kommandot över spaningarna men ingen gärningsman grips. Mordet förblir ett öppet sår i nationen. 30 år senare får journalisten Roger Lilja i uppdrag att skriva en artikel om dådet. Han kommer i kontakt med en underrättelseman som påstår sig sitta inne med sanningen. Med hjälp av fiktionen kastas ett skarpt ljus över ett trauma och dess upprinnelse.

MediaNr: CA62963

Skamluvan

av Ulla-Maria Andersson. Norstedts, 2022. Inläst av Marika Bergström.

10 tim, 12 min. Talbok med text.

Det är 1860-tal och Lovisa är beredd att göra vad som helst för att lämna Öland. Hon vet att det finns städer långt borta utan steniga åkrar, kontrollerande bypräster och hårdföra karlar. Städer där ingen vet hur fattig ens mor är och aldrig har sett ens bror ligga i rännstenen med en flaska. Till slut hittar Lovisa ett sätt att ordna pengar och tar sig till Gävle. Arbetet är hårt men på ett oväntat sätt möter hon kärleken.

MediaNr: CA62846

Helix

av Benjamin Andrée. HarperCollins, 2021. Inläst av Ove Ström.

10 tim, 42 min. Talbok.

Snön faller allt ymnigare utanför skyskrapan Helix i Stockholm. Där inne ska födelsedagsfirandet av en excentrisk affärsman äga rum i dagarna tre. Nöjesreportern Adrian Lind har lyckats få en inbjudan till denna värld av mystik och glamour. Men Adrian har en dold agenda. En av kvällens gäster, Sarah, har delat psykotiska inlägg i sociala medier. Det ryktas att hon är försvunnen, och att flera personer på festen vill se henne död. Vad har hänt henne?.

MediaNr: CA63469

Ixelles

av Johannes Anyuru. Norstedts, 2022. Inläst av Anna Godenius.

11 tim, 01 min. Talbok.

Kärleksparet Ruth och Mio träffas, förälskar sig och får ett barn. Mio mördas när deras son ännu ligger i sin mammas mage och Ruth uppfostrar deras son utan att han får reda på någonting om sin far. Drygt 10 år senare dyker det emellertid upp en inspelning med en röst som påstår sig vara Mio och som hävdar att han inte alls dött, utan bara gett sig av. En existentiell roman om sanning och lögn av författaren till den tidigare Augustprisade De kommer att drunkna i sina mödrars tårar.

MediaNr: CA63486

Magnificat

av Linnéa Axelsson. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Anita Heikkila Einarsson.

03 tim, 45 min. Talbok.

Hon bor utanför Paris med mannen och deras flicka. En morgon, i ett hotellrum som hennes vän bokat, sitter pojken som dog när han var nitton år där. Vännen har bett om en ofattbar tjänst. Under vandringen hem har hon pojken med sig, liksom allt som hon lämnat i Sverige. En både konkret och mytiskt färgad berättelse om förälskelse och sorg. Om att söka ett hem i en värld som förblir främmande.

MediaNr: CA63545

En dag i öknen

av Anna Axfors. Ellerströms, 2022. Inläst av Lo Thorsdotter.

03 tim, 41 min. Talbok.

I sin andra roman skildrar författaren den omtumlande processen hos en kvinna att bli havande och att föda ett barn. I korta stycken diskuterar hon vad det är att vara människa och mor men också bristen på litteratur som på ett ingående sätt beskriver detta. Det gör hon på ett språk som gränsar till poesin och som innehåller både starka bilder och humoristiska formuleringar. Anna Axford debuterade 2016 med romanen Kärleksbrevet.

MediaNr: CA63566

I lagens skugga

av David Baldacci. Översatt av John-Henri Holmberg. Bokfabriken, 2022. Inläst av Örjan Blix.

13 tim, 34 min. Talbok.

Del 7 i serien som börjar med Jakten på Amos Decker. En domare och hennes livvakt hittas brutalt mördade i domarens hem i Florida. Det enda mördaren lämnat efter sig är ett märkligt visitkort skrivet på latin. För Amos Decker, FBI-agenten med perfekt minne, är dubbelmordet ett mysterium. Utredningen underlättas inte heller av att Amos både genomgår en personlig kris efter en väns självmord och blir påtvingad en ny kollega. Thriller.

MediaNr: CA64059

Flickan som var jag

av Hannah Beckerman. Översatt av Helen Ljungmark. Piratförlaget, 2022. Inläst av Linda Norgren.

10 tim, 40 min. Talbok.

Ett brittiskt familjedrama om Nell, som alltid gått med ett traumatiskt minne som hon försökt att förtränga. När hennes far ligger på dödsbädden säger han emellertid något som får henne att börja komma ihåg igen. Frågan är om någon någonsin kommer att kunna förstå eller förlåta vad hon gjorde. En känsloundersökande roman som växlar mellan nutid och dåtid med ett anslag av en thriller där läsaren hålls i ovisshet in i det sista.

MediaNr: CA63897

Nattrov

av Jeanette Bergenstav. Norstedts, 2022. Inläst av Helena Gripe.

17 tim, 02 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Syndoffer. En ung man hittas död i en lugn Göteborgsförort och journalisten Jennifer Sundin får i uppgift att rapportera. Hon gräver i den dödes förflutna och skräms av det meningslösa våld som breder ut sig bland unga. När en kvinna försvinner efter en utekväll dras Jennifer in i fallet och hamnar oväntat i dramats absoluta mitt. Samarbetet med polisen blir komplicerat och spåren leder i flera riktningar.

MediaNr: CA63535

Ensamt vittne

av Lisa Bjerre. Piratförlaget, 2021. Inläst av Ove Ström.

12 tim, 05 min. Talbok.

Trettonårige Eddie spelar tv-spel hemma när två beväpnade män stormar in. Hans bror Alex flyr via balkongen samtidigt som Alex fästmö skjuts ihjäl framför ögonen på Eddie. Poliserna Lina och Jack är först på plats och det visar sig att Alex är en ökänd gängledare. Skjutningen är bara början på en spiral av ökande våld. Eddie är den ende som sett mördarna och slits mellan lojaliteten till sin bror och rädslan av att bli nästa offer om han vittnar.

MediaNr: CA63835

Fem veckor i Granada

av Mats Andrés Björkman. Hoi förlag, 2022. Inläst av Mårten Edman.

11 tim, 56 min. Talbok.

Våren 1922 anländer konstnärerna Sigge Jernmark och Ninni Billing till Granada. Det är en tid av krig och depression men även kulturell blomstring i Spanien. Långt senare upptäcker Olle Jacobsson av en slump Ninnis grav. Han börjar gräva i historien och tar kontakt med journalisten Mats Andrés Björkman. Letandet i arkiven leder dem till en fascinerande berättelse om konstnärsparets livsöden och kärlekshistoria. Dokumentärroman med fiktiva inslag.

MediaNr: CA63649

Julakuten för ensamma hjärtan

av Callum Bloodworth. Bazar, 2022. Inläst av Åsa Ekberg.

08 tim, 21 min. Talbok.

Elsa och Sophia har fått en idé. Genom att proppa en juldekorerad skåpbil full med allehanda julsaker skapar man Julakuten, en räddning på fyra hjul för alla som är ensamma eller ledsna. Dessvärre måste Sophia plötsligt dra till Norrland och ta hand om sin mamma vilket lämnar Elsa ensam med att ordna allt. En uppdykande surmulen tonåring, en irriterande snygg tomte, en grinig gubbe och en översvallande hyresvärd gör inte heller uppgiften enklare. En omtänksam feelgoodroman som utlovar ”happy ending”.

MediaNr: CA63893

Flickan med en lapp om halsen

av Maria Bouroncle. Visto förlag, 2022. Inläst av Pia Kristoffersson.

07 tim, 09 min. Talbok.

Fristående fortsättning på Det kom för mig i en hast - historien om barnamörderskan Ingeborg Andersson. Även den här boken har verklighetsbakgrund och berättar om vad som hände med Ingeborgs make efter morden på deras barn. Hilja och hennes bror kommer till Artur och Maria som krigsbarn från Finland. Även om hon saknar sin familj och språket är svårt rullar vardagen på. Men familjens mörka hemlighet ligger som en ständigt närvarande sorg.

MediaNr: CA63716

Slottet

av Anna Breitholtz Monsén. Bokfabriken, 2022. Inläst av Toya Westberg.

16 tim, 34 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Stranden. I en svart sopsäck, vid ett slott i Skåne, påträffas kvarlevorna av en okänd person. Samtidigt anmäls slottets 80-åriga ägarinna Tyra Syderhielm som försvunnen av sina barnbarn. Den före detta polisen och livvakten Lina Lantz engagerar sig i händelserna eftersom hennes morfar är vän med Tyra, och snart är Lina indragen i en mordhistoria som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Deckare.

MediaNr: CA63847

Anki åker till Las Palmas

av Anna-Lena Brundin. Norstedts, 2022. Inläst av Marika Bergström.

06 tim, 09 min. Talbok.

Anki är nybliven änka och några dagar före julafton sitter hon på ett plan på väg till Las Palmas tillsammans med sin väninna Rose-Marie. De ska skippa julfirandet. Medan Ankis man Håkan levde blev det inte så många resor, livet rullade på utan vare sig toppar eller dalar. Anki har inga större förväntningar varken på resan eller på livet men snart visar sig både Kanarieöarna och livet ha mer att erbjuda. Feelgood.

MediaNr: CA64022

Ingen ska skonas

av Johan Brännström. Ordfront, 2022. Inläst av Dan Bratt.

16 tim, 10 min. Talbok.

Tredje delen i serien som börjar med Feber. Mikaela Sköld är nyanställd som handläggare inom polisens underrättelsetjänst och hennes första ärende är ett bostadshus fyllt av döda hyresgäster. Dådet tycks först vara gängrelaterat men snart förs utredningen in i en annan riktning.

MediaNr: CA62906

Vinland

av B. Andreas Bull-Hansen. Översatt av Jan Wibom. Lind & Co, 2021. Inläst av Ove Ström.

20 tim, 11 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Jomsviking. Torstein och hans familj flyr västeröver för att slippa undan hämnden från Olav Tryggvasons män efter sjöslaget vid Svolder. Han har blivit hövding för en grupp jomsvikingar och söker efter de mytomspunna lärkskogarna på den andra sidan havet. Nu vill han bli rik på skeppsbygge. Men Torstein, krigaren som en gång var träl, tvingas snart kämpa för sitt liv om han ska lyckas återförena sin familj.

MediaNr: CA63837

Den häpnadsväckande historien om Georg von Ingenting

av Cilla Börjlind. Norstedts, 2022. Inläst av Ove Ström.

11 tim, 14 min. Talbok.

Den lilla byn Skuggsidan ligger djupt in i en havsvik dit solen bara når vart femte år. En dag dyker en främling upp. Han kallar sig Georg von Ingenting och har speciella förmågor som förbryllar alla och får dem att berätta allt de någonsin försökt att gömma eller glömma. På en stor byfest utför Georg von Ingenting ett sista häpnadsväckande trolleritrick som lämnar publiken förstummad. Underfundig skröna med egensinniga karaktärer.

MediaNr: CA63626

Bön om tystnad

av Linda Castillo. Översatt av Sofi Rydell. Bokförlaget Polaris, 2022. Inläst av Åke Lindgren.

13 tim, 20 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Tvingad till tystnad. När samtliga medlemmar i en nyinflyttad amishfamilj hittas torterade och mördade på sin gård i Painters Mill skakas det lilla samhället. Polischef Kate Burkholder, som själv är uppvuxen som amish, tar sig an fallet. Först saknas både motiv och misstänkta men det grova våldet tyder på att det är personligt. I en av tonårsdöttrarnas dagbok framträder bilden av ett dubbelliv och en mystisk främling.

MediaNr: CA63852

Det sista han sa

av Laura Dave. Översatt av Molle Kanmert Sjölander. 2022. ISBN 9789189359314 Nona, 9189. Inläst av Bodil Carr Granlid.

09 tim, 04 min. Talbok.

Hannah Halls man Owen är försvunnen. Owens 16-åriga dotter Bailey och Hannah försöker överbrygga sina såriga relation när de gemensamt söker efter honom. Sökandet tar en oväntad vändning när FBI och polisen dyker upp vid deras hem. Hannah förstår att mannen hon gifte sig med för ett år sedan inte är den han utgett sig för att vara. Den enda länken till att få reda på vem Owen egentligen är och varför han har försvunnit är Bailey. Thriller.

MediaNr: CA63534

Svarta segel

av Rebecka Edgren Aldén. Romanus & Selling, 2022. Inläst av Lotta Lundberg.

11 tim, 39 min. Talbok.

Första boken i serien Sjöräddarna. Annika är sjöräddare. Tyngd av sorg ska hon och brodern Zack åka ut och segla, för att om möjligt påbörja en inre läkning, men dessförinnan får hon vara med om en märklig upplevelse. En övergiven segelbåt ligger och driver utan spår av att ha slitit sig. Därefter får vi följa hennes yttre och inre färd under några heta, dramatiska dagar i Stockholms skärgård.

MediaNr: CA63171

Kattjakten

av Jona Elings Knutsson. Ordfront, 2022. Inläst av Ylva Törnlund.

143 tim, 00 min. Talbok.

Eva Jansson är 99 år och bor på Södermalm i Stockholm. När man är så gammal är det inte många som längre minns vem man är, knappt Eva själv längre. För att fördriva vardagen och hålla ensamheten stången tar hon upp jakten på en bortsprungen katt. Samtidigt som Eva börjar glömma sådant som hon borde komma ihåg tränger sig minnen som hon velat glömma på. Berättelse om ett långt liv med 1900-talets stora samhällsomvandlingar som fond.

MediaNr: CA63659

Jul i lantbiblioteket

av Josefin Eman. Norstedts, 2022. Inläst av Eva Werning.

09 tim, 21 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Lantbiblioteket vid älven. Stockholmstjejen Edda har funnit sin plats i världen: den lilla byn Koski i Tornedalen. Hon älskar arbetet på det gamla lantbiblioteket och vardagen som delas med pojkvännen Ante och den bastande bokklubben. I december kommer minusgraderna och mörkret med sprakande brasor och hundslädåkning över snöiga vidder. Kanske ska hon till och med våga fira jul igen? Feelgood.

MediaNr: CA63560

Skrivkramp

av Lilly Emme. Historiska media, 2022. Inläst av Lena Löfvenborg.

05 tim, 35 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Utloggad. Emmas debutbok slog säljrekord. Förläggaren tar för givet att även nästa bok ska utspela sig i Indien. Men Emma känner sig genombrittisk och är inte intresserad av landet där hon har sina rötter. Inspirationen och lusten uteblir och deadlinen närmar sig. Med förhoppningen att ett miljöombyte ska göra susen tar Emma jobb på en internatskola. Där möter hon Mira och kanske kan de tillsammans hitta vägen framåt.

MediaNr: CA63710

Isola

av Katrine Engberg. Översatt av Mia Ruthman. Forum, 2022. Inläst av Sally Palmqvist Procopé.

10 tim, 50 min. Talbok.

Del 4 i serien som börjar med Krokodilväktaren. Ett lik hittas i en park i Köpenhamn. Anette Werner blir ensam ansvarig för utredningen, som så småningom leder henne till Bornholm och till Jeppe Kørner som tagit tjänstledigt efter en tuff separation. Esther de Laurenti, pensionerad akademiker, är också på Bornholm. Hon ska skriva en biografi över en känd antropolog och hennes fynd kastar nytt ljus över brottet som Anette och Jeppe försöker lösa.

MediaNr: CA63992

X

av Pascal Engman. Bookmark, 2022. Inläst av Ove Ström.

15 tim, 15 min. Talbok.

Del 5 i serien som börjar med Eldslandet. Vanessa Frank återvänder till sitt arbete som polisinspektör efter att en fotbollsstjärnas unga hustru hittats avrättad i sitt hem på Lidingö. I en förort på andra siden staden drömmer den 17-årige Herish om att bli fotbollsproffs men råkar ut för brutala matchfixare och agenter. Flera öden är sammansnärjda i en omöjlig ekvation och Vanessa Frank måste hitta den okända variabeln X innan det är för sent.

MediaNr: CA63481

Villa Svea

av Mats Erasmie. Hoi förlag, 2022. Inläst av Annika From Borg.

12 tim, 56 min. Talbok.

Tredje och avslutande delen i Dödskaravantrilogin. Arvid och Anna har bosatt sig i svenskkolonin Villa Svea i Argentina. Entreprenören Gustaf Berzelii har skapat sig ett gott liv i Buenos Aires och hjälper till såväl ekonomiskt som i handling men är tveksam till att själv bli en del av kolonin. Vi får även följa Nils, som var ett barn vid tiden för utresan. Berättelse om svenska emigranter som bygger på verkliga händelser.

MediaNr: CA64112

Orm och stege

av Maria Ernestam. Louise Bäckelin förlag, 2022. Inläst av Toya Westberg.

13 tim, 51 min. Talbok.

Några ungdomar har träffats varje sommar sedan de var små. Sommaren 1978 förändras allt. En ny pastor trollbinder dem och stämningen och relationerna förändras. Det slutar med en katastrof och en av dem dör. Nu är de vuxna sedan länge och återses när ännu en av dem ska begravas. Det väcker minnen från somrarna i ungdomen. Vad var det egentligen som hände? Spänningsroman om hur relationer, platser, händelser och funderingar i ungdomen formar oss.

MediaNr: CA63623

Prosa

av Jon Fosse. Översatt av Ragnar Strömberg. Atlas, 2022. Inläst av Ove Ström.

04 tim, 57 min. Talbok.

I volymen samlas en handfull noveller och kortprosasstycken ur författarens stora produktion som rör sig över ett spann på över trettio år. Två tredjedelar utgörs av berättelserna ”Och sen kan hunden komma”, ”Lines hår” och ”Jag kunde inte säga det till dig”. Jon Fosse är mångbeprisad och främst känd för sin dramatik men här visar han upp sig från en något annan sida, med hav, fjordar, fjäll som återkommande bakgrund.

MediaNr: CA63453

Små vita lögner

av Caz Frear. Översatt av Ylva Stålmarck. Lind & Co, 2022. Inläst av David Zetterstad.

14 tim, 17 min. Talbok.

Cat är nybliven polis. Ett brutalt mord inträffar i närheten av hennes pappas pub. Den mördade kvinnan är inte den hon utgett sig för att vara och visar sig ha kopplingar till det mystiska försvinnandet av en tonårsflicka under Cats uppväxt. Hon börjar undra om hennes pappa hade något med försvinnandet att göra och tvingas göra upp med sina egna mörka familjehemligheter. Spänningsroman.

MediaNr: CA63679

Flyktdjur

av Inger Frimansson. Louise Bäckelin förlag, 2022. Inläst av Eva Werning.

11 tim, 06 min. Talbok.

När Etel föddes försvann hennes pappa. Ryktet säger att han emigrerade till Amerika. Faderns yngre bror Johan får ta ansvar för Etel och hennes mamma. På släktgården finns hästar som Etel älskar och hon gör sitt bästa för att Johan ska bli nöjd med henne. När Etel blir djupt förälskad i Karl väljer hon att flytta och leva ihop med honom, trots att Johan gör allt för att förhindra det. Uppväxtskildring, familjedrama och psykologisk thriller.

MediaNr: CA63324

Löftet

av Damon Galgut. Översatt av Niclas Hval. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Britt Ronström.

10 tim, 01 min. Talbok.

Romanen inleds med en begravning; ett av de få tillfällen när hela släkten samlas. En allvetande men personlig berättaren centrerar sin framställning om afrikand-familjen Swart runt familjegården utanför Pretoria och till episoderna runt de olika familjemedlemmarnas död och begravningar, från apartheidtidens slut till nutid. Som en central kärnpunkt står några obesvarade frågor kring ett löfte som aldrig infriats.

MediaNr: CA63300

Königsberg

av Helena Granström. Kaunitz-Olsson, 2022. Inläst av Therese Stenshäll.

07 tim, 16 min. Talbok.

En kvinna skriver in sig på en abortklinik som visar sig vara mycket märklig. Hon befinner sig i Kaliningrad, staden som en gång hette Königsberg och där genierna Immanuel Kant och Kurt Gödel en gång verkade. Hon har lämnat sin man och sina barn och blir varmt välkomnad till kliniken, samtidigt som man informerar henne om att allt de säger till henne är lögn. En absurdistisk roman om att inte veta vad man ska tro på. Författaren debuterade som lyriker och fick Harry Martinsonpriset 2020.

MediaNr: CA63365

Tid för barmhärtighet

av John Grisham. Översatt av Kjell Waltman. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Örjan Blix.

20 tim, 35 min. Talbok.

Fristående fortsättning i serien med titlarna Juryn och Mullbärsträdets skugga. Drew är en strulig tonåring som alltför många gånger sett sin mamma bli misshandlad sin pojkvän vicesheriffen Stuart. En dag orkar han inte längre utan skjuter ihjäl Stuart. En komplicerad rättegång tar vid där det blir tydligt hur poliskåren tenderar att hålla de sina om ryggen. Jake Brigance får ta sig an fallet och frågan är om juryn kan se på händelsen på ett annat sätt?.

MediaNr: CA63946

Dödsdansen

av Maria Grund. Modernista, 2022. Inläst av André Nilsson.

12 tim, 43 min. Talbok.

Del 2 i spänningsserien som börjar med Dödssynden. Det är sensommar på den ensliga ön utanför Sveriges ostkust när en ung man upptäcks irra omkring naken i en otillgänglig skog. Sanna Berling kallas till platsen. Hon har precis återvänt till sitt arbete, nu som närpolis i en liten by, och hon vill aldrig mer arbeta med våldsbrott. Men när mannen visar sig vara svårt skadad och avlider på plats dras hon motvilligt in i ett nytt mordfall.

MediaNr: CA63783

Fine de Claire

av Daniel Gustafsson. Nirstedt/litteratur, 2022. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

06 tim, 44 min. Talbok.

Hon – är en geolog i medelåldern som kör i en bil söderut, för att lämna sitt förflutna bakom sig. Målet avslöjas först i slutet men ostronodlingar – i Frankrike - är någonting hon trängtar efter. På vägen får läsaren möta autostrador och motell samt tillfälliga möten som utstrålar både ensamhet och frihet. Parallellt med berättelsen skildras en annan resa på 1800-talet med en ung man som fraktar ostron från Portugal till franska västkusten. Författaren debuterade 2019 med romanen Odenplan.

MediaNr: CA63424

Och havet gav igen

av Malin Haawind. Piratförlaget, 2022. Inläst av Björn Muda.

09 tim, 49 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med De kom från öar. Det är 1950-tal, Dagmar och Holger har flyttat med sina barn till Tjörn där Holgers skuta och släkt finns. Dagmar försöker finna sig till rätta med sitt nya liv. Holger är till sjöss stora delar av året. Även när han är hemma är han frånvarande och tillbringar alltmer tid med flaskorna. Trots kärleken till Holger växer Dagmars oro för att familjens liv ska slås i spillror om hon inte gör något.

MediaNr: CA63720

Sönderfall

av Axel Hellby. Lava förlag, 2022. Inläst av Dan Bratt.

09 tim, 10 min. Talbok.

Första delen i spänningsserien Hundberget. Filip gillade rock och bärs. Nu är han död. Albert är som folk är mest, frånskild och lite för snäll. Men nu har han hittat ett lik. Stina är sjuksyster och kaxig. För kaxig, verkar kollegan tycka. Maggan är en liten tant som jobbar på skolan. Tursamt nog för Stina är hon också aikidofantast. Alla bor de i Hundberget, en liten kommun i nordvästra Sörmland där hemligheter börjar komma upp till ytan.

MediaNr: CA63778

Jul vid världens ände

av Kate Hewitt. Översatt av Malin Haawind. Piratförlaget, 2022. Inläst av Ylva Törnlund.

06 tim, 32 min. Talbok.

Laurel bor i York, England, är 36 år och den eviga singeln. Men hon trivs med livet, frilansjobb, mysig lägenhet och katt. När hon en dag får lov att ta hand om sin 14-åriga systerson som blivit relegerad från skolan tvekar hon inte. Han följer motvilligt med till Orkneyöarna där de ska fira jul i en gammal släktings stuga. De får oväntad hjälp och stöd av fårbonden Archie och en varm vänskap uppstår. Roman om familjeband, sorg, och oväntad passion.

MediaNr: CA64062

Vi möts på Sheerwater

av Kristan Higgins. Översatt av Christina Mansicka. Printz publishing, 2022. Inläst av Linda Norgren.

16 tim, 17 min. Talbok.

På herrgården Sheerwater norr om New York styr Genevieve London sin omgivning med pondus och skarpa kommentarer. Hennes liv har rymt stora framgångar som modeskapare men också sorg när en son spårlöst försvann och när maken dog tidigt. Emma lämnades som tonåring till sin farmor men kastades ut när hon blev gravid. De har inte haft kontakt sedan dess men nu behöver Genevieve Emmas hjälp. Trots gamla oförrätter kan kanske familjebanden knytas igen.

MediaNr: CA63410

En augustinatt

av Victoria Hislop. Översatt av Åsa Malm. Bokförlaget Polaris, 2022. Inläst av Ingrid Gustafsson.

08 tim, 13 min. Talbok.

Uppföljaren till Hemligheternas ö. 1957 har botemedlet mot spetälska kommit och spetälskekolonin på ön Spinalonga kan stänga. Invånarna i byn Planka samlas för att fira de hemvändande från Spinalonga. Men festen tar en våldsam vändning med förödande konsekvenser. Två familjer slits isär och minnet av tragedin präglar byns invånare. För att läkas och komma vidare måste de försonas med det förflutna och göra upp med sin historia.

MediaNr: CA63678

Om bara

av Vigdis Hjorth. Översatt av Jens Hjälte. Natur & Kultur, 2022. Inläst av Anna Godenius.

09 tim, 56 min. Talbok.

Om besatt kärlek och dess sköra gräns till galenskap. Dramatikern och småbarnsmamman Ida Heier har mött den hon tror är hennes livs kärlek, en tio år äldre man som är gift och har barn. Hon skiljer sig för att kunna bli hans och efter några år skiljer även han sig. Nu kan de äntligen få varandra men deras kärlek blir bara alltmer gränslös och vild, likt en dans mot mörker. Tidningen Dagbladets läsare utsåg den 2006 till en av de viktigaste norska romanerna de senaste 25 åren.

MediaNr: CA63704

Brittas arv

av Eleonore Holmgren. Bazar förlag, 2022. Inläst av Ulla Näslund.

12 tim, 42 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Sista sommaren. När Adam återvänder till Lindö för första gången sedan Brittas begravning är inget sig likt. Hennes barn har inte hittat något testamente och alla är osams med alla, ett hus har brunnit ner och det har börjat hända konstiga saker i bygden. Adam vill inget hellre än att Brittas arv ska leva vidare på Lindö, men hur högt pris är han beredd att betala när hans gamla kriminella liv nafsar honom i hälarna?.

MediaNr: CA63780

Minnen av honom

av Colleen Hoover. Översatt av Ida Ingman. Modernista, 2022. Inläst av Pia Kristoffersson.

12 tim, 05 min. Talbok.

Kenna har avtjänat ett femårigt fängelsestraff, för ett brott som var ett tragiskt misstag. Hon återvänder till sin gamla hemstad, fast besluten att få ordning på sitt liv och framför allt för att återfå kontakten med sin dotter. Hennes familj är dock avogt inställd till henne och gör allt för att hålla henne utanför sitt dotters liv. Endast barägaren Ledger Wood håller en dörr öppen för henne. En psykologisk thriller som diskuterar försoning och skuldfrågor.

MediaNr: CA63706

Silvervägen

av Stina Jackson. Bokförlaget Hedvig, 2020. Inläst av Jörgen Bodner.

02 tim, 48 min. Talbok.

Lelles dotter var 17 år när hon försvann spårlöst. Lelle har inte slutat letat efter henne. Under ljusa sommarnätter kör han fram och tillbaka längs väg 95 mellan Skellefteå och norska kusten. Meja är lika gammal som Lelles dotter var när hon försvann. En dag kommer hon till Glimmersträsk tillsammans med sin mamma. När hösten kommer försvinner ännu en tonårsflicka och Lelles och Mejas öden flätas samman. Spänningsroman. Bearbetad lättläst version.

MediaNr: CA63718

Tonårspar har kul på allmän plats

av Aravind Jayan. Översatt av Ylva Mörk. Natur & Kultur, 2022. Inläst av Jesper Annell.

07 tim, 55 min. Talbok.

Sreenath och hans yngre bror bor med sina föräldrar i ett medelklassområde i Indien. Som de flesta unga indiska par träffas Sreenath och hans flickvän Anita utomhus. Så filmar någon dem när de har sex och lägger ut klippet på internet. Skandalen ett faktum och familjen dras in i ett ställningskrig mellan Sreenath och föräldrarna förstärkt av skam och socialt tryck inför släkten och omvärlden.

MediaNr: CA63711

Kärlekens algoritm

av Mons Kallentoft. Forum, 2022. Inläst av Ove Ström.

07 tim, 39 min. Talbok.

Berättelsen utspelar sig i Stockholm i en nära framtid efter pandemin år 2023. Elle Videmans pappa sitter på livstid på Österåkers säkerhetsavdelning, oskyldigt dömd för mord. För att hjälpa honom och hitta sanningen ger sig Elle ut i stadens mörka och allt mer dekadenta sida. Där möter hon udda existenser i samhällets utkant som kriminalpolisen Leo Madvig, transpersonen Lulu och datageniet Vic med flera. Spänningsroman.

MediaNr: CA63658

Jag är Gud

av Malin Karim. Bazar förlag, 2022. Inläst av Sally Palmqvist Procopé.

08 tim, 41 min. Talbok.

46-åriga Hermines liv verkar perfekt med jobb på en trendig tidning, fin Stockholmslägenhet med tjusig garderob, en framgångsrik make och två tonårsbarn. Men tillvaron står henne upp i halsen. Till slut har hon fått nog och bestämmer sig för att göra upp med sitt förljugna liv genom att under en vecka leva ut de sju dödssynderna utan en tanke på konsekvenserna. Sen ska allt bli annorlunda.

MediaNr: CA63763

Spindeln

av Lars Kepler. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Björn Muda.

19 tim, 25 min. Talbok.

Del 9 i serien som börja med Hypnotisören. För tre år sedan fick Saga Bauer ett vykort med en hotfull text om en pistol med nio vita kulor – varav en väntar på Joona Linna. Hon visade kortet för Joona, men tiden gick och hotet bleknade som en meningslös provokation. Fram till nu. En säck med en nästan fullständigt upplöst kropp hittas fastsurrad i ett träd i Kapellskär. På mordplatsen återfinns en mjölkvit patronhylsa.

MediaNr: CA63591

En skandal om våren

av Lisa Kleypas. Översatt av Emma Majberger. Bokförlaget Polaris, 2022. Inläst av Ingrid Gustafsson.

09 tim, 06 min. Talbok.

Del 4 i serien Väninnor som inleds med Hemligheter i sommarnatten. Daisy Bowman är den enda av väninnorna som fortfarande är ogift. Hennes far har tappat tålamodet och meddelat att om hon inte hittar en man själv så kommer han tvinga henne att gifta sig med den hänsynslöse affärsmannen Matthew Swift. Men en Bowman erkänner sig aldrig besegrad, så Daisy tänker hitta någon som kan bli hennes man, kosta vad det kosta vill. Historisk romance.

MediaNr: CA63723

Offervilja

av Ewa Klingberg. Historiska media, 2022. Inläst av Martin Lindberg.

08 tim, 12 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Midsommarblot. Niklas får i uppdrag av lokaltidningen i Värnamo att göra en intervju om en uppgrävd pistol. Vapnet kan kopplas till det sista kalla fall hans far arbetat med. Han och flickvännen Mimmi börjar att gräva i fallet.1967 sköts en man till döds vid ett rån men ingen vet vem som avlossade skottet eller varför. Trådarna leder till stadens frikyrkoliv där kyrkans väggar visar sig dölja en hel del hemligheter.

MediaNr: CA63647

Hotet

av Dean R. Koontz. Översatt av Anders Tengner. Bokfabriken, 2021. Inläst av Örjan Blix.

14 tim, 60 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Tystnaden. Den före detta FBI-agenten Jane Hawk vet att hon lever på lånad tid. Men så länge hon andas kommer hon kämpa mot konspirationen som hotar miljoner människors fria vilja. Kampen har gjort Jane till en eftersökt flykting, jagad inte bara av regeringen utan av den hemliga sammansvärjning som ligger bakom att människor tar sitt liv och i samma stund mördar många andra.

MediaNr: CA63488

Skuld

av Niklas Krog. Historiska Media, 2022. Inläst av Örjan Blix.

09 tim, 19 min. Talbok.

År 1291 är korsfararriket på väg mot undergång. De kristnas sista fäste, staden Akko, hotas. Då anländer Orm Junger, en yngling från ett land långt i norr. Han möter Richard, en ärrad krigare och adelskvinnan Isabella, instängd i ett tvångsäktenskap med en man hon avskyr. Alla tre plågas de av minnen och skuldkänslor från det förflutna. Medan striderna om staden rasar flätas deras öden samman. Historisk roman om krig, kärlek och skuldkänslor.

MediaNr: CA63884

Ekvilibrium

av Simon Kyaga. Natur & kultur, 2022. Inläst av Martin Lindberg.

07 tim, 54 min. Talbok.

Finns det samband mellan kreativitet och galenskap? Några av världens mänskliga storverk inom konst och vetenskap har skapats av människor som idag skulle få diagnosen bipolaritet, schizofreni, autism eller adhd. Författarna går genom några av de stora psykiatriska diagnoserna, vad som utmärker dem men också för hur man med diagnosen kan behålla ett ekvilibrium, en inre jämvikt mellan lidande och kreativitet. Författarna är kollegor vid Karolinska institutet.

MediaNr: CA63496

Vingar av lakan

av Sirpa Kähkönen. Översatt av Mattias Huss. Lind & Co, 2022. Inläst av Anna Döbling.

12 tim, 41 min. Talbok.

Fjärde delen i serien som börjar med Brudar i svart. En kollektivroman om ett enda dygn under fortsättningskriget, 1:a juli 1941, där får möta olika personer i deras vardagsbestyr. Sovjetiska bombplan är på väg och stadsbornas vardag handlar mest om ransoneringar, evakueringar och nattliga bomblarm. Vi möter de tidigare böckernas huvudperson, arbetarkvinnan Anna, men också många andra människoöden vars liv flätas in i varandra. En roman om nöd och vänskap.

MediaNr: CA63962

Mr Ett

av Jens Lapidus. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Örjan Blix.

14 tim, 43 min. Talbok.

Fjärde delen i serien som börjar med VIP-rummet. Mr Ett är trött på att vara nummer ett i gangstergänget och vill bryta sig loss från sin kriminella livsstil genom att sälja sitt fastighetsimperium. Den hänsynslöse Kerim, känd som Storebrorsan, står och väntar på sin tur medan polisen Gabriel försöker sig på ett dubbelspel med honom, i förhoppning om att rensa Stockholms gator. Ett spel mellan den undre världen och den fernissapolerade medelklassen, förenade av gemensamma intressen.

MediaNr: CA63923

Det glömda barnet

av Donna Leon. Översatt av Lena Karlin. Forum, 2022. Inläst av Anna Döbling.

07 tim, 53 min. Talbok.

Den tjugoandra boken med kommissarie Brunetti. En döv man som hjälpt Brunettis fru Paola hittas död. Varken Brunetti eller hans fru köper förklaringen att det är en olycka eller ett självmord. När han börjar gräva i mannens historia och omgivning slås han av hur lite man vet om den döde, han finns inte i några register och det verkar som någon vill dölja något. En obehaglig historia om ett utsatt barn i en obarmhärtig vuxenvärld rullas upp.

MediaNr: CA63878

Det tomma huset

av Unni Lindell. Översatt av Per Olaisen. Piratförlaget, 2022. Inläst av Dan Bratt.

12 tim, 14 min. Talbok.

Den nya polisen Lydia, Snø kallad, åker på ett larm med en kollega. En tonårsflicka som vattnar åt de bortresta grannarna har sett något konstigt och tror att det är inbrott. Polisen hittar inget misstänkt och ett styckmord på en oljerigg gör att inbrottsanmälan läggs åt sidan. Men Snø anar oråd och när hon åker tillbaka är flickan försvunnen. Det visar sig finnas flera kopplingar mellan oljeriggsföretaget och försvunna personer de senaste åren.

MediaNr: CA63887

Att förändras

av Édouard Louis. Översatt av Marianne Tufvesson. Wahlström & Widstrand, 2022. Inläst av Ove Ström.

05 tim, 40 min. Talbok.

Självbiografisk roman där läsaren möter Louis som är den första i sin släkt som tar studenten och som sedan gör ett oväntat språng när han fortsätter studierna vid ett prestigefyllt lärosäte i Paris. Berättelsen befinner sig i skärningspunkten mellan skönlitteratur och sociologi och skildrar hur det – med böckernas och vännernas hjälp – går att ta revansch på sitt förflutna och uppfinna sig själv på nytt.

MediaNr: CA64078

Familjen

av Lotta Lundh. Lind & Co, 2019. Inläst av Åke Lindgren.

09 tim, 50 min. Talbok.

Del 1 i serien Sunnepolisen. En ung kvinna har försvunnit i Sunne. Kriminalkommissarie Erik Ljung upptäcker snart en koppling mellan henne och den undre världen. Frågan är om hon försvunnit frivilligt eller om hon utsatts för brott? Kort därpå försvinner 15-åriga Saga från den årliga folkparksdansen. Erik Ljung befarar att det är samma gärningsman som ligger bakom och att fler unga kvinnor är i fara.

MediaNr: CA43786

Vakthundarna

av Olle Lönnaeus. Bokfabriken, 2022. Inläst av Åke Lindgren.

12 tim, 13 min. Talbok.

Andra fristående delen i serien som börjar med Gamen. Den förre elitsoldaten Simon Olsson har dragit sig tillbaka till östra Skåne, där han tampas med sina demoner från krigstiden i Afghanistan – och inte minst från minnet av journalisten Miriams självmord. Så småningom blir han kontaktad av en rutinerad kriminalare som har information om självmordet. Spåren leder till en hemlig sammanslutning av patrioter som har utsett sig själva till nationens väktare.

MediaNr: CA63672

Charlotta

av Sara Medberg. Översatt av Emil Johansson. Norstedts, 2022. Inläst av Åsa Ekberg.

14 tim, 35 min. Talbok.

Del 2 i serien Sidensystrar som börjar med Arabella. Baron Ridderlöw anställer sömmerskan Charlotta som kammarjungfru åt sin syster. I herrgårdens bibliotek hittar Charlotta romanen Stolthet och fördom. Bokens idéer om att äktenskap byggs på kärlek förändrar Charlottas syn på kvinnans roll. Men bokens moderna ideal sätts på prov när baron Ridderlöw visar intresse för Charlotta. Romantik som utspelas i Åbo under 1800-talets början.

MediaNr: CA63553

Blindspår

av Jonas Moström. Norstedts, 2022. Inläst av Åke Lindgren.

14 tim, 42 min. Talbok.

Del 9 i serien som börjar med Himlen är alltid högre. En skådespelare hittas knivmördad i famnen på sin tonårsson Elias som har Downs syndrom. Han vägrar att släppa taget och kan inte redogöra för vad som hänt vilket gör honom misstänkt. Utredningen ger dock fler misstänkta. Johan Axberg håller i utredningen och eftersom Nathalie har Elias som patient ställs de inför etiska och moraliska dilemman.

MediaNr: CA63627

Försvunnen

av Guillaume Musso. Översatt av Christina Norrman. Nona, 2022. Inläst av André Nilsson.

07 tim, 55 min. Talbok.

Femåriga Layla försvinner spårlöst från ett köpcentrum i Kalifornien. Hennes försvinnande blir för tung för hennes föräldrar att bära och tragedin slutar i skilsmässa. Fem år senare hittas Layla på exakt den plats där hon försvann. Hon lever och verkar inte skadad, men har slutat tala. Trots stor glädje över återföreningen finns många frågor. Var har Layla varit i alla dessa år? Med vem? Och framför allt: varför kom hon tillbaka? Thriller.

MediaNr: CA63562

Sommarvindar och sanningar

av Caroline Möllesand. Word Audio Publishing International AB, 2022. Inläst av Ylva Törnlund.

10 tim, 34 min. Talbok.

Melinda har fortfarande sorg efter att hennes man gick bort för ett år sedan och på inrådan av sin dotter åker hon till Öland på en kurs i självutveckling. Till sin stora häpnad träffar hon där sin tidigare ”bästis” Sanna, som hon inte haft kontakt med sedan gymnasiet. Miljön på den öländska kursgården och en kursledare som också tidigare funnits i deras liv, får dem att ifrågasätta sina tidigare livsval och till och med att förändra sina liv.

MediaNr: CA63116

Föda åt min hämnd

av Bengt Ohlsson. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Ove Ström.

05 tim, 07 min. Talbok.

I september 1940 rasar slaget om Storbritannien för fullt. Mitt i detta finns den tyske stridspiloten Sebastian. Vardagen präglas av oro och sömnlöshet och tankarna på fästmön Anna. Det enda som kan döva är droger. Så havererar han över Engelska kanalen och förs till ett sjukhus i Lille. Något som får avgörande konsekvenser. Skildring av andra världskriget utifrån ett enskilt levnadsöde.

MediaNr: CA63779

Mannen utan sorg

av Kristina Ohlsson. Piratförlaget, 2014. Inläst av Örjan Blix.

00 tim, 45 min. Talbok.

I den här novellen får vi för första gången möta Martin Benner, hjälten i hennes hårdkokta kriminalserie. Här försvarar han en man som står inför rätta, anklagad för att ha mördat sin dödssjuka hustru. Ett fall, som på förhand verkar vara klart som vatten. Men är det verkligen det?.

MediaNr: CA63677

Hus av glas

av Louise Penny. Översatt av Carla Wiberg. Modernista, 2022. Inläst av Anna Döbling.

13 tim, 51 min. Talbok.

Del 13 i serien som börjar med Mörkt motiv. När en mystisk och olycksbådande figur dyker upp i Three Pines en kylig novemberdag blir Armand Gamache och samhällets övriga invånare först nyfikna, därefter ängsliga. Gamache, numera överintendent på mordroteln i Québec, kan bara betrakta och vänta – och hoppas att hans växande rädsla inte ska besannas. Men så försvinner besökaren över en natt, ett lik upptäcks och Gamache måste ta sig an fallet.

MediaNr: CA64017

Färskt vatten till blommorna

av Valérie Perrin. Översatt av Sara Gordan. Éditions J., 2022. Inläst av Toya Westberg.

17 tim, 56 min. Talbok med text.

Violette Toussaint är vaktmästare på en kyrkogård i en liten by i Bourgogne. Tillfälliga besökare och lokala invånare samlas gärna i hennes kök. En kväll får Violette besök av en poliskommissarie som förklarar att hans nyligen avlidna mor har önskat att bli begravd på kyrkogården. I takt med att Violette hjälper honom fattar kommissarien tycke för henne. Men när han börjar att gräva i Violettes förflutna är det slut på hennes stillsamma tillvaro.

MediaNr: CA62875

Ensam ö

av Britt Peruzzi. Bazar förlag, 2022. Inläst av Helena Gripe.

11 tim, 38 min. Talbok.

Fjärde delen i serien som börjar med Aldrig glömma. Kommissarie Alda Luppi i medelhavsstaden Nice väntar på en het sommar, efter en genomlevt en lång period av covidpandemi. En 8-årig gitarrelev har försvunnit på sin väg till lektionen samtidigt som en fransk nunna har avvikit från ett svenskt karmeliterkloster. Dessutom tynger ännu ett olöst fall med gitarrelevens pappa på kommissariens samvete. Mellan mordintrigerna vankas medelhavsatmosfär med doftande vin och mat.

MediaNr: CA63467

Täcknamn: Lodjuret

av Nathalie Redmo. Lind & Co, 2022. Inläst av Örjan Blix.

10 tim, 34 min. Talbok.

Första delen i serien om Spetz och Werner. David Spetz jobbar vid Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) och får i uppdrag att utreda en märklig avlyssnad signal i Karlskrona skärgård. Handlingen tilldrar sig under det kalla kriget och Sveriges vatten är av stort intresse för åtminstone en av supermakterna. Julia Werner är affärskvinnan som mer eller mindre ofrivilligt blir indragen i händelserna. En spänningsdebut inspirerad av den ryska ubåten U 137:s grundstötning 1981.

MediaNr: CA63491

D e kroniskt

av Caroline Ringskog Ferrada-Noli. Natur & Kultur, 2022. Inläst av Charlie Haldén.

11 tim, 36 min. Talbok.

Anne sitter i ett väntrum på Sankt Görans smärtklinik på grund av sin kroniska värk. Värken har kommit plötsligt och blir allt värre. När kryckor och smärtstillande har blivit en del av vardagen får familj, jobb, allt stå tillbaka för smärtan. Med värken ständigt närvarande väller minnen, tankar, åsikter och insikter fram.

MediaNr: CA63642

Syndabarn

av Ulrika Rolfsdotter. Bazar förlag, 2022. Inläst av David Zetterstad.

12 tim, 24 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Rovhjärta. Socionomen Anni Ljung har återvänt till sin uppväxtort. En plats full av såriga minnen som är svåra att prata om. Strax efter att hon tagit emot en orosanmälan om en pojke hittas en svårt skadad och två döda tonårsflickor. Det finns anknytningar till pojken och Anni dras in i en utredning full av halvsanningar, undanflykter och komplicerade relationer. Något som får personliga konsekvenser. Spänningsroman.

MediaNr: CA63532

100 procent

av Anders Roslund. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Anna Döbling.

10 tim, 21 min. Talbok.

Sjunde fristående delen i serien om som börjar med Tre sekunder. Ewert Grens ligger på sjukhus efter ett misslyckat självmordsförsök. Han lever men hans liv är i ruiner. Han vill inget hellre än att återgå i tjänst. När en kropp hittas tömd på blod, en annan krossad ben för ben och en tredje sönderbränd med olika vätskor verkar det som Sverige har fått sin första riktiga seriemördare och inget kan hålla honom borta från utredningen.

MediaNr: CA63842

Ett bättre djur

av Eric Rosén. Weyler, 2022. Inläst av Lotta Lundberg.

05 tim, 47 min. Talbok.

Marcus är en kakelsättare med fru, dotter och katt, boende i en förort. Hans tillvaro kommer att rubbas när han fru dör i cancer, efter en medicinsk felbehandling. Hans sökande efter upprättelse skildras smärtsamt och melankoliskt av författaren, när huvudpersonen försöker kriga mot en banal och dyster omvärld med en utgång som på förhand verkar given. Romandebut.

MediaNr: CA63734

De första tolv

av Denise Rudberg. Bookmark, 2022. Inläst av Marika Bergström.

07 tim, 35 min. Talbok.

Del 12 i serien som börjar med Ett litet snedsprång. Joel Hammarström är elev på en prestigefylld högstadieskola på Östermalm, men han är skoltrött och vantrivs. En bit bort bor Ia Bergdahl, den mest lovande studenten på Handelshögskolan och med en lovande karriär framför sig. När två grova brott begås i dessa välbärgade kvarter chockeras omgivningen. Förundersökningsledaren Marianne Jidhoff försöker hitta förövarna i en kamp mot klockan.

MediaNr: CA63888

Jag kom inte ut - jag blev mig själv

av Ann-Christine Ruuth. Norstedts, 2022. Inläst av Anita Heikkila Einarsson.

08 tim, 01 min. Talbok.

Ann-Christine Ruuth föddes på 1950-talet, fick namnet Åke och växte upp i en kyrklig familj i Småland. Tidigt kände Åke att han inte var den pojke alla såg honom som. Han fick bära en längtan som ständigt trängde sig på och som han inte visste vad han skulle göra med. Till slut fick det bära eller brista. 2010 blev hon sig själv, 58 år gammal. Nu håller hon föreläsningar om könsnormer och könsidentitet. Här berättar hon sin egen historia.

MediaNr: CA63063

Konsterna

av Elin Ruuth. Nirstedt/litteratur, 2022. Inläst av Eva Werning.

02 tim, 41 min. Talbok.

En historia som tilldrar sig vid sekelskiftet 1900 där det gifta konstnärsparet Dagmar och Vilhelm Dreyer befinner sig i en lantlig idyll utanför Gränna. Det vankas midsommar och paret bereder sig för att anordna en stor fest med såväl vänner, kollegor som rivaler. Under den sekelskiftesvackra ytan gnager dock en känsla av frustration hos de båda. Dagmar, som kvinnan av de båda, får ständigt underställa sig sin make vad gäller sina konstnärsdrömmar och Vilhelm vill skapa något stort.

MediaNr: CA63674

En julsaga i Stowford

av Anne Marie Ryan. Översatt av Maria Nääs. Norstedts, 2022. Inläst av Toya Westberg.

12 tim, 02 min. Talbok.

Nora och hennes man Simon har drivit den vackra bokhandeln i sin lilla brittiska by i 30 år. Men tiderna är tuffa och butiken hotas av stängning – kommer den här julen bli deras sista? När en äldre man besöker butiken och köper en present till sitt sjuka barnbarn, ger det Nora en idé. Hon och Simon ska skicka ut böcker till de som känner sig ensamma i jul, en sista chans att genom kärleken till böcker sprida glädje till andra. Feelgoodroman.

MediaNr: CA63952

Oceanen

av Steve Sem-Sandberg. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Ove Ström.

07 tim, 38 min. Talbok.

Hösten 1765 befinner sig Jean-Jacques Rousseau på en ö utanför Bern. Han är en av Europas mest omtalade personer men hans resonemang om samhället och religionen har gjort att han förvisats och befinner sig i landsflykt. Under några veckor har han fått fristad på ön där han ägnar sig år botaniska observationer. Men han plågas av grubblerier, svek, ständiga urinvägsbesvär och onda drömmar och inser att fristaden bara är tillfällig. Dokumentärroman.

MediaNr: CA63641

Hela världens tårar

av Jan-Philipp Sendker. Översatt av Christine Bredenkamp. Modernista, 2022. Inläst av Åke Lindgren.

09 tim, 18 min. Talbok.

En berättelse om 18-åriga Niri och hans familj som är papperslösa flyktingar i Burma och arbetar som tjänstefolk hos en rik familj. Plötsligt drabbas landet av pandemin, varvid de förlorar sina arbeten och hamnar i ett läger för illegala invandrare. Niri är som god buddhist van vid att foga sig i sitt öde men nu bryter han mot regler och tabun för att kunna hjälpa sin familj. En modern Robin Hood-historia som i sig också innehåller etiska och existentiella frågeställningar.

MediaNr: CA63883

Hon som hade allt

av Malou von Sivers. Norstedts, 2022. Inläst av Sanna Tidbeck.

10 tim, 22 min. Talbok.

På ytan är de den perfekta familjen i ett idylliskt villaområde. När den äldsta dottern hittas död efter att ha levt som hemlös på Stockholms gator är det inget det inte talas om, varken i familjen eller med utomstående. Några år senare försöker hennes yngre syster att förstå vad som egentligen hände. Hemligheter och lögner kommer fram och öppnar de oläkta såren. Men kanske är det enda vägen till försoning.

MediaNr: CA63593

Havsörnens skrik

av Karin Smirnoff. Polaris, 2022. Inläst av Örjan Blix.

11 tim, 33 min. Talbok.

Den sjunde delen i serien Millennium, inledd med Män som hatar kvinnor. Mikael Blomkvist sätter sig på tåget till Älvsbyn för att gå på sin dotters bröllop men dras in i händelser som får honom att hitta tillbaka till sina rötter som grävande journalist. Lisbeth Salander befinner sig också norrut för att knyta ihop ett avklippt familjeband, och än en gång korsas deras vägar. Tillsammans hamnar de i stormens öga i den lilla orten Gasskas.

MediaNr: CA63851

Härkomst

av Saša Stanišić. Översatt av Christine Bredenkamp. Bokförlaget Tranan, 2022. Inläst av David Zetterstad.

10 tim, 57 min. Talbok.

Författaren, son till en bosnisk mor och en serbisk far, flydde till Tyskland från krigets Balkan 1992. I romanen berättar han om detta och om sina försök att hitta sina egna rötter. Han minns sin barndom under tiden mellan Tito och Milosovic men inser också att minnena är opålitliga och har en tendens att både suddas ut och anta nya former. I slutdelen av romanen får läsaren själv delta och välja hur romanen ska sluta efter eget tycke.

MediaNr: CA63567

Möss och människor

av John Steinbeck. Översatt av Cecilia Davidsson. Bokförlaget Hedvig, 2022. Inläst av David Zetterstad.

01 tim, 58 min. Talbok.

Lennie och George lever på landsbygden i Kalifornien under depressionen. De försörjer sig genom att arbeta på olika gårdar. Vännerna drömmer om att tjäna ihop så mycket pengar att de kan köpa en egen gård. Lennie är snäll och vill aldrig något illa, men hans försök att närma sig människor missförstås ständigt. George måste göra sitt yttersta för att skydda honom. Klassiker från 1937 här bearbetad till lättläst av Cecilia Davidsson. Lättläst.

MediaNr: CA63620

Botgöraren

av Viveca Sten. Forum, 2022. Inläst av Ove Ström.

11 tim, 26 min. Talbok.

Del 3 i serien Åremorden som börjar med Offermakaren. Strax före påsk hittas affärskvinnan Charlotte Wretlind brutalt mördad i sin svit på Copperhill Mountain Lodge i Åre. Paniken sprider sig i trakten och poliserna Daniel Lindskog och Hanna Ahlander tar sig omedelbart an fallet. Det visar sig att offret har kopplingar till Storliens berömda högfjällshotell, en anrik men nergången skidanläggning som sedan många år förlorat sin forna glans.

MediaNr: CA63458

Det elfte budet

av Mats Svensson. Lind & Co, 2022. Inläst av Ove Ström.

10 tim, 10 min. Talbok.

Tredje fristående delen i serien som börjar med Den trettonde bomben. I kärnvapennationen Sverige har ett ultrahögerparti fått makten. När ubåten HMS Skåne utrustas med robotar startar ett händelseförlopp som för landet mot katastrof. Med hjälp av legosoldater och Ryssland gör justitieministern statskupp. Samtidigt växer motståndsrörelsen där poliserna Omar och Alina tillsammans med soldaten Elinor spelar viktiga roller. Thriller i framtidsmiljö.

MediaNr: CA63331

Uppenbarelser

av Torill Thorup. Översatt av Eva-Maria Gelotte. Lind & Co, 2022. Inläst av Lotta Lundberg.

06 tim, 17 min. Talbok.

Del 6 i serien om Inga Svartdal som börjar med Skuggor från det förflutna. Vintern1907 går livet sin gilla gång på gården Gaupås. Så får Inga får veta vem fadern till Gudruns väntade barn egentligen är och hemligheten kan få katastrofala följder för båda familjerna om den avslöjas. Samtidigt flyttar en mystisk familj in i granngården.

MediaNr: CA63422

Lögner

av Torill Thorup. Översatt av Erik Nisser. Lind & Co, 2022. Inläst av Ylva Törnlund.

06 tim, 30 min. Talbok.

Del 7 i serien om Inga Svartdal som börjar med Skuggor från det förflutna. Ingas måste gå till domstol för att förhindra att släktgården Svartdal hamnar i en annan familjs händer. Samtidigt blir hon förälskad i den nye stilige och charmige slåtterkarlen Bjørnar. Men minnet av kärleken till Martin är fortfarande starkt.

MediaNr: CA63480

Föraktad

av Torill Thorup. Översatt av Eva-Maria Gelotte. Lind & Co, 2022. Inläst av Jesper Annell.

06 tim, 33 min. Talbok.

Tionde delen i serien som börjar med Skuggor från det förflutna. Inga blir brutalt misshandlad och förlorar det barn som hon gått och burit på. Hennes fosters död blir det lilla spädbarnet Runas räddning, då Inga går med på att amma henne. I serien om hennes liv i norska Vestfold under 1800-talets slut är hon nu i tjugoårsåldern och hoppas kunna gifta sig med sin älskade Martin, allt till en bakgrund av släktfejder och mörka hemligheter.

MediaNr: CA63661

Jagade

av Torill Thorup. Översatt av Erik Nisser. Lind & Co, 2022. Inläst av Åsa Ekberg.

06 tim, 50 min. Talbok.

Del 5 i serien om Inga Svartdal som börjar med Skuggor från det förflutna. Inga har tvingats att gifta sig med den betydligt äldre Niels samtidigt som hennes stora kärlek Martin har gift sig med hennes äldsta styvdotter Gudrun. Det förflutna gör sig påmint samtidigt som en mördare går lös i distriktet. När ett av uthusen brinner ner börjar Inga att undra om Gudruns hat mot henne överskridit alla gränser.

MediaNr: CA63421

Dröm, baby, dröm

av Jenny Tunedal. Wahlström & Widstrand, 2022. Inläst av Anna Godenius.

02 tim, 17 min. Talbok.

Vad är det stoff som sorgen vävs av? Poesi som rymmer kärleken, döden, längtan men också språket, molnen, husdjuren och den oändliga barndomen. Genom direkta iakttagelser och reflektioner kommer frågorna och tankarna i flöden om en obotlig sorg som aldrig tar slut. Diktsamling.

MediaNr: CA63689

Kaninfaktorn

av Antti Tuomainen. Översatt av Jens Ahlberg. Romanus & Selling, 2021. Inläst av Anders Mathlein.

10 tim, 03 min. Talbok.

Henri Koskinen blir oväntat arbetslös samtidigt som hans bror Juhani plötsligt dör och efterlämnar sin kaotiska äventyrspark samt spelskulder. Henris ordnade och ensamma tillvaro ersätts av skrikande barn, en brokig skara anställda och våldsamma indrivare. Han inser att både parkens överlevnad och hans eget liv hänger på en skör tråd. Men också att livet kan vara fyllt av äventyr och kärlek. Komisk deckare om en udda man som får en andra chans.

MediaNr: CA63765

Dödsbädden

av Katarina Wennstam. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Ulla Näslund.

13 tim, 44 min. Talbok.

Del 9 i serien som börjar med Svikaren. Eddie är polisen som lyckas lösa de svåraste av brott. Eddie fixar allt, det har han alltid gjort. Men just som han, efter år av strulande, ska få barn med Shirin går hans mamma bort. Och vid dödsbädden uppdagas en härva av hemligheter som helt ändrar hans bild av uppväxten. Samtidigt dör en firad tv-stjärna i Stockholm, och utredaren Charlotta letar frenetiskt bland ryktena som i många år omgärdat honom.

MediaNr: CA64033

Kungshjärta

av Lars Wilderäng. Norstedts, 2022. Inläst av Bodil Carr Granlid.

12 tim, 29 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Drönarhjärta. 2019 försvinner en svensk agent spårlöst i Kaliningrad. Hanna Hjerta skickas ut för att antingen hitta honom eller sopa igen spåren. Ett till synes enkelt uppdrag förvandlas snart till ett konspirationsdrama mitt i en alltmer aggressiv rysk stormaktspolitik som hotar regionen och med kopplingar tillbaka i historien. Spänningsroman med agenttema.

MediaNr: CA63490

Ett nyväckt hopp

av Sofia Ymén. Printz, 2022. Inläst av Ylva Törnlund.

08 tim, 08 min. Talbok.

Del 4 i serien som börjar med Ett oväntat arv. Rebecka och Liam hade en instabil uppväxt med en mamma med depression. Som vuxna har de helt olika relation till sin mamma. Så bjuder hon dem båda till sitt bröllop. På bröllopet träffar Rebecka Erik som har återvänt till familjens hästgård som han nu ska driva med sin syster. Rebecka och Erik upptäcker att de har mycket gemensamt och att det finns hopp till både försoning och förälskelse. Feelgood.

MediaNr: CA63708

Mullvaden

av Anna Karolina. Bokfabriken, 2022. Inläst av Marika Bergström.

16 tim, 18 min. Talbok.

Fjärde delen i serien som börjar med Stöld av babian. Amanda Paller vid Stockholmspolisen, får i uppdrag att infiltrera metamfetaminkungen Benny Berg i samarbete med sin kollega Tony, som inte har något till övers för Amanda. En antipati som – inte minst - är grundad i att Amanda har gemensamma barn med rånaren och polismördaren Adnan Nassini. Med ett högt tempo skildrar författaren och den tidigare polisen Amandas balansgång mellan sin brottbelastade exsambo och pliktens kall.

MediaNr: CA63822

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Läsliv 2022 #2

MTM, 2022.

01 tim, 19 min. Talbok med text.

Innehåll: Nyheter. Nytt om Lättläst. TEMA: HÖGSKOLA - Anpassad kurslitteratur. Att studera med talböcker. Bibliotekariens roll. Forskning och studenter. Ny kunskapsöversikt. Fler högskoleprojekt. Frågor & svar. Läsguldet. Barn & unga Punktfamiljer. Barn & unga boktips. Quiz och serie.

MediaNr: CA64039

Allmänt och blandat

Tack och hej leverpastej

av Elisabeth Åsbrink. Polaris, 2021. Inläst av Elisabet Thorborg.

05 tim, 00 min. Talbok.

Samling av kortare texter som tidigare varit publicerade i diverse sammanhang, som förord till bokutgåvor, som debattinlägg och krönikor i dagstidningar och tidskrifter. Det kan handla om att vara vän med ett geni, om ett broderi fyllt av hakkors eller om svensken som fredsskadad. Som författare rör Elisabeth Åsbrink sig mellan reportage, krönika, sakprosa och skönlitteratur och hon skriver gärna om tidens gång och om konstens frihet och ansvar.

MediaNr: CA63776

Religion

Prästerna

av Gunnar Wetterberg. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Mårten Edman.

17 tim, 47 min. Talbok.

Författaren skildrar svenskt prästerskap under tusen år, i stort som smått. De var trons tolkare och förmedlare men hade även rollen som maktens redskap och spridare av bildning och kultur. I denna eviga pendling mellan maktspråk och innerlighet står de i centrum för människornas vardag och liv. Inte heller prästfruns viktiga gärningar glöms bort. Ett praktverk om en av våra historiskt viktigaste samhällsinstitutioner.

MediaNr: CA63323

Filosofi och psykologi

Tillsammanseffekten

av Katarina Blom. Bonnier fakta, 2021. Inläst av Toya Westberg.

09 tim, 23 min. Talbok.

Positiv psykologi handlar om faktorer som påverkar vårt psykologiska välmående. Till exempel relationer, glädje, engagemang, meningsfullhet och känslan av att lyckas. Boken presenterar forskningsresultat och exempel som underbygger detta. Att kost, träning och sömn är bra vet vi men även goda sociala relationer kan vara avgörande för hälsa, lycka och motståndskraft. Lästips, källor och register i slutet av boken. Författaren är psykolog.

MediaNr: CA63831

I mina händer

av Petra Hellberg. Recito förlag, 2021. Inläst av Bodil Carr Granlid.

02 tim, 34 min. Talbok.

Att inte vara förberedd när döden tar plats i våra liv kan försvåra en sorgeprocess på många plan. Ändå talar vi så sällan om det, hur döden verkligen ser ut och känns. Texterna i denna bok skildrar komplexa skeenden på ett konkret och boken kan ses som en hyllning till alla som arbetar i dödens absoluta närhet. Främst vänder boken sig till alla som någon gång förlorat en anhörig.

MediaNr: CA63721

Men, lyssnar du?

av Kate Murphy. Översatt av Joachim Retzlaff. Volante, 2022. Inläst av Toya Westberg.

12 tim, 50 min. Talbok.

Med sin bok vill journalisten Kate Murphy göra upp med det som hon uppfattar som vår tids oförmåga att lyssna. Med både fakta och humor försöker författaren reda ut vad äkta lyssnande är ur ett psykologiskt, neurologiskt och sociologiskt perspektiv. På vägen delar hon med sig av konkreta tips och metoder. Boken är lika delar kulturreportage, populärvetenskaplig undersökning och engagerad appell för att förändra hur vi ser på lyssnandet.

MediaNr: CA63730

Uppfostran och undervisning

Resiliens i skolan

av Kristina Bähr. Natur & Kultur, 2022. Inläst av David Zetterstad.

09 tim, 09 min. Talbok.

Resiliens är förmågan att hantera förändringar, motgångar och kriser för att kunna fortsätta utvecklas och må bra. Resiliensprojektet är ett program som tränar eleverna i att möta och hantera livets motgångar för såväl bättre välmående som studieresultat. Boken beskriver syfte, upplägg och metoder med konkreta förslag på lektioner och övningar med handledningar och eventuellt material. Författaren är specialist i barn-och ungdomsmedicin.

MediaNr: CA63762

Litteraturvetenskap

Romanens segertåg

av Ingrid Elam. Natur & Kultur, 2022. Inläst av Charlie Haldén.

09 tim, 16 min. Talbok.

Först mot slutet av 1700-talet blev romanen den helt dominerande litterära genren. I vår egen tid är den, trots konkurrens från nya medier, alltjämt vad vi oftast menar när vi säger att vi håller på med en bok. Hur blev det så? Den här boken försöker ge ett svar genom att berätta om romanens segertåg, från föraktad kvinnosyssla till genrernas genre. Författaren är även professor i litterär gestaltning, docent i litteraturvetenskap och kritiker.

MediaNr: CA63886

Den längsta av resor

av Oksana Zabužko. Översatt av David Szybek. Norstedts, 2022. Inläst av Elisabet Thorborg.

04 tim, 45 min. Talbok.

Den 23 februari 2022 packar författaren Oksana Zabuzjko en liten väska för att resa på sin första bokturné sedan pandemin. Packningen är minimal, hon kommer ju tillbaka till Kiev redan efter helgen. Mindre än ett dygn senare invaderar Ryssland Ukraina. Oksana Zabuzjko skildrar såväl detta akuta tillstånd av flykt och exil som åren efter ockupationen av Krim 2014, de trettio åren efter Sovjetunionens fall och Ukrainas långa historia.

MediaNr: CA63484

Konst, musik, teater och film

Karl Gerhard

av Kalle Lind. Historiska media, 2022. Inläst av Jörgen Bodner.

10 tim, 34 min. Talbok.

Biografi om revykungen, satirikern, teaterdirektören med mera Karl Gerhard (1891–1964). Han var en av tidens största mediepersonligheter och under andra världskriget en vasstungad antinazistisk röst. Biografin utgår från tidigare skrivna biografier, Säpoakter och inte minst Karl Gerhards egna brev och dagböcker. Fram växer bilden av ett brokigt liv såväl privat som i offentligheten. Boken är illustrerad med fotografier och har ett personregister.

MediaNr: CA63656

Historia

Kongokrisen

av Wilhelm Agrell. Historiska media, 2022. Inläst av Ove Ström.

03 tim, 53 min. Talbok.

Den svenska FN-insatsen i Kongo 1960–1964 var redan från början kontroversiell. Stegvis förändrades uppdraget och de svenska styrkorna blev alltmer en stridande part i ett inbördeskrig kring utbrytarstaten Katanga. I ett försök att hitta en väg ut ur krisen reste Dag Hammarskjöld till Kongo i september 1961, det uppdrag som slutade i en flygkrasch under oklara omständigheter. Var det en olycka som den officiella utredningen snabbt slog fast?.

MediaNr: CA63836

Kanske jude

av Lena Glaser. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Bodil Carr Granlid.

05 tim, 11 min. Talbok.

Strax innan andra världskrigets utbrott kommer en judisk pojke ensam till en kibbutz utanför Falun. Hans familj dödas i Förintelsen och han stannar i Sverige. Han pratar sällan om sin uppväxt eller om judiska sedvänjor. Långt senare träffar hans dotter en överlevare i samma ålder som fadern. Hennes berättelser om uppväxten och kriget. Det blir en berättelse om två krigsdrabbade ungdomar och om sorg, förluster, överlevnad och judisk identitet.

MediaNr: CA63834

Den nya världs(o)ordningen

av Ingmar Karlsson. Historiska media, 2022. Inläst av Risto Hurskainen.

11 tim, 30 min. Talbok.

Med utgångspunkt i de senaste decenniernas maktkamper och stora geopolitiska frågor beskrivs och analyseras rivaliteten mellan stater om resurser och territorier, strategiska fördelar och politisk prestige. För att förstå motiven och dagens drivkrafter och motsättningar sätter författaren in dem i historiska sammanhang fram till den ryska invasionen i Ukraina. Essäer med utgångspunkt i geopolitisk historia. Författaren har varit diplomat.

MediaNr: CA63662

D-dagen

av Hugo Nordland. Historiska media, 2022. Inläst av Risto Hurskainen.

04 tim, 36 min. Talbok.

Den 6 juni 1944 landsteg de allierade styrkorna i Normandie. Operation Overlord, kodnamnet för de allierades invasion av det tyskockuperade Västeuropa, var inledd. Genom ögonvittnesskildringar berättas historien om ett dygn som kom att bli avgörande för Europas framtid. Ingår i serien Världens dramatiska historia. Författaren är historiker och journalist.

MediaNr: CA63650

Biografi med genealogi

Kapten Rollas äventyr

av Mats Ahlsén. LL-förlaget, 2022. Inläst av Ronnie Bäck.

01 tim, 20 min. Talbok.

Den unge ryssen Viktor Rolla var Sveriges förste ballongflygare och fallskärmshoppare men också det första dödsoffret för en flygrelaterad olycka i landet. Efter att ha blivit förbjuden att göra en ballongfärd i Helsingfors kom han till Stockholm 1890, där han hann göra tre ballongfärder varvid han förolyckades vid det tredje försöket. Händelsen väckte stor uppmärksamhet i hela landet, något som författaren med ett lättillgängligt men ändå fängslande språk åter ljutit liv i.

MediaNr: CA63508

Röda sirener

av Victoria Belim. Översatt av Inger Johansson. Brombergs, 2022. Inläst av Carin Ödquist.

09 tim, 53 min. Talbok.

Den ukrainska journalisten Victoria Belim återvänder 2014 till krigets Ukraina, på jakt efter en familjehemlighet som bevarats i generationer. Hon har tidigare studerat den post-sovjetiska politiken och var beredd på att det kunde bli svårt att lösa gamla mysterier mitt under ett pågående krig. Men hon hade inte anat att det starkaste motståndet skulle komma från hennes egen mormor som mer eller mindre förbjuder henne att rota i det förflutna.

MediaNr: CA63969

Fem silverskedar

av Marianne Berg. Idus förlag, 2022. Inläst av Helena Gripe.

05 tim, 50 min. Talbok.

Biografisk essäsamling om de gradvisa förändringar som Tredje rikets framväxt medförde för författarens familj och hennes upplevelser som ensamkommande flyktingbarn i Sverige. Hennes judiska familjemedlemmar var antingen kvar hemma i Berlin eller spridda runt i Europa. Runt 50 år senare lyckades hon av en slump återfinna flera av sina gamla klasskamrater, spridda över hela världen, och deras öden skildras i bokens avslutande del.

MediaNr: CA63777

En dag dog Hannah, alla andra dagar levde hon

av Patrick Ekwall. Bokfabriken, 2022. Inläst av Anders Mathlein.

05 tim, 05 min. Talbok.

Den 13 februari 2021 dog Hannah Ekwall. Hon hade precis fyllt 39 år och hade ett drygt år tidigare drabbats av en aggressiv form av bröstcancer. Tv-profilen och journalisten Patrick Ekwall berättar om den omtumlande tiden efter hans och dottern Tindras förlust, om saknaden efter en fru och mamma. En berättelse om sorg, men ännu mer en skildring av ett år där Patrick finner mod och styrka att leva vidare, med minnet av Hannah.

MediaNr: CA63538

I november

av Sven-Eric Liedman. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Jesper Annell.

05 tim, 51 min. Talbok.

Idéhistorikern Sven-Erik Liedman har hunnit bli 83 år. Han beskriver själv boken som "ett personligt vittnesbörd om hur det kan vara att bli gammal". Boken består av korta essäer med personliga och vardagliga betraktelser över åldrandet, både farhågor och glädjeämnen. Bland ämnena som behandlas finns diskrepansen mellan kroppens gradvisa förfall och intellektets ståndaktighet och oron över hur världen kommer att se ut för kommande generationer.

MediaNr: CA63781

Ut ur min kropp

av Sara Meidell. Norstedts, 2022. Inläst av Helena Gripe.

06 tim, 14 min. Talbok.

Självbiografi om att leva med ätstörning sedan tidig ålder. Författaren har gått in och ut ur sjukdomen så länge hon kan minnas. Genom en blandning av journalanteckningar, minnesanteckningar och beskrivningar skildras en komplex problematik både för individen och omgivningen. En ätstörning inverkar inte bara på relationen till mat, utan även till kroppen, relationer och valen man gör. Författaren är kulturskribent.

MediaNr: CA63903

Korsvägar

av Ardalan Shekarabi. Bokförlaget Atlas, 2022. Inläst av Ove Ström.

06 tim, 27 min. Talbok.

Ardalan Shekarabi, född 1978, berättar om vägen från barndomens Iran till utbildad jurist och statsråd i den socialdemokratiska regeringen. Om hur livet kan bli och de tillfällen då det kunde ha tagit helt andra vägar. Om utsatthet, segregation och integration, om att hitta sin identitet i ett nytt land och om samhälle och politik i Sverige och Iran. Skriven i samarbete med Jesper Bengtsson, journalist, författare samt ordförande i Svenska PEN.

MediaNr: CA63598

Säg inget till mamma

av Tomas Omar al-Jeddahwi. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Anders Mathlein.

08 tim, 30 min. Talbok.

En självbiografisk uppväxtskildring från en trasslig barndom i 1970- och 80-talets Stockholm. Inleds vid mammans dödsbädd och berättas genom minnesfragment och nedslag i ögonblicksbilder. Uppväxten präglas av en oberäknelig pappa vars mantra är: Säg inget till mamma. Det skapar en händelserik men utsatt och osäker tillvaro. I stället söker pojken sin tillhörighet och sina förebilder på andra ställen som graffitikonstnär och AIK-supporter.

MediaNr: CA63814

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Ondskans tid

av Dick Harrison. Historiska media, 2022. Inläst av Erik Runeson.

14 tim, 28 min. Talbok.

Boken skildrar häxprocesserna och trolldomsförföljelserna från forntid till nutid med fokus på Norden under 1500 och 1600-talen. Det var en tid då människor förföljdes och dömdes av både den kyrkliga och världsliga makten för brott som bara existerade i fantasin. Författaren är professor i historia. Litteraturförteckning, orts- och personregister i slutet av boken. Utvidgad och bearbetad version av de tidigare utgivna Häxprocesserna och Kättarna.

MediaNr: CA63233

Samhälls- och rättsvetenskap

Missnöjets tid

av Francis Fukuyama. Översatt av Daniel Helsing. Fri tanke, 2022. Inläst av Örjan Blix.

06 tim, 23 min. Talbok.

1992 hävdade författaren i Historiens slut och den sista människan att historien som kamp mellan ideologier och samhällssystem tog slut med Sovjetunionens fall och skulle leda till den liberala demokratins seger i hela världen. 30 år senare ser han en tillbakagång för den liberala demokratin och försöker förklara varför och vad det kan komma att innebära. Innehåller notförteckning och litteraturlista. Författaren är statsvetare och nationalekonom.

MediaNr: CA63643

Ensamhetens århundrade

av Noreena Hertz. Översatt av Peter Staffansson. Natur & kultur, 2022. Inläst av Anders Mathlein.

22 tim, 35 min. Talbok.

Växande känslor av isolering och främlingskap finns över hela världen oavsett ålder, kön, klass och inkomstgrupp och var ett växande problem redan innan pandemin. Boken skildrar den växande ensamhetskrisen som ett komplext och mångfasetterat globalt samhällsproblem. Författaren är en väl ansedd ekonom och tänkare som söker såväl orsaker som lösningar i ekonomisk styrning och samhällsutveckling. Populärvetenskaplig bok som innehåller noter.

MediaNr: CA63235

Åttonde huset

av Linda Segtnan. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Toya Westberg.

11 tim, 50 min. Talbok.

Boken bygger på ett riktigt mordfall. 1948 hittas nioåriga Birgitta död i skogen nära hemmet. Sjuttio år senare hittar författaren en tidningsnotis om det olösta mordet och börjar söka djupare i historien om Birgitta och om pojken som blev utpekad som gärningsperson. Vi får följa författarens sökande i arkiven och efter personer som ännu är vid liv och hur sökandet inverkar på hennes eget liv.

MediaNr: CA63663

Kvinnor i glesbygd

av Lena Wahlstedt. Balkong förlag, 2021. Inläst av Helena Gripe.

05 tim, 17 min. Talbok.

Författaren Lena Wahlstedt har alltid fascinerats av den så kallade glesbygden och funderat mycket på dem som stannar kvar och hur de försörjer sig. Hon utförde ett projekt varvid hon intervjuade 15 slumpvis utvalda kvinnor mellan 22 och 86 som bor i de mindre samhällena i Sverige. Alla är starka och kreativa människor som valt att leva tillsammans med djur och natur. En inspiration för de som funderar på att ta steget ut i landsorten. Illustrerad med fotografier av författaren.

MediaNr: CA63570

Teknik, industri och kommunikationer

...det ser illa ut"

av Sara Hedrenius. Andreasson förlag, 2022. Inläst av Toya Westberg.

12 tim, 43 min. Talbok.

Sara Hedrenius överlevde Estonias förlisning.Här går hon tillbaka till natten den 28 september 1994 och återberättar sin upplevelse av vad som hände. Hon följer sedan de utredningar som gjordes efter katastrofen för att söka svar på om det finns en grund för alla konspirationsteorier kring Estonia.

MediaNr: CA63423

Ekonomi och näringsväsen

Edward Bloms etikettbok

av Edward Blom. Bazar, 2022. Inläst av Jens Malmkvist.

18 tim, 09 min. Talbok.

Författaren och gastronomen Edward Blom har samlat på etikettsböcker sedan han var barn. Här delar han med sig av den kunskap om hur man ska bete sig i sociala sammanhang som han har samlat på sig. Allt från hur man artigt tackar nej till en inbjudan till bordsskick och klädsel på olika högtidsdagar tas upp och exemplifieras med anekdoter och personliga berättelser. Kapitlen inleds med citat från äldre etikettsböcker ur författarens samling.

MediaNr: CA63660

Potatis

av Stefan Ekengren. Natur & Kultur, 2022. Inläst av Martin Lindberg.

04 tim, 33 min. Talbok.

Författaren, tillika kock och krögare, ägnar denna volym helt åt de potatisen. Han går till och med så långt att han menar att vi alla är byggda av potatis. Drygt 90 recept ägnas åt klassiker som raggmunk, bakad potatis, Janssons frestelse - för att inte tala om Hasselbackspotatis! - men även mer exotiska inslag som papas arrugadas, tartiflette och pommes dauphine får sitt utrymme. Förutom recepten bjuds läsaren även på potatisens historia och ett register över dess olika sorter.

MediaNr: CA64032

Lunch hemma

av Cina Risberg. Ordfront, 2022. Inläst av Åsa Ekberg.

03 tim, 02 min. Talbok.

Under pandemin startade författaren bloggen lunchhemma.se. Boken innehåller drygt 50 recept på snabblagade, enkla och goda lunchrätter. Syftet är att ta vara på rester och ingredienser som finns hemma och trolla fram goda rätter av dem. De flesta recepten är vegetariska med grönsaker, rotfrukter, bönor och linser, ofta med ost eller ägg som proteinkälla. Till varje recept finns en kort kommentar och praktiska tips. Receptregister finns i slutet.

MediaNr: CA63713

Naturvetenskap

Europas mödrar

av Karin Bojs. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Elisabet Thorborg.

11 tim, 12 min. Talbok.

Mycket har hänt inom forskningen kring människans historia på kort tid. Sedan Karin Bojs tidigare böcker utkom 2015 & 2016 har man med DNA-teknikens hjälp kunnat ta reda på åtskilligt nytt. Här skildras framför allt kvinnornas vandringsvägar och könsrollernas betydelse. Med hjälp av gener och tiotusentals år gamla kvinnofigurer lägger hon ett pussel som gör våra anmödrar levande. Boken kompletteras med en omfattande källförteckning. Författaren fick Augustpriset för Min europeiska familj 2016.

MediaNr: CA63705

Medicin

Kriget mot kroppen

av Erik Hemmingsson. Bonnier fakta, 2022. Inläst av Anna Westberg.

08 tim, 51 min. Talbok.

Varför betraktas många människor som i grunden är friska ändå som sjuka på grund av sin vikt? Enligt författarna finns det två synsätt. Det ena är fyllt av fördomar, viktmobbing och psykisk ohälsa medan det andra, mer moderna synsättet, fokuserar på hälsa, helhet och individuella förutsättningar. Med en personlig utgångspunkt och ett antal återkommande vittnesmål försöker man skriva om vårt laddade förhållande till kroppen i en nykter och diskussionsväckande ton.

MediaNr: CA63945

Dagbok från akuten

av Hanne Kjöller. Fri tanke, 2022. Inläst av Anna Westberg.

04 tim, 38 min. Talbok.

Strax innan coronapandemin tar författaren jobb i akutvården. Samtidigt börjar hon föra anteckningar om sin vardag och ser resursslöseri, patienter som inte är i akut behov av vård och meningslösa uppgifter som bara tar tid. Boken blir hennes egen redogörelse inifrån den moderna svenska sjukvårdens väggar. Författaren är även fristående kolumnist och tidigare ledarskribent.

MediaNr: CA63817

Kaosteknik

av Lina Melander. MrsHyper, 2020. Inläst av David Zetterstad.

06 tim, 17 min. Talbok.

I boken försöker författaren genom metaforer illustrera hur neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) upplevs och hur struktur, planering, kommunikation, förutsägbarhet, visuellt stöd, skriftlig information m.m. ger det stöd som gör att man kan leva med det. I boken förmedlas olika situationer med stöd av illustrationer i form av Mini och Morsan. Här ges bilder av hur olika situationer kan hanteras, vad kaosteknik står för och vem och vilka som kan behöva kunskap om den.

MediaNr: CA63624

Föräldraguiden vid autism och adhd

av Katarina A. Sörngård. Natur & Kultur Läromedel, 2022. Inläst av Åsa Ekberg.

11 tim, 04 min. Talbok.

Barn med autism eller adhd har ofta har svårt att komma i gång med vuxenlivet. Boken riktar sig till föräldrar men även till professionella som vill förstå mer om närståendes situation. Den rymmer såväl information om vilket stöd samhället kan ge som konkreta strategier. I exempel möter vi familjer och hur de har gjort för att vägleda sina barn till ett fungerande vuxenliv. Författaren är psykolog, psykoterapeut och specialist i neuropsykologi.

MediaNr: CA63462

Hundstund

av Kerstin Uvnäs Moberg. 2022. Natur & Kultur, 2022. Inläst av Helena Gripe.

05 tim, 35 min. Talbok.

Hundstund handlar om hunden som husdjur och sällskap och dess betydelse för att få människor att må bra. Oxytocin är ett hormon som har en lång rad positiva effekter på människan och som frigörs i våra hjärnor i samvaron med hundar. Läkaren Kerstin Uvnäs Moberg redogör för detta hormons påverkan på våra kroppar, hur det minskar stress och dämpar aggression men även ökar vår förmåga att socialisera och närma oss andra individer. En lättillgänglig bok i populärvetenskaplig anda.

MediaNr: CA63712

Böcker för barn

Skönlitteratur

Noël

av Elisabeth Marie Andersson. Pärlan förlag, 2022. Inläst av Toya Westberg.

06 tim, 41 min. Talbok.

Noël är kreativ och äventyrlig och passar inte in societetslivet i det sena 1800-talets Paris som hennes föräldrar och flickskolan förväntar sig. När hon stängs av från skolan känns allt hopplöst men hennes nya guvernant gläntar på dörren till ett annat liv. Hon träffar den fattiga och föräldralösa Retti som vänder upp och ner på allt. När julen och Noëls födelsedag närmar sig drar en snöstorm in över Paris och tillvaron ställs på ända igen.

MediaNr: CA63909

Mörker över skateparken

av Eva Apelqvist. Opal, 2022. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

05 tim, 11 min. Talbok.

Tove behöver bara en ollie, en 5-0 och en pop shove it för att bli upptäckt på Vingegårds skatejam. Då kommer folk ta henne på allvar. Men universum är emot henne. Skateparken hotas av rivning och en död kropp hittas i parken. Kommer jammen ens kunna gå av stapeln? Tove vill bara skejta, men i stället blir hon och hennes vänner indragna i en hemsk mordhistoria. Om vänskap, om att våga testa något nytt, jobba hårt och utmana sig själv.

MediaNr: CA63349

Trollkarlens torn

av Patrik Bergström. Lilla Piratförlaget, 2022. Inläst av Cecilia Ljung.

01 tim, 10 min. Talbok.

Del 4 i serien som börjar med Maximus ring. Remus och Ardele tillhör båda Örnfolket, ett småfolk som bara blir en tvärhand höga och som lever nära sina örnar. Ett vulkanutbrott har tvingat alla att överge sina hem på ön Argonia, men människornas drottning Regina försöker desperat rädda trollkarlen Maximus gamla böcker. Hon hoppas att Remus magiska ring ska vara till hjälp, men det är bråttom. Lättläst fantasy.

MediaNr: CA63382

Hoppa högt, Vilde!

av Jenny Bicho. Bonnier Carlsen, 2022. Inläst av Ingrid Gustafsson.

01 tim, 28 min. Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Vilde och käpphästen Winner. Mamma har bestämt att de ska flytta till andra sidan stan och Vilde kan inte förstå hur hon kan vara så dum. Men så fort de kommer till den nya lägenheten får Vilde syn på två tjejer som rider käpphäst på gården. Sedan ser hon en affisch om att Stallklubben anordnar käpphästträning. Tjejerna på gården ska gå dit, men även Leya från klassen. Hur blir det nu? Kan de vara vänner alla fyra?.

MediaNr: CA62854

Gömstället i Amsterdam

av Jakob Blixt. Tukan förlag, 2021. Inläst av Ylva Törnlund.

04 tim, 15 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Uppdraget i London. Milton och Iona behöver återigen ge sig ut på en tidsresa för att rädda de som fastnat under sina tidsresor. De hamnar de mitt i andra världskrigets Amsterdam, där de tvingas gömma sig på en vind. På vinden finns också en ung flicka, Anne Frank, och hennes familj. De vet att de inte får ingripa i historien, men på något vis måste de ändå försöka rädda både tidsresenärerna och Anne.

MediaNr: CA63745

Friskyttarna

av Ewa Broberg. Marwa förlag, 2017. Inläst av Sally Palmqvist Procopé.

09 tim, 32 min. Talbok.

Edens murar restes för att skydda folket från den kalla, ofruktbara värld som återstod efter det sista kriget. Lilia, en ung ingenjör, flyr tillsammans med helarlärlingen Tristan, då Edens premiärminister vill se henne död. Utanför murarna möter hon överlevare som för hennes liv i en ny riktning. Snart får hon anledning att fråga sig vem som är vän och vem som är fiende. Dystopi.

MediaNr: CA63549

Himlacirkusen

av Peter Bunzl. Översatt av Carina Jansson. Tukan förlag, 2020. Inläst av Ylva Törnblom.

09 tim, 55 min. Talbok.

Tredje delen i serien som börjar med Kugghjärtat. Lilly, Robert och mekanikräven Malkin kidnappas av Himlacirkusen som för dem till Frankrike. Cirkusen visar upp hybrider, vilket bland annat Lily är, som om de vore missfoster, samtidigt som de håller dem fångna. Vid en föreställning blir situationen tumultartad men Lilys pappa hinner dock komma, tillsammans med polis, för att rädda situationen. En berättelse med en bakomliggande existentialistisk udd för barn i åldern 9-12 år.

MediaNr: CA64067

Rysare i juletid

av Madeleine Bäck. B. Wahlströms, 2022. Inläst av Sally Palmqvist Procopé.

03 tim, 11 min. Talbok.

En samling lättlästa skräcknoveller med jultema för åldern 9-12 år. I nio berättelser av olika stilistisk art med teman från julrys till moraliska sedelärande historier ges en lite annorlunda bild av en tid som annars tenderar att bli en svåruppnådd familjär mysorgie. Berättelserna är skrivna av ett antal etablerade svenska barn- och ungdomsförfattare.

MediaNr: CA64043

Härskarbestens arv

av Aimée Carter. Översatt av Nika Abiri. Tukan förlag, 2022. Inläst av Daniella Liljeström.

09 tim, 15 min. Talbok.

Första delen i serien om tolvårige pojken Simon Thorn, som lever ett lite dystert liv med sin farbror i New York. Mamman kommer endast på sporadiska besök och han blir mobbad i skolad. Han kan emellertid tala med djur. Av dem får han reda på att han i själva verket tillhör en grupp människor som är hamnskiftare, har en tvillingbror, att hans farbror hela tiden ljugit för honom och att hans mamma förts bort av en råttarmé. En pulshöjande historia i stil med Woodwalkerserien.

MediaNr: CA63608

Jul i mitt hus

av Gabrielle Frödén. Bonnier Carlsen, 2022. Inläst av Lena Löfvenborg.

00 tim, 55 min. Talbok.

Andra delen i serien som börjar med Hemma i mitt hus. En bilderbok som börjar med att Lou och pappa ger sig ut i skogen för att plocka mossa till adventsljusstaken. Väl hemma berättar pappa att farfar ska komma och bo hos dem ett tag. Han känner sig ensam och ledsen då hans hund Ebba har dött. Lou får då idén att låna grannens hund och ta den med sig till farfar. Problemet är bara att hon inte frågar grannen om lov. För barn i åldern 3-6 år.

MediaNr: CA64044

Månens son

av Anna Granberg. Seraf förlag, 2022. Inläst av Anders Mathlein.

11 tim, 41 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Solens dotter. Aurelia har levt ett tryggt liv innanför slottets murar. När hon väl ger sig ut i världen möts hon av insikten att hennes föräldrar, Åskgudens son och Solgudens dotter, har många fiender. Många önskar till och med att föräldrarna vore döda. Aurelia dras in i ett äventyr som får henne att omvärdera allt hon tidigare trott på.

MediaNr: CA63697

Älskar kanske

av Emi Gunér. Natur & Kultur, 2022. Inläst av Helena Gripe.

02 tim, 26 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Allas vän. Paola funderar mycket på kärleken. Den verkar finnas överallt. Mamma kommer hem alldeles fnittrig och storebror Mille vill ha hjälp att välja ut en bra tjejpresent. Själv kan hon inte sluta tänka på Benji. Men kärlek verkar vara så olika. Är det skillnad på att vara förälskad och att älska någon? Är kärlek alltid härlig eller kan den också vara jobbig? Och vad man gör man egentligen när man är kär?.

MediaNr: CA63860

Rädda hunden

av Pia Hagmar. B. Wahlströms, 2022. Inläst av Helena Gripe.

01 tim, 32 min. Talbok.

Maggot är en ensam pojke som inte tycker att han duger till någonting. Molly känner likadant, hon pratar för mycket och är inte alls så söt som hennes mamma tycker att hon borde vara. Men när Maggot och Molly träffas blir de starka. Tillsammans vågar de. Som när hunden Zack behöver hjälp. Självklart vill Maggot och Molly rädda hunden. Men det uppdraget blir farligare än vad de någonsin trott. Del 1 i serien Maggot & Molly. Kapitelbok, 6-9 år.

MediaNr: CA63512

Kompisboken

av Lin Hallberg. Lilla Piratförlaget, 2020. Inläst av Lo Tamborini.

03 tim, 30 min. Talbok.

Kompisboken är gjord av mörkblå sammet och under ett rött hjärta står det "Mina vänner". Mormor har tänkt att Klara, 10 år, ska låta sina kompisar skriva i den. Men Klara har inga vänner. Hon börjar istället att skriva upp allt som händer i hennes stökiga klass. Om Anton som försöker bli ihop med klassens drottning Auriel och om Kemal som tror att han äger henne. Lätt moderniserad upplaga.

MediaNr: CA63728

Fånga natten

av David Henson. Opal, 2022. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

00 tim, 21 min. Talbok.

Pappa ropar till de fyra syskonen att det är mat. Middagen är bara första steget i föräldrarnas ondskefulla plan att få barnen att gå och lägga sig. Varje kväll kommer ett monster, Natten, som sväljer hela solen och äter upp barn som inte sover. Det är därför läggdags finns. Om Donald, Prins, Polly och Pamela kunde fånga Natten skulle de aldrig mer behöva gå och lägga sig. Men hinner de fånga monstret innan det är för sent? Seriebok för unga läsare.

MediaNr: CA63442

Lysande trädets hemlighet

av Ylva Hällen. Bonnier Carlsen, 2022. Inläst av Anders Mathlein.

06 tim, 17 min. Talbok.

Del 5 i serien Ylvania som börjar med Sagan om ljusbäraren. Stjärnmästaren har vaknat från sin förstening, Adrian har fått tillbaka sin trollstav och Masters drottning har flytt i panik. Men kampen mot ondskan är långt ifrån över. Magikernas rike är fortfarande belägrat, Eldens tecken brinner allt starkare i skogen och Ondskans berg kan öppnas och förgöra hela Ylvania. Plötsligt är det helt upp till de fyra barnen i Väktarstjärnan att rädda landet.

MediaNr: CA63501

Trädväktaren

av Hanna Höglund. Vilse Förlag, 2022. Inläst av Anna Döbling.

24 tim, 27 min. Talbok.

En historisk fantasy om trädväktarens bortglömda plats i historien, ett ljusets rike. En hittills outtalad myt som härrör ur antiken. En släktkrönika om makten i att äga sin historia.

MediaNr: CA63748

Häxan

av Idriz Idrizi. Ordalaget bokförlag, 2020. Inläst av Sanna Tidbeck.

03 tim, 54 min. Talbok.

Celia går i sexan och är hemligt förälskad i bästa vännen Lova. När skolan börjar igen efter höstlovet är allt förändrat. Lova är med de populära tjejerna och fryser ut och mobbar Celia. Men så kommer Nellie till klassen, hon har lila hår och vågar säga ifrån. Trots att Celia anar oråd blir de vänner. Nellie berättar att hon är häxa och att de tillsammans har makten att hämnas på Lova. Men om du har makten att hämnas bör du då använda den?.

MediaNr: CA63341

Silvergryning

av Anna Jakobsson Lund. Annorlunda förlag, 2022. Inläst av Åke Lindgren.

Talbok.

Del 2 i serien Metallsviten som börjar med Blynätter. Elsa Madigan undrar om det går att skapa ett nytt liv i arbetarrörelsen. Om hon någonsin kan ta kontakt med sin dotter utan att skämmas. Jeroen Albring står i öppningen till en ny tid. Trots det kan han inte släppa taget om gamla frågor. Om vad som egentligen hände hans far. Större krafter än de räknat med ser revolutionen i norr som en möjlighet att öka sin makt. Fantasy.

MediaNr: CA63344

Boksmugglarna

av Anna James. Översatt av Helena Dahlgren. HarperCollins, 2022. Inläst av Marika Bergström.

08 tim, 42 min. Talbok.

Del 4 i serien som börjar med Tilly och bokvandrarna. Tillys morfar och en lokförare på det magiska tåget Sesquipedalianen är i koma efter att ha kommit i kontakt med en förgiftad bok. Tilly och Milo ger sig ut på en fartfylld jakt på liv och död efter ett botemedel. Jakten för dem genom både den verkliga och magiska världar och de måste ta itu med gamla mysterier och hemligheter.

MediaNr: CA63342

Hugo och Gullvagnens hemlighet

av Sofia Jardviken. Lumenos förlag, 2016. Inläst av Linda Norgren.

05 tim, 41 min. Talbok.

Något är i görningen. Hugo märker hur någon smyger i skogarna kring Kolmården och att något glimmar i sjön. I denna berättelse, där fantasi och verklighet växlar om vartannat, kommer Hugo till platser som finns i verkligheten men där det övernaturliga tar plats i form av den farliga Bäckahästen och vänner som trollet Loffsie och ekorren Nilsson. Varje kapitel ackompanjeras av en handledning för de vuxna utarbetad av en specialpedagog. En bok för att stimulera barnets språkutveckling.

MediaNr: CA63445

Fritt fall, Maja!

av Åsa Jarring. Idus förlag, 2022. Inläst av Anna Wadström.

05 tim, 23 min. Talbok.

Maja 11 år har bestämt sig för att åka Fritt fall på Liseberg när fotbollslaget ska på sin årliga klubbresa till nöjesfältet. Men även händelseförloppet i övrigt är som ett fritt fall. Maja blir övergiven av bussen när hon på en rastplats är på toaletten. Hennes berättelse om hur hon själv försöker lösa situationen berättas om lott med reaktionerna i bussen. Författaren är utbildad skrivpedagog och har workshops i kreativt skrivande, ofta för barn.

MediaNr: CA63514

Portalernas värld

av Matilda Johnsson. Visto förlag, 2022. Inläst av Sally Palmqvist Procopé.

16 tim, 46 min. Talbok.

När Mörkret håller på att ta över alla kungariken får folket försöka hålla ihop och bekämpa ondskan tills Ljuset kommer för att befria dem. Det sägs att det ska komma i formen av en stark kvinna. Samtidigt är Mingan ute för att finna sig själv. I stället finner han Melanie, som levt ensam i skogen sedan hon var åtta år. De reser tillbaka till hans rike och där börjar märkliga saker hända. Det verkar finnas ett samband mellan Ljuset och Melanie.

MediaNr: CA63729

En apelsin bland päron

av Emma Karinsdotter. Bonnier Carlsen, 2022. Inläst av Daniella Liljeström.

01 tim, 33 min. Talbok.

Del 4 i serien som börjar med Lisbet och Sambakungen. När det kommer ett brev med en kallelse till päronmöte på skolan gör farmor Sambakungen sig redo att gå dit. Fast om alla andra ska vara päron så tänker hon minsann vara apelsin. Paniken stiger i Lisbet när hon inser att päron bara är ett annat ord för förälder - ingen annan kommer att vara utklädd! Och i Päronskolan tycker rektorn att det är förfärligt viktigt att passa in.

MediaNr: CA63383

Äventyr i Uddevalla

av Kim M. Kimselius. Roslagstext, 2017. Inläst av Sari Eliasson.

09 tim, 51 min. Talbok.

Äventyr genom Uddevallas historia. Historier om gamla gravar, borgar, hällkistor, gånggrifter och rösen som finns runt om i Uddevalla berättad ur hennes egna romanhjältar Theo och Ramonas perspektiv. Rikt illustrerad med fotografier i slutet av boken. Skriven på förfrågan av Destination Uddevalla.

MediaNr: CA63513

Hotet mot Venedig

av Kim M. Kimselius. Roslagstext förlag, 2021. Inläst av Ylva Törnlund.

08 tim, 35 min. Talbok.

När coronaviruset börjar spridas befinner sig Theo och Ramona i Venedig. Hela Italien stängs ner, och när de tror att det inte kan bli värre förflyttas Ramona i tiden. Plötsligt befinner hon sig flera hundra år tillbaka i tiden, när Venedig drabbades av pesten. På var sitt håll kämpar de mot samma hot – en pandemi.

MediaNr: CA63694

Pojke 265

av Camilla Lagerqvist. Bonnier Carlsen, 2022. Inläst av Anna Wadström.

05 tim, 04 min. Talbok.

Del 2 i serien om hemmet för bortrövade barn som börjar med Planen. Adam bor i sitt ärvda hus tillsammans med vännen Lilly, mostern och två barn som de räddat från att säljas på auktion. Adam och Lilly fortsätter sin kamp för rädda fler utsatta barn och ge dem en fristad i det stora huset. Sökande leder dem till stadens mörka och farliga sidor. Samtidigt är både polisen och Adams rike farfar dem på spåren och mystiken tätnar kring Adams döde far.

MediaNr: CA63751

Ormen i hissen

av Petter Lidbeck. Lilla Piratförlaget, 2022. Inläst av Björn Muda.

03 tim, 22 min. Talbok.

13 korta berättelser i olika genrer. Gemensamt är att huvudkaraktärerna är i mellanåldern, 9-12 år. Flera noveller är deckare och rysare: ett cykelbud fastnar i hissen tillsammans med en livsfarlig orm, ett fruset huvud hittas i den gulliga granntantens frys, en mystisk vit skåpbil och en illvillig tandläkare. Det är märkliga historier som både överraskar och utmanar.

MediaNr: CA63548

Jul i Snickargården

av Astrid Lindgren. Rabén & Sjögren, 2022. Inläst av Örjan Blix.

00 tim, 24 min. Talbok.

Fjärde delen i serien som börjar med Ett litet djur åt Pelle. Maria Nilsson Thore har med akvarellbilder illustrerat en fjärde bok ur Astrid Lindgrens serie. Familjen Melkersson ska fira jul på Saltkråkan och Pelle är överlycklig. Det finns dock några orosmoment som lägger sig som en skugga över idyllen. Dels räven, som tagit en höna och så Tjorven, som måste hinna lära sig att blidka jultomten för att de alla ska få sina julklappar. Bilderbok för åldern 3-6 år.

MediaNr: CA64011

Stackars lilla nalle

av Susanna Lönnqvist. Ordalaget bokförlag, 2022. Inläst av Cecilia Ljung.

03 tim, 45 min. Talbok.

Tolv skräcknoveller för barn i mellanstadieåldern. Varför sitter nallen så där konstigt på golvet? Vad kommer dockan att göra? Vad är det i ägget? Är det farligt att äta skata? Kan en födelsedag vara läskig? Och var är det egentligen som händer på tivolit? Det är rysare som smygande får det vardagliga att kännas skrämmande.

MediaNr: CA63441

Vintersång

av Jean-Claude Mourlevat. Översatt av Karin Lidén. Gilla böcker, 2022. Inläst av Anna Godenius.

11 tim, 34 min. Talbok.

Ett land styrs av en totalitär regim och på internatskolan råder det fängelseliknande förhållanden. Så småningom får eleverna reda på att de är barn till föräldrar som mördats av regimen. Fyra av ungdomarna flyr från skolan för att söka upp motståndsrörelsen. De blir jagade av regimens hundmänniskor och en av dem, Milos, blir dessutom tillfångatagen och tvungen att strida för sitt liv. Författaren fick ALMA-priset 2021 och har en personlig erfarenhet av det förtryckande internatlivet.

MediaNr: CA63509

Heartstopper

av Alice Oseman. Översatt av My Bergström. Cobolt, 2022. Inläst av Dan Bratt.

01 tim, 10 min. Talbok.

Charlie och Nick går på samma brittiska pojkskola, men har aldrig träffats då de en dag hamnar bredvid varandra i klassrummet. De två killarna blir snabbt kompisar och snart har Charlie fallit pladask för Nick, trots att han är övertygad om att det är kört på förhand. Men kärlekens vägar är outgrundliga. Det visar sig att Nick är betydligt mer intresserad av Charlie än vad någon av dem hade kunnat ana.

MediaNr: CA63264

Bråkdrakarna flyttar in

av Natalie Jane Prior. Översatt av Carina Jansson. B. Wahlströms, 2022. Inläst av Cecilia Ljung.

01 tim, 26 min. Talbok.

Där syskonen Ava och Jack bor flyger vilda drakar på himlen. Precis som hundvalpar är små drakar väldigt busiga och har massor av vassa tänder, och när de blir större kan de bli farliga för människor om de inte uppfostras ordentligt. När Ava och Jacks föräldrar bestämmer sig för att ta hand om två små drakar blir syskonen överlyckliga. Men att lära bråkiga drakar att uppföra sig är inte det lättaste.

MediaNr: CA63164

Två små riddare

av Bjørn F. Rørvik. Översatt av Pija Lindenbaum. Lilla Piratförlaget, 2022. Inläst av Daniella Liljeström.

00 tim, 28 min. Talbok.

Det är dags för riddarturnering, men två av riddarna, Rosenbuske och Bang, är inte särskilt sugna på att vara med. De dröjer sig kvar i omklädningsrummet. Precis då upptäcker kungen att prinsessan är borta! Det finns bara två riddare som kan ge sig av för att försöka rädda henne från drakens grotta – och det är Rosenbuske och Bang. De är rädda för drakar, och inte bryr de sig särskilt mycket om prinsessor heller. Hur ska detta sluta?.

MediaNr: CA63517

Uppdrag i Gasklockorna

av Mårten Sandén. Bonnier Carlsen, 2022. Inläst av Bodil Carr Granlid.

02 tim, 35 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Ett nytt hopp. Dogstars är hundgänget som ska förhindra att jorden tillintetgörs. De beger sig till Gasklockorna, stadens farligaste kvarter, på ett likaså farligt uppdrag. De måste förhindra den ständigt frusne superskurken Rimfrost att ytterligare värma upp jordklotet. Anna, bokens huvudperson, får dock anledning till att ifrågasätta sina nya vänners pålitlighet.

MediaNr: CA63385

En vän för livet

av Sofie Sarenbrant. Bookmark förlag, 2022. Inläst av Ylva Törnlund.

03 tim, 14 min. Talbok.

Stallet är Miras favoritplats. I skolan är hon bara luft och hon har svårt att få vänner. Hos hästarna kan hon vara sig själv. Men ridningen känns inte lika kul längre, det börjar bli för svårt. När stallets finaste ponny Månen skadas lämnas han åt sitt öde om det inte vore för Mira. Hon sköter om honom och deras band växer sig allt starkare. Drömmen är att en dag få tävla på honom men för att nå dit måste hon bli en bättre ryttare.

MediaNr: CA63443

Jag överlevde skogsbränderna i Kalifornien 2018

av Lauren Tarshis. Översatt av Emeli André. Lind & Co, 2022. Inläst av Daniella Liljeström.

02 tim, 25 min. Talbok.

11-årige Josh och hans mamma har åkt till släktingar i Kalifornien. Tillsammans med sin kusin Holly utforskar han naturen och skogarna runt den ensligt liggande gården där det också finns ett reptilhärbärge. En dag springer Josh ut i skogen och Holly följer efter. När en skogsbrand bryter ut blir de omringade av rök och brinnande träd. Det blir en vådlig kamp för att ta sig ur den brinnande skogen. Boken avslutas med fakta om brandbekämpning.

MediaNr: CA63935

Jag överlevde D-dagen 1944

av Lauren Tarshis. Översatt av Emeli André. Lind & Co, 2022. Inläst av Daniella Liljeström.

02 tim, 21 min. Talbok.

Kriget i Europa verkar aldrig ta slut.11-årige Paul bor i en liten fransk kuststad som kontrolleras av nazisterna, det är ont om mat och hans bästa vän är försvunnen. När han hjälper en amerikansk fallskärmsjägare får han reda på att de allierade planerar en stor landstigningsoperation. Det visar sig att Pauls mamma är med i motståndsrörelsen och snart befinner han sig mitt i historiens största invasion. Boken avslutas med ett faktaavsnitt.

MediaNr: CA63936

Det utdöda folkets väktare

av Michelle Uhlin Lilja. Divinamedia Publishing, 2021. Inläst av Anders Mathlein.

09 tim, 21 min. Talbok.

Första delen i en kommande fantasyserie om Aira, en nittonårig flicka som strävar efter rättvisa och en trygg plats i tillvaron. Hon bor med sin bror och sina föräldrar i en liten kustby i landet Kiritar och är lärling hos byns arkivarie. I arkiven får hon spår på det gamla gamla duliska folkslaget, som en gång styrt hennes land. Hennes liv får dock en plötslig vändning, då en olycka med en magiker tvingar henne att lämna sin hemby, på en vandring full av faror, men även av äventyr. För unga vuxna.

MediaNr: CA63604

Tecken

av Sofia Weiss. Lind & Co, 2022. Inläst av Lena Löfvenborg.

03 tim, 45 min. Talbok.

När Moa hamnar på sjukhus med hjärnskakning efter en ridolycka börjar märkliga saker att hända. Mardrömmarna som har plågat henne sedan hon och mamma flyttade till den nya lägenheten blir värre och snart börjar hon se kusliga syner även när hon är vaken. Det verkar som en flicka som dog för många år sedan söker kontakt för att få hjälp att ställa allt till rätta. Moa börjar gräva i en gammal hemlighet som visar sig vara mörkare än hon kunnat ana.

MediaNr: CA63937

Efter Tupac och D Foster

av Jacqueline Woodson. Översatt av Jason Diakité. Inläst av Camilla Bard.

03 tim, 07 min. Talbok.

Den namnlösa huvudpersonen och hennes bästa vän Neeka är båda 11 år gamla och bor i Queens i New York. Det är sommar och 90-tal och de får plötsligt veta att deras stora idol, rapparen Tupac, har blivit skjuten. Fosterflickan D Foster, berättar om detta liksom om världen utanför Queens, innan hon hämtas hem av sin fostermamma. En naken beskrivning av en miljö kantad av rasism, socioekonomisk utsatthet och stark samhörighet. Översatt av Jason ”Timbuktu” Diakité.

MediaNr: CA63769

Faktaböcker

Språkvetenskap

Slipa snacket

av Ellinor Ledger. Opal, 2022. Inläst av Therese Stenshäll.

01 tim, 01 min. Talbok.

Visst finns det motgift mot den där bekanta rädslan för att prata inför folk och visst finns det knep för att bli bättre på att prata och göra sin röst hörd och förstådd. Boken innehåller tips och råd för talekonstens alla hemligheter med en bakgrundsbeskrivning av retorikens klassiska grunder och många praktiska exempel. Överlevnadsguide i hur du slipar snacket.

MediaNr: CA63447

Naturvetenskap

Djur som uppfinnare

av Christiane Dorion. Översatt av Helena Sjöstrand Svenn. Alfabeta, 2021. Inläst av Anna Wadström.

01 tim, 35 min. Talbok.

Här får djuren komma till tals, då de i jag -form berättar hur har kommit till användning i åtskilliga av människors uppfinningar, som till exempel kardborrebandet, höghastighetståg, värmeisolering, med mera. Med hjälp av fascinerande, underhållande fakta, ordförklaring för speciella ord och Gosia Herbas illustrationer får läsaren på ett lättförståeligt sätt kunskaper om egenskaper som djuren under miljontals utvecklat för att överleva.

MediaNr: CA63448

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

Idrīs ʾalmaṣ al-wilāyah

av ʿAbd al-Ilāh Bin ʿArafah. #b Dār al-Adāb, 2019. Inläst av Alaa Rostom.

11 tim, 06 min. Talbok.

Historisk roman om Idris ibn Abdallah, som är en ättling till Al-Hassan, kalifen Ali och Fatimas son. Bokens tre kapitel skildrar Idris liv från en ung pojke till en stor muslimsk ledare under andra hijra-seklet. Abd al-Ilah bin Arafah, född 1962 i Marocko, är författare och forskare inom lingvistik och islamologi. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA53640

A street cat named Bob

av James Bowen. Hodder & Stoughton, 2012. Inläst av Jared Brown.

06 tim, 10 min. Talbok.

Gatumusikern James Bowen hittade 2007 en röd katt i sin trappuppgång. James bodde i en träningslägenhet efter drogmissbruk och hade egentligen inte alls möjlighet att ta hand om en katt. Man katten, som fick namnet Bob flyttade in. Inom kort var de två oskiljaktiga, deras liv tog en ny riktning och de kunde hjälpa varandra att läka sår från det förflutna. Berättelsen om James och Bob har fått stor internationell uppmärksamhet. Inläst på engelska.

MediaNr: CA63380

A Christmas carol

av Charles Dickens. Penguin, 2012. Inläst av Kola Krauze.

03 tim, 18 min. Talbok.

Charles Dickens klassiska julsaga från 1843 om den elake och snåle Ebenezer Scrooge som får besök av julens tre andar. Han konfronteras med sin barndoms jular, sin samtid som välbärgad Londonbo med fattigdom utanför porten, och hur han i framtiden riskerar att dö ensam och olycklig. Scrooge lär känna julens innersta mening och blir så snäll och generös. Inläsning på engelska.

MediaNr: CA63979

It starts with us

av Colleen Hoover. Simon & Schuster, 2022. Inläst av Lisa Sculati.

10 tim, 07 min. Talbok.

Andra delen i serien som börjar med Det slutar med oss. Uppföljaren till författarens förra roman tar sin början ett år efter Lilys uppslitande skilsmässa med Ryle. Mitt i vardagslivet med bebis och arbete i blomsterhandel dyker ungdomskärleken Atlas upp vilket leder till stormig romans. I bakgrunden finns även hennes kontrollerande exmake och Atlas rörande lillebror, allt till bakgrunden av mondäna Bostonmiljöer.

MediaNr: CA63653

Lautapalttoo

av Anna Englund. Siltala, 2022. Inläst av Karoliina Kudjoi.

Talbok.

Det är tidigt trettiotal i Pihlaja i Österbotten och Elena fortsätter familjens yrkestradition med att tillverka likkistor. Döden är en naturlig del i arbetet. Hennes liv ruckas dock i sina grundvalar när en kvinna från Helsingfors, Lydia, träder in på scenen för att köpa en kista. Kärleken gror mellan kvinnorna vilket subtilt skildras genom blickar och bilder. Här finns också en levande miljöbeskrivning av Österbotten och Helsingfors på 1930-talet.

MediaNr: CA63807

Finnskogen, taivaankarhun metsä

av Britt Karin Larsen. Översatt av Jänis Louhivuori. Minerva Kustannus Oy, 2019. Inläst av Maija-Liisa Ström.

05 tim, 53 min. Talbok.

Andra delen i serien som börjar med Finnskogen - elämän kehto (Livets vagga). I denna historiska romanserie berättas det om den etniska minoriteten i gränsskogarna mellan Norge och Sverige, de så kallade Metsä-finnarna. De lever ett hårt liv och omständigheterna är sällan på deras sida. Mustamäkis Taneli måste överlämna sig till myndigheterna för att avtjäna sitt straff i Kristiania. Lina måste ta itu med barnen ensam.

MediaNr: CA62025

Finnskogen, kiven kiilto

av Britt Karin Larsen. Översatt av Jänis Louhivuori. Minerva Kustannus Oy, 2020. Inläst av Pinja Flink.

08 tim, 28 min. Talbok.

Tredje delen i serien som börjar med Finnskogen - elämän kehto (Livets vagga). Det råder hungersnöd i trakten och i Mustamäki måste den enda kon gå till slakt. För vissa är utvandring till Amerika det enda hoppet. Taneli återvänder från fängelset i Christiania men det förgångna låter sig inte glömmas bort. I Christiania bor mamman till gymnasisten som Taneli dödade och kan inte heller glömma. Svårast är det dock för dem, som inte kan förlåta sig själva.

MediaNr: CA62456

Sielujen syöveri

av Tiina Raevaara. Like, 2022. Inläst av Krista Putkonen-Örn.

10 tim, 16 min. Talbok.

Tredje delen i serien som börjar med Kaksoiskierre. Eerika förlorade sin familj i en brand som barn, en olycka som hon själv känt skuld för i decennier. Hennes egna minnen av händelserna är av naturliga skäl vaga, men när psykologen Harriet dyker upp, börjar märkliga saker hända omkring henne. Flera brutala dödsfall med anknytning till finska försvarsmakten och tvivel på hennes egna minnen gör henne rädd och villrådig. Inläsning på finska.

MediaNr: CA63808

Kuolontuoksu

av Timo Sandberg. Karisto, 2022. Inläst av Martti Ranin.

09 tim, 04 min. Talbok.

12:e delen i serien som börjar med Kihokki. Ett lik påträffas vid naturskyddsområdets grillplats. Fallet förblir en gåta tills kommissarie Heittola stöter på den döda mannens namn i ett dokument som rör ett olöst mordfall. Samtidigt påträffas två döda kvinnor som kopplas samman med en mystisk sjöman. Heittola och hans kollegor hamnar trotts detta i en återvändsgränd tills det gamla mordfallet överraskande erbjuder nya ledtrådar. Inläsning på finska.

MediaNr: CA63811

Böcker för barn

Bog child

av Siobhan Dowd. Definitions, 2015. Inläst av Sarah White.

08 tim, 47 min. Talbok.

Det är tidigt 1980-tal och Fergus befinner sig mitt ute i ingenstans på gränsen mellan Irland och Nordirland, där han ska gräva torv med sin farbror Tally. Plötsligt stöter spaden emot något. Det är ett dött barn, troligen mördat. Fergus har egentligen mycket annat att tänka på - storebrodern Joe har gripits för samröre med IRA och oroligheterna i landet blir allt värre, ändå dras han in i mysteriet med det döda barnet. Prisbelönad ungdomsbok. Inläsning på engelska.

MediaNr: CA63515

Passing playbook

av Isaac Fitzsimons. Penguin Books, 2021. Inläst av Sarah White.

07 tim, 29 min. Talbok.

Spencer är 15 år gammal och har precis bytt skola till Oakley High School, ansedd som Ohios mest liberala. Här kan ha fritt vara queer men har ännu inte kommit ut som transperson, även om han går på könskorrigerande medicinering. Han är en duktig fotbollsspelare men vågar inte vara öppen om sin sexuella läggning, trots att hans familj stödjer honom. Så träffar han lagkamraten Justice och blir förälskad. Debutroman skriven på en lättflytande engelska med mycket dialog. Inläsning på engelska.

MediaNr: CA63695

A trial of sorcerers

av Elise Kova. Silver Wing Press, 2021. Inläst av Sarah White.

12 tim, 40 min. Talbok.

Vattenmagikern Eira är 18 år och har äntligen kommit ut ur det torn där hon varit isolerad sedan hon råkat döda en annan student. Hennes ovanliga krafter är starka och svåra att kontrollera. När rikenas turnering startar får hon dock chans att visa vad hon går för och hon kan äntligen försöka förverkliga sin dröm om att resa till alvernas rike, Meru. Det finns dock många som vill sätta stopp för henne, och många hemligheter som uppdagas.

MediaNr: CA63726

New guard

av Robert Muchamore. Hodder children's books, 2017. Inläst av Sarah White.

07 tim, 39 min. Talbok.

Ryan Sharma är agent och arbetar i det dolda. Han kan lätt få information som andra missar och som skickar kriminella och terrorister i fängelse. Den här gången undersöker han en kidnappning. Tillsammans med en äldre agent, James Adams, måste han nu samla hela sitt team för att hitta de kidnappade och få hem dem igen.

MediaNr: CA63727