Nya talböcker februari 2023

Inledning

Listan är uppdelad i 3 delar; Litteratur för vuxna, Litteratur för Barn och Böcker på andra språk än svenska, vilka ligger på nivå 1. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är uppdelade mellan Skönlitteratur och Facklitteratur respektive Faktaböcker. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Böcker på andra språk än svenska är uppdelade mellan Böcker för vuxna och Böcker för barn. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnitten Skönlitteratur och Böcker på andra språk än svenska, medan de ligger på nivå 4 i avsnitten Facklitteratur och Faktaböcker. På Nivå 3 i avsnitten Facklitteratur och faktaböcker finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 215 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

I hennes skor

av Kattis Ahlström. Storytel Publishing, 2022. Inläst av Marika Bergström.

08 tim, 50 min. Talbok.

Copywritern Tove är en kvinna mitt i livet, med två utflugna barn och en kärleksrelation på upphällningen. När hennes mamma blir allvarligt sjuk och läggs in på sjukhus i hemstaden Lund åker hon dit för att vara hos henne. Det blir en omvälvande vistelse, allt ställs på sin spets och hon behöver konfronteras med de erfarenheter och livsval som format henne. Författaren är även journalist och programledare. Detta är hennes debutroman.

MediaNr: CA64046

Bara en fyrklöver

av Annica Andersson. Ekström & Garay, 2021. Inläst av Dan Bratt.

11 tim, 30 min. Talbok med text.

1984 mördas en pojke men det betraktas som en olyckshändelse. I nutid mördas tre personer och kriminalpolisen Rakel, som bor på orten, kopplas in. När en flicka försöker begå självmord engageras även Rakels väninna, skolkuratorn Helle. De är bekanta med både offren och de misstänkta. Människor de trodde att de kände visar sig dölja okända sidor och minnen väcks. Spänningsroman om hur ödesdigra handlingar påverkar ett samhälle långt efteråt.

MediaNr: CA62789

Den halshuggna giraffen

av Peter K. Andersson. Lind & Co, 2021. Inläst av Marie-Thérèse Sarrazin.

04 tim, 12 min. Talbok.

Det är 1950-tal i Malmö. Järnvägsinspektor Erik Olsson är försvunnen. Trots aprilkylan har han lämnat sin lägenhet utan hatt och ytterrock. Polisens insats lämnar en del övrigt att önska och därför anlitar den försvunnes mor privatdetektiven Urban Krook. Bilden av Olsson och hans relationer till andra människor förändras ju mer detektiven gräver i hans förflutna. Vem kan hjälpa honom leta? Vilken roll spelar den sönderslagna porslinsgiraffen i Olssons lägenhet?.

MediaNr: CA61692

Kassa 19

av Claire-Louise Bennett. Översatt av Carl-Johan Lind. Wahlström & Widstrand, 2022. Inläst av Britt Ronström.

08 tim, 29 min. Talbok.

I en arbetarstad väster om London skriver en skolflicka ned berättelser längst bak i sitt skrivblock. Hon är som berusad av fantasi och inspiration. I takt med att hon blir äldre, blir allt och alla hon möter stoff – som den bastanta ryska mannen som vandrar runt i mataffären där hon arbetar. Spänningen hon finner i att skapa karaktärer och scener i sitt huvud kan bara likställas med den spänning det innebär att gå sin egen väg i livet. Roman.

MediaNr: CA64358

Systern

av Mikaela Bley. Norstedts, 2023. Inläst av Marika Bergström.

14 tim, 11 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Död för dig. Födelsedagsmiddagen hos familjen Gyldenstedt är på väg att avslutas när branden upptäcks. Elden sprids snabbt i den fyrlängade skånegården utanför Malmö. Den 18-åriga Märtha dras ut ur lågorna och familjen Gyldenstedts liv raserar när de inser att deras yngsta dotter är död. Utredarna Henrik Hedin och Leia Kaplan kopplas in så snart det visar sig att det i själva verket handlar om ett mord. Deckare.

MediaNr: CA64568

Variationer på imperfekt

av Nina Burton. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Ylva Törnlund.

00 tim, 47 min. Talbok.

Med denna diktsamling återvänder Nina Burton till lyriken med en samling dikter om livets olika tempus. I dikterna pågår ett koncentrerat samtal mellan det avslutade och det oavslutade. Vilka former gäller för det kommande, för det förgångna? Nina Burton, född 1946, är en svensk poet och essäist.

MediaNr: CA64426

Ondskans jakt

av Chris Carter. Översatt av Susanne Andersson. Jentas, 2022. Inläst av Ove Ström.

11 tim, 45 min. Talbok.

En del i serien om kriminalinspektör Robert Hunter. De träffades för första gången på college, två av de skarpaste studenterna som någonsin tagit examen från prestigefyllda Stanford University. Numera är Robert Hunter chef för Los Angeles-polisens enhet för ultravåldsamma brott medan Lucien Folter blivit den farligaste seriemördaren i FBI:s historia. Nu har Lucien precis flytt från fängelset – och han vill hämnas på Robert som fick honom fälld.

MediaNr: CA63919

I gryningen andas inget

av Marianne Cedervall. Lind & Co, 2023. Inläst av Anna Döbling.

07 tim, 44 min. Talbok.

Sjätte delen i serien som börjar med Av skuggor märkt. I cosy crime-serien med den pensionerade kriminalaren Tryggve och hans bästa vän, den pensionerade läraren Anki, har dessa denna gång anordnat en tredagarsritt med islandshästar för ett större sällskap. En kvinna från Hjo, som Tryggve träffat via kontaktannons, kommer på besök till Gotland men den romantiskt uttänkta ridturen får dessvärre en mörk upplösning, i form av mord och spårlöst försvinnande.

MediaNr: CA64625

Trubbel i musteriet

av Jenny Clevström. Louise Bäckelin förlag, 2022. Inläst av Sari Eliasson.

07 tim, 35 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Kirskålsgrannar. Det stundas höstbröllop på Äppelgården. Till festen återvänder gamla bekantskaper och med Franks dotter Claudia på plats blir livet som vanligt igen. Men hösten på handelsträdgården är intensiv. Det är något som bekymrar Franks vän, Carl Styrud, ägare till familjeföretaget Styruds musteri. Elaka rykten sprids i om att musteriet använder utländsk besprutad frukt och problemen eskalerar snabbt.

MediaNr: CA63493

Snart har sommarn blommat ut

av Karin Collins. Schildts & Söderströms, 2022. Inläst av Lena; Westberg Löfvenborg.

12 tim, 30 min. Talbok.

Det är maj 1939 i finska staden Hangö. Disa är föreståndare på pensionat Bellevue och hon förbereder sig inför sommarens badgäster. Nere i Kapellhamnen rensar Hjalmar sina nät då hans barnbarn Nisse, som leker på bryggan, plötsligt försvinner under vattenytan. Skolflickan Aino längtar bort från sitt fattiga hem och sin hostande pappa, hon är förälskad och vill inte tro på tidningsrubrikerna som säger att kriget närmar sig.

MediaNr: CA64347

Pennys passion

av Tessa Dare. Översatt av Per Hagman. Lovereads, 2022. Inläst av David Zetterstad.

09 tim, 20 min. Talbok.

Tredje delen i serien som börjar med Emmas affär. Lady Penelope, eller Penny, har i tio år levt tillbakadraget i sina föräldrars hus i London tillsammans med en tjänarinna och en skara djur ”med speciella behov”. När affärsmannen Gabriel flyttar in kräver han att alla djuren måste bort men så småningom upptäcker de att de känner en stark dragning till varandra. Det blir ett upplägg för många lustiga situationer i korsningen mellan gosiga djur och erotik.

MediaNr: CA63622

Sommarsorger

av Nina De Geer. Ordfront, 2022. Inläst av Therese Stenshäll.

11 tim, 00 min. Talbok.

Agnes är gift med Martin. De har två barn på väg att klara sig själva, ekonomisk trygghet och ett vackert hem i ett fint villaområde. Ändå överväger hon att lämna sin man men är rädd för vad det kan innebära, både materiellt och för den person hon kommit att bli. Parallellt berättas också Agnes historia som den utsatta unga flicka hon en gång var. Debutroman.

MediaNr: CA63166

IB - som i inhämtning Birger

av Lena Ebervall. Piratförlaget, 2022. Inläst av Ove Ström.

11 tim, 10 min. Talbok.

Många minns säkert skriverierna runt den så kallade IB-affären på 1970-talet. Men vad var det egentligen som hände? Hade maktens män skäl att slå till så oerhört hårt, och var rikets säkerhet verkligen i fara? Eller handlade det snarare om förtryck av det fria ordet? Baserat på de verkliga händelserna har författarna byggt denna biografiska roman som blandar litterär gestaltning med fakta.

MediaNr: CA64300

En låda apelsiner

av Lena Einhorn. Norstedts, 2023. Inläst av Anna Döbling.

07 tim, 02 min. Talbok.

Roman baserad på verkliga händelser och som utgår ifrån författaren och journalisten Jackie Jakubowskis vittnesskildring av den antisemitiska kampanjen i Polen i slutet på 1960-talet. Berättelsen börjar i Göteborg efter att sonen Jasio och fadern Stas flytt till Sverige. Perspektivet skiftar mellan Sverige och Polen och parallellt finns episodiska inslag från en tredje berättelse, i upptakten av Förintelsen. Jackie Jakubowski avled i maj 2020.

MediaNr: CA64440

Vissa dagar

av Lotta Ekman. LL-förlaget, 2023. Inläst av Anna Godenius.

00 tim, 09 min. Talbok.

Lisa är förväntansfull. Hon har semester och ska äntligen ta tåget till sin barndomsvän, tre timmar bort. Hon har väskor och biljetter med sig och tåget går exakt i tid. Lisa fikar i bistron och när hon kommer tillbaka till sin plats sitter det en kvinna där. Kvinnan ber om ursäkt och flyttar genast till platsen bredvid. Resan visar sig bli mycket roligare med Ester i stolen intill – så rolig att Lisa glömmer sin handväska på tåget. Lättläst.

MediaNr: CA64274

Sorgebarn

av Caroline Engvall. Forum, 2022. Inläst av Anna Godenius.

08 tim, 08 min. Talbok.

Del 2 i spänningsserien som börjar med Blodskam. Smilla Lundgren har både funnit kärleken och hittat sitt drömjobb i Stockholm där hon arbetar med unga tjejer med självskadeproblematik. Men om några dagar är det minnesstund för Ella-Maria som bara var tio år gammal när hon spårlöst försvann i Ormvattnet, byn där Smilla tillbringade sina barndomssomrar. När Smilla får reda på att hennes mormor ligger för döden återvänder hon till hembygden.

MediaNr: CA64135

Coyote

av Gabrielle Filteau-Chiba. Översatt av Ulla Linton. Éditions J., 2022. Inläst av Anna Godenius.

09 tim, 11 min. Talbok.

Raphaëlle är viltvårdare. Hon lever ensam med sin hund i en husvagn i hjärtat av Québecs djupaste skogar. Hennes närmaste grannar är vilda djur, som björnar, lodjur och prärievargar. Hon är precis där hon vill vara, men uppdraget att skydda de hotade djuren börjar kännas omöjligt. Tjuvjägarna är många, deras metoder grymma – och snart inser hon att hon själv är deras nya byte. Men i skuggan av det hotande våldet spirar en oväntad kärlekshistoria.

MediaNr: CA64529

De tunna gudarna

av Aris Fioretos. Norstedts, 2022. Inläst av Örjan Blix.

17 tim, 26 min. Talbok.

Ache Middler växer upp i en olycklig familj i östra USA under 1950- och 60-talen. Så småningom tar han sig till New York och skapar sig ett liv som rockmusiker och poet. Nu lever han i exil med sviktande hälsa när han får ett brev från mamman till en nu 11-årig dotter han aldrig har träffat. I 20 brev till dottern berättar han om sitt liv och sina drömmar. Det blir en berättelse om en tid, en kultur, en hel värld sedd genom några människoöden.

MediaNr: CA63351

Grannar i döden

av Lucy Foley. Översatt av Katarina Falk. Printz publishing, 2022. Inläst av Cecilia Ljung.

12 tim, 05 min. Talbok.

I ett hus med exklusiva lägenheter i den finare delen av Paris bor Nick, Mimi, Camille, Sophie, Jacques och Ben och högst upp bor portvakten, en gammal kvinna som vet det mesta. När Jess kommer för att besöka sin bror Ben är han spårlöst borta. Hon förstår att något hänt honom. Sökandet i spåren efter honom drar in henne på farliga vägar. Grannarna har alla olika berättelser och verkar ha något att dölja. Är någon av dem en mördare?.

MediaNr: CA64213

Att störa ett väsen

av Ewa Fröling. Romanus & Selling, 2022. Inläst av Cecilia Ljung.

02 tim, 34 min. Talbok.

Författaren, även känd skådespelare, skildrar i denna skönlitterära berättelse en psykiatrisk klinik inifrån. Smärtsamma erfarenheter av att tappa fotfästet, hamna vid sidan av och inte längre orka vara mamma till sina barn tecknas i korta sekvenser. Berättaren reagerar våldsamt mot delar av den behandling hon får, och till slut är ett par blå skor den enda normalitet som finns kvar. Ewa Fröling bokdebuterade 2021 med ”Moder Liv”.

MediaNr: CA64386

Det låsta rummet

av Elly Griffiths. Översatt av Carla Wiberg. Forum, 2022. Inläst av Lotta Lundberg.

11 tim, 06 min. Talbok.

Del 14 i serien som börjar med Flickan under jorden. Coronapandemin har stängt ner Storbritannien och rättsarkeologen Ruth Galloway och dottern Kate isolerar sig i stugan i Norfolk. Deras enda sällskap är den vänliga grannen Zoe – till dess Ruths kollega, kriminalinspektör Nelson, bryter mot karantänsreglerna. Han ber om hjälp med utredningen av en rad misstänkta självmord med kopplingar till en arkeologisk fyndplats. Deckare.

MediaNr: CA64142

Korphugg

av Tonny Gulløv. Översatt av Øyvind Vågen. Nona, 2022. Inläst av Björn Muda.

28 tim, 52 min. Talbok.

Femte delen i serien som börjar med Tusenårsriket. Huvudpersonen Ulv Palnatoke är del av den maktkamp som föregår i det mäktiga Danmark under 900-talet. Efter att ha slagit tillbaka Otto den stores här har kung Harald Blåtand låtit döpa sig, varvid han ger Palnatoke i uppdrag att bygga upp en ny stark vikingaarmé. Han utför sitt uppdrag med den äran men med det följer också en ödesdiger tro på hans egen storhet. En historisk roman om vikingatid.

MediaNr: CA63995

Jag tog taxi till kriget

av Staffan Heimerson. Lind & Co, 2022. Inläst av Anders Mathlein.

07 tim, 54 min. Talbok.

Staffan Heimerson (f. 1935) berättar minnen och upplevelser från långa tid som utrikeskorrespondent. Berättelserna sträcker sig i tid mellan 1963 till 2022 och handlar om allt från ryska spioner i Skåne under kalla krigets dagar, prickskyttar i Sarajevo och afrikanska länders frigörelse från kolonialismen till det ryska angreppet på Ukraina i fjol. En personlig redogörelse av ett händelsefyllt yrkesliv skrivet på ett rakt och lättläst tidningsspråk.

MediaNr: CA64443

Rum utan titel

av Nina Hemmingsson. Kaunitz-Olsson, 2022. Inläst av Cecilia Ljung.

08 tim, 50 min. Talbok.

Världen som författaren tecknar i ord är en vanlig värld, full av den vanliga jakten på bekräftelse och kärlek. Men där finns också ett underliggande hot, ett varsel om en annalkande katastrof i radhusområdet. Det som hotar att explodera och rubba ordningen är en skapande kvinnas kamp för att få leva och verka, precis så som hon är. Utan att förställa sig. Nina Hemmingsson räknas ofta som en av Sveriges främsta serietecknare och bildkonstnärer.

MediaNr: CA64483

Den kungliga guvernanten

av Wendy Holden. Översatt av Sanna Östergren. Piratförlaget, 2022. Inläst av Marika Bergström.

19 tim, 14 min. Talbok.

1933 kom 22-åriga Marion Crawford till London för att bli guvernant åt prinsessorna Margaret och Elizabeth. Hon kom från enkla förhållande och hade planerat att viga sitt liv åt att undervisa barn i slumområden. För att införa lite normalitet i flickornas tillvaro och lära dem om livet utanför slottet tog hon dem med på bussar och tunnelbanor, simhallar och varuhus. Historisk roman som bygger på ett verkligt liv och drottning Elizabeths barndom.

MediaNr: CA63676

När det skymmer

av Jørn Lier Horst. Översatt av Marianne Mattsson. Wahlström & Widstrand, 2022. Inläst av Christer Modin.

05 tim, 48 min. Talbok.

En bok i spänningsserien om norske utredaren William Wisting. Julen 1983 närmar sig och som nyutbildad poliskonstapel tilldelas William Wisting ett fall som ingen av de mer erfarna poliserna har tid att utreda. En veteranbil med skotthål har hittats i en övergiven lada och frågorna hopar sig: hur hamnade bilen där, och vad hände med föraren? Fallet kommer för alltid att prägla Wisting som polis och ge honom insikter för resten av hans karriär.

MediaNr: CA64237

Dyningar

av Elinor Kapp. Bokfabriken, 2022. Inläst av Sanna Tidbeck.

09 tim, 54 min. Talbok.

Tredje fristående delen i serien om kriminalkommissarie Eddie Öhlund vid Stenungssundspolisen som börjar med Sjörök. Eddie är rädd att hans alkoholproblem lett till ett fatalt misstag när han avfärdat en kvinnas död som självmord. Ytterligare en avliden kvinna hittas nämligen med ett närmast identiskt självmordsbrev som den förra. Polisen fruktar att det i stället handlar om en seriemördare och att en förmögen företagare på ön är i fara.

MediaNr: CA64301

Skriva & älska

av Lily King. Översatt av Helen Sonehag. Sekwa förlag Etta, 2022. Inläst av Linda Norgren.

10 tim, 57 min. Talbok.

Med skulder och krossat hjärta har Casey flyttat hem till Boston. Hon som varit lovande både som golfspelare och student i kreativt skrivande är nu en opublicerad författare som försörjer sig som servitris och bor i ett trädgårdsskjul. Samtidigt som hon arbetar med romanen hon skrivit på i sex år försöker hon göra upp med gamla barndomsminnen och få vardagen att gå ihop. Så ställer mötet med två män henne i ett vägskäl mellan två helt olika liv.

MediaNr: CA64215

En ny gud

av Zara Kjellner. Nirstedt/litteratur, 2022. Inläst av Toya Westberg.

07 tim, 21 min. Talbok.

Leila följer med pojkvännen Ludvig till hans familjs ståtliga gods. Fadern är husets självklara överhuvud, men välståndet kommer från hans fru, som sjunker djupare ner i sammetssofforna för varje glas vin. Ludvig och hans bror ska nu lära sig att sköta godset. Leila är främmande för den nya miljön, men tillsammans med hembiträdet Dolores inleder hon ett märkligt spel och när jaktsäsongen närmar sig är det inte lika självklart vem som bestämmer.

MediaNr: CA63767

Änglarummet

av Ewa Klingberg. Historiska media, 2022. Inläst av Ylva Törnlund.

05 tim, 59 min. Talbok.

Första delen i feelgoodserien Evigheten AB, en så kallad spinoff på serien Begravningsbyrån Tranan. Angelika har startat eget och har sin kundmottagning på badhotellet i Tranås. Där tar hon emot människor som befinner sig i livets slutskede och som är i behov av en hand att hålla i när det är dags att somna in. Men hennes framtid är osäker och snart blir Angelika erbjuden ett annorlunda uppdrag som hon inte kan tacka nej till.

MediaNr: CA63964

Demonernas dans

av Esther Singer Kreitman. Översatt av Salomon Schulman. Bokförlaget Tranan, 2021. Inläst av Eva Werning.

11 tim, 57 min. Talbok.

Följer en judisk familj som i början av 1900-talet flyttar från en from shtetl på landsbygden till metropolen Warszawa. Tillvaron präglas av slit, ekonomiska bekymmer, tristess, religion och längtan efter ett bättre liv. Dotterns strävan efter självständighet möter hinder i den slutna jiddischkulturen. Esther Singer Kreitman (1891-1954) var syster till Israel Joshua Singer och nobelpristagaren Isaac Bashevis Singer. Förord av Salomon Schulman.

MediaNr: CA63907

Selma Lagerlöfs jul

av Selma Lagerlöf. 2022. ISBN 9789189501423 Romanus & Selling, 9189. Inläst av Anna Godenius.

09 tim, 42 min. Talbok.

Julberättelser, författade för dåtida jultidningar, samlade av Lagerlöfbiografen Anna-Karin Palm. I 24 kapitel skildras bland annat välbeställda bönder, utblottade tiggare, gengångare, tomtar och troll med den sedvanliga berättarglädje man associerar med författaren. Det råder en ålderdomlig och något sentimental stämning i berättelserna och över allt vilar Guds blick. Selma Lagerlöf fick Nobelpriset i litteratur 1909.

MediaNr: CA63733

Anomalin

av Hervé Le Tellier. Översatt av Cecilia Franklin. Éditions J, 2022. Inläst av Toya Westberg.

11 tim, 09 min. Talbok.

I juni 2021 hamnar en brokig skara människor på ett flyg från Paris till New York och deras öden vävs samman. Här finns bland annat en yrkesmördare, en popstjärna, en berömd arkitekt och en självmordsbenägen författare som oväntat fått enorma framgångar. Något fullständigt ofattbart händer, något som tvingar dem alla att konfrontera delar av sitt inre som de inte velat kännas vid. En thrillerliknande roman som utforskar det mänskliga psyket.

MediaNr: CA64050

Medan snön faller i Ådala

av Åsa Liabäck. Printz publishing, 2022. Inläst av Ulla Näslund.

11 tim, 45 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med I hjärtat av Ådala. Ådala koloniområde har stängt för året och ligger tyst och stilla i väntan på en ny säsong. Helt tyst är det dock inte, alla kan inte hålla sig borta från området. Ragnar gör sitt bästa för att hålla koll på sina vänner i väntan på att kaffestugan kan invigas. Markus har återvänt från USA med brustet hjärta, Patric och Anna väntar barn och Stephanie hittar en oväntad vän. Allt medan julen nalkas.

MediaNr: CA63625

Allt är mitt

av Ruth Lillegraven. Översatt av Niklas Darke. Sekwa förlag, 2022. Inläst av Ylva Törnlund.

10 tim, 40 min. Talbok.

Haagvard och Clara är ett framgångsrikt par och föräldrar till tvillingpojkar. Han är läkare och hon jobbar som barnrättsaktivist. De verkar vara den perfekta familjen. Ett svårt misshandlat barn dör på sjukhuset och samma kväll sker ett mord som visar sig vara det första av flera. Haagvard och Clara dras in i händelserna som drar upp djupt begravda hemligheter och sätter deras redan skakiga äktenskap på prov. Psykologisk thriller.

MediaNr: CA64038

Skuggan av Dimön

av Mariette Lindstein. HarperCollins, 2022. Inläst av Marika Bergström.

14 tim, 39 min. Talbok.

Del 7 i serien som börjar med Sekten på Dimön. Den före detta sektledaren Franz Oswald lever numera ett stillsamt liv på Dimön där han driver en retreatgård med naturvandringar och kallbad. Ändå kan hans son, Thor, inte låta bli att undra om det bara är lugnet före stormen. När Franz börjar bete sig underligt gör Thor efterforskningar i pappans förflutna och upptäcker att det finns en lucka på flera år i hans liv som han aldrig har pratat om.

MediaNr: CA64236

Den tunna röda linjen

av Lotta Lundh. Inläst av Fredde Granberg.

10 tim, 51 min. Talbok.

Andra delen i serien som börjar med Blicken inifrån mörkret. Den i Karlstads polishus källare nytillsatta ”kalla fall”-gruppen hade en stor framgång med sitt första fall och nu möter de ytterligare en utmaning. För tjugo år sedan blev en ung kvinnlig lärare mördad på en skolgård vilket fortfarande tär på de ansvariga polisernas samvete. Gruppen får leta i journalernas djup för att förhoppningsvis återuppväcka en ostraffad mördare. Det visar sig att även de själva kommer att drabbas.

MediaNr: CA63927

Blicken inifrån mörkret

av Lotta Lundh. Lind & Co, 2022. Inläst av Martin Bondeman.

09 tim, 50 min. Talbok.

Fem poliser i Karlstad, av olika anledningar omplacerade och förvisade till källarvåningen, får där pyssla med så kallade ”cold cases” det vill säga ouppklarade historiska fall. I 65 korta kapitel beskrivs hur en disparat polisgrupp svetsas samman av att studera ett antal makabra mord, utförda av två sadistiska mördare som dessutom får berätta om hur de går till väga och varför. En psykologisk thriller berättad med dramatisk intensitet.

MediaNr: CA63926

Kodknäckaren

av Jia Mai. Översatt av Mikael Wiberg. Chin Lit, 2022. Inläst av Björn Muda.

13 tim, 15 min. Talbok.

Rong Jinzhen är en inåtvänd pojke med autistiska drag och som av vissa påstås kunna tyda drömmar. Men Lisiewicz, en gästprofessor i Kina under andra världskriget, upptäcker att Jinzhen egentligen är ett geni med stor talang för beräkningar. Under kalla kriget rekryteras Jinzhen till en topphemlig enhet för att arbeta som kryptograf. Arbetet drar honom allt djupare in i en oändlig spiral av tankar och allt längre bort från verkligheten.

MediaNr: CA63951

Under falkens vingar

av Anton Marklund. Norstedts, 2022. Inläst av Helena Gripe.

11 tim, 30 min. Talbok.

Socialarbetaren Ramona har en särskild förmåga att få en skymt av människors liv och innersta hemligheter. Det är både en välsignelse och en förbannelse som hon helst vill hålla för sig själv. Men när hon kommer hem och möts av polisen vet hon redan vad som väntar. En okänd tonårsflicka ligger mördad i en båt på andra sidan sjön. I brist på ledtrådar tar polisen hjälp av Ramona som måste använda sin förmåga djupare än någonsin tidigare.

MediaNr: CA64216

Galen i dig

av Mhairi McFarlane. Översatt av Maja Willander. HarperCollins, 2022. Inläst av Britt Ronström.

12 tim, 22 min. Talbok.

Harriet Hatley är bröllopsfotograf men själv tror hon inte på romantik längre. Så när hennes pojkvän friar gör hon det enda rätta: gör slut och flyttar ut. Hon hyr in sig hos Cal Clarke, som själv upplevt en riktig bröllopskatastrof, men snart inträffar den ena katastrofen efter den andra. Medan Harriet kämpar för att rädda sin karriär växer vänskapen med Cal, och det visar sig att båda två har hemligheter som de måste ta itu med. Feelgood.

MediaNr: CA64027

Våra förlorade hjärtan

av Celeste Ng. Översatt av Anna Strandberg. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Anna Döbling.

10 tim, 48 min. Talbok.

Den tolvåriga Bird Gardner har inte sett sin mamma på över tre år. Margaret försvann efter att hennes dikter använts i protesterna mot de stränga lagar som införts för att värna ”amerikansk kultur” och återinföra fred och välstånd efter den så kallade Krisen. Men en dag får Bird ett brev med en kryptisk teckning i. Han inser att hans mamma försöker kontakta honom. Och han bestämmer sig för att hitta henne. Dystopisk roman.

MediaNr: CA64404

Havets kyrkogård

av Aslak Nore. Översatt av Lotta Eklund. Norstedts, 2022. Inläst av Anna Döbling.

14 tim, 53 min. Talbok.

Första delen i serien Sagadynastin. Hösten 1940 förliser Hurtigrut-skeppet Prinsesse Ragnhild utanför Bodö i Norge. Författaren Vera Lind och nyfödde sonen Olav överlever, men hennes make, skeppsredaren Thor Falck, och hundratals andra omkommer. Sjuttiofem år senare begår Vera självmord och efter hennes bortgång börjar Olavs dotter Sasha gräva i sin farmors historia. Vad var det egentligen som hände dagen då skeppet förliste?.

MediaNr: CA64138

Hotel Portofino

av J. P. O'Connell. Översatt av Mary Stanley. Bokförlaget Polaris, 2022. Inläst av Malin Halland.

11 tim, 31 min. Talbok.

Ett livligt historiskt drama om en brittisk familj som öppnar ett lyxhotell på den italienska Rivieran under det glada 20-talet, men också en berättelse om uppvaknanden i en tid där världen står inför stora dramatiska förändringar. Med den italienska kulturen, maten och värmen som bakgrund ser sig Bella Ainsworth, klämd mellan familj, hotellgäster och ett fasciststyrt Italien, nödgad att våga prova nya vägar i livet.

MediaNr: CA62220

På egna ben

av Sheila O'Flanagan. Översatt av Birgitta Karlström. Louise Bäckelin förlag, 2022. Inläst av Anna Döbling.

12 tim, 57 min. Talbok.

Delphie älskar sitt arbete och rör sig hemtamt i den manligt dominerade affärsvärlden. Hon har vänner, ett fantastiskt hus och trivs alldeles utmärkt med sitt liv utan man och barn. Men så händer en olycka som ändrar allt. Hon måste lämna sitt arbete och börjar tvivla på vem hon är och på det liv hon valt att leva. Feelgood.

MediaNr: CA63330

Kulan som inte träffade

av Richard Osman. Översatt av Ing-Britt Björklund. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Therese Stenshäll.

11 tim, 54 min. Talbok.

Tredje fristående romanen i serien som börjar med Torsdagsmordklubben. Pensionärerna i Torsdagsmordklubben blir den här gången indragna i förvecklingarna kring två mord som skett med tio års mellanrum. De finner nya vänner i en tv-stjärna, skumma penningtvättare och en före detta KGB-agent, men framför allt kämpar de för att hindra mördaren från att slå till igen.

MediaNr: CA64136

Run, Rose, run

av Dolly Parton. Översatt av Carla Wiberg. Bazar förlag, 2022. Inläst av Elisabet Thorborg.

12 tim, 33 min. Talbok.

Som sångerska och låtskrivare är Rose en nytänd stjärna på musikhimlen, men hon befinner sig också på flykt. Hon har sökt sig till Nashville för att förverkliga sina drömmar, men det är en hård och mansdominerad bransch – och ondskan som hon försökt undkomma är henne i hälarna. Spänningsroman skriven av countrystjärnan Dolly Parton i samarbete med deckarförfattaren James Patterson.

MediaNr: CA63118

Jul i Fågelkärr

av Ann-Charlotte Persson. Lind & Co, 2021. Inläst av Sari Eliasson.

11 tim, 34 min. Talbok.

Mitt under julruschen på Emmas kafé i London nås hon av beskedet att hennes älskade gammelmoster Fanny har ramlat och slagit sig så illa hemma i Fågelkärr att hon hamnat på sjukhus. Väl på plats hemma i Sverige kastar Emma sig över julstöket – hennes mål är att hela huset ska gnistra när Fanny kommer hem från sjukhuset. Men julefriden kompliceras både av en mörk familjehemlighet och av pojkvännen Carters plötsliga uppdykande. Romance.

MediaNr: CA64199

Gatan

av Ann Petry. Översatt av Olof Högstadius. Norstedts, 2022. Inläst av Toya Westberg.

15 tim, 01 min. Talbok.

I ett hyreshus i Harlem på 1940-talet flyttar Lutie Johnson in en av de små och slitna lägenheterna med sin som Bub. Hon har lämnat sin man och arbetet hos en vit familj och lägenheten är allt hon har råd med. Övertygad om att hon ska kunna skaffa något bättre arbetar hon hårt och sparar vad hon kan. Men hindren och fällorna är många och människorna omkring henne måste ibland göra hemska saker för att hanka sig fram. Utkom första gången 1946.

MediaNr: CA64091

Mitt arbete

av Olga Ravn. Översatt av J. Michael Larsson. Ellerströms, 2022. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

09 tim, 37 min. Talbok.

Efter sin första förlossning tappar författaren Anna fotfästet. Har hon ens förmågan att älska sitt barn? När den nyfödde pojken läggs vid Annas bröst inser hon att det kanske inte är möjligt. Hon och hennes svenske pojkvän Aksel flyttar med sonen till ett kylslaget Stockholm, och ingenting blir någonsin som förut. Vem är Anna när hon inte skriver? Går den omvälvande erfarenheten av att bli mor att förena med skrivandets omutliga villkor? Roman.

MediaNr: CA63848

Hon som äter jord

av Dolores Reyes. Översatt av Siri Hultén. Palabra förlag, 2021. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

04 tim, 38 min. Talbok.

En flicka i tonåren upptäcker att hon har en övernaturlig förmåga: när hon äter jord kan hon för sitt inre se vad som hänt de som gått på jorden. Ryktet om hennes förmåga sprider sig och allt fler kommer till slumområdet där hon bor för att få svar på var de som försvunnit befinner sig. Till slut tar också polisen hjälp av henne för att lösa fall. Denna debutroman gavs ursprungligen ut i Argentina 2019 och har översatts till en lång rad språk.

MediaNr: CA63976

Timmar av sammet

av Alyson Richman. Översatt av Carina Jansson. Bokförlaget Polaris, 2022. Inläst av Toya Westberg.

11 tim, 51 min. Talbok.

Marthe de Florian lämnade sin fattiga barndom i Montmartre bakom sig och byggde upp ett liv bland konst och vackra ting. När Europa står inför ett världskrig väljer hon att berätta sin historia och sina innersta hemligheter för sondottern Solange. I berättelsen om Marthes liv är tingen viktiga, särskilt ett vackert pärlhalsband och ett porträtt av henne själv, målat av en italiensk konstnär. Historisk roman, inspirerad av verkliga händelser.

MediaNr: CA64272

Min dyra ögonsten

av Marieke Lucas Rijneveld. Översatt av Olov Hyllienmark. Bokförlaget Tranan, 2022. Inläst av Örjan Blix.

09 tim, 35 min. Talbok.

Veterinären och familjefadern Kurt har blivit fullkomligt förtrollad av en fjortonårig flicka på en av bondgårdarna där han arbetar. Berättelsen blir hans partsinlaga: en oförblommerad kärleksförklaring till det sköraste han mött, adresserad till de rådmän som är i färd att döma honom. Den nederländska författaren debuterade med den prisbelönta romanen ”Obehaget om kvällarna”.

MediaNr: CA64144

De som överlevde

av Kelly Rimmer. Översatt av Jessica Hallén. LB, 2022. Inläst av Martin Bondeman.

11 tim, 45 min. Talbok.

Den unga Emilia ser hur tyskarna systematiskt tillfångatar judar och förflyttar dem till ett närliggande ghetto under våren 1942 i Warszawa. Ingen på utsidan vet vad som händer innanför ghettots murar men av rädsla döljer Emilia sin sanna identitet. Hennes granne Sara arbetar som sjuksköterska i ghettot och en dag följer Emilia med för att assistera henne – och för första gången ser Emilia krigets mest brutala verklighet. Historisk roman.

MediaNr: CA64201

Midnattsdåd

av Nora Roberts. Översatt av Camilla Jacobsson. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Toya Westberg.

19 tim, 07 min. Talbok.

Harry Booth är en av världens skickligaste konst- och juveltjuvar. Han är ovanlig i sin bransch – en bildad gentlemannatjuv med trasig barndom. I Harrys värld gör kärleken en sårbar. När han förälskar sig i Miranda Emerson, sin professors rödhåriga dotter, inser han att han måste bryta sig fri. Bara så kan han våga hoppas på ett lyckligt slut – på något mer värdefullt än allt han någonsin stulit. Spänningsroman.

MediaNr: CA64423

Skadedjuret

av Sofia Rustan. Polaris, 2021. Inläst av Therese Stenshäll.

08 tim, 45 min. Talbok.

Kriminalinspektör Amanda Junisson vid Sundsvallspolisen längtar efter familjeliv trots en komplicerad relation. När okänd man hittas död på en ö får hon annat att tänka på. Medan Amanda och hennes kollegor försöker identifiera mannen flyr hans dotter, den romska flickan Kati, för sitt liv. Vem ska hitta Kati först, polisen eller gärningsmannen? Samtidigt som polisen kämpar för att lösa gåtan letar mördaren efter sitt nästa byte. Deckare.

MediaNr: CA60567

Kvinnorörelse

av Helene Rådberg. Ordfront, 2022. Inläst av Anna Döbling.

07 tim, 14 min. Talbok.

Året är 1884, Hilda är sjutton år och Frälsningsarmén har precis öppnat sin eld i Norrköping. Hon dras in i en ny rörelse som låter kvinnor predika, och hon blir snart en av de första kvinnliga officerarna som utbildas på Krigsskolan i Stockholm. Men allt förändras 1893 när Hilda hotas av fängelse för att armén överträtt mötesförbudet. Historisk roman som skildrar hur kvinnor kring förra sekelskiftet kämpade för kunskap och lika villkor.

MediaNr: CA64335

Irrvägar

av Cecilia Sahlström. Stellar förlag, 2022. Inläst av Jörgen Bodner.

10 tim, 57 min. Talbok.

Första delen i deckarserien om Rakel Vrede. Ett terrordåd inträffar vid Malmös största kyrka. Målet för attentatet är ett möte mellan judar, muslimer och medlemmar ur Svenska kyrkan. Strax därefter landar ett mystiskt mordfall på polisen Rakel Vredes skrivbord. En ung syrisk man har skjutits till döds i en park – och Rakel börjar snart ana att mordet har koppling till terrordådet. Och kan hon verkligen lita på kollegorna vid säkerhetspolisen?.

MediaNr: CA64145

Det andra arvet

av Malin Sanglert. Bokfabriken, 2022. Inläst av Ulla Näslund.

08 tim, 54 min. Talbok.

Sofie ärver oväntat sina morföräldrars sekelskifteshus på västkusten av en moster hon aldrig har träffat. Av någon anledning som Sofie inte känner till bröts kontakten mellan morföräldrarna och Sofie och hennes mamma när hon var tretton år. Trots mammans oro flyttar Sofie in i huset och börjar renovera. Men renoveringen väcker minnen och obehagliga hemligheter. Dessutom verkar någon göra allt för att skrämma henne därifrån. Spänningsroman, debut.

MediaNr: CA64212

Som vi lekte

av Ninni Schulman. Bazar förlag, 2023. Inläst av Anna Döbling.

11 tim, 22 min. Talbok.

Första delen i Siljanserien. Året är 1982. Den tolvårige Mattias försvinner spårlöst från sitt hem i den lilla byn Våmhus. Ett år senare är han fortfarande borta och hans mamma håller på att gå sönder av sorg och ovisshet. Före detta polisen Ingrid Wolt har just släppts ur fängelset Hinseberg och börjar sakta bygga upp sitt liv igen. I desperat behov av ett arbete startar hon Siljans Spaningsbyrå och hennes första uppdrag blir att hitta Mattias.

MediaNr: CA64421

Vilseledd

av Jeanette Semb. Översatt av Ingela Olofsson. Boknöje, 2022. Inläst av Lo Thorsdotter.

04 tim, 24 min. Talbok.

Sjunde delen i serien som börjar med Ankomst. Vi har nått år 1893 i Trondheim och det råder ett visst kaos på Solgård efter att Ellen och Andreas inställde sitt bröllop. Ellen väntar barn och hävdar att Lars är pappan, varefter han flyr till Kristiania, dagens Oslo. Ett antal övriga intriger utspelar sig samtidigt som det knyts nya vänskapsband och kärlek spirar.

MediaNr: CA63880

På flykt

av Jeanette Semb. Översatt av Ingela Olofsson. Inläst av Marika Bergström.

05 tim, 36 min. Talbok.

Åttonde delen i serien som börjar med Ankomst. Solveig har kommit till en idyllisk ö med Ole Martin, och hon ser fram emot att tillbringa några romantiska dagar tillsammans med sin käraste. Efter en tid förstår hon emellertid att något är väldigt fel. Hon ser att Ole Martin är farlig, och att hon måste ta sig därifrån innan det är för sent.

MediaNr: CA64235

Jungfruturen

av Jeanette Semb. Översatt av Ingela Olofsson. Boknöje, 2022. Inläst av Ylva Törnlund.

05 tim, 34 min. Talbok.

Del 5 i serien Solgård som börjar med Ankomst. Det sker dramatiska saker ombord när Hurtigruten lämnar kajen för sin jungfrutur. Maren har försvunnit, och det blir stor uppståndelse. Alla på skeppet letar desperat efter skeppsredarens barnbarn. Björg är förtvivlad. Har Maren fallit överbord precis som sin far? Hemma i Röros har Helene svårt att komma till ro och hon har ingen aning om vilka kval familjen Andresen genomlider en bit därifrån.

MediaNr: CA63953

Emily forever

av Maria Navarro Skaranger. Översatt av Ninni Holmqvist. Weyler, 2022. Inläst av Sally Palmqvist Procopé.

04 tim, 02 min. Talbok.

Emily är 19 år och gravid, men barnets far, Pablo, har inga planer på att vara en del av hennes liv. I mataffären där hon jobbar gör ägaren sitt bästa för att hjälpa henne. Det gör även grannen, en ensamstående man som förmodligen är kär i henne. När Emily går in i sjunde månaden flyttar hennes mamma in för att också, på något vis, försöka hjälpa till. En roman om klass, vardagsliv och att försöka hitta en väg framåt i livet.

MediaNr: CA64317

Tredje, och sista, romanen om Bjørn Hansen

av Dag Solstad. Översatt av Lars Andersson. Ordfront, 2022. Inläst av Örjan Blix.

03 tim, 23 min. Talbok.

Sista delen i en trilogi som där tidigare delarna, ”Elfte romanen, artonde boken” och ”17:e romanen”, getts ut i en samlingsvolym på svenska. Bjørn Hansen är nu 77 år och har för länge sedan sonat sitt straff för bedrägeri. Nu lever han ett isolerat liv i Oslo, omgiven av sina böcker. Men en dag knackar hans svärdotter på dörren och meddelar att hans sonson Wiggo ska börja studera litteratur i Oslo och vill flytta in hos sin farfar.

MediaNr: CA63881

För vem talar jag framtidens språk

av Göran Sonnevi. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Mårten Edman.

05 tim, 30 min. Talbok.

Diktsamling tillkommen i pandemins tidevarv. Den nya tidens osäkerhet vävs in bland de motiv som fortsätter flöda genom poetens lyrik i ett oavbrutet prövande, ifrågasättande och förnimmande. Musiken, politiken, kärleken, och det egna åldrandet. Tidens och språkets ständiga förvandling, hoten mot demokratin. De uppmärksamma iakttagelserna av fåglar, fjärilar, växter. Samtalen med vännerna, levande och döda.

MediaNr: CA64202

En enda önskan

av Nicholas Sparks. Översatt av Olga Falk. Lovereads, 2022. Inläst av Annika From Borg.

13 tim, 44 min. Talbok.

Om du fick en enda önskan inför jul, vad skulle det vara? Det är frågan som den framgångsrika fotografen Maggie Dawes, som drabbats av en svår sjukdom, får av sin assistent när de sitter vid julgranen i Maggies galleri på Manhattan. Maggie tänker först att svaret är självklart – att få träffa hennes livs kärlek Bryce igen, men hon inser snabbt att hon allra helst vill hitta sitt barn. Det barn hon som sextonåring adopterade bort. Romance.

MediaNr: CA64214

En farlig talang

av Camilla Sten. Norstedts, 2022. Inläst av Anna Godenius.

10 tim, 21 min. Talbok.

Del 1 i spänningsserien om Rebecca Lekman. Kriminalpsykologen Rebecca Lekman har flyttat hem till Djursholm för att ta hand om sin sjuka mor. En augustinatt väcks hon av ett telefonsamtal från en brottsplats. Hennes gamla kollega Leo berättar att Rebeccas flickvän från gymnasiet, Louise, har blivit mördad. Rebecca börjar undersöka mordet på egen hand, och snart inser hon farorna som hotar i överklassområdet som hon flytt under hela sitt liv.

MediaNr: CA64465

Systrarna vid fyren

av Gill Thompson. Översatt av Annika Sundberg. Historiska media, 2023. Inläst av Helena Gripe.

15 tim, 00 min. Talbok.

Det är 1940, systrarna Alice och Jenny är i tjugoårsåldern och de har hela livet framför sig när tyskarna ockuperar deras hem, kanalön Jersey. Sjuksköterskan Alice beordras till tjänstgöring i ett tyskt sjukhus. Det hon inte vet är att arbetet kommer leda henne till stor kärlek, men också till fruktansvärda prövningar. För Jennys del innebär ockupationen att hennes drömmar om att studera matematik vid Cambridge krossas. Historisk roman.

MediaNr: CA64500

Släktfejden

av Torill Thorup. Översatt av Erik Nisser. Lind & Co, 2022. Inläst av Ylva Törnlund.

05 tim, 27 min. Talbok.

Del 12 i serien som börjar med Skuggor från det förflutna. Stormen har bedarrat på Gaupås. Efter att ha fått hjälp av sin far och Laurens med att gömma Erlings lik har Inga med nöd och näppe undkommit lagens långa arm – två gånger, dessutom. Kanske är det dags att slutgiltigt lägga all dramatik bakom sig? Och ska Inga nu också en gång för alla få klarhet i vad som legat bakom den släktfejd som format hela hennes liv?.

MediaNr: CA64344

Gröna ögon

av Birgitta Thulin. Birgitta Thulin, 2019. Inläst av Ingemar Jonson.

06 tim, 22 min. Talbok.

Den mycket unga men matlagningsduktiga tjänsteflickan Johanna tvingas i mitten av 1800-talet fly Småland, anklagad för att ha slagit ihjäl en besökande greve. För att dölja sin identitet blir Johanna man och kommer till Paris som kocken Anton. Hen gör stor succé i Paris med sin okonventionella matlagning, vilket leder "henom" till det ryska hovet i S:t Petersburg. Men i Paris finns både den älskade kurtisanen Yvette och den sjungande barndomsvännen Christina Nilsson.

MediaNr: CA64352

Familjerna

av Birgitta Thulin. [Birgitta Thulin], 2020. Inläst av Ingemar Jonson.

06 tim, 12 min. Talbok.

I författarens historiska roman från sin hembygd kring Bromölla får läsaren följa två familjer i deras kamp för brödfödan. Bönderna behövde visserligen arbetskraft, men arbetstiderna var oreglerade, säsongsvisa och lönerna var mycket låga. Den spirande industrialismen gav emellertid många unga män möjlighet att vända ryggen åt lantbrukens usla löner för en något drägligare tillvaro i städerna. Ett av romanens mer framträdande personporträtt tecknas av den humanistiske kyrkoherden i Näsum.

MediaNr: CA64353

Minnesteatern

av Karin Tidbeck. Översatt av Andreas Vesterlund. Volante, 2022. Inläst av Marika Bergström.

07 tim, 44 min. Talbok.

Det finns en värld vid sidan av vår egen. För härskarklassen är Trädgården ett dekadent paradis där tiden står stilla och festen aldrig tar slut. För barnen, deras tjänare och slavar, är det en utdragen skärseld där lek blir tortyr och ingen annan än de utvalda får överleva och bli gammal. Dora och Tistel är som syskon, bästa vänner som bara har varandra och nu måste de fly från Trädgården innan deras ungdom förråder dem. Fantasy.

MediaNr: CA64484

Älgparadoxen

av Antti Tuomainen. Översatt av Emil Johansson. Romanus & Selling, 2022. Inläst av Martin Bondeman.

07 tim, 36 min. Talbok.

Första delen i serien som börjar med Kaninfaktorn. Juhani har dött och hans äventyrspark ärvs av hans pedantiska bror Henri. Som personer var de varandras motsatser och den ordningsfulle Henrik börjar också, efter övertagandet, att få ruljans på verksamheten. Det visar sig dock att Juhani inte alls är död, utan har bara gömt sig för skuldindrivande gangsters och riskkapitalister. Som en ljuv kontrast är dock Henris förhållande till den vackra Laura. En roman med högt tempo och mycket humor.

MediaNr: CA64113

Djävulen & det mörka vattnet

av Stuart Turton. Översatt av Åsa Brolin. Modernista, 2022. Inläst av Anna Döbling.

15 tim, 12 min. Talbok.

Året är 1634 och Samuel Pipps, världens främste detektiv, forslas ombord på ostindiefararen Saardam. Fartyget ska föra honom till Amsterdam där han ska avrättas för ett brott han kanske – eller kanske inte – har begått. Men fartyget har knappt hunnit komma ut på öppet hav förrän resan börjar förgiftas av djävulskap. En märklig symbol dyker upp på seglet, boskap dör i natten och en död spetälsk tycks röra sig över däcken. Historisk deckare.

MediaNr: CA64159

Arvejord

av Maria Turtschaninoff. Förlaget, 2022. Inläst av Annika From Borg.

12 tim, 35 min. Talbok.

Nevabacka är ett ödsligt torp vid skogen i Österbotten. Det anlades av en före detta soldat på 1600-talet. När han inte höll sitt löfte till skogsfolket om att inte odla mossen drabbades han av olycka. Vi får följa generationerna i och runtomkring Nevabacka genom glädje och sorg förändrade levnadsvillkor och samhällsomvandlingar från 1600-talet till 2000-talet. Ständigt närvarande är skogen med alla dess innebörder.

MediaNr: CA64034

Askans dotter

av Ilaria Tuti. Översatt av Helena Monti. Bazar förlag, 2022. Inläst av Malin Halland.

10 tim, 17 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Blommor över helvetet. Kommissarie Teresa Battaglia har blivit tvungen att avsluta sin karriär efter att ha förlorat striden mot den alzheimersjukdom som gjort henne olämplig som polis. Men vem är hon nu, när hon inte längre är polis? Ett mord inträffar som verkar ha kopplingar 27 år tillbaka i tiden, till när Teresa var nybliven polis. Det finns också kopplingar till 300-talet och Isis-kulten i Norditalien.

MediaNr: CA62395

Ditt hjärtas slag

av Hanna Wikman. Federativs förlag, 2021. Inläst av Åke Lindgren.

08 tim, 29 min. Talbok.

Det är 1930-tal och Adrian arbetar i skogarna utanför Vilhelmina. I skogskojan med arbetskamraterna finns gemenskap men arbetet är hårt och svälten lurar runt hörnet. När skogsbolaget sänker lönerna startar de en fackförening för kampen för bättre arbetsvillkor. Mellan Adrian och Alvar växer en kärlek som är lika omöjlig som oundviklig. Men Alvar drömmer om livet utanför skogarna och åker till Spanien för att delta i kampen mot fascisterna.

MediaNr: CA64090

Tre som såg

av John Willander Lambrell. Polaris, 2022. Inläst av Anno Lindblad.

10 tim, 11 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Den som vet. En kväll i trakterna kring Malung försvinner tre pojkar. De hittas döda i en tjärn inte långt från en plats där de brukade leka. Samtidigt som fallet får stor uppmärksamhet slår en grupp män läger i en annan del av skogen. Snart står det klart att Riksmord behöver ingripa och Monica Eurell tar med sig profileraren Benjamin Krantz till Malung för att lösa vad som verkar vara ett trippelmord. Deckare.

MediaNr: CA64198

Sången från underjorden

av Sebasthian Wilnerzon Thörn. Ekström & Garay, 2022. Inläst av Annika Denke.

21 tim, 37 min. Talbok.

James Dayton lever ett lugnt herrgårdsliv på sitt gods i England när ett luftskepp kraschar mitt under en middagsbjudning. Kaptenen har med sig ett brev från James ungdomskärlek Matilda. Hon ber honom följa med på en resa till jordens inre för att hitta den mytomspunna underjordiska staden Agartha. Men de är inte de enda som söker efter staden. Författaren är speldesigner, manusförfattare och filmmakare. Det här är hans debutroman. Äventyrsroman.

MediaNr: CA63764

Hitta Linnéa

av Johanna Wistrand. Lind & Co, 2022. Inläst av Anders Mathlein.

10 tim, 09 min. Talbok.

Huvudpersonen Ingrid har köpt ett hus på Blocket i en ångermanländsk by hon aldrig har satt sin fot i. Hon har fått ett uppdrag att spökskriva en självbiografi för en äldre man i trakten vid namn Oskar. Väl framme i byn möts hon och dottern Ellen av ett övergivet hus och ett grannskap där alla vet allt om alla, inklusive om Oskar, som dock visar sig ha hemligheter som får långtgående konsekvenser. Debutroman och första delen i en planerad serie.

MediaNr: CA64036

Havsfödd

av Lovisa Wistrand. Seraf förlag, 2022. Inläst av Marika Bergström.

21 tim, 28 min. Talbok.

Liandras mormor är övertygad om att det vilar en förbannelse över kvinnorna i deras släktled och gör allt för att hon inte ska drunkna. Men Liandra dras ändå till havet. Snart slukas hon av djupet tillsammans med barndomsvännen Nataniel. I stället för att dö vaknar Liandra upp till en värld helt olik den på land. Hon har blivit förd till en undervattensstad som snart attackeras av monstruösa varelser – och Nataniel är på fiendernas sida.

MediaNr: CA64249

Utlämnad

av Ragnar Jónasson. Översatt av Arvid Nordh. Romanus & Selling, 2022. Inläst av Sally Palmqvist Procopé.

06 tim, 38 min. Talbok.

På Island, långt från civilisationen, söker fyra vänner på ripjakt skydd undan snöstormen i en övergiven jaktstuga. I stugan är redan en man med gevär, som bara tiger. Två av vännerna ger sig ut i snöovädret för att försöka kalla på hjälp. När de kommer tillbaka har scenen ändrats. Allteftersom avslöjas en berättelse om mörka minnen av svek och hämnd. Medan stormen river utanför stugknuten växer skräcken. Kommer de att överleva natten?.

MediaNr: CA64299

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Bekvämlighetens tyranni

av Andreas Ekström. Volante, 2022. Inläst av Martin Bondeman.

02 tim, 19 min. Talbok.

Digitaliseringen skulle bli en demokratisk guldålder. Men vi var inte redo, menar journalisten Andreas Ekström. I stället offrade vi det mesta som gör oss till självständiga individer för att få ha det bekvämt. I dag kontrollerar en handfull techjättar allt från vår identitet till våra pengar, samtal och relationer. De har fått närmast oinskränkt inflytande över privatlivet, i utbyte mot smarta tjänster som förenklar livspusslet.

MediaNr: CA64363

Älskade public service

av Aron Flam. Samizdat, 2022. Inläst av Anders Mathlein.

07 tim, 30 min. Talbok.

Med både humor och allvar lyfter författarna frågan om den statsfinansierade medieapparatens existensberättigande i ett alltmer fragmenterat medielandskap. Med historier från insidan, berättade av två tidigare medarbetare, vill de åskådliggöra vad de upplever som en ideologisk likriktning inom svensk public service.

MediaNr: CA63818

Har vi råd med männen?

av Åsa Moberg. Natur & Kultur, 2022. Inläst av Pia Kristoffersson.

10 tim, 06 min. Talbok.

Åsa Moberg är författare, journalist, recensent och översättare. Inte minst är hon förknippad med tidningen Aftonbladet där hon medverkade under en lång rad år. Den här boken innehåller texter från hela hennes liv som skribent, med återkommande teman som kvinnokamp, kärnkraft och psykiatri.

MediaNr: CA64444

Religion

Kvällstidningsteologi

av Joel Halldorf. Libris, 2021. Inläst av Örjan Blix.

18 tim, 44 min. Talbok.

En högaktuell samtidshistoria som ger läsaren chansen att återuppleva och försöka förstå tiotalet. Hur var det att leva i detta dramatiska decennium, som inleddes med populismens genombrott och slutade med en världsvid pandemi? Vi återvänder till de mest avgörande händelserna, i texter från årtiondet samt med nyskrivna återblickar, samtidigt som författaren försöker synliggöra de andliga och existentiella trender som formar vår tid.

MediaNr: CA60618

Filosofi och psykologi

Flodhästen i sovrummet

av Tommy Hellsten. Libris, 2022. Inläst av Christer Modin.

04 tim, 25 min. Talbok.

Boken berättar om kärlek och relationer, om hur kärlekens sanna växtunderlag, enligt författaren, enbart kan vara friheten och oberoendet. I texten beskrivs hur kärleken tyngs ner av ”omedvetenhetens flodhäst” när krav och sår från det förflutna tillåts ta plats i relationen. T.H. är en finlandssvensk terapeut, teolog, föreläsare och författare.

MediaNr: CA63970

Ett bättre liv

av Kay Pollak. Volante, 2022. Inläst av Åke Lindgren.

06 tim, 45 min. Talbok.

En bok om hur tankarna du påverkar hur du mår och om att lära sig tänka tankar som får dig att må bättre. Boken består av korta kapitel i sju delar och kan användas som handbok för att träna sig att identifiera och välja sina tankar. Uppföljning och fördjupning av Att välja Glädje.

MediaNr: CA64298

Uppfostran och undervisning

Den betydelsefulla högläsningen

av Maria Heimer. Studentlitteratur, 2020. Inläst av Anita Heikkilä Einarsson.

06 tim, 08 min. Talbok.

Förskolans läroplan betonar högläsningens betydelse för barnets språkutveckling och det kompensatoriska uppdraget för alla barns möjligheter att utveckla sitt språk. Inspiration och metoder på hur högläsningen görs betydelsefull, vad som är viktigt att tänka på i valet av litteratur, var, när och hur den organiseras med mera. Reflektionsfrågor till kapitlen. Referensregister och tips på barnlitteratur. Författaren är skolbibliotekarie och lärare.

MediaNr: CA63966

Låt leken främja språket

av Margareta Öhman. Gothia kompetens, 2022. Inläst av Ingrid Gustafsson.

08 tim, 18 min. Talbok.

Lek och språk hör ihop som syskon, konstaterar författaren i förordet. Boken behandlar lekens betydelse för barnets språkutveckling och innehåller både konkreta tips, teoretisk bakgrund och diskussioner. Att förstå språk och att kunna formulera sig är viktigt för samspelet mellan människor och leken kan också fungera som ett språk i sig. Boken avslutas med en litteraturlista. Författaren är barnkulturvetare, leg. psykolog och familjeterapeut.

MediaNr: CA63829

Litteraturvetenskap

Främmande fåglar

av Jessica Haas Forsling. Norstedts, 2022. Inläst av Anahí Giacman-Ríos.

08 tim, 10 min. Talbok.

Från sin mammas dödsbädd tar Jessica Haas Forsling med sig ett tummat exemplar av boken ”Främmande fågel” av Jascha Golowanjuk, ett författarnamn hon aldrig hört förut. På titelsidan står hennes mormors namn, den mytomspunna Ruth som försvann så tidigt. Haas Forsling väver ett vindlande nät mellan Jascha och Ruth. I mitten står lite motvilligt hon själv och hennes egen jakt efter minnen, sammanhang och en judisk identitet.

MediaNr: CA64361

Skrivboken

av Kristina Ohlsson. Piratförlaget, 2019. Inläst av Linda Norgren.

08 tim, 26 min. Talbok.

Kristina Ohlsson är en av Sveriges mest framgångsrika författare av kriminalromaner och barnböcker. Hennes böcker har översatts till trettio språk och flera av dem har belönats med litterära priser. Här delar hon med sig av sina bästa råd till alla som älskar att skriva och som drömmer om att bli författare. Boken har två delar: i del ett får vi följa Ohlssons väg till den egna bokdebuten, i del två följer själva handboken.

MediaNr: CA63891

Åren

av Kjell Westö. Albert Bonniers Förlag, 2022. Inläst av Kjell och Mårten Westö.

07 tim, 17 min. Talbok.

De finlandssvenska författarbröderna Kjell och Mårten Westö, födda 1961 respektive 1967, förmedlar i Åren minnen från sina liv. Med 50 växelvis skrivna, årsbundna avsnitt täcker de in delar av sina liv från barn- och ungdomsår och vuxenlivet till nuet. Åren är fylld av perspektivrika och personliga skildringar av hur det var att växa upp i Finland under rekordåren. Förutom en personskildring ger den också en inträngande bild av ett samhälle i ständig omvandling.

MediaNr: CA64065

Konst, musik, teater och film

Julia Cæsar

av Anna-Maria Blomgren. Ekerlids förlag, 2022. Inläst av Elisabet Thorborg.

16 tim, 56 min. Talbok.

Med sin barska framtoning blev Julia Cæsar ett välkänt namn inom svensk film och teater. Hon föddes 1885 och växte upp under fattiga förhållanden i Stockholm. I tonåren bodde hon på skyddshem, men hon tog sig snart till teatern som var hennes stora dröm. Boken ger bilden av en kvinna med stark vilja. Den berättar också om den folkliga filmgenre hon oftast syns i: lättsamma komedier och filmerna om seriefigurer som Åsa-Nisse och 91:an Karlsson.

MediaNr: CA63994

Du vet ingenting om mig

av Kikki Danielsson. Bazar förlag, 2022. Inläst av Helena Gripe.

07 tim, 24 min. Talbok.

Kikki Danielssons liv och karriär med en liten hjälp från hennes vän Sören ”Sulo” Karlsson, musiker och låtskrivare som har haft ett mångårigt samarbete med henne. Sveriges ”countrydrottning” får berätta naket men utan självömkan om en inte helt okomplicerad barndom, om musikaliska framgångar och bakslag samt om sin långa sjukdom. Framför allt handlar boken om ett liv i musikens tjänst som nu blir dokumenterat för fans och intresserade.

MediaNr: CA63670

Låtskrivarkonsten

av Bob Dylan. Översatt av Sven Lindström. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Helena Gripe.

09 tim, 01 min. Talbok.

I sextio essäer går Bob Dylan igenom sina favoritlåtar, från Elvis Presleys ”Viva Las Vegas” till Elvis Costellos ”Pump It Up". Han analyserar, filosoferar och placerar låtarna i ett historiskt sammanhang. Framförallt ger han läsaren en inblick i hur han som låtskrivare tänker om text och musik. Detta är samtidigt Bob Dylans första bok sedan den hyllade självbiografin från 2004.

MediaNr: CA64134

Arkeologi

Arkeologi i Blekinge

av Mikael Henriksson. Blekinge museum, 2022. Inläst av Ingemar Jonson.

05 tim, 19 min. Talbok.

32 pennor, arkeologer från Blekinge och våra lärosäten, skriver om den spännande och pågående arkeologiska forskningen i Blekinge. Mycket av den arkeologi som lyfts fram i denna bok är saker som många gånger väckt en riks- eller internationell uppmärksamhet, till exempel den danske kungens skepp Gribshunden, vilken förliste utanför Ronneby år 1495. Här uppmärksammas också de sensationella grävningarna i Västra Vång och inte minst den enorma utgrävningen i Ljungaviken i Sölvesborg.

MediaNr: CA64354

Historia

Emigrationen till Amerika

av Tomas Blom. Historiska media, 2022. Inläst av Elisabet Thorborg.

05 tim, 07 min. Talbok.

1,2 miljoner svenskar utvandrade till Amerika från mitten av 1800-talet fram till början av 1900-talet. Det är den största folkomflyttningen i Sveriges historia men bakom varje siffra ryms ett människoöde vars drömmar förverkligats eller krossats Genom några av dessa öden förklaras mekanismerna bakom utvandringen och tar oss med till svenskbygder i Minnesota, Wisconsin och storstaden Chicago. Boken ingår i serien Sveriges dramatiska historia.

MediaNr: CA63896

Gåtan Hammarskjöld

av Ove Bring. Medströms bokförlag, 2020. Inläst av Martin Lindberg.

12 tim, 09 min. Talbok.

1961 omkom FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld i en flygplanskrasch. Det var krigssituation i Kongo och omständigheterna kring olyckan och dess efterspel är oklara och bristfälliga. En ny FN-utredning tyder på att olycksorsaken var sammansvärjning, sabotage eller nedskjutning. Avslutningen är skriven den svenske FN-utredaren Mathias Mossberg. Innehåller illustrationer, litteraturanvisningar och personregister. Författaren är folkrättsexpert.

MediaNr: CA63905

In i Ukraina

av Thomas Engström. Norstedts, 2022. Inläst av Jens Malmkvist.

06 tim, 23 min. Talbok.

När kriget i Ukraina bryter ut förändras hela säkerhetsläget i Europa. Författarparet Margit Richert och Thomas Engström ger sig ut på en resa till Ukraina för att skriva dagbok och vittna om vad som pågår och skildra motståndskampen. Det är fasansfulla bilder, men också bilder av styrka och mod, av kärlek och omsorg, av människor och deras öden.

MediaNr: CA64023

Sista ordet

av Stig Fredrikson. Carlssons, 2022. Inläst av Jens Malmkvist.

08 tim, 31 min. Talbok.

Från sovjettidens dissidenträttegångar till dagens rättegångar mot Putinmotståndare finns en historia av försvarstal där den åtalade, ibland under motstånd från rätten, har kunnat ropa ut varför hon eller han vill se ett helt annat, friare och mer demokratiskt samhälle. De här sista orden, eller försvarstalen, bär vittnesbörd om att det alltid har funnits människor som vågar stå upp emot ofrihet, censur och ett godtyckligt rättsväsende.

MediaNr: CA64407

Minnesbrunnen

av Maja Hagerman. Norstedts, 2022. Inläst av Anna Westberg.

10 tim, 21 min. Talbok.

Fem texter belyser här teman som glömska, spårtydning och minnets återkomst. Det kan handla om det medeltida helgonet S:t Botvid, om antropologen Gustaf Retzius märkliga resa på den finska landsbygden, om trädgårdsväxternas och fotografins historia och arvet efter arbetarrörelsen. De historiska nedslagen blir också en språngbräda ut i samtiden och framtiden. De visar hur vårt sätt att minnas, av flera olika skäl, nu håller på att förändras.

MediaNr: CA64406

Strider i Fjärrkarelen

av Jukka L. Mäkelä. Schildts, 2003. Inläst av Rolf Kokkola.

14 tim, 06 min. Talbok.

Två dokumentära romaner – OsKus fjärrpatruller och Rök över Anus – utgivna med samlingstiteln Strider i Fjärrkarelen. Det handlar om striderna på Karelska näset 1939-1944 där de dramatiska händelserna i ödemarken skildras ur både soldaternas och befälets synvinkel. Jukka L. Mäkelä, 1917-1977, finländsk författare.

MediaNr: CA61165

Folke Bernadotte och de vita bussarna

av Sune Persson. Lind & Co, 2022. Inläst av David Zetterstad.

22 tim, 29 min. Talbok.

Det är år 1945. I andra världskrigets slutskede sänder den svenska regeringen ut en Rödakorsexpedition under ledning av Folke Bernadotte för att rädda norska och danska fångar ur de tyska koncentrationslägren. Uppdraget blev känt för sina vita bussar med Rödakorsemblem. I boken skildras bland annat Bernadottes egen resa till koncentrationslägret Ravensbrück och hans hemliga förhandlingar med förintelsearkitekten Heinrich Himmler.

MediaNr: CA62454

Den gyllene tråden

av Ravi Somaiya. Översatt av Manne Svensson. Albert Bonniers förlag, 2021. Inläst av Martin Lindberg.

12 tim, 22 min. Talbok.

Några minuter innan midnatt den 17 september 1961 påbörjar ett flygplan nedstigningen mot flygplatsen i Ndola, i dåvarande Nordrhodesia. I flygplanet sitter FN:s dåvarande generalsekreterare, Dag Hammarskjöld. Men landningen fullföljs aldrig, flygplanet anmäls försvunnet och först dagen därpå hittas vraket. Författaren är även journalist och boken är resultatet av hans arbete för att en gång för alla lösa ett av 1900-talets stora mysterier.

MediaNr: CA63894

Mitt hemland

av Per Wirtén. Albert Bonniers förlag, 2021. Inläst av Åke Lindgren.

04 tim, 57 min. Talbok.

Med hjälp av politiska debattböcker, filmer och romaner undersöker författaren vårt lands komplexa förhållande till Europasamarbetet. Hur gör man när man vill bli erkända som riktiga européer, men slippa vara med på riktigt? Med utgångspunkt i Sveriges strategi under Coronapandemin, som skiljde sig från många andra länders, lyfts frågor som visar på Sveriges motsägelsefulla inställning gentemot EU och fram skymtar ett självvalt utanförskap.

MediaNr: CA63948

Gustav Vasa och hans fiender

av Heikki Ylikangas. Översatt av Mattias Huss. Lind & Co, 2022. Inläst av Ove Ström.

12 tim, 26 min. Talbok.

Behandlar de personer och aktörer som gjorde motstånd mot Gustav Vasas maktambitioner och hur de kuvades, till exempel Kristian II, Hansan, Stureätten och Nils Dacke. Boken belyser också historieforskningen och visar hur bilden av Gustav Vasa har förändrats från en nationell symbol till en brutal renässansfurste. Innehåller noter med kommentarer, bildmaterial samt käll- och litteraturförteckning. Författaren är professor emeritus i historia.

MediaNr: CA64037

Biografi med genealogi

Pontus Hultén

av Claes Britton. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Jens Malmkvist.

45 tim, 50 min. Talbok.

Curatorn och museimannen Pontus Hultén (1924-2006) var en förkämpe för den moderna konsten och ledde bland annat Moderna museet i Stockholm under 1960-talet. Han gjorde sig även ryktbar internationellt och för denna första kompletta biografin över Hultén har författaren och journalisten Claes Britton intervjuat närmare 200 personer i elva länder. På nästan 900 sidor berättas det, via konstnärer, vänner och kollegor, om en person som hade del i att forma den nya tidens konstmuseer.

MediaNr: CA63571

Människovärdet!

av Christian Catomeris. Carlssons, 2022. Inläst av Jens Malmkvist.

09 tim, 08 min. Talbok.

Personlig debatt- och reportagebok om journalistik, migration och rasism. I elva kapitel sorterade under tre teman: Deltagande observatör, Migrationens berättelse och Människovärdet ges ett historiskt perspektiv på frågor rörande migration och rasism samt vikten av representation inom journalistiken. Flera av texterna är tidigare publicerade medan andra är nyskrivna. Författaren är journalist och dokumentärfilmare, i många år verksam på SVT.

MediaNr: CA63819

Insats pågår

av Michael Fetz. Norstedts, 2022. Inläst av Örjan Blix.

06 tim, 37 min. Talbok.

En lättläst text om polisen Michael Fetz yrkeskarriär som han med passion och iver redogör för. Hans berättelse bär verkligen syn för sägen om hur brett polisarbetet kan vara, då det inkluderar landsbygdspolis, arbete mot droger och vapen i huvudstaden, internationella samarbeten och mycket annat. Han ger även sin syn på många av problemen inom polisen och hur de ska lösas. En intressant inblick till en ständigt omdiskuterad yrkeskår.

MediaNr: CA64093

Amanda

av Patricio Galvez. Verbal, 2022. Inläst av Ove Ström.

06 tim, 58 min. Talbok.

Amanda var namnet på en tjej som föddes i Västsverige, konverterade till islam i tonåren och blev allt mer radikal med tiden. 2014 reste hon till IS-huvudstaden Raqqa tillsammans med maken och parets små barn. Medan maken rekryterade nya IS-krigare tog Amanda hand om barnen, mitt i en krigszon. Boken är hennes pappas berättelse, fram till att han efter dotterns död i en flygräd lyckades hämta hem sina sju barnbarn från krigets inferno.

MediaNr: CA64334

Volodymyr Zelenskyj

av Régis Genté. Översatt av Nils Wadström. Bokförlaget Polaris, 2022. Inläst av Sari Eliasson.

05 tim, 14 min. Talbok.

Reportagebok som beskriver Volodymyr Zelenskyjs väg från välkänd skådespelare och komiker till positionen som Ukrainas president – och hur han genom Rysslands invasion hamnade i hela världens blickfång. Boken är skriven av två franska journalister specialiserade på Östeuropa, de undersöker Zelenskyjs drivkrafter och diskuterar utmaningarna som han mötte efter att han blivit vald. Boken ställer även frågor om Ukrainas framtid efter kriget.

MediaNr: CA64060

Änggårdarna på söder i Örebro

av Lennart Hällzon. Books on Demand, 2020. Inläst av Eva Deivert.

10 tim, 05 min. Talbok.

Texten är indelad i 30 kapitel som spänner över perioden 1949 till 1970, med scener ur Lennart Hällzons familj, liksom flera av de människor som bodde och vistades i bostadsområdet Änggårdarna. Det är en beskrivning av hur söder i Örebro såg ut och förändrades under den här tiden. Texterna varvas av ett stort antal bilder, både privata och från Örebro Stadsarkiv och med ett helt kapitel som beskriver gamla söder sett från luften. En teckning av Linnea Hällzon föregår varje nytt kapitel.

MediaNr: CA64641

Isabella

av Isabella Löwengrip. Bazar, 2021. Inläst av Ingrid Gustafsson.

10 tim, 49 min. Talbok med text.

Isabella, född 1990, entreprenör, gjorde sig känd redan som 14-årig bloggerska under namnet Blondinbella. Boken berättar hur hon skapar en bild av sig själv som en produkt på sociala medier samtidigt som hennes liv är något helt annat. Det blir till slut ohållbart och leder till att hon blir sjuk och hamnar på psykakuten. Som ung hårt arbetande yrkeskvinna i offentligheten får hon ett liv i lyx men blir även utsatt för smutskastning och hot.

MediaNr: CA61085

Silversmide, måleri, garveri

av Hans Milton. Sölvesborgs och Listers fornminnesförening, 2020. Inläst av Ingemar Jonson.

06 tim, 04 min. Talbok.

På försommaren 1792 anlände den då tjugoårige Johan Lilljedahl med sina arbetsverktyg i en ränsel på ryggen från Fjälkestad till Sölvesborg. Han blev den förste bofaste representanten i en nordskånsk släkt som kom att vara nära knuten till stadens utveckling och nyordning under 1800-talet. I centrum för berättelsen står guldsmeden Johan och hans tre söner och inte minst garverifabrikören Johan Theodor, samt hans konstnärliga dotter Emma. Rikt illustrerad med bland annat fotografier av författaren.

MediaNr: CA64355

Kurt Heinecke

av Rolf Nilsson. Ölandsbladet, 2020. Inläst av Ingemar Jonson.

01 tim, 59 min. Talbok.

Om den yvige finansmannen Kurs Heinecke, invandrad från Tyskland på 1890-taket och som senare blev en framgångsrik direktör och ägare av Hästholmsvarvet. Inte minst motorbåtar upptog en stor del av hans liv men han var även känd som byggare av spektakulära hus, varav hans stenvilla på Lökholmen, även kallad "Trollgården", hör till ytterskärgårdens märkligaste byggnader från tidigt 1900-tal. Han var även en känd profil inom Kungliga svenska segelsällskapet (KSSS).

MediaNr: CA64338

Ljuset vi bär

av Michelle Obama. Översatt av Manne Svensson. Forum, 2022. Inläst av Eva Werning.

11 tim, 20 min. Talbok.

Tidigare presidenthustrun Michelle Obama menar att vi alla kan hitta verktygen för att bättre kunna navigera genom förändring och osäkerhet. I boken tar hon upp frågor som många brottas med: Hur bygger vi långvariga och ärliga relationer? Hur kan vi bygga gemenskap och styrka genom våra olikheter? Vilka verktyg har vi för att hantera självtvivel och känslor av hjälplöshet? Hon uppmuntrar läsaren att överkomma rädsla och finna styrka i gemenskap.

MediaNr: CA64345

Bögen är lös

av Edvin Törnblom. Bokförlaget Forum, 2022. Inläst av Dan Bratt.

06 tim, 23 min. Talbok.

En instruktionsbok i att leva som queer idag. Berättelser från författarens uppväxt blandas med såväl historiska som nutida fakta från olika platser i välden om att leva som HBTQI-person. Ett kapitel handlar om sex och ger också praktiska råd. De personliga berättelserna om hur författaren har formats som människa genom mot- och medgångar blir en förebild i hur livet kan vara och levas. Författaren är journalist, programledare och nöjesprofil.

MediaNr: CA64357

I tidens skugga

av Olle Wästberg. Ekerlids förlag, 2022. Inläst av Åke Lindgren.

15 tim, 38 min. Talbok.

I denna självbiografiska bok beskriver Olle Wästberg uppväxten och hur han började skriva debattartiklar vid 15 års ålder. Han åskådliggör maktspelet på Expressen och han redogör för varför Liberalerna, enligt honom, ofta drabbats av katastrofer. Och han har en beskrivning av New York som ledande världsstad. Dessutom berör han många personer han träffat och haft mycket med att göra, som till exempel Olof Palme, Göran Persson och Lars Leijonborg.

MediaNr: CA64120

Den andre

av Prins Harry. Översatt av Margareta Eklöf. Albert Bonniers Förlag, 2023. Inläst av David Zetterstad.

19 tim, 10 min. Talbok.

I sin självbiografi skriver brittiske prins Harry bland annat om sin mamma, prinsessan Diana, och om sorgen efter hennes död. Han tar även upp konflikterna med brodern prins William, sina erfarenheter av droger och upplevelserna från tiden då han tjänstgjorde som helikopterpilot i kriget i Afghanistan. Boken skildrar vidare vad som ledde fram till att han bröt med det brittiska kungahuset och bosatte sig i USA.

MediaNr: CA64403

Geografi

Falks Eksjö-kort

av Bengt Ljunggren. Grafica, 2019. Inläst av Ingemar Jonson.

04 tim, 47 min. Talbok.

Fotografier från Eksjö, drygt 250 stycken, ur Fredrik Falks samlingar från ca 1910 till slutet av 1950-talet. 1924 öppnades "Falks Fotografiska Magasin" vilket var Eksjös första fotoaffär. Den fanns med i stadens medvetande i drygt 80 år tills den lades ner 2006. Förutom berättelsen om en fotoaffär finns här också en historia om Falks musikstudio, där kända artister som Agnetha Fältskog, Lena Philipsson och Jokkmokks-Jokke gjorde inspelningar alltifrån början av 1960-talet.

MediaNr: CA64650

Samhälls- och rättsvetenskap

Det otrygga arbetslivet i Sverige

av Johan Alfonsson. Studentlitteratur, 2022. Inläst av Björn Muda.

10 tim, 11 min. Talbok.

Gig-arbetare och behovsanställda vet inte alltid från den ena timmen till den andra om de har något arbete och en stor del av tiden går åt till att vänta på att en arbetsgivare eller kund ska höra av sig. De omfattas inte av rättigheter som till exempel reglerad arbetstid och semester som en anställning innebär. Boken beskriver denna otrygghet och förklarar ökningen av dessa jobb och vilka följder det kan få. Författaren är doktor i sociologi.

MediaNr: CA63993

Massintegration

av Benjamin Dousa. Timbro förlag, 2022. Inläst av Patrik Nyman.

06 tim, 51 min. Talbok.

Debattskrift om hur utanförskapet för de som lever i så kallade utsatta områden kan brytas. Författaren söker upp människorna som drabbas av utanförskapet. Hans tes är att många av problemen är förknippade med bristen på effektiv integration av nyanlända i det svenska samhället och kommer med förslag på hur massintegration kan bli möjlig. Författaren är utbildad ekonom och vd för tankesmedjan Timbro.

MediaNr: CA63955

Hur vi levde

av Niklas Ekdal. Mondial, 2022. Inläst av Martin Bondeman.

09 tim, 52 min. Talbok.

När journalisten Niklas Ekdal tillfrisknade efter en hjärnskada och ett självmordsförsök vände han blicken från sig själv, mot samhället. Nutidens Sverige målas ofta i mörka färger, samtidigt visar statistiken att vi aldrig haft det bättre. Så vad är problemet? Med hjälp av forskning, anekdoter och historia tonar det fram en ny bild av vårt land och boken blir en kärleksförklaring till Sverige som det är.

MediaNr: CA64263

Säpo inifrån

av Bengt Nylander. Medströms bokförlag, 2022. Inläst av Lo Thorsdotter.

16 tim, 50 min. Talbok.

Bengt Nylander, tidigare chef for Säpos kontraspionage, och Lars Korsell, jurist och docent i kriminologi, förmedlar här tio berättelser av personer som har arbetat på eller för Säpo, med ett kapitel för varje person. Hur gick det egentligen till när sovjetiska spioner avslöjades och tjeckiska agenter fördes bakom ljuset av den svenska säkerhetstjänsten? Eller när den västtyske terroristen Norbert Kröcher greps på Södermalm i Stockholm?.

MediaNr: CA63918

Rätten till sex

av Amia Srinivasan. Översatt av Emeli André. Natur & Kultur, 2022. Inläst av Lotta Lundberg.

14 tim, 47 min. Talbok.

Hur ska vi tänka kring sex? Och hur ska vi prata om sex? I boken fördjupar författaren sig i betydelsen av sex i vår tid. Hon blickar även tillbaka till en äldre feministisk tradition som inte var rädd för att tänka på sex som ett politiskt fenomen. Hon vrider och vänder på många återkommande diskussioner kring relationer, njutning och makt, och hon frågar sig vad det innebär att vara fri.

MediaNr: CA64176

Teknik, industri och kommunikationer

Navigation och sjömanskap

av Jonas Ekblad. Jure, 2021. Inläst av Jens Malmqvist.

15 tim, 55 min. Talbok.

Boken är avsedd för studier till förarintyg och kustskepparintyg. Den används också som en del i utbildningen för fartygs befäl klass VIII. Den fungerar för olika former av navigeringskurser, självstudier och som uppslagsbok ombord. Boken beskriver komplicerade sammanhang på ett enkelt sätt och ger dessutom tips och rekommendationer vid val av tillbehör och utrustning.

MediaNr: CA61403

Stoppa matsvinnet!

av Fredrik Wikström. Fri tanke, 2022. Inläst av Ove Ström.

05 tim, 25 min. Talbok.

De två författarna, till vardags forskare vid Karlstads universitet, försöker både svara på frågan varför det slängs så mycket mat och samtidigt ge vägledning i hur matsvinnet kan minska. Hur vår mat förpackas är ett komplext område. Materialen påverkar miljön, men samtidigt gör de att maten håller längre. En nyckel kring matsvinnet är våra beteenden. Det är nämligen inte bara förpackningarna i sig som behöver ses över utan även våra kostvanor och hur mycket av maten vi slänger.

MediaNr: CA64061

Ekonomi och näringsväsen

Hej, hej vardagsmat!

av Sara Ask. Ordfront, 2022. Inläst av Anita Heikkilä Einarsson.

05 tim, 07 min. Talbok.

Dietisten Sara Ask och författaren Lisa Bjärbo har tidigare skrivit flera kokböcker tillsammans. Den här boken innehåller förutom recept på barnvänlig vardagsmat även tips och fakta kring barn som av en eller annan anledning inte vill äta. Boken innehåller också fakta om exempelvis ätstörningar, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och allergier. Många föräldrar kan säkert känna igen sig i Louise Winblads illustrationer på temat.

MediaNr: CA63485

Vardagsträning med klicker

av Åsa Jakobsson. Klickerförlaget, 2019. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

05 tim, 25 min. Talbok.

Förutom klickerövningar innehåller boken en översiktlig genomgång av beteendevetenskap och inlärningsmetoder. Det finns också råd och tips till hundägare kring olika problem som kan uppstå vid hantering av hundar: de drar i kopplet, kommer inte vid inkallning, tigger, hoppar mot personer och så vidare.

MediaNr: CA64000

Katter

av Helene Lumholdt. LL-förlaget, 2023. Inläst av Sari Eliasson.

00 tim, 44 min. Talbok.

Människor och katter har levt tillsammans i flera tusen år. En katt blir visserligen aldrig tam på samma sätt som en hund, den lyder inga order, men den som gillar tanken på att dela livet med en livsnjutande, egensinnig och viljestark individ kan få en nära vän i en katt. I boken får läsaren lära känna ett helt gäng katter, alla med sina unika personligheter, temperament, rutiner och favoritställen. Lättläst.

MediaNr: CA64455

Det rosa huset

av Marie Olsson Nylander. Bokfabriken, 2022. Inläst av Helena Gripe.

02 tim, 21 min. Talbok.

Författaren, verksam som inredare, stylist, designer och antikhandlare, visar på hur man kan ta sig an ett 1700-talspalats på Sicilien, ett renoveringsarbete vars fortskridande även har gått och följa på SVT. Boken består av kortare texter som kretsar kring de två ämnena inredning och livet med Ida Magntorns fotografier som beledsagar innehållet. I korta texter blandas färg och inledning med de egna livshändelser, allt strukturerat på fyra huvudavsnitt.

MediaNr: CA63552

Komplexitet

av Klara Palmberg Broryd. Volante, 2021. Inläst av Helena Gripe.

04 tim, 46 min. Talbok.

Författaren, som är forskare, konsult och föreläsare, försöker få oss mer utbildade i ämnet ”komplexitet” för att vi bättre ska kunna möta den komplexa verklighet vi befinner oss i. Boken är uppdelad i tre delar där den första handlar om vad komplexitet är. Andra delen fördjupar vår kunskap om vad vi bör göra för att lyckas i komplexa sammanhang, där fem praktiska strategier och exempel ges på hur de använts. Sista delen handlar om att leda i komplexitet och hur det skiljer sig från att leda när något är enkelt.

MediaNr: CA63596

Vid regnbågens slut finns en katt

av Kerstin Strömstedt. Mondial, 2022. Inläst av Anna Godenius.

01 tim, 07 min. Talbok.

Katten Kerstin Strömstedt var en Devon Rexkatt med eget Instagramkonto. Här delar hon med sig av sina tankar och sitt kattperspektiv kring de stora frågorna om livet, kärleken och döden. Men även de vardagliga funderingarna kring livets alla knasigheter och oberäkneligheter som ryms i en briljant katthjärna får plats i de korta texterna. Innehåller även ett antal sånger med tillhörande noter och är illustrerad med kattakvareller av Lars Lerin.

MediaNr: CA64026

Övervakningskapitalismen

av Shoshana Zuboff. Översatt av Ola Nilsson. Ordfront, 2021. Inläst av Anna Döbling.

43 tim, 24 min. Talbok.

Vår digitala framtid har kidnappats av företagen från Silicon Valley som äger och styr internet. I den nya ekonomin är vi inte bara konsumenter, inte heller produkter - vi är råvaran. Företag som Google och Facebook använder information om oss för att förutspå vårt beteende och kunna skräddarsy innehåll och reklam men även för att påverka våra val som kunder, medborgare och människor. Det är dock inte för sent att ta tillbaka makten.

MediaNr: CA61060

Idrott, lek och spel

Salo

av Tommy Salo. Idrottsförlaget, 2022. Inläst av Jesper Annell.

07 tim, 06 min. Talbok.

Tommy Salo är en av svensk ishockeys mest framgångsrika målvakter. I boken berättar han om sina OS- och VM-guld men också om klubblagskarriären, både i Sverige och i nordamerikanska NHL där han spelade totalt tio säsonger och representerande New York Islanders, Edmonton Oilers och Colorado Avalanche.

MediaNr: CA63954

Naturvetenskap

Vatten land

av Bo Landin. Max Ström, 2022. Inläst av Ove Ström.

11 tim, 04 min. Talbok.

Bok om vattnets betydelse för människor och natur. I hundratals år har vi människor kämpat för att bli av med vatten. Men utdikning och sjösänkning har påverkat den biologiska mångfalden och koldioxidutsläppen. Samtidigt leder ett varmare klimat till förändringar i vattenmiljöerna både i Sverige och andra kontinenter med bland annat svält och jordhunger som följd. Boken är illustrerad. Innehållsförteckningen och register. Författarna är biologer.

MediaNr: CA63968

Lektion 11

av Ola Larsmo. Kaunitz-Olsson, 2022. Inläst av Risto Hurskainen.

12 tim, 29 min. Talbok.

Det svenska rasbiologiska institutet lades ned 1958 och med tiden har en rad felaktigheter och missförstånd kommit att prägla dess eftermäle. Boken skildrar rasbiologins framväxt, hur den fick fäste i Sverige och blev en del av vår historia. Men den skildrar också hur värderingarna så småningom ändras och en demokratisk humanism växer fram. För att kunna välja rätt väg i framtiden måste vi veta var vi kommer ifrån.

MediaNr: CA63846

Släktskap

av Rebecca Wragg Sykes. Översatt av Joel Nordqvist. Daidalos, 2021. Inläst av Mårten Edman.

22 tim, 22 min. Talbok.

Med aktuell forskning inom flera områden motbevisas bilden av neandertalarna som primitiva grottmänniskor. Modern arkeologisk forskning har gjort det möjligt att studera deras boplatser, redskapsanvändning och överlevnadsstrategier. Likt oss kännetecknas de av nyfikenhet, uppfinningsrikedom och ett behov av ritualer. Inom ekologins, klimatets och resursernas gränser är deras verklighet mellanmänsklig och föränderlig. Författaren är arkeolog.

MediaNr: CA63892

Medicin

Sömnsmart

av John Axelsson. Norstedts, 2022. Inläst av Elisabet Thorborg.

06 tim, 14 min. Talbok.

Sömnens betydelse för den kroppsliga och själsliga hälsan har uppmärksammats på senare år som ett av våra största orosmoment och hälsoproblem. Boken beskriver vad sömn är, hur den verkar, hur behoven av sömn förändras genom livet och hur yttre faktorer påverkar. Innehåller också praktiska råd och verktyg kring hur sömnen och därmed hälsan kan förbättras och hjälpa oss att fungera i vardagen. Författaren är forskare specialiserad på sömn.

MediaNr: CA64047

Ta kommandot över din ADHD

av Russell A. Barkley. Översatt av Christina Stalby. Natur & Kultur, 2013. Inläst av Anna Westberg.

12 tim, 16 min. Talbok.

ADHD har blivit en alltmer bekant och erkänd diagnos i Sverige. Det krävs ofta flera utredningar för att få en diagnos och eventuell medicin. Men vad innebär det egentligen att leva med ADHD och hur ska man hantera den problematik det innebär? Den här boken innehåller konkreta tips, verktyg och strategier för få bättre förståelse för diagnosen, att lära känna sig själv bättre och få mer struktur i vardagen. Författaren är forskare inom ADHD.

MediaNr: CA64147

Vägen mot det friska

av Anna Ehn. Natur & Kultur, 2022. Inläst av Toya Westberg.

06 tim, 50 min. Talbok.

Med utgångspunkt i sina egna och andras erfarenheter skildrar författaren vägen bort från ätstörningar. Att ta sig ur sjukdomen är en process, inte sällan med bakslag längs vägen. Det är svårt att befinna sig i ett gränsland, inte längre sjuk men inte heller riktigt frisk. Författaren intervjuar personer som alla varit drabbade, och som nu blickar tillbaka på sitt tillfrisknande. Vad fick det att vända? Och vad innebär det att vara ”frisk”?.

MediaNr: CA64342

Sex substanser som förändrar ditt liv

av David J. P. Phillips. The Book Affair, 2022. Inläst av Ove Ström.

06 tim, 21 min. Talbok.

Hormoner och signalsubstanser påverkar hur vi mår och känner oss. Boken vill ge läsaren ökad kännedom om detta, och de sex substanser som presenteras är dopamin, oxytocin, serotonin, kortisol, endorfiner och testosteron. Stegvisa övningar föreslås för att maximera eller kontrollera känslorna som styrs av våra hjärnors ”kemifabrik”. Författaren blev tidigt intresserad av hur hjärnan fungerar och är idag föreläsare i självledarskap.

MediaNr: CA64506

Böcker för barn

Skönlitteratur

Höra pulsen slå

av Elin Lucassi. En bok för alla, 2022. Inläst av Marika Bergström.

05 tim, 51 min. Talbok.

Novellsamling med 13 noveller av olika författare om kärlek, åtrå, sex, relationer och längtan. Här ryms såväl homosexuell som heterosexuell kärlek, besatthet och när kärleken går över styr, och när den omöjliga kärleken blir möjlig. Novellerna innehåller kyssar i snöyra och magin i en varm sommarkväll, kraften i en lätt beröring som lämnar brännheta spår på huden och sorgen över ett obesvarat sms. Ungdomsbok.

MediaNr: CA63770

Lurigt på en lördag

av Emelie Andrén. Rabén & Sjögren, 2022. Inläst av David Zetterstad.

00 tim, 26 min. Talbok.

Del 6 i serien som börjar med Mystiskt på en måndag om Hugo och Vilma. Lördag är fotbollsdag och Hugos lag ska spela en ödesmatch mot sin svåraste motståndare. Men det verkar vara en otursdag, frukostäggen går sönder, maskoten är försvunnen och en spegel faller i golvet. Hemmapubliken dock entusiastisk och när Bruno bryter armen ersätter Vilma honom i målet. Kanske vänder turen?.

MediaNr: CA63930

Silverskugga

av Emelie Beijer. Everlasting Publisher Int., 2019. Inläst av Anna Döbling.

10 tim, 21 min. Talbok.

Del 2 i serien Öarnas rike som börjar med Lysande blå. Det är krig. Elyon har ett pris på sitt huvud och jagas av en specialstyrka samtidigt som hon måste hitta sin familj innan de blir offer i krigets maktkamp. Öarnas rike riskerar att gå under. Tillsammans med sina vänner ger hon sig ut på en vådlig färd där fienden kan vara både en vän, en kärlek eller en skugga från det förflutna. Science fiction för unga vuxna.

MediaNr: CA64221

Den stora stygga vargen

av Aaron Blabey. Översatt av Helena Sjöstrand Svenn. Alfabeta, 2022. Inläst av Anna Wadström.

00 tim, 31 min. Talbok.

Herr Varg, herr Haj, herr Orm och herr Piraya är tuffa gänget. Herr Varg brukar alltid vara så snäll, men nu är han plötsligt stark, stor och arg. Röran är fullständig och de andra i Tuffa gänget förstår att de måste försöka stoppa vargen innan det är för sent! Skönlitteratur för seende.

MediaNr: CA63654

Havets jätte

av Katja Brandis. Översatt av Anna Hörmander Plewka. Tukan förlag, 2022. Inläst av Dan Bratt.

09 tim, 55 min. Talbok.

Fjärde delen i serien Seawalkers som börjar med Farligt uppdrag. Thiago kämpar för att stoppa hajduellerna där hajar fångas i burar och anfalls av dykare med harpun medan människor slår vad om vinnare. Samtidigt hopar sig problemen på Blue Reef High. Rektorn är utbytt, en lärare är försvunnen och knölvalsvandraren Wave har hamnat i fängelse efter ett misstag i den mänskliga världen. Thiago och hans vänner måste rycka ut för att lösa problemen.

MediaNr: CA64293

En oväntad vändning

av Camilla Brinck. Bonnier Carlsen, 2022. Inläst av Britt Ronström.

02 tim, 52 min. Talbok med text.

Andra boken i serien om Musse och Helium som börjar med Den hemlighetsfulla världen. I jakten på sina föräldrar har de kommit till Människovärlden, dit spåren och katten Sigge har lett dem. Nu har de, emellertid, kraschat på en ö i havet och är samtidigt omringade av den mytomspunne Bulldozers fladdermusvakter. Med mod och snabbtänkthet försöker de ta sig ur situationen. Vänder sig till barn mellan 6-10 år men fungerar också som högläsningsbok från 4 år.

MediaNr: CA62539

Småkrypskrisen

av Camilla Ceder. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Sara Losten.

01 tim, 10 min. Talbok.

Andra delen i serien som börjar med Papegojkaoset. Bästa vännerna och klasskamraterna Fardu och Malte har som skoluppgift att intervjua redaktören för tidskriften Våra Små Djur. De går in för uppgiften med liv och lust och kombinerar Fardus kärlek till skrivandet med Maltes djurintresse. I en positiv upptäckarlust upptäcker de en hel värld av insekter och gör därmed också den lilla tidskriften till något större. Illustrationer av Hanna Granlund. För målgruppen 6-9 år.

MediaNr: CA64450

Whiteout

av Dhonielle Clayton. Översatt av Anja Eriksson. Vox, 2022. Inläst av Lotta Lundberg.

08 tim, 39 min. Talbok.

Strax före jul drar oväntat en snöstorm i över Atlanta, Georgia och allt stannar av. Relationen mellan Stevie och Sola verkar kraschad efter en rad missförstånd. Stevie tar hjälp av deras gemensamma vänner för att med en ursäkt av episka mått få förlåtelse och kunna återförenas. Samtidigt som de tolv tonåringarna trotsar vädret för att hjälpa sin vän berättas deras egna historier. Det visar sig att kärlek kan värma upp även den kallaste av nätter.

MediaNr: CA64008

Sillen sover över

av Anna Ehring. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Lo Thorsdotter.

00 tim, 41 min. Talbok.

Del 4 i serien som börjar med Sillen får ett syskon. Sillen och kompisen Hedda får en briljant idé: Sillen ska sova över hos Hedda som ju nu bor granne tvärs över kohagen. När Hedda har somnat och Sillen ligger och lyssnar på de främmande ljuden i huset känns rummet därhemma plötsligt långt borta. Men som Sillens mamma förklarar när han packar inför äventyret: ”Det är lite läskigt att sova över första gången”.

MediaNr: CA64516

Ond magi

av Zelda Falköga. Bookmark förlag, 2022. Inläst av Helena Gripe.

01 tim, 09 min. Talbok.

Sjätte delen i serien som börjar med Klipptrollen. Karma och Jonar har befriat Glimeria från Stendraken och allt verkar bra, tills de upptäcker att en hel stjärnbild försvunnit. Detta innebär att någon har stulit stjärnglöd från himlakropparna och därmed även trolldomsboken, som var i deras ägo. Många och fantasifulla är äventyren hjälteparet i deras kamp mot Xerxes. Med illustrationer av Henric Aryee. Läsning för mellanåldern.

MediaNr: CA63864

Fixare, skräddare, katt, spion

av Anja Gatu. B. Wahlströms, 2022. Inläst av Cecilia Ljung.

01 tim, 32 min. Talbok.

Del 4 i serien som börjar med Man lever bara nio gånger om kattspionerna i Rosengård. Det är höst och djuren på Rosengård förbereder sig för halloween. Men hunden Atlas har ätit något konstigt i hundrastgården och blivit jättesjuk. När kattspionerna inleder en undersökning av vad som egentligen hänt och varför visar det sig att inget är så enkelt som det först verkar och på illa på rastplatser runtom i stan är det fler hundar som blir sjuka.

MediaNr: CA63863

Kanske ett mirakel

av Boel Gerell. Rabén & Sjögren, 2022. Inläst av Marika Bergström.

02 tim, 55 min. Talbok.

Andra delen i serien som börjar med Nån som jag. En berättelse om Ida och världen runt henne. Om mamman som oftast inte har pengar och beter sig excentriskt, om morfadern, även han excentriker, som riskerar att bli vräkt. Mer trygghet har hon i så fall med sin kamrat Ufuk och hunden Börje. Tillvaron för Ida är ganska kaotisk men steg för steg får hon ändå nya insikter, inte minst den att det finns bra och dåliga saker men att ”de är inte antingen eller utan allt samtidigt”.

MediaNr: CA64013

Inte min tystnad

av Kaj Hagstedt. Idus förlag, 2022. Inläst av Ylva Törnlund.

04 tim, 17 min. Talbok.

Tilda och Samuel går båda på skola i Lund för att lära sig teckenspråk. De möttes på ett disco och har nu blivit nära vänner som ger varandra stöd och trygghet. De hanterar sin situation på väldigt olika sätt. Tilda är i processen att bli döv och snattar för att tackla sina jobbiga känslor. Samuel har alltid varit döv och avskyr att prata inför andra människor. En bok som passar för diskussioner kring identitet, mod och språk. För barn i mellanåldern.

MediaNr: CA64010

Dimhäxan

av Linda Hjerth Axelsson. Idus förlag, 2019. Inläst av Anna Wadström.

03 tim, 55 min. Talbok.

En spökhistoria om Olivia, som ska bo hos moster Blenda under lovet. Hos Blenda råder det emellertid en mystisk och illaluktande dimma. En klasskompis försvinner i den men med jämnåriga Felicia börjar de två följa ledtrådar och mystiska symboler. Mystiken tätnar ytterligare när de observerar - och så småningom träffar - mannen i huset bredvid Blendas. Han berättar om sin förlorade bror i dimman – och om en häxa i dimgestalt. För barn i mellanåldern.

MediaNr: CA64398

Bränd fågel

av Linda Hjerth Axelsson. Idus förlag, 2021. Inläst av Ylva Törnlund.

03 tim, 43 min. Talbok.

Omma har nyss blivit sviken av sin enda vän när hon en dag kommer över en mystisk och till synes väldigt gammal bok. Boken visar sig genomsyras av något ont och ha en koppling till Ommas familj. Dessutom är den är omöjlig att lämna tillbaka. Vad är det för krafter som är satta i rörelse och vem är egentligen den mystiska Mange? Killen som plötsligt visar intresse för henne strax efter att hon hittat boken.

MediaNr: CA64453

Dimmornas drottning

av Linda Hjerth Axelsson. Idus förlag, 2022. Inläst av Sally Palmqvist Procopé.

04 tim, 08 min. Talbok.

Det är sommarlov och Hilma ska på skrivarläger. På vägen dit berättar taxichauffören om läskiga saker som hänt i området, om flickor som försvinner, en gammal husa som spökar och om Dimmornas drottning Omma som hon måste akta sig för. Väl framme på lägret blir Hilma kompis med Vera och träffar Lukas som får hela hennes kropp att pirra. Men så börjar det hända skrämmande och oförklarliga saker. Och varför är lägerledaren Bodil aldrig utomhus?.

MediaNr: CA64291

Special-Kevin och Gustav Vasa

av Kalle Holmqvist. Beta pedagog, 2021. Inläst av Björn Muda.

01 tim, 01 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Special-Kevin och piraterna. Kevin älskar spänning och äventyr. När de pratat om Gustav Vasa i skolan sätts hans specialhjärna igång och fakta som fastnat i hans minne dyker upp i verkligheten. Plötsligt står han öga mot öga med kungen och hans soldater. Gustav Vasa blir både fascinerad och förskräckt över utvecklingen och den tid han hamnat i. Men den nya tekniken blir räddningen när Kevin ska skicka Vasa tillbaka till hans egen tid.

MediaNr: CA64009

Maght

av Emelie Kempe. Nohiding, 2018. Inläst av Helena Gripe.

14 tim, 33 min. Talbok.

Andra delen i serien Röda Ögon som börjar med Reisa. Gruppen överlevare har sökt skydd i staden Solina där de kämpar för att både överleva och leva sitt liv i fred. Staden styrs allt mer som en diktatur av den onda och känslokalla Kyra och maktkampen blir bara blodigare. Kyra har stängt gränserna och krig med andra fristäder hotar. Kan gruppen med sina olika förmågor rädda staden undan inre och yttre hot? Och vad är det som har hänt med Storm?.

MediaNr: CA64219

Månstenen

av Kim M. Kimselius. Roslagstext, 2013. Inläst av Daniella Liljeström.

05 tim, 18 min. Talbok.

I samma sekund som Ramona plockar upp den blodröda stenen från marken bryter ett väldigt oväder ut. Hon och Theo har till och med svårt att hålla sig på benen i blåsten, och blixtar slår ner runt omkring dem. De kan omöjligt ta sig därifrån. Stenen Ramona plockat upp börjar glöda, och det dröjer inte länge innan de förstår att de återigen rest i tiden. Men den här gången har de inte hamnat i historien, utan i framtiden.

MediaNr: CA63725

Tsunamikatastrofen i Lissabon

av Kim M. Kimselius. Roslagstext, 2018. Inläst av Sara Losten.

07 tim, 28 min. Talbok.

Året är 1755, och Theo och Ramona befinner sig Lissabon, Portugal, när en kraftig jordbävning inträffar. Tillsammans med stadens invånare kämpar de för sina liv, men när de når hamnen blir det lugnare. Äntligen är de trygga! Vad de inte vet är att en enorm tsunami bildats ute till havs och är på väg in mot staden. Återigen kommer de att behöva kämpa för sina liv.

MediaNr: CA63550

Magin vaknar

av Gabriella P. Kjeilen. Seraf förlag, 2017. Inläst av Anna Wadström.

08 tim, 03 min. Talbok.

Häxan Natalja har varit på flykt i nästan hela sitt liv. Året är 2096, och paritet som styr landet jagar magiska varelser, däribland häxor. Den som blir misstänkt avrättas vid stora tillställningar. När Nataljas familj fallit offer för häxjägarna är hon ledsen och vilsen. Ett möte med en främling förändrar hennes liv, och snart ger hon sig ut på en resa för att kunna hämnas. Snart inser hon dock att det finns något annat än hämnd hon bör ägna sig åt. Utkom första gången 2017.

MediaNr: CA64068

Den blå kulan

av Mattias Käck. Alfabeta, 2021. Inläst av Anna Wadström.

00 tim, 12 min. Talbok.

Med fantasins hjälp kan man resa hur långt som helst. Johan och Nalin ger sig av mot månen, men vill ha mer äventyr och reser vidare mot stjärnhimlar och okända galaxer. Det stora är fantastiskt, men det är också det lilla. Längtan hem och till vardagen kan vara minst lika stark som längtan efter äventyr.

MediaNr: CA63859

Sommarskuggan och slottsbuset

av Tina Mackic. Rabén & Sjögren, 2022. Inläst av Cecilia Ljung.

01 tim, 21 min. Talbok.

Del 4 i serien som börjar med Sommarskuggan och halloween-buset. Den magiska dräkten är ständigt på jakt efter sin utvalda person, om den skulle hitta den så blir Skuggan fulländad. Det får bara inte hända, och nu ska Struts köra dräkten till ett topphemligt gömställe. Där ska skuggkistan låsas in för alltid. Samtidigt har bästisarna Ila och Nouri kommit över en ramsa som sägs kunna locka fram Sommarskuggan.

MediaNr: CA64401

Dödskallar och demoner

av Katarina Mazetti. Alfabeta, 2019. Inläst av Jörgen Bodner.

03 tim, 47 min. Talbok.

Kusinerna Karlsson ska fira jul på Doppingön – alldeles ensamma. Inga vuxna ska vara med. Mitt i allt julstök finns det så klart även mystiska inslag. De hittar fotspår i snön, och hör på nyheterna om att barn från fastlandet blivit kidnappade. Och det slutar inte där – snart börjar även kusinerna försvinna, en efter en. Snart är det bara minstingen Humlan kvar.

MediaNr: CA63747

Skogens slut

av Mårten Melin. Lilla Piratförlaget, 2022. Inläst av David Zetterstad.

01 tim, 02 min. Talbok.

Tredje delen i den fristående serien som börjar med Husets hjärta. Noahs pappa är ofta deprimerad och tillbringar mestadels dagarna i soffan med öl, cigaretter och fotboll på TV:n. När det är som värst drar Noah ut i skidspåret och tar en tur i skogen för att komma bort. En sådan dag, då pappan dessutom hade slagit till Noahs lillebror Milos, verkar hela skogen förtrollad och det tycks som om något mörkt och ondskefullt rör sig däri. Illustrerad av Mattias Olsson. Skräckhistoria för åldern 9-12 år.

MediaNr: CA63440

Vargar på T-centralen

av Martin Olczak. Rabén & Sjögren, 2022. Inläst av Åke Lindgren.

01 tim, 12 min. Talbok.

Första delen i en serie med samlingstiteln Jacks öde. Jack vaknar med höga förväntningar då han denna dag ska spela i en stor innebandyturnering. Märkliga ting har dock en vana att drabba honom och till frukosten märker han hur halva pekfingret blir osynligt. Familjen misstänker onda makters verkan och i stället för innebandyturnering styr de färden mot vikingaön Birka. Kulmen på historien blir en dramatisk flykt från vargar på Stockholms central. Med illustrationer av Anna Sandler.

MediaNr: CA63499

Drömväsen

av Lena Ollmark. B. Wahlströms, 2022. Inläst av Sari Eliasson.

04 tim, 53 min. Talbok.

Andra delen i serien som börjar med Strykpojken. En mörk och många gånger otäck berättelse om barnen i Disby. som anfäktas av drömmar och hotet om att något hemskt är på väg att hända. André har börjat se vålnaden Max igen och fler och fler elever i Disby vaknar med blåmärken och rispor på kroppen, men ingen vågar säga något. Psykologen Ingrid ber barnen att samarbeta och menar att det är det enda sättet att få mardrömmarna att sluta. En berättelse med teman om vänskap, mobbning och relationer.

MediaNr: CA63742

Noa Gupps hemlighet

av Cecilia Rihs. Beta pedagog, 2022. Inläst av Anna Godenius.

00 tim, 31 min. Talbok.

Brukar du spela dataspel? Vad hade du i så fall gjort om figuren från spelet plötsligt stod framför dig, när datorn var avstängd? När Noa, 9 år, sitter och gör läxor en dag är det precis det som händer! Spelfiguren Bitt med det magiska svärdet blir livs levande, och Noas alldeles speciella vän. Plötsligt är det mycket som ändras i hans liv.

MediaNr: CA64071

Hjälp! han sjunker!

av Jo Salmson. Bonnier Carlsen, 2022. Inläst av Anders Mathlein.

00 tim, 19 min. Talbok.

Linns morfar samlar på slott. Nu får kompisarna från förorten följa med Linns morfar på en båttur till Drottningholm där kungen bor. Båtresan blir ett äventyr. De möter några riktiga stroppar som schasar i väg dem på engelska, räddar en kanotist som vält i vattnet och pratar med en dam som minns sin pappa när de åker förbi Långholmen eftersom han var tjuv och satt i fängelse där. Och väl på slottet träffar de kungen. Eller? Lättläst.

MediaNr: CA63938

Förrådd

av Cha Sandmæl. Översatt av Hanna Strömberg. Story House Egmont, 2022. Inläst av Marika Bergström.

01 tim, 11 min. Talbok.

Första delen i fantasyserien Drakens öga. I en underjordisk värld befolkad av alver i besittning av magiska krafter, hyllas alven Khas förmågor. Hen lever ett till synes bekymmerslöst liv, men opålitliga krafter omkring vill ta dennes magi och göra den till sin egen och hen tvingas fly till världen ovanför. Ytan, som denna värld kallas, är en farlig värld men till Khas hjälp kommer åtminstone den mystiska Ranja och en drake. För mellanstadieåldern med teckningar av författaren.

MediaNr: CA63516

Undergång

av Nathalie Sjögren. Fantasiförlaget, 2016. Inläst av Ylva Törnlund.

06 tim, 36 min. Talbok.

Tvillingarna Emy och Melissa hittar sin faster död i sommarstugan. Utanför verkar mörka krafter ha vaknat till liv och fasterns historier bli verklighet. Plötsligt försvinner Melissa och Emy måste bege sig till Underjorden för att leta efter henne. Omedvetna om sina magiska förmågor dras de in en parallellvärld befolkad av väsen från nordisk mytologi där det är svårt att veta vem det går att lita på eller vilka som tjänar de mörka krafterna.

MediaNr: CA64248

Tidvattnets makt

av Tanya Stewner. Översatt av Anna Lindberg. Tukan förlag, 2022. Inläst av Cecilia Ljung.

10 tim, 45 min. Talbok.

Fjärde delen i serien som börjar med Vattnets lockelse. Alea har till slut lyckats fly från doktor Orion. För att stoppa hans framfart och rädda oceanerna måste hon få kontakt med valvandrerskan och havsbarnen som lever hos landgångarna. När en oljeplattform utanför Norge släpper ut tonvis av olja som hotar det marina livet och havets alla magiska varelser måste Alpha Cru genast ändra kurs. Men ska de lyckas rädda haven behöver de hjälp av fler.

MediaNr: CA64158

Flickan med smaragdögonen

av Nadja Taivainen. Visto förlag, 2022. Inläst av Anna Wadström.

05 tim, 20 min. Talbok.

Elle är 17 år och bor i en liten stad i Arizona. Men så börjar märkliga saker att hända och en magisk hemlighet kommer fram i ljuset. Elle har vuxit upp i en adoptivfamilj och det visar sig att hon härstammar från det utomjordiska folket Marayikerna som vakar över jorden och kämpar mot de onda Maréerna. Elle upptäcker att hon har oväntade krafter och dras in i kampen mellan ont och gott i Marayikernas vackra och mystiska värld.

MediaNr: CA64400

En helt vanlig supernova

av Katja Timgren. Lilla Piratförlaget, 2022. Inläst av Ylva Törnlund.

05 tim, 04 min. Talbok.

När Filip först berättade att han är kille, och inte tjej, gick saker oväntat bra. I skolan, med mamma och pappa och med bästisarna Lucas och Elsa. Men sedan började högstadiet och Lucas flyttade till Stockholm och Elsa fick nya kompisar i basketlaget. Och Filip har blivit över. Men precis innan sommarlovet börjar Alva i Filips klass, och slår ner som en bomb i hans liv. Eller en supernova.

MediaNr: CA63386

Fallet från Eden

av E. P. Uggla. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Daniella Liljeström.

09 tim, 31 min. Talbok.

Andra delen i serien som börjar med Felet med Eden. Livet bland eliten i Eden är över för Ava. Hon har flyttats ner till Getsemane. Där kallas hon för en fallen ängel, och det är inte en komplimang. Om tillvaron i Eden handlade om intelligens, är allt i Getsemane fokuserat på träning och fysisk aktivitet. Ava tvingas anpassa sig samtidigt som hon försöker hitta och befria vännerna Yasmin och Kenji, som bestraffats hårdare än hon.

MediaNr: CA64451

Visst är det konstigt, Lotta

av Merri Vik. Storyside, 2021. Inläst av Marika Bergström.

03 tim, 25 min. Talbok.

Lotta fortsätter sina studier i staden där hon bor tillsammans med Paul. Klasskamraterna planerar en fest, och tillsammans med vännen Henrietta börjar Lotta genast planera. Det ska nämligen bli maskerad, och en sådan kräver ju en hel del förberedelser. När de väl ger sig av till festen är de mycket nöjda med sina förklädnader. Precis som de tänkt gör de en storslagen entré till festen, men kanske inte riktigt på det sätt de hade förväntat sig. Utkom första gången 1987.

MediaNr: CA64005

Glad sommar, Lotta!

av Merri Vik. Storyside, 2021. Inläst av Marika Bergström.

03 tim, 26 min. Talbok.

Det har blivit dags för Giggi, Lottas bästa vän sedan skolåren, att gifta sig med Torben, men innan dess ska hon hämta en bröllopspresent hos en äldre släkting. Lotta, som sällan tackat nej till ett äventyr, följer så klart med Giggi. Det blir en händelserik resa, och dessutom ett möte med en gammal bekant. När det väl är dags för bröllopet blir det äventyrligt det också. Aldrig trodde väl Lotta att hon och Paul skulle komma dit på cykel, till exempel! Utkom första gången 1986.

MediaNr: CA63908

Faktaböcker

Filosofi och psykologi

Har du fel?

av Matilda Westerman. Bonnier Carlsen, 2022. Inläst av Liljeström Daniella.

01 tim, 46 min. Talbok.

Bok om vikten av att granska både egna och andras tankar och ord, att tänka på hur man uttrycker sig och att kunna sätta sig in i andras situation. Vad är egentligen fakta, åsikter och normer och hur löser man konflikter där båda sidor anser att de har rätt? Innehåller exempel både från historiska och aktuella händelser samt tipslistor som hjälp för reflektion och verktyg för att ifrågasätta och bilda sig egna uppfattningar i informationsflödet.

MediaNr: CA63931

Medicin

Boken för dig som är kille

av Nina Brochmann. Översatt av Sabina Söderlund. Lilla Piratförlaget, 2022. Inläst av Örjan Blix.

05 tim, 05 min. Talbok.

Åren när man inte längre är barn men inte ännu är vuxen är omtumlande. Kroppen förändras, hormonerna tar kontroll, känslorna svallar och i hjärnan sker en slags ommöblering. Det här är en bok som förklarar vad det är som händer i kroppen och hjärnan såväl som vad det kan innebära för relationer och sociala sammanhang. Författarna är läkare.

MediaNr: CA64012

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

Soul taken

av Patricia Briggs. Orbit Books, 2022. Inläst av Danielle Blackbird.

12 tim, 23 min. Talbok.

Del 13 i serien Mercy Thompson som börjar med Moon called. Mercedes Athena Thompson Hauptman är bilmekaniker, men hon har superkrafter. Hon kan förvandlas till Mercy Thompson, en coyote med vänner i en flock av varulvar. Vampyren Wulfe är försvunnen. Eftersom hans försvinnande kan få stor inverkan på de allianser som håller Mercys flock trygg så måste han hittas. Men ju längre letandet pågår desto mer hotfullt och skrämmande blir det.

MediaNr: CA64313

The untold story

av Genevieve Cogman. Pan Books, 2021. Inläst av David Rubenstein.

13 tim, 02 min. Talbok.

Del 8 i serien som börjar med The invisible library. Bibliotekariespionen Irene är på väg in i nya faror. Uppdraget: att tillintetgöra en gammal fiende. Men samtidigt börjar hela världar försvinna, och kanske har Biblioteket något med det hela att göra? Irene och hennes vänner bestämmer sig för att ta reda på sanningen, men deras upptäckter utmanar allt de någonsin trott på. Inläsning på engelska.

MediaNr: CA63967

Ugly love

av Colleen Hoover. Simon & Schuster, 2014. Inläst av Sarah White.

10 tim, 53 min. Talbok.

När Tate Collins flyttar till San Francisco är Miles Archer den första hon träffar. Han är pilot, bär på ett mörkt förflutet och har bestämt sig för att aldrig bli kär. De blir omedelbart attraherade av varandra. Men hon vill inte ha ett förhållande och han vill inte ha kärlek. Då återstår sex. Deras relation är enkel, så länge Tate följer Miles två: Fråga aldrig om det förflutna. Förvänta dig aldrig en framtid. Men riktigt så enkelt är det inte.

MediaNr: CA64049

Binti

av Nnedi Okorafor. DAW Books, 2020. Inläst av Kiki Kargaard.

12 tim, 01 min. Talbok.

Volymen innehåller alla böcker i Binti-trilogin som består av Ensam (Binti), Hemkomsten (Home) och Nattens magiska mask (The night masquerade). I första delen lämnar Binti sin säkra plats som harmoniseringsmästare bland himbafolket på jorden för att utbilda sig till matematiker på ett intergalaktiskt stjärnuniversitet. I andra delen återvänder hon till jorden och försöker förena sina familjs traditioner med sin nya identitet, vilket också är huvudtemat för den avslutande delen. Inläsning på engelska.

MediaNr: CA64007

The seven husbands of Evelyn Hugo

av Taylor Jenkins Reid. Simon & Schuster, 2021. Inläst av Camilla Bard.

12 tim, 14 min. Talbok.

Monique har blivit lämnad av sin man och på jobbet går det på halvfart. Men så blir hon kontaktad av en glamorös filmstjärna som vill att Monique ska skriva hennes självbiografi. Men varför har Evelyn Hugo valt just henne? Allt eftersom arbetet fortskrider övergår den professionella relationen i vänskap och Monique inser att det faktiskt finns en anledning till att Evelyn valde just henne. Något som kan komma att krossa henne. Inläsning på engelska.

MediaNr: CA64048

Lonely castle in the mirror

av Mizuki Tsujimura. Översatt av Philip Gabriel. Penguin Books, 2022. Inläst av Jared Brown.

11 tim, 06 min. Talbok.

I ett stilla grannskap i Tokyo vaknar en morgon sju tonåringar för att upptäcka att deras speglar glimrar. Genom en enkel beröring dras de bort från sina ensamma liv till ett sagolikt slott med vindlande trappor, iögonfallande porträtt och brinnande ljusstakar. De konfronteras med ett antal ledtrådar som leder dem till ett dolt rum där en av dem kommer att få sin önskan uppfylld. Det finns dock en hake. Om de inte har lämnat slottet innan kl. fem, kommer de att bli bestraffade. Inläsning på engelska.

MediaNr: CA64066

All systems red

av Martha Wells. Tom Doherty Associates, 2017. Inläst av Sarah White.

03 tim, 42 min. Talbok.

Första delen i The Murderbot Diaries. På en avlägsen planet arbetar en grupp vetenskapsmän övervakade av sin utsedda säkerhetsdroid. Den självmedvetna droiden har hackat sitt eget program och kallar sig Murderbot. 1. Den föraktar människor och vill helst vara i fred för att undvika instinkten att döda dem. När en expedition på en angränsande planet försvinner måste gruppen tillsammans med sin droid finna sanningen. Sciencefictionäventyr.

MediaNr: CA64157

Tihrān, khiyābān-i inqilāb

av Amīr Ḥasan Chihil'tan. Sujet Verlag, 2022. Inläst av Parvin Mohammadian.

08 tim, 06 min. Talbok.

En berättelse om händelserna i början av revolutionen i Iran och om vad som hände därefter. Berättelsens karaktärer är ofta exempel på människor som kommit till makten efter revolutionen och som plötsligt får möjlighet att bli aktiva i det iranska samhället. Dessvärre leder detta ofta till att de missbrukar sin nya position i samhället vilket får sociala-, mänskliga- och politiska grymheter som följd, vilket skildras med bitsk humor. Inläsning på persiska.

MediaNr: CA62816

Sandrūm-i Nibrāskā

av Riz̤ā Khūshnaẓar. Ferdosi Publications, 2021. Inläst av Parvin Mohammadian.

06 tim, 54 min. Talbok.

En bok i sex fristående delar. Det enda som kopplar berättelserna till varandra är ordet ”syndrom” som förekommer i alla kapitel. Författaren bygger sina berättelser på verkliga händelser som fylls med egna fantasier och historierna präglas av satir och politik. Författarens mest kända verk är Och gudarna skrattar på måndagar (fritt översatt), vilket ledde till att han anklagades för blasfemi när den utkom i Iran. Inläsning på persiska.

MediaNr: CA62817

Lumen kätkemä

av Terttu Autere. Karisto, 2022. Inläst av Ilkka Hautala.

06 tim, 52 min. Talbok.

På en lärarhögskola försvinner en kvinnlig vaktmästare, hennes kropp hittas på skolområdet under ett tjockt lager snö. Länspolismästare Juhani Kuikka kallas in för att utreda brottet men ledtrådarna är få. Det enda som existerar är ett visitkort till en resande bokagent, funnen i den dödas ficka. Inläsning på finska.

MediaNr: CA63793

Kelloja ja vieraita

av Hassan Blasim. Översatt av Sampsa Peltonen. WSOY, 2021. Inläst av Tapio Rauvala.

05 tim, 56 min. Talbok.

Den irakiske författaren Hassan Blasim roman berättar om hur den internationellt prisade författaren Elias tvingas bort från sitt hemland av Isis. Han hamnar som asylsökande i det nordliga landet Soololandia, en plats där främlingar alltid förblir främlingar och där Jantes och oberäknelighetens lag råder.

MediaNr: CA64332

Ainoa kotini

av Hanna Brotherus. Werner Söderström Osakeyhtiö, 2021. Inläst av Tuija Kosonen.

07 tim, 13 min. Talbok.

En roman där en kvinna ser tillbaka på sitt liv efter att barnen har lämnat hemmet. Hon vill försöka förstå hur många liv hon faktiskt har levt utan att någonsin ha stannat upp för att tänka efter. Vi får följa en skoningslös resa till hennes barndomshem och hennes egen familj. En berättelse om barndom och moderskap, familje- och parrelationer och om sorger som överförts från en generation till en annan men också om överflödande kärlek. Inläsning på finska.

MediaNr: CA64328

Laila Kinnunen

av Reijo Ikävalko. Gummerus, 2001. Inläst av Anna Rosendahl.

08 tim, 54 min. Talbok.

En biografi över sångerskan Laila Kinnunen (1939-2000), en av de mest lysande stjärnorna på 60-talets finska musikscen. Inkluderar även Lailas dagboksanteckningar från 1994-1997. inläsning på finska.

MediaNr: CA63801

Liekinkantajat

av Ulla-Lena Lundberg. Översatt av Leena Vallisaari. Inläst av Eija Ahvo.

15 tim, 09 min. Talbok.

En berättelse som tar sin utgångspunkt i staden Vasas ödeläggelse 1825. Utifrån tre pars livsöden skildras Finlands folkskola, varigenom tidens stora frågor passerar och diskuteras, likt ett raster för den finska samhällsutvecklingen. I centrum står kvinnorna, som uppbärare av kulturen och läsningen. Ålandsfödda Ulla-Lena Lundberg är flerfaldigt prisbelönad inom flera litterära genrer och fick 2012 Finlandiapriset för romanen Is. Inläsning på finska.

MediaNr: CA63632

Tekijä

av Enni Mustonen. Otava, 2022. Inläst av Erja Manto.

13 tim, 23 min. Talbok.

Sjunde och sista delen i serien som börjar med Paimentyttö. Viena har återvänt till sina rötter i Leppävaara efter många år i Amerika, men var ska hon hitta arbete? En målmedveten kvinna vid namn Armi Ratia har emellertid börjat erövra USA:s enorma marknad med sina bomullsklänningar och där blir Viena en av de energiska kvinnor som bygger upp klädimperiet Marimekko. Avslutning på en historisk serie som täcker första hälften av 1900-talet. Inläsning på finska.

MediaNr: CA64322

Uutta elämää, Jylhäsalmi

av Kirsi Pehkonen. Karisto, 2022. Inläst av Elisa Salo.

10 tim, 47 min. Talbok.

Sjätte delen i serien som börjar med Sydämenasioita Jylhäsalmella. Inker är vikarierande veterinär i sin hemtrakt Jylhäsalmi och njuter av att sommaren närmar sig och att ha den stiliga Eemi som kollega. Försommaren blir dock hektisk och nu går det dessutom ett rykte i byarna om att säkerhetspolisen spanar i trakten. Countryromantikserie med humor, spänning och romantik. Inläsning på finska.

MediaNr: CA63633

Lumo

av Riikka Pulkkinen. Kustannusosakeyhtiö Otava, 2022. Inläst av Fanni Noroila.

10 tim, 42 min. Talbok.

Philippa Laakso, 17 år, påträffas död hemma på tomten. Ingenting tyder på brott och alla som kände flickan säger att hon inte var självdestruktiv. Å andra sidan verkar de berätta helt olika historier om henne. Hon verkar dessutom fortfarande ha ett fast grepp om människorna som fanns omkring henne. Författaren utforskar gränserna för vad som förfalskning och manipulation och den sköra skillnaden mellan kärlek och lek. Inläsning på finska.

MediaNr: CA63794

Saarenmaan valssi

av Kulle Raig. Helsingissä Gummerus, 2002. Inläst av Reijo Pesonen.

07 tim, 26 min. Talbok.

Den estniske opera- och folksångaren Georg Ots (1920-1975) sjöng in sig i finnarnas hjärtan med Saremaa-valsen och är fortfarande den mest kända estländaren i Finland. Kulle Raig nedtecknar ett porträtt av en både populär och priviligierad artist i den slutna sovjetiska kultursfären men ställer också frågor om hur han själv såg på sin position i samhället och i konsten. Inläsning på finska.

MediaNr: CA63634

Maa kuin veri

av Katriina Ranne. Werner Söderström Osakeyhtiö, 2021. Inläst av Helinä Lillqvist.

13 tim, 45 min. Talbok.

En roman om fyra generationer finländare mitt i en regnskog. 1906 lämnar Kaarlos familj Lahtis för att emigrera till Argentina. Hemma patruller gendarmer och arbetarnas försörjning är mager. I stället går drömmarna till andra sidan Atlanten där de ska kunna njuta frukterna av paradis, frihet och välstånd. Deras ättlingar fortsätter dock att vara finländare, trots att de aldrig har varit i Finland. De sliter hårt och lever som om de vore fristående från övriga världen. Inläsning på finska.

MediaNr: CA64330

Palm Beach Finland

av Antti Tuomainen. Like, 2017. Inläst av Ville Tiihonen.

10 tim, 02 min. Talbok.

Det är början av juli i en liten finsk stad och den nya ägaren av badorten får en glimrande idé. Han låter döpa platsen till Palm Beach Finland för att locka turister både från Finland och utlandet. En död man hittas dock i köket i Olivia Koskes arvsvilla, som just har återvänt till staden. Den lokale utredaren från Centralkriminalpolisens undercoverenhet skickas till platsen för att med alla medel ta reda på vad som hänt. En thriller, kärlekshistoria och mörk komedi på samma gång.

MediaNr: CA64327

Marttinansaari

av Maarit Turtiainen. Maarit Turtiainen, 2020. Inläst av Maija-Liisa Ström.

08 tim, 19 min. Talbok.

Kriget trasade sönder Hiljas och Untos liv. När den nya gränsen mot Sovjet drogs, var det tvungna att lämna allt som varit dem kärt. Said kände igen Hiljas och Untos längtan och sorgen över att inte kunna återvända hem. När Hilja och Unto dör, gör Jouko och Said en resa som förändrar deras liv.

MediaNr: CA64329

Syyskirja

av Johanna Venho. Werner Söderström Osakeyhtiö, 2021. Inläst av Tuija Kosonen.

06 tim, 15 min. Talbok.

En konstnärsroman om Tove Jansson. Året är 1991, det råder lågkonjunktur i Finland och oro för den globala uppvärmningen. Den unga ekoaktivisten Maria hamnar på en ö för att träffa 78-åriga Tove Jansson, som precis har gett ut en ny novellsamling. När Maria skriver om Tove öppnar sig ett liv i konsten för henne, med dess inslag av uppror, tröst, äventyr och skratt. Berättelsen rör sig genom flera decennier och beskriver konsekvenserna av de val som varje människa måste bära tyngden av.

MediaNr: CA64331

Eino Grön

av Jarmo. Virmavirta. Tähtikustannus, 1998. Inläst av Reijo Pesonen.

08 tim, 49 min. Talbok.

57 scener ur Eino Gröns liv. Boken berättar om den finske sångare Eino "Eikka" Gröns (född 1939) liv och framgångsrika karriär under loppet av 40 år men här finns också en berättelse om motgångar och personliga svårigheter. Han är mest känd som tangosångare men han har även sjungit finsk schlager, jazz och andliga sånger. Avslutas med ett detaljrikt person- och skivinspelningsregister samt ett antal svart-vita foton. Inläsning på finska.

MediaNr: CA64326

Kolme viestiä

av Panteleimon. Myllylahti Oy, 2022. Inläst av Jarkko Pajunen.

05 tim, 05 min. Talbok.

Tionde delen i serien som börjar med Murha kirkonkylässä. Det är 60-tal i det lilla samhället Koskijärvi i det inre av Finland. En ny bar har invigts och ägaren, en mörk skönhet vid namn Sonja Salminen, gör alla förvånade över att hon har flyttat till byn. Kort efter invigningen hittas en mördad kvinna i den närliggande herrgården, samtidigt som poliskommissarie Elisabet Urhonen får anonyma brev relaterade till brottet. Författaren är metropolit i den finska ortodoxa kyrkan. Inläsning på finska.

MediaNr: CA63635

Şekirê di berîka bawê min de

av Dîlan Şewqî. Avesta, 2021. Inläst av Bedia Sarihan.

05 tim, 16 min. Talbok.

Xane, en kurdisk kvinna, har en långvarig relation med ett väsen som hon har tankeutbyte med, och som även fungerar som en osynlig rådgivare. Hon döljer relationen från sin man Semso, en smugglare som befinner sig på gränsen mellan Syrien och Turkiet. Inläsning på kurdiska.

MediaNr: CA62571

Ulvene fra evighetens skog

av Karl Ove Knausgård. Forlaget Oktober, 2021.

24 tim, 28 min. Talbok.

En fristående fortsättning på Morgonstjärnan då flera karaktärer förekommer i båda romanerna. Den inleds 1986, året för Tjernobylkatastrofen, Challengerolyckan och Palmemordet. En ung man i tjugoårsåldern har precis återvänt hem till huset där han vuxit upp och drömmer en natt om sin döde far. Tidigare okända spår leder alla till Sovjetunionen. Romanens andra del utspelas trettio år senare i Ryssland och följer biologen Alevtina. Inläsning på norska (bokmål).

MediaNr: CA64333

Ayaan daran

av Cabdullaahi Sh. Xuseen. Shabeelle Book Shop, 2021. Inläst av Ikram Hassan.

05 tim, 44 min. Talbok.

Berättelsen bygger på en sann historia om en ung somalisk kvinna i Mogadishu på 1970-talet. Efter att ha blivit gravid utan att vara gift försöker hon flera gånger att begå självmord. När barnet väl är fött börjar hon kämpa för att ge sitt barn ett gott liv. Hon fullföljer sin skolgång och skaffar ett jobb. Detta var ovanligt för den tidens Mogadishu och bidrog till förändring. Författaren lever i Sverige.

MediaNr: CA64285

Project Hail Mary

av Andy Weir. Penguin Books, 2022. Inläst av Jared Brown.

17 tim, 52 min. Talbok.

Ryland är ensam överlevande på det sista desperata uppdraget att försöka rädda jorden. Om han misslyckas innebär det slutet för mänskligheten. Miljontals mil hemifrån, med endast två döda astronauter som medpassagerare, inser Ryland att han måste rädda sig själv, för att kunna rädda världen. Men först måste han ta reda på vem, eller kanske snarare vad, det är som plötsligt gör honom sällskap. Dystopisk science fiction. Inläsning på engelska.

MediaNr: CA63932

Böcker för barn

Crooked kingdom

av Leigh Bardugo. Indigo, 2017. Inläst av Alex Kennan.

22 tim, 18 min. Talbok.

Andra delen i serien som börjar med Six of Crows. Ett gäng sinsemellan olika kriminella genier är ute efter hämnd och ekonomiska vinningar i en myllrande hamnstad inspirerad av holländska storstäder. Kaz Brekker och hans gäng har just överlevt en livsfarlig utmaning. Men istället för belöningen som de blivit lovade, får de slåss för sina liv. Starka krafter kämpar om hemligheten bakom drogen jurda parem, som förstärker magiska förmågor, men till ett mycket högt pris. Inläsning på engelska.

MediaNr: CA63607

Rock war

av Robert Muchamore. Hodder Children's Books, 2018. Inläst av Jared Brown.

07 tim, 22 min. Talbok.

Fjärde och avslutande delen i serien som börjar med The Audition. Den dramatiska finalen är nu nådd i Rockkrigsshowen på TV och de fyra bandmedlemmarna får nu erfara vad kändisskap och framgång verkligen handlar om. Jays bror Theo är redan ung, rik och kändis, men gör det honom lyckligare? Summer behöver ta sin karriär i sina egna händer och Dylan riskerar att få uppleva musikvärlden från en fängelsecells fyra väggar. Allt beror på hur det går med deras spelning. Inläsning på engelska.

MediaNr: CA64004

The three musketeers

av Alan Weissman. Dover Publications, 1994. Inläst av Danielle Blackbird.

02 tim, 34 min. Talbok.

Lättläst bearbetning på engelska. Här får vi följa d'Artagnan från det han blir nära vän med de tre musketörerna, till dess att kardinal Richelieu skickar bud till Mylady för att avslöja drottningens älskare. Med sin tidsfärg, sin rappa dialog och sina spännande förvecklingar kring den oförvägne d'Artagnan och hans kumpaner Athos, Porthos och Aramis är den en klassiker i sin genre. Inläsning på engelska.

MediaNr: CA63446

Zalzalah-ʾi shahr-i bāhūsh'hā

av Marz̤iyah Abbāsī. nordienT, 2020. Inläst av Parvin Mohammadian.

06 tim, 58 min. Talbok.

Berättelsen kretsar kring Siamak, hans familj och deras grannar i kvarteret där de bor. Vardagliga händelser skildras och livet går sin gilla gång tills en jordbävning en dag äger rum. Här blandas fantasi och verklighet och läsaren får se hur ett myrsamhälle agerar efter katastrofen. Myrorna kan prata med varandra och har också en sorts krishantering: arbetsuppgifter fördelas och de överlevande hjälper till att leta efter skadade och saknade. Inläsning på kurdiska.

MediaNr: CA62427