Nya punktskriftsböcker november 2022

Inledning

Listan är uppdelad i 4 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn, Specialproduktioner samt böcker på andra språk än svenska, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur, vilka ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på tredje rubriknivån.

Listan omfattar 79 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

PS: jag älskar dig!

av Cecelia Ahern. Översatt av Johanna Svartström. Bazar, 2004.

11 vol., 1072 s. tryckt punktskrift.

Holly och Gerry lever ett bra liv tillsammans i Dublin. Så händer det som inte får hända, Gerry får cancer och dör efter bara en kort tids sjukdom. Holly sörjer men hittar stöd i de tio brev, ett för varje månad som återstår av året, som hennes man efterlämnat. I breven lotsar han henne genom sorgen och visar hur livet trots allt rymmer både sorg och glädje. Till sist vågar kanske Holly älska igen.

MediaNr: P33768

Dominoeffekten

av Carolina Angelis. Stellar förlag, 2022.

5 vol., 456 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Tunn is. Sverige skakas av oförklarliga strömavbrott, sabotage och datahaverier i samhällsviktiga system. Handlar det verkligen bara om slumpen? Jackie Philipsson håller sig gömd för världen i en hyrd lägenhet i Visby men då hennes chef ber henne leda operation Vit Snö har hon inget val. Den ryska underrättelsetjänsten har en plan där Sverige och Gotland bara är en bricka i spelet om kontrollen av hela Östersjöområdet.

MediaNr: P33803

En dag i öknen

av Anna Axfors. Ellerströms, 2022.

3 vol., 244 s. tryckt punktskrift.

I sin andra roman skildrar författaren den omtumlande processen hos en kvinna att bli havande och att föda ett barn. I korta stycken diskuterar hon vad det är att vara människa och mor men också bristen på litteratur som på ett ingående sätt beskriver detta. Det gör hon på ett språk som gränsar till poesin och som innehåller både starka bilder och humoristiska formuleringar. Anna Axford debuterade 2016 med romanen Kärleksbrevet.

MediaNr: P33754

Flickan som var jag

av Hannah Beckerman. Översatt av Helen Ljungmark. Piratförlaget, 2022.

8 vol., 712 s. tryckt punktskrift.

Ett brittiskt familjedrama om Nell, som alltid gått med ett traumatiskt minne som hon försökt att förtränga. När hennes far ligger på dödsbädden säger han emellertid något som får henne att börja komma ihåg igen. Frågan är om någon någonsin kommer att kunna förstå eller förlåta vad hon gjorde. En känsloundersökande roman som växlar mellan nutid och dåtid med ett anslag av en thriller där läsaren hålls i ovisshet in i det sista.

MediaNr: P33841

Ensamt vittne

av Lisa Bjerre. Piratförlaget, 2021.

10 vol., 974 s. tryckt punktskrift.

Trettonårige Eddie spelar tv-spel hemma när två beväpnade män stormar in. Hans bror Alex flyr via balkongen samtidigt som Alex fästmö skjuts ihjäl framför ögonen på Eddie. Poliserna Lina och Jack är först på plats och det visar sig att Alex är en ökänd gängledare. Skjutningen är bara början på en spiral av ökande våld. Eddie är den ende som sett mördarna och slits mellan lojaliteten till sin bror och rädslan av att bli nästa offer om han vittnar.

MediaNr: P33816

Andromeda

av Therese Bohman. Norstedts, 2022.

4 vol., 380 s. tryckt punktskrift.

En ung kvinna kommer till förlaget Rydéns i Stockholm som praktikant men blir kvar under många år och får ett allt större ansvar. Allt under överinseende av Gunnar, den litteräre chefen som står bakom förlagets finaste utgivning, den som publiceras under namnet Andromeda. Med åren växer deras arbetsrelation till något som de båda har svårt att definiera. Kanske handlar det om ömsesidigt förtroende? Eller handlar det i själva verket om något annat?.

MediaNr: P33766

Ditt hjärta är mitt

av Lana Brunell. Dibb förlag, 2020.

6 vol., 564 s. tryckt punktskrift.

Nina Malm har flyttat från Stockholm till sin hemstad Motala. Hon kombinerar jobbet som polis med att stå på scenen och sjunga. I samband med Vätternrundan hittas en ung kvinna mördad. Nu kastas Nina in i en mordutredning som hotar cykeltävlingen och samtidigt ställs hon inför ett privat dilemma. Hennes syster Danny är journalist på P4 Östergötland och beslutar sig för att granska polisens utredningsarbete. Syskonrelationen sätts på prov.

MediaNr: P33832

Den häpnadsväckande historien om Georg von Ingenting

av Cilla Börjlind. Norstedts, 2022.

10 vol., 902 s. tryckt punktskrift.

Den lilla byn Skuggsidan ligger djupt in i en havsvik dit solen bara når vart femte år. En dag dyker en främling upp. Han kallar sig Georg von Ingenting och har speciella förmågor som förbryllar alla och får dem att berätta allt de någonsin försökt att gömma eller glömma. På en stor byfest utför Georg von Ingenting ett sista häpnadsväckande trolleritrick som lämnar publiken förstummad. Underfundig skröna med egensinniga karaktärer.

MediaNr: P33765

Fyllda hjärtan & frusna tassar

av Melissa Daley. Översatt av Ingmar Wennerberg. Historiska media, 2022.

6 vol., 562 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien Kattcaféet som börjar med Varma scones och vilsna katter. Debbie har ett kattcafé i den idylliska byn Stourton-on-the-Hill. Där bor katten Molly med sina kattungar. När Debbies syster Linda flyttar in med sin hund Beau oroar sig Molly över sin familjs trygghet. Dessutom inkräktar en främmande katt på hennes revir. Det behövs ett äkta julmirakel för att lösa det här.

MediaNr: P33802

Omständigheter

av Annie Ernaux. Översatt av Maria Björkman. Norstedts, 2022.

2 vol., 166 s. tryckt punktskrift.

Omständigheter är en självbiografisk roman som tar upp en händelse som präglat författarens liv sedan dess. Som 23-årig litteraturstudent på 1960-talet blir hon ofrivilligt gravid och hon beslutar sig i största hemlighet för att göra en abort, vilken så när kostar henne livet. Hon befann sig vid denna tid i en fas där hon försökte ta sig ur sin arbetarklassmiljö och händelsen blir därför som en spegel av det ojämlika och ojämnställda samhälle som då rådde - och som hotar att komma tillbaka.

MediaNr: P33733

Slugger

av Torbjörn Flygt. Polaris, 2022.

14 vol., 1384 s. tryckt punktskrift.

Tredje fristående delen som inleds med Underdog. Johan Kraft är nu en etablerad familjerättsjurist med egen byrå som närmar sig 60 och ser tillbaka på det liv som blev och kunde ha blivit. Romanen utspelar sig under tre dagar kring midsommar men berättas i återblickar och funderingar kring systerns sjukdom och död, den trassliga relationen till sonen och om samhället och samtiden i stort.

MediaNr: P33676

Flyktdjur

av Inger Frimansson. Louise Bäckelin förlag, 2022.

9 vol., 824 s. tryckt punktskrift.

När Etel föddes försvann hennes pappa. Ryktet säger att han emigrerade till Amerika. Faderns yngre bror Johan får ta ansvar för Etel och hennes mamma. På släktgården finns hästar som Etel älskar och hon gör sitt bästa för att Johan ska bli nöjd med henne. När Etel blir djupt förälskad i Karl väljer hon att flytta och leva ihop med honom, trots att Johan gör allt för att förhindra det. Uppväxtskildring, familjedrama och psykologisk thriller.

MediaNr: P33689

Tid för barmhärtighet

av John Grisham. Översatt av Kjell Waltman. Albert Bonniers förlag, 2022.

17 vol., 1604 s. tryckt punktskrift.

Fristående fortsättning i serien med titlarna Juryn och Mullbärsträdets skugga. Drew är en strulig tonåring som alltför många gånger sett sin mamma bli misshandlad sin pojkvän vicesheriffen Stuart. En dag orkar han inte längre utan skjuter ihjäl Stuart. En komplicerad rättegång tar vid där det blir tydligt hur poliskåren tenderar att hålla de sina om ryggen. Jake Brigance får ta sig an fallet och frågan är om juryn kan se på händelsen på ett annat sätt?

MediaNr: P33857

Fine de Claire

av Daniel Gustafsson. Nirstedt/litteratur, 2022.

5 vol., 428 s. tryckt punktskrift.

Hon – är en geolog i medelåldern som kör i en bil söderut, för att lämna sitt förflutna bakom sig. Målet avslöjas först i slutet men ostronodlingar – i Frankrike - är någonting hon trängtar efter. På vägen får läsaren möta autostrador och motell samt tillfälliga möten som utstrålar både ensamhet och frihet. Parallellt med berättelsen skildras en annan resa på 1800-talet med en ung man som fraktar ostron från Portugal till franska västkusten. Författaren debuterade 2019 med romanen Odenplan.

MediaNr: P33721

Om bara

av Vigdis Hjorth. Översatt av Jens Hjälte. Natur & Kultur, 2022.

7 vol., 694 s. tryckt punktskrift.

Om besatt kärlek och dess sköra gräns till galenskap. Dramatikern och småbarnsmamman Ida Heier har mött den hon tror är hennes livs kärlek, en tio år äldre man som är gift och har barn. Hon skiljer sig för att kunna bli hans och efter några år skiljer även han sig. Nu kan de äntligen få varandra men deras kärlek blir bara alltmer gränslös och vild, likt en dans mot mörker. Tidningen Dagbladets läsare utsåg den 2006 till en av de viktigaste norska romanerna de senaste 25 åren.

MediaNr: P33780

Det slutar med oss

av Colleen Hoover. Översatt av Christina Mansicka. Lovereads, 2018.

10 vol., 908 s. tryckt punktskrift.

Första delen i serien om Lily Bloom och hennes väg från en torftig barndom till ett kärleksfyllt liv. Hon flyttar som ung till Boston där hon träffar neurokirurgen Ryle och blir blixtförälskad. Kärlekslyckan förvänds dock när den karismatiske och – kommer det att visa sig – kontrollerande läkaren Ryle förvandlar hennes liv till ett kaos av passionerad kärlek, rädsla och svartsjuka. En ambitiös feelgoodroman om ett svårt men angeläget ämne.

MediaNr: P33845

Det börjar med oss

av Colleen Hoover. Översatt av Olga Falk. Lovereads, 2022.

8 vol., 704 s. tryckt punktskrift.

Andra delen i serien som börjar med Det slutar med oss. Uppföljaren till författarens förra roman tar sin början ett år efter Lilys uppslitande skilsmässa med Ryle. Mitt i vardagslivet med bebis och arbete i blomsterhandel dyker ungdomskärleken Atlas upp vilket leder till stormig romans. I bakgrunden finns även hennes kontrollerande exmake och Atlas rörande lillebror, allt till bakgrunden av mondäna Bostonmiljöer.

MediaNr: P33846

Minnen av honom

av Colleen Hoover. Översatt av Ida Ingman. Modernista, 2022.

9 vol., 854 s. tryckt punktskrift.

Kenna har avtjänat ett femårigt fängelsestraff, för ett brott som var ett tragiskt misstag. Hon återvänder till sin gamla hemstad, fast besluten att få ordning på sitt liv och framför allt för att återfå kontakten med sin dotter. Hennes familj är dock avogt inställd till henne och gör allt för att hålla henne utanför sitt dotters liv. Endast barägaren Ledger Wood håller en dörr öppen för henne. En psykologisk thriller som diskuterar försoning och skuldfrågor.

MediaNr: P33782

Spindeln

av Lars Kepler. Albert Bonniers förlag, 2022.

13 vol., 1276 s. tryckt punktskrift.

Del 9 i serien som börja med Hypnotisören. För tre år sedan fick Saga Bauer ett vykort med en hotfull text om en pistol med nio vita kulor – varav en väntar på Joona Linna. Hon visade kortet för Joona, men tiden gick och hotet bleknade som en meningslös provokation. Fram till nu. En säck med en nästan fullständigt upplöst kropp hittas fastsurrad i ett träd i Kapellskär. På mordplatsen återfinns en mjölkvit patronhylsa.

MediaNr: P33759

Biografi över en klänning

av Jamaica Kincaid. Översatt av Gun-Britt Sundström. Novellix, 2021.

1 vol., 56 s. tryckt punktskrift.

Denna historia kretsar kring relationen mellan mor och dotter. Det är en vuxen kvinnas betraktelse av sin mamma och sig själv som tvååring. Genom historien om en gul klännings tillblivelse tecknas bilden av en avgudad mor, som på samma gång är självuppoffrande och svår att nå.

MediaNr: P33401

Skuld

av Niklas Krog. Historiska Media, 2022.

8 vol., 712 s. tryckt punktskrift.

År 1291 är korsfararriket på väg mot undergång. De kristnas sista fäste, staden Akko, hotas. Då anländer Orm Junger, en yngling från ett land långt i norr. Han möter Richard, en ärrad krigare och adelskvinnan Isabella, instängd i ett tvångsäktenskap med en man hon avskyr. Alla tre plågas de av minnen och skuldkänslor från det förflutna. Medan striderna om staden rasar flätas deras öden samman. Historisk roman om krig, kärlek och skuldkänslor.

MediaNr: P33835

Vingar av lakan

av Sirpa Kähkönen. Översatt av Mattias Huss. Lind & Co, 2022.

11 vol., 1006 s. tryckt punktskrift.

Fjärde delen i serien som börjar med Brudar i svart. En kollektivroman om ett enda dygn under fortsättningskriget, 1:a juli 1941, där får möta olika personer i deras vardagsbestyr. Sovjetiska bombplan är på väg och stadsbornas vardag handlar mest om ransoneringar, evakueringar och nattliga bomblarm. Vi möter de tidigare böckernas huvudperson, arbetarkvinnan Anna, men också många andra människoöden vars liv flätas in i varandra. En roman om nöd och vänskap.

MediaNr: P33862

Törnrosens triumf

av Anna Laestadius Larsson. Piratförlaget, 2022.

6 vol., 594 s. tryckt punktskrift.

Författaren fortsätter sin fristående historiska romanserie med kvinnliga huvudpersoner. I denna möter vi den förhoppningsfulla unga guvernanten Sophie Sager, som 1848 precis har anlänt till Stockholm. Hon har kommit dit för att lära sig sömmerskeyrket men ödets vägar leder i stället till sexuellt utnyttjande och fattigdom. Hon inleder dock så småningom en karriär som författare och kvinnokämpe och emigrerar till Amerika där hon ändar sina dagar i New York 1901.

MediaNr: P33839

Mr Ett

av Jens Lapidus. Albert Bonniers förlag, 2022.

12 vol., 1154 s. tryckt punktskrift.

Fjärde delen i serien som börjar med VIP-rummet. Mr Ett är trött på att vara nummer ett i gangstergänget och vill bryta sig loss från sin kriminella livsstil genom att sälja sitt fastighetsimperium. Den hänsynslöse Kerim, känd som Storebrorsan, står och väntar på sin tur medan polisen Gabriel försöker sig på ett dubbelspel med honom, i förhoppning om att rensa Stockholms gator. Ett spel mellan den undre världen och den fernissapolerade medelklassen, förenade av gemensamma intressen.

MediaNr: P33848

En lyckligare tid

av Claire Lombardo. Översatt av Anna Strandberg. Bazar förlag, 2022.

17 vol., 1684 s. tryckt punktskrift.

Författaren skildrar fyra decennier i Chicago-familjen Sorensons liv. Tyngdpunkten utgörs av Marilyn och David och och deras relation till sina fyra döttrar. Samtidigt som deras kärlek till varandra ses som en förebild för omvärlden är den en belastning för döttrarna, som många gånger känt sig utestängda från dem. Relationen blir som ett ouppnåeligt ideal i deras egna trassliga relationer. En berättelse om kärlek och lojalitet och dess komplexa väv. Debutroman.

MediaNr: P33773

Blicken inifrån mörkret

av Lotta Lundh. Lind & Co, 2022.

9 vol., 890 s. tryckt punktskrift.

Fem poliser i Karlstad, av olika anledningar omplacerade och förvisade till källarvåningen, får där pyssla med så kallade ”cold cases”, det vill säga ouppklarade historiska fall. I 65 korta kapitel beskrivs hur en disparat polisgrupp svetsas samman av att studera ett antal makabra mord, utförda av två sadistiska mördare som dessutom får berätta om hur de går till väga och varför. En psykologisk thriller berättad med dramatisk intensitet.

MediaNr: P33849

Gamen

av Olle Lönnaeus. Bokfabriken, 2021.

9 vol., 876 s. tryckt punktskrift.

Elitsoldaten Simon får ett hemligt uppdrag: sök upp den svenske IS-jihadisten Gamen och döda honom. I Syrien går allt åt helvete, och Simon får djupa sår i kropp och själ. Ett år senare får Simon syn på Gamen hemma i Sverige. Eller såg han i syne? Majoren, som Simon litat blint på, hävdar bestämt att Simon misstagit sig och att Gamen är död. Simon inleder ett febrilt sökande efter sanningen samtidigt som Sverige hotas av en terrorattack.

MediaNr: P33771

Vakthundarna

av Olle Lönnaeus. Bokfabriken, 2022.

9 vol., 838 s. tryckt punktskrift.

Andra fristående delen i serien som börjar med Gamen. Den förre elitsoldaten Simon Olsson har dragit sig tillbaka till östra Skåne, där han tampas med sina demoner från krigstiden i Afghanistan – och inte minst från minnet av journalisten Miriams självmord. Så småningom blir han kontaktad av en rutinerad kriminalare som har information om självmordet. Spåren leder till en hemlig sammanslutning av patrioter som har utsett sig själva till nationens väktare.

MediaNr: P33772

Minnen av infraröd

av Iman Mohammed. Norstedts, 2022.

1 vol., 74 s. tryckt punktskrift.

Bokens teman är förlust, våld, fäder och mödrar. Skymtar gör också gud och kriget, döden och barndomen. Dikterna skildrar en vardag där förlust och våld läcker in i det förväntat trygga och förvränger verkligheten och minnet. Diktsamling.

MediaNr: P33776

Föda åt min hämnd

av Bengt Ohlsson. Albert Bonniers förlag, 2022.

5 vol., 442 s. tryckt punktskrift.

I september 1940 rasar slaget om Storbritannien för fullt. Mitt i detta finns den tyske stridspiloten Sebastian. Vardagen präglas av oro och sömnlöshet och tankarna på fästmön Anna. Det enda som kan döva är droger. Så havererar han över Engelska kanalen och förs till ett sjukhus i Lille. Något som får avgörande konsekvenser. Skildring av andra världskriget utifrån ett enskilt levnadsöde.

MediaNr: P33810

Skuggläge

av Kristina Ohlsson. Forum, 2022.

12 vol., 1182 s. tryckt punktskrift.

Tredje delen i serien som börjar med Stormvakt. Kriminalinspektören Maria Martinsson och hennes sambo, second hand-föreståndaren August Strindberg, dras in i ett dödfall när dimman, mitt under en strålande sommardag har dragit in över västkustsamhället Hovenäset. Händelsen leder dem bak i tiden till den traumatiska sommaren 1989 då Lydia Boman brutalt mördades. En berättelse med ett rikt persongalleri och målande miljöbeskrivningar.

MediaNr: P33814

100 procent

av Anders Roslund. Albert Bonniers förlag, 2022.

9 vol., 840 s. tryckt punktskrift.

Sjunde fristående delen i serien om som börjar med Tre sekunder. Ewert Grens ligger på sjukhus efter ett misslyckat självmordsförsök. Han lever men hans liv är i ruiner. Han vill inget hellre än att återgå i tjänst. När en kropp hittas tömd på blod, en annan krossad ben för ben och en tredje sönderbränd med olika vätskor verkar det som Sverige har fått sin första riktiga seriemördare och inget kan hålla honom borta från utredningen.

MediaNr: P33817

Ett bättre djur

av Eric Rosén. Weyler, 2022.

4 vol., 376 s. tryckt punktskrift.

Marcus är en kakelsättare med fru, dotter och katt, boende i en förort. Hans tillvaro kommer att rubbas när han fru dör i cancer, efter en medicinsk felbehandling. Hans sökande efter upprättelse skildras smärtsamt och melankoliskt av författaren, när huvudpersonen försöker kriga mot en banal och dyster omvärld med en utgång som på förhand verkar given. Romandebut.

MediaNr: P33789

Konsterna

av Elin Ruuth. Nirstedt/litteratur, 2022.

2 vol., 196 s. tryckt punktskrift.

En historia som tilldrar sig vid sekelskiftet 1900 där det gifta konstnärsparet Dagmar och Vilhelm Dreyer befinner sig i en lantlig idyll utanför Gränna. Det vankas midsommar och paret bereder sig för att anordna en stor fest med såväl vänner, kollegor som rivaler. Under den sekelskiftesvackra ytan gnager dock en känsla av frustration hos de båda. Dagmar, som kvinnan av de båda, får ständigt underställa sig sin make vad gäller sina konstnärsdrömmar och Vilhelm vill skapa något stort.

MediaNr: P33774

Hela världens tårar

av Jan-Philipp Sendker. Översatt av Christine Bredenkamp. Modernista, 2022.

7 vol., 628 s. tryckt punktskrift.

En berättelse om 18-åriga Niri och hans familj som är papperslösa flyktingar i Burma och arbetar som tjänstefolk hos en rik familj. Plötsligt drabbas landet av pandemin, varvid de förlorar sina arbeten och hamnar i ett läger för illegala invandrare. Niri är som god buddhist van vid att foga sig i sitt öde men nu bryter han mot regler och tabun för att kunna hjälpa sin familj. En modern Robin Hood-historia som i sig också innehåller etiska och existentiella frågeställningar.

MediaNr: P33834

Hon som hade allt

av Malou von Sivers. Norstedts, 2022.

7 vol., 644 s. tryckt punktskrift.

På ytan är de den perfekta familjen i ett idylliskt villaområde. När den äldsta dottern hittas död efter att ha levt som hemlös på Stockholms gator är det inget det inte talas om, varken i familjen eller med utomstående. Några år senare försöker hennes yngre syster att förstå vad som egentligen hände. Hemligheter och lögner kommer fram och öppnar de oläkta såren. Men kanske är det enda vägen till försoning.

MediaNr: P33760

Härkomst

av Saša Stanišić. Översatt av Christine Bredenkamp. Bokförlaget Tranan, 2022.

8 vol., 746 s. tryckt punktskrift.

Författaren, son till en bosnisk mor och en serbisk far, flydde till Tyskland från krigets Balkan 1992. I romanen berättar han om detta och om sina försök att hitta sina egna rötter. Han minns sin barndom under tiden mellan Tito och Milosovic men inser också att minnena är opålitliga och har en tendens att både suddas ut och anta nya former. I slutdelen av romanen får läsaren själv delta och välja hur romanen ska sluta efter eget tycke.

MediaNr: P33755

Dröm, baby, dröm

av Jenny Tunedal. Wahlström & Widstrand, 2022.

2 vol., 182 s. tryckt punktskrift.

Vad är det stoff som sorgen vävs av? Poesi som rymmer kärleken, döden, längtan men också språket, molnen, husdjuren och den oändliga barndomen. Genom direkta iakttagelser och reflektioner kommer frågorna och tankarna i flöden om en obotlig sorg som aldrig tar slut. Diktsamling.

MediaNr: P33775

Polisen som vägrade ge upp

av Gösta Unefäldt. Carlsson, 1984.

8 vol., 728 s. tryckt punktskrift.

En medelålders lantbrukarhustru är försvunnen. I sökandet efter henne blottläggs spänningar och skamliga hemligheter. Strömstads gemytlige polischef Gustav Jörgensson och hans medarbetare mobiliserar alla krafter. En hemlighetsfull ungkarl och bonde, en stripteasedansös och älskarinna, en häftig bilbrand och en undersökande resa till Mykonos är andra ingredienser i denna kriminalroman.

MediaNr: P33746

Polisen och domarmordet

av Gösta Unefäldt. Carlsson, 1989.

8 vol., 790 s. tryckt punktskrift.

En lagman vid Strömstads tingsrätt blir mördad. Som snart pensionerad lagman har han hunnit skaffa sig åtskilliga fiender under årens lopp, men tecken tyder på att den mördade inte varit fullt så otadlig som han gett sken av. Det visar sig att fler personer haft anledning att önska livet ur lagmannen än de som ansett sig orättvist dömda...

MediaNr: P33747

De förlorade ordens bok

av Pip Williams. Översatt av Annika Sundberg. Historiska media, 2022.

11 vol., 1080 s. tryckt punktskrift.

Esme växer upp i början av 1900-talet. Fadern arbetar med Oxfords ordbok över det engelska språket. Under ett arbetsbord väcks Esmes fascination för ord och dess betydelse. Hon ser att hennes möjligheter som flicka är begränsade och att ord som definierar kvinnor och deras liv ofta förbises eller nedvärderas. För att ge röst åt kvinnorna sammanställer hon en egen ordbok. Samtidigt fortsätter livet och första världskriget bryter ut. Historisk roman.

MediaNr: P33813

Facklitteratur

Lyrikvännen

av Anna Lundvik. Lund, 2022.

2 vol., 192 s. tryckt punktskrift.

Lyrikvännen 2022:2 innehåller dikter, texter och kritik.

MediaNr: P33384

Mina krig

av Carl Bildt. Albert Bonniers förlag, 2022.

18 vol., 1744 s. tryckt punktskrift.

Carl Bildt, 1949- , var statsminister 1991-94, ordförande i Moderata samlingspartiet 1986-99 och utrikesminister 2006-14 och han har haft flera EU- och FN-uppdrag. Han skriver om sina möten och förhandlingar från Narva till Timbuktu, men framför allt om Rysslands försök att med kriser och krig vrida tillbaka klockan i Ukraina och Georgien.

MediaNr: P33758

Europas mödrar

av Karin Bojs. Albert Bonniers förlag, 2022.

7 vol., 670 s. tryckt punktskrift.

Mycket har hänt inom forskningen kring människans historia på kort tid. Sedan Karin Bojs tidigare böcker utkom 2015 & 2016 har man med DNA-teknikens hjälp kunnat ta reda på åtskilligt nytt. Här skildras framför allt kvinnornas vandringsvägar och könsrollernas betydelse. Med hjälp av gener och tiotusentals år gamla kvinnofigurer lägger hon ett pussel som gör våra anmödrar levande. Boken kompletteras med en omfattande källförteckning. Författaren fick Augustpriset för Min europeiska familj 2016.

MediaNr: P33781

Du vet ingenting om mig

av Kikki Danielsson. Bazar förlag, 2022.

6 vol., 506 s. tryckt punktskrift.

Kikki Danielssons liv och karriär med en liten hjälp från hennes vän Sören ”Sulo” Karlsson, musiker och låtskrivare som har haft ett mångårigt samarbete med henne. Sveriges ”countrydrottning” får berätta naket men utan självömkan om en inte helt okomplicerad barndom, om musikaliska framgångar och bakslag samt om sin långa sjukdom. Framför allt handlar boken om ett liv i musikens tjänst som nu blir dokumenterat för fans och alla intresserade.

MediaNr: P33770

Kanske jude

av Lena Glaser. Albert Bonniers förlag, 2022.

4 vol., 366 s. tryckt punktskrift.

Strax innan andra världskrigets utbrott kommer en judisk pojke ensam till en kibbutz utanför Falun. Hans familj dödas i Förintelsen och han stannar i Sverige. Han pratar sällan om sin uppväxt eller om judiska sedvänjor. Långt senare träffar hans dotter en överlevare i samma ålder som fadern. Hennes berättelser om uppväxten och kriget. Det blir en berättelse om två krigsdrabbade ungdomar och om sorg, förluster, överlevnad och judisk identitet.

MediaNr: P33815

Kriget mot kroppen

av Erik Hemmingsson. Bonnier fakta, 2022.

7 vol., 654 s. tryckt punktskrift.

Varför betraktas många människor som i grunden är friska ändå som sjuka på grund av sin vikt? Enligt författarna finns det två synsätt. Det ena är fyllt av fördomar, viktmobbing och psykisk ohälsa medan det andra, mer moderna synsättet, fokuserar på hälsa, helhet och individuella förutsättningar. Med en personlig utgångspunkt och ett antal återkommande vittnesmål försöker man skriva om vårt laddade förhållande till kroppen i en nykter och diskussionsväckande ton.

MediaNr: P33856

Guldkorn

av Bodil Jönsson. Brombergs, 2022.

3 vol., 282 s. tryckt punktskrift.

90 korta texter om människan, tiden och livet, som till stor del kommer från böckerna Guld (2006) och Silver (2014). En fjärdedel är nyskrivet. Det är reflektioner och funderingar kring det mesta i livet, strukturerade utifrån rubrikerna: Tiden, Barnen, Pandemin, Processerna, Stressen, Hälsan, Helheterna, Stämningarna, Åldrandet, Kunskaperna, Det existentiella och Framtiden. Bodil Jönsson, 1942- , fysiker, forskare och författare.

MediaNr: P33715

Kläda blodig skjorta

av Maja Larsson. Natur & Kultur, 2022.

11 vol., 1040 s. tryckt punktskrift.

Historisk framställning om svenskt barnafödande under 150 år. Berättelsen vävs samman genom vittnesmål som spänner från 1800-talets hemförlossningar till dagens storsjukhus, via förlossningshem, livsfarliga kejsarsnitt och barnlöshetsbehandlingar. På 1940-talet blev Sverige det första landet i världen där fler kvinnor valde att föda på sjukhus än hemma. Hur blev det så? Och varför har en del kvinnor alltid längtat hem igen?.

MediaNr: P33777

Riddar Kasus hjärta och andra sagor om grammatik

av Sara Lövestam. Piratförlaget, 2019.

2 vol., 150 s. tryckt punktskrift.

Författaren, en språkvetare och före detta sfi-lärare med ett flertal tidigare publikationer, berättar i denna ”sagobok” om ett antal grammatiska figurer, däribland doktor Objekt och herr Satsadverbial. Varje saga avslutas med att ett exemplifierat grammatiskt problem förklaras och diskuteras. Språkliga teman som substantiv och pronomen, positionsschemat och interjektioner blir alla med humor visualiserade i sagans form. En bok som vänder sig mer till språkintresserade än till barn.

MediaNr: P33769

Finna bönen som redan finns

av Martin Modéus. Verbum, 2020.

6 vol., 574 s. tryckt punktskrift.

Med utgångspunkt från den sekulariserade människans liv idag, med betydligt mindre utrymme för den traditionella bönen försöker författaren, som är biskop i Linköpings stift, att diskutera hur man kan ha en modernare relation till Gud. I 47 relativt korta kapitel ger han bland annat praktiska råd, där lyssnande, seende, lekfullhet, urskiljning och verklighetsflykt är några av temana. En tankebok som kan användas för individuell reflektion, samtalsunderlag eller både ock.

MediaNr: P33808

Skrivtolkning

av Ulf Norberg. Södertörns folkhögskola, 2022.

6 vol., 550 s. tryckt punktskrift.

I rapporten ges presentationer och diskussioner av ett flertal aspekter av skrivtolkning, bland annat tolketik, distanstolkning, svensk skrivtolknings historia, monologtolkning, tolkning av samtalssituationer, arbetsprocesser, utrustning och aktuella utvecklingstendenser. Rapporten är den första i sitt slag i Sverige och även internationellt sett. Den vill inspirera till forskning, debatt och utveckling av skrivtolkning och vänder sig till forskare, skrivtolkar, skrivtolkstuderande och skrivtolkanvändare, men även till arrangörer av evenemang, statliga myndigheter och intresseorganisationer, samt till alla med intresse för frågor om tillgänglighet.

MediaNr: P33739

Neandertalmänniskan

av Svante Pääbo. Översatt av Elin Isberg. Fri Tanke, 2014.

9 vol., 894 s. tryckt punktskrift.

Biologen och evolutionsgenetikern Svante Pääbo tar oss med på en resa på jakt efter urgammalt DNA. Det börjar med undersökningar av fornegyptiska mumier i Uppsala och leder till ett internationellt forskningsprojekt som rekonstruerar neandertalarnas hela arvsmassa och visar att de blandade sig med nutida människors föregångare innan de dog ut för ungefär 30000 år sedan. Längs med vägen upptäcker han också en tidigare utdöd människoform i Sibirien.

MediaNr: P33732

Mönstersamhället

av Anneli Rogeman. Natur & Kultur, 2021.

5 vol., 494 s. tryckt punktskrift.

1924 hittades guld i skogarna utanför det som idag är Boliden i Västerbottens inland. En gruvindustri byggdes upp och ett samhälle. Författaren växte upp i Boliden, hennes pappa blev chef i gruvbolaget. I boken skildras hur samhället skapades, hur det delades upp i klasser och hur det formade människorna som levde och växte upp där. Och om vad som hände när guldet tog slut och nya mönster växte fram.

MediaNr: P33102

Hundstund

av Kerstin Uvnäs Moberg. Natur & Kultur, 2022.

4 vol., 368 s. tryckt punktskrift.

Hundstund handlar om hunden som husdjur och sällskap och dess betydelse för att få människor att må bra. Oxytocin är ett hormon som har en lång rad positiva effekter på människan och som frigörs i våra hjärnor i samvaron med hundar. Läkaren Kerstin Uvnäs Moberg redogör för detta hormons påverkan på våra kroppar, hur det minskar stress och dämpar aggression men även ökar vår förmåga att socialisera och närma oss andra individer. En lättillgänglig bok i populärvetenskaplig anda.

MediaNr: P33783

Närhetens hormon

av Kerstin Uvnäs Moberg. Natur & Kultur, 2009.

6 vol., 542 s. tryckt punktskrift.

Författaren, som är professor i fysiologi, ger här ett fysiologiskt perspektiv på närhet och relationer. Närhetens hormon, oxytocin, ger välbefinnande och lugn men har en ännu större och mer komplex roll - det skapar och förstärker relationer livet igenom. Utifrån aktuell forskning beskrivs betydelsen av oxytocin för anknytning mellan barn och föräldrar, för kärleks- och vänskapsrelationer och för att öka tilliten i samhället.

MediaNr: P33784

Säg inget till mamma

av Tomas Omar al-Jeddahwi. Albert Bonniers förlag, 2022.

7 vol., 682 s. tryckt punktskrift.

En självbiografisk uppväxtskildring från en trasslig barndom i 1970- och 80-talets Stockholm. Inleds vid mammans dödsbädd och berättas genom minnesfragment och nedslag i ögonblicksbilder. Uppväxten präglas av en oberäknelig pappa vars mantra är: Säg inget till mamma. Det skapar en händelserik men utsatt och osäker tillvaro. I stället söker pojken sin tillhörighet och sina förebilder på andra ställen som graffitikonstnär och AIK-supporter.

MediaNr: P33807

Böcker för barn

Skönlitteratur

Piraterna och vinterjakten

av Sara Berg. Olika förlag, 2017.

1 vol., 28 s. tryckt punktskrift.

Fristående delen i serien som börjar med Piraterna och regnbågsskatten. På rimmad vers berättas om ett gäng kvinnliga pirater som är på uppdrag att ta reda på varför istapparna smälter i decembervädret. Ett normkritiskt äventyr med Ragnhild Rysare som Pippi Långstrumplik ledare. Illustrerad av Marie Poll. För åldern 3-6 år.

MediaNr: P33236

En farlig vänskap

av Kevin Brooks. Översatt av Maria Fröberg. Argasso, 2022.

2 vol., 104 s. tryckt punktskrift.

Halva nian har redan gått när Dean stormar in i Jacks liv. Dean är våldsam och oberäknelig, men han är också spännande, och snart har Dean och Jack blivit bästa vänner. De har samma intressen, Jack kan hantera Deans humörskiftningar och när sommaren kommer ger de sig ut på en resa tillsammans. En resa som kommer att förändra båda deras liv för alltid. Ungdomsbok om uppror, utanförskap och intensiv vänskap.

MediaNr: P33743

Rädda träden!

av Helena Bross. Bonnier Carlsen, 2022.

1 vol., 28 s. tryckt punktskrift.

26:e delen i lättlästserien om klass 1b som börjar med Spöket i skolan. Melker har satt upp en fågelholk i träden på skolgården, som en dag hotas av två män som märker upp dem för att skapa utrymme för en parkeringsplats. Barnen i klassen blir både arga och ledsna men bestämmer sig till slut för att protestera. En text på korta rader med mycket dialog varvas med illustrationer av Christel Rönn.

MediaNr: P33796

Rädda hunden

av Pia Hagmar. B. Wahlströms, 2022.

2 vol., 192 s. tryckt punktskrift.

Maggot är en ensam pojke som inte tycker att han duger till någonting. Molly känner likadant, hon pratar för mycket och är inte alls så söt som hennes mamma tycker att hon borde vara. Men när Maggot och Molly träffas blir de starka. Tillsammans vågar de. Som när hunden Zack behöver hjälp. Självklart vill Maggot och Molly rädda hunden. Men det uppdraget blir farligare än vad de någonsin trott. Del 1 i serien Maggot & Molly. Kapitelbok, 6-9 år.

MediaNr: P33744

Pappas hemliga dejt!

av Thomas Halling. Hegas, 2021.

1 vol., 50 s. tryckt punktskrift.

Fjärde delen i serien som börjar med Byte på söndag. I serien som försöker beskriva vardagen för en tjej med skilda föräldrar handlar det den här gången om hennes pappa och hans kärleksliv. En dag märker hon att han är lite extra nervös och det visar sig att han ska gå på dejt. När hon senare följer efter honom upptäcker hon att hans dejt är en man! En skildring på lättläst språk men utan att göra avkall på komplexa känslor. Med illustrationer av Johanna Arpianen.

MediaNr: P33757

Snömonstret

av Anna Hansson. Beta pedagog, 2022.

1 vol., 50 s. tryckt punktskrift.

18:e delen i serien som börjar med Halloweenfesten. På Monsterhotellet jobbar Ulv och Ylva i receptionen och pappa Leif är chef. Man väntar på två gäster, en tidningsreporter och Snömonstret. Tyvärr blandar man ihop gästerna så att reportern fick tillbringa natten i källarens kallaste rum som ju var ägnat för för den andra gästen. Farmorspöket finns emellertid där och lyckas reda upp allting.

MediaNr: P33779

Legenden om julen

av Eva Hildén. B. Wahlströms, 2022.

4 vol., 360 s. tryckt punktskrift.

En oväntad julsaga om en tid där julfirandet förbjöds för länge sen och där barnen utfodras med näringspiller, bor på internat och får undervisning via skärmar. Men även i detta övervakningssamhälle av år 2412 kan under ske. Jag-berättaren Silje får en dag i sin klass uppvisat en bok som handlar om julens traditioner. Någonting väcks hos barnen. När de sedan får reda på att det finns en grupp som firar jul i hemlighet, någonstans i Spetsdalen, måste de ta sig dit.

MediaNr: P33763

Lysande trädets hemlighet

av Ylva Hällen. Bonnier Carlsen, 2022.

10 vol., 914 s. tryckt punktskrift.

Del 5 i serien Ylvania som börjar med Sagan om ljusbäraren. Stjärnmästaren har vaknat från sin förstening, Adrian har fått tillbaka sin trollstav och Masters drottning har flytt i panik. Men kampen mot ondskan är långt ifrån över. Magikernas rike är fortfarande belägrat, Eldens tecken brinner allt starkare i skogen och Ondskans berg kan öppnas och förgöra hela Ylvania. Plötsligt är det helt upp till de fyra barnen i Väktarstjärnan att rädda landet.

MediaNr: P33740

Boksmugglarna

av Anna James. Översatt av Helena Dahlgren. HarperCollins, 2022.

6 vol., 574 s. tryckt punktskrift.

Del 4 i serien som börjar med Tilly och bokvandrarna. Tillys morfar och en lokförare på det magiska tåget Sesquipedalianen är i koma efter att ha kommit i kontakt med en förgiftad bok. Tilly och Milo ger sig ut på en fartfylld jakt på liv och död efter ett botemedel. Jakten för dem genom både den verkliga och magiska världar och de måste ta itu med gamla mysterier och hemligheter.

MediaNr: P33695

Min storslagna kärlek

av Jenny Jägerfeld. Rabén & Sjögren, 2022.

9 vol., 854 s. tryckt punktskrift.

Sista och tredje delen i serien som börjar med Mitt storslagna liv. Sigge går i sjätte klass där skolungdomarnas kärlekskänslor vibrerar i klassrummet där man håller på och samlar in pengar till en avslutande klassresa. Att visa känslor för någon annan är inte förbjudet, men det är mer känsligt om man åtrår någon av samma kön. Sigge har känslor för Adam och han vet inte om han ska visa dem för honom eller inte. Modernt och inlevelsefullt om att finna sin egen identitet.

MediaNr: P33778

En bästa vän till jul

av Ylva Karlsson. Rabén & Sjögren, 2022.

3 vol., 212 s. tryckt punktskrift.

En berättelse om att vara ett försmått julpynt. Julgransängeln Lena hade ett liv som alltid var på topp, då hon som den finaste utsmyckningen i granen ständigt fick den bästa platsen. Sedan kom domedagen, då hon med en skadad vinge i stället blev förvisad till papperskorgen. Efter att ha lärt känna andra i korgen, bland annat en skev toarulle och en pessimistisk julbock, försöker de emellertid styra sin färd till Arkadien, drömlandet där inget julpynt slängs. Barnbok, illustrerad av Katarina Strömgård.

MediaNr: P33762

Ormen i hissen

av Petter Lidbeck. Lilla Piratförlaget, 2022.

3 vol., 218 s. tryckt punktskrift.

13 korta berättelser i olika genrer. Gemensamt är att huvudkaraktärerna är i mellanåldern, 9-12 år. Flera noveller är deckare och rysare: ett cykelbud fastnar i hissen tillsammans med en livsfarlig orm, ett fruset huvud hittas i den gulliga granntantens frys, en mystisk vit skåpbil och en illvillig tandläkare. Det är märkliga historier som både överraskar och utmanar.

MediaNr: P33751

Rasmus, Pontus och Toker

av Astrid Lindgren. Rabén & Sjögren, 2003.

4 vol., 396 s. tryckt punktskrift.

Rasmus och Pontus är detektiver. De sätter fast en silvertjuv, räddar en tax och löser storasysters hjärtebekymmer.

MediaNr: P33761

Stackars lilla nalle

av Susanna Lönnqvist. Ordalaget bokförlag, 2022.

3 vol., 248 s. tryckt punktskrift.

Tolv skräcknoveller för barn i mellanstadieåldern. Varför sitter nallen så där konstigt på golvet? Vad kommer dockan att göra? Vad är det i ägget? Är det farligt att äta skata? Kan en födelsedag vara läskig? Och var är det egentligen som händer på tivolit? Det är rysare som smygande får det vardagliga att kännas skrämmande.

MediaNr: P33724

Skogens slut

av Mårten Melin. Lilla Piratförlaget, 2022.

1 vol., 80 s. tryckt punktskrift.

Tredje delen i den fristående serien som börjar med Husets hjärta. Noahs pappa är ofta deprimerad och tillbringar mestadels dagarna i soffan med öl, cigaretter och fotboll på TV:n. När det är som värst drar Noah ut i skidspåret och tar en tur i skogen för att komma bort. En sådan dag, då pappan dessutom hade slagit till Noahs lillebror Milos, verkar hela skogen förtrollad och det tycks som om något mörkt och ondskefullt rör sig däri. Illustrerad av Mattias Olsson. Skräckhistoria för åldern 9-12 år.

MediaNr: P33723

Vintersång

av Jean-Claude Mourlevat. Översatt av Karin Lidén. Gilla böcker, 2022.

9 vol., 816 s. tryckt punktskrift.

Ett land styrs av en totalitär regim och på internatskolan råder det fängelseliknande förhållanden. Så småningom får eleverna reda på att de är barn till föräldrar som mördats av regimen. Fyra av ungdomarna flyr från skolan för att söka upp motståndsrörelsen. De blir jagade av regimens hundmänniskor och en av dem, Milos, blir dessutom tillfångatagen och tvungen att strida för sitt liv. Författaren fick ALMA-priset 2021 och har en personlig erfarenhet av det förtryckande internatlivet.

MediaNr: P33741

Vargar på T-centralen

av Martin Olczak. 2022. Rabén & Sjögren, 2022.

2 vol., 168 s. tryckt punktskrift.

Första delen i en serie med samlingstiteln Jacks öde. Jack vaknar med höga förväntningar då han denna dag ska spela i en stor innebandyturnering. Märkliga ting har dock en vana att drabba honom och till frukosten märker han hur halva pekfingret blir osynligt. Familjen misstänker onda makters verkan och i stället för innebandyturnering styr de färden mot vikingaön Birka. Kulmen på historien blir en dramatisk flykt från vargar på Stockholms central. Med illustrationer av Anna Sandler.

MediaNr: P33738

Tara på Titanic

av Nikki Shannon Smith. Översatt av Peter M. Eronson. Hegas, 2022.

1 vol., 98 s. tryckt punktskrift.

13-åriga Tara åker 1912 med sina föräldrar över Atlanten på fartyget Titanic. Hon blir vän med den jämnåriga flickan Paulina som reser i tredje klass. Men den femte natten kör fartyget på ett isberg och vatten läcker in. Passagerarna grips av panik. Kvinnor och barn ska räddas först. Men Paulina har ju ingen mamma. Om hon ska ha en chans att överleva måste Tara hjälpa henne. Boken avslutas med fakta om Titanic. Lättläst.

MediaNr: P33756

Sotarpojken

av Lisa Tetzner. Översatt av Arne Holmström. Tiden, 2001.

12 vol., 1196 s. tryckt punktskrift.

Giorgio kommer i slutet av 1800-talet som så många andra schweiziska pojkar till Milano, där han ska sota de välbeställda familjernas skorstenar. På så vis kan han hjälpa till att göra livet mer drägligt för familjen där hemma. Livet för sotarpojkarna, som de kallas, är dock både spännande, sorgligt och ibland otäckt. Boken av den tyska författarinnan Liza Tetzner utkom första gången 1941.

MediaNr: P33824

Efter Tupac och D Foster

av Jacqueline Woodson. Översatt av Jason Diakité. Natur & Kultur, 2022.

3 vol., 266 s. tryckt punktskrift.

Den namnlösa huvudpersonen och hennes bästa vän Neeka är båda 11 år gamla och bor i Queens i New York. Det är sommar och 90-tal och de får plötsligt veta att deras stora idol, rapparen Tupac, har blivit skjuten. Fosterflickan D Foster, berättar om detta liksom om världen utanför Queens, innan hon hämtas hem av sin fostermamma. En naken beskrivning av en miljö kantad av rasism, socioekonomisk utsatthet och stark samhörighet. Översatt av Jason ”Timbuktu” Diakité.

MediaNr: P33800

Specialproduktioner

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Såret

av Emma Adbåge. Rabén & Sjögren, 2022.

1 vol., 17 s. tryckt punktskrift.

Bilderbok. Jagberättaren ramlar på ett pingisbord och får ett stort sår på benet. När hon ligger på golvet samlas alla barnen. Ettorna kom, tvåorna kom, Niklas i fyran kom och några på fritids kom. Alla i kören kom, långa Anna i trean kom, och sen kom halva femman och två från sexan. Alla ville se Såret! Det är pirrigt att hamna i centrum, att bli synlig och att plötsligt vara den som alla vill prata med. Men vad händer sen, när Såret försvinner.

MediaNr: P33711

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

How to Raise an Elephant

av Alexander McCall Smith. Little, Brown Book Group, 2021

7 vol., 642 s. tryckt punktskrift.

21:a delen i serien som börjar med The No. 1 Ladies' detective agency. Mma Ramotswe och övriga damer vid Damernas detektivbyrå nr. 1 har samlats för att föda upp och fostra en liten elefant. Ska de lyckas ge sin lilla tvåtonnare en lycklig barndom? Inläsning på engelska.

MediaNr: P33735