Nya punktskriftsböcker december 2022

Inledning

Listan är uppdelad i 4 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn, Specialproduktioner samt Böcker på andra språk än svenska, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur. Böcker på andra språk än svenska är uppdelad på Böcker för barn respektive Böcker för vuxna.

Listan omfattar 42 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Skriften i vattnet

av John Ajvide Lindqvist. Ordfront, 2022.

11 vol., 1037 s. tryckt punktskrift.

Första delen i thrillerserien Blodstormen. Affärsmannen Olof Helanders har ordnat midsommarfest på bryggan och gästerna är på plats. Då glider en öppen båt in mot bryggan och en halv minut senare är idyllen förbytt mot ett blodbad. Före detta polisen Julia Malmros har fått i uppdrag att skriva fortsättningen på en välkänd deckarserie och snart dras hon in i utredningen av det som kallas Midsommarmassakern, där hennes exmake är spaningsledare.

MediaNr: P33820

Tunn is

av Carolina Angelis. Creative Box Production, 2018.

9 vol., 839 s. tryckt punktskrift.

Jackie Philipsson har, efter en lång karriär, lämnat den militära underrättelsetjänsten. Rapporter om ett märkligt sjukdomsutbrott i Ekaterinburg får henne dock att misstänka att Kreml, trots konventioner och löften, fortsatt med sin forskning på biologiska stridsmedel. Hennes farhågor bekräftas när en av hennes tidigare ryska källor söker kontakt igen och Jackie inser att hon måste utföra ett sista, avslutande uppdrag som underrättelseofficer.

MediaNr: P33805

Julakuten för ensamma hjärtan

av Callum Bloodworth. Bazar, 2022.

7 vol., 587 s. tryckt punktskrift.

Elsa och Sophia har fått en idé. Genom att proppa en juldekorerad skåpbil full med allehanda julsaker skapar man Julakuten, en räddning på fyra hjul för alla som är ensamma eller ledsna. Dessvärre måste Sophia plötsligt dra till Norrland och ta hand om sin mamma vilket lämnar Elsa ensam med att ordna allt. En uppdykande surmulen tonåring, en irriterande snygg tomte, en grinig gubbe och en översvallande hyresvärd gör inte heller uppgiften enklare. En omtänksam feelgoodroman som utlovar ”happy ending”.

MediaNr: P33837

Svart guld

av Lana Brunell. Bokfabriken, 2022.

8 vol., 707 s. tryckt punktskrift.

Andra fristående delen i serien som börjar med Ditt hjärta är mitt. När det hittas likdelar i tinorna vid den traditionsenliga kräftpremiären kontaktas polisen med Nina Malm i spetsen. Det visar sig handla om något större än tjuvfiske och att kriminella nätverk försöker etablera narkotikahandel i Motala. Samtidigt rasar Ninas privatliv när sambon är otrogen och att hennes syster journalisten försöker få till ett bra scoop gör inte livet lättare.

MediaNr: P33833

Lyckans hus

av Jessie Burton. Översatt av Hanna Williamsson. Modernista, 2022.

10 vol., 901 s. tryckt punktskrift.

Fristående uppföljare till romanen Miniatyrmakaren. Thea Brandt fyller arton och är redo för vuxenlivet. På teatern väntar hennes livs kärlek, men där hemma är allt kärvare. Hennes pappa Otto och moster Nella grälar oavbrutet, och familjen tvingas sälja sina möbler för att ha råd med mat. Nella vill inget hellre än att rädda familjen och samtidigt hitta en make till Thea. Kanske kan en inbjudan till Amsterdams mest exklusiva bal bli vändpunkten?.

MediaNr: P33842

Bön om tystnad

av Linda Castillo. Översatt av Sofi Rydell. Bokförlaget Polaris, 2022.

10 vol., 902 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Tvingad till tystnad. När samtliga medlemmar i en nyinflyttad amishfamilj hittas torterade och mördade på sin gård i Painters Mill skakas det lilla samhället. Polischef Kate Burkholder, som själv är uppvuxen som amish, tar sig an fallet. Först saknas både motiv och misstänkta men det grova våldet tyder på att det är personligt. I en av tonårsdöttrarnas dagbok framträder bilden av ett dubbelliv och en mystisk främling.

MediaNr: P33822

Tvingad till tystnad

av Linda Castillo. Översatt av Sofi Rydell. Bokförlaget Polaris, 2022.

10 vol., 941 s. tryckt punktskrift.

Första delen i serien om polischef Kate Burkholder. Painters Mill i Ohio är en småstad där både amishfolk och vanliga amerikaner bor. Ett seriemord krossade staden för tio år sen. När Kate återvänder till Painters Mill är det i egenskap av polischef. Hennes amishbakgrund kombinerad med hennes erfarenhet av polisarbete gör henne till den perfekta kandidaten. Kate är säker på att hon har kunnat lämna det förgångna bakom sig, ända tills den första döda kroppen av en ung kvinna hittas.

MediaNr: P33819

Naturliga beteenden

av Golnaz Hashemzadeh Bonde. Wahlström & Widstrand, 2022.

4 vol., 341 s. tryckt punktskrift.

När Lily blir mamma vill hon inte släppa barnet ifrån sig. Endast barnet och dess behov är viktiga. Samtidigt rullas berättelsen om Lilys egen uppväxt upp. Med en mamma som var frånvarande även när hon var hemma och inte klarade av vare sig närhet eller ansvar för en annan människa blev Lily lämnad att ta hand om sig själv. Hur ska Lily kunna vara mamma när hon aldrig fått lära sig hur man är?.

MediaNr: P33844

"Inte alls dåligt"

av Kristina Lugn. Albert Bonniers förlag, 2022.

1 vol., 92 s. tryckt punktskrift.

Kristina Lugn (1948–2020) var en svensk poet och dramatiker. Denna postuma diktsamling har av författarens förlag tagits fram ur en stor och osorterad mängd efterlämnade skisser, utkast och avslutade dikter.

MediaNr: P33881

Den tunna röda linjen

av Lotta Lundh. Lind & Co, 2022.

9 vol., 802 s. tryckt punktskrift.

Andra delen i serien som börjar med Blicken inifrån mörkret. Den i Karlstads polishus källare nytillsatta ”kalla fall”-gruppen hade en stor framgång med sitt första fall och nu möter de ytterligare en utmaning. För tjugo år sedan blev en ung kvinnlig lärare mördad på en skolgård vilket fortfarande tär på de ansvariga polisernas medvetande. Gruppen får leta i journalernas djup för att förhoppningsvis återuppväcka en ostraffad mördare. Det visar sig att även de själva kommer att drabbas.

MediaNr: P33850

Galen i dig

av Mhairi McFarlane. Översatt av Maja Willander. HarperCollins, 2022.

10 vol., 897 s. tryckt punktskrift.

Harriet Hatley är bröllopsfotograf men själv tror hon inte på romantik längre. Så när hennes pojkvän friar gör hon det enda rätta: gör slut och flyttar ut. Hon hyr in sig hos Cal Clarke, som själv upplevt en riktig bröllopskatastrof, men snart inträffar den ena katastrofen efter den andra. Medan Harriet kämpar för att rädda sin karriär växer vänskapen med Cal, och det visar sig att båda två har hemligheter som de måste ta itu med. Feelgood.

MediaNr: P33880

Tack för matchen

av Paola Pellettieri. Romanus & Selling, 2022.

3 vol., 217 s. tryckt punktskrift.

Patricia är medelålders och nyskild. Nu är det dags att ge sig ut i den moderna dejtingdjungeln. Men allting har blivit annorlunda sedan hon sist sökte en partner. Hur gör man? För att effektivisera det hela skriver hon ett långt brev – ett öppet och uppriktigt porträtt av sig själv – som hon skickar till sin presumtiva dejtingpartner Aron. Debutroman som med både humor och allvar tar upp allas vår längtan efter kärlek och samhörighet.

MediaNr: P33847

Hus av glas

av Louise Penny. Översatt av Carla Wiberg. Modernista, 2022.

11 vol., 1060 s. tryckt punktskrift.

Del 13 i serien som börjar med Mörkt motiv. När en mystisk och olycksbådande figur dyker upp i Three Pines en kylig novemberdag blir Armand Gamache och samhällets övriga invånare först nyfikna, därefter ängsliga. Gamache, numera överintendent på mordroteln i Québec, kan bara betrakta och vänta – och hoppas att hans växande rädsla inte ska besannas. Men så försvinner besökaren över en natt, ett lik upptäcks och Gamache måste ta sig an fallet.

MediaNr: P33878

De första tolv

av Denise Rudberg. Bookmark, 2022.

6 vol., 528 s. tryckt punktskrift.

Del 12 i serien som börjar med Ett litet snedsprång. Joel Hammarström är elev på en prestigefylld högstadieskola på Östermalm, men han är skoltrött och vantrivs. En bit bort bor Ia Bergdahl, den mest lovande studenten på Handelshögskolan och med en lovande karriär framför sig. När två grova brott begås i dessa välbärgade kvarter chockeras omgivningen. Förundersökningsledaren Marianne Jidhoff försöker hitta förövarna i en kamp mot klockan.

MediaNr: P33836

En julsaga i Stowford

av Anne Marie Ryan. Översatt av Maria Nääs. Norstedts, 2022.

8 vol., 773 s. tryckt punktskrift.

Nora och hennes man Simon har drivit den vackra bokhandeln i sin lilla brittiska by i 30 år. Men tiderna är tuffa och butiken hotas av stängning – kommer den här julen bli deras sista? När en äldre man besöker butiken och köper en present till sitt sjuka barnbarn, ger det Nora en idé. Hon och Simon ska skicka ut böcker till de som känner sig ensamma i jul, en sista chans att genom kärleken till böcker sprida glädje till andra. Feelgoodroman.

MediaNr: P33861

10 minuter och 38 sekunder i en märklig värld

av Elif Shafak. Översatt av Klara Lindell. Bokförlaget Tranan, 2022.

10 vol., 843 s. tryckt punktskrift.

Leila mördas och lämnas på en bakgata i Istanbul. Under10 minuter och 38 sekunder efter att hennes hjärta stannat lever hennes medvetande vidare. I denna limbo mellan liv och död flimrar minnesbilder från hennes liv förbi. Ett många gånger svårt och utsatt liv men där finns också minnena av de vänner som blivit hennes familj. Vänner som nu måste ge sig ut i ett vådligt äventyr för att rädda hennes döda kropp från De bortglömdas begravningsplats.

MediaNr: P33785

Havsörnens skrik

av Karin Smirnoff. Polaris, 2022.

9 vol., 870 s. tryckt punktskrift.

Den sjunde delen i serien Millennium, inledd med Män som hatar kvinnor. Mikael Blomkvist sätter sig på tåget till Älvsbyn för att gå på sin dotters bröllop men dras in i händelser som får honom att hitta tillbaka till sina rötter som grävande journalist. Lisbeth Salander befinner sig också norrut för att knyta ihop ett avklippt familjeband, och än en gång korsas deras vägar. Tillsammans hamnar de i stormens öga i den lilla orten Gasskas.

MediaNr: P33821

Dödsbädden

av Katarina Wennstam. Albert Bonniers förlag, 2022.

10 vol., 908 s. tryckt punktskrift.

Del 9 i serien som börjar med Svikaren. Eddie är polisen som lyckas lösa de svåraste av brott. Eddie fixar allt, det har han alltid gjort. Men just som han, efter år av strulande, ska få barn med Shirin går hans mamma bort. Och vid dödsbädden uppdagas en härva av hemligheter som helt ändrar hans bild av uppväxten. Samtidigt dör en firad tv-stjärna i Stockholm, och utredaren Charlotta letar frenetiskt bland ryktena som i många år omgärdat honom.

MediaNr: P33882

Familjeband

av Katrine Wessel-Aas. Översatt av Eva-Maria Gelotte. Bokförlaget Polaris, 2022.

8 vol., 740 s. tryckt punktskrift.

Del 8 i serien som börjar med En ny tid. Året är 1903. Fredrik har accepterat sitt öde som arvtagare till familjens affärsimperium och gift sig. Hans tidigare kärlek Emma har förälskat sig i en ung socialist men har svårt att glömma Fredrik och det barn hon adopterat bort. Deras vägar korsas igen när Fredrik anklagas för övergrepp på en kvinna som tidigare arbetat för familjen Winther men nu lever på samhällets skuggsida. Historisk feelgood.

MediaNr: P33830

Facklitteratur

Lyrikvännen

Lund, 2022.

2 vol., 153 s. tryckt punktskrift.

Lyrikvännen 2022:3 innehåller dikter, texter och kritik.

MediaNr: P33587

Lindas Baka i långpanna

av Linda Andersson. Bokförlaget Semic, 2021.

2 vol., 153 s. tryckt punktskrift.

Praktiska recept för långpannor för den som gillar kalas, vill ha tips för studentexamen, söker efterrätter till stora familjemiddagar eller vill ha frysen full med godsaker att ta fram när tillfälle ges. Innehåller drygt 50 recept med steg-för-steg-anvisningar som passar även för nybörjaren. Inget krångel, ingredienser som finns överallt och tips på hur man kan variera med annat mjöl, degvätska eller smaksättning.

MediaNr: P33804

Putins troll

av Jessikka Aro. Översatt av Emil Johansson. Sensor förlag, 2022.

14 vol., 1299 s. tryckt punktskrift.

Verkliga berättelser om Rysslands informationskrig mot civila på nätet. Med utförlig dokumentation påvisar författaren att Putins Ryssland inte skyr några medel för att eliminera motståndaren genom nätspionage, falska nyheter, cyberattacker och dödshot. Varje ifrågasättande röst är en fiende som måste tystas. Författaren, den finska journalisten Jessikka Aro är en som själv har blivit måltavla för attackerna.

MediaNr: P33786

Röda sirener

av Victoria Belim. Översatt av Inger Johansson. Brombergs, 2022.

8 vol., 692 s. tryckt punktskrift.

Den ukrainska journalisten Victoria Belim återvänder 2014 till krigets Ukraina, på jakt efter en familjehemlighet som bevarats i generationer. Hon har tidigare studerat den post-sovjetiska politiken och var beredd på att det kunde bli svårt att lösa gamla mysterier mitt under ett pågående krig. Men hon hade inte anat att det starkaste motståndet skulle komma från hennes egen mormor som mer eller mindre förbjuder henne att rota i det förflutna.

MediaNr: P33865

Den vita stormen

av Martin Gelin. Natur & Kultur, 2022.

14 vol., 1226 s. tryckt punktskrift.

En historisk genomgång av vitas våld mot svarta i USA genom olika händelser och strömningar. Den inleds med berättelsen om slavägaren president Thomas Jefferson. Därefter skildras förhållandena i Sydstaterna efter inbördeskriget och den apartheid som rådde där långt fram i modern tid. Segregation som kom att spridas till andra delar av USA. Avslutningsvis skildras dagens amerikanska nationalism. Författaren är journalist och korrespondent i USA.

MediaNr: P33809

Baka i långpanna

av Ann-Kristin Hallgren. Ica, 2008.

2 vol., 89 s. tryckt punktskrift.

Att baka i långpanna är enkelt och praktiskt. Det blir gott och det blir många kakor som är lätta att förvara i frysen. Här är en samling av några favoritrecept, nya och gamla, som alla bakas i långpanna.

MediaNr: P33806

Med rullstol i grönsakshissen

av Marie Hav Lundkvist. Idus Förlag, 2017.

3 vol., 260 s. tryckt punktskrift.

Vintern 2010 började Marie märka att hon hade blivit underligt kraftlös i ben och händer. Hon snubblade, tappade saker och hörde sämre än vanligt. Efter många komplicerade tester visade det sig att hon lider av en ovanlig genetisk sjukdom, för vilken det inte finns någon bot. Marie berättar om hur hon som rullstolsburen person, med grava funktionsnedsättningar, möter ett samhälle som hon som frisk aldrig kunnat föreställa sig.

MediaNr: P33874

Inget är heligt

av Sakine Madon. Fri tanke, 2022.

5 vol., 335 s. tryckt punktskrift.

Författaren diskuterar den svenska yttrandefrihetens historia med utgångspunkt från ett antal samtida debatter, inte minst den om fallet Lars Vilks. Hennes huvudtes är att de allt större krav på regleringar för ord och uttryck som, i offentlig kultur- och samhällsdebatt, kan tyckas kränkande i själva verket är ett hot mot demokratin. Sålunda kan yttrandefrihet inte existera utan rätten att kränka och häda. Författaren är till vardags politisk chefredaktör för Upsala Nya Tidning.

MediaNr: P33870

En odyssé

av Daniel Adam Mendelsohn. Översatt av Matilda Södergran. Natur & Kultur, 2022.

10 vol., 762 s. tryckt punktskrift.

Den 80-årige Jay Mendelsohn bestämmer sig för att anmäla sig till en collegekurs om Odyssén. Kursen hålls av hans son, författaren och antikvetaren Daniel Mendelsohn, och det hela blir början på ett såväl intellektuellt som känslomässigt äventyr. De två männen utforskar Homeros värld tillsammans – först i klassrummet, där Jay är en besvärlig student som gång på gång utmanar sin sons tolkningar, och senare på en resa i den grekiska övärlden.

MediaNr: P33864

Klimatboken

av Greta Thunberg. Polaris, 2022.

16 vol., 1515 s. tryckt punktskrift.

Att påverka klimatförändringarna kan te sig som ett omöjligt uppdrag. Men runtom i världen har geofysiker och matematiker, oceanografer och meteorologer, ingenjörer, ekonomer, psykologer och filosofer använt sin expertkunskap för att utveckla en djup krisförståelse. Greta Thunberg har skapat den här boken i samarbete med över hundra av dessa experter. Texterna spänner över vitt skilda områden och ger en djuplodande bild av planetens tillstånd.

MediaNr: P33879

Böcker för barn

Skönlitteratur

Skuggan av en kung

av Leigh Bardugo. Översatt av Carina Jansson. Gilla böcker, 2022.

13 vol., 1246 s. tryckt punktskrift.

Berättelserna om riket Ravkas fortsätter. Det är bara några få personer som vet vad rikets unge kung Nikolai fick utstå under landets blodiga inbördeskrig och vilka konsekvenser det fick. Samtidigt som mörkret växer inom honom gör hotet från rikets fiender det svårare att bygga upp landet igen. Till slut måste Nikolai och general Zoya ge sig av mot mörkrets mittpunkt för att försöka häva den uråldriga kraft som lagt en förbannelse över kungen.

MediaNr: P33792

Kedja av järn

av Cassandra Clare. Översatt av Jan Risheden. Bonnier Carlsen, 2022.

18 vol., 1753 s. tryckt punktskrift.

Andra delen i serien som börjar med Kedja av guld. Cordelia har gift sig med sin stora kärlek James men upptäcker hon så småningom att han egentligen är förälskad i någon annan - den mystiska Grace. Både Cordelia och James är skuggjägare, då de tvingas kämpa mot demoner i skuggvärlden, en värld som existerar parallellt med den ”verkliga”. Som nygifta tvingas de konfronteras med en okänd seriemördare som hotar deras egen värld. En urban fantasybok med inslag av gotik och romantik.

MediaNr: P33868

Bränder

av Moa Eriksson Sandberg. Rabén & Sjögren, 2022.

4 vol., 294 s. tryckt punktskrift.

En vecka före nians skolavslutning försvinner Leo spårlöst. Samtidigt har ödehuset utanför stan brunnit ner. Hänger det ihop? Tre personer i hans klass i nian börjar jagas av tanken att det är deras fel. Alla har de något slags förhållande till honom och samtidigt sin egen syn på honom. Berättarperspektivet skiftar mellan de fyra, på ett enkelt men ändå inte tillrättalagt språk. En berörande roman som framför allt vänder sig till tonåringar.

MediaNr: P33827

Kanske ett mirakel

av Boel Gerell. Rabén & Sjögren, 2022.

2 vol., 190 s. tryckt punktskrift.

Andra delen i serien som börjar med Nån som jag. En berättelse om Ida och världen runt henne. Om mamman som oftast inte har pengar och beter sig excentriskt, om morfadern, även han excentriker, som riskerar att bli vräkt. Mer trygghet har hon i så fall med sin kamrat Ufuk och hunden Börje. Tillvaron för Ida är ganska kaotisk men steg för steg får hon ändå nya insikter, inte minst den att det finns bra och dåliga saker men att ”de är inte antingen eller utan allt samtidigt”.

MediaNr: P33877

Nova, Dante och friheten

av Fredrik Hardenborg. Nypon förlag, 2022.

1 vol., 68 s. tryckt punktskrift.

Nova har det tufft i skolan, inte minst när det gäller att läsa och skriva. Sommarlovet hägrar men det kommer inte att bli exakt som hon tänkt sig. Av en slump träffar hon på ponnyn Dante som är på rymmen och han kommer också att bli hennes främsta sällskap under dessa lediga sommardagar. Hennes självkänsla stärks när hon märker att hon är den som bäst förstår sig på Dante, samtidigt som hon har svårt att förstå vad Eddie, Dantes riktiga ägare, egentligen vill. Lättläst.

MediaNr: P33885

Åtta, snart nio

av Rose Lagercrantz. Bonnier Carlsen, 2022.

4 vol., 293 s. tryckt punktskrift.

Olga är åtta, snart nio, och bor med sin mamma. Den viktiga födelsedagen närmar sig. Olgas mamma har ett barn i magen som vill komma ut alldeles för tidigt. När mamma måste ligga på sjukhus får Olga bo hos sin moster och morbror och kusinen Augusta. Kusinen vill ha sin mamma och pappa ifred och är dum mot Olga. Olga längtar efter sin mamma och när hon blir orättvist misstänkt för att ha lurat kusinen att gå balansgång på ett broräcke rymmer hon.

MediaNr: P33854

Diamantgraven

av Ola Lindholm. Bonnier Carlsen, 2022.

3 vol., 195 s. tryckt punktskrift.

Sjunde delen i serien som börjar med Dödens dal. En atomubåt med kärnvapen har blivit kapad och Mästare Yu, Sam och datageniet Aisha måste hitta den innan den hamnar i fel händer. Men den hemska brottslingen Wilden vill använda bomben för att spränga fram den största diamanten som finns, då han drabbats av den märkliga sjukdomen diamantfebern. Ett nytt äventyr för målgruppen 9-12-åringar.

MediaNr: P33828

Totalt bortglömd

av Christina Lindström. B. Wahlströms, 2022.

3 vol., 271 s. tryckt punktskrift.

När Gabriels stora och bullriga familj åker till morföräldrarna i Tyskland glömmer de honom och hunden Beppe. Övergiven och ensam och tar han en promenad för att lugna både sig själv och Beppe. Då hittar han ett mystiskt brev där någon hotar att bränna ner skolan om han inte hittar en stor summa pengar som är gömda någonstans i stan. Han dras in i en skattjakt med märkliga ledtrådar och det blir en spännande och händelserik vecka ensam hemma.

MediaNr: P33852

Samtidigt, inuti

av Mårten Melin. Rabén & Sjögren, 2022.

1 vol., 32 s. tryckt punktskrift.

Vem är jag och hur ska jag lägga pusselbitarna som är jag? är temat på Mårten Melins diktsamling, skrivet på ett enkelt språk. Under rubrikerna som "sitter JAG fast", "ger mig sedan AV", "vilse", funderar han kring ämnen som berör oss alla. Dikter om relationer, utanförskap, vänskap, kärlek och psykisk ohälsa blandas med vardagsverkligheten och ett sorts hopp i att våga vara vilse i sig själv och samtidigt stå någorlunda lugn i det.

MediaNr: P33795

Vargbröder

av Michelle Paver. Översatt av Carina Jansson. Bokförlaget Semic, 2022.

5 vol., 469 s. tryckt punktskrift.

Nionde och avslutande delen i serien som börjar med Vargbröder. Toraks kvinnliga vän Renn blir en viktig faktor för att förgöra isdemonen Naiginn och det hot mot världens existens som han utgör. Efter förra delen har stammarna närmat sig varandra och insett att de tillsammans måste hjälpas åt att bevara sin värld. Den avgörande slutstriden blir dramatisk och ordningen återställs men till ett högt pris. Med illustrationer i svartvitt av Geoff Taylor.

MediaNr: P33823

Faktaböcker

Fakta om Titanic

av Ann-Charlotte Ekensten. Nypon förlag, 2022.

1 vol., 40 s. tryckt punktskrift.

Titanic var ett av världens största och finaste fartyg. Många menade att det var osänkbart men så krockade det med ett isberg och sjönk. Hur kunde det gå så fel? En faktabok för de elever som är mest ovana vid att läsa. Med mycket bilder tillsammans med lite mindre text försöker man väcka läslusten. Till detta bidrar också ett uttänkt färg- och formspråk och en innehållsförteckning med enkla diagram.

MediaNr: P33627

Specialproduktioner

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Vi vill ha fredagsmys!

av Emma Bouvin. Rabén & Sjögren, 2022.

1 vol., 31 s. tryckt punktskrift.

Äntligen fredag! Det betyder mys. Kompisarna Elly och Alba har planerat allt in i minsta detalj: de ska samla sina gosedjur och ligga på mjuka kuddar och se på Frost. Men viktigast av allt: de ska äta hallon, blåbär och chips. Så när Ellys mamma dyker upp med popcorn är hela fredagsmyset förstört. Elly och Alba bestämmer sig för att smyga ut i skogen och plocka själva. Men i skogen är det mörkt och läskigt. Bilderbok.

MediaNr: P33753

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för barn

Fantastic Mr Fox

av Roald Dahl. Puffin, 2016.

5 vol., 189 s. tryckt punktskrift.

De tre bönderna Bönne, Buns och Bena är oerhört elaka och själviska. Och de avskyr räven över allt annat. En tjuv härjar i trakten och de har listat ut att det måste vara räven som är boven. De beslutar sig för att gå ihop för att fånga honom. Tyvärr anar de inte alls vem de har att göra med. Herr Räv är listigare än få och han har helt andra planer.

MediaNr: P33900