På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på olika språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Skenverk

Två konkurrerande illusionister driver varandra till allt vansinnigare handlingar i en kamp på liv och död om ära, berömmelse och kärlek.

Den unge journalisten Andrew Westley har alltid haft känslan av att han har en tvillingbror. Hans adoptivföräldrar har aldrig hört talas om någon tvilling och i hans identitetspapper finns inte heller några uppgifter om detta. Men en dag får Andrew tag på en dagbok som har tillhört hans biologiske farfar. Med hjälp av dagboken nystar han upp en mörk och dramatisk härva av magi, kärlek och prestige, och får till sist veta vad som hände den försvunne tvillingen.

Dagboken berättar historien om Alfred Borden och Rupert Angier, två konkurrerande scenmagiker i början av 1900-talet. Deras skilda personligheter och bakgrund får deras tävlan att urarta till en bitter fejd där de gör allt de kan för att sabotera varandras föreställningar och avslöja motpartens trick.

Borden utvecklar ett nummer där han magiskt teleporteras till en annan del av teaterlokalen, och fastän Angier misstänker att han använder sig av en dubbelgångare kan han inte bevisa det. Desperat, och i behov av ett trick som kan bräcka Borden, vänder sig Angier till den store uppfinnaren Nicolas Tesla, som tillsammans med honom tar fram en maskin kapabel att verkligen utföra teleportation. Problemet är att maskinen också skapar en kopia av personen som teleporteras – den dubblerar Angier och lämnar hans ena kropp kvar i maskinen samtidigt som den andra kroppen dyker upp på annan plats. Angier tvingas ta till brutala metoder för att bli av med kopiorna och samtidigt dölja sin hemlighet för Borden, som känner sig hotad av konkurrentens framgångar.

I ett försök att sabotera Angiers maskin råkar Borden orsaka en olycka som drabbar både honom själv och Angier och blir slutet på deras karriärer. Angiers drar sig tillbaka till ett gods på landet, en plats som långt senare ska visa sig dölja svaret på mysteriet med Andrews försvunne tvillingbror.

Romanen filmatiserades 2006 under titeln The Prestige.

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

08:30-12:00Tel 040-653 27 10E-post: info@mtm.se

Punktskrifts- och prenumerationsservice

09:00-12:00040-653 27 20E-post: punktskrift@mtm.se
Senast ändrad: 2013-03-04 | Legimus