På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
  1. Använda Legimus
  2. Appen Legimus
  3. Läsa
  4. Våra medier
  5. Vanliga frågor
  6. Lästips
    1. Demokratin 100 år
    2. Garanterat bra böcker
    3. Nya böcker
    4. Böcker från olika decennier
    5. Blandade tipslistor
    6. Bokklubbar
    7. Böcker med betyg
    8. Inlästa boktips
    9. Nya böcker på olika språk
    10. Biografier
    11. Norska långserier
    12. Deckare
    13. Faktaböcker
    14. Klassiker
    15. Leva med läsnedsättning
    16. Noveller
    17. Poesi
    18. Romaner
    19. SF och Fantasy
    20. Skräck
    21. Unga vuxna
  7. För bibliotek
  8. Student
  9. Barn och unga
  10. Lättläst
  11. Andra språk
  12. Om webbplatsen
  13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Ny talbokskampanj

TPB har tagit initiativet till en talbokskampanj som lanseras denna höst med syftet att få fler att upptäcka talboken.

Förenklad ffigur med höglurar åker rulltrappa. Under står "Jag läser". Sedan hösten 2011 kan talbokslåntagare själva ladda ner de talböcker de vill läsa direkt från TPB:s katalog. Nedladdningen har blivit en succé, men fortfarande är det många som inte känner till att man kan ladda ner talböcker själv eller ens vet vad talböcker är. Därför har TPB tagit fram ett informations- och kampanjmaterial som bibliotek, föreningar och organisationer kan använda sig av i arbetet att nå ut till nya talbokslåntagare.

Materialet är främst anpassat till personer mellan 16–25 år som har dyslexi eller andra läs- och skrivnedsättningar. Det är en grupp som inte alltid är så lätt att nå, men som kan ha stor glädje av att läsa talböcker i mobilen eller ladda ner dem till datorn.

Förenklade figurer med hörlurar dominerar kampanjmaterialet. Utgångspunkten är enkla piktogram (förenklade, tydliga figurer) som varieras på olika sätt och knyts till talbokstemat genom hörlurar och andra attribut. Där finns inte mycket text, men en hänvisning vidare till biblioteket och webben.
Färgerna – gult och svart – har valts för att de är tydliga och ger en kontrast som gör det lättare att läsa. Materialet är kopplat till en särskild kampanjsida som innehåller information om talböcker och som hänvisar vidare till de lokala biblioteken. En QR-kod på pappersmaterialet gör det enkelt för den som har en smartphone att hitta till webbplatsen.

Det kommer också att finnas material för utskrift från TPB:s webbplats och ikoner och banners för den som vill uppmärksamma kampanjen på sin webbplats eller blogg.

I oktober 2012 har TPB:s nya katalog Legimus premiär och där kommer det bland annat att finnas information om hur man laddar ner och läser talböcker.

Lunds Stadsbibliotek är ett av de bibliotek som kommer att bli involverade i talbokskampanjen.
– Vi ser fram emot marknadsföringsmaterialet från TPB som vi kommer att sprida i kommunen, bland annat till föreningar och skolor, säger Susanne Lindell, bibliotekarie på Lunds Stadsbibliotek.

Hon har några bra tips till andra bibliotek som vill satsa på talboksverksamheten.
– Hos oss har det varit viktigt att utbilda och sprida information om talböcker och tjänsten Egen nedladdning internt inom organisationen. Vi har informerat samtlig personal och dessutom utbildat registrerare. Vid varje filialbibliotek kan låntagare bli registrerade för Egen nedladdning
och varje filial har egen inloggning till TPB-katalogen. Vi tycker att det är viktigt att informera förmedlare och beslutsfattare, så vi har till exempel träffat skolledare och speciallärare i varje rektorsområde och berättat om tjänsten samt informerat om upphovsrätten.

Barn och ungdomar har tidigare varit i fokus på Lunds Stadsbibliotek under Dyslexiveckan och då kom främst föräldrar för sina barns räkning. I år satsar biblioteket framför allt på vuxna dyslektiker och arrangerar en rad spännande föreläsningar. Logopeden Bodil Andersson Rack kommer att föreläsa om dyslexi på olika språk, och vuxna dyslektiker från Komvux dyslexilinje berättar om hur dyslexin påverkar skola, föräldraskap och arbetsliv.
Johanna Kristensson, som driver den mycket populära bloggen Logopeden i skolan, kommer att prata om appar och hjälpmedel för mobiltelefon och surfplattor och Maria Samuelsson, inläsare på BTJ, berättar hur det går till att läsa in en talbok.
Dessutom kommer Susanne Lindell och en kollega att finnas på plats under veckan för att informera om talböcker och erbjuda registrering av Egna nedladdare. Årets arrangemang har de tillsammans med Dyslexisamverkan Skåne.

Artikeln finns även publicerad i Bibliotek för alla, nr 3 2012.

Nyckelord: Talbok, Egen nedladdning

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

08:30-12:00Tel 040-653 27 10E-post: info@mtm.se

Punktskrifts- och prenumerationsservice

09:00-12:00040-653 27 20E-post: punktskrift@mtm.se
Senast ändrad: 2014-07-04 | Legimus