På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på olika språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Agaat

En fantastisk och gripande roman om livet i skuggan av apartheid, skildrat genom relationen mellan två kvinnor.

Milla de Wet ligger på sin dödsbädd hemma på den egna farmen Grootmoedersdrift i Sydafrika. Det är år 1996 och den som sköter om Milla är den snart femtioåriga Agaat, som levt nästan hela sitt liv med Milla och hennes familj. Men vem är egentligen Agaat? En slags adoptivdotter, ett fosterbarn som från början fungerade som ett substitut för den barnlösa Millas längtan efter ett biologiskt barn.

Agaat, som är svart, blev hämtad från sitt eget hem av Milla när hon var fem. Hon var då svårt misshandlad och hade ett handikapp, en förkrympt och nästan förlamad arm. Genom Millas dagboksanteckningar får man följa deras gemensamma historia, hur Agaat från början erbjuds omsorg och utbildning och nästan räknas som en i familjen. Millas man Jak är dock hela tiden motståndare till idén att ta sig an Agaat. Och när Milla efter många år äntligen blir gravid och föder sonen Jakkie omvandlas Agaat till barnsköterska. Hon förvisas från huset till ett eget rum i en barack på gården och blir en tjänare. Från den dagen måste hon alltid bära vita klänningar och en styvstärkt hätta på huvudet. 

Jakkie växer upp med två mödrar, en vit och en svart. För det är Agaat som står honom närmast, får del av hans förtroenden och hans kärlek. När han växer upp och så småningom lämnar farmen blir förlusten stor, för de båda kvinnorna och för fadern. Alla tre har de, om än på olika sätt, förhoppningar om vad Jakkie ska bli och vem han ska vara.

Det här är en brutal roman om makt; om ett lands grymma historia speglad genom två kvinnors inbördes relation och det är suveränt berättat. Man läser och har svårt att sluta. Maktkampen mellan Milla och Agaat utvecklas och invecklas genom åren. När Milla ligger i sin sjuksäng, förlamad och totalt beroende av Agaat, summerar hon sitt liv och rannsakar sig själv. Och Agaat, som i alla år skött sitt arbete på farmen exemplariskt, sätter nu en ära i att vårda sin fostermor och arbetsgivare så perfekt hon bara kan. Men nu är det hon som bestämmer och sätter gränser och den grymhet hon själv utsattes för under sin uppväxt på farmen kan få återspeglingar i nuet, om än subtila. Kanske vill hon inte alltid förstå vad Milla för stunden behöver, kanske blir den där tvättningen av Millas kropp inte så mjuk alla gånger. Och man känner sorg när man läser. För vad händer i den ständigt förtryckta? Hur skapar man ett eget liv när man inte är fri? Och var ska Agaat göra av sitt hat och sitt beroende?

När Agat som liten flicka frågar Milla om hon är hennes barn får hon det grymma svaret att nej, du är min lilla apa. Och när Milla till sist inser vad Agaat betyder och vad hon utsatt henne för är det för sent. Alldeles för sent.

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

08:30-12:00Tel 040-653 27 10E-post: info@mtm.se

Punktskrifts- och prenumerationsservice

09:00-12:00040-653 27 20E-post: punktskrift@mtm.se
Senast ändrad: 2013-01-09 | Legimus