Vad är verkligheten? Är tiden en illusion? Finns det parallella universum?
Det här är bara några av de frågor som fysikern och matematikern Max Tegmark tar upp och - i viss mån besvarar - i sin bok Vårt matematiska universum.
Tegmark är ursprungligen svensk men arbetar för närvarande som professor vid MIT i USA. Han har gjort sig känd som en skicklig föreläsare och han är både kontroversiell och hyllad. Men det gäller förstås bara för en version av Max Tegmark, för ska man tro honom själv så är det fullständigt rimligt och logiskt att det också finns ett enormt, kanske oändligt, antal andra Max Tegmark som har valt andra vägar i livet i andra världar i det man kallar multiversum - många olika parallella universa som existerar samtidigt men på olika plan.
För de flesta av oss verkar det kanske otroligt, men enligt Tegmark är multiversumteorin tvärtom det enda rimliga om vi ska dra det vi vet om fysikens lagar till dess yttersta konsekvens. Tegmark har till och med hävdat att sannolikheten för att det finns exakta kopior av oss någon annanstans i universum är 100 procent.
För en lekman och icke-matematiker är det inte helt lätt att hänga med i svängarna när Tegmark förklarar. Men han går grundligt tillväga och börjar med solsystemets uppkomst och Big Bang, för att sedan förklara skillnaden på inre och yttre verklighet samt koncensusverklighet (subjektiv och objektiv verklighet samt den verklighet som alla livsformer på jorden är överens om) och därefter fundera på om tiden är en illusion och hur den mänskliga enfalden ser ut ur ett kosmiskt perspektiv.
Även för den som inte förstår varenda detalj eller uträkning är hans teorier fascinerande. Och man kan ju alltid trösta sig med att det i något annat universum finns en kopia av en själv som tycker att allt detta är fullkomligt glasklart.