På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
  1. Använda Legimus
  2. Appen Legimus
  3. Läsa
  4. Våra medier
  5. Vanliga frågor
  6. Lästips
    1. Demokratin 100 år
    2. Garanterat bra böcker
    3. Nya böcker
    4. Böcker från olika decennier
    5. Blandade tipslistor
    6. Bokklubbar
    7. Böcker med betyg
    8. Inlästa boktips
    9. Nya böcker på olika språk
    10. Biografier
    11. Norska långserier
    12. Deckare
    13. Faktaböcker
    14. Klassiker
    15. Leva med läsnedsättning
    16. Noveller
    17. Poesi
    18. Romaner
    19. SF och Fantasy
    20. Skräck
    21. Unga vuxna
  7. För bibliotek
  8. Student
  9. Barn och unga
  10. Lättläst
  11. Andra språk
  12. Om webbplatsen
  13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Porträtt Olof Wretling: ”Hämningslös relation till språket”

Olof Wretling är inte bara Mammas nya kille i radio och Katla i Klungans föreställningar. I höst debuterar han som författare trots att hans svenska uppsatser såg ut som ”prickigkorv, det var bara röda bockar överallt”.

Säg Olof Wretling, så vet inte alla vem man pratar om. Men säg Katla eller Livscoachen så nickar många och skrattar till. Olof Wretling på stol.

Humorgruppen Klungan bildades för tio år sedan och ur det föddes det populära radioprogrammet Mammas nya kille. I dag är det också många som känner igen Olof från barnprogrammen Dafo och Pappas pengar. I oktober blir det ytterligare ett nytt spår – han debuterar som författare med boken Till häst genom Västerbotten, som han har skrivit tillsammans med Sven Björklund.
– Det är en slags roadmovie till häst. Jag och Sven rider i ogästvänlig terräng bland mygg och glesbygd i jakten på det muntliga berättandet. Vi rider genom tre årstider för att göra det som bröderna Grim gjorde för 200 år sedan. Vi samlar in muntliga berättelser från varje stopp, säger han.

Berättandet viktigast

I vanlig ordning är det mycket humor inblandat i det som Olof gör. Men enligt honom är det själva berättandet som är viktigt. Sven Björklund och Olof är båda med i Klungan och har ett gemensamt intresse för muntligt berättande. På biblioteksdagarna i Umeå i våras hade de ett bejublat uppträdande där Olof bland annat framförde en berättelse från den kommande boken som närmast skulle kunna beskrivas som en komiskt uppskruvad Torgny Lindgren.
– Jag älskar Torgny Lindgren och är det någonting jag har läst så är det hans böcker. Jag tycker att han är en fantastisk berättare framför allt. Alla kungar ska väl ha en hovnarr så jag har tagit mig friheten att titta fram bakom hans axel och skoja lite med honom, säger Olof.

Olof, född i Umeå, och med starka familjeband till Robertsfors och Överklinten 5 mil norr om Umeå, har både berättarglädjen och rötterna i Västerbotten gemensamt med Torgny Lindgren.
– När jag nästan av en slump kom in på manusförfattarutbildningen hade jag väl insett att det där med att berätta en historia inte har att göra med vilket betyg man har i svenska. För jag hade ju jättedåliga betyg och mina svenskaprov såg ut som prickigkorv, det var bara röda bockar överallt.

Bytte bana från idrotten

När han växte upp gillade han Hassan, Svenska ord med Hasse & Tage, Helt hysteriskt och David Lynch. De fick honom att drömma om att en dag hitta sitt språk och sitt uttryck. Olof inledde dock sin yrkesbana inom idrotten och vann bland annat ungdoms-SM i höjdhopp två gånger. Men idrottsskadorna smög sig på och i samband med att hans pappa dog fick han en livskris. Det ledde till att han bestämde sig för att ändra riktning i livet. Han lämnade elitidrotten som 20-åring och började på en manusförfattarutbildning.
– Den energi som sorg föder kan göra att man får en enorm drivkraft som gör att man får ur sig sorgen. Jag kom på benen genom skrivandet och det var extremt otippat för mig.
– Från att ha känt mig som en sargad pensionerad trestegshoppare blev jag ”ung och lovande” igen. När man kommer från idrotten är man ganska gammal när man är 20 och jag skrev mina första pjäser när jag var 22, och fick ur mig fyra, fem pjäser ganska snabbt, säger Olof.

Skiter i stavningen

En fri teatergrupp i Umeå fiskade upp talangen och han började sin bana som konstnärlig ledare och husregissör i två år, därefter tog Klungan vid.
– Förut när jag skrev manus innan rättstavningsprogrammen fanns var jag beroende av att någon korrläste manuset innan jag lämnade det ifrån mig. Nu så skiter jag fullständigt i stavningen, för det fixar ju datorn. Jag har en hämningslös relation till språket.
– Jag ser ingen koppling mellan svagheter i läs- och skrivförståelse och i att berätta berättelser. För mig finns inget som helst släktskap, säger Olof Wretling.

"Lusten är trumf"

Trots sin uppväxt i en akademisk miljö, hans mamma arbetade på bibliotek och hans pappa var lektor på lärarhögskolan, verkar han ha ett kluvet förhållande till litteratur. Han läser inte mycket böcker.
– Jag har inte läst en bokhylla men i varje fall ett hyllplan eller två. Jag har nog försökt kompensera upp det genom att samtala, lyssna på andra, ta reda på vad de vill. Få berättelser från livet istället för från böcker.
– Jag har ett inre motstånd av att läsa hur andra skriver och jag vill liksom inte tappa bort min egen röst. Det var likadant när jag idrottade, jag vill göra på mitt sätt. Jag lovade mig själv att aldrig döda lusten. Lusten är trumf för mig! Du kan vara hur skicklig som helst på att skriva men har du inte skrivit din berättelse med lust och engagemang är det ingen som vill läsa den.

Att lyssna på Olofs tankar och formuleringar är ljuvligt och fler än jag har upptäckt denna berättare. De senaste åren har han gjort Sommarprogram och Vinterprogram i P1 framröstad av lyssnarna.
– De innehåller ju Olof. Där är det ju Olof som berättar och inte någon karaktär. Det hade varit häftigt om man kan utveckla det i framtiden, säger han.

Fakta

Namn: Olof Wretling
Ålder: 39 år
Bor: Karlstad
Familj: Fru Sofia, som också är med i Mammas nya kille, och tre barn.
Aktuell: Boksläpp oktober 2014 samt turné med Klungan. Boken "Till häst genom Västerbotten" kommer snart som talbok.

TEXT LENA BOQVIST, FOTO SOFIA WRETLING

Artikeln har tidigare varit publicerad i Läsliv nummer 3 2014

Prenumerera eller läs mer om Läsliv

Olofs boktips

  1. Liftarens guide till galaxen (1982)

    Omslagsbild för Liftarens guide till galaxen

    Av: Adams, Douglas

    Liftarens guide till galaxen Talbok Talbok

    Jorden måste rivas för att ge plats åt en galaktisk expressväg. En ensam överlevande får ge sig iväg som ofrivillig liftare i världsrymden

    Snittbetyg 4,6 av 7 st röster. Klicka för att sätta betyg på Liftarens guide till galaxen.
    Lägg till i:
  2. Mästaren och Margarita (1980)

    Omslagsbild för Mästaren och Margarita

    Av: Bulgakov, Michail

    Mästaren och Margarita Talbok Talbok

    Det är 1930-tal i Moskva när en mystisk främling dyker upp. I hans sällskap finns en naken kvinna, en man i jockeymössa och en cigarrökande jättelik svart katt. Märkliga saker börjar hända. Det är som djävulen själv kommit för att skapa oro bland litteratörer, pampar och svartabörshajar. Klassisk roman för evigt förknippad med halsbrytande fantasteri och bitsk satir. M.B, 1891-1940, rysk författare

    Snittbetyg 5 av 2 st röster. Klicka för att sätta betyg på Mästaren och Margarita.

    Boken finns även som:

    1. Mästaren och Margarita Punktskriftsbok Punktskriftsbok
    Lägg till i:
  3. Merabs skönhet (1984)

    Omslagsbild för Merabs skönhet
    berättelser

    Av: Lindgren, Torgny

    Merabs skönhet Punktskriftsbok Punktskriftsbok

    Noveller med motiv hämtade från en norrländsk glesbygd i det förgångna. Huvudpersonerna är särpräglade människor under karga livsvillkor. Förf:s rika språk, ibland med dialektala inslag, ger stark tids- och lokalfärg

    Klicka för att sätta betyg på Merabs skönhet.

    Boken finns även som:

    1. Merabs skönhet Punktskriftsbok Punktskriftsbok
    Lägg till i:

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

08:30-12:00Tel 040-653 27 10E-post: info@mtm.se

Punktskrifts- och prenumerationsservice

09:00-12:00040-653 27 20E-post: punktskrift@mtm.se
Senast ändrad: 2014-11-24 | Legimus