På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på olika språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Sommaräventyr

MTMs barnbibliotekarier Ingrid och Sara önskar ett riktigt skönt sommarlov med sol, bad, glass och spännande berättelser. Här är tips på böcker som tar dig med på sommaräventyr av olika slag!

 

Fågelönshemlighet bokomslag 

Fågelöns hemlighet av Christina Wahldén
Malva bor i skärgården och älskar att segla jolle. När hon är ute på sjön med sommarkompisarna Neo och Selma kommer ovädret oväntat och hastigt. Det blir stor dramatik: de faller över bord, men lyckas ta sig iland på Fågelön. Det är ett reservat där människor egentligen inte får röra sig.  Barnen hittar en barack och hamnar i klorna på några riktigt obehagliga typer. Men tillsammans är kompisarna modiga och nyfikna; de lyckas rymma och nystar upp härvor av skumma affärer.

 

Galgbacken bokomslag 

Galgbacken av Eva Christina Johansson
När man är 13 är det inte alltid jättekul att fira midsommar med äldre släktingar på landet. Lykke ger sig därför av på en promenad upp mot utkikstornet på kullen. Då ser hon plötsligt en skrämmande syn av en galge och hör viskningar i luften. Samma ord som står i berlocken hon ärvt av mormor nyss. Lykke dras in i en sorglig spökhistoria om en flicka i hennes egen ålder – den sista som hängdes på byns galgbacke.

 

vi ses i obsan bokomslag 

Vi ses i Obsan av Cilla Jackert
Sommaren efter sexan blir inte riktigt som Annika tänkt sig. Hennes lillebror föds alldeles för tidigt och föräldrarna är mest med honom på sjukhuset. Annika driver runt i sina kvarter och träffar ett gäng barn i den stora parken Observatorielunden. Alla har de något som skaver och gör att de inte vill vara hemma. Annika utmanas på sanning eller konsekvens. Men bara med konsekvens – ingen vill höra sanningen. Det blir en  speciell kompisgemenskap där de utmanar men också hjälper varandra. Leken bara blir farligare. Annika är en rolig berättare även om allt är lite sorgligt.

 

Den blomstertid nu kommer bokomslag 

Den blomstertid nu kommer av Marie-Chantal Long
Det är skolavslutning. Men 14-årige Fred har hängt med några äldre killar på ett rånförsök. Han lockas av de utlovade pengarna för att hans familj är fattig och lever ett tråkigt liv i förorten. När flyktbilen kraschar hittar killarna en annan bil i närheten med motorn igång. De lyckas komma undan till en lada i skogen. Då upptäcker Fred en sovande flicka i baksätet: hon påminner så mycket om hans lillasyster. Nu är de alltså kidnappare också! Under stor stress försöker Fred ställa allt tillrätta.

 

Uppdraget bokomslag 

Uppdraget av Camilla Lagerqvist
Det är en varm sommar i Värmland 1943. Andra världskriget pågår för fullt. 13-åriga Maja bor i en by precis vid norska gränsen och ser bombplanen flyga mot det invaderade grannlandet. Hennes blåbärsställe i skogen korsas av gränsposteringar med tyska soldater.
Till byn kommer denna sommar Ben och Hilde från Norge som snart blir Majas vänner. De är på olika sätt drabbade av krigets hemskheter och bestämmer sig för att bilda en egen motståndsgrupp. Först spanar de mest, men sedan de gör ett riktigt farligt uppdrag där de måste ta sig in i Norge och tillbaka. Berättelsen beskriver ruggigt bra hur kriget kryper inpå i den svenska tryggheten och att fienderna kan finnas där man inte anat det. Den här boken är första delen i serien Svarta Rosorna.

 

Tordyveln flyger i skymningen bokomslag 

Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe
En klassiker bland sommarlovsberättelserna. Det kan tyckas vara slumpen, men vem vet? Något styrde in tonåringarna Jonas, Annika och David i historien om Selanderska gården den där sommaren. Där upptäcker de att skumma saker pågår, samtidigt som de får kontakt med historien på olika sätt. De börjar leta efter en egyptisk staty, men varnas för en förbannelse. Det förflutna påverkar dem alltmer och styr deras upptäckter på smått övernaturliga sätt.

 

blåbärspatrullen soker en skatt bokomslag 

Blåbärspatrullen söker en skatt av Stefan Casta
Blåbärspatrullen har sitt högkvarter i en koja i skogen. Det är där som Ivan, Tim, Milla och Fabian förbereder sig för sina uppdrag. En dag får de reda på att det har varit inbrott på museet i stan och att värdefulla mynt och halsband från vikingatiden har stulits. Tillsammans bestämmer de sig genast för att hitta rånarna och den försvunna vikingaskatten.  Kanske är det övergivna huset en ledtråd…


kajsa och fageltjuvarna bokomslag
Kajsa och fågeltjuvarna av  Kerstin Lundberg Hahn

På sommarlovet är Kajsa alltid hos farmor i skärgården. I år är det första gången på länge som ett havsörnspar häckar ute på skäret. Kajsa upptäcker att en båt som alltid har släckta lanternor ofta syns i närheten av fåglarna. Hon blir orolig och förstår att allt kanske inte är precis som det ska. Havsörnar är sällsynta och ska lämnas ifred för att äggen ska kläckas.   Kan det vara fågeltjuvar som är i farten?

 

Biblioteksmysteriet bokomslag 

Biblioteksmysteriet av Martin Widmark
Visst är det tur att man kan låna böcker på bibliotek! Låna och sen lämna tillbaka.
Om man inte lämnade tillbaka så skulle ju alla böcker försvinna från biblioteket och då skulle det inte finnas något att låna. I den här Lasse&Maja boken har en värdefull bok försvunnit från biblioteket och det är verkligen tur att det finns smarta och snabbtänkta  barn som Lasse och Maja som kan hjälpa polisen i Valleby att lösa mysteriet.

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

08:30-12:00Tel 040-653 27 10E-post: info@mtm.se

Punktskrifts- och prenumerationsservice

09:00-12:00040-653 27 20E-post: punktskrift@mtm.se
Senast ändrad: 2015-06-18 | Legimus