På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på olika språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Gränstrakter

Högaktuella böcker på gränsen mellan USA och Mexiko

Bild på cowboyUSA och Mexiko har under långa tider haft stort utbyte av arbetskraft och folk har rört sig över gränsen åt båda håll för att hitta försörjning och äventyr. Idag talar Donald Trump om att bygga en mur vid den amerikanska gränsen mot Mexiko. Man kan undra vad Cormac McCarthys romanfigurer hade tyckt om den saken. De rider, kanske inte alltid obehindrat men ideligen, fram och tillbaka över gränsen i sitt värv.

Gränstrilogin eller The Border Trilogy som den kallas på engelska, omfattar titlarna: Dessa vackra hästar, Övergången samt Städerna på slätten. Alla tre finns att låna i Legimus, den första även på engelska.

När man läser om de här böckerna kan man få intrycket av att det är hårdkokt cowboylitteratur, vilket det på sätt och vis är, men det är också mycket mer. Vackra skildringar av en förlorad värld för längesedan borta. En tid för inte så länge sedan men väldigt avlägsen, att nostalgiskt sakna eller inte.

Karaktärerna är sammanbitna och tystlåtna. Det betyder dock inte att personbeskrivningar är platta, snarare tvärt om. McCarthy får oss att känna med personerna, trots att de tänker och handlar annorlunda än vi kanske skulle göra.

En del obehagligt våld förekommer på sina håll i böckerna men det upplevs aldrig sökt eller obefogat utan bidrar till nerv i berättelsen och känslan av att den är på riktigt.

Gränstrilogin kan läsas av alla, här finns kärlek och våld, spruckna drömmar, vacker natur och ganska mycket hästromantik.

Bordertrilogin

 1. All the pretty horses (2010)

  Omslagsbild för All the pretty horses

  Av: McCarthy, Cormac

  All the pretty horses Talbok Talbok

  John är den siste i raden av flera generationer ranchägare. 1949 har hans farfar just dött och hans far flyttar in till stan. Modern lämnar Texas för gott. Själv är han för ung för att ta hand om ranchen. Att ta sig över gränsen till Mexiko blir en väg ut. Han och hans bäste vän beger sig på hästryggen in i ett ödsligt och brutalt landskap. De får betala ett högt pris för sina drömmar

  Klicka för att sätta betyg på All the pretty horses.
  Lägg till i:
 2. Dessa vackra hästar (1993)

  Omslagsbild för Dessa vackra hästar

  Av: McCarthy, Cormac

  Dessa vackra hästar Talbok Talbok

  John är den siste i raden av flera generationer ranchägare. 1949 har hans farfar just dött och hans far flyttar in till stan. Modern lämnar Texas för gott. Själv är han för ung för att ta hand om ranchen. Att ta sig över gränsen till Mexiko blir en väg ut. Han och hans bäste vän beger sig på hästryggen in i ett ödsligt och brutalt landskap. De får betala ett högt pris för sina drömmar

  Snittbetyg 5 av 1 st röster. Klicka för att sätta betyg på Dessa vackra hästar.
  Lägg till i:
 3. Övergången (1994)

  Omslagsbild för Övergången

  Av: McCarthy, Cormac

  Övergången Talbok Talbok

  Tiden är strax före 2:a världskrigets utbrott. Billy och Boyd Parham, två tonårsbröder i New Mexico, växer upp i en vild trakt som ännu hemsöks av vargar. En dräktig varginna slår boskap. Billy och hans far försöker fånga henne. Billy lyckas slutligen och beger sig söderut med vargen efter sig i ett rep för att släppa henne fri där hon hör hemma, i Mexicos vildmark. Intensivt, omskakande ödesdrama

  Klicka för att sätta betyg på Övergången.
  Lägg till i:
 4. Städerna på slätten (1999)

  Omslagsbild för Städerna på slätten

  Av: McCarthy, Cormac

  Städerna på slätten Talbok Talbok

  Tiden är 1950-talets början och platsen en ranch i New Mexico nära mexikanska gränsen. Där arbetar John Grady som cowboy. Han är en mästare på att tämja hästar och räddar varje sårat djur som kommer i hans väg. Av kärlek försöker han också rädda den unga prostituerade Magdalena som hålls fången i horhuset på andra sidan gränsen. Han dras in i ett ödesdrama där kärleken är lika farlig som den är oundviklig. Inläst ur Bonnier, 1999

  Klicka för att sätta betyg på Städerna på slätten.
  Lägg till i:

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

08:30-12:00Tel 040-653 27 10E-post: info@mtm.se

Punktskrifts- och prenumerationsservice

09:00-12:00040-653 27 20E-post: punktskrift@mtm.se
Senast ändrad: 2016-09-09 | Legimus