Alternativa sanningar
På senare tid har det talats mycket om alternativa sanningar. I George Orwells dystopiska klassiker 1984, som just nu toppar bokförsäljningen i USA, förekommer en hel del alternativa sanningar. Boken, som skrevs 1949, skildrar livet i en totalitär stat där historien ändras och staten bevakar medborgarnas innersta tankar. Boken har givit upphov till flera uttryck som relaterar till diktatur och övervakning, till exempel "storebror ser dig". 1984 finns på svenska och engelska i Legimus.
Margaret Atwood skildrar i Tjänarinnas berättelse en mörk och avlägsen framtid där det föds alldeles för få barn. Landets regim är besatt av "den gamla onda tiden" när frihet rådde i samhället. Samhällets styrs av en härskarklass där alla kvinnor är infertila. Istället används unga kvinnor med fungerande äggstockar som barnfabriker.
Tjänarinnans berättelse som talbok
Tjänarinnans berättelse som punktbok
Ytterligare en bok på samma tema är Karin Boyes Kallocain från 1940. Berättelsen skildrar en totalitär stat med drag av såväl Sovjetunionen som Nazistyskland. Läsaren får följa Leo Kall, uppfinnare av sanningsdrogen Kallocain som används av statsmakten i syfte att övervaka sina medborgare. Kallocian är min egen favorit av de här böckerna och mitt främsta tips om man bara orkar med en obehagliga framtidsvision.