En underhållande och lärorik exposé genom industrimatens ärorika och mytomspunna historia.
Mat behöver vi alla och mycket av våra liv har genom historien kretsat kring att skaffa mat och få den att räcka hela året. I grunden handlar det om att överleva men när det väl är avklarat fyller maten många fler funktioner för vårt välmående. Mat fungerar som samlingspunkt och klassmarkör. Den har startat revolutioner, krig och uppror men också sammanslutningar och förbrödring. Den står för något av det mest personliga i hemmet och är samtidigt grunden för några av våra första och största industrier och företag.
Andreas Håkansson är docent i livsmedelsteknik. I den här boken utgår han från några av våra vanligaste matvaror; ketchup, öl, ärtor, glass, ost, strösocker och bröd, och följer tekniken kring vår livsmedelshållning många 1000 år tillbaka i tiden. Genom berättelser och anekdoter om envisa människor, livsöden och vetenskapliga genombrott får vi se exempel på hur maten och tekniken kring den har förändrat och präglat samhället och människors förutsättningar, men också ändrats av samhället.