Storpolitik möter människoöden i detta gedigna journalistiska arbete som skildrar livet i 1940-talets Sverige och Sovjetunionen för några av de människor som påverkades av andra världskriget.
Elisabeth Hedborg är journalist och har under många år varit korrespondent i Ryssland. I Min far var rysk soldat följer hon några av de sovjetiska krigsfångar som flydde från tyska fångläger i Norge till Sverige under andra världskriget. Vi får följa dem under deras tid i Sverige, hur de tas om hand av myndigheterna, träffar lokalbefolkningen och skapar band med människor och samhället.
Dessutom ger boken en inblick i det politiska spelet om hur de tvingas tillbaka av sovjetiska myndigheter, med mer eller mindre svensk hjälp. Författaren har också sökt upp några av soldaterna och följt deras liv i Sovjetunionen efter krigsslutet fram till deras släktingar i dagens Ryssland.
Den journalistiska berättelsen som bygger på dokument och intervjuer blir personlig när vi får följa med ett av de barn som blev resultatet av soldaternas vistelse i Sverige för att träffa sina ryska halvsystrar.