Nya talböcker augusti 2023

Inledning

Listan är uppdelad i 3 delar; Litteratur för vuxna, Litteratur för Barn och Böcker på andra språk än svenska, vilka ligger på nivå 1. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är uppdelade mellan Skönlitteratur och Facklitteratur respektive Faktaböcker. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Böcker på andra språk än svenska är uppdelade mellan Böcker för vuxna och Böcker för barn. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnitten Skönlitteratur och Böcker på andra språk än svenska, medan de ligger på nivå 4 i avsnitten Facklitteratur och Faktaböcker. På Nivå 3 i avsnitten Facklitteratur och Faktaböcker finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 159 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

I vikens mörker

av Cecilia Andersson. Visto förlag, 2021. Inläst av Marika Bergström.

08 tim, 58 min. Talbok.

Som nybliven änka med utflugna barn bryter 53-åriga Anna upp från den småländska landsbygden och flyttar till sommarhuset i Västervik. Hon hoppas på en nystart, och när den 18 år yngre Conny visar sitt intresse blir hon smickrad. Men hon tvekar och inte bara på grund av hans ålder, det är något annat med honom som skaver. Samtidigt väller höstmörkret in över viken. Är det något som döljer sig där ute? Spänningsroman.

MediaNr: CA66026

En krona av gyllene ben

av Jennifer L. Armentrout. Översatt av Lottie Eriksson. Akademius förlag, 2023. Inläst av Toya Westberg.

27 tim, 28 min. Talbok.

Del 3 i serien Blod och aska som börjar med Ur blod och aska. Poppy hade aldrig drömt om sådan kärlek som hon funnit hos prins Casteel. Hon vill njuta av sin lycka, men de måste först befria Casteels bror och hitta hennes egen. Det är ett farligt uppdrag med långtgående konsekvenser som ingen av dem hade drömt om. För Poppy är den utvalda, den välsignade. Atlantiens sanna härskare. Romantisk fantasy.

MediaNr: CA65126

Nuckorna på hörnet

av Karin Brunk Holmqvist. Bokfabriken, 2023. Inläst av Carin Ödquist.

06 tim, 23 min. Talbok.

Nuckorna på hörnet är i folkmun namnet på den gamla lärarinnebostaden i Löderup på Österlen. Där bor Elsa med hunden Bjäfseman och väninnan Inga-Märta som granne. Lugnet i Löderup störs när en ny granne flyttar in. Han har knappt anlänt innan det för första gången på ett sekel blir inbrott i byn. Det verkar vara något skumt med honom. När Elsa börjar spionera upptäcker hon att han gömmer en skattkarta i källaren och äger en pistol.

MediaNr: CA65709

Nine Elms-kannibalen

av Robert Bryndza. Översatt av Susanne Andersson. Jentas, 2022. Inläst av Hans Sandquist.

12 tim, 48 min. Talbok.

Första delen i spänningsserien om Kate Marshall. När Kate ännu var en lovande ung kriminalare lyckades hon sätta fast den ökände Nine Elms-mördaren. Femton år senare har en copycatmördare axlat Nine Elms-kannibalens mantel för att följa i sin idols blodiga fotspår. Med hjälp av sin skarpsinnige forskningsassistent Tristan Harper använder Kate sina ringrostiga men inte bortglömda poliskunskaper för att jaga en ny brutal gärningsman.

MediaNr: CA65561

Solroskoden

av André Catry. Southside Stories, 2023. Inläst av Lo Thorsdotter.

09 tim, 08 min. Talbok.

Del 3 i spänningsserien som börjar med Honungsapan. En ny statsminister ska just tillträda när elitförband från den ökända Wagnergruppen landar på Arlanda och Ryssland anklagar Sverige för att ha tagit kontroll över undangömda ukrainska kärnvapen. KSI-agenten Mac reser till Ukraina för att hantera situationen. Här hemma försöker hackern Bosse avvärja sabotage mot kärnkraften när en kärnladdning exploderar i atmosfären ovanför Gotland.

MediaNr: CA65542

Syd

av Katarina Ekstedt. Bookmark förlag, 2023. Inläst av malin Wahlstedt.

06 tim, 53 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Nord. Efter den mardrömslika upplevelsen som kockassistent på stjärnkrogen Nord i de jämtländska fjällen har Alex och Sofi äntligen lyckats starta ett nytt liv. Med restaurangägaren Alice Duwals hot bakom sig fokuserar de nu på att starta upp en bistro på Öland. Det visar sig snart att det är hårt arbete att driva egen restaurang. Inte minst då det uppdagas hemligheter som riskerar att ödelägga allt.

MediaNr: CA65880

Requiem över en förlorad stad

av Aslı Erdoğan. Översatt av Ulla Lundström. Rámus, 2023. Inläst av Toya Westberg.

04 tim, 42 min. Talbok.

Författaren tar oss med till sin födelsestad Istanbul i en självbiografiskt präglad berättelse där färgstarka minnen av stadens kvarter och gatuliv blandas med känslor av förlorade identiteter och existentiella oförrätter till följd av det auktoritära styret. Kapitlen är omväxlande skrivna som fragmentariska dagboksanteckningar, minnesanteckningar och strategier för överlevnad när det inre sönderfallet hotar. Författaren lever i exil.

MediaNr: CA65470

Medan livet pågår

av Jenny Fagerlund. Norstedts, 2023. Inläst av Toya Westberg.

07 tim, 55 min. Talbok.

Julia är nöjd med sitt liv. Men när hon är med om en olycka förändras allt. Utan det sammanhang hon är van vid kämpar hon med att hitta rätsida i tillvaron. När Agnes – en envis och smått enerverande granne – dyker upp dröjer det inte länge förrän hon har lyckats nästla sig in i Julias liv. Fast allt är inte så enkelt som Agnes vill få det att låta som, och livet kommer med fler överraskningar än vad Julia har räknat med.

MediaNr: CA65664

Den sista adventskalendern

av Jenny Fagerlund. Norstedts, 2022. Inläst av Marika Bergström.

08 tim, 50 min. Talbok.

Mitt i en snöstorm anländer Petra och hennes elvaåriga systerdotter till Nyponvikens handelsträdgård. Det är en plats som Petras syster berättade om innan hon dog och som hon bad Petra åka till om hon någonsin fick bekymmer. Viveka som äger handelsträdgården tar emot dem med öppna armar, men snart inser Petra att invånarna i byn döljer något – och en upphittad adventskalender ger ledtrådar till hemligheten.

MediaNr: CA65919

Hundmanuskripten

av Jon Fosse. Översatt av Christian Ekvall. Bakhåll, 2019. Inläst av Dan Bratt.

03 tim, 57 min. Talbok.

Tre kortromaner – på norska Nei å nei, Du å du samt Fy å fy – samlade i en volym. De är skrivna i hundperspektiv och återger vad hundar kan tänkas ha att säga om tillvaron. Hunden Webster försmäktar hos sin trötta matte och längtar efter utmaningar och äventyr. Hunden Olav vågar sig ut på en romantisk runda. Skeppshunden Haktor håller troget koll på livet på skutan. Hundarna förstår vad människor säger och pratar med varandra.

MediaNr: CA65247

Benådade

av Rebecka Fredriksson. Sjöbergs förlag, 2022. Inläst av Anna Döbling.

10 tim, 21 min. Talbok.

Fortsättning på verklighetsbaserade romanen Landsförvisade. När ett tjugotal baptister år 1853 far över Atlanten på det lilla skeppet Jenny Pitts, efter F O Nilssons landsförvisning, tror Sofia att det värsta är över. Men livet som nybyggare på Minnesotaterritoriet är inte enkelt. Fredrik är nästan ständigt ute på obanade stigar för att predika i de begynnande svenskbygderna och Sofia sköter deras lilla nybygge i stort sett på egen hand.

MediaNr: CA65666

Haralds mamma

av Johanna Frid. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Linda Norgren.

08 tim, 36 min. Talbok.

Svärdotter och svärmor möts på en flygplats. Under ett dygn inväntar de ett försenat plan och alltefter timmarna går blir konfrontationerna mer obönhörliga. Vad händer när man inser att man plötsligt är tre personer i en parrelation? Vems kärlek till Harald är störst? Vem har orsakat Haralds missbruk? Och vad är egentligen en rimlig relation mellan en svärdotter och en svärmor?.

MediaNr: CA65574

Ett hav av vallmo

av Amitav Ghosh. Översatt av Pernilla Ståhl. Palaver Press, 2021. Inläst av Mallika Giarimi.

18 tim, 03 min. Talbok.

Del 1 i trilogin Ibis. Året är 1838, strax innan det första opiumkriget mellan Storbritannien och Kina. Skeppet Ibis är på väg till Mauritius. Bland passagerarna finns: Deeti, änka till en opiummissbrukare som blev räddad från makens begravningsbål av den lågkastiga Kalua. Paulette, den föräldralösa dottern till en fransk botaniker och Jodu, sonen till hennes amma, hennes enda länk till det förflutna.

MediaNr: CA65803

Adepten

av Hélène Gullberg. Bazar förlag, 2023. Inläst av Helena Gripe.

13 tim, 28 min. Talbok.

Del 1 i serien om Majja Skog. När den förmögne Sten Hammar mördas tror man först att det handlar om ett rånmord. Polisen kallar in Majja Skog, en överbegåvad antikexpert från anrika Wallius Auktioner som är besatt av föremålens makt över oss. Majja var Sten Hammars adept. Han förde henne in i antikviteternas värld och gjorde henne till en dubbelnatur – hård på utsidan, men med ett sårigt inre. Vet hon mer om mordet än hon vill påskina?.

MediaNr: CA65787

Vargdräparen

av Sara Hagström. Lind & Co, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

09 tim, 42 min. Talbok.

I Ångermanländska Junsele hittas en person skjuten. Malin Iversen från Umeå blir förundersökningsledare för brottsutredningen och får hjälp av kollegor från Sundsvall och Sollefteå samt polispensionären Svenne i Junsele. Dessvärre ägnas mycket av deras tid åt inre konflikter och gamla oförrätter dem emellan kommer i öppen dager. Samtidigt splittras byborna av vargfrågan, då den skjutne varit i konflikt med en person ur föreningen Fria rovdjuren. Debutroman.

MediaNr: CA65354

Ensamhetsträning med Majken Johansson

av Hanna Hallgren. Ellerströms, 2021. Inläst av Anna Godenius.

03 tim, 35 min. Talbok.

Berättelser om himmel och helvete, levande och döda. Här finns poeter och hundar, Frälsningssoldater, alkoholister och en konditor dömd för spioneri. Vinteräpplen, tomtar och tamburinbrigader. En heterosexuell teologie licentiat vid Uppsala universitet cyklar förbi. Spiritism och sprit. Att skrika ut de stumma stygn som omger vittnesbördet. Hela tiden med poeten Majken Johansson i handen.

MediaNr: CA65684

De ofrälsta

av Robert Harris. Översatt av Svante Skoglund. Bookmark, 2023. Inläst av Dan Bratt.

17 tim, 46 min. Talbok.

England 1660. Överste Edward Whalley och hans svärson William Goffe har drivits på flykt, efterlysta för avrättningen av kung Karl I tio år tidigare. I London har Richard Nayler, tjänsteman vid det brittiska kronrådet, fått uppdraget att hitta alla de 59 män som skrev på kungens dödsdom. Några av de inblandade har redan hängts eller skjutits. Driven av att hitta de resterande förrädarna ger sig Nayler ut på en oförsonlig jakt.

MediaNr: CA65825

Herrens år 1401

av Dick Harrison. Ordfront, 2023. Inläst av David Zetterstad.

11 tim, 52 min. Talbok.

På morgonen den 6 december 1401 hittas en man död i Visby, uppenbarligen nedfallen eller nedstörtad från ett fönster mitt på Strandgatan. När packhuset bredvid undersöks visar det sig att tio borgare fått halsarna avskurna under en gillesfestlighet på bottenvåningen. På en ovanvåning ligger en skräckslagen, nedblodad och bunden nunna, och när ordensmännen undersöker källaren finner de ännu ett färskt lik. Dessvärre är detta bara början.

MediaNr: CA65615

Puben vid floden

av Veronica Henry. Översatt av Maria Store. Printz Publishing, 2022. Inläst av Anna Döbling.

12 tim, 19 min. Talbok.

Cherry, Maggie och Rose är tre generationer kvinnor som alltid funnits där för varandra. En mormor, en mamma och en dotter. När Cherry köper en ljuvlig men nedgången pub i byn där hon växte upp är det självklart för hela familjen att haka på projektet. Tillsammans flyttar de till Rushbrook och bestämmer sig för att förvandla puben till samhällets hjärta. Det dröjer inte länge innan puben lockar alla typer av människor till sig. Feelgood.

MediaNr: CA63062

Nemesis

av Ramona Ivener. Bokfabriken, 2023. Inläst av Camilla Eriksson.

07 tim, 44 min. Talbok.

Första delen i spänningsserien om Jessica Storm. Det är med stor bitterhet som Jessica ångrar att hon föll för Alex Storm, bilhandlaren från Stockholm som blev ofrivilligt kriminell. I fyra år har hon förberett sin revansch på alla som var inblandade i mordet på hennes döttrar. Bakom hennes fasad som entreprenör i en exklusiv villaförort döljer sig en mäktig knarkdrottning. Men någon är henne på spåren, beredd att avslöja hennes hemligheter.

MediaNr: CA65304

Pensionatet

av Karina Johansson. Bokfabriken, 2023. Inläst av Anna Döbling.

08 tim, 30 min. Talbok.

Första delen i serien om Värmlandsfamiljen Vinder. Alexa Vinder driver sedan några år familjeföretaget Ingrids pensionat med stor framgång. När bysnickaren Robin dyker upp med kreativa idéer får verksamheten ytterligare skjuts och hans närvaro ger Alexa fjärilar i magen. Men när pensionatets ena städerska mördas vänds allt upp och ned. När också kökschefen hittas död inser Alexa att hon snabbt måste hjälpa polisen att hitta mördaren.

MediaNr: CA65892

Tedags på Café Solros

av Milly Johnson. Översatt av Helena Sjöstrand Svenn. Bokförlaget Polaris, 2022. Inläst av Linda Norgren.

17 tim, 04 min. Talbok.

När Connie Diamond får reda på att hennes make Jimmys varit otrogen i många år beslutar hon sig för att hämnas. Till sin hjälp har hon Della Frostick, oumbärlig anställd på Jimmys städfirma, som mer än gärna bistår med att sabotera för honom. De beslutar sig för att starta en egen konkurrerande städfirma, och tillsammans med städerskorna som träffas på Café Solros kommer de se till att Jimmy ångrar allt han har gjort. Feelgood.

MediaNr: CA65711

I södra Norrland väntas regn

av Cecilia Klang. Polaris, 2023. Inläst av Marika Bergström.

10 tim, 12 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Kan innehålla spår av Tommy Roos. 53-åriga Susanne Åkesson i bruksorten Forshammar har ägnat sitt liv åt att ta hand om hemmet, sambon Lars, barnen och sin ensamstående mamma. Men när sönerna blivit stora, mamman dör och Lars förtidspensioneras vet hon inte vad hon ska göra, utan egna pengar och ett riktigt jobb. Hon flyttar ut i mammans sommarstuga och där inträffar saker som förändrar hennes tillvaro.

MediaNr: CA65996

Elden

av Daniela Krien. Översatt av Aimée Delblanc. Louise Bäckelin förlag, 2023. Inläst av Toya Westberg.

06 tim, 09 min. Talbok.

När Rahels och Peters planer kastas omkull efter att deras semesterhus brunnit ner, hamnar de i stället på den isolerade gård där Rahel tillbringade många lyckliga somrar som barn. Efter år av att ha navigerat mellan karriärer och krävande barn är paret nu plötsligt fast på gården, utan någon möjlighet att undvika varandras sällskap. Under de tre kommande veckorna måste Rahel och Peter enas om huruvida de har en framtid tillsammans. Roman.

MediaNr: CA65934

Huset på Rivieran

av Natasha Lester. Översatt av Ida Ingman. Bazar, 2023. Inläst av Marika Bergström.

17 tim, 52 min. Talbok.

Året är 1939 och Éliane bor i Paris och drömmer om att bli konstnär. När kriget bryter ut blir hon en del av motståndsrörelsen. Hon noterar hur nazisterna stjäl nationalskatter från Louvren där hon arbetar. I nutid ärver Remy ett fantastiskt hus på Rivieran. Hon får en chock när hon hittar en katalog över konstverk som stals under andra världskriget och känner igen en tavla från sitt barndomshem.

MediaNr: CA65707

Ett rent helvete

av Anne Liljeroth. Louise Bäckelin förlag, 2020. Inläst av Charlie Haldén.

12 tim, 11 min. Talbok.

Danuta är städfirmans mest uppskattade medarbetare. Hon älskar att städa och hon älskar sina kunder. Men eftersom saker sällan undgår henne reagerar hon allt oftare på hur dåligt hennes kunder mår, trots att de på ytan har det så bra. Med små och oansenliga gester försöker Danuta hjälpa sina kunder att se det goda i livet och lära dem att uppskatta vad de redan har. Men budskapen missuppfattas och plötsligt tätnar intrigerna. Roman.

MediaNr: CA65002

Flickdjur

av Cecilie Lind. Översatt av Jonas Rasmussen. Ellerströms, 2023. Inläst av Sanna Tidbeck.

04 tim, 51 min. Talbok.

Det är lättare att vara modig när man är vacker. Sara är 14 år och bor hemma hos sina föräldrar. Hon har en riktigt nära tjejkompis, som också är hennes största konkurrent. Det gäller att vara smal och vacker, men vem är egentligen personen i spegeln? Och vad är det spegelbilden ser när den betraktar henne? Roman om begär och om begäret efter att begäras, om den makt och maktlöshet som ryms i att vara en flicka.

MediaNr: CA65913

Vardagar

av Ulf Lundell. Wahlström & Widstrand, 2023. Inläst av Örjan Blix.

15 tim, 03 min. Talbok.

Del 9 av Ulf Lundells dagboksurval sträcker sig från 30 maj 2022 till 20 januari 2023. Lundell sitter på Österlen och varvar kommentarer om världsläget med detaljer från sin vardag. Det är valrörelse och maktskifte i Sverige och krig i Ukraina. Lundell är vass och kritisk till det han ser och hör. Han mediterat över sitt eget åldrande och konstaterar att han numera aldrig rör en gitarr men fortfarande alltid har två plektrum i sin bakficka.

MediaNr: CA65680

Vardagar

av Ulf Lundell. Wahlström & Widstrand, 2023. Inläst av Örjan Blix.

16 tim, 52 min. Talbok.

Del 8 av Ulf Lundells dagboksurval sträcker sig från 30 november 2021 till 28 maj 2022. Pandemin har lagt sig som ett täcke över världen och en sömn breder ut sig. Lundell noterar det lilla livet från sitt hus på Österlen – vädret, fåglarna, sina krämpor, allt som behöver repareras och underhållas. Han kommenterar vad han läser, lyssnar på och sitt eget konstnärskap. Och framför allt har han åsikter om politik och dagsaktualiteter.

MediaNr: CA65679

Bevakad

av Lotta Luxenburg. Lind & Co, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

08 tim, 45 min. Talbok.

Sjunde delen i serien som börjar med Försvunnen. En deckare i Stockholmsmiljö, som inte minst utspelar sig på Kungsholmen. Polisradarparet Nick Johansson och Klara Pil tar sig an ett fall kring en försvunnen 17-årig pojke som följs av en likaledes ung flicka. Spåret leder sedan vidare till en pedofilhärva med anknytningar in i rättsmaskineriet. Parallellt får läsaren ta del av Nicks och Klaras personliga med- och motgångar i privatlivet.

MediaNr: CA65827

Röd sol

av Johanne Lykke Naderehvandi. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

08 tim, 40 min. Talbok.

India och Kallas bor i en stad men när sommarhettan blir outhärdlig beger de sig till vänners hus vid havet. En brand bryter ut i de närbelägna bergen och på stranden träffar de tre barn som säger att de är föräldralösa. Utan att vilja, eller önska det, blir India och Kallas bundna vid barnen. De börjar hänge sig åt den sortens kärlek och omsorg som vanligtvis är förbehållna föräldrar, i skuggan av det oundvikliga som hela tiden kryper närmare.

MediaNr: CA65681

Två veckor till midsommar

av Marie-Louise Marc. Printz Publishing, 2023. Inläst av Lo Thorsdotter.

11 tim, 46 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Juni, juli, halva augusti. Jennie är en inbiten storstadskvinna och arbetar som chefredaktör på magasinet Drömliv. Men hennes eget liv är inte mycket till dröm. Efter skilsmässan för fyra år sedan lägger hon all tid på tonårsdottern Tilda. Kärleken och drömmarna om ett rött torp med vita knutar har hon lagt på hyllan. Men en reportageresa till Storsjöhöjden i Jämtland förändrar allt. Feelgood.

MediaNr: CA65916

Tjejmiddagen

av Marie-Louise Marc. Printz publishing, 2022. Inläst av Malin Halland.

10 tim, 19 min. Talbok.

Maria, Gabbi och Rakel är bästa vänner. Trots viss åldersskillnad var kemin omedelbar när de träffades på gymmet och sedan dess har de en gång i månaden haft tjejmiddag. Då dricker de bubbel, skvallrar och stöttar varandra i livets med- och motgångar. När Gabbi berättar att hon inlett en affär med Johannes Fahlström, den snygge och charmige tränaren som brukade leda deras gympapass, blir de andras reaktioner inte vad hon väntat sig. Feelgood.

MediaNr: CA65900

Darrgräset

av Johanna Mo. Romanus & Selling, 2023. Inläst av Annika Berg From.

11 tim, 34 min. Talbok.

Del 4 i serien Ölandsbrotten som börjar med Nattsångaren. Hanna Dunckers goda vän Ingrid hittar ungdomskärleken Vidar död. Det finns tecken som pekar mot mord. Hanna och kollegerna på Kalmarpolisen förhör besvärliga grannar och med Ingrids hjälp nystar de i Vidars brokiga förflutna. Men spelplanen ändras när Ingrid akut insjuknar och Hannas förmåga att hålla huvudet kallt sätts på prov.

MediaNr: CA65798

Revolver-Harry

av Jakob Nilsson. Kartago, 2022. Inläst av Örjan Blix.

01 tim, 10 min. Talbok.

Seriealbum om kriminologen Harry "Revolver-Harry" Söderman, 1902-1956, och hans dramatiska liv. Han var en äventyrare, krigshjälte och geniförklarad brottsbekämpare. Efter studier i Tyskland och Frankrike blev Söderman 1934 chef för New Yorks polislaboratorium. Efter återkomsten till Sverige fick han ansvar för den nya institutionen Statens Kriminaltekniska Anstalt och bidrog till att lösa några av tidens mest uppmärksammade mordfall.

MediaNr: CA65308

Utanpåverket

av Kristin Nord. Wahlström & Widstrand, 2023. Inläst av Mallika Giarimi.

05 tim, 31 min. Talbok.

Lilian och Julia – mor och dotter, två kvinnoliv på olika villkor. När Lilian hittas död vid köksbordet måste Julia återvända till staden hon lämnat bakom sig och glänta på dörren till det förflutna. Medan huset rensas på minnen, återförenas Julia med sina systrar: Marie i familjeidyllen, Josefin på gruppboendet. Roman som spänner över ett halvt sekel - om ensamhet, klassresor, och om att till varje pris upprätthålla fasaden.

MediaNr: CA65796

Underlandet

av Hanna Nordenhök. Norstedts, 2023. Inläst av Lo Thorsdotter.

06 tim, 55 min. Talbok.

I Underlandet rör sig människor på olika platser genom en olycksbådande samtid fylld av övergivenhet och falska sken. Deras parallella liv har till synes ingenting med varandra att göra men de är alla lögnare eller bedragna, eller bådadera. Runt deras öden tornar en spegelsal av opålitliga gestalter upp sig: bluffande barn, dopade kampsportare, spökskrivare och ekobrottslingar. Studie i bedrägeriets olika ansikten.

MediaNr: CA65405

Den frusna polisen

av Christina Olséni. Lind & Co, 2023. Inläst av Toya Westberg.

09 tim, 47 min. Talbok.

Del 1 i serien Ystadmorden. Sedan kriminalkommissarie Frank Mobergs hustru oväntat gått bort har han begravt sig i arbete. När Franks gamle far, Gösta, ringer och berättar att han gjort ett makabert fynd i en av andelsfrysarna i Glemmingebro blir det startskottet på Franks jakt efter en kallblodig mördare som hemvant rör sig på Ystads pittoreska kullerstensgator.

MediaNr: CA65797

Marzahn mon amour

av Katja Oskamp. Översatt av Sara Eriksson. Rámus, 2023. Inläst av Lo Thorsdotter.

04 tim, 26 min. Talbok.

En snart femtioårig refuserad författare tar anställning som fotterapeut i Marzahn, en stadsdel i forna Östberlin i vars nybyggda betonghöghus DDR:s medelklass på 1970-talet flyttade in. Medan fötter filas, tvättas och smörjs berättar kunderna sin livshistorier. Katja Oskamp tecknar ett persongalleri som speglar det liv som varit och de förhoppningar som en gång fanns, men också de drömmar som ännu finns kvar i Marzahn.

MediaNr: CA65497

Med livet som insats

av Veronica Palm. Bokfabriken, 2023. Inläst av Åke Lindgren.

10 tim, 58 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Inte alla män. Ett bombhot som sätter stopp för vårens allra sista omröstning i riksdagen visar sig vara inledningen på en dödlig konspiration med förgreningar högt upp i ett av regeringspartierna. En sammansvärjning på den absoluta högerkanten tänker genomföra ett attentat under Almedalsveckan. Kulturutskottets ordförande Emilia Berg är, tillsammans med andra kvinnliga toppolitiker, med på dödslistan.

MediaNr: CA65869

Sällskapet

av Sarah Penner. Översatt av Maja Willander. HarperCollins, 2023. Inläst av Anna Godenius.

12 tim, 13 min. Talbok.

Paris 1873. Spiritisten Vaudeline D’Allaire är flitigt anlitad av både änkor och utredare för att tillkalla mordoffers andar och fastställa identiteten på de personer som dödat dem. Lenna Wickes vill få svar på sin systers död. Hon anlitar Vaudeline. Men när de tillsammans med de mäktiga männen i Londons seanssällskap börjar nysta i mysteriet börjar de misstänka att de inte bara är på väg att lösa ett brott utan även är intrasslade i ett själva.

MediaNr: CA65788

En adept till mästaren av schack gör en inre färd i Sibirien

av Mickaela Persson. Bokförlaget Faethon, 2022. Inläst av Bodil Carr-Granhild.

01 tim, 16 min. Talbok.

Genom ett röktyngt Sibirien reser diktjaget med eller mot en älskad kvinna. Samtidigt tycks samma diktjag sitta böjt över ett schackbräde på Almåsa havshotell.

MediaNr: CA64546

Vandrande själar

av Cecile Pin. Översatt av Peter Samuelsson. Nirstedt/litteratur, 2023. Inläst av Anni Bernhard.

05 tim, 51 min. Talbok.

När de sista amerikanska soldaterna har lämnat Vietnam inleder syskonen Anh, Thanh och Minh en riskabel resa till Hong Kong. Deras föräldrar och yngre syskon ska snart komma efter, men tragedin slår till och de tre syskonen står med ens föräldralösa. Barnen hamnar i ett kokande London som håller på att slitas sönder av sociala orättvisor och växande främlingshat. I sin kamp att finna en identitet får de tre allt svårare att hålla ihop. Roman.

MediaNr: CA65938

Teatern vid stranden

av Joanna Quinn. Översatt av Annika H. Löfvendahl. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Mallika Giarimi.

18 tim, 28 min. Talbok.

De tre syskonen Seagrave växer upp på ett gods nära havet i engelska Dorset. Cristabel, Flossie och Digby får reda sig själva så gott det går, förbisedda av såväl sina föräldrar som av tjänstefolket, och tillsammans bygger de upp en teater i ett strandat valskelett. När andra världskriget bryter ut och syskonen blivit vuxna lämnas Flossie ensam kvar vid det söndervittrande godset medan Cristabel och Digby rekryteras av underrättelsetjänsten.

MediaNr: CA65450

Dit floden för dig

av Shelley Read. Översatt av Åsa Brolin. Forum, 2023. Inläst av Camilla Eriksson.

10 tim, 53 min. Talbok.

Colorado på 1940-talet Den tonåriga Victoria Nash arbetar på en farm som ensam kvinna i en familj fylld av destruktiva män. Hon har relation med främlingen Wilson Moon, lika passionerad som förbjuden. När Victoria blir gravid tvingas hon bosätta sig i ett litet skjul i bergen. Hon är förkrossad av sorg, men den starka samhörigheten med vildmarken ger henne kraft. Samtidigt stiger floden i dalen och hotar att utplåna allt hon känner till.

MediaNr: CA65799

Den tyska hustrun

av Kelly Rimmer. Översatt av Jessica Hallén. Louise Bäckelin förlag, 2023. Inläst av Elisabet Thorborg.

15 tim, 35 min. Talbok.

Berlin, 1934. Sofies man Jürgen erbjuds en högt uppsatt position inom nazisternas rymdprogram. De är inte nazister men om Jürgen inte tar jobbet kommer allt tas ifrån dem. Alabama, 1949. Rymdkapplöpningen är i full gång och Jürgen tas emot av Amerika för att arbeta med raketer. För Sofie är det här en chans att lämna det förflutna bakom sig. Men när rykten om deras koppling till nazisterna börjar spridas förvandlas löst skvaller till hätsk vrede.

MediaNr: CA65660

Underbarnet

av Johan Ripås. Polaris, 2022. Inläst av Dan Bratt.

08 tim, 24 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Sönderlandet. En höstnatt hittas en flicka drivande ute till havs i en båt tillsammans med en kniv och två blodiga nallar. Misstankar väcks om att flickan kan ha tagit livet av sin egen mamma. För Nora Wagner, som får i uppdrag att utreda fallet, är det tydligt att flickan bär på mörka hemligheter. När ett hot riktas mot en klimatkonferens blir allt komplicerat, det verkar finnas ett samband till flickan.

MediaNr: CA65103

Dold i skuggor

av Peter Robinson. Översatt av Kalle Hedström Gustafsson. Bokförlaget Forum, 2023. Inläst av Martin Lindberg.

12 tim, 54 min. Talbok.

Vid en arkeologisk utgrävning på en plats med romerska efterlämningar hittar man ett skelett som är betydligt yngre än övriga fynd. Kriminalinspektör Alan Banks och hans team kallas in och utredningen driver dem snart mot ett gammalt mysterium som ingen vill ska avslöja, och det olösta mordet på en kvinnlig universitetsstudent 1980. 28:e, och sista boken, om Alan Banks i den fiktiva staden Eastvale i Yorkshire.

MediaNr: CA65954

Ett dockspel

av Anna Roos. Louise Bäckelin förlag, 2022. Inläst av Lo Thorsdotter.

08 tim, 41 min. Talbok.

En varm sommarnatt försvinner trettonåriga Stella Vinge, dotter till Kriminalvårdens generaldirektör, från boutiquehotellet Tornvillan i Söderköping. Polisen Hannes Karlsson har själv bott på hotellet den aktuella natten och dras genast in i utredningen. Bland gästerna finns, utöver flickans föräldrar, också deras närmaste vänner, en känd poddare, en tidigare dömd rånare och en familj som nyligen förlorat ett barn.

MediaNr: CA65716

Segerstaden

av Salman Rushdie. Översatt av Amanda Svensson. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Mallika Giarimi.

10 tim, 55 min. Talbok.

Efter att hon bevittnat sin mors död blir den nioåriga Pampa Kampana tagen i besittning av en gudinna som talar genom henne. Gudinnan ger flickan magiska krafter och berättar för henne att hon kommer att spela en central roll för uppkomsten av en mäktig stad vid namn Bisnaga – ”segerstaden”. Pampa Kampana ger med sitt berättande staden liv, och under de kommande seklerna blir hennes öde sammanflätat med Bisnaga, en stad på bräcklig grund.

MediaNr: CA65786

Vi är många som har berörts i djupet av våra hjärtan

av Isak Sundström. Teg Publishing, 2023. Inläst av Anna Godenius.

01 tim, 01 min. Talbok.

Med nekrologer från svenska dagstidningar som råmaterial skriver Isak Sundström fram en kollektiv röst utifrån anonyma levnadsteckningar. Dikten är ett slags fiktivt dokumentärt arbete som visar på det omöjliga i att försöka sammanfatta människors hela liv på bara några korta rader. Utan personnamn eller foton framträder här en annan bild, av en mer allmän och anonym död.

MediaNr: CA65496

Det sanningen döljer

av Anna Tell. Wahlström & Widstrand, 2023. Inläst av Toya Westberg.

14 tim, 15 min. Talbok.

I ett högsommarvarmt Karlstad blir en polis som arbetat med en stor, ifrågasatt insats kring tjuvskytte av varg mördad. Det som skulle kunna beskrivas som en ren avrättning sprider en våg av oro i kåren att fler kan stå på tur. Den erfarna brottsutredaren Hedvig Lilja vid NOA i Stockholm får i uppdrag att åka till Karlstad för att stödja en milt sagt ansträngd förundersökning.

MediaNr: CA65785

Barracuda

av Christos Tsiolkas. Översatt av Olov Hyllienmark. Leopard förlag, 2015. Inläst av Anders Mathlein.

16 tim, 25 min. Talbok.

14-årige Daniel Kelly är en lovande simmare som spås att gå långt. När han får ett idrottsstipendium till en exklusiv privatskola i Melbourne blir det ingången till en värld av möjligheter, men också skoningslös konkurrens. Tack vare sin envishet och talang blir han respekterad av sina rika och privilegierade klasskamrater. Vägen mot en gyllene framtid ligger öppen när han satsar allt i sitt första internationella mästerskap - och misslyckas.

MediaNr: CA65404

Den gömda kristallen

av Maria Wells. Ordberoende Förlag, 2022. Inläst av Anita Heikkila Einarsson.

06 tim, 20 min. Talbok.

Ella firar jul med sina vuxna barn i barndomens Säffle. På vinden hittar hon en gammal låda som tillhör henne med bland annat ett brev från hennes gamla ungdomskärlek. Som av en händelse står det i brevet att de ska träffas igen, efter fyrtio år, just på denna julaftonsdag. De har inte haft någon kontakt på alla dessa år men Ella tänker ändå på att möjligheten finns. En spännande historia med Stockholm, Värmland och England som fond.

MediaNr: CA65057

Emmas bok

av Katrine Wessel-Aas. Översatt av Eva-Maria Gelotte. Bokförlaget Polaris, 2023. Inläst av Linda Norgren.

10 tim, 59 min. Talbok.

Del 10 i serien Familjen Winther som börjar med En ny tid. Året är 1903. Fredrik Winther och Emma Moen lämnar båda Trondheim och flyttar till Kristiania, om än av olika anledningar. Emma flyr plågsamma minnen i sitt förflutna. Fredrik hoppas äntligen bli fri från det tunga ansvar som vilat på hans axlar i egenskap av arvinge till Winther-dynastin. När deras vägar korsas blossar kärleken upp på nytt.

MediaNr: CA65833

Välkommen till Tall Oaks

av Chris Whitaker. Översatt av Maria Lundgren. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Chris Whitaker.

09 tim, 15 min. Talbok.

Tall Oaks är en småstad i Kalifornien där alla känner alla och våldsbrott är sällsynta. Idyllen krossas när en kidnappare i clowndräkt rycker treårige Harry Monroe från sitt eget hem. Trots intensiv mediebevakning och en outtröttlig polisutredning förblir bortförandet ett mysterium. Tre månader senare är Harry fortfarande försvunnen och de flesta har gått vidare i sina liv. Men inte Jessica, Harrys mamma, och Jim, den lokala sheriffen.

MediaNr: CA65871

Två vänner

av Per Wästberg. Wahlström & Widstrand, 2023. Inläst av Ove Ström.

07 tim, 38 min. Talbok.

Torsten och Signe är två sinsemellan mycket olika människor. Han nog tämligen odräglig, hon mer intagande. De talar för första gången helt öppet om sina långa liv, för författaren och för läsaren, som agerar lyssnare. Om vad som format dem till vilka de är, eller tror sig vara – båda till synes banalt odramatiska individer utan större betydelse.

MediaNr: CA65388

Drift

av Kate Zambreno. Översatt av Helena Fagertun. Ellerströms, 2022. Inläst av Mallika Giarimi.

06 tim, 13 min. Talbok.

Berättarjaget har svårt att fokusera. Deadline för romanen som hon redan fått pengar för har passerat, men skrivandet går trögt. I stället ägnar hon alltmer tid åt att promenera i grannskapet med sin nervösa terrier. Hon fotograferar människor och djur, skriver till vänner och författarkollegor. Så sker någonting som kommer att förändra allt. En berättelse om konstnärliga ambitioner, personlig kris och litteraturens möjligheter och misslyckanden.

MediaNr: CA64971

Evigheters evighet

av Ásta Fanney Sigurðardóttir. Översatt av John Swedenmark. Rámus, 2021. Inläst av Anna Godenius.

00 tim, 46 min. Talbok.

Diktsamling präglad av såväl attityd och lekfullhet som stämningsfulla lyriska bilder som tar oss med på en fri odyssé med evigheten som omöjlig slutdestination. Författaren är också verksam som konstnär och musiker och känd för performanceliknande uppläsningar. Boken är hennes första diktsamling utgiven på Island 2012.

MediaNr: CA65493

Lumpänglar

av Annika Åman. Schildts & Söderströms, 2022. Inläst av Ylva Ekblad.

10 tim, 25 min. Talbok.

När Alma lämnar sitt föräldrahem i Alahärmä ryms hennes samlade ägodelar i en liten resväska. Hon ska söka jobb som väverska vid Oravais textilfabrik, kallad Masunin, och så fort hon fått ihop till reskassan är målet Amerika. Hon får ett rum i arbetarhuset Sarinelund och delar snart glädje och sorg, drömmar och besvikelser med kvinnorna där. Historisk roman som utspelar sig i Österbotten under de turbulenta åren 1926–1932.

MediaNr: CA66306

Eldstorm

av Dag Öhrlund. Lind & Co, 2023. Inläst av Toya Westberg.

10 tim, 18 min. Talbok.

Del 9 i serien som börjar med Där inga ögon ser. En kvinnlig politiker som arbetar med migrationsfrågor bränns till döds tillsammans med sin son. Fallet tilldelas kommissarie Ewert Truut. Men han och hans trogna medarbetare hittar inga spår efter mördaren innan nästa brutala mordbrand inträffar. Liksom tidigare tvingas Ewert kämpa mot oförstående chefer inom polisen.

MediaNr: CA65757

Internatet

av Serhij Žadan. Översatt av Sofia Uggla. Ersatz, 2023. Inläst av Eric Linderholm.

09 tim, 49 min. Talbok.

En ukrainsk roman om läraren Pasja, som efter Rysslands militära inblandning i Donbas-regionen 2014, till slut beslutar sig för att hämta hem sin systerson som bor på internat på andra sidan fronten. Det blir en mardrömslik resa genom våld och förvirring, där hjältar saknas och det ofta är oklart vem som är vän eller fiende. En roman där läsaren själv får fylla i det som antyds av författaren.

MediaNr: CA65265

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Papyrus

av Irene Vallejo. Översatt av Annakarin Thorburn. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Jens Jacobson.

22 tim, 42 min. Talbok.

En gång i tiden var varje bok ett unikt objekt. Faraoner och kungar skickade bokjägare ut i världen för att finna de eftertraktade verken som sedan samlades som skatter i biblioteken. Här berättas om hur boken uppkom i den antika världen, från muntliga berättelser till de papyrusrullar som lade grunden till västvärldens kultur. Det är en hyllning till böcker och läsning och en personlig kulturhistoria om det skrivna ordets märkvärdiga tillkomst.

MediaNr: CA65714

Allmänt och blandat

Klok på mat

av Arne Berge. Kakao förlag, 2018. Inläst av Sara Losten.

03 tim, 43 min. Talbok.

Kokbok med recept som baseras på forskningsrön om så kallad multifunktionell mat; mat som innehåller en kombination av råvaror med inflammationsdämpande egenskaper som påverkar vår hälsa positivt, i både kropp och hjärna. Författarna vill förmedla den kunskap som behövs för att laga den multifunktionella maten. Innehåller många fotografier.

MediaNr: CA65170

Det anstår mig icke att göra mig mindre än jag är

av Annika Persson. Romanus & Selling, 2022. Inläst av Lo Thorsdotter.

01 tim, 12 min. Talbok.

Samling av citat, från 1300-talet till nutid, skrivna av kvinnor. Indelad under rubriker som ”Att stå upp för sig själv”, "Kropp och utseende”, ”Åldrande och död”. Första citatet: ”Det anstår mig icke att göra mig mindre än jag är” av den finlandssvenska poeten Edith Södergran. Sista citatet: ”Jag är i den åldern då det är lika skönt att komma ihåg något på en gång som att få en orgasm” av den amerikanska journalisten Gloria Steinem.

MediaNr: CA65306

Filosofi och psykologi

Allt om hundpsykologi

av Anders Hallgren. AH Books Publishing AB, 2022. Inläst av Christer Modin.

15 tim, 48 min. Talbok.

Anders Hallgren, som anses vara världens första hundpsykolog, beskriver utvecklingen av hundpsykologin som vetenskap och grundpelarna som den vilar på: etologi, socialpsykologi, inlärningspsykologi och emotionspsykologi. Han visar hur man kartlägger orsaker bakom problembeteende, till exempel genom stressanalys, smärtanalys och hormonanalys, samt hur man åtgärdar dessa problem.

MediaNr: CA64976

Tänkandets maskineri

av Martin Ingvar. Fri tanke, 2019. Inläst av Patrik Nyman.

08 tim, 52 min. Talbok.

För varje ny insikt i hjärnans funktion framstår den som mer och mer komplex. Men hjärnans komplexitet levererar också viktiga svar till annan forskning, den om artificiell intelligens. Nästan alla stora framgångar med AI under de senaste åren bygger på kunskaper från hjärnan: komplexiteten bär på banbrytande lösningar. Martin Ingvar, professor i integrativ medicin på Karolinska Institutet, går igenom forskningen och historien om hjärnan.

MediaNr: CA65280

Tröstebok för dig som är deppig

av Elsa Janni. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Sara Losten.

01 tim, 52 min. Talbok.

Personlig bok där författaren delar med sig av egna erfarenheter, fakta, tips och tankar om depression för att ge tröst. Metoderna för att få hjälp att skapa andra beteenden, bryta tankar och förhålla sig till känslorna är inspirerade av KBT och ACT. Författaren är psykolog. Illustrationer av Joanna Rubin Dranger.

MediaNr: CA65443

Utan samvete?

av Cecilia Sjöholm. Norstedts, 2023. Inläst av Elisabet Thorborg.

07 tim, 47 min. Talbok.

När offentliga samtal ofta är åsiktsstyrda och polariserade och det finns en ovilja att förstå, eller ens tala med, meningsmotståndare riskerar vi att förlora vår inre moraliska kompass, vårt samvete. Med en historisk genomgång av synen på samvetet som begrepp och fenomen med referenser ur filosofi- och litteraturhistorien ger författaren olika perspektiv på samvetets roll i nutiden. Författaren är litteraturvetare och professor i estetik.

MediaNr: CA65517

Kan vi prata om ensamhet

av Sandra Torbjörnsdotter. Parus förlag, 2023. Inläst av Kristina Bäckman.

03 tim, 26 min. Talbok.

Efter avslutad terapi tog en vänskap vid mellan patienten Sandra Torbjörnsson och samtalsterapeuten Suzanne Pärlhamn och tillsammans har de skrivit denna bok om ensamhet. Ensamhet ett av samhällets största och helt osynliga problem – ensamheten som inte syns utåt, den som ingen talar om. Vad är ensamhet? Varför är det så viktigt för oss att känna tillhörighet? Vad händer i kroppen när vi känner oss ensamma? Och finns det en väg ut ur ensamheten?.

MediaNr: CA65993

Sömnboken

av Haytham al- Wardānī. Översatt av Anna Jansson. Nirstedt/litteratur, 2022. Inläst av Anna Jansson.

03 tim, 13 min. Talbok.

I efterdyningarna av den arabiska våren söker Haytham El Wardany svar på frågor som blivit akuta under protesterna på Tahrirtorget i Kairo, där demonstranterna sov tillsammans natt efter natt. Vad händer när människor sover på allmän plats, när de lägger en amulett under kudden och somnar mitt på dagen? Poetisk essä som i korta kapitel undersöker sömnens potential och dess koppling till motstånd, förändring och revolution.

MediaNr: CA65266

Uppfostran och undervisning

Blindundervisningens platser och byggnader

av Torsten Andersson. Tomtebodaskolans resurscenter (TRC), 1995. Inläst av Örjan Blix.

00 tim, 36 min. Talbok.

Tomtebodaskolan, tidigare Tomteboda blindinstitut eller Institutet för blinda, var tidigare en specialskola för synskadade elever. Den startade 1879 och fick nya lokaler 1888. Tomtebodaskolan lades ner 1986 och ombildades till Tomtebodaskolans resurscenter, TRC. I denna skrift, från 1995, beskrivs platser och byggnader där synskadade haft skolgång och utbildning.

MediaNr: CA63345

Boken du önskar att dina föräldrar hade läst

av Philippa Perry. Översatt av Molle Kanmert Sjölander. Tukan förlag, 2022. Inläst av Kristina Bäckman.

09 tim, 40 min. Talbok.

Föräldrahandbok av Philippa Perry, engelsk författare och psykoterapeut, som handlar om att skapa goda relationer till sina barn och fokusera på det som verkligen är viktigt. Hon skriver bland annat om: Förstå hur din egen barndom kan påverka ditt föräldraskap. Acceptera att du kommer att begå misstag och lära dig vad du kan göra åt dem. Bryta negativa mönster och spiraler. Handskas med dina egna och ditt barns känslor.

MediaNr: CA65141

Språkvetenskap

Viktig svenska

av Lena Lind Palicki. Norstedts, 2023. Inläst av Charlie Haldén.

10 tim, 03 min. Talbok.

I denna språkdebatterande skrift tar två språkvårdsprofiler upp dagens mest omdiskuterade frågor i ämnet. Ord och fenomen genomlyses med historik och utveckling och avslutas med ett resonemang kring vad som är rätt och fel, utan att slå någon på fingrarna. Pronomenet ”dom”, dvs. uttalsvarianterna av de och dem, får ett extra långt kapitel och många språknormer som verkat eviga visar sig i författarnas exposé ha förändrats med tiden. Kunnigt och skrivet med humor på en lättförståelig svenska.

MediaNr: CA65718

Litteraturvetenskap

Med befriad röst

av Ingegerd Björklund. Ordalaget bokförlag, 2022. Inläst av Britt Ronström.

12 tim, 29 min. Talbok.

Biografi om Sveriges första kvinnliga journalist, Wendela Hebbe (1808–1899). Hon var dotter till en präst som tyckte att även flickor skulle få utbildning. När äktenskapet med juristen Clemens Hebbe tog slut efter hans konkurs lyckas Wendela få anställning som journalist på Aftonbladet. Där kom hon att skriva banbrytande socialreportage och en bli feministisk förgrundsgestalt i tidens patriarkala samhälle. Hon skrev även romaner och visor.

MediaNr: CA65208

Dan Anderssons Stockholm

av Göran Greider. Ordfront, 2023. Inläst av Örjan Blix.

03 tim, 42 min. Talbok.

Skalden Dan Andersson, 1880-1920, ses ofta som finnmarkens diktare men han tillbringade också mycket tid i Stockholm. Det var där han träffade andra författare, gick på krogen och i hemlighet mötte sin älskade Märta Larsson. Göran Greider och Nils Holmdahl har vandrat i Stockholm och valt ut ett tiotal platser och adresser som var särskilt betydelsefulla för den rastlöse Dan Andersson.

MediaNr: CA65295

Bokens folk

av Joel Halldorf. Fri tanke, 2023. Inläst av Ove Ström.

15 tim, 43 min. Talbok.

På 16 kapitel görs en idé- och kulturhistorisk redogörelse över läsandets och böckernas betydelse för samhällsutvecklingen. Det börjar med romarrikets fall och leder via Gutenberg och boktryckarkonsten så småningom till vår tids digitala revolution. Författaren, till vardags professor i kyrkohistoria vid Enskilda Högskolan Stockholm, trycker inte bara på vad man läser utan även hur man läser och hur utvecklingen mot digitaliserings skärmar får djupgående kulturella konsekvenser.

MediaNr: CA65487

Hardings café

av Gunnar Harding. Ellerströms, 2023. Inläst av Örjan Blix.

07 tim, 22 min. Talbok.

Som översättare har poeten Gunnar Harding tagit sig an alltifrån amerikansk poesi och fransk modernism till ryskt avantgarde och uråldrig walesisk skaldekonst. I denna bok presenterar han ett antal favoritpoeter – till exempel William Blake, Walt Whitman, Jelena Guro och John Ashbery – var och en med en inledande essä och ett urval centrala dikter i översättning. Sammantaget blir boken även ett porträtt av tolkaren Gunnar Harding själv.

MediaNr: CA65683

Bland blommor

av Jamaica Kincaid. Översatt av Niclas Nilsson. Tranan, 2023. Inläst av Toya Westberg.

05 tim, 54 min. Talbok.

Författaren Jamaica Kincaid reser till Nepal för att samla fröer till sin trädgård. I tre veckor vandrar hon upp och ner bland Himalayas sluttningar och blir betagen av det storslagna landskapet, de otillgängliga byarna och de tio meter höga rhododendronbuskarna. Men i bergen lurar också mindre trevliga inslag, såsom blodiglar och den maoistiska gerillan som satt skräck i lokalbefolkningen. Blandning av reseskildring, essä och memoar.

MediaNr: CA65804

Min egen elds kurir

av Johan Svedjedal. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Jörgen Bodner.

50 tim, 03 min. Talbok.

Biografi över den svenske författaren Harry Martinson, 1904-1978. Martinson blev tidigt känd för sin charm och stilistiska briljans – en fattigpojke ur folkdjupen som via litteraturen nådde samhällets höjder. Men bakom hans leenden och framgångar fanns allvarligare ärenden. Tidigt insåg han hur människans övermod hotade miljön och själva livet. Heltäckande biografi över en livsbana från ung arbetarförfattare till mottagare av Nobelpriset 1974.

MediaNr: CA65444

En annan Edith

av Nina Ulmaja. Norstedts, 2023. Inläst av Elisabet Thorborg.

09 tim, 11 min. Talbok.

En samling, där Edith Södergrans fotografier står i centrum och inte hennes poesi. Bokformgivaren och författaren Nina Ulmaja blev fångad av dessa glimtar av vardagsliv pendlande mellan arbete och vila och inte minst – med många kattporträtt. En vacker bok med över 190 fotografier som ackompanjeras av Ulmajas egna texter, som brev skrivna idag till Edith. Breven spänner från berättelsen om Finland till mer privata ämnen som tillhörighet, främlingskap, modernism och familjehemligheter.

MediaNr: CA65264

Konst, musik, teater och film

Ett hem

av Ulrika Ewerman. Bookmark, 2023. Inläst av Elsa Billgren.

01 tim, 34 min. Talbok.

När Carl och Karin Larsson flyttade hem till Sverige efter flera år utomlands bosatte de sig i Dalarna. Hemmet blev Carls och Karins gemensamma konstprojekt där deras artistiska talanger resulterade i en ovanligt modern och personlig arkitektur, färgsättning och inredning. Genom Carls målningar har det blivit ett av världens mest kända hem. Ljuset, Karins fria inredningsstil och det livliga familjelivet har blivit synonymt med bilden av Sverige.

MediaNr: CA65933

När mörkret söker ljuset

av Laila Andersson-Palme. Carlssons, 2022. Inläst av Lo Thorsdotter.

07 tim, 16 min. Talbok.

Hovsångerskan Laila Andersson-Palmes aktiva karriär som operasångerska sträcker sig över 35 år. Hon debuterade år 1964 och kom att göra bejublade framträdanden på de främsta operascenerna runt om i världen. Hon framträdde med flera av de mest namnkunniga dirigenterna och sjöng med operavärldens andra stora namn. I dessa memoarer berättar hon om sitt liv, om alla tillfälligheter och spännande möten, om stunder av lycka, sorg och glädje.

MediaNr: CA64441

Sånger från folkhemmet

av Mårten Blomkvist. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Jens Jacobson.

14 tim, 18 min. Talbok.

Biografi över den svenske filmregissören Roy Andersson, 1943- . Han har med unikt bildspråk och drastisk humor skapat sitt eget filmiska universum. Här är den rikt illustrerade berättelsen om hans värld: uppväxten i Göteborg, filmskolan under det politiskt stormiga 1960-talet, genombrottet med "En kärlekshistoria", skapandet av de älskade reklamfilmerna och slutligen återkomsten med de sena långfilmerna. Innehåller många fotografier.

MediaNr: CA65139

Faktiskt tyvärr

av Marianne Lindberg De Geer. Kaunitz-Olsson, 2023. Inläst av Carin Ödquist.

16 tim, 17 min. Talbok.

Tredje delen i Marianne Lindberg De Geers dagbokssvit täcker perioden november 2021 till oktober 2022. Hon skriver: ”Att skriva är nog vad som passar mig bäst nu. Och det gör jag. Varje dag. Kanske är det bara pandemins inflytande över svårigheterna med verklig gemenskap som fallit över mig idag, men jag tror nog att det handlar om åldrandet i sig. Man kanske måste tröttna på livet för att våga dö? För att man gjort sitt.”.

MediaNr: CA65130

Historia

Det här är inte ett krig

av Per Enerud. Carlssons, 2023. Inläst av Hans Sandquist.

15 tim, 55 min. Talbok.

Rysslandsspecialisten Per Enerud granskar hur det ryska anfallet mot Ukraina motiveras och hur lögnen används som ett vapen i kriget. Han avkodar målet med den ryska maktens desinformationskampanjer, avslöjar den bakomliggande ideologin och varför Sverige så ofta förs fram som ett exempel på västvärldens stundande kollaps i rysk media. Det är en uppgörelse med de ryska ledarnas lögner och hur de används för att behålla makten.

MediaNr: CA64969

Sjöröveri och slaveri i Medelhavet

av Dick Harrison. Historiska media, 2021. Inläst av Martin Bondeman.

03 tim, 27 min. Talbok.

Bok om slaveri och dess koppling till de sjörövare som härjade runt Medelhavet. Fenomenet slaveri sätts i ett större sammanhang och beskrivs ur flera aspekter. Både i de muslimska och i de kristna länderna runt Medelhavet blomstrade slavhandeln från 1500-talet till första hälften av 1800-talet. Det var en lukrativ verksamhet och härskarna kunde göra goda förtjänster på piratverksamhet. Boken ingår i serien Världens dramatiska historia.

MediaNr: CA65952

Biografi med genealogi

Den förbannade optimisten Ernst Wigforss

av Henrik Arnstad. Historiska media, 2023. Inläst av David Zetterstad.

22 tim, 27 min. Talbok.

Biografi om den socialdemokratiske finansministern och tänkaren Ernst Wigforss (1881–1977), en förgrundsgestalt inom svensk välfärdspolitik. Med politisk, ekonomisk och social demokrati som ledstjärna bekämpade han under 1930-talet arbetslösheten och var en aktiv motståndare till antisemitism, nazism och marxism. Hans tankar och politik ifrågasattes också och han utsattes för hatkampanjer. Innehåller noter, källredovisning och personregister.

MediaNr: CA65486

Eftertankar

av Finn Bergstrand. Ultima Esperanza Books, 2021. Inläst av Johan Beer.

07 tim, 51 min. Talbok.

Självbiografi av före detta ambassadören och författaren Finn Bergstrand, född 1932. Från den idylliska uppväxten i en småländsk by gick hans väg via studentlivet i Lund till Stockholm och vidare ut i världen. De händelserika åren på olika poster i Afrika och öarna i Indiska oceanen skildras, liksom interna konflikterna i UD på 1960-talet. Som pensionär har Bergstrand skrivit en rad deckare och novellsamlingar, en del under pseudonymen Måns Ripa.

MediaNr: CA65246

Alla behövs

av Katarina Frankel. Omniprint förlag, 2022. Inläst av Toya Westberg.

05 tim, 28 min. Talbok.

En självbiografisk bok där läsaren får följa författarens erfarenheter i arbetslivet som anställd inom Svenska kyrkan och vården, och hur hon på egen hand lyckats skapa arbete som entreprenör, författare och föreläsare i sin egen firma.

MediaNr: CA63589

Jämten 2023 Återspeglingar

av Charina Knutsson. Jamtli Förlag, 2022. Inläst av Malin Almén.

09 tim, 25 min. Talbok.

Att porträttera någon - det kan man göra både med pensel, kamera och penna. I Årets Jämten berättar man om konsten att få syn på en människa i historien, ta vara på fragmenten hon lämnat efter sig, och försöka skapa en bild av vem hon var. Om Hans och Brita, en samisk kärlekshistoria från kust till kust, om Johan Törnsten som deltog i observationen av Venuspassagen 1769 och om alla de kvinnor som skrev på för kvinnlig rösträtt i Jämtland och Härjedalen på 1910-talet. Vilka var de?.

MediaNr: CA66164

Gaslightad

av Sofia Larsson. Ordberoende förlag, 2022. Inläst av Sanna Tidbeck.

09 tim, 12 min. Talbok.

Självupplevd berättelse om manipulation i en destruktiv kärleksrelation. Att bli gaslightad innebär att bli utsatt för en form av manipulation där information förvrängs, förvanskas eller utelämnas och falska fakta presenteras med avsikten att få offret att tvivla på sig själv. Sofia Larsson berättar om hur mannen som hon trodde var hennes livs kärlek bröt ner henne och sa att hon var galen. Till slut lyckas Sofia lämna relationen.

MediaNr: CA65882

Readme.txt

av Chelsea Manning. Översatt av Maria Nääs. Atlas, 2023. Inläst av Charlie Haldén.

11 tim, 22 min. Talbok.

Memoarer av den världsberömda visserblåsaren, aktivisten och transpersonen Chelsea Manning. Det var 2010 som hon avslöjade 720000 hemligstämplade dokument när hon arbetade som underrättelseanalytiker i Irak. Hon blev dömd till 35 års militärfängelse varefter hon även inledde sitt privata könsbyte från man till kvinna. Här berättar hon både om sin inre och yttre kamp. 2017 blev hennes dom upphävd av president Obama och hon blev omedelbart därefter frigiven.

MediaNr: CA65927

Sofia Magdalena

av Claes Rainer. Bokförlaget Langenskiöld, 2021. Inläst av Kristina Bäckman.

19 tim, 10 min. Talbok.

Biografi över Sofia Magdalena, den danska kronprinsessan som 1766 gifte sig med Gustav III. En drottning som varit osynlig i historieskrivningen men lyfts nu fram i ljuset. Sofia Magdalena levde nära makten under den dramatiska gustavianska tiden och upplevde revolutioner, intriger och kungamordet. Hon fanns alltid bredvid Gustav men stod inte alltid bakom hans handlingar. Claes Rainer, 1970- , historiker och processjurist.

MediaNr: CA63843

Få svar om ME

av Johanna Sjöström. Isaberg förlag, 2023. Inläst av Linda Norgren.

04 tim, 45 min. Talbok.

En personlig berättelse om att drabbas av ME/CFS och om den skakiga vägen till hälsa MF/CFS är en neurologisk sjukdom – en kronisk multisystemsjukdom där nervsystem, immunförsvar och energiproduktion är påverkade. Författaren berättar som sitt liv med ME/CFS. Hon beskriver hur det är att få sin identitet omskakad av symptom som begränsar livet och förändrar allt; det är en resa genom år av sjukdom till ny hälsa.

MediaNr: CA65177

Mathilda

av Sara Sjöström. Förlaget Näringslivshistoria, 2022. Inläst av Anna Westberg.

04 tim, 33 min. Talbok.

Biografi över den svenska missionären Mathilda Hamilton, 1864-1935, som grundade butikskedjan Indiska för mer än 100 år sedan. Ett besök i en liten isolerad by i Indien förändrar hennes liv. Inspirerad av de vackra indiska hantverken startar hon butiken Indiska i Stockholm 1901. Hennes orientaliska butik blir en stor framgång och gör Mathilda förmögen och välkänd. Men hennes liv är också fyllt av motgångar och sjukdom.

MediaNr: CA64995

Dubbelspiralen

av James D. Watson. Översatt av Pär Svensson. Fri tanke, 2023. Inläst av Johan Beer.

11 tim, 14 min. Talbok.

James Watson, 1928- , tilldelades Nobelpriset i medicin för upptäckten av DNA-molekylens genetiska funktion och spiralformade struktur. I denna vetenskapliga klassiker, i original 1968, beskriver han arbetet fram till genombrottet som ska komma att revolutionera förståelsen av allt biologiskt liv. Med sin personliga stil skildrar Watson det forskningsarbete, de rivaliteter och vänskaper, som skulle leda fram till upptäckten av livets kod.

MediaNr: CA65512

Geografi

Älven i mig

av Jannete Hentati. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Pia Kristoffersson.

14 tim, 14 min. Talbok.

I ett försök att hitta hem reser författaren längs Lule älv – den trakt där hon föddes, växte upp och som hon sedermera lämnade. Under resans gång upptäcker hon hur älvens historia och samtida spänningar knyter an till henne själv. Om utveckling och exploatering, minne, makt och ansvar. Och om det som ständigt rör sig: tiden, livet, kärleken. Det blir till en berättelse om det lilla i det stora, hur det som ger ljus också kan leda till mörker.

MediaNr: CA65715

Om-vägen

av Ann Johansson. Votum, 2023. Inläst av Charlie Haldén.

04 tim, 51 min. Talbok.

Strax innan Ann Johansson fyllde 30 år bestämde hon sig för att lämna sitt inrutade liv bakom sig. På en nyinköpt cykel, med allt hon ägde nedpackat i några väskor, gav hon sig ensam i väg med målet att cykla från sitt hem i Sverige till Nya Zeeland; en resa som i över två års tid skulle ta henne 3 600 mil över tre kontinenter och genom 28 länder. Resedagbok som också skildrar en inre resa - att bryta normer och utmana sina rädslor.

MediaNr: CA65168

Det var inte längesen

av Catharina Miller. Votum, 2022. Inläst av Lo Thorsdotter.

06 tim, 49 min. Talbok.

År 1914 anlände författarens mormor Hanna Elisabeth till Frinnaryds socken på Småländska höglandet. Hon var född 1884 och hennes tid på släktgården Isaryd sammanfaller med en period av stora omvälvningar. I ord och bild berättas hur livet gestaltade sig för människorna på den svenska landsbygden under tidigt 1900-tal. Med hjälp av dokument, gulnade tidningsklipp, brev och fotoalbum växer en släkt- och bygdehistoria fram.

MediaNr: CA65137

Darwins resa genom Sverige

av Bo Rudolfsson. Visto Förlag, 2022. Inläst av Johan Beer.

05 tim, 57 min. Talbok.

Del 2 av Darwins resa genom Sverige. Bo Rudolfsson har besökt Sveriges alla 25 landskap tillsammans med sin golden retriever Darwin. Ur allmogens perspektiv beskriver författaren olika människoöden och fantasikittlande sägner om människors relationer till jättar, troll och andra väsen. Vi får möta kvinnor som drabbades av häxprocesserna under 1600- och 1700-talen. Ibland beskrivs människor för deras godhets skull, ibland för deras grymhet.

MediaNr: CA65263

Samhälls- och rättsvetenskap

Folkskollärarens bekännelse

av Eva Brita Järnefors. Carlssons, 2022. Inläst av Camilla Eriksson.

11 tim, 03 min. Talbok.

Journalisten Eva Brita Järnefors hittar en oönskad familjehemlighet om sin morfar. En till det yttre respektabel folkskollärare och så kallad bönpräst med nio barn visar sig ha utsatt barn för sexuellt ofredande. Detta skedde i ett mindre svenskt samhälle på 1920- och 30-talet och berättelsen visar hur synen på sexualbrott såg ut då och hur det försökte att utreda, förstå och hantera dessa brott. Spåren hos både släktingar till brottsoffer och förövare finns fortfarande kvar idag.

MediaNr: CA65571

Minnets makt

av Julia Korkman. Schildts & Söderströms, 2022.

09 tim, 15 min. Talbok.

Julia Korkman är en finsk rättspsykolog som varit sakkunnig i brottsutredningar och rättsfall, samt utbildat poliser och domare. Hon har undersökt hur vittnens minnesbilder kan vara nyckfulla och ibland opålitliga. Hur kan två personer minnas samma händelse på helt olika sätt och hur kan man få fram tillförlitliga vittnesmål? Korkman ger exempel från ett stort antal rättsfall, från 1600-talets häxprocesser till kända fall från senare tid.

MediaNr: CA66141

Teknik, industri och kommunikationer

Superintelligens

av Nick Bostrom. Översatt av Jim Jakobsson. Fri tanke, 2020. Inläst av Patrik Nyman.

20 tim, 20 min. Talbok.

N.B., filosofiprofessor i Oxford, diskuterar hur artificiell intelligens (AI), som han kallar superintelligens, kan påverka människor i framtiden. Han ser stora faror hur vi skapar så intelligenta maskiner att vi förlorar kontrollen över utvecklingen och att vi behöver strategier, kontrollmekanismer, så inte superintelligensen skaffar sig mål och medel som strider mot grundläggande mänskliga värderingar.

MediaNr: CA64817

Idrott, lek och spel

Livet gav mig en andra chans

av Aron Anderson. The Book Affair, 2023. Inläst av Ove Ström.

06 tim, 23 min. Talbok.

När Aron Anderson var åtta år fick cancer i korsryggen. Han opererades och överlevde men förlorade full funktion i benen. Trots detta gav han aldrig upp sina mål och blev elitidrottare och äventyrare som har genomfört en svensk klassiker och bestigit Kebnekaise och Kilimanjaro. Det här är den inspirerande berättelsen om hans äventyrliga liv och optimism som också ger råd och tips på hur vi kan hålla humöret uppe och nå våra livsmål. Biografi.

MediaNr: CA65284

Jag sa inte ens hälften

av Nilla Fischer. Bazar, 2023. Inläst av Charlie Haldén.

06 tim, 15 min. Talbok.

Fotbollsspelaren Nilla Fischer har efter 21 år i landslaget, mästerskapsmedaljer, ligatitlar, Champions Leauge och diamantbollen lagt fotbollsskorna på hyllan. Det här är berättelsen om vägen till toppen och de val och uppoffringar hon gjort. Men det handlar inte bara om framgångar och motgångar på fotbollsplanen utan också om kampen mot orättvisor, för att få vara sig själv och bävan och förväntan inför det nya kapitel i livet som nu tar vid.

MediaNr: CA65800

Naturvetenskap

Klimatet, tillväxten & kapitalismen

av Rikard Hjorth Warlenius. Verbal, 2022. Inläst av Mallika Giarimi.

17 tim, 33 min. Talbok.

Humanekologen och författaren Rikard Warlenius ger en överblick över diskussionen om tillväxten, kapitalismen och klimatet och försöker besvara brännande frågor som: Kräver klimatkrisen att vi välter det ekonomiska systemet över ända? Kan kapitalismen överleva utan tillväxt? Vilka strategier ger bäst chanser att stoppa uppvärmningen? Vad innebär grön tillväxt, ny grön giv och nedväxling?.

MediaNr: CA65203

Ett sammanvävt liv

av Merlin Sheldrake. Översatt av Jim Jakobsson. Volante, 2021. Inläst av Mårten Edman.

23 tim, 28 min. Talbok.

En bok om svampar, skriven av svampforskaren Merlin Sheldrake. Svampar är varken växter eller djur. De finns överallt på jorden, i luften, i våra kroppar. De kan vara mikroskopiska men också 10 kvadratkilometer stora, 35 000 ton tunga och över 2 000 år gamla. De kan överleva radioaktiv strålning, ge oss bröd, alkohol, hallucinationer och mediciner. De kan lösa problem utan hjärna. Och vi bara har kartlagt en bråkdel av alla som finns på jorden.

MediaNr: CA61224

Bevingade vänner

av Susanne Åkesson. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Helena Gripe.

10 tim, 12 min. Talbok.

Bok för alla som vill ha ett rikare fågelliv i trädgården. Samtliga arter som häckar i författarens trädgård beskrivs i var sitt kapitel utifrån författarens egna studier i trädgården och forskning både i Sverige och utomlands. Boken avslutas med tips för ett rikare fågelliv i trädgården, länktips, källor och noter samt register. Författaren är professor i zooekologi.

MediaNr: CA65513

Medicin

Instängda barn

av Leone Milton. Word Audio Publishing, 2023. Inläst av Charlie Haldén.

05 tim, 56 min. Talbok.

Författaren försöker besvara frågan om vad som driver föräldrar att låsa in sina barn och hur barnen mår som vuxna. Han refererar till tre omtalade fall: Åsa, Roger och deras fem barn blev kända som Ystadsfamiljen; barnen hölls instängda i hemmet och fick aldrig gå i någon skola. På en ensligt belägen gård i Skåne bodde ”pastorn” vars döttrar isolerades från omvärlden. I Bromölla hölls Melina gömd av sin pappa i nästan två decennier.

MediaNr: CA66018

Sinnenas trädgård

av Michael Pollan. Översatt av Manne Svensson. Fri tanke, 2023. Inläst av Elisabet Thorborg.

11 tim, 13 min. Talbok.

Bok om tre växter och som påverkar våra sinnen. Opium utvinns ur en av ängarnas vackraste blommor, vallmon. Meskalin har en lång historia bland ursprungsamerikanarna. Koffein finns i något så vardagligt som kaffe. Genom att testa vallmote, genomgå en healingceremoni med kaktus och sluta dricka kaffe undersöker författaren dessa växters historia och effekt och människans längtan efter sinnesvidgande substanser. Författaren är journalist.

MediaNr: CA65485

Böcker för barn

Skönlitteratur

John Bauers förtrollande sagovärld

av Eva Dahlin. Bonnier Carlsen, 2010. Inläst av Martin Bondeman.

05 tim, 00 min. Talbok.

Samling med 14 sagor illustrerade av John Bauer, 1882-1918. Alla utom en är hämtade från sagoböckerna ”Bland tomtar och troll” som utkom under åren 1907-1915. Sagorna är skrivna av dåtidens främsta berättare som Jeanna Oterdahl, Elsa Beskow, Helena Nyblom, Anna Wahlenberg med flera. Boken lämpar sig bra för högläsning och är rikt illustrerad med helsidesbilder i färg.

MediaNr: CA65314

Smittan i Hinsides

av Albin Alvtegen. Rabén & Sjögren, 2023. Inläst av Sari Eliasson.

05 tim, 38 min. Talbok.

Del 4 i serien som börjar med Nyckeln till Hinsides. Hemma hos Ellinors syster Sandra finns en magisk tavla som kan ändra motiv. En dag dyker det upp en ung man, Linus, som hävdar att tavlan är hans. Medan de bråkar om tavlan ringlar plötsligt en maskliknande varelse ut ur målningen. Linus rusar efter varelsen och systrarna följer efter hack i häl. Under jakten faller de alla tre genom ett djupt hål och hamnar till en början i ett kompakt mörker.

MediaNr: CA65812

Hjärta av eld

av Ingelin Angerborn. Rabén & Sjögren, 2023. Inläst av Camilla Bard.

03 tim, 49 min. Talbok.

Del 5 i serien som börjar med Hjärta av damm. Mårten, Shirin, Bella och Hilding ska vara med i en skräckfilmstävling på höstlovet. De ska skriva manus, filma och spela alla rollerna själva. Dessutom har de hittat den perfekta inspelningsplatsen - en gammal kyrka som stått tom i flera år. Men det börjar hända obehagliga saker under filminspelningen, det verkar spöka i kyrkan.

MediaNr: CA65687

Luckan i level 23

av Jenny Bicho. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

02 tim, 08 min. Talbok.

Del 1 i gamingserien Treasure. Det enda Joar vill göra är att spela äventyrsspelet Tresaure. Speciellt nu när mammas nya kille och hans dotter flyttat in. I flera veckor har Joar och Axl letat efter en kista för att kunna levla till nästa nivå. En dag gör de en märklig upptäckt. Längst in i en tunnel hittar de en hemlig lucka i taket som leder till en spegelvänd värld. Det visar sig att de kan ändra inställningarna och styra spelet själva.

MediaNr: CA65376

Farlig sommar

av Katja Brandis. Översatt av Anna Hörmander Plewka. Inläst av Martin Bondeman.

04 tim, 25 min. Talbok.

Första delen i serien. En fantasybok om djur som kan anta mänsklig skepnad, så kallade woodwalkers. Ett syskonpar, som är pumor, räddar ett par andra woodwalkers, en hund och en fladdermus, från ett djurhem. I deras frånvaro har en flock vargar tagit över pumafamiljens område, vilket skapar en vild revirkonflikt. I serien skildrar författaren världen från djurens synvinkel och ger en tankeställare om hur märkligt vi människor beter oss i deras ögon.

MediaNr: CA63768

Rekordsommar

av Malin Edgren. B. Wahlströms, 2023. Inläst av Örjan Blix.

01 tim, 45 min. Talbok.

Äntligen sommarlov! Bästisarna Joni och Shirin har just slutat tvåan och tummat på att testa varsin spännande utmaning innan de ses igen. Joni har bestämt sig för att slå världsrekord i fortcykling, men för att klara detta behövs hjälp. Mamma har inte tid och resten av familjen vill inte heller ställa upp. Vilken tur att Jonis morfar visar sig ha varit olympisk mästarcyklist i sin ungdom.

MediaNr: CA65860

Riktig fotboll

av Anette Eggert. Opal, 2023. Inläst av Anni Bernhard.

00 tim, 44 min. Talbok.

Adam är trött på fotboll. Det är en konstig känsla. Hur kan man vara trött på något man älskar? Men det är inte roligt på träningarna längre, alla bara tramsar och skjuter fel. Adam vill spela riktig fotboll. När han träffar nya grannen Karim verkar det som att Adam kanske får chansen att faktiskt göra det. Men vad är egentligen riktig fotboll? Är det att göra mål och passa rätt? Eller är det att ha roligt på planen?.

MediaNr: CA65459

Under ytan

av Zelda Falköga. Bookmark, 2023. Inläst av Ingrid Gustafsson.

00 tim, 58 min. Talbok.

Del 7 i serien Karma och Jonar som börjar med Klipptrollen. Efter en tuff färd på havet har Karma och Jonar fått husrum hos piraten Njord i vattenstaden Noatun. Mitt under ett mål tångsoppa börjar väggar och golv skaka. I nästa sekund sjunker byggnaden ner i havet och innan någon hinner förstå vad som händer så har huset förvandlats till en ubåt. I en magisk havsvärld måste de hitta den förlorade trolldomsboken.

MediaNr: CA65372

Bara glida med

av Cina Friedner. Rabén & Sjögren, 2023. Inläst av Åke Lindgren.

02 tim, 46 min. Talbok.

Tredje och fristående delen i serien som börjar med Aldrig backa. Femteklasseleven Nisse sitter hemma på sommarlovet och har det tråkigt. Dessutom har han upptäckt att alla kompisar har blivit ihop med någon tjej medan han själv är ensam. Hans kompis Ivan har också hittat en tjej men han har å andra sidan problem hemma. Mamman där har hittat en ny kille, väntar ett barn och säger att de måste flytta. En skildring av sista sommarlovsveckan innan sexan där några killar har ordet. För mellanåldern.

MediaNr: CA65808

Berättelser från trädkojan

av Andy Griffiths. Översatt av Katarina Kuick. Alfabeta, 2023. Inläst av Martin Bondeman.

01 tim, 32 min. Talbok.

Del 13 i serien som börjar med Vår trädkoja med 13 våningar. När Andy, Terry och Jill gör sina böcker om allt knasigt som sker i deras trädkoja så händer det att de har alldeles för många kapitel. Allt får helt enkelt inte plats. Men här kommer nu en specialbok med roliga, galna äventyr som inte har varit publicerade tidigare. Det blir ett kärt återseende av flera figurer från tidigare böcker som Professor Stupido och Glassige Glenn.

MediaNr: CA65030

Världscupmysteriet

av Catharina Hansson. Bokförlaget Semic, 2023. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

01 tim, 10 min. Talbok.

Del 9 i serien Hästdetektiverna som börjar med Mysteriet med den blodröda ponnyn. Noa har fullt upp i stallet som hästskötare till sin mamma och vännen Alex men trivs med att själv slippa tävla. Alex och ponnyn Dino är däremot säkerheten själv och presterar på topp under finalen i Sverigeponnyn. Men när någon verkar ha använt otillåtna hjälpmedel under tävlingen och en häst mystiskt försvinner har Noa också två mysterier att ta itu med.

MediaNr: CA65369

Muränan Marios hemlighet

av Per Anders Hovbom. Visto förlag, 2023. Inläst av Martin Bondeman.

01 tim, 01 min. Talbok.

Muränan Marios Hemlighet är en illustrerad kapitelbok av Per Anders Hovbom. Bästa kompisarna Kim och Artur som bor i en liten, vanlig stad som nästan ingen har besökt. När de möter sin granne Rune, som tappat bort sitt husdjur, bestämmer de sig för att hjälpa till. Historien går i ett högt tempo, vilket delvis kommer sig av att man tar med samtliga gestalter som förekommer i originalboken. För läsåldern 6-9 år och uppåt.

MediaNr: CA65455

Ovetenskapliga studier

av Emma Karinsdotter. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Martin Bondeman.

02 tim, 00 min. Talbok.

Nio korta berättelser som alla har det gemensamt att de beskriver saker som troligen inte hänt – de är ovetenskapliga studier. Här kan pappors fingrar förvandlas till läckra varmkorvar, lussekatter få liv och moln tämjas till husdjur. Men en osäkerhet kvarstår, bevis läggs fram på ett vetenskapligt sätt. Det som till synes är helt galna fantasier kanske ändå innehåller något som kan vara sannolikt.

MediaNr: CA65322

Olyckan

av Petter Lidbeck. Rabén & Sjögren, 2023. Inläst av Sara Losten.

01 tim, 48 min. Talbok.

Del 6 i serien som börjar med Festen. Elsa och hennes kusin Signe ska vara hos farmor och farfar i Stockholms skärgård i en hel vecka. Det som skulle bli en vecka med wakeboard och sol tar en annan vändning när en av grannarna hittas död. Allt tyder på att hon har råkat ut för en olycka men det är något som inte stämmer. När de börjar nysta hittar Elsa och Signe mycket osämja mellan sommargästerna. Men kan någon ha gått så långt som till mord?.

MediaNr: CA65653

Det vilda fotbollsgänget

av Joachim Masannek. Översatt av Marie Helleday Ekwurtzel. Hegas, 2015. Inläst av Dan Bratt.

01 tim, 47 min. Talbok.

Det vilda fotbollsgänget, bok 1. I staden bor ett gäng killar. De älskar att spela fotboll. När de, på vårens första dag, ska spela på fotbollsplanen är den redan upptagen av ett gäng som kallar sig De oslagbara. Utan att Leon riktigt vet hur det går till har han utmanat De oslagbara på en fotbollsmatch. De som vinner får bestämma över fotbollsplanen. Vad har de gett sig in på? Hur ska de kunna vinna matchen? Lättläst.

MediaNr: CA65648

Tidsresenären

av Sören Olsson. Bookmark förlag, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

01 tim, 15 min. Talbok.

Del 6 i serien Luna och superkraften som börjar med Upptäckten. Luna begår ett misstag och nu kan inte Ben förlåta henne för att hon inte kunde hålla en hemlis. Luna kommer på att den blå fågeln kanske kan hjälpa - han kan ju resa i tiden. Kanske kan han åka tillbaka i tiden och få hemlisen hemlig igen?.

MediaNr: CA65373

Mästerskapet

av Joakim Persson. Idus Förlag, 2023. Inläst av Camilla Eriksson.

01 tim, 30 min. Talbok.

Del 2 i serien Spela badminton som börjar med Vilken smash! Nadir ska tävla för första gången någonsin. Han och Chloe ska vara med i årets klubbmästerskap. Det är både pirrigt och lite läskigt. Tävlingsdagen kommer, Nadir och Chloe gör sig redo. Men det är någonting som inte stämmer. Kevin är hemlighetsfull när Nadir kommer in i klubbrummet. Vad gjorde Kevin med den där lilla burken? Och varför viskas det om pengar och priser i omklädningsrummet?.

MediaNr: CA65844

Ett medelstort kaos

av Agneta Rånes. Visto Förlag, 2023. Inläst av Malin Halland.

07 tim, 30 min. Talbok.

Sjuttonåriga Nina är en rastlös drömmare, less på sitt hopplöst vanliga liv och som lovar sig själv att göra det spännande. Hon gör en plan men inget går som hon har planerat. Dagarna i det lilla norrländska samhället blir i alla fall snabbt mer händelserika, även om det slutar med ett mindre kaos. En berättelse om vänskap, kärlek och att välja fel för att hitta rätt.

MediaNr: CA65529

Festergrimm

av Thomas Taylor. Översatt av Jan Risheden. Modernista, 2023. Inläst av Martin Bondeman.

06 tim, 52 min. Talbok.

Del 4 i serien som börjar med Malamander. När Herberts och Violets ärkefiende Sebastian Åhl dyker upp i Avgrundens Havsbad, till synes återuppstånden från de döda, kan det bara innebära riktigt dåliga nyheter. Stadsborna välkomnar visserligen hans plan att väcka liv i Festergrimms vaxfigurer, ett dammigt nedlagt galleri med kusliga karaktärer ur stadens sägner, men de två vännerna är misstänksamma.

MediaNr: CA65688

Alla borde ha en Ruben

av Katja Tydén. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av David Zetterstad.

01 tim, 58 min. Talbok.

Det blir många streck på svärlistan hemma hos Ruben när hans morbror Anders berättar att han ska resa i väg och vara borta jättelänge. Anders är nämligen inte vilken morbror som helst, han är också världens roligaste och Rubens bästa kompis. Sedan mamma och pappa skilde sig är allt annorlunda. Det är tur att Ruben är en kille med många kloka tankar, eller som mamma brukar säga ”alla borde ha en Ruben”.

MediaNr: CA65582

Eskort

av Christina Wahldén. Tiden, 2007. Inläst av Sara Losten.

03 tim, 24 min. Talbok.

Tonårstjejen Ebba behöver pengar för att hänga med sina kompisar i överklassen. Hon skaffar en egen hemsida på Internet, riggar upp en videokamera i sitt flickrum och låter dem som vill betala få full insyn i hennes intima liv. Pengarna rullar in och hon blir eskort till dem som betalar för det. Ebba tappar snart kontrollen, hon tänjer sina gränser, och blir beroende av lyx och droger. Utkom första gången 2003.

MediaNr: CA65782

Det dina ögon ser

av Christina Wahldén. Rabén & Sjögren, 2020. Inläst av Britt Ronström.

03 tim, 20 min. Talbok.

Molly är en tonårstjej på lastbilsgymnasiet. En dag blir hon och flera andra i klassen vittne till hennes bästa vän Tess blir svårt misshandlad. Alla flyr klassrummet och Molly väntar tills ambulansen kommer. Men hon blir rädd för att bli inblandad, och när polisen senare frågar vad hon sett vågar hon inte berätta. Men samvetet gnager inom henne - det gäller ju hennes bästa vän - och vad skulle Tess gjort i hennes ställe?.

MediaNr: CA65745

Resan till Interversum

av Yumi & Tomu. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Martin Bondeman.

00 tim, 41 min. Talbok.

Del 2 i serien Yumi och Tomu som börjar med I spelmästares händer. Boken utspelar sig i en spelvärld där den elake Spelmästaren sprider lögner om hur snäll han är och falska nyheter om att Yumi och Tomu gör elakheter. Allt för att stjäla Yumis och Tomus följare. För att hitta och överlista Spelmästarna måste de båda vännerna ta sig genom en portal in i internet och förbi både memetroll och fake news. Innehåller interaktiva moment.

MediaNr: CA65579

Faktaböcker

Teknik, industri och kommunikationer

Lätta fakta om robotar

av Peter Ekberg. Berghs, 2023. Inläst av Martin Bondeman.

00 tim, 18 min. Talbok.

Faktabok om robotar i serien Lätta fakta. Boken handlar om utvecklingen av robotar och AI. Den berättar om historien och tankar som finns och har funnits om tekniken och förklarar ord och begrepp som artificiell intelligens, skillnaden mellan mjukvara och hårdvara och mycket mera. Vi får också fundera över vad som kan bli möjligt i framtiden och vad det kan komma att betyda för oss. Innehåller illustrationer till texterna.

MediaNr: CA65588

Naturvetenskap

Kråkor

av Johan Brosow. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Örjan Blix.

00 tim, 30 min. Talbok.

I den fascinerande kråkfamiljen ingår bland annat skatan, kajan, korpen, råkan och nötskrikan. Dessa smarta djur kan klura ut de mest fiffiga sätt att leta mat på, och att gömma den för andra. Johan Brosow, författare och illustratör, berättar i ord och bild bland annat om hur fåglarna är petiga med pinnarnas storlek när de bygger bon och att de har väldigt bra syn – men att de är vänster- eller högerögda.

MediaNr: CA64885

Kaskeloten

av Lennart Eng. Opal, 2022. Inläst av Martin Bondeman.

00 tim, 36 min. Talbok.

Kaskeloten är världens största rovdjur, med världens största tänder och världens största hjärna. Den lever huvudsakligen på bläckfisk men jagar sina byten så djupt ner i det mörka havet att ingen människa någonsin har sett en kaskelot fånga någon. Läsaren bjuds på fascinerande fakta om kaskeloten men också av ett fascinerande mysterium över allt man inte vet. Illustrationerna är gjorda av författaren. För läsåldern 6-9 år.

MediaNr: CA64984

Lätta fakta om korallrev

av Kristie Pickersgill. Översatt av Lisa Ernemar. Berghs, 2023. Inläst av Örjan Blix.

00 tim, 20 min. Talbok.

Faktabok om korallrev och de som lever i dem. Varje uppslag är ett eget avsnitt där vi till exempel får lära oss vad en korall är, var de finns, nyttan av dem och vad som händer med koraller och dess invånare när världshaven blir allt varmare. Innehåller bilder, faktarutor och ordförklaringar. Ingår i serien Lätta fakta.

MediaNr: CA65656

Medicin

Sex

av Elin Hägg. Opal, 2023. Inläst av Örjan Blix.

02 tim, 23 min. Talbok.

Historisk framställning om hur vi, i den europeiska eller västerländska delen av världen, sett på sex, kroppar, kön och makt. Sex är ett ämne omgärdat av normer och tabun och hur vi tänker om sex har påverkat vår syn på naturen, kulturen och oss själva. Och ibland glömmer vi att saker som idag ses som naturliga är resultatet av tusentals år av idéer, tankar och åsikter.

MediaNr: CA65155

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

Hiya fī qaṣāʾidih

av Nizār Qabbānī. Nawfal, 2022. Inläst av Yousef Alkabbani.

03 tim, 30 min. Talbok.

Den syriske poeten och diplomaten Nizar Qabbani (1923-1998) är en av de största poeterna i arabvärlden. Hans poesi består framför allt av hyllningar till kärleken och kvinnor men efter det arabiska nederlaget i sexdagarskriget ändrades Qabbanis inriktning. Då började han även skriva politisk poesi. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA65930

Assistive technology for blindness and low vision

av Roberto Manduchi. CRC Press, Taylor & Francis Group, 2017. Inläst av Charlie Haldén.

27 tim, 01 min. Talbok.

I boken anger man som mål att utforska ett brett utbud av teknologier som förbättrar livet för människor med starkt nedsatt syn eller blindhet. Betoningen ligger inte minst på det som kan läras av tidigare produkter för att i sin tur komma fram till hjälpmedel som är lätta att använda, prisvärda och fyller ett specifikt behov. De olika kapitlen är skrivna av ledande forskare och rör sig kring orientering, rörlighet och informationstillgång för blinda och synskadade.

MediaNr: CA65267

Less

av Andrew Sean Greer. Abacus, 2018. Inläst av Lisa Sculati.

09 tim, 38 min. Talbok.

Arthur Less är en misslyckad författare som snart ska fylla 50. När han får en inbjudan till ett bröllop från en före detta pojkvän som nu är förlovad med en annan blir Arthur desperat. Han vill inte gå men att tacka nej skulle vara ett nederlag. Arthur flyr genom att acceptera inbjudningar till litterära evenemang över hela världen – Frankrike, Indien, Tyskland, Japan. Roman om missöden, missförstånd och kärlekens irrvägar. Inläst på engelska.

MediaNr: CA65357

All your perfects

av Colleen Hoover. Simon & Schuster, 2022. Inläst av Lisa Scualti.

09 tim, 19 min. Talbok.

Quinn och Graham har en nästan livslång relation bakom sig men de senaste åren har den emellertid knakat i fogarna. Gräl, hemligheter och misstag har börjat slita dem isär. Författaren behandlar särskilt dessa negativa aspekter som dyker upp i ett långvarigt förhållande och försöker utifrån dem föra ett filosofiskt resonemang, blandat med konkreta relationsråd. Hon har tidigare gett ut ett antal böcker om kärlek och relationer. Inläst på engelska.

MediaNr: CA65625

Jade city

av Fonda Lee. First trade paperback edition. Orbit, 2018. Inläst av Kola Krauze.

16 tim, 36 min. Talbok.

Del 1 i trilogin the Green Bone Saga. Jade är Kekons ”blodomlopp”; ett mineral som genom öns historia har utvunnits, handlats med och dödats för. Det långa kriget är nu över och en generation av krigarfamiljen Kaul vill ha kontroll över huvudstaden och Jadehandeln. Dispyten om man ska ha jadehandel med utlandet har resulterat i ett antal rivaliserande stammar och har kluvit hela öns befolkning i två läger. Inläst på engelska.

MediaNr: CA65294

One of us is lying

av Karen M. McManus. Delacorte Press, 2021. Inläst av Sarah White.

12 tim, 10 min. Talbok.

Fem elever samlas i ett klassrum för kvarsittning: Bonwyn, som kallt räknar med att komma in på Yale. Cooper, basketkillen som är vän med alla. Addy, populär med perfekt hår och pojkvän. Nate, skolans svarta får. Simon, skapare av skvallerappen About That. Något går fel. Under kvarsittningen dör en av eleverna och vad som till början verkar vara en olyckshändelse förvandlas till en mordutredning. Någon ljuger. Utökad upplaga. Inläst på engelska.

MediaNr: CA65323

Things we hide from the light

av Lucy Score. Hodder & Stoughton, 2023. Inläst av Jared Brown.

15 tim, 50 min. Talbok.

Första delen i serien om Knockemout. I denna ”håla” i Virgina är de manliga hjältarna grubblare, de kvinnliga hjältarna kaxiga och alla bär de på hemligheter. Polischefen Nash Morgan återhämtar sig från en skottskada, som även har påverkat honom mentalt. Hans nyinflyttade granne Lina, som flytt från sina trassligheter, ser Nashs inre kamp och ett band av sympati och ömhet börjar knytas dem emellan. Frågan är dock om de kan – eller vill - närma sig varandra. Inläsning på engelska.

MediaNr: CA65226

Real Life

av Brandon Taylor. Random House US, 2021. Inläst av Jared Brown.

08 tim, 50 min. Talbok.

Wallace, en afroamerikan från Alabama, befinner sig på ett universitet i USA:s mellanvästern för att ta en examen i biokemi. Han känner sig obekväm med den sociala och kulturella miljön som där råder och som ett slags självförsvar håller han även avstånd till personer som befinner sig i hans egen vänkrets. Ett antal konfrontationer med några kollegor försvagar emellertid hans loja försvarsattityd samtidigt som de avslöjar underliggande strömmar av ilska och begär. Inläst på engelska.

MediaNr: CA65423

Īn khūn nishānī az khashm-i khudāst

av Mukhtar Wafayee. Smockadoll Förlag, 2021. Inläst av Tamim Azizi.

05 tim, 07 min. Talbok.

Mukhtar Wafayee är femton år när han låter sig bli smugglad från Afghanistan över gränsen till Iran. Familjen har satt sig i skuld för att han ska kunna satsa på sin framtid. Men när han ställs inför sanningen om afghanernas mödosamma liv i exil, inser han att han begått sitt livs största misstag. Framgångssagorna han hört stämmer inte med verkligheten. Inläst på dari.

MediaNr: CA65866

Miekka

av Tuomas Niskakangas. Otava, 2022. Inläst av Jukka Pitkänen.

10 tim, 54 min. Talbok.

Europa befinner sig i kris. En ekonomisk kollaps innebär en flyktingkris där motsättningarna mellan olika falanger skärps. Italiens premiärminister anländer till Helsingfors och möts av en lönnmördares attentat. Ex-statsminister Leo Koski, som vid 36-års ålder egentligen har dragit sig tillbaka, bjuds in till huvudstaden och träffar där den unga historikern Sara, som har teorier om vad som håller på att ske. En viss Heimdall hotar både makthavares och desperata flyktingars liv. Inläst på finska.

MediaNr: CA65768

Käsi sydämellä

av Tauno Palo. Tammi, 2008. Inläst av Markus Bäckman.

04 tim, 41 min. Talbok.

Självbiografi av Tauno Palo, 1908-1982, finländsk skådespelare och sångare. Palos karriär omfattade 300 scenroller och 65 långfilmsroller. Han berättar utförligt både om sitt privatliv och sin framgångsrika karriär. Utkom första gången 1969. Inläst på finska.

MediaNr: CA66144

Kadonnut sisar

av Lucinda Riley. Översatt av Hilkka Pekkanen. Bazar, 2021. Inläst av Pinja Flink.

25 tim, 49 min. Talbok.

Del 7 i serien som börjar med Seitsemän sisarta . De sex adoptivsystrarna D’Aplièse har alla varit ute på en osannolik resa då de sökt och funnit sina rötter. Men vem är deras sjunde syster och var finns hon? De har bara en ledtråd – en bild av en stjärnformad smaragdring. Jakten på den sjunde systern för dem över hela världen. Nu avslöjas en historia om kärlek, styrka, svek och uppoffringar som inleddes för nästan 100 år sedan. Inläst på finska.

MediaNr: CA66142

Auringon sisar

av Lucinda Riley. Översatt av Hilkka Pekkanen. Bazar, 2020. Inläst av Noora Koivumies.

28 tim, 57 min. Talbok.

Del 6 i serien som börjar med Seitsemän sisarta. För omvärlden är toppmodellen Electra D'Aplièse kvinnan som har allt - vacker, rik och berömd. Men adoptivfaderns plötsliga död har rubbat henne och hon dövar smärtan med alkohol och droger. Just när hennes systrar börjar frukta för hennes hälsa får hon ett brev från en kvinna som hävdar att hon är hennes mormor. Sökandet efter sin familjehistoria leder Electra till Afrika. Inläst på finska.

MediaNr: CA66143

Hildur

av Satu Rämö. Werner Söderström Osakeyhtiö, 2022. Inläst av Pinja Flink.

11 tim, 16 min. Talbok.

Del 1 i serien Hildur. Hildur Rúnarsdóttir är chef för enheten för försvunna barn i Reykjavik. Hennes kollega är den finske polispraktikanten Jakob Johanson. Han upptäcker snart att de pittoreska fjordarna också har en mörk sida: utstötta, exploatörer och maktbegär. Hildur och Jakob får utreda ett brott där hemligheter mörklagts i decennier. Inläst på finska.

MediaNr: CA66106

Puutalokaupungin naiset

av Pirjo Tuominen. Tammi, 2022. Inläst av Susa Saukko.

08 tim, 32 min. Talbok.

I Vienas och hennes släkts hem i Villmanstrand bor såväl mor- och farföräldrar som mostrar, kusiner och andra hyresgäster. I dess skydd kan man leva en lycklig barndom även under fortsättningskrigets svåra tid. Berättelse om gemenskap och solidaritet mellan kvinnor i ett stort trähus i Finland under 1940- och 50-talen. Inläst på finska.

MediaNr: CA65519

Westend

av Suvi Vaarla. Werner Söderström osakeyhtiö, 2019. Inläst av Heidi Ajanto.

09 tim, 23 min. Talbok.

På 1980-talet är Finlands ekonomi god och Elinas pappa har en byggfirma som går bra vilket innebär att familjen kan köpa ett hus i det välbärgade bostadsområdet Westend. Men så kommer 1990-talets lågkonjunktur, firman går sämre och Elinas pappa blir alltmer frånvarande. Romanen följer Elina från 1980-talet fram till idag. Inläst på finska.

MediaNr: CA65525

Tähdet kertovat, komisario Palmu

av Mika Waltari. Söderström, 2006. Inläst av Santeri Kinnunen.

09 tim, 17 min. Talbok.

En grå höstmorgon i Helsingfors hittas en kropp mördad. Kriminalinspektör Palmu och hans kollegor har en svår utredning framför sig. I det mörker som sänker sig finns ett motiv som är mer komplicerat än vanligt. Kriminalroman från 1962. Inläst på finska.

MediaNr: CA65526

Perintö

av Nina Wähä. Översatt av Sanna Manninen. Werner Söderström Osakeyhtiö, 2020. Inläst av Anni Tani.

17 tim, 00 min. Talbok.

Det är tidigt 1980-tal och Annie återvänder från sitt liv i Stockholm hem till bondgården i finska Tornedalen, gravid och ogift. En berättelse om en brokig familj med två föräldrar och tolv eller fjorton barn beroende på hur man räknar. Trots att familjemedlemmarna är olika och sällan drar år samma håll är de för alltid sammanbundna genom uppväxten, gården, historierna och den mörka hemlighet som hänger över dem alla. Inläst på finska.

MediaNr: CA65527

Böcker för barn

Unmade

av Sarah Rees Brennan. Ember, 2015. Inläst av Kola Krauze.

08 tim, 35 min. Talbok.

Del 3 i serien The Lynburn legacy som börjar med Unspoken. På ytan är Sorry-in-the-Vale en sömnig liten stad. Men Kami Glass vet att den är full av magi. Kami är bunden till två pojkar – den ena genom magiska band, den andra genom kärlek. Nu när Jared varit försvunnen i månader och antas vara död måste Kami lita på Ash för att få styrkan att möta den ondska som sprider sig i staden. Romantisk fantasy. Inläst på engelska.

MediaNr: CA65148

Dark sun and other stories

av Robert Muchamore. Hodder Children's Books, 2013. Inläst av Lisa Sculati.

04 tim, 13 min. Talbok.

Fyra korta berättelser – Dark sun, Kerry’s first mission, CHERUB at christmas och The Switch – som handlar om den hemliga organisationen CHERUB, en avdelning under MI5 och som använder barn i spionsyfte. Agenterna inom CHERUB är ungdomar mellan 10 och 17 år. Innehåller även ett kapitel där karaktärerna inom CHERUB presenteras. Inläst på engelska.

MediaNr: CA65530