Nya talböcker december 2023

Inledning

Listan är uppdelad i 3 delar: Litteratur för vuxna, Litteratur för barn och Böcker på andra språk än svenska. Dessa ligger på rubriknivå 1.

Litteratur för vuxna är uppdelad i avsnitten Skönlitteratur och Facklitteratur. Litteratur för barn är uppdelad i avsnitten Skönlitteratur och Faktaböcker. Dessa avsnitt ligger på rubriknivå 2.

Böcker på andra språk än svenska är uppdelad i avsnitten Böcker för vuxna och Böcker för barn. Dessa avsnitt ligger också på rubriknivå 2.

Avsnitten Facklitteratur och Faktaböcker är indelade i olika ämnen. Ämnesrubrikerna ligger på rubriknivå 3.

Listan omfattar 204 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Nattrodd

av John Ajvide Lindqvist. Novellix, 2018. Inläst av Sari Eliasson.

00 tim, 56 min. Talbok.

Alice och Monika är vänner sedan länge. Varje sommar i över 50 år har de åkt till en ö i Stockholms skärgård för att campa. De kan tala om allt utom en sak - det där hemska som hände för över 60 år sedan. När de sitter där på ön i den vackra julikvällen gör sig plötsligt den gamla händelsen påmind och den hotar att ta livet av dem båda. Psykologisk skräcknovell.

MediaNr: CA66975

Birgitta

av Anna Alemo. Karat Förlag, 2023. Inläst av Lo Thorsdotter.

06 tim, 08 min. Talbok.

Del 4 i serien Westerbergs som börjar med Charlotte. Året är 1953 och den tjugoåriga Birgitta, den näst äldsta systern i familjen Westerberg, drömmer om att bli författare och studera historia vid universitetet. Helst av allt i Uppsala. Medan hon väntar på antagningsbeskedet passar hon på att tillbringa tid tillsammans med sin farmor, som har mycket att berätta om det förflutna och släktens historia.

MediaNr: CA66933

Gammal kärlek

av Margaret Atwood. Översatt av Inger Johansson. Norstedts, 2023. Inläst av Toya Westberg.

08 tim, 55 min. Talbok.

Novellsamling med 15 noveller indelade i tre avdelningar. Den första och den tredje delen handlar huvudsakligen om Tig och Nell och deras liv tillsammans efter ett långt och kärleksfullt äktenskap. Mellandelens noveller är däremot olika i såväl stil som innehåll. Genomgående teman i alla novellerna är dock minnet, sorg, åldrande och död.

MediaNr: CA66855

Bokfestivalen i Djupa skogen

av Sofie Axelzon. Lind & Co, 2022. Inläst av Ylva Törnlund.

09 tim, 39 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Bokbussen kommer vid midnatt. Den lilla biblioteksfilialen i Sidhäll har till bybornas stora glädje öppnats igen och det mesta har återgått till det normala. Bibliotekets dag står för dörren och just i år vill man passa på att fira lite extra genom att bjuda in tre författare, en trollkarl och en trubadur. Men kulturnämndens ordförande planerar i hemlighet att gör om evenemanget till en stor bokfestival.

MediaNr: CA66979

Det hände en sommar

av Tessa Bailey. Översatt av Helena Dahlgren. HarperLove, 2023. Inläst av Lo Thorsdotter.

12 tim, 51 min. Talbok.

Piper Bellinger lever ett glamouröst liv i Hollywood. Hon är omåttligt populär med en stor följarskara på sociala medier. Men när en fest spårar ur tröttnar hennes styvfar och skickar henne till en liten fiskestad långt ifrån Los Angeles lyx för att hon ska lära sig att ta ansvar för sitt liv. Frustrerad över den påtvingade flytten träffar hon den stora, skäggiga sjökaptenen Brendan som vänder upp och ner på hennes tillvaro. Feelgood.

MediaNr: CA67185

Hemma vid myren

av Tomas Bannerhed. Weyler, 2023. Inläst av Mårten Edman.

05 tim, 25 min. Talbok.

Femtiotalet små essäer där författaren studerar både sig själv och sin omgivning. Ekologiska betraktelser liksom konstnärliga tar en stor plats, inte minst ett antal fågelskådningar. I mötet med konstnären Lars Jonsson på Gotland får läsaren ett intimt konstnärsporträtt; berättelserna harmonierar med Gotlands flora och fauna och återkommer flera gånger i texten. Tuschskisser av Mattias Bäcklin och en lista med tidigare publiceringar avslutar.

MediaNr: CA66572

På undersidan av dagen

av Emeli Bergman. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Lena Elisabet.

03 tim, 52 min. Talbok.

Anna flyttar till Paris för att arbeta som au pair. Jobbet känns sådär. Hon blir behandlad som tjänstefolk men kommer samtidigt barnen nära trots att hon när som helst kan bli uppsagd. Samtidigt har hon kommit till den omsusade staden för att finna sin egen väg. Författaren Emeli Bergman är en svensk författare stationerad i Köpenhamn som slog igenom 2018 med romanen Salt. Hon har själv översatt denna roman som bland annat nominerades till tidningen Politikens litteraturpris.

MediaNr: CA66911

Ljuset från Jodhpur

av Mikael Bergstrand. Bokfabriken, 2023. Inläst av Johan Beer.

12 tim, 19 min. Talbok.

Del 4 i serien som börjar med Delhis vackraste händer. Göran Borg har inte varit i Indien på nästan tio år. Det stilla livet i Malmö med påtandet i kolonilotten och förberedelserna inför första barnbarnet är utmaningar nog för en man i mogen ålder. När vännen Yogi hör av sig låter han sig övertalas att resa till Indien. Yogi ska hämta ett brev som hans far lämnat efter sig hos en advokat och som får öppnas först nu, tjugo år efter pappans död.

MediaNr: CA66717

Att älska sin dotter

av Hilah Blum. Översatt av Aimée Delblanc. Bazar förlag, 2023. Inläst av Bodil Carr-Granlid.

06 tim, 38 min. Talbok.

En sen kväll står en kvinna från Jerusalem utanför ett hus i en stad i Nederländerna. I huset bor hennes enda dotter med sin familj och genom fönstret ser kvinnan sina två barnbarn som hon aldrig har fått träffa. Hon knackar inte på utan iakttar dem bara en liten stund innan hon åker hem till Israel igen. Hon har älskat sin dotter och alltid satt henne främst – ändå är det avgrundsdjupa främlingskapet mellan dem hennes eget fel. Roman.

MediaNr: CA67236

Claires hemlighet

av Barbara Taylor Bradford. Översatt av Ulla Henning. Vilja förlag, 2022. Inläst av Ylva Törnlund.

02 tim, 00 min. Talbok.

Claire har allt. Hon har ett bra jobb, familj och ett vackert hem. Men hennes liv är inte så lyckligt som det ser ut. Ibland måste hon sminka över blåmärken och ha solglasögon. Hon tror att hon döljer sin hemlighet för sina bästa vänner, men de vet vad hennes man gör. När de ska stoppa honom blir det inte riktigt som de planerat. Lättläst.

MediaNr: CA67138

Maud Martha

av Gwendolyn Brooks. Översatt av Marianne Tufvesson. Wahlström & Widstrand, 2023. Inläst av Eva Werning.

03 tim, 49 min. Talbok.

Martha Brown växer upp bland skumma krogar och bakgårdar i 1920-talets Chicago. Hon drömmer om framtiden, om New York och romantik, samtidigt som hon iakttar sin omgivning. Hon lär sig dricka kaffe, blir förälskad, inreder ett hem, hör föredrag, tar ur en kyckling, köper hattar, föder ett barn. Under ytan är rasismen ständigt närvarande och visar sitt fula ansikte i ord och händelser, på biografen, på restaurangen eller i varuhuset. Utkom 1953.

MediaNr: CA66913

Himmel och jord må brinna

av Marianne Cedervall. Lind & Co, 2023. Inläst av Anita Heikkila Einarsson.

08 tim, 43 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Dö för vårt syndiga släkte om deckarprästen Samuel Williams. En explosion och efterföljande brand i det gamla bryggeriet skakar om invånarna i Klockarvik. Vem är det som vill skada ägarna Signe och Daniel? Och vad är det för brev Signe försöker dölja? Samuel och hans sambo, kriminalkommissarie Maja-Sofia Rantatalo, måste lägga privatlivet åt sidan och agera innan fler kommer till skada.

MediaNr: CA66876

Jul i den lilla bokhandeln

av Jenny Colgan. Översatt av Birgitta Karlström. Norstedts, 2023. Inläst av Ulla Näslund.

11 tim, 43 min. Talbok.

När varuhuset som Carmen arbetar på stänger för gott, vet hon inte vad hon ska ta sig till. Men allt annat vore väl bättre än att tvingas flytta in hos sin perfekta syster Sara? Men väl på plats kastas Carmen in i det dagliga tumultet i den slitna gamla bokhandeln. Det visar sig dock snart att det kommer att krävas ett sant julmirakel för att få butiken på fötter igen. Och att ena familjen är minst sagt en utmaning det också. Feelgood.

MediaNr: CA66793

Trollkarlen i Kreml

av Giuliano Da Empoli. Översatt av Pär Svensson. Éditions J, 2023. Inläst av Ove Ström.

07 tim, 18 min. Talbok.

En roman som befinner sig i gränslandet till verklighet. Historiens berättare befinner sig i Moskva och blir inbjuden till den både gåtfulle och omtalade före detta presidentrådgivaren Baranov. Denne berättar för honom sitt livs historia, en cynisk berättelse om makten och om hur denna manifesterar sig i det postsovjetiska Ryssland. Baranov bygger på en verklig karaktär, Putins förre rådgivare Vladislav Surkov, som dock förlorade sin roll som "trollkarl i Kreml" efter invasionen av Ukraina 2022.

MediaNr: CA67187

Alla himlar bär ditt namn

av Camilla Davidsson. Printz Publishing, 2023. Inläst av Mårten Edman.

11 tim, 46 min. Talbok.

Del 5 i serien som börjar med Under Vintergatans alla stjärnor. Emma har funnit ro på vackra Fårö. Där tillbringar hon långa somrar med Olle och driver ett slitet men charmigt pensionat vid havet. Men vill hon och Olle samma saker i livet? När livet än en gång rasar samman far Emma hem till Stockholm. Hon är osäker på vad hon ska göra härnäst, men när hennes väninna råder henne att återvända till Caminon för att pilgrimsvandra tänds ett hopp.

MediaNr: CA67087

Glasmannen

av Anders De la Motte. Bokförlaget Forum, 2023. Inläst av Mårten Edman.

17 tim, 44 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Bortbytaren. Kriminalinspektör Leo Asker har just funnit sig till rätta som chef för Avdelningen för förlorade själar då hennes far hör av sig, efter år av tystnad. En kropp har hittats vid hans gård, polisen är honom i hälarna och han kräver Leos hjälp. Men är pappan så oskyldig som han hävdar eller försöker han fånga Leo i sitt nät? I virrvarret av trådar stiger Glasmannen upp ur det mörker från vilket ingen återvänder.

MediaNr: CA66918

Byrån

av Erik Ehrnst. Ordalaget bokförlag, 2022. Inläst av Hans Sandquist.

07 tim, 48 min. Talbok.

En advokat, delägare i en framgångsrik advokatbyrå, hittas död i firmans källare. Alla hade trott att han omkommit på Estonia 1994 och uppståndelsen över likfyndet är stor. Den dödes dotter, Laura Ander, även hon en delägare i firman, bestämmer sig för att själv göra en utredning, parallellt med polisens. Frågan är dock om hon vet vad hon gett sig in på, då hennes situation blir alltmer hotfull. Deckare av klassiskt snitt med måleriska Stockholmsskildringar.

MediaNr: CA66859

Egen nyckel

av Ann-Charlotte Ekensten. Vilja förlag, 2015. Inläst av Marika Bergström.

00 tim, 17 min. Talbok.

Äntligen ska Emma få flytta hemifrån. Det ska bli spännande att ha en egen lägenhet och leva ett eget liv. Och det är roligt att köpa möbler och inreda. Men en egen lägenhet innebär också stort ansvar. Plötsligt är nyckeln försvunnen? Vart kan den ha tagit vägen? Lättläst.

MediaNr: CA66860

Bedårarna

av Sandra Eklund. HarperCollins, 2023. Inläst av Marika Bergström.

16 tim, 10 min. Talbok.

Andreas syster begår självmord när hon blir avvisad av sin gifta älskare. Andrea bestämmer sig för att hämnas systerns död och involverar sig i en hemlig grupp på universitetet. De experimenterar med attraktion och besatthet. Gruppen tjänar mycket pengar på att krossa äktenskap eller skapa kärlek mellan rätt personer. Den känslomässigt avstängda Andrea är perfekt för gruppens ledare att utnyttja för egen vinnings skull. En psykologisk roman som passar unga vuxna och vuxna.

MediaNr: CA66845

Moral

av Lyra Ekström Lindbäck. Modernista, 2023. Inläst av Sally Palmqvist Procopé.

04 tim, 14 min. Talbok.

Anna anländer till en universitetsstad i Tjeckien för att doktorera i moralfilosofi. Hennes handledare möter henne vid stationen, och spänningen mellan dem är påtaglig. Blickar, antydningar och alkohol gör snart att mentorsrelationen övergår i något mer. Men maktobalansen skaver. Dessutom arbetar handledarens fru på samma institution. När han säger att det vore omoraliskt att avslöja deras affär har hon redan börjat skriva om den. Roman.

MediaNr: CA66792

Skärvorna

av Bret Easton Ellis. Översatt av Johan Nilsson. Brombergs, 2023. Inläst av Martin Lindberg.

28 tim, 07 min. Talbok.

Ett vibrerande Los Angeles hösten 1981. Sjuttonåriga Bret är mest intresserad av sex, film och böcker. Han är student på prestigefulla Buckley School och vill gärna ligga bra till i den sociala hierarkin. En ny elev, Robert, börjar i klassen och hänför omedelbart Bret med sin intelligens och skönhet. Det enda som lyckas stjäla Brets uppmärksamhet från Robert är seriemördaren "The trawler" som verkar röra sig allt närmare Bret och hans vänner.

MediaNr: CA66675

Bestseller

av Pascal Engman. Bookmark, 2023. Inläst av André Nilsson.

14 tim, 23 min. Talbok.

Sjätte delen i serien som börjar med Eldslandet. En berömd thrillerförfattare skjuts utanför sitt hem i Stockholm och under samma dygn går hans närmaste medarbetare samma öde till mötes. Misstanken om att orsaken var ett kommande avslöjande kring morden på två kriminella gängledare slår både polisinspektör Vanessa Frank och ex-soldaten Nicolas Paredes. Världen av våld och korruption som utredarna rör sig i skildras med ett rappt språk och mycket dialog. Kriminalroman.

MediaNr: CA66679

Vill du veta?

av Nikki Erlick. Översatt av Susanne Nobel. HarperCollins, 2023. Inläst av Dan Bratt.

13 tim, 40 min. Talbok.

Journalisten och redaktören Nikki Erlicks romandebut börjar med att alla människor i hela världen får en låda med ett snöre i. Snöret visar hur långt ens liv kommer bli. Hela världen stannar upp och frågan om var dessa lådor kommer i från och vilket syfte de har, surrar över allt. Läsaren får följa åtta personer och hur deras liv påverkas av denna nya värld. Bland annat två vänner vilkas drömmar förändras totalt och en politiker vars låda är den som förändrar allt.

MediaNr: CA66843

Den unge mannen

av Annie Ernaux. Översatt av Maria Björkman. Norstedts, 2023. Inläst av Lo Thorsdotter.

00 tim, 36 min. Talbok.

I slutet av 1990-talet hade den då nästan 60-åriga Annie Ernaux ett förhållande med en trettio år yngre man. Hon levde som den passionerade kvinna hon en gång var och på så vis blev relationen en resa i tid och en erfarenhet som hjälpte henne över ett hinder i sitt eget författarskap. Den unge mannen blev också en spegel av henne själv och den klassbakgrund hon lämnat bakom sig. Annie Ernaux, 1940- , fransk författare. Nobelpris i litteratur 2022.

MediaNr: CA67042

Descartes dotter

av Magnus Florin. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Ove Ström.

02 tim, 47 min. Talbok.

Den franske filosofen René Descartes anlände, inbjuden av drottning Christina, till Sverige 1649. Ett besök som han aldrig skulle återvända från. Författaren, som även är kulturskribent och dramaturg på Dramaten, föreställer sig hans båtresa hit, där Descartes för samtal med sin döda dotter i en låst kista. Även med övriga passagerare och besättningen på fartyget har han levande samtal. Dessa speglar i mycket hans filosofiska tankar där inte minst gudstron står i centrum.

MediaNr: CA67004

Sista akten

av Ramona Fransson. Anomar förlag, 2023. Inläst av Åsa Ekberg.

07 tim, 22 min. Talbok.

Del 6 i serien som börjar med Sugardaddy. Hassim blir överraskad av sina föräldrar och deras gåva. Just då ringer Leah Quiller, som numera är hans chef, och berättar om ett fynd vid en kyrka på Tjörn. Han beger sig dit och får veta att det hittats skelettdelar. Hassim och Leah misstänker att det rör sig om en person som försvann för tre år sedan. Snart blir fallet en påminnelse om det övergrepp som Leah utsattes för och som nästan tog hennes liv.

MediaNr: CA66971

Den ultimata hämnden

av Ramona Fransson. Anomar förlag, 2022. Inläst av Hans Sandquist.

08 tim, 57 min. Talbok.

Del 5 i serien som börjar med Sugardaddy. En ung man hittas mördad i Stenungsunds gästhamn. Spaningschef Hassim och hans kolleger tar sig an utredningen. Kan ett försvinnande av en liten flicka för tretton år sedan ha med fallet att göra? Än en gång stöter Hassim och hans kolleger ihop med de kriminella gängen i Göteborg och det slutar inte väl. Kommer det att ges en möjlighet för Hassim att lösa mordet och ge den mördades mamma upprättelse?.

MediaNr: CA66970

Sju stenar som må stå eller falla

av Diana Gabaldon. Översatt av Lisbet Holst. Bookmark, 2023. Inläst av Toya Westberg.

28 tim, 18 min. Talbok.

Novellsamling med karaktärerna från författarens framgångsrika Outlanderserie. Med en blandning av historisk romance och fantasy får läsaren följa med till bland annat 1700-talets Jamaica, Paris och Kanada och berättelserna visar vad som hänt innan, efter eller parallellt med den populära kärlekssagan. Lord John Grey, Jamie, Ian och Claire är några av karaktärerna vars liv och intriger här vävs ihop.

MediaNr: CA66796

Budbäraren från norr

av Ulf Peter Hallberg. Polaris, 2023. Inläst av Örjan Blix.

06 tim, 02 min. Talbok.

I slutet av 1800-talet har Köpenhamn en konstnärlig miljö dit alla slags fritänkare dras för att skapa nya uttryck. De samlas framför allt i tidningen Politiken, startad av de stridbara bröderna Brandes. I romanen skildras turbulensen och oron i det epokskifte som kallas Det stora genombrottet. Vissa gestalter har levt, andra har författaren skapat i sin fantasi. Köpenhamn är en tid ett sammandrag av universum med människorna som lysande kometer.

MediaNr: CA67020

Med mina hundögon

av Hilda Hilst. Översatt av Wera von Essen. Bokförlaget Faethon, 2023. Inläst av Örjan Blix.

01 tim, 45 min. Talbok.

Hilda Hilst (1930-2004) var en brasiliansk poet, dramatiker och prosaist. Här föreligger för första gången på svenska en långnovell om Amós Kéres, en matematiklärare och hans existentiella tvivel. Han har börjat ifrågasätta sitt liv som far, make och akademiker. Det sistnämnda beskriver han som ett liv fyllt av ändlösa möten, rövslickeri, poänglös tävlan, onödig bitterhet, svartsjukt skvaller och storhetsvansinne. Översatt av författaren Wera von Essen.

MediaNr: CA66937

Ett delikat mörker

av Christoffer Holst. Lovereads, 2023. Inläst av Annika From Borg.

07 tim, 21 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med En dyrbar fångst. Det närmar sig jul i Tällberg och på det anrika hotellet Åkerblads är julbordsförberedelserna i full gång. Musikalartisten Jessie är anställd som sångerska och hon fattar snabbt tycke för den unga pianisten August. Samtidigt anländer Louise Collins till Åkerblads, för att planera familjeföretagets kommande hotellsatsning. Men inom kort hittas August död nere vid Siljans kant.

MediaNr: CA66939

Guldstaden

av Anna Ihrén. Louise Bäckelin förlag, 2023. Inläst av Christer Modin.

08 tim, 53 min. Talbok.

Fjärde avslutande delen i Jubileumsserien, som startade med Nattvakten. En ung pojke hittas död några dagar innan Göteborgs 400-årsjubileum. Polischef Camilla Ståhlberg hoppas att det inte är gängrelaterat då hon ska ta emot hederspris för sitt arbete mot gängkriminalitet. Men mordet på den nyanlända ukrainska 17-åringen stämmer inte med andra gängrelaterade mord. Poliserna Sandra och Dennis får i uppdrag att under tidspress lösa mordet innan jubiléet drar i gång.

MediaNr: CA66774

Exit jorden

av Magnus Ivarsson. Natur & kultur, 2023. Inläst av Patrik Nyman.

09 tim, 15 min. Talbok.

En astrobiolog är på väg till Mars i en rymdfärja. Uppgiften är att introducera liv på planeten och vi får man följa med på den långa resan. Väl framme ska besättningen grunda mänsklighetens första koloni. Som en röd tråd genom texten löper frågan huruvida detta överhuvudtaget är praktiskt möjligt. I varje kapitel diskuterar författaren grunderna för liv och hur man skulle kunna skapa en miljö mitt ute i rymden som ändå är lik den på jorden. M.I. är forskare inom geo- och astrobiologi.

MediaNr: CA66751

Jul längs Norrskensvägen

av Karin Janson. Printz Publishing, 2023. Inläst av Marika Bergström.

08 tim, 55 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Landsvägarnas drottning. Vintern närmar sig, och Annie har planerat en lugn december med kortare turer i Dalarna med sin bh-buss. Men planerna förändras när pappa Hildings julkort till systern Elvy kommer i retur med infon: Adressaten har flyttat. Annie erbjuder sig att följa med sin pappa upp till Vännäs, för att se om någon vet vart Elvy tagit vägen. Spåren leder vidare norrut, ända upp till Tornedalen.

MediaNr: CA67090

Kodnamn Safir

av Pam Jenoff. Översatt av Karina Berg Johansson. HarperCollins, 2023. Inläst av Toya Westberg.

13 tim, 36 min. Talbok.

1942. Hannah Martel lyckas fly från Nazityskland efter att hennes man dödats i en pogrom. Hon tar sig till sin kusin Lily i Bryssel. Hon går med i ett hemligt nätverk inom motståndsrörelsen, som leds av en mystisk kvinna vid namn Micheline. När Lily och hennes familj arresteras och riskerar att skickas till Auschwitz inser Hannah att hon är den enda som kan hjälpa dem. Hur mycket är hon villig att offra för att rädda människorna hon älskar?.

MediaNr: CA65909

Parfymören i Paris

av Alka Joshi. Översatt av Maria Fredriksson. HarperCollins, 2023. Inläst av Marika Bergström.

13 tim, 43 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Hennakonstnären. Året är 1974. Radha bor numera i Paris med sin man Pierre och deras två döttrar. Hon sörjer fortfarande sonen som hon adopterade bort när hon själv bara var ett barn, men hon avgudar sina döttrar. Äntligen har hon funnit sin passion - dofternas sensoriska värld. Radha älskar sitt arbete, även om hennes hängivenhet i allt högre grad är en källa till konflikt med hennes franske make.

MediaNr: CA67083

Judassveket

av Jørgen Jæger. Översatt av Emeli André. Lind & Co, 2022. Inläst av Åke Lindgren.

12 tim, 11 min. Talbok.

Fjärde fristående delen i serien som börjar med Monster. Polischef Ole Vik och hans unga kollega Cecilie Hopen blir involverade i ett fall kring droghandel. En lastbilschaufför blir skjuten, ett drognätverk identifieras och kanske värst av allt, information läcker till brottslingarna – från polisen. På det privata planet plågas den bullrige polischefen av sin för dotters alltför tidiga död – också den sannolikt orsakad av narkotika. Kriminalroman.

MediaNr: CA66928

Min bästa väns pojkvän

av Anna Keiler. Lind & Co, 2022. Inläst av Camilla Eriksson.

10 tim, 18 min. Talbok.

Efter skilsmässan har Caroline gett upp hoppet om kärleken tills hon blir blixtförälskad i en besökare på farmoderns äldreboende. Eftersom mannen bär vigselring lägger hon band på sina känslor. När Carolines vän Jennie presenterar sin nya pojkvän Adam får Caroline en chock. Det är ju han. Caroline gör sitt bästa för att dölja sina känslor men till slut går det inte längre och Caroline fattar ett beslut som drastiskt förändrar hennes liv.

MediaNr: CA64965

Mina män

av Victoria Kielland. Översatt av Jonas Rasmussen. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

05 tim, 02 min. Talbok.

Tidigt 1900-tal. Belle Gunness bor avskilt på en gård i amerikanska delstaten Indiana. Hon är änka och mor till fyra barn. Nu skriver hon svar till män som i kontaktannonser söker efter skandinaviska kvinnor. På den ensligt belägna platsen intensifieras den rasande längtan som styrt Belle alltsedan hennes tidiga erfarenheter av extas. Gränsen mellan henne och världen finns inte, och de som råkar i hennes väg går ett livsfarligt öde till mötes. Roman som inspirerats av faktiska händelser.

MediaNr: CA67043

Inte vilken julmarknad som helst

av Barbara Kjellström. Lind & Co, 2023. Inläst av Marika Bergström.

15 tim, 18 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Inte vilken håla som helst. Charlotta Silverstake stortrivs i den lilla hålan på landet men hon har ekonomiska bekymmer. Pengarna från försäljningen av våningen på Strandvägen och skörden från trädgården räcker inte. När Charlotta inser att orten tidigare haft flera tegelbruk tar en tanke form. Kan det vara vägen framåt? Men innan hon kan sätta i gång ska årets julmarknad planeras.

MediaNr: CA66498

Frostiga rosor och kryddat vin

av Ewa Klingberg. Historiska media, 2023. Inläst av Eva Wening.

11 tim, 17 min. Talbok.

Del 6 i serien som börjar med Manglade dukar och vita servetter. Madeleine flyttar in i det charmiga sekelskifteshuset på Vättergatan 4 i Huskvarna. Hennes moderna möblemang sticker i ögonen på hyresvärden Felicia som med sin butik Manglade dukar och vikta servetter har en förkärlek för äldre saker. När Madeleine dessutom inte visar minsta intresse av att småprata i trapphuset blir Felicia misstänksam. Vad döljer egentligen hennes nya hyresgäst?.

MediaNr: CA66917

Död man walking

av Jens Lapidus. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Ove Ström.

13 tim, 17 min. Talbok.

Del 5 i serien som börjar med VIP-rummet. En sargad familj samlas på kyrkogården för att minnas den mamma som gick bort för mer än tjugofem år sedan. Det är Teddy, hans far och hans syster, samt Emelie, som sedan börjar forska i vad som egentligen hände när Teddys mamma dog. Spåren leder till ett förflutet som ingen visste fanns, och snart är Emelie indragen i ett dubbelspel som är farligare än hon någonsin kunnat ana.

MediaNr: CA66872

Underbara vinter

av Clara Lidström. The Book Affair, 2023. Inläst av Sally Palmqvist Procopé.

06 tim, 07 min. Talbok.

Sveriges okrönta juldrottning, Clara Lidström - bloggare, fotograf och författare – berättar varför hon tycker att julen är årets höjdpunkt. Hon tipsar om vackra och roliga pyssel som flätade hjärtan, kräppänglar och stämningshöjande halmstjärnor, de godaste recepten från första julbaket till maten som får nyårsbordet att glittra. Även fakta om julen och kuriosa om våra folkliga traditioner. Rikt illustrerad.

MediaNr: CA66814

I natt är jag din

av Lena Lindehag. Bokfabriken, 2023. Inläst av Mallika Giarimi.

09 tim, 19 min. Talbok.

Det är tidigt 90-tal i en mindre stad i Bergslagen. 16-åriga Jennifer försvinner spårlöst. Kommissarie Albert Steen får i uppgift att lösa mysteriet men misslyckas i att hitta en mördare. 30 år senare sitter terapeuten Sara Benedikt på sin praktik i Stockholm. Hennes exmake har hört av sig igen, och hans trakasserier blir allt brutalare. När Albert Steen kommer till henne för att få hjälp innebär det en chans för dem båda att läka sina sår. Thriller.

MediaNr: CA66980

Allt började med en hemlighet

av Jill Mansell. Översatt av Maggie Andersson. Nona, 2022. Inläst av Anders Mathlein.

11 tim, 14 min. Talbok.

Lainey och hennes vän Kit får, med hjälp av en nödlögn, jobb hos den pensionerade skådespelaren Sir Richard. De ska bo i hans fantastiska hus vid havet i Cornwall, avvärja galna fans och hålla ordning på hans charmiga men kaotiska familj. Lainey letar åtminstone inte efter kärlek. Men Seth, skådespelarens barnbarn, är attraktiv. Men hur skulle han reagera om han visste att hon inte varit ärlig mot honom? Feelgood.

MediaNr: CA66978

Huset i det blommande trädet

av Holly Martin. Översatt av Anna Thuresson. Lavender Lit, 2023. Inläst av Sari Eliasson.

07 tim, 58 min. Talbok.

Del 1 i en serie. För två månader sedan delade Indigo Bloom en fantastisk natt med en man, River Brookfield. Hon blev till sin egen förtjusning gravid och åker nu till det idylliska Wishing Wood i Wales, där River arbetar, för att berätta nyheten för honom. Indigo kan inte låta bli att drömma om ett lyckligt slut. Det finns bara ett problem: River minns henne inte. Hon avslöjar inte vem hon är, men fortsätter att umgås med honom. Feelgood.

MediaNr: CA67010

Ta ner solen

av Sara Molin. Norstedts, 2023. Inläst av Britt Ronström.

10 tim, 52 min. Talbok.

Ella bor med sin farmor i ett radhus i Sollentuna. I hela sitt liv har hon brottats med konsekvenserna av en mycket ovanlig diagnos: hon tål inte solljus. I heltäckande kläder och solhatt tar hon sig an världen då minsta gnutta solljus kan få det att bränna i huden. Hon har några nära vänner men under hennes studentdag händer något som gör att Ella lämnas ensam. Vi får följa Ella under nio år när hon tar sig an nya relationer, världen och livet.

MediaNr: CA66749

Sten i siden

av Mikael Niemi. Piratförlaget, 2023. Inläst av Anna Döbling.

14 tim, 22 min. Talbok.

Ur en episk släktkröna brer författaren ut en skildring av livet i Tornedalen under 100 år. Det börjar med mumifierade människorester i Vasikkavuoma-myren utanför Pajala. Spåren leder till ett vägbygge från 1930-talet där en konfrontation mellan kommunister, nazister, strejkande arbetare och strejkbrytare har satt sina spår som fortfarande har konsekvenser flera generationer senare. Ett drygt 600-sidigt romanbygge av prisbelönte Mikael Niemi.

MediaNr: CA66571

Slutet var bara början

av Anders Nilsson. Bokfabriken, 2023. Inläst av Jens Malmkvist.

11 tim, 59 min. Talbok.

Första delen i romanserien om Johan Falk, känd från filmserien med samma namn. En bil kör mot ett regnigt Göteborg och mannen bakom ratten är orolig. På den högra handen saknas två fingrar. Det har gått nio år sedan han offrade allt för att rädda sin familj. Göteborg är Johan Falks stad men han borde egentligen inte vara här. Men han måste, för det finns en gåtfull ny fiende som hotar att krossa honom och allt han tror på. Spänningsroman.

MediaNr: CA66816

Vi ses på andra sidan

av Carina Nunstedt. Bookmark förlag, 2023. Inläst av Toya Westberg.

10 tim, 51 min. Talbok.

Carina blir änka mitt i livet, när hennes man dör efter en kort tids sjukdom. Hon famlar genom sorgen och den nya tillvaron som ensamstående tonårsmamma. Han träffar terapeuter och coacher, en tysk shaman och en amerikansk manifestationscoach. Hon bestämmer sig för att sälja lantstället och börja dejta igen – men inte män utan platser. Vackra berusande storstäder och bergsbyar som hjälper henne att hitta en ny riktning. Självbiografisk roman.

MediaNr: CA66806

Vildliljan

av Sara H. Olsson. HarperCollins, 2023. Inläst av Qina Hermansson.

08 tim, 35 min. Talbok.

Tredje delen i Ellingeserien som börjar med Fiendevän. Två livsöden, Sonjas och Gunnars, skildras via olika tidsplan, från andra världskriget Tyskland till en modern tillvaro i det lilla halländska samhället Ellinge. Gunnar stred som frivillig i SS och upplevde slutstriden om Berlin medan svenska judinnan Sonja följer med de vita bussarna till Tyskland som sjuksköterska. I nutid väcks Paulas nyfikenhet om de båda via en upphittad papperslapp.

MediaNr: CA66817

Tillbedjan

av Joel Mauricio Isabel Ortiz. Norstedts, 2023. Inläst av Johan Beer.

04 tim, 46 min. Talbok.

Colombiafödde svensken Ortiz andra roman efter debuten 2018. Leandro lever ensam i Stockholm, fortfarande i sorgen över förhållandet med Sebastian, som tog ett abrupt slut några år tidigare. Nu står han plötsligt där igen, framför honom, på snabbköpet. Pandemin rår, storstaden är ödslig och läsaren får följa de tidigare älskarna vandra genom folktomma gator i ett försök att lappa ihop det sår som en gång uppstått emellan dem. Frågan är om det överhuvudtaget är möjligt.

MediaNr: CA67135

De blindas rike

av Louise Penny. Översatt av Carla Wiberg. Modernista, 2023. Inläst av Toya Westberg.

14 tim, 23 min. Talbok.

Del 14 i serien som börjar med Mörkt motiv. En dag får Armand Gamache ett egendomligt brev med en inbjudan till en övergiven bondgård. Väl på plats upptäcker han att en främmande kvinna utsett honom till sin testamentsexekutor. När en död kropp påträffas ställs testamentet i ett nytt ljus, som med ens får dokumentet att framträda i en betydligt mer olycksbådande dager. Det är inte heller det enda hotet Gamache ställs inför.

MediaNr: CA66936

Sommaren

av Elin Persson. Wahlström & Widstrand, 2023. Inläst av Annika From Borg.

04 tim, 39 min. Talbok.

Lea har fått en plastsyster, Jelena, efter att pappan träffat en ny kvinna. Lea är 12 år och tycker om hästar, medan nya systern är några år äldre och känner till saker som att sniffa, ragga killar och röka cigg. Lea både skräms och fascineras av henne och det uppstår snart en stark laddning mellan dem. Jelena är den som bestämmer och Lea är hennes undersåte. I detta gränsland mellan vuxenhet och barn befinner de sig när de plötsligt rycks upp på grund av att sommaren tar slut.

MediaNr: CA67197

Under mullbärsträdet

av Zhiwar Rashid. Norstedts, 2023. Inläst av Örjan Blix.

07 tim, 01 min. Talbok.

Azad växer upp med ensamstående mamma som tillsammans med sin son flytt från Kurdistan. Som 19-åring flyttar Azad till Östersund, långt från sin mamma. Samtidigt som han lever studentliv i en ny stad börjar han ställa de förbjudna frågorna till henne. De svar han äntligen får blir början på en vindlande historia om kvinnorna i världens vackraste by i Kurdistan, om deras kamp för överlevnad och ett litet barn som rör sig mellan deras famnar.

MediaNr: CA66805

Bröllop på Hedgehog Hollow

av Jessica Redland. Översatt av Olga Falk. Lavender Lit, 2023. Inläst av Helena Gripe.

13 tim, 52 min. Talbok.

Del 4 i serien som börjar med Kärlek på Hedgehog Hollow. Efter en kaotisk tid hoppas Samantha att tillvaron ska bli lite lugnare. Hon ska äntligen gifta sig med sitt livs kärlek, Josh, och allt borde vara frid och fröjd. Men då upptäcker Samantha att räddningscentrets bankkonto har blivit länsat. Vem skulle göra något sådant, och varför? Hedgehog Hollows framtid är plötsligt hotad och bröllopsplaneringen hamnar i skymundan. Feelgood.

MediaNr: CA66677

Syrenlunden

av Tracy Rees. Översatt av Carina Jansson. Piratförlaget, 2023. Inläst av Lina Einarsson.

14 tim, 45 min. Talbok.

Året är 1897 och England gör sig redo för drottningens diamantjubileum. Rowena Blythe är rik och vacker. Hennes familj väntar på att hon ska gifta sig med rätt sorts man och beställer ett porträtt av henne. Konstnärsassistenten Bartek är olik alla män Rowena tidigare träffat och hon faller för honom i stället. Tiderna håller på att förändras och kanske vågar hon gå emot familjen och riskera allt för ett liv med mannen hon älskar. Historisk roman.

MediaNr: CA66721

Lögnaren

av Monica Rehn. Polaris, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

09 tim, 29 min. Talbok.

Den framgångsrike författaren Fabian Hammar och hans nya hustru Amanda bor centralt i Stockholm, och utåt sett har de allt. När Fabian får ett brev där han anklagas för våldtäkt av den anonyma avsändaren tror han att ännu en galen stalker dykt upp, men i brevet finns besvärande detaljer som väcker hans tvivel om vad som egentligen hände på hotellet i Visby förra sommaren. Psykologisk spänningsroman.

MediaNr: CA67017

Den italienska flickan

av Lucinda Riley. Översatt av Anna Thuresson. Bazar, 2023. Inläst av Lena Elisabeth.

13 tim, 27 min. Talbok.

Rosanna Menici växer upp i Neapel, som dotter till fattiga, stränga och hårt arbetande föräldrar. Vid elva års ålder möter hon för första gången den begåvade operasångaren Roberto Rossini, mannen som kommer att förändra hennes liv. Under åren som följer flätas deras öden samman av den passion de känner för sången och av den allt uppslukande kärlek som uppstår mellan dem. En kärlek som kommer att få följder för alla som de älskar.

MediaNr: CA66940

Historien om Fru Berg

av Ingvild H. Rishøi. Översatt av Marie Lundquist. Flo förlag, 2023. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

03 tim, 41 min. Talbok.

Novellsamling, i original 2011, av den norska författaren Ingvild H. Rishøi, 1978- . Ofta med barnet i centrum skriver hon om den sköra kopplingen mellan människor; det gåtfulla, skrämmande och vackra. Det handlar om att träffa sin första kärlek, om att vara synsk och se tecken, om Janis Joplin, lysmaskar och kortspel. Och om att älska en hamster som heter Fru Berg.

MediaNr: CA66857

Realitymorden

av Erika Rockborn. Hoi förlag, 2023. Inläst av Dan Bratt.

12 tim, 02 min. Talbok.

Tredje delen i serien som börjar med Författarmorden. Två mord, båda begångna i samband med inspelning av realityserier, sätter myror i huvudet på kriminalinspektör Alicia Lundberg och hennes kollegor. Trots lockelsen är det svårt till en början att se något samband dem emellan. Läsaren får också ta del av Alicias privata liv, inklusive kärleksbekymmer och omsorgen över några kattungar som har räddats från att dränkas. Detektivroman.

MediaNr: CA67118

Vittnet

av Jenny Rogneby. Ordfront, 2023. Inläst av Anni Bernhard.

14 tim, 07 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Medlaren. Femåriga Ina vaknar mitt i natten av skrik i sitt hem i en förort till Stockholm och blir vittne till ett fasansfullt brott: mordet på hennes egen mamma. Inas pappa döms till fängelse mot sitt nekande. Tolv år senare bestämmer Ina sig för att möta och konfrontera honom. Medlaren Angela Lans håller i de laddade samtalen. Snart upptäcker hon nya skakande omständigheter som sätter mordet i ett nytt perspektiv.

MediaNr: CA66666

Vi mår bättre i morgon

av Tatiana de Rosnay. Översatt av Christina Norrman. Sekwa, 2023. Inläst av Anna Godenius.

09 tim, 58 min. Talbok.

Candice blir en regnig kväll i Paris vittne hur en kvinna blir påkörd och hjälper henne till sjukhus. Kvinnan, som heter Dominique, förlorar ena benet i olyckan. Hon verkar inte har några vänner och Candice erbjuder sig att hjälpa henne med några ärenden. Candice fascineras av den eleganta och gåtfulla Dominique, och trots att hennes familj försöker varna henne låter hon Dominique nästla sig in allt mer. Men vad är Dominique ute efter egentligen?.

MediaNr: CA66982

Grundbulten

av Bo Rothstein. Fri tanke, 2023. Inläst av Martin Jonols.

09 tim, 39 min. Talbok.

Bo Rothstein, professor i statsvetenskap, diskuterar de stora ideologiernas tillbakagång i det svenska samhället och försöker finna nya vägar. Hans förslag är att förena socialism och liberalism där liberalismens respekt för individens autonomi går hand i hand med socialismens strävan mot social och ekonomisk rättvisa, en så kallat liberal socialism. Han söker en väg som leder till en större mellanmänsklig tillit i stället för en politik byggd på fruktan.

MediaNr: CA66821

Dancing queen

av Denise Rudberg. Norstedts, 2023. Inläst av Mallika Giarimi.

06 tim, 58 min. Talbok.

Del 1 i en serie. Året är 1976. Stockholm rustar för kungabröllop där brudparet ska dansa till Dancing Queen. Samtidigt fortsätter personer nära maktens centrum att med våld skydda sina dolda verksamheter. Det är en tid då bordellhärvan, IB-affären och andra skuggverksamheter effektivt sopas under mattan. Två kvinnliga poliser – Karin ”Kaiser” Johansson och Agneta Thorén - hamnar i ett getingbo av lögner, brott och konspirationer på högsta ort.

MediaNr: CA66981

Beskyddaren

av Simon Scarrow. Översatt av Ingmar Wennerberg. Historiska media, 2022. Inläst av Ove Ström.

13 tim, 00 min. Talbok.

Del 20 i Silverörnserien som börjar med Legionären. År 59 e.Kr. Det har gått femton år sedan Macro stred mot barbarerna i Britannien. Läget i provinsen är spänt och i Londinium är det kaotiskt. Macro har nyligen avslutat sin tjänstgöring i armén och han saknar härens brödraskap och krigståg. Han ser hur våldsamma grupper får ett allt fastare grepp om staden och blir orolig för folkets säkerhet. Snart sluter prefekt Cato upp vid hans sida.

MediaNr: CA66977

Vända blad

av Johanna Schreiber. Norstedts, 2022. Inläst av Linda Norgren.

10 tim, 51 min. Talbok.

Del 2 i serien om livet på bokförlaget Schantz, första delen heter Mellan raderna. Det är fortsatt motigt för den eviga singeln Clara på förlaget men när hon ramlar över ett manus till en kärleksroman från en man i Kiruna börjar det ljusna. Förutom att hon förälskar sig i hans text så förälskar hon sig i författaren. Men att jonglera en ny snobbig förlagschef, en svårpratad familj och spirande kärlek är svårare än hon kunnat tro.

MediaNr: CA66889

Ett lyckligare slut

av Johanna Schreiber. Norstedts, 2023. Inläst av Annika From Borg.

10 tim, 43 min. Talbok.

Tredje och avslutande delen i serien om livet på bokförlaget Schantz, första delen heter Mellan raderna. Förlagsvärldens mest eftertraktade singel Daniel Fastman är redo att stadga sig men när han får ett oväntat brev förändras allt. Förlagschefen Karin Ekman gömmer sig bakom en stenhård fasad för att slippa tänka på allt hon förlorat. Men när Daniel och Karin tvingas samarbeta för att rädda förlagets framtid, tänds också ett hopp om ett lyckligt slut även för dem.

MediaNr: CA67103

I tvåtusen år

av Mihail Sebastian. Översatt av Inger Johansson. Nilsson Förlag, 2023.

08 tim, 46 min. Talbok.

Roman från 1934 om en ung judisk, rumänsk intellektuell i 1920-talets Rumänien och 1930-talets Paris. Antisemitismen blir alltmer påtaglig men samtidigt har han svårt att känna sig hemma i sionismens utvandrarvision. Efter en kort period av arbete driver han runt om dagarna på Bukarests gator och ägnar kvällar och nätter åt alkohol, spel, kvinnor och umgänge med likasinnade. En studie i en tilltagande uppgivenhet och över ett Europa kort innan katastrofen. För första gången i svensk översättning.

MediaNr: CA66910

Efter natten

av Karin Slaughter. Översatt av Villemo Linngård Oksanen. HarperCollins, 2023. Inläst av Toya Westberg.

17 tim, 05 min. Talbok.

Femton år har gått sedan barnläkaren och rättsläkaren Sara Linton blev brutalt våldtagen och misshandlad. Hon har byggt upp sitt liv igen. Men en kväll hittas en ung kvinna utanför sjukhusentrén som blivit våldtagen och Sara får kämpa för att rädda hennes liv. Polisens undersökning visar löpa sig bakåt i tiden. Vad hände egentligen för femton år sedan? I sin jakt på sanningen får Sara stöd av specialagent Will Trent.

MediaNr: CA67002

Det smälter

av Lize Spit. Översatt av Anna Rosenqvist. It-lit, 2022. Inläst av Anita Heikkila Einarsson.

14 tim, 28 min. Talbok.

Eva är ett av endast tre barn som 1988 föds i den lilla flamländska byn Bovenmeer. Här växer hon upp bland rapsfält och mjölkgårdar. I tre filmiskt korsklippta kronologier följer vi den Eva som lär känna pojkarna Pim och Laurens, den Eva som steg för steg närmar sig sanningen om Bovenmeer, och den Eva som ett drygt decennium senare återvänder från Bryssel, klockslag för klockslag, med ett gigantiskt isblock i bilens baklucka. Feministisk hämndroman.

MediaNr: CA66810

En oändligt lång vår

av Lidia Starodubtseva. Nirstedt/litteratur, 2023. Inläst av Louise Ryme.

08 tim, 41 min. Talbok.

I nio noveller berättas det om ett antal kvinnliga gestalter som alla har det gemensamt att de lämnar ett postsovjetiskt Karelen för att skapa sig en ny tillvaro. De inser dock så småningom att även om de reser över hav och land för detta nya, så kan det vara snarlikt det, de övergiver. Frågan är om de någonsin finner vad de söker och vad är det i så fall de söker? Författaren, som bland annat är verksam som översättare från ryska, gör här sin litterära debut på svenska.

MediaNr: CA66674

Vilseledaren

av Viveca Sten. Bokförlaget Forum, 2023. Inläst av Marika Bergström.

12 tim, 52 min. Talbok.

Del 4 i serien Åremorden som börjar med Offermakaren. En vecka i januari tar sex festglada studenter tåget till Åre för att åka skidor. Sedan går allt snett och plötsligt är bara fem kvar i livet. Var det en olycka eller ett kallblodigt mord? Medan frågetecknen hopar sig stiger spänningen i gruppen. Vänner ställs mot varandra när ingen kan förklara vad som hände. Poliskollegorna Hanna Ahlander och Daniel Lindskog tar sig an en snårig utredning.

MediaNr: CA66606

Koloristen som vägrade svart

av Kjell Stjernholm. Lava förlag, 2022. Inläst av Martin Jonols.

08 tim, 44 min. Talbok.

Den 40-årige Pär, med Downs syndrom, lämnar Malmö efter sin mammas död och han är redo att leva ett liv efter egna val. Han lär sig graffiti och tar över det offentliga rummet till den grad att han blir en internationell nyhet, jagad av polis och föremål för politisk konflikt. Samtidigt kämpar hans syster mellan att försöka hämta hem honom, och då beröva honom hans egenmakt, eller låta honom leva det liv han själv väljer. Roman.

MediaNr: CA66932

Alltid i december

av Emily Stone. Översatt av Emö Malmberg. Louise Bäckelin förlag, 2022. Inläst av Lo Thorsdotter.

11 tim, 42 min. Talbok.

Josie har förlorat sitt jobb och gjort slut med sin pojkvän. Julen innebär inte frid och glädje. Josie förlorade sina föräldrar i en bilolycka under julhelgen. På väg för att posta brevet hon varje år skriver till dem krockar hon med Max. Trots en avig start spenderar de en romantisk julhelg tillsammans. Men Max lämnar henne. Under året som följer möts de några gånger av en slump men det är alltid något som hindrar dem från att bli tillsammans.

MediaNr: CA66878

Skinn

av Sara Strömberg. Modernista, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

15 tim, 10 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Sly. För tjugoåtta år sedan skakades den lilla fjällbyn Storlien av ett chockerande våldsbrott. En pappa och två barn mördades i sitt hem samtidigt som mamman försvann utan ett spår. När Jämtlandsposten drar i gång en satsning på ”true crime” får lokalreportern Vera Bergström i uppdrag att granska det kalla fallet. Men för varje ny ledtråd som nystas fram tycks utredningen bara bli mer komplex och hotfull.

MediaNr: CA66815

Önskedottern

av Anna Sundbeck Klav. HarperCollins Nordic, 2023. Inläst av Åsa Ekberg.

09 tim, 39 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Sommargästen. För arbetarsonen Gunnar är Ingrid mer än vad han någonsin hade kunnat drömma om. En vacker, driftig och förmögen ung kvinna. De gifter sig 1951 och i bröllopspresent får de Villa Tennsoldat, en sekelskiftesdröm i skånska Mölle. När den efterlängtade dottern Agneta kommer till världen borde deras äktenskap bara bli starkare, men dotterns ankomst väcker i stället nya sidor hos Ingrid.

MediaNr: CA66966

Mistlar och mys

av Eva Swedenmark. Lind & Co, 2022. Inläst av Annika From Borg.

07 tim, 10 min. Talbok.

Del 7 i serien Familjen kring La Stella som börjar med Smultron och svek. När Pannkakerian i Åre drabbas av en förödande brand ställs hela familjens julplaner på ända. Men det dröjer inte länge innan en idé har kläckts på något som ska rädda deras ekonomi, skänka dem nytt hopp och skapa en samlingspunkt över generationsgränserna inför den stundande högtiden. Samtidigt som hemliga överraskningar förbereds för familjens julfirande.

MediaNr: CA66778

Hem till Niemis

av Annette von Sydow. Blue Publishing, 2021. Inläst av Petra Heinänen.

08 tim, 44 min. Talbok.

Helsingfors skärgård den 28 juni 1914. Gerda är på sommarnöje tillsammans med sina två döttrar när hennes man Oskar ringer från hemmet i Vasa. ”Kriget bryter ut snart, du måste åka hem till Niemis. Det är bråttom. Gränsen till Sverige stängs om tre dagar”. I all hast lämnar de sommarön och påbörjar den långa resan till Niemis, Oskars föräldragård i svenska Tornedalen. Resan till Torneå är en resa genom Gerdas förflutna. Historisk roman.

MediaNr: CA67200

Hudens avigsida

av Jeferson Tenório. Översatt av Örjan Sjögren. Tranan, 2023. Inläst av Hans Sandquist.

05 tim, 38 min. Talbok.

22-åriga arkitektstudenten Pedro förlorar sin far Henrique i samband med ett polisingripande i den sydbrasilianska staden Porto Alegre. Romanen är en slags dialog med den döde fadern, tilltalad som du, där författaren, genom att leta i pappans uppväxt och tillhörigheter, vill återupprätta faderns minne och skänka honom rättvisa. Samtidigt är det en studie av ett brasilianskt samhälle fyllt av fördomar och rasism. Detta är Jeferson Tenórios (f. 1977) första roman översatt till svenska.

MediaNr: CA66890

Mörkt arv

av John Willander Lambrell. Polaris, 2023. Inläst av Mallika Giarimi.

07 tim, 59 min. Talbok.

Tredje delen i serien som börjar med Den som vet. Bland Stockholms nattklubbar härjar en mördare och efter ett mord i en park börjar man se ett mönster. Kriminalkommissarie Monica Eurell och profileraren Benjamin Krantz leder det besvärliga eftersökningsarbetet, ett omaka par som man även får lära känna bättre privat via två sidohistorier. Boken är inspirerad av verkliga händelser.

MediaNr: CA66930

Bokbindaren i Oxford

av Pip Williams. Översatt av Annika Sundberg. Historiska media, 2023. Inläst av Lo Thorsdotter.

14 tim, 50 min. Talbok.

Första världskriget rasar och tiderna är svåra. I Oxford lever Peggy och hennes tvillingsyster Maude på en husbåt full av böcker. Med männen ute i kriget öppnas möjligheterna för arbete. De arbetar båda på ett bokbinderi men Peggy drömmer om att läsa på universitetet. När flyktingar, sårade soldater och spanska sjukan når Oxford förändras livet för alla och när Peggy förälskar sig i den belgiska flyktingen Bastiaan sätts hennes drömmar på prov.

MediaNr: CA66877

Dumhet

av null. Översatt av John Swedenmark. Rámus, 2016. Inläst av André Nilsson.

04 tim, 12 min. Talbok.

I en odefinierbar framtid i Ísafjörður, på Islands nordvästra hörn, lever de två författarna Akí och Leníta Talbot, separerade men ännu inte skilda, som, i ett samhälle där man ständigt är övervakad och alltid kan se allt man önskar, har fallit för att med sex och svartsjuka plåga varandra. En roman om framtiden och dystopins banalitet, om att se allt och bli sedd överallt, om behovet att synas och vår okontrollerbara nyfikenhet.

MediaNr: CA66919

Syndarens straff

av Sara Önnebo. Lind & Co, 2023. Inläst av Christer Modin.

09 tim, 04 min. Talbok.

Andra delen i serien som börjar med Girighetens pris. Kriminalinspektör Douglas Sjöstrand konfronteras med en smitningsolycka som resulterat i en kvinnas död. I ett sommarhett Simrishamn svettas han samtidigt över ett privat mysterium. Nya flickvännen Annas föräldrar försvann spårlöst för tio år sedan och han börjar sakta inse sanningen om vad som har hänt. Kriminalroman.

MediaNr: CA67128

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Läsliv 2023 #2

MTM, 2023. Inläst av Örjan Blix.

00 tim, 52 min. Talbok.

Innehåll: Vi tänker nytt ; Nya rapporter om tillgänglig läsning ; Alla pratar om AI ; Vinnarna av Läsguldet ; Legimus på Bredablickskolan ; Boktips för barn och unga ; Vinnaren av Lättlästpriset ; Nyheter om Lättläst ; Klarspråk och lättläst allt viktigare ; Muntlig berättartradition ; Frågor och svar ; Quiz och serie.

MediaNr: CA67143

Filosofi och psykologi

70 är det nya 50

av Ingmar Skoog. Polaris, 2023. Inläst av Örjan Blix.

07 tim, 22 min. Talbok.

Under de senaste femtio åren har det skett dramatiska förbättringar av äldres hälsa. Dagens 70-åringar har lika friska kroppar och hjärnor som 50-åringar hade för några generationer sedan. Dessutom har det skett stora förändringar i attityder och till och med personlighet. Ingmar Skoog, professor i psykiatri vid Göteborgs universitet, redovisar resultat från arbetet i H70-studien, som är en av de bredaste och första äldrestudier som har gjorts.

MediaNr: CA67091

Uppfostran och undervisning

Läroverken in memoriam

av Bert Mårald. Gidlunds förlag, 2023. Inläst av David Zetterstad.

23 tim, 32 min. Talbok.

Författaren och historikern Bert Mårald, som i sitt yrkesliv arbetat som lektor och lärarutbildare, presenterar en studie om gymnasieutbildningens och de gamla läroverkens historia åren mellan 1864–1968. Förutom att presenteras som studieform lyfter författaren också läroverkens roll som kulturinstitutioner. Därutöver beskrivs också dagens skolutveckling genom att lyfta till exempel privatisering av skolan, lärarens roll och utbildningspolitik. Not- och källförteckning finns.

MediaNr: CA66612

Språkstörning hos barn 3-7 år

av Catarina Sjöberg. Gothia fortbildning, 2020. Inläst av Charlie Haldén.

07 tim, 17 min. Talbok.

Boken skildrar barns språkutveckling steg för steg och läsinlärningens olika faser – i förskolan, i förskoleklassen och under de första åren i skolan. Författaren, leg. logoped sedan drygt 25 år, beskriver olika former av språkstörning och språklig sårbarhet och hur dessa kan ta sig uttryck och bemötas.

MediaNr: CA67115

Litteraturvetenskap

Jordens sång

av John Sjögren. Fri tanke, 2023. Inläst av Martin Jonols.

04 tim, 21 min. Talbok.

J.R.R. Tolkiens (1892-1973) tankevärld får här en insatt interpret i John Sjögren, som skrivit och poddat mycket i skärningslandet mellan teologi, kultur och samhälle. Tolkien menade att en saga måste utgå från en trovärdig värld och utifrån hans intrikata världsbygge drar författaren sina filosofiska, metafysiska och teologiska observationer. Han menar att Tolkien återförtrollar världen och visar på att den fortfarande har en magi som lockar människor att reflektera över tiden och evigheten.

MediaNr: CA67129

Lasse Åberg

av Lasse Åberg. Bokförlaget Max Ström, 2023. Inläst av Martin Jonols.

04 tim, 40 min. Talbok.

Konstnär, filmregissör, grafisk designer, manusförfattare, musiker, barnboksförfattare och skådespelare. Lasse Åberg (f. 1940) summerar sitt kreativa liv genom ”samlade fragment ur ett spretigt liv", som undertiteln lyder. Decennium för decennium, från 1940 till 2020-tal, berättar han med både humor och allvar om sitt liv och skapande. Rikligt illustrerad. Bibliografi, bildförteckning och namnregister i slutet.

MediaNr: CA66795

Konst, musik, teater och film

Love, Pamela

av Pamela Anderson. Översatt av Anders Tengner. Bokfabriken, 2023. Inläst av Varja Berg.

06 tim, 40 min. Talbok.

Självbiografi av Pamela Anderson, 1967- , amerikansk fotomodell och skådespelare. Hon inleder med att berätta om sin barndom och hur hennes föräldrar träffades. Sedan gör hon nedslag i olika händelser i hennes liv, bland annat om rollen i Baywatch, läckta sexfilmer och om sitt stormiga förhållande med Mötley Crüe- trummisen Tommy Lee. Hon skriver också om moderskapet och sitt stora intresse för konst och litteratur. Även flera egenskrivna dikter.

MediaNr: CA66968

Samtalen

av Karin Mamma Andersson. Albert Bonniers Förlag, 2023. Inläst av Åsa Ekberg.

05 tim, 55 min. Talbok.

I boken återger författaren sina samtal under åtta dagar med vännen sedan flera år, bildkonstnären Karin Mamma Andersson (f. 1962). Med boken vill hon visa hur en konstnär ser på sin konst, hur bilderna föds i henne och hur hon påverkas av andras bilder. Genom författarens frågor öppnas ingångar till ett konstnärligt universum och minnen som ger inblick i hur Mamma Andersson fungerar både som människa och konstnär. Boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA67085

Carl Fredrik Hill

av Maria Hall. Arvinius + Orfeus, 2023. Inläst av Charlie Haldén.

01 tim, 18 min. Talbok.

Författaren och konstnären Maria Halls fascination för konstnären Carl Fredrik Hill (1849–1911) och hans konstnärskap ledde henne till Frankrike. Hon letade upp platser där Hill levde och skapade i slutet på 1800-talet. Boken innehåller ett rikt bildmaterial, där författaren bland annat visar ett par av Hills målningar tillsammans med ett nytaget fotografi på platsen han målat av. Kompletteras med författarens tankar kring Hills konstnärskap. Not- och källförteckning finns.

MediaNr: CA67124

Galenskaparna & After Shave

av Kalle Lind. Bokförlaget Forum, 2023. Inläst av Örjan Blix.

19 tim, 08 min. Talbok.

Sedan Galenskaparna och After Shave blev ett par 1982 har de sedan dess varit en av svensk humors stabilaste bultar med TV-serier som Macken, Leif och En himla många program. Journalisten och radioprofilen Kalle Lind tar sig tillsammans med Henrik Jutbring an deras historia som gärna förenar det folkliga med det absurda. Innehåller appendix med diskografi, turnéer och shower i kronologisk ordning med mera.

MediaNr: CA66630

The woman in me

av Britney Spears. Översatt av Katarina Jansson. Bokförlaget Forum, 2023. Inläst av Camilla Bard.

06 tim, 16 min. Talbok.

Självbiografi av Britney Spears, 1981- , amerikansk popsångerska. Hon är en av de mest framgångsrika artisterna i musikhistorien med mer än 100 miljoner sålda skivor världen över. Hon har under sitt liv drabbats av flera motgångar och varit jagad av skandalpressen. Hon vill här berätta sin egen historia på sina egna villkor, och kasta ljus på den eviga kraften hos musik och kärlek.

MediaNr: CA66873

Arkeologi

Bland megalitgravar och romerskt guld

av Peter Bratt. Daidalos, 2023. Inläst av Anna Westberg.

15 tim, 45 min. Talbok.

Populärvetenskaplig bok om Västsveriges forntid, från tiden för tolvtusen år sedan till skiftet mellan vikingatid och medeltid. Genom arkeologiska spår och dna- och isotopanalyser kommer människorna nära. Olika möjliga tolkningar av de arkeologiska spåren lyfts och slutsatserna förklaras. Innehåller register över fyndplatser och fornlämningar, förteckning över källor och litteratur samt fotografier och kartor. Författaren är doktor i arkeologi.

MediaNr: CA66664

Historia

Östen Undén, Tage Erlander och det kalla kriget

av Mats Bergquist. Santérus förlag, 2023. Inläst av Örjan Blix.

09 tim, 00 min. Talbok.

Bok om Sveriges utrikespolitik under det kalla kriget utifrån relationen mellan utrikesminister Undén (1886–1974) och statsminister Erlander (1901–1985). En tid som blev formativ för Sveriges utrikespolitik och neutralitetsidentiteten. Genom dagböcker, nyhetsartiklar och biografier granskas elva utrikespolitiska frågor. Bland annat kärnvapenfrågan och baltutlämningen. Författaren är docent i statsvetenskap, diplomat och tidigare ambassadör.

MediaNr: CA67181

Vakna, mitt folk!

av Eva Ekselius. Volante, 2023. Inläst av Ove Ström.

33 tim, 23 min. Talbok.

Med utgångspunkt i Berlin, Wien, Vilnius och Odessa skildrar Eva Ekselius utvecklingen i revolutionernas, omvälvningarnas och de gryende nationalismens Europa då även en judisk nationalism föds i olika former av sionism. Hon skildrar judiska kvinnor och män, i både öst och väst, som kom att forma detta nya Europa. Detaljrik inblick i judiskt liv, i kampen för rättvisa och i de smärtsamma konflikter som uppstår när tradition möter modernitet.

MediaNr: CA66833

Förgör de falska gudarna

av Jesper Huor. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Jens Malmkvist.

14 tim, 36 min. Talbok.

2015 erövras och skövlas den syriska ökenstaden Palmyra av den Islamiska Statens (IS) arméer. De museitjänstemän som opponerar sig blir i de flesta fall dödade. Mängder av föremål rövades bort, då antika artefakter var en viktig inkomstkälla för IS-armén. Journalistparet Rydell och Huor kopplar samman dessa händelser med Palmyras betydelse i historien, från framväxandet mellan västerland och österland, drottning Zenobias styre på 200-talet till dagens syriska inbördeskrig.

MediaNr: CA66818

Ukraina i historien

av Peter Johnsson. Carlssons, 2023. Inläst av Ove Ström.

21 tim, 25 min. Talbok.

Peter Johnsson, historiker och journalist, har under fyra decennier bevakat utvecklingen i Ukraina. 2015 gav han ut boken "Ukraina i historien, från äldsta tid till 2015" som sträcker sig fram till och med Majdanrevolutionen och den rysk-ukrainska konfliktens utbrott 2014. Denna reviderade upplaga är kompletterad med nyskrivna kapitel om de dramatiska skeenden de senaste åren, fram till april 2023.

MediaNr: CA65918

Drottning Margaretas dröm

av Erik Petersson. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Helena Gripe.

18 tim, 07 min. Talbok.

Drottning Margareta, 1353-1412 är mest känd för Kalmarunionen 1397, då Norden för en kort tid var förenat till ett rike. Själv var hon dotter till den danske kungen Valdemar Atterdag, blev gift vid 10-års ålder och fick en son som 16-åring. Hon levde i en orolig tid med klimatförändringar och pestutbrott, men var en maktspelare av rang och får räknas som en av Skandinaviens stora regenter. Författaren är historiker och för genom hela boken en källkritisk diskussion då det stundtals råder brist på källmaterial.

MediaNr: CA66809

Chefen

av Thomas Sjöberg. Mondial, 2023. Inläst av Anders Mathlein.

10 tim, 59 min. Talbok.

2010 gav bland författaren Thomas Sjöberg med flera ut boken "Carl XVI Gustaf - den motvillige monarken", som väckte stor uppståndelse med avslöjanden om kärleksaffärer utanför äktenskapet, kaffeflickor och illegala svartklubbar. Återigen gavs näring till frågan om monarkins vara eller inte vara. Konsekvenserna för författarna blev också påtagliga, med förtalskampanjer och olika försök att svartmåla dem. Detta berättar han i denna bok, och om efterverkningarna av att ha utmanat en samhällsstruktur.

MediaNr: CA67130

Krig eller fred

av Michail Pavlovič Šiškin. Översatt av Ebba Högström. Fri tanke, 2023. Inläst av Patrik Nyman.

06 tim, 52 min. Talbok.

Blandning av självbiografi och essäistisk betraktelse över Rysslands historia och framtid. Genom historien har det ryska folket underkastats det mongoliska, tsariska, kommunistiska och putinska väldet, endast underkastelsen har varit beständig. Två försök att införa en demokratisk samhällsordning har misslyckats. Ett nyskrivet förord berör den fullskaliga invasionen av Ukraina. Michail Sjisjkin, 1961- , rysk författare numera bosatt i Schweiz.

MediaNr: CA66929

Biografi med genealogi

Alla dessa barn

av Milena Bergquist. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Lo Thorsdotter.

09 tim, 13 min. Talbok.

Mellan åren 1919 och 1924 kom över 20 000 krigsbarn från Wien till Sverige. Ett barn var författaren Milena Bergquists mormor Mimi. Här skildras Mimis historia i samband med första världskriget och hur svenskar över hela landet öppnade sina hem, trots ransonering, inflation, arbetslöshet och kris. Skildring av ett krigs förödande konsekvenser för ett litet barn, men också om makalös givarvilja och mobilisering av människors goda handlingar.

MediaNr: CA66874

Louis De Geer

av Sten De Geer. Carlssons, 2022. Inläst av Sanna Tidbeck.

07 tim, 38 min. Talbok.

Biografi över Louis De Geer, 1818-1896, liberal politiker som var statsminister i Sverige 1876-1880. Under hans tid genomgick Sverige en stor förvandling. Viktiga reformer som införandet av näringsfrihet och frihandel genomfördes liksom kommunalt självstyre, humaniserad straffrätt och lagändringar för att stärka kvinnans rättsliga ställning. De Geer var ytterst ansvarig för var avskaffandet av ståndsriksdagen och införandet av en tvåkammarriksdag.

MediaNr: CA66776

Livvakten Carl

av Carl Finnborg. Bazar, 2023. Inläst av Björn Muda.

07 tim, 02 min. Talbok.

Självbiografi av Carl Finnborg som tidigare jobbade som livvakt. Numera är han specialist inom personlig säkerhet. 2012 utsattes han för en attack där han blev skjuten och fick syra kastad i ansiktet. Mycket i biografin kretsar kring attacken, orsaken bakom den och den långa rehabiliteringen efteråt. Men även en hel del om livvaktsutbildningen i Storbritannien och hur det är att arbeta som livvakt.

MediaNr: CA67084

Så lever du livet

av Cecilia Gustavsson. North Audio Publishing, 2022. Inläst av Aminata Grut.

02 tim, 31 min. Talbok.

Hur lever man ett lyckligt liv? Fyra personer med olika bakgrund delar med sig av sina erfarenheter, både av livet när det är på sin höjd och när man befinner sig djupt på dess svarta botten. Lev har erfarenhet av Stalins Ryssland, Marie miste sin man men de båda, liksom Barbro och Roger, fann även lyckan. Genom sina långa liv kan de ge perspektiv och råd om hur vi handskas med livet.

MediaNr: CA67179

Kungen & korren

av Lars Moberg. Idealistas förlag, 2023. Inläst av Björn Muda.

10 tim, 02 min. Talbok.

Den nu pensionerade korrespondenten Lars Moberg har lämnat världen som arbetsplats och har vänt blicken mot den hembyn Rörbäcksnäs. Genom att titta i arkiv och gamla lådor har en spännande historia om hans farfar Carl Moberg upptäckts. En omtalad, kontroversiell och driftig man som i folkmun kallades för ”Rörbäckskungen”. Men hans egen familj talade sällan om honom. Hur kommer det sig? Samtidigt blickar Lars inåt och funderar över sitt liv och karriär.

MediaNr: CA66790

Infiltratörerna

av Norman Ohler. Översatt av Hans Dalén. Historiska media, 2021. Inläst av Eva Werning.

16 tim, 28 min. Talbok.

På ytan var det älskande paret två lojala tjänstemän inom den nazistiska förvaltningen. Harro arbetar vid det tyska luftfartsministeriet. Hans hustru Libertas arbetar inom Joseph Goebbels propagandaministerium. Men i hemlighet byggde paret upp ett underjordiskt nätverk som samlade över hundra män och kvinnor, motståndare till den nazistiska terrorn. Vi får följa deras kamp mot den brutala nazistiska regimen.

MediaNr: CA66881

Genomskåda narcissisten!

av Martina Skowronska. Ekerlids förlag, 2021. Inläst av Sanna Tidbäck.

12 tim, 00 min. Talbok.

En personlig bok om att befinna sig i en nära relation till en narcissist. I första delen beskriver hon sin dåvarande situation, där hon i ett förhållande långsamt upptäcker beteenden som lögner, anklagelser, frånvaro eller intensiv närvaro, alla typiska för ett narcissistiskt beteende. I den andra delen delar hon med sig av metoder för att upptäcka och bemöta en narcissists relationstypiska beteenden, allt i akt och mening för att kunna hjälpa andra att ta sig ur en destruktiv relation.

MediaNr: CA66969

Saltstigen

av Raynor Winn. Översatt av Carla Wiberg. Nona, 2023. Inläst av Anna Döbling.

09 tim, 38 min. Talbok.

Raynor och Moth, ett par i 50-årsåldern som bor i Wales drabbas av slag efter slag. Först måste de gå ifrån hem och lantbruk efter en borgenstvist och strax därefter diagnostiseras maken Moth med en dödlig sjukdom. Ställd inför dessa kalla fakta, bestämmer sig paret för att göra en lång vandring, drygt 120 mil i sydvästra England, med endast det nödvändigaste som packning. Det blir till en resa i en otämjd natur som både ger hemkänsla och hemlöshet och där många frågor ställs om vår hemmahörighet.

MediaNr: CA66938

Geografi

Örebro - 27 tidsresor till fots och på cykel

av Astrid Lindén. Thor Media, 2022. Inläst av Erik Björntoft.

03 tim, 57 min. Talbok.

Med kunskap, fantasi, god aptit och humor tar sig reportern Astrid Lindén runt i Örebro under ett år, till fots och på cykel. Med en välpackad matsäck går hon genom 27 tidsresor i samtal med historien, litteraturen och möten med olika författare. Hon lockar stadsbor och besökare att upptäcka Örebro, väcker läslust och ger en fördjupad förståelse av den tid och stad vi själva lever i.

MediaNr: CA67261

Samhälls- och rättsvetenskap

En kvinnas själ

av Isabel Allende. Översatt av Hanna Axén. Brombergs, 2022. Inläst av Marika Bergström.

04 tim, 49 min. Talbok.

Den chilenska författaren Isabell Allende, 1942- , berättar om sina tre äktenskap, och allt som dessa lärt henne. En av dessa lärdomar är att det är viktigt att ha ett eget liv, vid sidan om det gemensamma, att också värna sin egen identitet. Hennes förhoppning är att dagens kvinnor – och feminister – ska få känna sig trygga och uppskattade, att få vara fria och självständiga, att få leva i fred och få bestämma över sina egna kroppar.

MediaNr: CA66923

Ingenmansland

av Gunnar Ardelius. Volante, 2023. Inläst av Christer Modin.

02 tim, 34 min. Talbok.

Vad är det att vara man? I tolv kapitel, eller essäer, analyserar Gunnar Ardelius mansrollen genom att skärskåda sig själv och sitt privatliv och sin roll i samhället. I historier om hur han dansar naken med andra män på Malmö Opera, åker Vasaloppet som nybliven pappa eller går i parterapi, ser han med en kritisk blick på sig själv och sitt handlande och försöker utforsla sin mansroll i privatlivet, offentligheten och i kulturen.

MediaNr: CA67184

Röd tro

av Stefan Arvidsson. Arkiv förlag, 2023. Inläst av Ove Ström.

35 tim, 30 min. Talbok.

Socialismen är en politisk rörelse av världshistorisk betydelse. Med argument för bättre arbetsvillkor, jämlikhet och rättvisa har den tilltalat folk världen över i tvåhundra år. Religionshistorikern Stefan Arvidsson kartlägger hur både socialister själva och rörelsens belackare och fiender liksom akademiska forskare har förstått relationen mellan de politiska övertygelserna och olika existentiella åskådningar.

MediaNr: CA65401

Ett farväl till Bullerbyn?

av Åsa Eriksson. Tankesmedjan Tiden, 2023. Inläst av Aminata Grut.

06 tim, 17 min. Talbok.

Ett antal socialdemokratiska profiler diskuterar den förändring som präglat det svenska samhället de senaste åren. Från att ha kallats en ”Bullerbyidyll” domineras nu samhällsdebatten av gängkriminalitet och skjutningar i segregationens spår. Skribenterna frågar sig hur denna förändring kunde ske samtidigt som man försöker rannsaka sin tidigare naiva inställning. Hur ska man kunna skapa ett samhälle med en varm människosyn, samtidigt som man ställer tuffare krav på ordning och rättvisa?.

MediaNr: CA66669

Catfight

av Johanna Wester. Romanus & Selling, 2021. Inläst av Lo Thorsdotter.

08 tim, 57 min. Talbok.

Det finns många föreställningar i vår västerländska kultur om kvinnors samvaro, oftast negativa, där det hävdas att de snackar skit om varandra, inte kan samarbeta, är falska mot varandra och så vidare. Författaren, som är etnolog, pekar på hur kvinnor i grupp historiskt har framställts inom nöjesvärlden, media och politik, på ett ofta nervärderande och löjeväckande sätt. Genom att visa på myterna, hoppas hon att de spricker likt såpbubblor i en snar framtid.

MediaNr: CA66967

Filosofiska klarlägganden – i en grumlig tid

av Åsa Wikforss. Fri tanke, 2023. Inläst av Thomas Ekelöf.

05 tim, 12 min. Talbok.

Åsa Wikforss (f. 1961), professor i teoretisk filosofi och sedan 2019 medlem av Svenska Akademien, har fört en lång debatt om kunskap, sanning och hotet mot demokratin. I denna skrift samlas ett antal kultur- och debattartiklar från de senaste fem åren, med start 2018. Debatternas vågor kring coronapandemin och klimatkristen står höga, inte minst inom sociala medier. Hon iakttar, utifrån sitt perspektiv som filosof, hur demokratin för en alltmer hotad existens.

MediaNr: CA67131

Ekonomi och näringsväsen

Dumhetsbekämpning

av Mats Alvesson. Fri tanke, 2023. Inläst av Sanna Tidbeck.

15 tim, 44 min. Talbok.

Författarna studerar organisationer som inte fungerar som det är tänkt och vad som kan ligga bakom detta. I bokens första del ger de en beskrivning av vad en dålig organisation kan innebära, där juridik och myndighetsbeslut spelar en stor roll. I andra delen försöker de finna lösningar till hur organisationer bättre kan nå sina mål och hur de kan effektivisera verksamheten. Boken är grundad i aktuell forskning kring organisationstyper.

MediaNr: CA66934

Ett år med mamma

av Ann-Charlotte Andersson. Ordfront, 2023. Inläst av Anna Westberg.

07 tim, 04 min. Talbok.

Författaren berättar i dagboksform om ett år då hon var tjänstledig och tillbringade tid med sin mamma för att lära känna henne, lära av henne och förstå mammans syn på livet. Texterna blandas med foton och recept på de olika bakverk, sylter och maträtter som finns med i texterna.

MediaNr: CA66725

Skandaler i vinvärlden

av Johan Franco Cereceda. Carlsson bokförlag, 2022. Inläst av Ove Ström.

09 tim, 31 min. Talbok.

Vinexperten Johan Franco Cereceda skriver om skandaler som förekommit inom vinvärlden – förfalskade årgångsviner, förgiftade varianter i ledande vinländer och muthärvan på Systembolaget är några skrämmande exempel. Även om Vladimir Putins ryska champagne och hur den amerikanske presidenten Thomas Jeffersons favoritvin återfanns i oanade, eftertraktade kvantiteter.

MediaNr: CA66775

Därför är ojämlikheten viktig

av Jesper Roine. Volante, 2023. Inläst av Ove Ström.

13 tim, 55 min. Talbok.

Texten försöker svara på grundläggande frågor om vad ojämlikhet är för någonting och vilka konsekvenser den har för samhället i stort. Författaren ser på ekonomi och ojämlikhet både ur ett globalt och nationellt perspektiv och spekulerar över hur ojämlikheten kan påverka teknikens utveckling – och tekniken ojämlikheten - liksom även vilka implikationer den kan ha för demokratins framtid. Jesper Roine är professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.

MediaNr: CA66649

Idrott, lek och spel

Hur fan ska vi ha det?

av Björn Ferry. Bazar förlag, 2023. Inläst av Anno Lindblad.

12 tim, 09 min. Talbok.

Den före detta skidskytten Björn Ferry (f. 1978), flerfaldig VM- och OS-guldmedaljör, skriver här i dagboksformat en uppföljare till ”Ferry-tales” om livsstilsval, naturens mystik och egna personliga funderingar över ditt och datt. Som en röd tråd går tanken att människan fortfarande kan styra över sin framtid men att hon måste bestämma sig och agera därefter. Skrivet med ett ledigt språk.

MediaNr: CA66844

Skam den som ger sig

av Charlotte Kalla. The Book Affair, 2023. Inläst av Charlie Haldén.

07 tim, 39 min. Talbok.

Självbiografi av Charlotte Kalla, 1987- , en av Sveriges främsta kvinnliga skidåkare genom tiderna. Biografin är skriven tillsammans med Johan Esk, sportkrönikör på DN, och Kalla berättar om vägen till segrarna, men också om besvikelser, bakslag och självtvivel. Det handlar om uppladdningen inför de stora mästerskapen och vad som händer när tv-kamerorna stängts av och journalisterna åkt hem. Lika mycket en skildring av ett starkt livsöde som en sportbiografi.

MediaNr: CA66935

Legenden

av Börje Salming. Volante, 2023. Inläst av Thomas Ekelöf.

06 tim, 11 min. Talbok.

Ishockeyspelaren Börje Salming, 1951-2022, lämnade Gävle 1973 och åkte till Kanade för att spela med Toronto Maple Leafs i NHL. När han återkom till Sverige 1990 hade han mer än tusen matcher bakom sig och var en av ishockeyns största legendarer. Efter hemkomsten skrev han tillsammans med journalisten Ola Liljedahl en självbiografi. Detta är en bearbetad utgåva av The King : historien om hur Börje Salming blev störst, utgiven år 2000.

MediaNr: CA66983

Här är mitt liv

av Ali Yusefi. Kaunitz-Olsson, 2022. Inläst av André Nilsson.

05 tim, 38 min. Talbok.

Som 15-åring kom Ali som ensamkommande flyktingbarn till Sverige från kriget i Afghanistan. Han fick betala smugglare mycket pengar för att fly och med livet som insats tog han sig genom land efter land. Han har blivit inlåst i en källare i Turkiet och gömt sig i lådan för reservhjulet på en lastbil i Grekland. Väl i Sverige fick Ali utlopp för sin ångest genom att boxas. Hans hårda arbete för att må bättre gjorde Ali till svensk mästare i boxning. Det här är hans berättelse.

MediaNr: CA66962

Militärväsen

Guide till spionernas och underrättelsetjänsternas Sverige

Medströms bokförlag, 2023. Inläst av Jörgen Bodner.

14 tim, 43 min. Talbok.

Antologi där experter i olika ämnen skriver om utländska spioner och underrättelsetjänster i Sverige, under andra världskriget, kalla kriget och även därefter. Hur många agenter fanns det? Hur agerade de och i vilka syften? Det handlar bland annat om kalla krigets många gåtor: Krylbosmällen, IB-affären, TIR-bilarna, de polska tavelförsäljarna, spionärendena. Och vad skrev egentligen spionen Stig Bergling i sitt brev till Vladimir Putin?.

MediaNr: CA66729

Medicin

Vänskap, skola, familjeliv

av Anna Backman. Natur & Kultur, 2022. Inlästa av Anna Westberg.

08 tim, 17 min. Talbok.

En bok om barn med autism för föräldrar och andra närstående. Inledningsvis är den inriktad på att förstå vad autism är varvid konkreta råd och övningar för barnen följer därefter. Krav och tydlighet är en grundbult i arbetet med barnen men även att kunna göra roliga aktiviteter som belöning för saker som fungerar bra. Huvudsakligen är det ett arbete som görs med små steg framåt. 13 författare och experter medverkar och läsningen avslutas med lästips och referenser.

MediaNr: CA66909

Sov dig till ett bättre liv

av Christian Benedict. Bonnier fakta, 2023. Inläst av Åke Lindgren.

05 tim, 24 min. Talbok.

Sömnen är viktig för hälsan. I den här boken breddas ämnet sömn till att omfatta snarkning, mardrömmar, minnesfunktioner, på vilken ledd sängen bör stå och mycket mer. Även om sömnen har betydelse för vår prestation på dagen är det viktigt jakten på god sömn i sig inte blir en prestation. Utgår från forskning och personliga erfarenheter men betonar att sömnen är individuell. Författaren är sömnforskare inom neurovetenskap och farmakologi.

MediaNr: CA66808

Vulvodyni

av Ida Flink. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Malin Halland.

03 tim, 01 min. Talbok.

Vulvodyni kallades förut vestibulit och är ett smärttillstånd runt slidöppningen som uppkommer vid beröring. Okunskap om diagnosen kan leda till felaktiga råd och förvärrad smärta. Författarna vill öka kunskapen men också tips och råd om vad man själv kan göra och när man bör söka hjälp. Gamla myter ersätts med fakta om aktuell forskning och behandling. Ida Flink och Linnéa Engman psykologer och Nina Bohm-Starke är specialistläkare i gynekologi.

MediaNr: CA66862

Vad är sexuellt kapital?

av Dana Kaplan. Översatt av Svenja Hums. Daidalos, 2022. Inläst av Varja Berg.

04 tim, 15 min. Talbok.

De israeliska sociologerna Dana Kaplan och Eva Illouz urskiljer fyra olika typer av sexuellt kapital och belyser de omständigheter som har format dessa. De driver tesen att nyliberalismen har förändrat det sexuella kapitalets karaktär och att den förändringen ligger bakom så skilda fenomen som sexfester i Silicon Valley, kosmetisk intimkirurgi för en välbeställd medelklass och en förmodad förmåga att skaffa sig självkänsla genom sexuella förbindelser och investera detta självvärde i sin egen anställningsbarhet.

MediaNr: CA66963

Ljusrevolutionen

av Fredrik Paulún. HarperCollins, 2023. Inläst av Jens Malmkvist.

08 tim, 19 min. Talbok.

Näringsfysiologen Fredrik Paulúns nya bok är en plädering för att vi ska utsätta oss för mer ljus, och då inte minst för det oskadliga rödljuset. Författaren tar upp skillnaden mellan olika sorters ljus och förklarar varför måttliga mängder solljus gör mer nytta än skada. Rödljusterapi är något som fortfarande är ganska okänt i Sverige. Utifrån egna erfarenheter och forskning på området visar han på dess nytta, liksom på sol- och ljusterapins fördelar på det stora hela.

MediaNr: CA66912

En liten bok om artros

av Lotta Skoglund. Mondial, 2023. Inläst av Qina Hermansson.

06 tim, 37 min. Talbok.

Vetenskapsjournalisten Lotta Skoglund lever med artros och medan hon väntade på sin tredje knäoperation bestämde hon sig för att ta reda på så mycket hon kunde om sjukdomen. Förutom att beskriva sina egna upplevelser har hon intervjuat vänner, patienter och experter för att få in ett bredare perspektiv. Hon diskuterar hur man bäst får hjälp och olika effektiva behandlingar. Även framtida behandlingsmöjligheter diskuteras samt olika vetenskapliga studier tas upp.

MediaNr: CA66264

Tankar efter en pandemi

av Anders Tegnell. Natur & kultur, 2023. Inläst av Martin Jonols.

06 tim, 16 min. Talbok.

Anders Tegnell var mellan 2013 och 2022 statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, och blev under pandemin ansiktet utåt för Sveriges hantering av covid-19. I boken, skriven i samarbete med journalisten Fanny Härgestam, förmedlar han sina erfarenheter av denna dramatiska tid. Han diskuterar de vägval Sverige gjorde, tankarna kring försiktighet och risk, och intresset för hans person som väcktes i hela världen.

MediaNr: CA67045

Böcker för barn

Skönlitteratur

Stina och staden som försvann

av Jenni Ahlin. Speja, 2023. Inläst av Lina Einarsson.

02 tim, 18 min. Talbok.

Augusti 1693. Det är en ovanligt blåsig sommar i Mariestad. Den 18 augusti vaknar Stina och känner röklukt. Elden sprider sig snabbt, på bara några timmar har hela staden brunnit ner och alla invånare har blivit hemlösa. Författaren berättar om hur barnen levde på den här tiden: Vad oroade de sig för? Vad lekte de? Hur hungriga var de?.

MediaNr: CA66619

Vargarnas välde

av Leigh Bardugo. Översatt av Carina Jansson. Gilla böcker, 2023. Inläst av Örjan Blix.

19 tim, 00 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Skuggan av en kung. Ravkas unge kung Nikolaj har ett monster inom sig, som han gör allt för att dölja. Vid hans sida står hans general, den lika mäktiga som vackra Zoya, med en drakes mod och styrka. Tillsammans försöker de undvika ett krig, men det är en utmaning lika omöjlig som deras kärlek. Vargarna från norr slår sina käftar om Ravka men de vet inte vilka monster som väntar dem. Fantasy.

MediaNr: CA66624

Portalen

av Torsten Bengtsson. Opal, 2023. Inläst av Lina Einarsson.

02 tim, 46 min. Talbok.

Första delen i trilogin Gränslandet. Noah och Luna bor i samma lägenhetshus. Båda spelar dataspel för att fly undan verkligheten och har blivit inbjudna till att spela The Secret of the Moonbeams. Spelet utspelar sig i underjorden och är full av hemska monster. Men inget är ju på riktigt som tur är. Men en dag störtar husets hiss rätt ner i underjorden och Noah och Luna blir tillfångatagna av varelser som liknar de i spelet. Passar läsare 9–12 år.

MediaNr: CA66689

Det som krävs

av Maja Bergman Lindberg. Visto förlag, 2023. Inläst av Helena Gripe.

09 tim, 26 min. Talbok.

Hedda är en ung tjej som kämpar för att bli delaktig i en gemenskap. När hon byter gymnasieskola inför sista terminen har hon låga förväntningar inför att bli accepterad av den nya klassen, men med hjälp av små lögner ger hon en friserad version av sig själv. Det verkar till en början som om hon får en genuin acceptans men lögnerna kommer sakta i kapp henne. En berättelse om mobbing, utanförskap, svartsjuka men även om förlåtelse. För läsåldern unga vuxna.

MediaNr: CA66836

En hemlighet

av Helena Bross. Bonnier Carlsen, 2022. Inläst av Anna Döbling.

00 tim, 08 min. Talbok.

En del i serien om klasskompisarna Axel och Omar. Omar och Anni hittar en liten docka på skolgården. Anni vill att dockan ska varas deras hemlighet. När Axel frågar Omar var han har varit, kan Omar inte svara. Han har ju lovat att inte berätta varpå Axel blir ledsen. Kan användas som diskussionsmaterial i en skolklass. Kan man leka tre tillsammans? Är det bra med hemligheter? Hur kan man reda ut eventuella missförstånd. Lättläst.

MediaNr: CA66991

Noelias hemlighet

av Caroline Engvall. Boksmart, 2020. Inläst av Helena Gripe.

00 tim, 49 min. Talbok.

Nollan är nio år och funderar mycket över livet. Hon känner sig lite annorlunda. Men så träffar hon Wilma på nätet. Hon är snäll, rolig och förstår allt till skillnad från mamma. Allt Nollan vill är att Wilma ska tycka om henne. Så när Wilma frågar om Nollan kan skicka några bilder på sig själv går hon med på det. Första boken i en serie om Nollan. Böckerna ska underlätta för vuxna och barn att starta samtal om livet på nätet.

MediaNr: CA66765

Ordos monster

av Zelda Falköga. Bookmark förlag, 2023. Inläst av Anna Wadström.

01 tim, 09 min. Talbok.

Del 3 i serien Trollkarlens ö som börjar med Ond magi. Karma och Jonar har landat på den ogästvänliga ön Ordos i jakten på trolldomsboken och Karmas pappa Askar. Ön består mest av öken och hemska krabbormar som jagar dem. Karma och Jonar lyckas fly men hamnar i en oas som vid första anblicken är ljuvlig. Men något är fel och vännerna upptäcker att oasen är full av ond magi. Karma fångas och Jonar vet inte hur han ska rädda henne! Passar fantasyintresserade läsare 6–9 år.

MediaNr: CA66915

Arazans vargar

av John Flanagan. Översatt av Ingmar Wennerberg. B. Wahlströms, 2023. Inläst av Martin Jonols.

06 tim, 01 min. Talbok.

Del 17 i serien Spejarens lärling som börjar med Gorlans ruiner. Efter rapporter om att de fruktade skräckvargarna har varit synliga i området skickas Will och Maddie till grannlandet Celtica. Väl där upptäcker de att den speciella vargarten är mycket större och farligare än vanliga vargar. Dessutom upptäcker de något ännu värre. En grym häxa håller på att skapa en armé av både skräckvargar och wargaler. Fantasy.

MediaNr: CA66887

24 katastrofer på Hotell Gyllene knorren

av Måns Gahrton. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Åke Lindgren.

02 tim, 43 min. Talbok.

Del 22 i serien Hotell Gyllene knorren som börjar med Den mystiska gästen. 24 kapitel med katastrofer i hotellets historia, som familjen Rantanen helst inte minnas. Allt sker i största välvilja och oftast med hotellgästernas bästa i tankarna, men pappa Roger, mamma Ritva och syskonen Ingo och Isadora har en osviklig förmåga att trampa i klaveret. Det hjälper förstås inte att minigrisen Pyret blandar sig i hotellverksamheten.

MediaNr: CA66684

Anna och bränderna

av Kristina Grill. Idus förlag, 2019. Inläst av Björn Muda.

05 tim, 09 min. Talbok.

Första delen i en serie. Anna är tolv år och har väntar på att skolan ska börja igen efter sommarlovet. Till sin stora besvikelse märker hon i skolan att hennes bästis Emma inte vill prata med henne, något som eskalerar till att snart alla mobbar henne. Anna bryter upp och byter skola. Hon får här några nya vänner och likaledes i kyrkans ungdomsgrupp. Rektor och lärare är dock lite skeptiska mot henne och när det börjar brinna i skolan blir Anna anklagad för att ha startat branden. Läsning för mellanåldern.

MediaNr: CA66903

Stjärnor på Youtube

av Anna Hansson. Speja, 2023. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

00 tim, 31 min. Talbok.

Del 1 i en serie. Äntligen har kompisarna Nanna och Samir fått en egen YouTube-kanal. Men det går alldeles för långsamt att få följare och likes. När influencern Mirabelle kommer till stan ser de sin chans. Om de bara kommer med i hennes klipp så blir de också stjärnor på YouTube. Men planen går inte alls som de tänkt sig. Berättelse anpassad för barn om dagens sätt att leva via sociala medier.

MediaNr: CA66408

Den fjärde lärlingen

av Erin Hunter. Översatt av Elin Pirttimaa Rosén. Bokfabriken, 2023. Inläst av Åke Lindgren.

09 tim, 28 min. Talbok.

Första delen i Warriors fjärde svit Stjärnornas budskap. Det har förutsagts att Blåtass, Lejonflamma och ytterligare en katt kommer att bära stjärnornas kraft i sina tassar. Fyra krigarklaner har sedan lång tid delat området runt sjön, men en profetia spår att tre Åskklanskatter ska förändra klanernas tillvaro. Blåtass och Lejonflamma vet att de är två av katterna i profetian. Nu måste de vänta på ett tecken från Stjärnklanen.

MediaNr: CA66770

Trollmossan från Hede

av Nils Håkanson. Bokförlaget Hedvig, 2022. Inläst av Örjan Blix.

02 tim, 28 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Häxmästaren på Kvarneberg. Sven och hans vänner i motståndsrörelsen Skölden kämpar mot otäcka figurer i spelvärlden Flatworld. De har lyckats besegra Häxmästaren från Kvarneberg men efter en uppdatering händer märkliga saker i spelet. En mystisk mossa börjar sprida sig på gatorna. Strax efter dyker en helt ny typ av spelare upp: obehagliga, anonyma figurer med äggformade huvuden som bråkar och sprider dålig stämning.

MediaNr: CA66686

Vålnaderna på Knektslätten

av Nils Håkanson. Bokförlaget Hedvig, 2022. Inläst av Örjan Blix.

02 tim, 19 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Häxmästaren på Kvarneberg. En kille i sexan har försvunnit. Hela skolan är paralyserad, alla frågar sig vad som har hänt. Sven och de andra i motståndsrörelsen Skölden misstänker att försvinnandet har något att göra med den förhäxade spelvärlden Flatworld. När de undersöker det hela förstår de att mörka krafter på nytt är i rörelse i spelet. Och att de söker efter ett sätt att ta sig ut i verkligheten.

MediaNr: CA66759

Troll och människor

av Nils Håkanson. Nypon förlag, 2023. Inläst av Anni Bernhard.

02 tim, 23 min. Talbok.

Del 4 i serien som börjar med Häxmästaren på Kvarneberg. Sommarlovet närmar sig. Sven och de andra medlemmarna i Skölden träffas inte längre och Sven vill helst bara glömma spelvärlden Flatworld och allt det hemska som hänt där. Han intalar sig att Skölden har besegrat de onda krafterna i spelet men snart börjar han ana att någonting är fel. Att de mörka krafterna är tillbaka och kanske redan har honom och de andra i sitt grepp. Lättläst.

MediaNr: CA66802

Den mystiska besökaren

av Dan Höjer. Bokförlaget Semic, 2022. Inläst av Åke Lindgren.

02 tim, 45 min. Talbok.

Första delen i serien Spökarkivet. Kompisarna Räven och Sally dras in i en rad märkliga händelser när de lär känna granntanten och den gamla polisen Casata. Hon behöver kompisarnas hjälp för att ta reda på varför den försvunna pojken som just kommit tillbaka inte är sig själv. De tvingas göra inbrott och köra bil för att få reda på att utomjordingar och kloning verkar vara en del av svaret. Kapitelbok som passar spänningssökande läsare 9–12 år.

MediaNr: CA66690

Giftig rök

av Tiffany D. Jackson. Översatt av Anna Thuresson. B. Wahlströms, 2022. Inläst av Anna Godenius.

10 tim, 41 min. Talbok.

Tonåriga Marigold flyttar tillsammans med sin familj till en sömnig småstad då hennes mamma fått nytt jobb. En nystart behövs då hon har en tuff period bakom sig. Men det blir inte riktigt som de tänkt sig. Marigold känner en konstig lukt i huset, som bara hon kan känna. Och när lillasyster Piper börjar prata om att hennes nya vän vill att Marigold ska flytta börjar hon själv tvivla på vad som är på riktigt. En spökhistoria som passar unga vuxna.

MediaNr: CA66841

Bästa klassen i världen

av Ellen Karlsson. Natur & Kultur, 2023. Inläst av David Zetterstad.

00 tim, 50 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Bästa friends forever. Bästa klassen i världen är klass 1B. I den går Noa med sin bästis Manne. De älskar magi och att skratta. Nu ska Noas irriterande granne Irma också börja i klassen, men en bra grej med Irma är hennes mamma som kan magiska saker. Magi kan nämligen behövas när rektorn kommer in och säger att världens bästa klass ska splittras på grund av lärarbrist.

MediaNr: CA66916

Alltihopa

av Lars Kristoferson. Fri tanke, 2023. Inläst av Ove Ström.

04 tim, 36 min. Talbok.

Reseledaren Lasse tar med sig sina barnbarn på en resa genom hela universum. Tidsmaskinen Bubblan gör nedslag i olika perioder i historien och barnen får uppleva allt från big bang och galaxer, till dinosaurier och den nya världen. De följer människans utveckling med neandertalare och sapiens. Lasse förklarar vad som händer för barnen. Vetenskapliga äventyrsberättelse som är rikt illustrerad.

MediaNr: CA66758

Theodosia och Osiris stav

av R. L. LaFevers. Översatt av Maja Willander. HarperCollins, 2023. Inläst av Helena Gripe.

11 tim, 14 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Theodosia och Egyptens hjärta. Polisen tror att Theodosias pappa har stulit dem. Theo måste se till att han slipper fängelse och också ta hand om mumierna och de ondskefulla förbannelser som omger dem. Dessutom är hennes fiender i det hemliga sällskapet Kaosormarna tillbaka. Det är på gränsen till vad en elvaåring klarar av. Som tur är har hon sin vän Klåfingrige Will vid sin sida. Fantasy.

MediaNr: CA66838

Branden

av Hanna Landahl. Ordalaget Bokförlag, 2022. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

05 tim, 27 min. Talbok.

Ali är i hemlighet kär i Hedda. Men Hedda är ihop med Alis bästa kompis Sebbe. När Ali ser att Sebbe hånglar med en annan tjej på en fest så berättar han det för Hedda. Sebbe och Hedda har bestämt att de ska ha sex för första gången på Sebbes 15-årsdag, i ödehuset som de brukar hänga i. Men det slutar i stället med en konfrontation och ett nerbrunnet hus. Berättarperspektivet växlar mellan de tre kompisarna och utdrag från polisförhören. Passar läsare 12–15 år.

MediaNr: CA66407

Världens bästa Molly och drömrummet

av Sabine Lemire. Översatt av Sara Ohlsson. Lilla Piratförlaget, 2023. Inläst av Helena Gripe.

00 tim, 47 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Världens bästa Molly och den nya skolan. Molly delar rum med sin lillebror och han har alldeles för många barnsliga saker. Ingen av Mollys kompisar behöver dela rum med något syskon. Varför är det så orättvist? Och varför måste Mollys familj bo i en så liten lägenhet? Tänk om Molly hade sitt alldeles egna rum, där hon var den enda som bestämde. Vardagsnära berättelse om vänskap och drömmar.

MediaNr: CA66577

Skyddsvargen

av Linda Liedström. Lava förlag, 2023. Inläst av Britt Ronström.

02 tim, 20 min. Talbok.

Rebecka och Mila är bästa kompisar och går i femte klass. En dag börjar Mila plötsligt bete sig konstigt och de börjar så småningom göra galna saker tillsammans. Det hela kulminerar i att de bryter sig in i ett ödehus. Mila behöver Rebecka, hon är hennes skyddsvarg, då Rebecka inte är den som överger vänner även om de beter sig konstigt. Om vänskap och hemligheter och att vi alla är olika tyngda av vår uppväxts erfarenheter. För åldersgruppen 9-12 år.

MediaNr: CA67142

Till månen

av Jonathan Lindström. Bonnier Carlsen, 2009. Inläst av Martin Bondeman.

00 tim, 50 min. Talbok.

På ett vardagligt språk och med färgstarka illustrationer berättar författaren om månen. Detta gör han både genom att redovisa fakta om månen och dess ursprung och genom att berätta om människans färder dit och hennes alltmer detaljerade kartläggning av planeten. Alla möjliga frågor om månen får svar, även den om det finns en gubbe på månen. Lämpad för alla intresserade av månen och rymden från mellanåldern.

MediaNr: CA66443

Drakens svärd

av Magnus Ljunggren. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Anna Godenius.

00 tim, 17 min. Talbok.

Bok 19 i serien Riddarskolan, kan läsas fristående. Barnen i riddarskolan får höra att ett tivoli ska komma till stan och ryktet säger att de har med sig en stendrake som håller i ett magiskt guldsvärd. Den som lyckas få loss svärdet får tre önskningar. Barnen börjar fundera på önskningar, men när de väl kommer till tivolit får inte bara de vuxna försöka, men ingen av dem lyckas. Med list lirkar Egon loss svärdet, men var det egentligen så klokt? Lättläst.

MediaNr: CA66998

Meja och fotbollstjuvarna

av Helena Lund-Isaksson. Speja, 2023. Inläst av Anna Wadström.

01 tim, 37 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Meja och de magiska fotbollsskorna. Äntligen ska fotbollsskolan börja och äntligen har Meja likadana benskydd som Linn. Ja, äntligen är Meja som alla andra. Men varför är det aldrig enkelt? För just som fotbollsskolan startat upptäcks en stöld och Meja är plötsligt intrasslad i lögner. Dessutom berättar mamma en hemlighet som vänder upp och ner på allt. Och varför beter sig Bruno så konstigt?.

MediaNr: CA66549

Jefferson gör sitt bästa

av Jean-Claude Mourlevat. Översatt av Marianne Tufvesson. Lilla Piratförlaget, 2023. Inläst av Anders Mathlein.

05 tim, 14 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Jefferson. Livet tuffar vidare för igelkotten Jefferson och grisen Gilbert. Den ene lite försiktig och lugn och den andre med obändig energi. En dag dyker det upp en riktig utmaning när kaninen Simone försvinner på ett mystiskt vis. Här krävs både klassiskt detektivarbete, infiltration och okuvligt mod. Jean-Claude Mourlevat, 1952-, belönades med ALMA-priset 2021.

MediaNr: CA66692

Rum 66

av Magnus Nordin. Berghs, 2023. Inläst av Örjan Blix.

00 tim, 46 min. Talbok.

Del 1 i en serie. Den 6 mars 1977 mördades en ung man i rum 66 på Forsdalens Högfjällshotell. Varje år sedan dess har unga män dött på hotellet, alltid på samma datum och i samma hotellrum. Legenden säger att det är en svartsjuk kvinna som är mördaren. 16-åriga Anton är besatt av legenden och tillsammans med sin motvillige bror Gustav tänker han övernatta i hotellrummet på det olycksbådande datumet. Det blir den värsta natten i deras liv. Skräck.

MediaNr: CA66837

Ragnarök i Stockholm city

av Martin Olczak. Rabén & Sjögren, 2023. Inläst av Björn Muda.

01 tim, 15 min. Talbok.

Del 4 i serien Jacks öde som börjar med Vargar på T-centralen. Ännu ett äventyr där Jack får ge sig i kast med urgammal och livsfarlig magi från Vikingatiden. Ragnarök har drabbat Stockholm. Gröna Lund brinner, stadshuset vräks över ända, vargar, jättar och monster väller ut från Asgård. Med hjälp av mormors ödestråd och kraftfulla magi lyckas Jack uppe på Västerbron få stopp på fasorna. Alla onda krafter tvingas återvända men priset är högt.

MediaNr: CA66693

Nick och Charlie

av Alice Oseman. Översatt av My Bergström. Cobolt, 2022. Inläst av Anders Mathlein.

02 tim, 09 min. Talbok.

Nick och Charlie är det perfekta paret. De har varit tillsammans i två år, men när Nick tar studenten och ska flytta till en annan stad för att börja på universitetet sätts deras relation på prov. Charlie har ett år kvar på gymnasiet och hans oro över att bli lämnad ensam gör att han sluter sig inom sig själv. Nick vet inte hur han ska tolka Charlies känslor. Kommer deras förhållande att klara utmaningen?.

MediaNr: CA66621

Solitär

av Alice Oseman. Översatt av Sandra Riomar. Cobolt, 2023. Inläst av Malin Halland.

07 tim, 55 min. Talbok.

Tori Spring gillar att sova och att blogga. Ska man tro henne själv har hon varit en cyniker sedan dagen hon föddes. Men så dyker plötsligt mysteriet Solitär upp. Och yrvädret Michael Holden. Fast Tori bryr sig inte. Inte det minsta. Alice Osemans tecknade serie Heartstopper har gjort succé både i bokform och som Netflix-serie. Solitär är hennes debutroman från 2014, där Charlie Springs storasyster Tori är huvudperson.

MediaNr: CA66905

Scout - bara till låns

av Belinda Rapley. Översatt av Carina Jansson. Bokförlaget Känguru, [2015]. Inläst av Lena Elisabet.

02 tim, 44 min. Talbok.

Del 2 i serien Ponnydetektiverna som börjar med Moonlight – i en klass för sig. Efter att Alice äntligen överkommit sin rädsla för att tävla i hoppning har hon och hennes ponny Scout haft en sommar fylld av vinster i olika hopptävlingar i trakten. Ponnydetektiverna kunde inte trivas bättre i sitt lilla stall på Blackberry Farm. Alice njuter av den nyvunna framgången, men succén har väckt uppmärksamhet från ett oönskat håll: Scouts riktiga ägare!.

MediaNr: CA66574

Puzzle - den förrymda ponnyn

av Belinda Rapley. Översatt av Carina Jansson. Känguru, 2016. Inläst av Lena Elisabet.

02 tim, 45 min. Talbok.

Del 3 i serien Ponnydetektiverna som börjar med Moonlight – i en klass för sig. Charlie, Mia, Alice och Rosie - de fyra Ponnydetektiverna - har inte haft något mysterium att lösa på flera veckor då en förrymd och skadad ponny plötsligt dyker upp på deras stallplan. Han är täckt av smuts och verkar jättehungrig. Tjejerna bestämmer sig för att låta ponnyn, som de kallar Puzzle, stanna på Blackberry Farm tills de har hittat hans rättmätiga ägare.

MediaNr: CA66762

Phantom - en sista chans

av Belinda Rapley. Översatt av Carina Jansson. Känguru, 2016. Inläst av Britt Ronström.

03 tim, 33 min. Talbok.

Del 4 i serien Ponnydetektiverna som börjar med Moonlight – i en klass för sig. Efter sommaren har Charlie vuxit sig för stor för sin ponny Pirate och är tvungen att hitta en fodervärd som kan ta hand om honom. Själv har hon redan en ny häst - fullblodsblandningen Phantom. Men trots att deras första veckor tillsammans börjar bra visar han sig snart vara nästan omöjlig att ha att göra med. Phantom är både svårriden och har ett oförutsägbart humör.

MediaNr: CA66835

Foxy - trubbel på ridlägret

av Belinda Rapley. Översatt av Carina Jansson. Känguru, 2017. Inläst av Toya Westberg.

04 tim, 56 min. Talbok.

Del 5 i serien som börjar med Moonlight – i en klass för sig. Charlie, Alice, Mia och Rosie – de fyra tjejerna i Ponnydetektiverna – ska delta i sitt första ridläger. Som om det inte vore spännande nog visar det sig att Lily Simpson, den unga stjärnryttaren, bor granne med lägrets stall. När Lilys ponny Foxy försvinner från sin hage börjar Ponnydetektiverna undra om inte de andra deltagarna på lägret vet mer än de låtsas om.

MediaNr: CA66884

Stormchaser - och den mystiska dimman

av Belinda Rapley. Översatt av Carina Jansson. Känguru, 2017. Inläst av Anders Mathlein.

05 tim, 03 min. Talbok.

Del 6 i serien som börjar med Moonlight – i en klass för sig. Ponnydetektiverna – Rosie, Mia, Alice och Charlie – orkar knappt vänta på att jullovet ska börja – då ska de nämligen få besöka en poloklubb och se sin första polomatch, där stjärnspelaren Estoni och hans häst Stormchaser ska delta. Men saker och ting tar en oväntad vändning när tjejerna börjar undersöka ett nytt fall – plötsligt står Stormchasers liv på spel.

MediaNr: CA66897

Operation Rimfrost

av Mårten Sandén. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Amina Avdic.

02 tim, 45 min. Talbok.

Del 3 i serien Dogstars som börjar med Ett nytt hopp. Anna har alltid haft svårt att passa in, men exakt hur annorlunda hon är hade hon aldrig kunnat ana. Anna visar sig vara medlem i Dogstars, ett hjältegäng utvalt av världens hundar. Hundarna måste rädda jorden, men de behöver Dogstars hjälp. Endast de fyra vännerna med superkrafter kan sätta stopp för den läskiga Rimfrosts plan att värma upp hela planeten.

MediaNr: CA67077

Utan att du vet

av Lena Sjöberg. Rabén & Sjögren, 2023. Inläst av Helena Gripe.

00 tim, 31 min. Talbok.

Tjugonio dikter om kärleksrelationer som går i kras, den lilla och den stora världen, saknad och längtan. Det är allvarligt, stillsamt humoristiskt, pricksäkert och lite argt. Det är dikter för unga; lätta att ta till sig, att känna igen sig i, att finna tröst i, och att prata om. Att läsa högt och att läsa om och om igen.

MediaNr: CA66623

Draken med silverhornen

av Emily Skye. Översatt av Anna Hörmander Plewka. Tukan förlag, 2022. Inläst av Britt Ronström.

05 tim, 10 min. Talbok.

Del 2 serien Den hemliga drakskolan som börjar med De utvalda. Henry är överlycklig. Efter de inledande svårigheterna på den mytomspunna ön Sju eldar har han äntligen hittat Phoenix sin egen drake och bildat ett magiskt band med honom. Men plötsligt hör Henry en annan röst i sitt huvud: En drake är inlåst i en fängelsehåla som han inte kan fly ifrån utan Henrys hjälp. Var kommer rösten ifrån, och kan Henry och hans vänner befria draken? Fantasy.

MediaNr: CA66199

De sju flammornas tribunal

av Emily Skye. Översatt av Anna Hörmander Plewka. Tukan förlag, 2023. Inläst av Helena Gripe.

08 tim, 15 min. Talbok.

Del 5 i serien som börjar med De utvalda. Henry har räddat drakskolan Sju eldar åtskilliga gånger, med sitt eget liv som insats. Nu utsätts han dock för en komplott och ställs han inför rätta. Som straff utdöms han att bli relegerad från skolan och att dricka en dryck som får honom att glömma bort sin tid vid skolan. Flera år senare försöker hans forna lärare väcka Henrys minnen till liv, men utan märkbart resultat.

MediaNr: CA66804

Sjunde klanens återkomst

av Emily Skye. Översatt av Anna Hörmander Plewka. Tukan förlag, 2022. Inläst av Martin Bondeman.

05 tim, 17 min. Talbok.

Del 3 serien Den hemliga drakskolan som börjar med De utvalda. Det första läsåret på Sju eldar närmar sig sitt slut, men det är fortfarande ingen som vet vem som kommer att bli den unge bladfingerdraken Anonymus första ryttare. Och tiden håller på att rinna ut. Ju längre draken saknar ryttare, desto vildare blir den. På Henrys uppmaning rådfrågar Lucy i hemlighet drakoraklet. Profetian hon får höra skrämmer henne. Fantasy.

MediaNr: CA66276

Familjen Knyckertz och damen med fjäderboan

av Anders Sparring. Natur & Kultur, 2022. Inläst av Lina Einarsson.

00 tim, 56 min. Talbok.

En ny tavla behövs i det nymålade ketchupröda köket. Därför planerar familjen Knyckertz, utom Ture, en kupp mot konstmuseet. Han vill inte att familjen ska sno något mer och målar därför en egen tavla som ska sitta i köket. Men Tures tavla hamnar på konstmuseet och en äkta tavla hamnar i köket. Detta leder till värre problem för Ture. Vinnare av Crimetime Award för årets barndeckare 2022. Sjätte delen i serien om Familjen Knyckertz. Kapitelbok som passar barn 6–9år.

MediaNr: CA62148

Onsdagarna på badhuset

av Alma Thörn. Alfabeta, 2023. Inläst av Amina Avdic.

01 tim, 09 min. Talbok.

Annika går i trean och varje onsdag ska klassen åka till badhuset för att lära sig simma. Annika kan simma, det enda problemet är att hon bara vågar simma där hon bottnar. Och stora bassängen är djup. De vuxna fattar ingenting. Annikas bästis Naima lovar att rädda henne om hon sjunker. Men det hjälper inte. Så fort Annika kommer till den blå bollen i bassängen får hon stenar i magen. Bilderbok om rädsla och mod.

MediaNr: CA67076

Speciell(a)

av Kid Toussaint. Översatt av Sandra Riomar. Kartago, 2022. Inläst av Anna Wadström.

00 tim, 42 min. Talbok.

Del 1 i serien Ella. Tecknad serie om Ella som är ny på skolan men snabbt har fått nya kompisar. På många sätt är hon som de andra tonårstjejerna i klassen, fast Ella har en hemlighet: hon är flera personer i en. Hon har olika personligheter beroende på vilken hårfärg hon har. Med rosa hår är hon till exempel rolig och avslappnad. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA66337

Dinosauriemysteriet

av Martin Widmark. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Anna Döbling.

00 tim, 56 min. Talbok.

Bok 32 i serien LasseMajas Detektivbyrå, delarna kan läsas fristående. Det kommer två paleontologer med ett komplett T-rex skelett till Valleby. Men de måste avbryta sin föreläsning när de plötsligt upptäcker att det saknas ett värdefullt dinosaurieben! Lasse och Maja börjar genast kika på misstänkta tjuvar. Kan det vara den kallsvettiga konditorn Dino? Eller den dinosaurieälskande Ivy Roos? Kapitelbok som passar deckarintresserade läsare 6–9 år.

MediaNr: CA66272

Nelly Rapp och skolan för högre magi

av Martin Widmark. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Amina Avdic.

01 tim, 00 min. Talbok.

Del 24 i serien som börjar med Nelly Rapp och Monsterakademien. I staden där Nelly och Valle bor händer det alltid massor av märkliga saker runt Halloween, och det här året har de två agenterna fått i uppdrag av Monsterakademin att ta reda på varför. När det stora Halloween-simmet ska gå av stapeln förvandlas vattnet till slime, trampolinen blir mjuk som spaghetti och en jättestor haj dyker upp i bassängen.

MediaNr: CA66734

Halvling

av Linda Åkerström. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Anni Bernhard.

11 tim, 43 min. Talbok.

Tredje delen i serien som börjar med Dödsdansen. Heddy utkämpar tillsammans md Rachel och Eli utkämpar ett episkt slag med den onda demongestalten Lukaz. Hon kommer i kontakt med en profetia om en så kallad halvling, en halvmänniska, som kan frälsa dem från ondskan. En avslutning till musik av fantasytrilogin som till mycket inspirerats av nordisk folktro. För läsgruppen unga vuxna.

MediaNr: CA66914

Faktaböcker

Allmänt och blandat

Barnens rekordbok

av Andreas Palmaer. Alfabeta, 2023. Inläst av Anders Mathlein.

01 tim, 12 min. Talbok.

Faktabok om barn som har slagit rekord av olika slag. Här finns rekord som den yngsta författaren, det snabbaste barnet, den yngsta överlevaren på Titanic och världens yngsta superhjältar. 13-åringen som löser Rubiks kub med fötterna får också vara med. Liksom världens yngste bankrånare och pirat. Och så självklart han som har haft fler sniglar på ansiktet än någon annan människa.

MediaNr: CA66468

Arkeologi

Mumier

av Elizabeth Carney. Översatt av Olivia Demant. Bonnier Carlsen, 2022. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

00 tim, 18 min. Talbok.

En lättläst faktabok om mumier. Boken innehåller korta texter med fotografier som stödjer texten. Innehåller bland annat fakta om fornegyptiska mumier och hur de balsamerades, stenåldersmannen Ötzi och fakta om Tutankhamuns grav och myten kring den. Information om vad som kan utläsas ur mumifierade kroppar finns med. Svåra ord förklaras bredvid texterna. Boken ingår i en faktaserie för barn utgiven av National Geographic och passar läsare 6–9 år.

MediaNr: CA66691

Historia

Jordens mystiska försvinnanden

av Jens Hansegård. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

00 tim, 38 min. Talbok.

Ingår i serien Lätt att läsa fakta. Författarna berättar om mystiska försvinnanden, till exempel en sarkofag, en guldskatt eller till och med en hel stad, vars försvinnande ännu inte har fått sin förklaring. Kortfattade meningar med ett enkelt språk ger en berättelse om varje mystiskt försvinnande som läsaren senare kan fördjupa sig i för vidare läsning. Med illustrationer av Anders Nyberg.

MediaNr: CA66547

Samuraj

av Thomas Louis. Översatt av Nina Östlund. Bonnier Carlsen, 2007. Inläst av Örjan Blix.

04 tim, 21 min. Talbok.

Författarna utforskar samurajernas plats i den japanska historien och berättar om hur livet kunde se ut för en samuraj - från nyfödd till vuxen, i fred eller krig, vad de åt och drack, och hur deras fritid såg ut. Framför allt undersöks två viktiga aspekter ur en samurajs liv - bushido (absolut lojalitet mot sin herre) och seppuku (rituellt självmord). Illustrerad med målningar och träsnitt från den senare samurajperioden i slutet av 1800-talet.

MediaNr: CA66308

Geografi

Afrika, fantastiska Afrika

av Aitnuke. Översatt av Annika Meijer. Bokförlaget Trasten, 2023. Inläst av Björn Muda.

01 tim, 41 min. Talbok.

En introduktion till den afrikanska kontinenten. Den rikt illustrerade faktaboken har delats in i fem delar, Södra Afrika, Östafrika, Västafrika, Centralafrika och Nordafrika. Varje del berättar om de länder som finns i regionen. Där får läsaren bland annat en del fakta om landet, om musik, traditioner och djur. Författaren beskriver till exempel filmfestivalen i Västsahara och att det tillverkas en egen fotboll i Mocambique. Riktar sig till barn 6–9 år.

MediaNr: CA66409

Samhälls- och rättsvetenskap

10 grymma brottslingar

av Andreas Palmaer. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Anders Mathlein.

01 tim, 47 min. Talbok.

Kända brottslingar genom historien, men även i nutid, skildras för en yngre åldersgrupp. En berättande text med faktarutor och svartvita illustrationer ger information om brottens art och personerna bakom dem. Mer otäcka händelser skildras på ett anpassat sätt för åldersgruppen. En del av det populära konceptet ”True Crime”. Boken saknar källhänvisningar.

MediaNr: CA66576

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

Seasparrow

av Kristin Cashore. Gollancz, 2022. Inläst av Camilla Bard.

16 tim, 42 min. Talbok.

Del 5 i serien Graceling Realm som börjar med Graceling. Drottningens sällskap är på väg över havet för att ta sig hem till Monsea. Med ombord finns de hemliga ritningarna till ett vapen som är så farligt att det kan förändra hela världen. Sällskapet råkar ut för en mängd livsfarliga strapatser. Hava, drottning Bitterblues spion, vet inte hur hon ska hantera livet i efterdyningarna av en fruktansvärd barndom vid hovet och sitt nya liv. Fantasy. Inläst på engelska.

MediaNr: CA66885

The Iron Warrior

av Julie Kagawa. Harlequin Teen, 2015. Inläst av Jared Brown.

11 tim, 11 min. Talbok.

Del 7 i serien The Iron Fey som börjar med The Iron King. När Ethan Chase vaknar efter att varit medvetslös i en månad förstår han vem som är ansvarig för överfallet på honom. Kierran, son till Ethans syster Meghan Chase – the Iron Queen - leder nu den armé som ska ta makten i landet. Ethan måste ännu en gång göra uppror mot sin syster för att stoppa kriget. Fantasy. Inläst på engelska.

MediaNr: CA66511

Stolen

av Ann-Helén Laestadius. Bloomsbury Circus, 2023. Inläst av Kola Krauze.

11 tim, 22 min. Talbok.

Som nioåring blir renskötardottern Elsa vittne till hur en man dödar en av hennes renar. Hon hotas till tystnad och blir medveten om att hennes ursprung väcker ett glödande hat. Hotet mot Elsa förändrar henne för alltid och genom åren bär hon med sig ett lent renöra som en ständig påminnelse. Familjen och släkten kämpar för rättvisa i en bortglömd del av landet där renar tjuvjagas och dödas brutalt och brotten inte utreds. Inläst på engelska.

MediaNr: CA66730

Fourth wing

av Rebecca Yarros. Piatkus, 2023. Inläst av Charlie Haldén.

23 tim, 06 min. Talbok.

Violet Sorrengail är 20 år och menad för ett stilla liv med the Scribe Quadrant där hon skulle leva bland böcker och historia. Emellertid ville kommendören annorlunda och beordrade Voilet att söka in till elitutbildningen för att bli ”dragon rider”. Hon är liten och skör och måste skärpa sina sinnen för att inte bli mördad av någon drake. Samtidigt tilltar kriget utanför konungariket, försvaret tunnas alltmer ut och Violet börjar misstänka att ledarna döljer en förfärlig hemlighet. Inläst på engelska.

MediaNr: CA66780

Khālī az parandih va pur az insān

av Fakhri Barzandeh. Nashr-i Nūrdīyint, 2020. Inläst av Parvin Mohammadian.

00 tim, 46 min. Talbok.

Diktsamling. I 65 korta dikter skildras en kvinnas barndomsminnen, hemstaden, offren i kriget mellan Iran och Irak, kärlek, förälskelse, besvikelse och hopp om fred i världen. Fakhri Barzandeh, född i Iran 1973, bosatt i Sverige sedan 2013. Inläst på persiska.

MediaNr: CA67211

Gilārah

av ʿĪsá Bāzyār. 49 būks, 2022. Inläst av Sina Mahdavian.

11 tim, 19 min. Talbok.

Roman som berättas utifrån två personers perspektiv: Gilarah och Kamil. De är kära i varandra och hamnar i ett tragisk öde. De bor i den kurdiska delen av Iran, och det är åren efter revolution. Regimen rensar ut oliktänkande och frihetskämpar, och så småningom hamnar även Gilarah och Kamil i konflikten. Författaren Isá Bazyar har tidigare publicerat ett par böcker, en roman och en dokumentär. Inläst på persiska.

MediaNr: CA66519

Puuvillatehtaan perijä

av Ann-Christin Antell. Gummerus, 2022. Inläst av Hanna Saari.

12 tim, 50 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Puuvillatehtaan varjossa. Åbo i början av 1900-talet. Jenny och Fredrik Barkers adoptivdotter Martta återvänder till Åbo från Sverige och får arbete på folkbiblioteket. Fabrikören Robert på bomullsfabriken introducerar Martta i societeten, men i stället är det barndomsvännen och hamnarbetaren Juho med sin grova charm som Martta attraheras av. Inläst på finska.

MediaNr: CA67201

Maa kauhein isien

av Milka Hakkarainen. Myllylahti, 2022. Inläst av Jussi Puhakka.

08 tim, 10 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Ei verta rantaa rakkaampaa. Den finländske polisen Jani Peranto arbetar i Stockholm. Staden skakas av ett misstänkt terrordåd. Jani får ett svårt utredningsarbete som inte blir lättare av att true crime-författaren Rosa Riemuselle skriver om den finska maffian som härjar i Skutskär och Gävle. Janis och Rosas vägar korsas och de undersöker om det finns något samband mellan terrordådet och maffian. Inläst på finska.

MediaNr: CA67111

Sarastus

av Virpi Hämeen-Anttila. Kustannusosakeyhtiö Otava, 2023. Inläst av Panu Vauhkonen.

10 tim, 00 min. Talbok.

Det är 1850-talet i Päijänne-Tavastland. Erik bor på torpet Kuljukangas med sin mor som är änka. Han studerar på egen hand och hoppas på att få gifta sig med Britta som är dotter till en bonde på en rik gård. Men där inte Erik välkommen. Han beger sig i stället till Helsingfors för att söka sin lycka. Drömmen är en magisterexamen och en egen fabrik. Men det är svårt att finna sin väg över ståndsgränserna. Inläst på finska.

MediaNr: CA67314

Tulppaanitoiveunia

av Laura Suomela. Into, 2023. Inläst av Rosanna Kemppi.

06 tim, 57 min. Talbok.

Helena är i 40-årsåldern och känner att hennes liv - med familj, arbete och en åldrande mor - har stagnerat. Hon behöver mer glädje, mening och blommor i sitt liv. Helena väcker liv i sin drömdagbok och ger sig själv ett löfte – innan vårens sista tulpan har blommat ska hon ha sett till att drömmarna gått i uppfyllelse. Men innebär drömmar som går i uppfyllelse verkligen en drömtillvaro? Feelgood. Inläst på finska.

MediaNr: CA67316

Hyvästit vinttikamareille

av Pirjo Tuominen. Tammi, 2023. Inläst av Anni Tani.

Fristående fortsättning på Puutalokaupungin naiset. Helsingfors på 1960-talet. Vieno Honka bor i ett trångt hyresrum, har en argsint hyresvärdinna och penningbekymmer. Men i Helsingfors finns också Handelshögskolan, kulturlivet och romanserna. Lyckligtvis börjar världen få tillbaka sina färger igen efter de grå krigsåren och det finns glädjeämnen som Vieno, som levde sin barndom under kriget, bara kunnat drömma om. Inläst på finska.

MediaNr: CA67315

Molly & Henry

av Kjell Westö. Översatt av Laura Beck. Kustannusosakeyhtiö Otava, 2023. Inläst av Paavo Kerosuo.

16 tim, 36 min. Talbok.

Januari 1940. Det finska vinterkriget pågår och journalisten Henry Gunnars reser runt och rapporterar från kriget samtidigt som hans fästmö, skådespelerskan Molly Timm, är på turné i Sverige. I mars 1940 kommer freden, och Molly och Henry lappar ihop sin trasiga relation. Men snart är det 1941 och ett nytt krig tornar upp sig. Kärleksroman om en tid där kriget färgar alla relationer: allt är osäkert och skört i skymningsljuset. Inläst på finska.

MediaNr: CA67313

Muitalus sámiid birra

av Johan Turi. Čállidlágádus, 2010. Inläst av Ellen Anna Mikkelsdatter Gaup.

10 tim, 14 min. Talbok.

Muitalus sámid birra (En bok om lapparnas liv) av Johan Turi utkom första gången 1910. De äldsta berättelserna om lapparna, Fjällens folk, Kautokeino och Berättelse om Lapplands okända djur är några exempel på kapitelrubriker. Det är en handbok i traditioner, överlevnad, kultur och karaktärer. Det handlar bland annat om fångstlära, jojkning, nåjder och samisk läkekonst. Inläst på nordsamiska.

MediaNr: CA67342

Böcker för barn

Half a soul

av Olivia Atwater. Orbit, 2021. Inläst av Kola Krauze.

08 tim, 59 min. Talbok.

Del 1 i romantisk fantasyserie om kusinerna Dora och Vanessa. När Dora var liten mötte hon en fe som kastade en förbannelse över henne, han tog halva hennes själ och Dora känner därför ingen rädsla eller förlägenhet. Under societetssäsongen träffar Dora läkaren Albert och hovmagikern Elias och involverar sig i deras arbete med fattighusen. Dora tror inte att hon kan älska någon och blir därför mycket förvånad när kärleken börjar växa. Passar från 15 år och uppåt. Inläst på engelska.

MediaNr: CA66901

Realm breaker

av Victoria Aveyard. Orion, 2021. Inläst av Sarah White.

19 tim, 03 min. Talbok.

Del 1 i en serie. Corayne bor vid världens ände. En dag träffar hon en mystisk lönnmördare och en odödlig jätte som berättar att hon är den enda person som kan rädda världen. Men världen är i djupare fara än hon någonsin kunnat föreställa sig. Corayne och hennes bundsförvanter är ensamma i en värld som långsamt håller på att gå i bitar. Fantasy. Inläst på engelska.

MediaNr: CA66622

Arazan's wolves

av John Flanagan. Viking, 2023. Inläst av Camilla Bard.

06 tim, 40 min. Talbok.

Del 6 i serien The royal ranger som börjar med A new beginning. Efter rapporter om att de fruktade skräckvargarna har varit synliga i området skickas Will och Maddie till grannlandet Celtica. Väl där upptäcker de att den speciella vargarten är mycket större och farligare än vanliga vargar. Dessutom upptäcker de något ännu värre. En grym häxa håller på att skapa en armé av både skräckvargar och wargaler. Fantasy. Inläst på engelska.

MediaNr: CA66405

The lost prince

av Julie Kagawa. Mira Ink, 2012. Inläst av Jared Brown.

12 tim, 16 min. Talbok.

Del 5 i serien The Iron Fey som börjar med The Iron King. Ethan Chase är huvudkaraktär i denna del. Sedan Ethans syster Meghan blev drottning och valde de mörka feernas värld har han levt efter deras regler: ”Titta inte på dem, prata inte om dem och kom aldrig till deras värld”. Men när de onda tar sig in i hans värld och hotar hans dödliga vänner kan Ethan inte längre undvika sitt öde eller sin födslorätt. En utmaning måste antas och vinnas. Inläst på engelska.

MediaNr: CA66466