Nya talböcker september 2023

Nya talböcker september 2023

Inledning

Listan är uppdelad i 3 delar: Litteratur för vuxna, Litteratur för barn och Böcker på andra språk än svenska. Dessa ligger på rubriknivå 1.

Litteratur för vuxna är uppdelad i avsnitten Skönlitteratur och Facklitteratur. Litteratur för barn är uppdelad i avsnitten Skönlitteratur och Faktaböcker. Dessa avsnitt ligger på rubriknivå 2.

Böcker på andra språk än svenska är uppdelad i avsnitten Böcker för vuxna och Böcker för barn. Dessa avsnitt ligger också på rubriknivå 2.

Avsnitten Facklitteratur och Faktaböcker är indelade i olika ämnen. Ämnesrubrikerna ligger på rubriknivå 3.

Listan omfattar 185 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Götgatsbacken

av Viktor Adolphson. Southside Stories, 2023. Inläst av Lo Thorsdotter.

09 tim, 02 min. Talbok.

En bomb exploderar under småtimmarna på kändisrestaurangen Judas Lykta i Götgatsbacken på Södermalm i Stockholm. När en av delägarna hittas död bredvid champagnekylen startas en utredning om det är ett mord eller ett terrordåd. Den erfarne polismannen Jon Smeds och hans unga aspirant Emma Modig är bland de första på plats. De rör sig bland uteliggare, smågangsters och flanörer, och börjar nysta i trådar som tappas bort i utredningen.

MediaNr: CA66037

Dödlig hämnd

av Susanne Ahlenius. Hoi Förlag, 2020. Inläst av Camilla Bard.

06 tim, 55 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Dödlig åtrå. Alice Wiklund och hennes kollegor på Scotland Yard står med två ouppklarade mordfall. Det ena mordet begicks för över trettio år sedan, det andra skedde helt nyligen. När båda fallen visar sig ha en gemensam nämnare i en av Englands värsta seriemördare, då kan Alice inte acceptera att det nu är meningen att hon ska lämnas utanför utredningen. Detta är sista delen i författarens ”erotic crime”-trilogi.

MediaNr: CA66020

Elsa

av Anna Alemo. Karat, 2023. Inläst av Anna Döbling.

06 tim, 56 min. Talbok.

Del 2 i serien Westerbergs som börjar med Charlotte. Året är 1951. Elsa arbetar som barnflicka hos grosshandlarfamiljen Westerberg i Ystad. Hon är tillfreds med livet och tacksam för chansen till egen försörjning. Men hon måste vara försiktig så att hennes ständiga sjungande inte går familjen på nerverna. Hon blir förälskad familjens äldste son, Håkan. Han är vänlig, välutbildad och snygg. Men att de två skulle kunna bli ett par är väl bara dumheter?.

MediaNr: CA65986

Karolina

av Anna Alemo. Karat, 2023. Inläst av Anna Döbling.

06 tim, 13 min. Talbok.

Del 3 i serien Westerbergs som börjar med Charlotte. Vi befinner oss i början på 1950-talet och grosshandlardottern Karolina är klar med sin utbildning på hushållsskolan. Hon känner sig redo för att bli hemmafru och i väntan på en lämplig make flyttar hon hem till familjens våning i Ystad. Sommaren bjuder på flera missöden och romantiska möten, bland annat med familjens anställde Oskar. Feelgood.

MediaNr: CA66073

Förändringarnas vindar

av Veronica Almer. Storytel Publishing, 2022. Inläst av Anna Döbling.

17 tim, 37 min. Talbok.

Del 1 i serien Loviseholm. När Lovisas far plötsligt avlider förändras allt. Som minister i riksdagen hade han en stark position i societeten i Stockholm och Lovisa är uppfostrad i tron att hon kan göra vad hon vill i livet. Men när hennes far efter sin bortgång anklagas för landsförräderi tvingas Lovisa och hennes mor att fly. De tar sig till ett slott på den skånska landsbygden där hennes mor ska gifta om sig. Historisk romance.

MediaNr: CA65637

Ön bortom dimman

av Veronica Almer. Printz publishing, 2023. Inläst av Annika From Borg.

10 tim, 10 min. Talbok.

Första delen i serien Kurorten Marstrand. Året är 1822 och livet är tufft på Marstrand. Sillen har försvunnit och många har lämnat för att söka lyckan någon annanstans. Men inte familjen Westerberg. De har fiskat på Marstrand i generationer och nu har Oscar tagit över stafettpinnen från sin far. Men fadern blir inte glad när han får höra att Oscar sålt sillmagasinen till familjen Högman som vill förvandla dem till ett storslaget kurhotell.

MediaNr: CA65935

Ur skogens djup

av Cecilia Andersson. Sandebo förlag, 2022. Inläst av Marika Bergström.

09 tim, 01 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med I vikens mörker. Det har blivit dags för rättegång efter överfallet och bedrägeriet Anna utsattes för. Den slipade advokaten ifrågasätter Annas berättelse och samtidigt får hon ett nytt redovisningsuppdrag där hon hittar oegentligheter. Huset som hon hyrt ute i skogen för att slippa resorna till rättegången i Västervik visar sig också ruva på en hemlighet. Thriller.

MediaNr: CA65293

Gula rosornas stad

av Sofie Axelzon. Lind & Co, 2023. Inläst av Marika Bergström.

10 tim, 33 min. Talbok.

Bokhistorikern Iris och kollegan Hannes får i uppdrag att ta reda på vad det är för medeltida bokskatt som har hittats i samband med ett grävarbete på platsen där klostret i Strängnäs tidigare låg. Men Iris har också en egen agenda, hon ska försöka få reda på mer om det gåtfulla släktsmycket som kan ha sitt ursprung i Strängnäs. Sofie Axelzon har tidigare skrivit två feelgoodromaner om biblioteket i Sidhäll, "Bokbussen kommer vid midnatt" och "Bokfestivalen i Djupa skogen".

MediaNr: CA65957

Det trettionde året

av Ingeborg Bachmann. Översatt av Linda Östergaard. Ellerströms, 2023. Inläst av Sven Åberg.

07 tim, 05 min. Talbok.

Huvudpersonen i titelnovellen inser att han snart ska fylla trettio och att alla de ändlösa möjligheter hans liv hittills har bestått av har övergått till att bli de beslut han redan fattat. Novellsamling, i original 1961, om ett antal karaktärers liv i 1950-talets Österrike; alla längtar efter förvandling och efter att skapa en ny värld. Ingeborg Bachman, 1926-1973, är en av efterkrigstidens viktigaste tyskspråkiga författare.

MediaNr: CA66038

Jo, doktorn, det var en sak till .

av Viktor Bergendal. Idus förlag, 2022. Inläst av Örjan Blix.

11 tim, 43 min. Talbok.

En roman om hur en allmänläkares vardag på vårdcentral kan se ut. Vi får följa doktor Henrik och de patienter han möter under en vecka. Det är en brokig skara med mer eller mindre alvarliga åkommor som passerar mottagningen och vars liv och bekymmer glimtar förbi. Författaren är specialist i allmänmedicin och ST-läkare i geriatrik.

MediaNr: CA65239

Hav utan farleder

av Leif Bergholtz. Ekström & Garay, 2020. Inläst av Marika Bergström.

18 tim, 38 min. Talbok.

Therese är en 63-årig döv kvinna som flyttar hem för att ta hand om sin åldrande far. Hon känner sig ensam och längtar efter kärleken. David, en medelålders lärare, lever i ett olyckligt äktenskap och funderar på att ta livet av sig. Av en slump träffas Therese och David och tycke uppstår. Berättelse om längtan efter gemenskap, kärlek och sex. Om hur det är att hamna utanför farlederna på grund av depression, dövhet och dövblindhet.

MediaNr: CA62414

Världens bästa björn

av Paul Bright. Översatt av Torun Lidfeldt Bager. Modernista, 2022. Inläst av Örjan Blix.

01 tim, 39 min. Talbok.

Till 90-årsjubileet, år 2016, av första boken om Nalle Puh gavs denna bok ut där några författare skriver, baserat på berättelserna om Nalle Puh av A. A. Milne, om ett år i Sjumilaskogen. Vid höstkanten är Puh och Nasse rädda för att en drake ska invadera skogen. Till vintern kommer en mycket blyg pingvin på besök, han behöver hjälp att lockas ut ur sitt skal. På våren oroar sig I-or för att en annan åsna ska komma och äta upp alla tistlar.

MediaNr: CA65859

Som man ligger får man bädda

av Kristin Brorsson. Lind & Co, 2022. Inläst av Linda Norgren.

08 tim, 03 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Gammal kärlek rostar alltid. Julie har precis återvänt till hemorten i Norrland med svansen mellan benen. Nyskild, ensamstående och aningens tilltufsad – det var inte så som hon såg sitt liv framför sig när hon som 17-åring lämnade de norrländska skogarna för storstadsliv i Stockholm. Men det är bara att bygga upp ett nytt liv bland föräldrar och barndomsvänner. Dessutom möter hon ungdomskärleken Kristoffer igen.

MediaNr: CA65391

Mörkret faller

av Robert Bryndza. Översatt av Susanne Andersson. Jentas, 2023. Inläst av Martin Lindberg.

10 tim, 02 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Nine Elms-kannibalen. Kate Marshalls detektivbyrå får ett lyft när hon anlitas för att utreda ett gammalt ouppklarat fall. Tolv år tidigare avslöjade den unga journalisten Joanna Duncan en politisk skandal, något som fick stora konsekvenser. I efterdyningarna försvann Joanna spårlöst och återfanns aldrig. Snart inser Kate att Joanna kan ha varit något betydligt farligare än en politisk skandal på spåren.

MediaNr: CA65569

Dimman vid Shadow Sands

av Robert Bryndza. Översatt av Susanne Andersson. Jentas, 2022. Inläst av Åke Lindgren.

10 tim, 17 min. Talbok.

Del två i serien med Kate Marshall och Tristan Harper som börjar med Nine Elms-kannibalen. När kroppen efter en ung man hittas illa tilltygad i en gammal vattenreservoar vill polisen avskriva dödsfallet som en tragisk olycka men det är något som inte stämmer. När Kate och Tristan börjar gräva gör de en otäck upptäckt, mannen är bara det senaste offret för en seriemördare. När en italiensk kvinna försvinner startar kampen mot klockan.

MediaNr: CA65636

Sjuka kvinnor

av Elinor Cleghorn. Översatt av Manne Svensson. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Kristina Bäckman.

21 tim, 55 min. Talbok.

Läkarvetenskapen har en bekymmersam historia. I århundraden har den kvinnliga kroppen blivit demoniserad och nedvärderad. Men kvinnor har också utmanat den vedertagna läkekonsten – som läkare, forskare och aktivister. Och framför allt som patienter. Elinor Cleghorn, brittisk kulturhistoriker, analyserar vad som är roten till de eviga missförstånd, mystifieringar och feldiagnosticeringar som tycks följa kvinnors sjukdomar och smärta.

MediaNr: CA65602

Kärlek på den lilla ön i havet

av Jenny Colgan. Översatt av Birgitta Karlström. Norstedts, 2023. Inläst av Annika From Borg.

11 tim, 08 min. Talbok.

Del 6 i serien som börjar med Sommar på den lilla ön i havet. På den vackra lilla skotska ön Mure planerar Flora MacKenzie och hennes fästman Joel ett litet personligt bröllop, omgivna av sina allra närmaste vänner. Men det blir komplicerat när den vackra och framgångsrika Olivia MacDonald, som lämnade Mure tio år tidigare, vill arrangera det största, mest extravaganta bröllop på Floras hotell, samma helg som Floras bröllop är tänkt att äga rum.

MediaNr: CA65665

Rakbladstårar

av S. A. Cosby. Översatt av Ylva Spångberg. Modernista, 2022. Inläst av Hans Sandquist.

10 tim, 50 min. Talbok.

Ike har levt ett fläckfritt liv sedan han kom ut från fängelset för femton år sedan. Men så står polisen utanför dörren och berättar att hans son och dennes vite make mördats. Ike slår sig ihop med sonens svärfar, Buddy Lee, som även han har ett förflutet i fängelse, för att hämnas. De utgör ett omaka par som drivna av sorgen efter sina söner och hämndbegär tvingas konfrontera sina fördomar både om sina söner och om varandra. Spänningsroman.

MediaNr: CA65617

Alexa

av Margaux Dietz. Bookmark, 2021. Inläst av Camilla Eriksson.

11 tim, 46 min. Talbok.

Alexa har efter flera år av idogt arbete tagit sig från telefonförsäljning till att bli en av Sveriges mest framgångsrika influencers. Allt ser ut att gå exakt enligt plan och hon har nu drömjobbet som programledare inom räckhåll. Vid hemkomsten från en romantisk resa till Mexiko blir hon dock stoppad i tullen och en ryktesspridning på internet inleds. En erotiskt laddad upprättelseberättelse med kvinnlig sexualitet i fokus.

MediaNr: CA61135

Om natten är allt blod svart

av David Diop. Översatt av Marianne Tufvesson. Palaver press, 2022. Inläst av David Zetterstad.

03 tim, 16 min. Talbok.

Alfa och Mademba är två senegalesiska soldater som tvingas strida för kolonialmakten Frankrike under första världskriget. Närhelst visslan ljuder kliver de plikttroget upp ur sina skyttegravar och attackerar tyska fiendesoldater. Men en dag såras Mademba i en granatattack, och han dör i Alfas armar. Utan sin själsfrände är Alfa förlorad i krigets galenskap. Han hänger sig åt att strida men börjar snart skrämma även sina egna vapenkamrater.

MediaNr: CA65641

Fördelen med att bli gammal

av Carl-Göran Ekerwald. Karneval förlag, 2023. Inläst av Åke Lindgren.

04 tim, 14 min. Talbok.

Carl-Göran Ekerwald berättar om sina upplevelser av att tillhöra åldringarnas skara. Sittande på själva tröskeln till det okända söker författaren, som i år fyller hundra år, klarlägga sina känslor och upplevelser inför det definitiva uppbrottet. Han noterar förvisso en alltmer motvillig kropp och ett bitvis opålitligt minne, men kan samtidigt se positiva saker med den tilltagande åldern; ett långt livs erfarenheter och en förhöjd livskänsla.

MediaNr: CA65991

Kusinen

av Klas Ekman. Bookmark förlag, 2023. Inläst av Hans Sandquist.

07 tim, 26 min. Talbok.

Fannys pojkvän, som står på kontraktet till deras lägenhet, lämnar henne över telefon. På jobbet blir hon erbjuden ett "generöst avgångsvederlag" för att sluta i stället för löneförhöjning. Ensam utan vare sig bostad eller jobb återser hon på en släktträff kusinen Ulrika och hennes eleganta man och övertalas att spendera sommaren i deras strandvilla i Onsala. Men droger, otrohet och dödsfall leder in i ett mardrömslikt maktspel. Spänningsroman.

MediaNr: CA65848

Jag, Forsete

av Christina Erikson. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Qina Hermansson.

07 tim, 15 min. Talbok.

Del 6 i serien som börjar med Din vän Forsete. I Stockholms undre värld är det oroligt sedan Agnes Granat internerats på högriskfängelset Hinseberg och där brutalt avrättats. Även en vakt hittas mördad utanför murarna och polisen famlar i mörkret. När ett fall som sedan länge varit dött och begravet gör sig påmint finner sig kriminalkommissarie Elias Svensson plötsligt kämpa för sitt liv, och även Forsete tvingas ta itu med sitt förflutna.

MediaNr: CA65989

Under ytan

av Kjell Eriksson. Polaris, 2022. Inläst av Martin Lindberg.

09 tim, 10 min. Talbok.

Mannen på plattformen har utsikt över en våtmark på Österlen, med fåglar, vass och kaveldun. Han har också utsikt över sitt eget liv som författare och trädgårdsmästare. Han lär känna såväl trakten som invånarna, och tänker sig väl att leva ett stillsamt liv vid detta stillastående vatten. Men i träsket görs det märkliga fynd, det dyker upp delar av ett lik. Vad finns där under ytan? Har berättaren fastnat i en av sina egna kriminalromaner?.

MediaNr: CA65970

Iskallt hjärta

av Caz Frear. Översatt av Ylva Stålmarck. Lind & Co, 2023. Inläst av Helena Gripe.

17 tim, 02 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Små vita lögner. En ung kvinna hittas mördad efter en vild fest. Allt pekar på att det är caféägaren Joseph Madden som är skyldig. Men Madden hävdar sin oskuld och påstår att han var hemma med sin fru Rachel vid tidpunkten för mordet. Frun i sin tur säger att hon var ensam hemma. Polisen Cat Kinsella får i uppdrag att kartlägga paret Maddens äktenskap, och hon märker genast att det präglas av flera lögner.

MediaNr: CA66000

Försök förstå

av Monica Fredriksson. Förlag Hede, 2023. Inläst av Daniella Liljeström.

05 tim, 40 min. Talbok.

Johanna har en synnedsättning och hon känner sig förföljd. Allt värre upplevelser skapar rädsla och krypande ångest. Men Johanna visar att det går att göra sitt liv värdigt och värt att leva när synen inte finns där, hur alla praktiska knep växer fram och att det krävs både fantasi och tro på sig själv för att växa som människa. Författaren har själv erfarenheter av att leva med synnedsättning men boken är en roman med fiktiva personer.

MediaNr: CA65576

Släckta liv

av Karin Färnlöf Clarin. Ekström & Garay, 2022. Inläst av André Nilsson.

08 tim, 39 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Fjällmordet. Det brinner i Gällivare. Larmet kommer från Ekorren, en gruppbostad för ungdomar med psykiska funktionsnedsättningar. Kriminalassistent Markus Ljunggren och hans chef, Sven Petterson, rycker ut och finner gruppboendet övergivet. En stund senare meddelar räddningstjänsten att ett lik hittats. En av ungdomarna verkar ha lämnats ensam kvar. Samtidigt är Markus privatliv en röra, och Sven får hjärtproblem.

MediaNr: CA65597

En flod av rök

av Amitav Ghosh. Översatt av Ylva Gislén. Palaver press, 2022. Inläst av Martin Bondeman.

19 tim, 31 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Ett hav av vallmo. År 1838 är tre fartygspassagerare är på väg till Kanton. Bahram som försöker vinna sina svärföräldrars respekt genom opiumhandel, botanikern Fitcher som söker en gyllene kamelia och den forne storgodsägaren Neelsom som är på flykt efter att oskyldigt blivit anklagad för förfalskning. Romanen skildrar de händelser som leder fram till det första opiumkriget och britternas övertagande av Hong Kong.

MediaNr: CA65915

Röd drottning

av Juan Gómez-Jurado. Översatt av Hanna Axén. Nona, 2022. Inläst av Sally Palmqvist Procopé.

14 tim, 09 min. Talbok.

Del 1 i serien om Antonia Scott. Antonia har en exceptionell förmåga att ta in enorma mängder detaljerad information och se samband som ingen annan ser, och hon har löst mängder av svåra brott. Efter en personlig tragedi har hon dragit sig tillbaka. Men när sonen i Spaniens mäktigaste bankirfamilj hittas mördad och dottern till en av världens rikaste män kidnappas på väg hem från en hästtävling måste Antonia lockas fram ur sitt gömsle.

MediaNr: CA65802

Ingen väg tillbaka

av Lennart Hagerfors. Weyler, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

10 tim, 15 min. Talbok.

Roman, i form av en fiktiv självbiografi, om Karin Lannby (1916-2007). Blott 20 år gammal deltog hon i det spanska inbördeskriget för att kämpa mot fascismen. Åter i Sverige blev hon en centralt placerad agent för den svenska underrättelsetjänsten, där hon spionerade på Hitlertyskland. Under samma intensiva period hann hon även ge ut en diktsamling, bli filmskådis samt leva med en ung regissör vid namn Ingmar Bergman.

MediaNr: CA66079

Dottern i Paris

av Kristin Harmel. Översatt av Cecilia Falk. Lavender Lit, 2023. Inläst av Björn Muda.

13 tim, 42 min. Talbok.

Paris, 1939. När de unga mödrarna Elise och Juliette träffas blir de snabbt vänner. När kriget kommer måste Elise fly nazisterna och hon lämnar sin dotter Mathilde hos Juliette. När kriget är över och Elise återvänder till Paris är både Mathilde och Juliette försvunna. Elises desperata sökande efter sanningen om vad som hände med Mathilde för henne slutligen till New York - och till Juliette - en sista, ödesdiger gång.

MediaNr: CA65936

Rosengömman

av Amanda Hellberg. Lovereads, 2023. Inläst av Anita Einarsson Heikkila.

10 tim, 57 min. Talbok.

Del 1 i serien Silverfallen. Det är sommarfest och Anna Sager och hennes tre närmsta vänner, Helena, Kim och Nadja, möts på det anrika hotellet Rosenlund utanför Skövde. På festen dyker en hotfull man upp som har kopplingar till alla fyra. När mannen sen försvinner spårlöst sätts polisen Daniel på fallet. Ju mer han utreder försvinnandet, desto mer hotar kvinnornas hemligheter att komma upp till ytan och omkullkasta tillvaron.

MediaNr: CA65845

Jul i rampljus

av Amanda Hellberg. Lovereads, 2022. Inläst av Anders Mathlein.

08 tim, 56 min. Talbok.

Del 3 i Ulltunasviten som börjar med Jul i krinolin. Det är 1902 och julen närmar sig. Gideons teatersällskap i Ulltuna är i ekonomisk knipa. Harriet och Isak, som uppträtt tillsammans i många år, måste få in pengar. När en mäktig teaterdirektör utlyser en tävling om huvudrollen som Snöprinsessan på hans stora scen i Göteborg anmäler sig Harriet. Men livet på teatern är en värld fylld av hårda krav, oönskad uppvaktning och farliga lockelser.

MediaNr: CA66102

Den ultimata stölden

av Björn Hellberg. Lind & Co, 2022. Inläst av Christer Modin.

08 tim, 17 min. Talbok.

Ännu ett fall för kommissarie Sten Wall och hans medarbetare i den fiktiva Staden på Västkusten. Mitt i sorgen efter makens bortgång får Mikaela Eggers ett chockerande telefonsamtal. Först tänker hon ignorera det, men uppringaren återkommer med hotfullare krav. Efter svår beslutsångest beslutar sig Mikaela till sist för att kontakta polisen, trots att hon uttryckligen varnats för att koppla in ordningsmakten.

MediaNr: CA65847

Aldrig ensam

av Åsa Hellberg. Forum, 2023. Inläst av Linda Norgren.

10 tim, 57 min. Talbok.

Del 2 i serien Systrarna från Fjällbacka som börjar med Inte utan min syster. Systrarna Charlotte och Sigrid har båda flyttat till New York. Året är 1909 och Charlotte driver med stor framgång ett eget företag medan Sigrid är gift med Alexander och önskar sig ett stabilt liv som maka och mor. Den yngsta systern Rut är kvar som lärare i Fjällbacka. När de alla förenas i New York är ingenting som det en gång har varit och katastrofen är nära.

MediaNr: CA65870

En instängd man

av Per Hellgren. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Åke Lindgren.

16 tim, 57 min. Talbok.

Sommaren 1958. Polisen utreder ett våldsamt sexualmord på en äldre kvinna i Västmanland. Kriminalkonstapel Rydin och hans kolleger vid riksmordkommissionen i Stockholm letar efter en osedvanligt brutal mördare. Vårvintern 1965. Boende på Bergsgatan 57 i Stockholm klagar på en kraftig odör. En död man påträffas i en lägenhet. Kriminalassistent Lampell vid våldsroteln fördjupar sig i mysteriet med det låsta rummet.

MediaNr: CA65887

Min lyckliga plats

av Emily Henry. Översatt av Carina Jansson. Lavender Lit, 2023. Inläst av Helena Gripe.

13 tim, 51 min. Talbok.

Harriet och Wyn har varit det perfekta paret ända sedan de träffades i college. Men för sex månader sedan gjorde de slut, men de har fortfarande inte berättat det för någon. De bestämmer sig för att mörka sanningen när det är dags för den årliga veckan med närmsta vännerna på deras gemensamma semesterställe. Efter att ha varit kära i flera år, hur svårt kan det vara att låtsas vara det i en vecka till? Feelgood.

MediaNr: CA65928

Tyst som muren

av Arnaldur Indriðason. Översatt av Ingela Jansson. Norstedts, 2023. Inläst av Sanna Tidbeck.

11 tim, 11 min. Talbok.

Del 4 i serien som börjar med Mörkret vet. Ett skelett hittas i en källarvägg mitt i Reykjavík. Någon murades in här för decennier sedan. Kriminalpolisen startar en utredning, men ingen anmälan om försvunnen person passar in. När den pensionerade kommissarien Konráð engagerar sig i fallet, upptäcker han snart att hans forna kollegor blockerar honom från all information. Det kanske finns en koppling till mordet på hans far?.

MediaNr: CA65814

Ghettoprinsessan

av Sammy Jeridi. Bokfabriken, 2022. Inläst av Jens Malmkvist.

09 tim, 55 min. Talbok.

Del 4 i spänningsserien som börjar med Ghettokungen. Leon vill hålla sig inom lagens gränser, men när han kommer ut från fängelset har ödet andra planer. För att få sina undangömda miljoner måste han göra en sista grej. När Leon ger sig in i den undre världen igen korsas hans väg av Ayanda som är på desperat jakt efter pengar för att rädda sin cancersjuka mamma. Det lär finnas ett botemedel i Thailand, men behandlingen kostar en halv miljon.

MediaNr: CA65912

Fred

av Thella Johnson. Norstedts, 2023. Inläst av Camilla Eriksson.

14 tim, 28 min. Talbok.

Under några dramatiska dygn sitter Elina Kansa instängd i en närbutik i Kemi, tillsammans med sin styvfar och en främling. Det här är berättelsen om hennes familj, i tre generationer och två nationer, på bägge sidor om Östersjön. Boken blir en skildring av efterkrigstidens människor i Sverige och Finland – två länder som sagts stå varandra nära, som syskon. Det är också en berättelse om vad både kriget och freden gör med oss.

MediaNr: CA65682

Förvandlingen

av Franz Kafka. LL-förlaget, 2010. Inläst av David Zetterstad.

01 tim, 10 min. Talbok.

När Gregor Samsa vaknar upp en morgon är han förvandlad till en skalbagge. Men han tänker fortfarande som en människa. Gregor Samsa arbetar som handelsresande och hans föräldrar och syster lever på hans lön. Med avsky ser familjen på den äckliga skalbaggen. Den enda som tycker lite synd om Gregor är hans syster som ger honom mat två gånger om dagen. Novell av Franz Kafka återberättad av Malin Lindroth. Lättläst.

MediaNr: CA65400

Kidnappad

av Samuel Karlsson. Lind & Co, 2023. Inläst av Örjan Blix.

10 tim, 26 min. Talbok.

Del 6 i serien om kriminalinspektör Jessica Jackson och som börjar med Mordet på Mörkö. Jessicas son Johannes blir kidnappad och förövarna lämnar efter sig ett enkelt men brutalt budskap: betala lösensumman eller förlora din son för alltid. Jessica inleder en desperat jakt på pengar innan tidsfristen löper ut. När hon agerar som privatperson tvingas kollegorna på polisstationen i Västervik välja sida och Jessica vågar inte lita på någon.

MediaNr: CA65941

Avdelning 21

av Helena Kubicek Boye. Bokfabriken, 2023. Inläst av Åke Lindgren.

09 tim, 29 min. Talbok.

Femte fristående boken i serien psykologen Anna Varga som inleddes med Innan snön faller. En patient hittas hängd på sitt rum på Säters rättspsykiatriska klinik. Dödsfallet avskrivs som självmord, men Anna Varga anar oråd när flera av hennes patienter börjar bete sig märkligt. När ytterligare en patient hittas avliden är det ställt utom allt tvivel att något är väldigt fel och en utredning inleds av kommissarie Åke Blom från Borlängepolisen.

MediaNr: CA65278

Memoria

av David Lagercrantz. Norstedts, 2023. Inläst av David Zetterstad.

11 tim, 08 min. Talbok.

Del 2 i serien som böjar med Obscuritas. Claire Lidman är död sedan fjorton år. Men Samuel, Claires man, vägrar att acceptera det. Så när han får syn på en kvinna i bakgrunden på ett semesterkort som ser ut precis som Claire, vänder han sig till det omaka paret och problemlösarna professor Hans Rekke och polisassistent Micaela Vargas. De tar sig an fallet när Rekke upptäcker några detaljer på fotot som tyder på att det verkligen är Claire.

MediaNr: CA65899

Lucias sista resa

av Vetle Lid Larssen. Översatt av Leo Gefvert. Bokförlaget Polaris, 2022. Inläst av Pia Kristoffersson.

23 tim, 41 min. Talbok.

Sicilien år 304 efter Kristus. En ung kvinna, Lucia, blir brutalt misshandlad och avrättad. Men vad händer med Sankta Lucias kvarlevor? Berättelsen börjar med en tom grav i Syrakusa och en förbryllad författare som drivs att ta reda på vad som hänt. Det blir en kulturhistorisk äventyrsberättelse, en episk tidsresa och en överraskande roadtrip genom 1700 år av europeisk historia.

MediaNr: CA65824

Svärsonen

av T. M. Logan. Översatt av Molle Kanmert Sjölander. Nona, 2023. Inläst av Linda Norgren.

12 tim, 00 min. Talbok.

I spänningsromanen ”Svärsonen” känner Abbies pappa Ed direkt att det är något som inte stämmer med dotterns nya pojkvän Ryan. Trots Ryans perfekta yttre och artiga uppträdande tror Ed att han döljer något. Ed bestämmer sig för att ta reda på vad det är innan det är för sent. Ju närmre bröllopet kommer, desto högre ringer varningsklockorna. Den brittiska författaren och vetenskapsjournalisten T.M Logan har skrivit flertalet böcker, varav ”Semestern” finns översatt till svenska.

MediaNr: CA66054

Våra döda bakom oss

av Audre Lorde. Översatt av Athena Farrokhzad. Ellerströms, 2022. Inläst av Anna Godenius.

01 tim, 43 min. Talbok.

Den amerikanska poeten, feministen och människorättsaktivisten Audre Lorde (1934–1992) gav ut sin första diktsamling 1968. ”Våra döda bakom oss” blev hennes näst sista diktsamling och gavs ursprungligen ut 1986. I boken möter diktens jag kvinnoöden från olika platser i världen och historien för att dela deras sorg. Dåtid och framtid flätas samman i dikter som visar upp världens vansinne samtidigt som de pekar mot utopin.

MediaNr: CA65939

Vi är inte här för att ha roligt

av Nina Lykke. Översatt av Marianne Mattsson. Wahlström & Widstrand, 2023. Inläst av Elisabet Thorborg.

09 tim, 03 min. Talbok.

Knut är 60 år och författare. Han har nått ”den senare delen” av sitt liv, med allt vad det innebär av självförakt och att få se sitt tidigare liv passera revy. Knut är dessutom skild, pank och har skrivkramp. Saker ställs på sin spets då en yngre kvinnlig kollega i en nyutkommen roman anklagar honom för sexuellt övergrepp. Inbjuden till en författarfestival får han den tveksamma glädjen att sitta i samma författarpanel som henne.

MediaNr: CA65759

Världen från ovan

av Anna Lönnqvist. Norstedts, 2023. Inläst av Anna Godenius.

11 tim, 50 min. Talbok.

Året är 1954. Lily trotsar familjens oro och blir en av de första kvinnliga piloterna i Sverige. Hon vill vara fri och göra det hon vill, vilket inte alltid har harmoniserat med väninnor och pojkvänner. Hon träffar skräddaren Paulina, som tvärtemot Lilly har ställt sitt eget liv i bakgrunden för att tillverka vackra klädesplagg åt andra. I romanen vävs dessa kvinnors öden samman där den enas liv hjälper den andras. Feelgood.

MediaNr: CA65826

Julstämning på Lyckans gård

av Carole Matthews. Översatt av Helen Ljungmark. Printz Publishing, 2022. Inläst av Anna Godenius.

11 tim, 42 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Vårkänslor på Lyckans gård. Julen närmar sig på Lyckans gård som Molly Baker äger och driver. Även om hon lyckats behålla sitt älskade hem efter tidigare hot från kommunen kan extrapengar alltid behövas. Därför låter hon sig övertalas att anordna ett välgörenhetsevent för gården. Men med antisociala får och sura alpackor blir det kaos. Ett lugnt julfirande är vad Molly behöver men pojkvännen Shelby har andra planer.

MediaNr: CA66024

Döden för oss samman

av Håkan Mattsson. Modernista, 2022. Inläst av Jörgen Bodner.

11 tim, 39 min. Talbok.

Första delen i spänningsserien Livet och döden. Sommaren 2008 försvinner fyraåriga Linnea spårlöst i ett tryggt villaområde. Polisen söker efter henne, men förgäves. Linneas föräldrar och storasyster tvingas hantera försvinnandet på sina olika sätt, och familjen slungas in i en destruktiv spiral. Tolv år senare rymmer storasyster Hannah hemifrån utan förvarning och pappa Mathias dras in i en desperat jakt efter sin enda kvarvarande dotter.

MediaNr: CA65692

Det vi inte ser

av Kristina McMorris. Översatt av Emö Malmberg. Louise Bäckelin förlag, 2023. Inläst av Haldén. Charlie.

18 tim, 20 min. Talbok.

1928, Michigan. Fenna växer upp i det fattiga gruvområdet Copper Country. När fadern dör hamnar hon på ett barnhem som hon sedan flyr ifrån. 1942, Chicago. Fenna arbetar som assistent till illusionisten Charlie men det är hon som är hjärnan bakom deras framträdanden. Hennes problemlösningsförmåga upptäcks av den brittiska underrättelsetjänsten MI9. Hon flyttar till London och blir snart en del av den innersta kretsen i organisationen.

MediaNr: CA65997

Onåbara

av Aleksander Motturi. Norstedts, 2018. Inläst av Martin Jonols.

05 tim, 07 min. Talbok.

Romanens huvudperson är en flykting från Syrien. Han söker upp en svensk författare i hopp om att denne ska skriva mannens historia. Det visar sig dock, att de har olika uppfattningar om vad som är viktigt och intressant i historien. Författaren beskriver mötet med sitt nya hemland, som är på en gång drabbande, komiskt men framför allt oerhört sorgligt. För sin förra roman, Onåbara, belönades han med Sveriges Radios romanpris.

MediaNr: CA65420

Hjälten på Titanic

av Gunvor Nyman. Votum, 2023. Inläst av Jens Jacobson.

07 tim, 24 min. Talbok.

Journalisten Gunvor Nyman har med hjälp av dagboksanteckningar, brev, dokument, vykort samt bilder från privata album kunnat skriva boken om den vilda äventyraren August E Andersson. Från barndomen i Ystad i slutet på 1800-talet, via det politiska och stormiga livet i Sverige, till den katastrofala resan med Titanic, där han hyllades för sina räddningsinsatser. August överlever och skapar ett nytt liv i Amerika. Han återvänder aldrig till Sverige.

MediaNr: CA65958

Stilla veckan

av Sven Petter Næss. Översatt av Erik Nisser. Lind & Co, 2023. Inläst av Ove Ström.

11 tim, 30 min. Talbok.

Del 1 i serien om Harinder Singh. Kriminalpolis Harinder Singh återvänder motvilligt till Elvestad, den småstad han en gång växte upp i, för att hjälpa till med utredningen av ett mord. Singh har både norskt och indiskt påbrå och kände sig aldrig helt accepterad i Elvestad under uppväxten. Så fort han är på plats och börjar jobba bubblar gamla konflikter upp till ytan igen. Under utredningen kommer mörka och otäcka familjehemligheter fram.

MediaNr: CA65690

Hotellet

av Sarah Pearse. Översatt av Sara Jonasson. Bokfabriken, 2023. Inläst av Lo Thorsdotter.

11 tim, 42 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Sanatoriet. På ön Cary Island utanför Devons kust i sydvästra England har det öppnat ett lyxhotell. När en kvinna hittas död på stenarna under yogapaviljongen kopplas kriminalaren Elin Warner in. Det visar sig att den döda kvinnan inte skulle ha varit på ön över huvud taget. Och när en till person dör under en mystisk dykolycka står det klart att dödsfallen inte är en slump. Någon på hotellet är ute efter hämnd.

MediaNr: CA65659

Blåklockor som klingar på natten

av Linda Rakka. WA Publishing International, 2023. Inläst av Camilla Eriksson.

10 tim, 13 min. Talbok.

Första delen i deckarserien Morden vid Göta kanal. Betsy och Sam driver ett pensionat i den välbesökta sommaridyllen Sparvdalen vid Göta kanal, men paret lever samtidigt ett mörkt dubbelliv som de gör allt för att dölja. John har lovat sin bortgångna mormor att överlämna en släktklenod till hennes syster Iris, som bor i kaptensvillan i Sparvdalen. Men när han anländer dit upptäcker han att Iris är spårlöst försvunnen.

MediaNr: CA65926

Agnes, Louis, Paris

av Johanna Ranes. Modernista, 2023. Inläst av Anni Bernhard.

09 tim, 13 min. Talbok.

Ortopeden Agnes är skicklig på att gipsa brutna ben, men hennes egna sorger är inte lika väl omhändertagna. Redan vid första mötet lyckas hon förolämpa den nyinflyttade läkaren Louis som börjat arbeta på lasarettet. Som tur är har Louis bestämt sig för att inte låta motgångar avskräcka honom, och Agnes felsteg leder till en träff där hon visar honom runt i staden. Men Louis visar sig bära på en hemlighet som kommer att förändra allt. Roman.

MediaNr: CA66019

Ad mortem

av Mikael Ressem. Lind & Co, 2023. Inläst av Måns Westling.

09 tim, 10 min. Talbok.

Del 1 i Klaraserien. En ung man med svåra skottskador kastas ut ur en bil framför akutmottagningen på Gävle sjukhus. Inne i ett av traumarummen tar kirurgläkaren Klara Andersson hand om mannen, som visar sig vara son till den ökände gängledaren Salim Hassan. Klara dras snart in i Hassans värld av vapen, skjutningar och vedergällning. Det dödliga våldet är på väg att trappas upp i Gävle. Thriller.

MediaNr: CA66010

Dödlig ceremoni

av J. D. Robb. Översatt av Ida Ingman. Modernista, 2022. Inläst av Marika Bergsqtröm.

13 tim, 01 min. Talbok.

Femte delen i Dallas-serien av succéförfattaren Nora Roberts, pseudonymen bakom J.D. Robb. New York år 2058. Polisen Eve Dallas måste skärpa sina sinnen när hon ska lösa fallet där hennes mentor, polisen Frank Woijnski mördats. Flera mord sker och utredningen pekar på droghandel och en livsfarlig new age- värld. Eve hamnar i en jakt på en hänsynslös mördare som utsett henne till sitt nästa offer. Eve måste ständigt ifrågasätta sin moraliska kompass för att överleva.

MediaNr: CA66122

När grannen tystnar

av Sofia Rutbäck Eriksson. Lind & Co Förlag, 2022. Inläst av Sari Eliasson.

06 tim, 01 min. Talbok.

Del 8 i serien om Katarinas eminenta detektivbyrå som börjar med Gräset är alltid blodigare på andra sidan häcken. Klas, till vardags bagare i Malmudden gör sin premiär som nämndeman i Luleå tingsrätt och får i sin nöd, hjälp av Katarinas detektivbyrån. Domare Tikkanen segnar emellertid ner och dör vilket detektivbyrån rubricerar som mord, till skillnad från polisen. All denna rättsdramatik beblandas med Katerinas egna privata bestyr. Humoristisk mysdeckare.

MediaNr: CA65604

Bättre en sticka i foten än två i ryggen

av Sofia Rutbäck Eriksson. Lind & Co, 2022. Inläst av Mallika Giarimi.

05 tim, 01 min. Talbok.

Del 9 i serien om Katarinas eminenta detektivbyrå som börjar med Gräset är alltid blodigare på andra sidan häcken. Luleås mest eminenta (och enda) privatdetektiv Katarina Zapp får oväntat ett telefonsamtal från Världens Tråkigaste Person, tillika Katarinas före detta kollega från revisionsbyrån. Lyxkaffe för flera hundra tusen har försvunnit från Nederluleå kyrkoförsamling. Humoristiska mysdeckare.

MediaNr: CA65723

Den fördömda flickan

av Beatrice Salvioni. Översatt av Ida Andersen. Brombergs, 2023. Inläst av Annika From Borg.

07 tim, 22 min. Talbok.

Italien 1936. Francesca är en väluppfostrad flicka från en fin familj där Gud, traditioner och gott uppförande är det viktigaste. Men så träffar hon Maddalena som har något vilt i blicken och beter sig på ett sätt som flickor inte brukar. I byn kallas hon den fördömda. Det sägs att hon för otur med sig. Francescas mor varnar henne men flickorna dras till varandra och inleder en intensiv vänskap som för dem in på farliga vägar. Historisk roman.

MediaNr: CA65881

Pojken under golvet

av Jerk Schuitema. Southside Stories, 2023. Inläst av Ingrid Gustafsson.

10 tim, 55 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Den som göms i snö. När kvarlevorna efter ett barn hittas under golvet i källaren till polisinspektör Amanda Wreedes barndomshem kan det vara slutet på ett trettio år långt sökande efter en lillebror som en dag plötsligt försvann. Men vem är egentligen pojken under golvet och hur hamnade han där? För att vara nära utredningen reser Amanda till Gällivare - några offer har redan skördats.

MediaNr: CA65961

Fängslad kärlek

av Johanna Sjöberg. Mondial, 2022. Inläst av Heikkila Einarsson Anita.

07 tim, 22 min. Talbok.

En dag kommer Johannas pojkvän inte hem, och plötsligt står fem civilpoliser utanför deras bostad. Inom loppet av några minuter vänds hennes tillvaro upp och ned när hon inser att hon misstänks för ett allvarligt brott. Hon, som nyss lämnat ett glamoröst liv i Dubai för kärlekens skull, faller handlöst ner i mörkret. Boken är författarens självbiografiska romandebut.

MediaNr: CA65879

Majken och svanen

av Lena Sjöberg. LL-förlaget, 2023. Inläst av Camilla Bard.

00 tim, 24 min. Talbok.

Majken kan inte sluta att tänka på den skadade svanen vid fågeldammen. Hon måste rädda den. Så Majken bär hem den otympliga, sprattlande fågeln. Men sedan då? Hur hjälper man en svan? En berättelse om kärleken till djur, och om hur fel det kan bli även för den som bara vill göra rätt. Lättläst.

MediaNr: CA65589

"Med järnhand ska vi driva mänskligheten mot lyckan"

av Alicia Stenfors. Norlén & Slottner, 2022. Inläst av Ylva Törnlund.

18 tim, 37 min. Talbok.

Berättelsen om Marina, född 1921 och hennes dotter, Alina, född 1948. Genom deras strävsamma och hårda liv får vi också en berättelse om hur det var att leva i Sovjetunionen. Båda blev läkare, med löner som inte räckte till det nödvändigaste och som inte kunde råda på en svår trångboddhet. Korruption, lögner, alkoholism och kriminalitet var en del av vardagen men det finns också en motbild med vänskap och kärlek mellan medmänniskor samt en stor portion galghumor.

MediaNr: CA65422

Smugglarna

av Peter Stjernström. Lind & Co, 2023. Inläst av Björn Muda.

12 tim, 56 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Blodmål. På Visby lasarett ligger det karismatiska originalet Walla Hammar för döden. Hennes närmaste sörjer. Samtidigt blir en gammal man mördad på ett spektakulärt sätt på Wallas avdelning. Hans död antyder att något ont i det förgångna har vaknat till liv. Spåren leder till ett ökänt smugglargäng och ett privat behandlingshem. Kretsen kring Walla tar som vanligt till annorlunda metoder för att lösa gåtorna.

MediaNr: CA65992

Sjösprång

av Peter Stjernström. Lind & Co, 2022. Inläst av Sanna Tidbeck.

14 tim, 22 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Blodmål. När nationalistiska kulturföreningen Bredablick kommer till Gotland blir det startskottet för en serie grova brott. För att ta reda på vad det är för hemskheter som pågår tar sjuttioåriga Walla Hammar hjälp av det som vissa kallar skrock. Hennes synsätt är allra mest ifrågasatt av hennes son Pelle som startar en egen utredning. Hans utgångspunkt är raka motsatsen till Wallas: fakta och vetenskapliga metoder.

MediaNr: CA65968

Abel Sánchez

av Miguel de Unamuno. Översatt av Ulla Ericson. Marisma, 2021. Inläst av Lo Thorsdotter.

04 tim, 07 min. Talbok.

Två vänner i det tidiga 1900-talets Spanien – en läkare och en konstnär – får sitt broderliga band prövat av den enes patologiska avundsjuka, vars ocensurerade bekännelse vi får ta del av. Inspirerad av den bibliska berättelsen om Kain och Abel bjuder denna klassiker, från 1917, på en intim och fängslande djupdykning i själens åkommor på ett nästan psykoanalytiskt sätt. Miguel de Unamuno, 1864-1936, spansk författare och filosof.

MediaNr: CA65974

Sällsynt kloka varelser

av Shelby Van Pelt. Översatt av Emilia Fjeld. Albert Bonniers Förlag, 2023. Inläst av Anders Mathlein.

11 tim, 50 min. Talbok.

Änkan Tova Sullivan städar på stadens stora akvarium. Med mopp och hink rengör hon lokalerna efter stängning iakttagen av de vattenlevande varelserna. Där finns den åttaarmade bläckfisken Marcellus som hon är särskilt fäst vid. Samtidigt kommer den unge Cameron till stan, på jakt efter sin pappa. När Tova råkar halka och skada foten får Cameron ta över hennes nattliga städjobb. Med hjälp av Marcellus börjar de nysta i det förflutna.

MediaNr: CA66077

I hennes fotspår

av Anna E. Wahlgren. Piratförlaget, 2023. Inläst av Toya Westberg.

12 tim, 08 min. Talbok.

Jill och Isabelle är halvsystrar. Isabelle har alltid sett det som sin uppgift att skydda sin lillasyster från allt, medan Jill vill stötta Isabelle i hennes kaos till vardag. Ända tills Isabelle försvinner spårlöst. Enligt polisen tyder allt på att Isabelle gett sig av frivilligt, men Jill vägrar tro det. Hon vet att systerns besatthet av true crime fått henne att undersöka ett försvinnande i hemstaden Gävle. Kan hon ha kommit något på spåren?.

MediaNr: CA65846

2034

av Arne Weinz. Global Village, 2023. Inläst av Marika Bergström.

11 tim, 16 min. Talbok.

Del 4 i serien som börjar med Perfekt storm. Det dyker upp meddelanden som innebär att människor övervakas och kontrolleras ännu mer. Allt tyder på att det är en sammanslutning av den självutnämnda världsregeringen Globalisterna som ligger bakom. Nationella Rådet ignorerar det hela, men när en vätebomb detonerar måste ett nytt beslut tas. Sveriges militära elitstyrkas ledare Tobbe Larsson får i uppdrag att slå tillbaka. Sista delen i Europatetralogin.

MediaNr: CA66134

Svart natt, röd gryning

av Henrik Wennesund. Lind & Co, 2022. Inläst av Martin Jonols.

08 tim, 40 min. Talbok.

Viktor är en ung man med ryskt påbrå som 1951 får en anställning som översättare på STF, Svenska Turistföreningen. Snart förstår Viktor att det finns en plan för honom. Han blir också varse att STF:s hela organisation fungerar som en täckmantel för hemlig underrättelseverksamhet. Han skickas till Lettland och blir en bricka i stormaktsspelet där ond bråd död kan utgöra två saker: ett straff eller en befrielse.

MediaNr: CA65837

Tillbaka till Hemsjö

av Maria Wensund. Polaris, 2023. Inläst av Linda Norström.

11 tim, 11 min. Talbok.

Del 1 i serien Pensionat Hemsjö. Bodil har bestämt sig. Livet på ålderns höst är inte värt att leva, i alla fall inte när man varken har familj eller vänner kvar. Ja, hon har bästa vännen Bosse förstås, den trofasta labradoren som alltid finns vid hennes sida. Men när veterinären ger honom en dödsdom fattar Bodil ett beslut. De två ska få en sista, underbar sommar tillsammans på pensionat Hemsjö, platsen där Bodil växte upp.

MediaNr: CA65610

Edda Headshot

av Peter Westberg. Southside Stories, 2023. Inläst av Anna Döbling.

06 tim, 21 min. Talbok.

Efter att hennes make dött känner sig 80-åriga ensam och vilsen och behöver något nytt att fylla sina dagar med. Efter viss tvekan går hon med på barnbarnet Isaks förslag att hon ska testa att spela dataspelet Counterforce. Redan efter en match är hon mer upprymd än hon varit på länge. Tillsammans med Isaks e-sportslag Fragrz dras hon in i e-sportens värld och möter dess utmaningar.

MediaNr: CA66123

Bröllop till salu

av Ada Wester. Piratförlaget, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

07 tim, 36 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Drömmar till salu. I den lilla orten Stjärnhov finns en butik med begagnade bröllopsklänningar. Den drivs av Jeanette, 35 år och singel, och nej det dyker inte direkt upp några singelkillar där. På en middag hos en vän träffar hon däremot David. Han är allt hon drömt om, men verkar ha varit med om något förfärligt. Kanske kan hon få honom att glömma det en stund?.

MediaNr: CA65805

Ishjärta

av Lars Wilderäng. Norstedts, 2023. Inläst av Toya Westberg.

13 tim, 45 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Drönarhjärta. I ett ensamt och kallt Stockholm tar den svenska agenten Hanna Hjerta ett livsavgörande kliv. Sveriges källa i de innersta kretsarna i Kreml vill hoppa av och försvinna spårlöst innan storkrig bryter ut i Europa, vilket innebär en uppgift för Särskilda Omständigheter vid den svenska militära underrättelsetjänsten. Men med ett iskallt hjärta ruvande på hämnd finns också andra planer.

MediaNr: CA65990

Plikt

av Tyra von Zweigbergk. Norstedts, 2023. Inläst av Qina Hermansson.

07 tim, 36 min. Talbok.

Det börjar med en hemmasittare, en pojke som inte vill gå till skolan. Ingen hjälp finns att få och snart återstår bara plikten att infinna sig i den stora byggnad som tidigare var ett mentalsjukhus och kallades Dårarnas slott. I denna debutroman utforskar författaren hur arv och förväntningar ramar in våra liv, nu liksom förr, och det blir en berättelse om att vara förälder och att vara barn – om skörhet, kärlek och psykisk ohälsa.

MediaNr: CA65872

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Terra incognita - det okända landet

av Ronny Ambjörnsson. Carlssons, 2022. Inläst av Anders Mathlein.

12 tim, 00 min. Talbok.

Ronny Ambjörnsson (f. 1936), idéhistoriker och författare, samlar här ett antal essäer och uppsatser, som tidigare varit publicerad i dagspress och tidskrifter. Det övergripande temat är ”Det okända landet, en föreställd kontinent eller landmassa på södra halvklotet som ingen hade sett men som ansågs måste existera. Till denna diskussion om en fiktiv världsdel fogar han berättelser om Adam och Eva, begreppet arbete och demokrati, till vänskap, kärlek och upplysningens arv med mera.

MediaNr: CA65917

Religion

Möten och mångfald

Argument, 2022. Inläst av Helena Gripe.

03 tim, 40 min. Talbok.

I dagens mångkulturella och mångreligiösa Sverige finns det ett behov av att prata med och lyssna till varandra för att förstå. Här berättar tretton personer - kristna, muslimer och judar - om sin egen tro, om vilken betydelse religionen kan ha i vardagen, om hur de ser på varandras traditioner och hur man med nyfikenhet och respekt kan närma sig varandra.

MediaNr: CA65598

Kosmisk resenär

av Olav Johansson. Världsbild förlag, 2019. Inläst av Jens Malmkvist.

21 tim, 52 min. Talbok.

74 artiklar eller essäer, skrivna åren 1984-2019, där författaren med hjälp av den danske författaren och mystikern Martinus (1890-1981) tankevärld tar upp både världsliga och andliga frågor som rör människans tillvaro. Enligt författaren framträder härvidlag ett mönster, där man genom så kallade kosmiska analyser kan se hur utvecklingen och dess drivkrafter redan är beskrivna och analyserade av Martinus.

MediaNr: CA65987

Filosofi och psykologi

Makt

av Robert Greene. Översatt av Christian Nilsson. Akademius förlag, 2023. Inläst av Elisabet Thorborg.

33 tim, 33 min. Talbok.

De 48 lagarna är baserade på erfarenheter och verk från män och kvinnor som har studerat och bemästrat maktens spel. Berättelserna sträcker sig över tretusen år och utspelar sig i civilisationer så olika som antikens Kina och renässansens Italien. Många gemensamma teman - från några av historiens mest framstående strateger, ledare, hovmän, förförare och bedragare – som tillsammans ger en bild av maktens essens.

MediaNr: CA65169

Så skapar vi en vegansk värld

av Tobias Leenaert. Översatt av Charlotte Sjögren. Trinambai, 2022. Inläst av Jens Malmkvist.

09 tim, 27 min. Talbok.

Tobias Leenaert, internationellt välkänd veganförespråkare, stakar ut vägen till en vegansk värld, en värld där djur inte längre utnyttjas. För att det ska bli verklighet krävs strategiskt förändringsarbete och en stor portion pragmatism. Han ger både strategiska perspektiv med bas i forskning och handfasta, praktiska råd.

MediaNr: CA65355

21 dagar

av Dragomir Mrsic. Storyhood, 2023. Inläst av Martin Lindberg.

04 tim, 20 min. Talbok.

Skådespelaren Dragomir Mrsic delar med sig av lärdomar från sin livsresa, fylld av både motgångar och triumfer. Från utanförskap och kriminalitet i förorten till idrottsframgångar på landslagsnivå och det glamourösa livet med kändisar på röda mattan har Dragomir genomgått en djup personlig utveckling som har gett honom verktygen att övervinna svårigheter och leva ett liv präglat av kreativitet och glädje.

MediaNr: CA66022

Uppfostran och undervisning

Återkoppling

av Helena Wallberg. Gothia fortbildning, 2020. Inläst av Kristina Bäckman.

06 tim, 19 min. Talbok.

Återkoppling har stor betydelse för lärandeprocessen. Men hur gör man? Denna bok är grundad i forskning som ger lärare i skolans olika stadier konkret kunskap om hur återkopplingen kan organiseras och vilken betydelse feedback har för motivation och inkludering. Innehåller också praktiska tips samt exempel från klassrumspraktiken. Författaren är gymnasielärare i engelska och franska och fil.mag. i specialpedagogik. Uppdaterad upplaga.

MediaNr: CA66050

Lektionsdesign i praktiken

av Helena Wallberg. Gothia kompetens, 2023. Inläst av Inga Pyk.

07 tim, 04 min. Talbok.

Helena Wallberg - gymnasielärare, specialpedagog, utbildare och författare – beskriver hur man kan utveckla arbetssätt för att utforma undervisning för hela gruppen och samtidigt möta gruppens olika individer utan att särskilja och exkludera någon. Ordet lektionsdesign är valt för att framhäva och synliggöra det kreativa i lärarens utformning av undervisningen och lektionerna. Vänder sig till lärare i alla årskurser och skolformer.

MediaNr: CA65616

Litteraturvetenskap

Viktor Rydberg

av Fredrik Böök. Svenska akademien, 2022. Inläst av Hans Sandquist.

09 tim, 42 min. Talbok.

Litteraturhistorikern och ledamoten av Svenska Akademien, Fredrik Böök, satte Viktor Rydberg, 1828-1895, högst av alla svenska författare. Han skrev under många år på en biografi med ambitionen att inte bara beskriva Rydbergs liv och verk på ett allmänt plan utan att ge klarhet och rättvisa åt Rydbergs tankevärld – filosofiskt, politiskt och religiöst. Manuset var inte klart när Böök avled 1961. Utges nu för första gången i en redigerad utgåva.

MediaNr: CA65694

Böckerna

av Svante Weyler. Volante, 2023. Inläst av Anders Mathlein.

07 tim, 41 min. Talbok.

I boken berättar förläggaren Svante Weyler om sitt liv genom författarna som format honom och hjälpt honom närma sig frågan om meningen med världen. Här möter vi utöver Svante själv Per Olov Enquist, Hilary Mantel, Torgny Lindgren, Agneta Pleijel, Aleksandr Solzjenitsyn, Imre Kertész, Marlene van Niekerk, Lennart Hagerfors, Marilynne Robinson och många fler.

MediaNr: CA65758

Konst, musik, teater och film

Surrender

av Bono. Översatt av Cecilia Berglund Barklem. Bokförlaget Polaris, 2022. Inläst av Ove Ström.

19 tim, 36 min. Talbok.

Memoarer av Paul Hewson, mer känd under artistnamnet Bono och sångare i irländska rockbandet U2. Med utgångspunkt i fyrtio av bandets låtar får läsaren ta del av Bonos livshistoria. Ett av bokens huvudspår är hur U2 utvecklades från ett garageband till att bli en av världens största rockgrupper. Men texten blir också en kärleksförklaring till hans fru Ali, som han bjöd ut på en första dejt samma vecka som hans band repade för första gången.

MediaNr: CA65303

Historia

Catilina

Bokförlaget Augusti, 2022. Översatt av Alexander Andrée. Inläst av Örjan Blix.

10 tim, 15 min. Talbok.

Den romerska politikern Lucius Sergius Catilina sammansvärjning år 63 f.Kr. för att ta makten från Cicero, konsul av Rom, dokumenterades av en rad olika författare. Cicero själv skrev fyra berömda tal till den process han drev gentemot Catilina. Nyöversättningar av samtliga antika källor, både från latin och grekiska, till de händelser som utspelade sig kring Catilina. Översättning, förord och noter av Alexander Andrée.

MediaNr: CA65998

Klart skepp!

av Mats Djurberm m fl. Historiska media, 2022. Inläst av Sven Åberg.

09 tim, 09 min. Talbok.

Gustav Vasa köpte år 1522 tio örlogsfartyg från Lübeck vilket ses som början på den moderna svenska flottans historia. Till 700-årsfirandet 2022 kom denna bok som innehåller 15 artiklar skrivna av militärhistoriker, försvarsspecialister och säkerhetsanalytiker. Det är en fascinerande berättelse om flottans roll i Sveriges historia; om havet, människorna och makten.

MediaNr: CA65901

Skymning i Amerika

av Malin Ekman. Volante, 2023. Inläst av Anna Westberg.

09 tim, 53 min. Talbok.

USA-korrespondenten Malin Ekman reser i boken igenom landet och fäster blicken på sådant som sällan ryms i rapporteringen: aktivister som ockuperar stadsdelar i Seattle, karteller som utnyttjar människor som drömmer om ett liv på den amerikanska sidan gränsen och privatskolor på Manhattan där överklassens barn delas upp efter hudfärg i antirasismens namn. Fram träder en berättelse om ett annat USA.

MediaNr: CA65885

Varför just han?

av Herman Lindqvist. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Ove Ström.

10 tim, 19 min. Talbok.

Berättelse om Gustav Vasa och hans tid. Vid midsommartid 1523 red den nyvalde kungen Gustav Eriksson in i det befriade Stockholm. Gustav Eriksson blev Gustav Vasa, tyrannen som blev landsfader. För oss 500 år senare verkar allt så självklart. Men konkurrensen om makten var stenhård. Landet kunde ha splittrats. Med en kombination av tur, makthunger, girighet och grymhet segrade Gustav. Men det kunde ha slutat annorlunda.

MediaNr: CA65834

Natthäxorna

av Gian Piero Milanetti. Översatt av Anna Foti d'Inardo. Vaktel förlag, 2021. Inläst av Eric Linderholm.

10 tim, 01 min. Talbok.

”Natthäxorna” var det namn som de tyska flygarna på östfronten gav åt de kvinnliga sovjetiska stridsflygarna som natt efter natt bombade deras flygfält med sina bräckliga små dubbeldäckare. Men det fanns många andra kvinnliga stridsflygare i det sovjetiska flygvapnet under andra världskriget: De flög även moderna störtbombplan och snabba jaktplan. Den italienske flyghistorikern Gian Piero Milanetti beskriver deras dramatiska historia.

MediaNr: CA64993

Makt och skönhet

av Ingemar Ottosson. Dialogos, 2022. Inläst av Jens Jacobson.

21 tim, 08 min. Talbok.

Var upplysningstiden verkligen så upplyst och gjorde dess idéer och tankar något större avtryck i verkligheten? Fjärran från salongerna i Paris skildras här livet i sex städer i Europas utkanter, från S:t Petersburg till Lissabon där upplysningstankarna bara påverkade de som hade makten på ytan medan arkitektur och musik bestod. Innehåller färgbilder och bibliografi. Författaren är docent i historia.

MediaNr: CA65639

Biografi med genealogi

Mildred

av Rebecca Donner. Översatt av Christian Ekvall. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Christian Ekvall.

21 tim, 06 min. Talbok.

Biografi över Mildred Harnack, 1902-1943, amerikansk litteraturhistoriker som lämnade USA för studier i Tyskland. I Berlin bevittnade hon förskräckt nazisternas marsch mot makten. Det som började med några hemliga möten med andra regimkritiker växte sedan till en underjordisk motståndsrörelse. Mildred distribuerade flygblad, hjälpte judar att fly och blev, när kriget brutit ut, också spion. Hon greps och avrättades 1943.

MediaNr: CA66017

Anne Franks dagbok

av Anne Frank. Vilja, 2019. Inläst av Anna Godenius.

01 tim, 27 min. Talbok.

Under andra världskriget tvingas den judiska flickan Anne Frank och hennes familj gömma sig i undan nazisterna i det ockuperade Amsterdam. I sin dagbok skriver Anne om livet i gömstället men också om tonåringens alla tankar och känslor, relationen till familjen och om sin första förälskelse. 1944 avslöjas gömstället och Anne dör senare i förintelselägret Bergen-Belsen. Efter kriget hittas hennes dagbok. Lättläst bearbetad och förkortad utgåva.

MediaNr: CA65558

Bland berömda svenskar

av Bo Hedin. Lind & Co, 2023. Inläst av Mallika Giarimi.

08 tim, 10 min. Talbok.

Journalisten Bo Hedin och författaren Arne Norlin presenterar ett femtiotal begravningsplatser att besöka runt om i Stockholm. Guideboken innehåller kartor, bilder och förslag på promenader. Information om var berömda personer ligger begravda, som tex Avicii, Bellman och Greta Garbo, varvas med berättelser om dem. Även en del av Sveriges och Stockholms historia finns med. Även beskrivning om hur man tar sig till platserna med kollektivtrafik.

MediaNr: CA66124

Från Rågsved till Rio

av Robert Perlskog. Idrottsförlaget, 2022. Inläst av Dan Bratt.

06 tim, 27 min. Talbok.

Självbiografi av sportjournalisten Robert Perlskog, 1955- . Han berättar framför allt om sitt yrkesliv. Perlskog var under fyra årtionden sportreferent på Radiosporten, TV4 och Viasat/Nent. Han gjorde bland annat två VM- och två EM-finaler i fotboll och har tillsammans med Claes Hellgren refererat 41 handbollsmästerskap under 27 år vilket är ett samarbete utan motstycke i svensk massmedia.

MediaNr: CA65541

Quelqu'une

av Ellinor Skagegård. Bokförlaget Polaris, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

12 tim, 37 min. Talbok.

Märta Lindqvists (1888-1939) var en pionjär inom svensk kvinnlig journalistik. 1916 börjar hon som reporter på Svenska Dagbladet och blev snart känd under signaturen ”Quelqu'une” (=någon). Som stjärnreporter hos SvD gjorde han bland annat en reportageresa 1924 till Hollywood. Tidigt reagerade hon också på nazisterna framväxt i 30-talets Tyskland. Genom en efterlämnade brevsamling och ett nyfunnet dagboksmaterial kan nytt ljus kastas på en näst intill bortglömd svensk journalist av vikt.

MediaNr: CA65277

Drömmaren

av Nils Uddenberg. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Anna Döbling.

20 tim, 27 min. Talbok.

Sven Hedin (1865-1952), i dag ett något kontroversiellt namn på grund av hans vurm för Tyskland under andra världskriget, var under sin livstid närmast en levande legend, som en av de sista stora upptäcksresanden i sin tid. Hans resor i Centralasien längs sidenvägen väckte gensvar över hela världen. I Uddenbergs biografi ges en mer komplex bild av människan Hedin än den som idag råder, rikt illustrerat av hedins egna texter och ett omfattande bildmaterial. Författaren själv är läkare och forskare i psykiatri.

MediaNr: CA65662

En del av allt

av Christian Unge. Mondial, 2022. Inläst av Martin Jonols.

06 tim, 43 min. Talbok.

När författarens pappa dör efter en höftledsfraktur visar det sig att han led av skrumplever. Vem var egentligen pappan och vad hade han kunnat göra för att förhindra hans drickande? Jakten på svar blir en resa tillbaka till barndomen och bilden av en pappa som utåt sett var glad men som försökte döva konflikträdsla och dödsångest med alkohol. Innehåller avsnitt med fakta om levern och om skrivprocessen. Författaren är läkare och skriver deckare.

MediaNr: CA65614

Feber

av Peter Walther. Översatt av Anna Hörmander Plewka. Lind & Co, 2021. Inläst av Eric Linderholm.

11 tim, 28 min. Talbok.

Berlin är 1930 Europas glänsande metropol, hetare och friare än kontinentens andra huvudstäder. Ingen annanstans finns överflödet så tätt in på misären. Den tyske författaren Peter Walther beskriver livet i Berlin under det tidiga 1930-talet genom nio detaljerade personporträtt. Allt sammanvävs till en mångfasetterad och förtätad bild av denna period då staden är en febrig skådeplats för ett politiskt, moraliskt och kulturellt drama.

MediaNr: CA61411

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Monstermanifestet

av Bo Eriksson. Fri tanke, 2021. Inläst av Mallika Giarimi.

09 tim, 07 min. Talbok.

Hur uppstod människans fascination över monster? Hur har vårt förhållande till dem utvecklats och förändrats under årtusendenas gång? Hur fungerar alternativt ser monsterproduktionen ut i dag? Historikern och monsterforskaren Bo Eriksson föreslår att det är hög tid att på allvar ta itu med monstret med förnyad, vetenskaplig kraft. Han föreslår ett nytt universitetsämne: skräck- och monsterstudium.

MediaNr: CA65953

Geografi

En linje i världen

av Dorthe Nors. Översatt av Ninni Holmqvist. Ordfront, 2023. Inläst av Britt Ronström.

06 tim, 11 min. Talbok.

I ett år reser den danska författaren Dorthe Nors längs Nordsjökusten - från Skagen vid Jyllands norra spets till öarna i Vadehavet. Hon möter människorna som bor där, tar del av platsernas historia samtidigt som hon reflekterar över sin egen bakgrund, sina förfäders band till området och sitt beslut att lämna Köpenhamn. Personliga essäer som bland annat handlar om tillfällen där naturen hävdar sin makt över mänskliga försök att kontrollera den.

MediaNr: CA65302

Nya med tåg genom Europa

av Anna W. Thorbjörnsson. Polaris fakta, 2023. Inläst av Britt Ronström.

07 tim, 41 min. Talbok.

”NYA Med tåg genom Europa” är en uppdaterad och utökad utgåva av ”Med tåg genom Europa”. Resejournalisterna Anna W. Thorbjörnsson och Marko T. Wramén presenterar elva resrutter runt om i Europa. De ger många tips kring reseplanering, packning, biljettbokningar samt även tips och inspiration på varje resmål. I den här nya utgåvan har författarna uppdaterat och lagt till nya tips samt fler rutter. Författarna har skrivit tjugo böcker, bland annat "Upplev Tyskland med tåg" och "Tåg och mat i Italien".

MediaNr: CA65980

Samhälls- och rättsvetenskap

Kriget mot skönheten

av Fredrik Kullberg. Timbro förlag, 2020. Inläst av Örjan Blix.

08 tim, 36 min. Talbok.

Kritiskt reportage om vad författaren kallar en "förfulningen av Sverige". Han anser att skönheten på landsbygden och lugnet i städerna offrats för storslagna kommunala projekt och kortsiktiga ekonomiska vinster. Under sin resa genom landet möter han politikerna som fattat besluten och människorna som lämnats kvar i för alltid förändrade miljöer.

MediaNr: CA65570

Stormvarning från Kina

av Gunnar Lindstedt. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Örjan Blix.

14 tim, 27 min. Talbok.

Journalisten och författaren Gunnar Lindstedt har i över femtio år följt den politiska utvecklingen i Ryssland och Kina. I "Stormvarning från Kina" blandas personliga resereportage och funderingar med politiska analyser och historiska återblickar. Boken är uppdelad i två delar där författaren dels beskriver turism, vardagsliv och den kinesiska diasporan, dels lyfter Rysslands och Kinas gas- och oljeaffärer, coronapandemins ursprung och även konflikten mellan Ryssland och Ukraina.

MediaNr: CA65959

"Den omhuldade islamisten"

av Magnus Sandelin. Fri tanke, 2023. Inläst av Hans Sandquist.

07 tim, 44 min. Talbok.

Debattbok över hur islamismen i Sverige har utvecklats och förändrats från 2010-talet och framåt. Författarens kartläggning av de personer i Sverige som bildat nätverken visar hur många av dem både ekonomiskt och ideologiskt stödjer IS. Han anser att svenska debattörer och andra engagerade i frågan har varit senfärdiga och inte förstått allvaret i utvecklingen.

MediaNr: CA66027

Teknik, industri och kommunikationer

Svenska innovationer som förändrat världen

av Henrik Berggren. Max Ström, 2023. Inläst av Inga Pyk.

06 tim, 56 min. Talbok.

50 innovationer av svenska innovatörer, från Anders Celcius temperaturskala i början av 1700-talet till plastersättningsmaterialet Papira som lanserades i slutet av 2010-talet. På 1-4 sidor får varje ”uppfinning” sin presentation med fotografi, bildtext och en gärna ordvitsig rubrik. H.M. Konungen har skrivit förordet till en bok som visar bilden av ett oförtrutet uppfinningsrikt och kreativt Sverige. Innehåller register, bildkällor och innehållsförteckning.

MediaNr: CA65324

Ekonomi och näringsväsen

Happy skin

av Johanna Bjurström. Bladh by Bladh, 2021. Inläst av Camilla Bard.

08 tim, 53 min. Talbok.

Johanna Bjurström är grundare och VD på Holistic Health Academy och vill sprida hälsa inifrån och ut. Hon är auktoriserad hudterapeut och har drivit egen hudvårdssalong. Hon vill förmedla kunskap om hur huden fungerar som en helhet med kroppens övriga system och hur man på ett enkelt sätt, steg för steg, kan förändra sin livsstil och stötta kroppen inifrån och ut. På så sätt kan man förbättra olika hudproblem men också undvika att de uppstår.

MediaNr: CA65305

Haja börsen med börshajen

av Andra Farhad. Mondial, 2021. Inläst av Annika Denke.

06 tim, 09 min. Talbok.

Andra Farhad, ung investeraren och entreprenören, vill få flera att börja engagera sig i sin privatekonomi redan från tidig ålder. Hon ger tips och råd till den som vill spara i aktier och fonder. Hennes syfte är att det ska vara en guide som gör det enkelt och roligt att påbörja sin börsresa. En resa där det inte krävs några förkunskaper och ingen status eller talang för att sätta igång.

MediaNr: CA64736

Från landskapslagar till statsliberalism

av Lars Magnusson. Dialogos, 2022. Inläst av Anna Westberg.

20 tim, 04 min. Talbok.

Lars Magnusson är professor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet och har bland annat skrivit standardverket ”Sveriges ekonomiska historia”. I den här boken lyfter författaren hur det ekonomiska tänkandet i Sverige har utvecklats genom århundradena, hur svenskt tänkandet egentligen var. Med blicken mot omvärlden har författaren utifrån samhället, politiken och det akademiska perspektivet främst undersökt och forskat i medeltiden, samt 1600-talet och 1800-talets ekonomiska tänkande.

MediaNr: CA65965

Starka tillsammans

av Jenny Wibäck. Bokförlaget Settern, 2017. Inläst av Lo Thorsdotter.

05 tim, 01 min. Talbok.

Bok om mental träning för hundägare för den som bättre vill förstå, utveckla och utmana sin roll som tränare i förhållande till sin hund. Innehåller både råd om mental träning som känns igen från idrotten och mer specifika råd om relationen mellan människa och hund i tävlingssituationen. Författaren är träningscoach inom hundsport, utbildar resurshundförare och har varit landslagscoach och domare i tävlingslydnad.

MediaNr: CA65626

Luktärt

av Cecilia Wingård. Blomstersafari, 2018. Inläst av Ove Ström.

02 tim, 06 min. Talbok.

Odlingsråd för flera sorters luktärt och en snabbkurs i luktärtsodling. Författaren ger dessutom en historisk överblick samt beskriver både gamla och nya sorters luktärt. Boken är fylld av färgbilder på olika luktärter som växer i författarens trädgård. Hon presenterar också tips på hur luktärter kan användas i dukning, i buketter samt som dekoration. Sortregistret innehåller bild på luktärten, en kort beskrivning och sidhänvisningar.

MediaNr: CA66128

Idrott, lek och spel

Klenoder

av Anders Bengtsson. Offside Press AB, 2022. Inläst av Johan Beer.

12 tim, 28 min. Talbok.

I boken samlas chefredaktörerna Anders Bengtssons och Johan Orrenius bästa texter från fotbollsmagasinet Offside. Men reportagen handlar inte om de största stjärnorna, de starkaste berättelserna formas oftast i skuggan av den moderna fotbollens miljardglans. Som när av en skribenterna sätter sig med sin pappa på läktaren i Motala, eller när han står vid sängkanten när sportchefen i Husqvarna följer sitt lag från dödsbädden.

MediaNr: CA65563

Born to run

av Christopher McDougall. Översatt av Johan Nilsson. Offside Press, 2011. Inläst av Jens Malmkvist.

13 tim, 49 min. Talbok.

Löpning har på några år blivit en av Sveriges riktigt stora folkrörelser. Författaren, själv en inbiten löpare, granskar frågan om varför människor egentligen springer. Med hjälp av den mexikanska löparstammen tarahumara, flera framstående forskare och några av långdistansvärldens mest färgstarka profiler förstår han till sist varför människan är född att springa, och varför det mesta som hittills lärt oss om träning är helt felaktigt.

MediaNr: CA65269

Naturvetenskap

Pilgrimsfalken

av John Alec Baker. Översatt av Andreas Vesterlund. Bakhåll, 2021. Inläst av Patrik Nyman.

06 tim, 50 min. Talbok.

John Alec Baker (1926-1987) levde i en liten stad utanför London. Genom dagboksanteckningar får vi under ett vinterhalvår följa honom på hans strövtåg i kustlandskapet på spaning efter pilgrimsfalken. Det är en ingående beskrivning av pilgrimsfalken och dess levnadsmiljö som bygger på iakttagelser under en tioårsperiod. Gavs ut 1967 och är en klassiker bland naturskildringar. Nyöversättning av Andreas Vesterlund med efterord av Jonas Ellerström.

MediaNr: CA65108

Från big bang till människa

av Jörgen Sjöström. Santérus förlag, 2023. Inläst av Jens Jacobson.

16 tim, 03 min. Talbok.

Jörgen Sjöström, forskare och journalist, berättar om kosmos historiska utveckling. Livets uppkomst här på jorden har länge ansetts som en filosofisk fråga, men vetenskapen har tagit betydande steg mot naturliga, vetenskapliga förklaringar. Astrobiologi är i dag ett hett forskningsområde. Ett levande kosmos besitter enorm potential att omforma stora delar av universum, vilket både kan gynna och skada mänskligheten.

MediaNr: CA65638

Den siste alkemisten i Paris och andra egendomliga episoder ur det periodiska systemet

av Lars Öhrström. Fri tanke, 2015. Inläst av Malin Wahlstedt.

10 tim, 19 min. Talbok.

En bok om upptäckter och katastrofer, exploatering och uppfinningar, krig och vetenskap och om relationen mellan människor och de kemiska ämnen som vi och vår planet består av. Genom berättelser om vanliga och ovanliga människor runt om i världen presenterar Lars Öhrström ett flertal viktiga grundämnen och dessas märkvärdiga egenskaper. Varje kapitel visar ett grundämnes kännetecknande egenskaper och de praktiska tillämpningar som de möjliggör.

MediaNr: CA65442

Medicin

Socialt oacceptabelt

av Helena Björk. Atlas, 2023. Inläst av Helena Gripe.

08 tim, 52 min. Talbok.

1999 blev Sverige först i världen med att kriminalisera sexköp. Den nya svenska prostitutionspolitiken skulle vara både brottsbekämpande och socialt stödjande. Men hur har det fungerat? Journalisten Helena Björk undersöker om kriminaliseringen av sexköp fungerat eller inte. Hon talar med prostituerade, socialarbetare, aktivister, forskare och politiker som menar att hjälpen samhället skulle ge inte funnits där.

MediaNr: CA65596

Evigt ung

av Peter Ottsjö. Volante, 2022. Inläst av David Zetterstad.

12 tim, 08 min. Talbok.

Populärvetenskaplig och personlig bok om människans åldrande och de möjligheter som nu och i framtiden finns för att förlänga vår livslängd och samtidigt undvika de sjukdomar som kommer med åldrandet. Boken tar upp forskning om åldrandets mekanismer men också metoder som sägs kunna motverka det, till exempel kalorifattig kost, vissa läkemedel och övervakning av biologiska parametrar. Författaren är teknikjournalist.

MediaNr: CA65421

Därför keto

av Gary Taubes. Översatt av Mia Ruthman. Karneval förlag, 2021. Inläst av David Zetterstad.

14 tim, 55 min. Talbok.

Gary Taubes (1956-), vetenskapsjournalist och författare, går igenom forskning och ger rekommendationer för hur vi ska äta för att uppnå och behålla en bättre hälsa. Hans slutsatser bygger på över tjugo års undersökande journalistik i ämnet och på över hundra intervjuer med praktiserande nutrionister, och läkare som är specialiserade på att behandla övervikt. Många menar att det är överkonsumtionen av kolhydrater som är boven i dramat.

MediaNr: CA61154

Att förstå autism

av Lena Westerberg-Lind. Vulkan, 2020. Inläst av Kristina Bäckman.

04 tim, 39 min. Talbok.

Författarna - som utvecklat verksamheter för utredning, habilitering och behandling av barn med autism inom hälso- och sjukvård – beskriver hur man kan förstå och bemöta personer med autism. Då personer med autism är olika så finns det inte en metod som passar alla utan man behöver välja metod efter person och sammanhang - olika strategier kan vara verksamma i olika situationer. Vänder sig till alla som i sitt arbete möter personer med autism.

MediaNr: CA65562

Böcker för barn

Skönlitteratur

Spökbrädet

av Per Berg. Lind & Co, 2021. Inläst av Dan Bratt.

03 tim, 13 min. Talbok.

Första delen i en serie om 12-åriga Nora. Hon och hennes lillebror tillbringar några veckor av sitt sommarlov hos sina morföräldrar. Där finns också grannbröderna Oskar och Simon och ett ouijabräde, genom vilken man kan få kontakt med andar och spöken. När de prövar brädet märker de att Simon börjar bete sig underligt, som om han förändras till någon annan. En bok som varvar vardag och realism med mysrys och skräck. För mellanåldern.

MediaNr: CA65894

Fyrtornet i Alexandria

av Patrik Bergström. Lilla Piratförlaget, 2023. Inläst av Anna Wadström.

01 tim, 11 min. Talbok.

Del 2 i trilogin Örnfolkets hemlighet som börjar med Trollkarlens torn. Remus och Ardele har lyckats lämna sin sjunkande hemö och landat i den stora staden Alexandria. Där måste de rädda prinsessan Regina som är fängslad i faraons palats och stoppa ärkefienden Clydas från att lära sig allt om magi i stadens stora bibliotek. Till sin hjälp har de sin nya vän Jabari som är slav hos farao och känner palatset väl. Fantasy.

MediaNr: CA65375

Poppy

av Judy Brown. Översatt av Catharina Löwenhielm Hjelmqvist. B. Wahlström, 2008. Inläst av Björn Muda.

01 tim, 16 min. Talbok.

Piratprinsessan Polly har fått Papegojpost från den Pimpinetta Prinsessan Poppy. Poppy behöver hjälp, hon vill inte gifta sig med den avskyvärda Prins Engelbert von Äppeldorf. Poppy tar sitt piratskepp och ger sig ut på ett nytt räddningsuppdrag, men när hon väl kommer fram är det osäkert om Prinsessan Poppy verkligen vill bli räddad. Kan det vara så att det är någon annan som har blandat sig i? Lättläst.

MediaNr: CA66167

Zombierella

av Joseph Coelho. Översatt av Helena Olsson. Argasso, 2022. Inläst av Anni Bernhard.

01 tim, 15 min. Talbok.

Del 1 i serien Sagor från skuggsidan. Ella lever ett hårt liv med arbete från morgon till kväll. Hennes elaka styvmor kallar henne Askungen på grund av den berlock hon bär om halsen med lite av sin riktiga mors aska i. Allt tar till sist en ryslig vändning och Ella faller utför trappan, bryter nacken och dör. Hon blir Zombierella. När prinsen håller sin stora bal på slottet dyker hon upp, och en uppslukande, odödlig kärlek uppstår.

MediaNr: CA65066

Säg nej till klänningen

av Keren David. Översatt av Helena Olsson. Argasso, 2023. Inläst av Helena Gripe.

03 tim, 09 min. Talbok.

Två bröllop. Två förfärliga klänningar. En mycket motvillig brudtärna. Miri är fjorton, mitt uppe i puberteten och alltmer obekväm med sin växande kropp, som gör henne både tafatt och klumpig. Nu ska hon vara brudtärna på båda sina syskons bröllop – och hon fasar för det. Vem bestämde att folk måste gifta sig över huvud taget? Och varför har alla plötsligt blivit så utseendefixerade?.

MediaNr: CA66186

Märta och rymmarhästen

av Erika Eklund Wilson. Bonnier Carlsen, 2022. Inläst av Anna Wadström.

00 tim, 12 min. Talbok.

Nittonde fristående delen i serien om Märta. Mamma är sjuk och kan inte ta med Märta och bästa kompisen Maja till stallet för att rida på hästen Disa. Men tjejerna åker till stallet ändå, för få klappa Disa. Maja föreslår att de ska ta med Disa ut ur hagen och gå en bit med henne. Egentligen måste de ha en vuxen med sig, men en liten stund borde gå bra. Men tänk om Disa rymmer, plötsligt blir Märta orolig. Lästräningsbok som passar för barn 6–9 år.

MediaNr: CA66169

Prinsen & pojken

av Isak Eliasson. Vombat, 2013. Inläst av Lo Tamborini.

00 tim, 11 min. Talbok.

Bilderbok om prinsen som bodde i ett stort slott bland molnen och pojken som bodde i en stuga i den stora skogen. De sitter på var sitt håll och längtar efter en hjärtevän. De får kontakt när ett brev som prinsen skrivit på ett pappersflygplan landar där pojken bor. Prinsen och pojken finner kärleken, övervinner alla hinder och lever lyckliga i alla sina dagar.

MediaNr: CA65801

Piraterna

av John Flanagan. Översatt av Ingmar Wennerberg. B. Wahlströms, 2023. Inläst av Marika Bergström.

08 tim, 27 min. Talbok.

Del 9 i serien Broderband som börjar med De utstötta. Hal och hans sjökamrater i broderbandet Hägrarna har lyckats bevara havet runt Skandien fritt från pirater under många år. Men så blir ett av deras bästa skepp, Vargvinden, stulet och används för att plundra städer och byar längs kusten och ge Hägrarna skulden. Hal och hans kamrater ger sig ut för att ta tillbaka sitt skepp men det visar sig vara farligare äventyr än de kunnat ana.

MediaNr: CA65581

Striden

av James Frey. Översatt av Jan Risheden. Bonnier Carlsen, 2017. Inläst av Örjan Blix.

10 tim, 14 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Kallelsen. Sedan Kallelsen har tolv utvalda tonåringar kämpat mot varandra för att hitta tre uråldriga nycklar. Nycklarna som krävs för att rädda sitt eget folkslag från jordens undergång, medan de andra spelarnas släkten kommer att utplånas för all framtid. Två av nycklarna har nu hittats, men flera av spelarna har betalat med sina liv. Endast de starkaste är kvar. Sista delen i trilogin Endgame. Dystopi.

MediaNr: CA65454

Höstbus i stallet

av Lin Hallberg. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Anni Bernhard.

00 tim, 39 min. Talbok.

Del 1 i serien Sigge & stallkompisarna. Det är fredag och det är den bästa dagen på hela veckan. Då rider Saga och hennes kompisar på Brobygårdens ridskola. Där finns Sigge, världens sötaste shetlandsponny! Idag ska de göra fint i stallet. Och ikväll ska de stora skötartjejerna ordna Halloween för nybörjarna. Det blir ett riktigt läskigt spökäventyr som stallkompisarna sent ska glömma. Fast såg inte häxans skor lite bekanta ut?.

MediaNr: CA65772

Barnhemmets hemlighet

av Elin Holmberg. Rabén & Sjögren, 2023. Inläst av Anna Wadström.

03 tim, 28 min. Talbok.

12-åriga Clara har, tillsammans med sin pappa och hans tjej Malin, flyttat till ett stort fallfärdigt hus vid älven i Tjällvattnet i Ångermanland. Byggnaden var tidigare ett barnhem men ska nu rustas upp till ett pensionat med bed & breakfast. Men under renoveringen börjar underliga saker att ske. Varför står det HJÄLP! på väggen bakom en tapet? Vem har skrivit det gamla brevet de hittar bakom en list? Spökberättelse med en historisk twist.

MediaNr: CA65811

Mitt liv som king

av Annelis Johansson. Opal, 2023. Inläst av Dan Bratt.

01 tim, 35 min. Talbok.

Jagberättelse om en kille i mellanstadiet som tycker att livet för de mesta är rätt soft. Han åker snowboard med familjen, hjälper vänner i nöd, råkar hålla en hel presentation i skolan på engelska och lyckas fixa gratis julklappar till hela släkten. Och när våren kommer tänker han att han ska bli kär, för sånt händer mycket oftare på våren. Eller?.

MediaNr: CA65499

En vän till tant Irene

av Elin Johansson. Rabén & Sjögren, 2023. Inläst av Anna Wadström.

02 tim, 38 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Ett rum till Lisen. Naima och Lisen är kära i varandra och tillsammans nästan jämt. Men deras granne, tant Irene, har sovit ensam ända sedan hennes man dog för över trettio år sedan. Det tycker Naima och Lisen känns sorgligt. De vill att tant Irene ska bli kär igen – och de är fast beslutna att hjälpa henne! Ingen känner tant Irene lika bra som de, och det finns nog ingen som kan lika mycket om kärlek heller.

MediaNr: CA65740

Gregs bravader

av Jeff Kinney. Översatt av Thomas Grundberg. Bonnier Carlsen, 2008. Inläst av Åke Lindgren.

02 tim, 12 min. Talbok.

Del 1 i serien Dagbok för alla mina fans. Tolvårige Greg har motvilligt börjat skriva dagbok, eller loggbok som han hellre kallar det. Han inte bara skriver i den, han ritar också. När han blir rik och berömd ska han sälja den till journalister. Men först ska han klara av tiden på mellanstadiet, som precis har börjat. Greg upptäcker att han numera får dela korridor med killar som är både större och styggare. Greg har en plan för hur han ska bli cool.

MediaNr: CA61880

Ärans hand

av Ingela Korsell. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Örjan Blix.

02 tim, 08 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Experimentet. Fyra av barnen med mutationen som orsakades av ett experiment är står utanför den totalförstörda tatueringssalongen där de gömt sig. Den enda vuxna som varit på deras sida, Kamala, är död i rasmassorna. Nu måste de klara sig själva i livet och i kampen mot vetenskapsmannen Kruse som orsakat deras mutationer.

MediaNr: CA65583

Theodosia och Egyptens hjärta

av R. L. LaFevers. Översatt av Maja Willander. HarperCollins, 2022. Inläst av Anna Döbling.

07 tim, 53 min. Talbok.

Första delen i en serie. London, 1906. Theodosia, eller Theo, är elva år och har en pappa som arbetar på Museet för legender och fornminnen. Tyvärr så är hon ganska bortglömd av sina självupptagna föräldrar och känner sig ensam, inte minst om sina hemliga kunskaper i svart magi. När mamman kommer hem från en utgrävning till Konungarnas dal i Egypten upptäcker Theo att det strömmar ondska ur mammans senaste fynd. Om det inte läggs tillbaka i graven snarast hotas hela det brittiska imperiet.

MediaNr: CA65898

Blodspår i skolan

av Lena Lilleste. Rabén & Sjögren, 2023. Inläst av Toya Westberg.

00 tim, 09 min. Talbok.

Del 8 i serien som börjar med Brandlarmet. Hela klassen är i biblioteket och lånar böcker när skolbibliotekarien försvinner i väg för att hämta något. Men hon kommer aldrig tillbaka. Vart har hon tagit vägen? Max och Penny följer ledtrådarna och när de hittar blodspår på golvet i korridoren inser de att hon har råkat riktigt illa ut. Lättläst.

MediaNr: CA65657

Badbus och andra roligheter

av Malin Linneroth. Alfabeta, 2023. Inläst av Martin Jonols.

02 tim, 02 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Lånehamster och andra pirrigheter. Gillis älskar djur och gympa, kompisen Majken och så farmor förstås. Nu är det sommar mest hela tiden. Allt börjar med ett pirrigt uppträdande inför hela skolan på avslutningsdagen och slutar i triumf när Gillis klarar av att sova borta med kusinerna för första gången. Däremellan blir det magiskt kräftfiske, blöt simskola, skumpig ponnyridning och en massa bad och roligheter.

MediaNr: CA65651

#challenge

av Ann Olerot. Ordalaget bokförlag, 2022. Inläst av Anna Wadström.

03 tim, 46 min. Talbok.

Del 1 i serien som börjar med En million likes. Ingen förstår Felicia. Inte mamma, inte kompisarna och absolut inte lärarna. Felicia vill passa in, men framför allt vill hon ha uppmärksamhet. När hon och hennes vänner ska åka till västkusten gäller det att komma på en oslagbar challenge som ska läggas ut på sociala medier. Riktigt galet blir det när de börjar fundera på att hoppa från den 35 meter höga Smögenbron.

MediaNr: CA65500

Fru Alms magiska resebyrå

av Annakarin Rosengren. Idus förlag, 2017. Inläst av Camilla Eriksson.

03 tim, 57 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Fru Alms magiska resebyrå. Det är påsklov och Hilma hälsar på mormor och morfar i Lysekil. I Lysekil har hon också kompisen Leo och fru Alm med den magiska resebyrån som gör det möjligt att resa i tiden. Det händer saker som gör att den berömda Havsbadsparken och de älskade Havsbadsdagarna plötsligt är i fara. Hilma och Leo ska försöka stoppa den lömska affärskvinnan Maud Fiskebäck och hennes hemska planer.

MediaNr: CA65251

Runornas dotter

av Per Simonsson. Opal, 2023. Inläst av Anna Döbling.

04 tim, 56 min. Talbok.

På en skolresa till Birka går Vera igenom en runstensportal. Då hör hon en sång, följt av ett starkt ljussken och en smäll. I nästa stund står hon på samma plats men i en annan tid. Hon har hamnat i vikingatiden, och alla tror att hon, Vera Capocci, är utvald av gudarna för att bryta förbannelsen som plågar staden. Alla tror att hon är runornas dotter. Fantasy som utspelas på vikingatiden.

MediaNr: CA65650

Viskning mellan väggarna

av Lina Stoltz. Barents Publisher, 2022. Inläst av Lo Tamborini.

03 tim, 18 min. Talbok.

Edvin flyttar motvilligt med sin familj till en släktgård utanför Överkalix. Snart börjar det hända märkliga saker. Det spökar i huset och någon från andra sidan försöker få kontakt med Edvin. Han vet att det är på riktigt, fastän mamma och pappa säger att han inbillar sig. Vad har de döda barnen från förr med Edvin att göra? Är den gamla släktingen Edith bara virrig och senil, eller ska han ta hennes varningar på allvar?.

MediaNr: CA65877

Helvetets portar

av Johanna Strömqvist. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Toya Westberg.

05 tim, 07 min. Talbok.

Första delen i en serie. Lily är född till häxa, och bor tillsammans med sin mamma, som också tillhör häxvärlden. De har alltid haft svårt att få pengarna att räcka till, tills för ett par år sedan då mamman plötslig börjat tjäna mycket mer. Men en dag, då Lily kommit hem från skolan, är mamma borta, liksom grannpojken Vincents mamma. Grannbarnen inleder en jakt på sina mammor genom Stockholm, som visar sig inte de inte varit helt oskyldiga till sina försvinnanden. Urban fantasy för åldern 9-12 år.

MediaNr: CA65746

Yasmines sista match

av Mikael Thörnqvist. Vulkan, 2021. Inläst av Ylva Törnlund.

07 tim, 13 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Fotbollshoran. 16-åriga Yasmine är ensam. Hon lyckades undgå att bli bortgift men till ett högt pris. Nu sitter hon i en främmande stad, i en främmande familj, utan vänner. Hon får inte ha kontakt med någon från sin tidigare tillvaro. Hon längtar efter sina gamla kompisar och sitt gamla fotbollslag. Hon längtar efter sin älskade lillasyster. Är livet ens värt att leva?.

MediaNr: CA64290

Den försvunna katten

av Martin Widmark. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Eric Linderholm.

00 tim, 17 min. Talbok.

Fängelsekatten Prinsessans försvinnande utlöser en vild jakt i Valleby, men i stället för att rusa i väg börjar de två nybörjardeckarna, de kluriga bröderna Bacon, studera platsen där hon senast sågs: Varför har Ivy Roos katthår på klänningen? Och verkar inte pudeln Karl-Filip ovanligt svartsjuk? Efter en stunds detektivarbete måste bröderna ta hjälp, och stadens brandkår får rycka ut med sirener och stegbil.

MediaNr: CA64890

Tunneln

av Anna Woltz. Översatt av Joakim Sundström. Gilla böcker, 2023. Inläst av Britt Ronström.

05 tim, 15 min. Talbok.

London. September 1940. Natt efter natt faller bomberna. Ella tar skydd med sin lillebror i tunnelbanans tunnlar. Bland dem som sökt skydd finns fixaren Jay som försöker överleva på egen hand. Där finns också Quinn som rymt från sina föräldrars gods för att hjälpa till som volontär på ett sjukhus. De fyra ungdomarna berättar för varandra om sina liv och framtidsdrömmar. Mellan dem uppstår en stark vänskap som inte ens döden kan hota.

MediaNr: CA66170

Hål i nätet

av Angelica Öhrn. Ordalaget bokförlag, 2023. Inläst av Dan Bratt.

04 tim, 06 min. Talbok.

Del 3 i serien om Roslunden BK som börjar med För lagets bästa. Aisha och hennes mamma lever med skyddad identitet men i Roslunden känner de sig trygga. Här finns också Aishas bästa kompis Wilmer och Emil som alltid vet bäst och gillar när det går rättvist till. Aisha drömmer om att bli fotbollsproffs och Emil vill bli fotbollsdomare. De går en domarutbildning men drömmarna riskerar att krossas av orättvisa vuxna och vuxna som ser men inget gör.

MediaNr: CA65856

Slita sig

av Angelica Öhrn. Opal, 2023. Inläst av Britt Ronström.

05 tim, 52 min. Talbok.

Sedan Lellas pappa dog och mamma gick in i en depression har hon och hennes storasyster tagit hand om både sig själva och hästarna. Lellas dröm är att bli en lika duktig tävlingsryttare som mamma var. När hennes häst blir skadad tar hon över D-Day från traktens stjärnryttare. D-Day visar sig vara våldsam och rädd för människor och Lella börjar ifrågasätta hans tidigare ägare. Men kanske kan en bångstyrig häst vara det som får upp mamma ur sängen?.

MediaNr: CA65897

Kompisar av misstag

av Ida Ömalm Ronvall. B. Wahlströms, 2023. Inläst av Toya Westberg.

03 tim, 02 min. Talbok.

Mimmis bästa kompis ska flytta från Stockholm till Luleå. Mimmi blir ensam kvar och undrar hur allt ska bli nu. Vem ska hon vara med i skolan och på helgerna? Och pappa bara tjatar om att Mimmi ska umgås med sin hemska kusin. För att komma undan släktbesöket hittar Mimmi på en lögn och när den avslöjas blir det katastrof. Eller? Kanske inte ändå, för lögnen leder till att Mimmi lär känna några tjejer i en annan klass.

MediaNr: CA65774

Faktaböcker

Filosofi och psykologi

Kompisboken

av Reyhaneh Ahangaran. B. Wahlströms, 2023. Inläst av Anni Bernhard.

01 tim, 21 min. Talbok.

Vad är egentligen en kompis och hur blir man kompis med någon? Varför kan vänskap vara så jobbigt och komplicerat? Hur gör man när det blir bråk, om någon mobbas eller när man känner sig ensam och saknar kompisar? Detta är några av de frågor som tas upp i boken och vi får råd om hur man kan hantera olika situationer och hur vuxna kan hjälpa till. Författaren är psykolog.

MediaNr: CA65652

Konst, musik, teater och film

Nöjesfält

av Kerstin Sjödén. Speja, 2022. Inläst av Andrea Brandin.

01 tim, 42 min. Talbok.

Faktabok om nöjesfält. Här finns avsnitt om om nöjesfältens historia, attraktionernas mekanik, gravitation, temaparker och olika rekord. Utöver mer allmänna uppgifter presenteras också olika åkattraktioner som alla finns på nöjesfält i Sverige; på Gröna Lund, Liseberg, Kolmården, Skara Sommarland. Även presentation av skräckhus, temaparker och de godsaker som äts på nöjesfält, inklusive ett recept på sockervadd.

MediaNr: CA63655

Samhälls- och rättsvetenskap

Funktionsförmåga och funktionsnedsättning

av Sonja Svensson Höstfält. Sanoma utbildning, 2021. Inläst av Anna Döbling.

08 tim, 19 min. Talbok.

Kursbok om funktionsförmåga och funktionsnedsättningar. Kursens innehåll behandlas i olika kapitel som tar upp normer och värderingar, historiskt och idag, barn och ungas utveckling samt konsekvenser av funktionsnedsättningar. Det handlar om förhållningssätt, lagar och bestämmelser, hjälpmedel, pedagogiska arbetssätt, alternativ kommunikation samt planering av insatser. Vänder sig främst till studerande på Vård- och omsorgsprogrammet.

MediaNr: CA66100

Ekonomi och näringsväsen

Frans fiskebok

av Emil Maxén. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Risto Hurskainen.

01 tim, 02 min. Talbok.

En berättelse om kompisarna Frans och Josefins fiskeäventyr som samtidigt är en faktabok om fiske. Josefins morbror Inge är en fena på fiske och hjälper dem när de stöter på problem eller termer som är svåra att förstå. Berättelsen varvas med faktasidor om fisketekniker, olika sorters fiskar, naturvård och med tips på hur du gör till exempel egna drag, flugor eller ett fiskespö. Boken är illustrerad.

MediaNr: CA65578

Naturvetenskap

Astronautens guide till galaxen

av Christer Fuglesang. Fri tanke, 2023. Inläst av Anders Mathlein.

05 tim, 10 min. Talbok.

Farbror Albert och astronauten Christer Fuglesang tar oss med på en rymdresa full av fakta om planeterna i vårt solsystem, solen och månen men också om andra galaxer och stjärnor, svarta hål och andra himlafenomen och vårt eget universums födelse. Boken är illustrerad. Vissa ord förklaras i en ordlista i slutet av boken.

MediaNr: CA65630

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

al-Tafāṣīl : riwāyah

av Ia Genberg. Översatt av Sukainah Ibrahiem. Dār al-Muná, 2023. Inläst av Yossef Alkabbani.

07 tim, 08 min. Talbok.

En kvinna ligger nedbäddad i feber när en handfull människor ur det förflutna står framför henne: en blivande kändis som skrev ett brev, en vän som försvann bortom kartan, en kärlek utan framtid. En roman om de många liv vi lever inuti livet och hur människorna vi möter som kommer och går sätter sin prägel på dem. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA65931

Taghrībat al-qāfir : riwāyah

av Zahrān al- Qāsimī. Rashm lil-Nashr wa-al-Tawzīʻ, 2022. Inläst av Yousef Alkabbani.

09 tim, 07 min. Talbok.

I en liten by i Oman letar Salem bin Abdullah efter vatten. Han gräver sig djupt ner i marken för att hitta gömda källor. I sökandet hamnar han i irrgångar, i ett bevattningssystem, som är kopplat till byn där det döljer sig en mängd sagor och legender. Romanen vann The International Prize for Arabic Fiction (IPAF), 2023. Zahran al Qasimi, 1974- , prisbelönt författare från Oman. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA66056

Bloodbath nation

av Paul Auster. Grove Press, 2023. Inläst av Simon Linter.

03 tim, 25 min. Talbok.

Den amerikanske författaren Paul Auster ser USA som en "blodbadsnation", där drygt 40 000 människor varje år dödas och 80 000 skadas av skott från landets 393 miljoner skjutvapen. Vapenlagarna splittrar amerikanerna. Auster skriver om konsekvenserna av skjutningarna och hur vapen har använts genom historien. I ett avslutande avsnitt ställs vapenanhängares och vapenmotståndares argument mot varandra. Inläst på engelska.

MediaNr: CA66009

Ender's game

av Orson Scott Card. Inläst av Jared Brown.

11 tim, 11 min. Talbok.

Del 1 i en science fiction-serie. Ender Wiggin är ett geni. Som sexåring antas han vid Internationella rymdflottans stridsskola och vid elva år är han kommendant. Men han känner sig ensam, utsatt och pressad av lärarna. Samtidigt är han rädd för invasionen av utomjordingar. Tillsammans med sina två äldre syskon har han förmågan att bygga upp en ny värld om bara den gamla inte hinner gå under först. Inläst på engelska.

MediaNr: CA65554

The world's wife

av Carol Ann Duffy. Picador, 2015. Inläst av Camilla Bard.

01 tim, 57 min. Talbok.

Lyriksamling av Carol Ann Duffy, 1955- , brittisk poet och dramatiker. Hon ger röst åt kvinnor bakom ”stora män" genom historien. Här finns bland annat Pilate’s wife, Mrs Darwin, Queen Kong, Mrs Quasimodo, The devil’s wife och Frau Freud. Alla stiger fram ur skuggorna och ger sin version av händelser som gjort deras män berömda. Förord av författaren Jeanette Winterson. Inläst på engelska.

MediaNr: CA65552

Paradise

av Abdulrazak Gurnah. Bloomsbury, 2004. Inläst av Jared Brown.

08 tim, 48 min. Talbok.

Yusuf växer upp i en fattig familj i ett afrikanskt land under början av 1900-talet. När han är 12 år tar hans farbror Aziz med sig honom för att ge honom arbete. Det visar sig att Aziz är slavhandlare och att Yusuf har blivit såld. I flera år arbetar han med att anlägga en trädgård. När han är 17 skickas Yusuf på en resa som blir mycket svår och farlig. Abdulrazak Gurnah, 1948- , erhöll nobelpriset i litteratur 2021. Inläst på engelska.

MediaNr: CA65553

Jade war

av Fonda Lee. Orbit, 2019. Inläst av Kola Krauze.

18 tim, 44 min. Talbok.

Del 2 i trilogin the Green Bone Saga som börjar med Jade city. På ön Kekon är krigarfamiljen Kaul fast i en våldsam konflikt om kontrollen över huvudstaden och den jade som ger Green Bone warriors deras övernaturliga krafter. Vid landets gränser hotar krig när såväl andra länder som kriminella ligor vill komma åt jaden. Hotade från alla håll måste familjen Kaul alliera sig med farliga krafter och konfrontera sina fiender för att överleva. Fantasy. Inläst på engelska.

MediaNr: CA65492

Rainbow milk

av Paul Mendez. Dialogue Books, 2021. Inläst av Scott Ackerman.

11 tim, 46 min. Talbok.

Romanen börjar på 50-talet då ett par från Jamaica lämnar sitt hem för att söka lyckan i Midlands i England, en flytt de kommer att ångra. Handlingen förflyttas senare till 2002 och 19-åriga barnbarnet Jesse som flyr Wolverhampton för att skapa sig en bättre framtid i London. Här testar han gränserna för sin egen sexualitet och försöker hitta sig själv efter att ha gjort uppbrott från en familj som tillhörde Jehovas vittnen. Debutroman. Inläst på engelska.

MediaNr: CA65693

Xârej àz goud

av Robab Moheb. Wisehouse Publishing, 2020. Inläst av Parvin Mohammadian.

16 tim, 33 min. Talbok.

“Ut ur cirkeln” beskriver hur huvudpersonen, en iransk författare i Sverige, får sin tro på poesin och poeten som profetisk röst spolierad, efter att ha umgåtts med diktarkollegor i Sverige. En kritik av de litterära cirklarna och de narcissistiska skriftställare som befolkar dem, uttalad med bittersöt humor. Första volymen i en trilogi. Inläst på persiska.

MediaNr: CA65868

Liberation day

av George Saunders. Random House, 2022. Inläst av Simon Linter.

08 tim, 58 min. Talbok.

Novellsamling av den hyllade amerikanske författaren George Saunders, 1958- . Han utmanar och överraskar läsaren med sin lekfulla dekonstruktion av värderingar, språk och genre. Det handlar om historieberättande och ansvar, om mod och medmänsklighet, och om det utsiktslösa men ändå nödvändiga motståndet mot makten. När verkligheten alltmer närmar sig dystopin lämnar Saunders berättelser ett djupare avtryck än någonsin. Inläst på engelska.

MediaNr: CA66006

Sinisalon Veikko - suomalainen näyttelijä

av Kalevi Kalemaa. Näkövammaisten kirjasto, 1986. Inläst av Tuomo Holopainen.

13 tim, 12 min. Talbok.

Biografi över den finländske skådepelaren Sinisalon Veikko, 1926-2003. Efter genomgången teaterskola fick Sinisalo 1950 anställning vid Tammerfors arbetarteater, där han stannade till 1979. Sinisalo var vän med författaren Väinö Linna och spelade i två tidiga filmatiseringar av Linnas verk, båda i regi av Edvin Laine, dels Okänd soldat 1955 och dels Mörk kärlek 1957. Boken utkom 1986. Inläst på finska.

MediaNr: CA66376

Aleksi Suomesta

av Tuomas Kyrö. WSOY, 2023. Inläst av Ari-Matti Hedman.

08 tim, 12 min. Talbok.

Författaren berättar här historien om Aleksi, en finländsk frivillig i Ukraina 2022. Vi får möta en i barndomen mobbad finsk grabb som vid 18 års ålder ansluter han sig till den franska främlingslegionen. Så småningom kommer han att delta i krig i Afghanistan och andra länder. Vid tiden för Rysslands angrepp på Ukraina är han i ett mentalt dåligt skick och kriget blir en anledning för honom att släppa vardagen och åter göra det som varit hans bästa gren – att strida. Inläst på finska.

MediaNr: CA66367

Kasvattitytär

av Enni Mustonen. Kustannusosakeyhtiö Otava, 2023. Inläst av Erja Manto.

12 tim, 26 min. Talbok.

Första delen i en serie om finska kvinnors liv för mer än två sekel sedan. Den livliga 17-åringen Hedda Noora Lilliehöök kommer till sin fostermammas hemgård för att där hitta en blivande make. Hon blir förälskad i den unge Otto, som tjänstgör i flottan, men hans äldre bror, Adolf Gustaf, vill också anmäla sig till Heddas friarskara. Hon ställs sedermera inför det svåra valet mellan förnuft och hjärta. Inläsning på finska.

MediaNr: CA66368

Atlas

av Lucinda Riley. Översatt av Tuukka Pekkanen. Bazar, 2023. Inläst av Timo Mäkynen och Alma-Ruut.

24 tim, 21 min. Talbok.

Del 8 i serien som börjar med Seitsemän sisarta : Maian Tarina. De sju systrarna har samlats på båten Titan för att ta ett sista avsked av den mystiska far de alla älskade så djupt. Till allas förvåning valde Pa Salt att ge nyckeln till deras förflutna till den sjunde systern som äntligen hittats. Men för varje sanning som avslöjas uppstår en ny fråga. Systrarna tvingas inse att de knappt kände sin far. Avslutande delen i serien. Inläst på finska.

MediaNr: CA66369

Loppu

av Mats Strandberg. Översatt av Sirje Niitepõld. Like, 2019. Inläst av Tuomas Tulikorpi.

11 tim, 29 min. Talbok.

En preapokalyptisk berättelse om två ensamma unga människor i en värld som lever på lånad tid. En tragisk händelse binder dem samman och växer till en gemensam besatthet. De vet att jorden kommer att krocka med en komet och de vet exakt vilket datum och klockslag det kommer att ske. Men vad gör man egentligen med sitt liv när ens dagar är räknade? Och vem vill man vara med när allt tar slut? Inläst på finska.

MediaNr: CA66373

Böcker för barn

Shout

av Laurie Halse Anderson. Penguin Books, 2020. Inläst av Lisa Sculati.

04 tim, 29 min. Talbok.

Laurie Halse Anderson, 1961- , amerikansk författare av barn- och ungdomsböcker som 2023 tilldelades ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award). Shout, från 2019, är skriven på fri vers och skildrar självbiografiska upplevelser av sexuella övergrepp, varvat med reflexioner och uppmaningar till mod och att följa sina egna drömmar. Inläst på engelska.

MediaNr: CA65531

Unspoken

av Sarah Rees Brennan. Ember, 2012. Inläst av Jared Brown.

09 tim, 56 min. Talbok.

Del 1 i serien The Lynburn legacy. Kami bor i småstaden Sorry-in-the-Vale. Hon är en tonårsflicka som betraktas som lite udda för att hon ständigt talar med en person i sitt huvud, pojken Jared. När familjen Lynburn återvänder till det slottde övergav för tio år sedan börjar konstiga saker hända. Som reporter på skoltidningen börjar Kami nysta i Lynburns historia. Jared visar sig plötsligt verklig och blir en viktig nyckel. Inläst på engelska.

MediaNr: CA65090

The last ever after

av Soman Chainani. Harper Collins Children's Books, 2015. Inläst av Sarah White.

20 tim, 18 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med The school for good and evil. Sophie och Agatha går på ”School for Good and Evil" där de tränas till att bli hjältar och superskurkar. Men nu har de bästa vännerna gått skilda vägar och faran finns att det onda tar över vilket innebär att det goda är i livsfara. Kan Sophie och Agatha kunna arbeta tillsammans för att rädda dem? Och kommer de att kunna bli vänner igen? Inläst på engelska.

MediaNr: CA65249

Quests for glory

av Soman Chainani. Harper, an imprint of HarperCollinsPublishers, 2018. Inläst av Sarah White.

19 tim, 28 min. Talbok.

Del 4 i serien som börjar med The school for good and evil. Sophie, Agatha, Tedros och de andra eleverna på skolan trodde att de hade hittat sin sista ”Ever After” när de besegrade den illvilliga skolmästaren. Nu, på sina obligatoriska uppdrag på fjärde året, möter eleverna hinder som är både farliga och oförutsägbara. Insatserna är höga: framgång ger evig tillbedjan, misslyckande betyder mörker för alltid. Inläst på engelska.

MediaNr: CA65250

A World without princes

av Soman Chainani. Harper Collins Children's Books, 2014. Inläst av Sarah White.

13 tim, 38 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med The school for good and evil. De två bästa vännerna Sophie och Agatha går på ”School for Good and Evil”. På skolan är alla älvar och prinsessor som lär sig att leva ett liv utan prinsar. I Evils gamla torn utbildas Tedros och andra pojkar. Sophie och Agatha vill skapa fred mellan skolorna. Sophie vill bli vän med Tedros och Agatha står inför ett svårt val. Inläst på engelska.

MediaNr: CA65187

A crystal of time

av Soman Chainani. Harper, an imprint of HarperCollinsPublishers, 2020. Inläst av Sarah White.

19 tim, 58 min. Talbok.

Del 5 i serien som börjar med The school for good and evil. Den falske kungen Rhian har tillskansat sig makten i Camelot och dömt den riktige kungen, Tedros, till döden. Sophie fångas i kung Rhians fälla och måste spela ett farligt spel då hennes vänners liv är i fara. Eleverna på The school for good and evil måste rädda Tedros innan deras berättelser – och framtiden för The Endless Woods – skrivs om. Inläst på engelska.

MediaNr: CA65287

One true king

av Soman Chainani. Harper, an imprint of HarperCollinsPublishers, 2020. Inläst av Sarah White.

18 tim, 46 min. Talbok.

Del 6 i serien som börjar med The school for good and evil. Kampen om tronen och makten i Camelot fortsätter. Vem av Rhian och Tedros är den riktiga kungen? Vem kommer till slut att sitta på tronen och regera över the Endless Woods? Avslutande delen i serien om Sophie och Agathe och de andra eleverna på The school for good and evil. Inläst på engelska.

MediaNr: CA65313

Solitaire

av Alice Oseman. Harper Collins, 2014. Inläst av Camilla Bard.

08 tim, 03 min. Talbok.

16-åriga Tori Spring gillar att sova och att blogga. Ska man tro henne själv har hon varit en cyniker sedan dagen hon föddes. Hon har få vänner, men bryr sig inte det minsta om det. Men så dyker plötsligt den mystiska bloggen Solitaire upp. Den skapar kaos på skolan och måste stoppas. Och sedan får Tori plötsligt två vänner – den känslige barndomsvännen Lucas och den märkligt intensive Michael. Inläst på engelska.

MediaNr: CA65424

Milo and Marcos at the end of the world

av Kevin Christopher Snipes. HarperTeen, an imprint of HarperCollinPublishers, 2022. Inläst av Jared Brown.

09 tim, 11 min. Talbok.

Milo Connolly går i High School och allt flyter på som det ska i färden mot högre studier när plötsligt Marcos Price åter gör entré i hans liv, efter tre års uppehåll. Begravda känslor ger sig motvilligt tillkänna, samtidigt som omgivningen till deras lilla stad i Florida blir allt mer hotande, med sjunkande hål, mörkläggningar och hagelstormar med mera. Det är som om en större, osynlig kraft vill hålla dem ifrån varandra. Är i så fall deras kärlek värd priset? Inläst på engelska.

MediaNr: CA65784

As far as you'll take me

av Phil Stamper. Bloomsbury, 2021. Inläst av Jared Brown.

07 tim, 16 min. Talbok.

Marty har kommit till London ändå från Kentucky, USA och har inte med sig någonting annat än sin oboe och lite sparpengar från ett sommarjobb. Han är ändå glad; han är fri från sin tidigare instängda tillvaro och kan nu få upptäcka sin sexualitet utan att känna föräldrarnas motstånd. Efter ett par veckor då han börjar få vänner och kanske till och med en pojkvän börjar han ändå tvivla. Ska ha någonsin kunna känna sig hemma – och kunna tala med sina föräldrar igen. Inläsning på engelska.

MediaNr: CA65807

Mêrê ku tiştekî wî nebû

av Jean-Claude Mourlevat. Översatt av Fawaz Husên. Avesta, 2021. Inläst av Bedia Sarihan.

00 tim, 34 min. Talbok.

I en oas sitter en ensam man. En kväll kommer en kamel och erbjuder mannen att ta honom till staden Topka på andra sidan öken. Mannen bosätter sig i staden, arbetar och bildar familj. Mannen glömmer kamelen men när han blivit gammal känner han sig ensam igen. Han tänker på kamelen och längtar tillbaka till sin oas. Saga av Jean-Claude Mourlevat, fransk författare som 2021 mottog Astrid Lindgren Memorial Award, ALMA. Inläst på kurmandji.

MediaNr: CA65644