Nya punktskriftsböcker oktober 2023

Nya punktskriftsböcker oktober 2023

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar: Litteratur för vuxna och Litteratur för barn. Dessa ligger på rubriknivå 1.

Litteratur för vuxna är uppdelad i avsnitten Skönlitteratur och Facklitteratur. Litteratur för barn är uppdelad i avsnitten Skönlitteratur och Faktaböcker. Dessa avsnitt ligger på rubriknivå 2.

Listan omfattar 80 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Malström

av Charlotte Al-Khalili. Norstedts, 2022.

10 vol., 924 s. tryckt punktskrift.

En kall januarinatt blir Adam Gärde knivskuren och förblöder vid en busshållplats på Södermalm. En stökig kille med missbruksproblem – men mordet är mer komplicerat än det verkar och påverkar alla i dess närhet: offrets mamma och flickvän, kompisar, poliserna, mördaren. Alla greppar de efter sanningar, hemligheter och lögner. Flera personer bär på varsin pusselbit till brottet. Men vem ska se det övergripande mönstret?.

MediaNr: P34403

Skuld

av Karin Alvtegen. Legenda/Natur och kultur, 1998.

6 vol., 530 s. tryckt punktskrift.

Peter sitter på ett café i Stockholm och begrundar sina stora skulder. En okänd kvinna ber honom att lämna ett paket till hennes man. Då han utför uppdraget visar det sig att mottagaren, som är änkeman, är utsatt för personterror av kvinnan. Paketets skrämmande innehåll gör att Peter engagerar sig i jakten på den galna kvinnan. Och det är inte helt självklart vem som är jägare och vem som är villebråd. Thriller.

MediaNr: P34485

Jordängel

av Sophie Amandine. BoD - Books on Demand, 2022.

7 vol., 634 s. tryckt punktskrift.

Efter en lång tids sjukskrivning börjar Alison att arbeta som frilansjournalist. Av en slump hör hon en flicka berätta om sin lillebrors tragiska drunkningsolycka. Flickan berättar om ett säreget kuddspel, i vilket mystiska och obehagliga symboler dykt upp. Alison börjar på ett reportage och upptäcker flera liknande fall. Motvilligt dras hon in i något som går långt tillbaka i tiden. En spänningsroman med övernaturliga inslag.

MediaNr: P34435

Studie i mänskligt beteende

av Lena Andersson. Polaris, 2023.

5 vol., 452 s. tryckt punktskrift.

I en samling berättelser, moraliteter, skildras kvinnor som försöker stå ut i sina kroppar och begripa hur man ska leva. De heter Amanda, Annie, Ellinor, Eva, Jenny, Liselotte, Malin, Matilda, Märta, Olga, Rawia, Ruta, Simone, Caroline och Karolina. De betraktar varandra och betraktas, längtar och hoppas. De lyssnar noga av det som inte sägs men de förstår inte det som sägs. De är människor som vill ha kontakt men aldrig riktigt orkar med den.

MediaNr: P34468

Nattens lekar

av Stig Dagerman. Norstedt, 2014.

14 vol., 1350 s. tryckt punktskrift.

Nyutgåva av en sammanställning av Stig Dagermans kortprosatexter. Första avdelningen innefattar sjutton noveller som författaren själv sammanställde, med samma titel, 1947. Här ingår även noveller som ej publicerades i bokform under Dagermans livstid liksom utkast till oavslutade bokprojekt. Till exempel prologen Tusen år hos Gud, upptakten till en roman om Carl Jonas Love Almqvist. Förord av den irländske författaren Colm Tóibín.

MediaNr: P34381

Himmelsöga

av Arne Dahl. Bonnier, 2007.

11 vol., 1058 s. tryckt punktskrift.

Del 10 i serien som börjar med Ont blod. Stockholm, 2006. Rikskriminalens speciella enhet för våldsbrott av internationell art, A-gruppen, har det relativt lugnt men ett rån i en videobutik visar sig vara något större än man från början förstår och en skrämmande form av brottslighet blottläggs sakta. Samtidigt får den förre medlemmen i A-gruppen, Paul Hjelm, i uppdrag att finna en högt uppsatt chef inom säkerhetspolisen som är försvunnen.

MediaNr: P34448

Om du var min

av Christina Erikson. Bookmark förlag, 2023.

8 vol., 776 s. tryckt punktskrift.

Första delen i en serie kring Svartå herrgård. Året är 1782 och Christina Sporre är en 16-årig dotter till en hovmarskalk. Föräldrarna vill gifta bort henne med en förmögen man för att säkerställa godsets och adelssläktens fortlevnad. Motvilligt reser hon till Stockholm för att där hitta sig ett lämpligt parti. I huvudstaden får hon bevittna intriger kring kungen och en fejd om Svartå som hotar hennes far, samtidigt som hennes tankar endast vill röra sig kring hennes älskade barndomsvän Gustaf.

MediaNr: P34558

Det andra namnet

av Jon Fosse. Översatt av Lars Andersson. Albert Bonniers förlag, 2021.

9 vol., 854 s. tryckt punktskrift.

Del 1 och 2 i flerbandsverket Septalogin. Konstnären Asle bor på Dylgja norr om Björgvin i Norge. Där bor även en annan Asle, också konstnär. De två männen är vänner och dubbelgångare, två versioner av samma liv. Medan jagberättaren förbereder en utställning, hittar han vännen Asle liggande i snön. Han har kollapsat av alkoholmissbruk och blir inlagd på sjukhus. Historien om Asle och Asle berättas genom tillbakablickar på barndomen. Jon Fosse, 1959- , norsk författare. Nobelpris i litteratur 2023.

MediaNr: P34517

Prosa

av Jon Fosse. Översatt av Ragnar Strömberg. Atlas, 2022.

4 vol., 376 s. tryckt punktskrift.

Urval med prosa skrivna mellan 1981 och 2014. Två tredjedelar utgörs av berättelserna ”Och sen kan hunden komma”, ”Lines hår” och ”Jag kunde inte säga det till dig”. Författaren skriver fram en värld som rör sig i tid och rum och förmedlar både det personliga och universella. Vestlandets dramatiska natur - hav, fjordar, fjäll - är ständigt närvarande. Jon Fosse, 1959- , norsk författare och dramatiker. Nobelpris i litteratur 2023.

MediaNr: P34513

Ett nytt namn

av Jon Fosse. Översatt av Lars Andersson. Albert Bonniers förlag, 2023.

6 vol., 568 s. tryckt punktskrift.

Del 6 och 7 i flerbandsverket Septalogin som börjar med Det andra namnet. I tillbakablickar skildras Asle och hans vän med samma namn, som även han är konstnär. Asle möter den stora kärleken i Ales, hittar den katolska tron och kan leva på sitt konstnärskap. Den andre Asle gifter sig också, men bröllopet slutar i tragedi. Hans liv ser alltmer annorlunda ut än Asles. Jon Fosse, 1959- , norsk författare. Nobelpris i litteratur 2023.

MediaNr: P34502

Lånaren

av Camilla Grebe. Wahlström & Widstrand, 2023.

10 vol., 918 s. tryckt punktskrift.

Småbarnspappan Leo tror att familjens flytt till den idylliska gården utanför Sundby ska hjälpa dem att komma över sorgen efter ett förlorat barn. Leos fru Marika kan inte skaka av sig känslan att saker och ting inte står rätt till på gården, att någonting fruktansvärt håller på att hända. Den unga polisen Alba är övertygad om att ingenting händer i Sundby, hålan hon har blivit tvångsförflyttad till efter att ha misshandlat en kollega. Thriller.

MediaNr: P34520

Vad mina hundar lärt mig om kärlek

av Ann Heberlein. Mondial, 2023.

3 vol., 258 s. tryckt punktskrift.

När författaren fick i uppdrag att skriva om kärlek valde hon att skriva om den mellan människa och hund. Hon delar här med sig av sina personliga erfarenheter av hundar såväl som av människor och blandar sina tankar med andra tänkares reflexioner i ämnet. Hon frågar sig inte minst vad kan man ta med sig från denna speciella sorts kärleksrelation och använda i relationer människor emellan. Ann Heberlein (f. 1970) är en svensk författare, filosof och teologie doktor i etik.

MediaNr: P34557

30 dagar i Paris

av Veronica Henry. Översatt av Pia Printz. Printz Publishing, 2023.

9 vol., 812 s. tryckt punktskrift.

Frilansjournalisten Juliet känner sig nere efter att ett långt äktenskap har gått i kras. Hon drar sig till minnes hur lycklig hon en gång var Paris, en stad hon abrupt tvingades lämna, och bestämmer sig genast för att återvända dit. En lägenhet nära Notre-Dame, fransk mat och tanken på hennes ungdomsäventyr i staden gör att hon kan få lite distans till händelserna. Hon tänker på hur hennes liv har utvecklat sig och på saker i det förflutna som hon ännu inte blivit klar med. Feelgood.

MediaNr: P34412

Kvinna utan mask

av Hanne-Vibeke Holst. Översatt av Djordje Zarkovic. Albert Bonniers förlag, 2023.

14 vol., 1394 s. tryckt punktskrift.

Dokumentärroman om den danska skulptören Sonja Ferlov Mancoba och hennes liv på 1930- och 40-talet. Sonja går på konstskola i Köpenhamn och befinner sig i en miljö där allt tycks möjligt, där idealism och experiment frodas, och där konsten och sexualiteten blir en del av motståndet mot den framväxande nazismen. När kriget bryter ut är Sonja i Paris. Allt ställs på sin spets. Hur långt är Sonja beredd att gå för att försvara sin konst och sin kärlek?.

MediaNr: P34423

Ångrar dig

av Colleen Hoover. Översatt av Ida Ingman. Modernista, 2023.

10 vol., 952 s. tryckt punktskrift.

Morgan Grant och hennes sextonåriga dotter Clara kunde inte vara mer olika. Konflikterna eskalerar i hemmet och det blir allt svårare för dem att leva under samma tak. När Chris - Morgans make, Claras far och den enda som kan mäkla fred dem emellan - en dag råkar ut för en allvarlig olycka slås deras värld i spillror. I efterdyningarna av katastrofen prövas familjebanden när lögner och svek avslöjas.

MediaNr: P34402

Förinta världen ikväll

av Stina Jackson. Albert Bonniers förlag, 2023.

10 vol., 948 s. tryckt punktskrift.

I Skellefteå vaknar Ewa och öppnar rastlöst Instagram. På andra sidan jorden i västra USA vandrar dottern Matilda dit fötterna tar henne. Dagarna kommer och går, kickarna och relationerna avlöser varandra. Äventyret väntar i nästa möte, i nästa flaska vin, och bakom sig har hon lämnat det trygga livet hemma i Västerbotten. När Matilda slutar svara i telefon driver den nya ensamheten ut Ewa i sommarnatten, där hon blir en annan, någon som vågar.

MediaNr: P34463

Tala med de döda

av Anna Jansson. Norstedts, 2022.

9 vol., 810 s. tryckt punktskrift.

Del 4 i serien Bergslagens blå som börjar med Dotter saknad. Skelettet efter en nioårig flicka hittas i en blockstensgrotta i ett naturreservat. Polisens spår leder bakåt i tiden, till ett fosterhem som tog emot unga flickor. Men hemmet brann senare ner och det är ont om ledtrådar. Det är kriminalinspektör Kristoffer Bark vid Örebropolisen som tar sig an fallet. Utredningen tar sig allt närmare hans eget liv när även hans syster blir inblandad.

MediaNr: P34515

Det finns liv här

av Elise Karlsson. Natur & Kultur, 2023.

7 vol., 612 s. tryckt punktskrift.

Del 1 i serien Rinkebysviten. Det är 1971 och den första generationen hyresgäster flyttar in i Rinkeby. Bland höga hus, stora gårdar och taniga nyplanterade buskar möts Yeliz och Rosanna, Dexter och Joseph, Kai och Valentina. De jobbar, leker, åtrår, drömmer och tar det nya området i besittning. I bakgrunden finns de vuxnas tankar kring kärlek, frihet och politik, och deras längtan tillbaka till sina hemländer.

MediaNr: P34484

Över gränsen

av Louise Kennedy. Översatt av Klara Lindell. Albert Bonniers förlag, 2023.

8 vol., 722 s. tryckt punktskrift.

1975 präglas vardagen i Belfast av konflikten mellan katoliker och protestanter. I den katolska skola där 24-åriga Cushla undervisar ingår ord som minförsåt, gummikulor och internering i barnens ordförråd. När Michael Agnew, en medelålders, gift advokat och protestant kliver in på puben blir hon förälskad. Samtidigt blir pappan till en mobbad elev nästan ihjälslagen. När Cushla försöker hjälpa familjen blir det fler problem. Så sker katastrofen.

MediaNr: P34401

Systrarna

av Jonas Hassen Khemiri. Albert Bonniers förlag, 2023.

16 vol., 1588 s. tryckt punktskrift.

Allt förändras när Ina, Evelyn och Anastasia flyttar till Jonas kvarter. De mytomspunna systrarna pratar engelska med varandra, fast de är födda i Sverige. Under de kommande 30 åren flätas Jonas och systrarnas liv samman, via nyårsfester, Jas-krascher, språkkurser, livskriser och kärlekshistorier. Men mest av allt: via den märkliga känslan av att deras liv styrs av en förbannelse. Episk familjeberättelse som spänner över flera kontinenter.

MediaNr: P34467

Änglatrumpeten

av Ewa Klingberg. Historiska media, 2023.

5 vol., 418 s. tryckt punktskrift.

Del 3 i serien Evigheten AB som börjar med Änglarummet. Just när Angelika börjar fundera på att ge upp sitt engagemang som dödsdoula får hon ett uppdrag. Hilding som driver handelsträdgården Grönkulla befinner sig på ålderns höst och står utan nära arvingar, och han vägrar lämna jordelivet utan en plan på vem som ska ta över trädgården. Han behöver hitta sitt gudbarn som han inte sett eller hört av på många år. Angelika tar sig an uppdraget.

MediaNr: P34542

Det långa vita molnets land

av Sarah Lark. Översatt av Anna Hörmander Plewka. Lind & Co, 2023.

19 vol., 1898 s. tryckt punktskrift.

Den unga guvernanten Helen Davenport lever ett lugnt liv i London när hon svarar på en kontaktannons från andra sidan jorden. Efter en sjöresa full av umbäranden men i trevligt sällskap med den egensinniga och vackra lady Gwyneira Silkham anländer hon till Nya Zeeland. Där möter de nya utmaningar och svårigheter, inte minst för att de gifter sig med två män som avskyr varandra. Historisk roman.

MediaNr: P34424

Dagbok från 20-talet

av Nicolas Lunabba. Natur & Kultur, 2023.

4 vol., 378 s. tryckt punktskrift.

Sommaren 2022 blir ovanligt våldsam, under ett våldsamt årtionde i Sverige. Vi matas ständigt med nyheter om våld. Men hur är det att leva med det inpå kroppen? Att utsättas för det? Att utsätta någon för det? Självbiografisk berättelse av Nicolas Lunabbas med djupt personliga anteckningar över några sommarmånader. Det är ett tidsdokument och en essäistisk betraktelse över en av vår tids ödesfrågor: gatuvåldet.

MediaNr: P34498

Ta ner solen

av Sara Molin. Norstedts, 2023.

9 vol., 842 s. tryckt punktskrift.

Ella bor med sin farmor i ett radhus i Sollentuna. I hela sitt liv har hon brottats med konsekvenserna av en mycket ovanlig diagnos: hon tål inte solljus. I heltäckande kläder och solhatt tar hon sig an världen då minsta gnutta solljus kan få det att bränna i huden. Hon har några nära vänner men under hennes studentdag händer något som gör att Ella lämnas ensam. Vi får följa Ella under nio år när hon tar sig an nya relationer, världen och livet.

MediaNr: P34530

En chans för mycket

av Bodil Mårtensson. Prisma, 1999.

8 vol., 760 s. tryckt punktskrift.

Kriminalkommissarie Joakim Hill vid Helsingborgspolisen utreder ett brutalt mord på en bensinmacksföreståndare. Det är inget vanligt rån eller dråp utan helt klart en varning, ett sätt att statuera ett exempel. Under utredningen kommer han och hans kollegor att gå igenom många ledtrådar med förgreningar inom svensk spelindustri, MC-gäng och den ryska maffian. Realistisk polisroman från 1999.

MediaNr: P34447

Jag som är kvar

av Lotta Olsson. Polaris, 2023.

3 vol., 220 s. tryckt punktskrift.

Författaren och poeten Lotta Olsson beskriver en stor personlig förlust, då hennes livskamrat sedan tjugo år tillbaka avlider. I ett avskalat men ändå poetiskt språk skildras ett flöde av minnen som uppstår hos henne efter makens död. Läsaren får ta del av skärvorna från ett liv och de erfarenheter som deras 20-åriga tid tillsammans har inneburit. Författaren har sedan tidigare ett antal diktsamlingar, prosa- och barnböcker bakom sig.

MediaNr: P34483

Sniglar och snö

av Agneta Pleijel. Norstedts, 2023.

7 vol., 668 s. tryckt punktskrift.

Del 3 i serien som börjar med Spådomen. Agneta Pleijel, 1940- , har blivit Sveriges första kvinnliga kulturchef på en dagstidning. På Aftonbladets kulturredaktion i de gamla Klara-kvarteren, mitt i det politiska 70-talet, ligger röken tät och krogkvällarna blir sena. Själv måste hon hem till radhuset i Farsta. Påfrestningarna att sköta både arbete, man och dotter är stora. Pleijel följer snigelns spår genom ett liv som dotter, mor, yrkeskvinna och älskande.

MediaNr: P34521

Syrenlunden

av Tracy Rees. Översatt av Carina Jansson. Piratförlaget, 2023.

11 vol., 1054 s. tryckt punktskrift.

Året är 1897 och England gör sig redo för drottningens diamantjubileum. Rowena Blythe är rik och vacker. Hennes familj väntar på att hon ska gifta sig med rätt sorts man och beställer ett porträtt av henne. Konstnärsassistenten Bartek är olik alla män Rowena tidigare träffat och hon faller för honom i stället. Tiderna håller på att förändras och kanske vågar hon gå emot familjen och riskera allt för ett liv med mannen hon älskar. Historisk roman.

MediaNr: P34539

Gröna Villan

av Sofia Rutbäck Eriksson. Lind & Co, 2022.

7 vol., 632 s. tryckt punktskrift.

När pensionärerna på Gröna Villan får höra att verksamheten ska läggas ned blir de bestörta. De kan inte tänka sig ett liv utan varandra. När ingen annan väg är framkomlig får Gun en idé som innefattar en högst olaglig växtodling i källaren. Men när hon presenterar sin plan tror alla att hon har blivit galen. Inte kan väl respektabla äldre ta till vad som helst för att få behålla zumba, fester och bokcirklar?.

MediaNr: P34488

Satansviskningar

av Sami Said. Natur & Kultur, 2023.

6 vol., 536 s. tryckt punktskrift.

Långt borta i en namnlös öken finns en internatskola för besvärliga flickor. Dit skickas Nadine för att hon gömt sig i garderoben. Och den första flickan för att hon förstört sin farbrors maskiner. Och den andra flickan för att hon rakat av sitt hår. På skolan härskar Föreståndaren, som tror att hon måste isolera eleverna för att kunna bygga dem på nytt. Hon säger: ”Skynda att ändra på er”. Men plötsligt blir ett frö till uppror sått. Roman.

MediaNr: P34549

Födelsedagen

av Sofie Sarenbrant. Bokförlaget Forum, 2023.

9 vol., 832 s. tryckt punktskrift.

När 7-årige Samuel ska gratuleras på sin födelsedag är han spårlöst försvunnen. Sängen är tom och fönstret står på glänt. Polisen kallas till huset och en sökinsats påbörjas. Stämningen mellan exfrun, pappan och styvmamman eskalerar. Alla tre har något att vinna på att röja Samuel ur vägen. Och det visar sig snabbt att deras historier inte går ihop. Vad har egentligen hänt pojken? Första delen i en deckarserie.

MediaNr: P34464

Elfte romanen, artonde boken ;

av Dag Solstad. Översatt av Cajsa Mitchell. Ordfront, 2012.

9 vol., 758 s. tryckt punktskrift.

Samlingsvolym med två romaner: "Elfte romanen, artonde boken", från 1992, handlar om Björn Hansen i Kongsberg som står och väntar på sin son. Björn har fyllt femtio och det är fyra år sedan han lämnade sonen och hans mor. Men mötet med sonen lyckas inte fylla Björns tillvaro. I "17:e romanen", från 2009, är Björn 67 år och har avtjänat några år i fängelse för försäkringsbedrägeri. En dag bestämmer han sig för att ta kontakt med sonen.

MediaNr: P34440

Sly

av Sara Strömberg. Modernista, 2021.

9 vol., 880 s. tryckt punktskrift.

Höst i Åre. Lokalbefolkningen har börjat planera för jakten och mörkret. Ovanpå en igenbommad tågstation bor den avdankade lokalredaktören Vera Bergström. När en kvinna hittas mördad i skogarna på Åreskutans baksida tar hon motvilligt på sig uppdraget att skriva ett reportage om bybornas rädsla. Men längs vägen blir hon allt mer besatt av att ta reda på vem offret var, vem som mördat henne - och varför. Snart är Vera själv i fara.

MediaNr: P34514

Själens telegraf

av Amanda Svensson. Norstedts, 2023.

6 vol., 584 s. tryckt punktskrift.

Somerset, England, 1992. Trettonåriga Iris lever ensam med sin mamma. Men vad vill mannen som plötsligt dyker upp under blåregnet och ställer frågor om huset? Det blir en sommar där barndomen tar slut. Glasgow, Skottland, 1998. Iris är nitton och lever för dagen i kretsarna kring konsthögskolan. På en nyårsfest träffar hon musikern Rupert. De bildar ett band som tar Glasgow med storm, men när behovet av pengar blir akut hotas Iris nyfunna trygghet.

MediaNr: P34466

Döda kvinnor förlåter inte

av Katarina Wennstam. Bookmark förlag, 2023.

11 vol., 1060 s. tryckt punktskrift.

Del 1 i serien Sekelskiftesmorden. Fyra kvinnor ur olika samhällsklasser bor alla i samma fastighet på Södermalm. De förs samman av ett fruktansvärt dödsfall på den gemensamma gården, under den kylslagna nyårsnatten mellan 1895 och 1896. Det står snart klart att den avlidna kvinnan försökt genomföra en illegal fosterfördrivning. Ödesmättad skildring av kvinnors hårda villkor under slutet av 1800-talet.

MediaNr: P34528

Skymning 41

av Kjell Westö. Albert Bonniers förlag, 2023.

13 vol., 1212 s. tryckt punktskrift.

Januari 1940. Det finska vinterkriget pågår och journalisten Henry Gunnars reser runt och rapporterar från kriget samtidigt som hans fästmö, skådespelerskan Molly Timm, är på turné i Sverige. I mars 1940 kommer freden, och Molly och Henry lappar ihop sin trasiga relation. Men snart är det 1941 och ett nytt krig tornar upp sig. Kärleksroman om en tid, inte olik vår, där kriget färgar alla relationer: allt är osäkert och skört i skymningsljuset.

MediaNr: P34418

Käraste vänner

av Katarina Widholm. Historiska Media, 2023.

11 vol., 1038 s. tryckt punktskrift.

Del 3 i serien som börjar med Räkna hjärtslag. Året är 1949 och Betty fyller 30 år. Födelsedagen firar hon tryggt tillsammans med man, barn, släkt och vänner. Äktenskapet med Olof bygger på förtrolighet och vänskap, tillsammans har de fått sonen Anders. Betty arbetar i sin bokhandel, sköter Småtrycksförlaget och har huvudansvaret för hushållet. Men under ytan är allt inte lika bekymmersfritt. Betty känner sig ofta otillräcklig.

MediaNr: P34386

Söndra

av Helén Wigh. Historiska Media, 2023.

9 vol., 880 s. tryckt punktskrift.

Del 2, i spänningsserien som börjar Tukta. Det är 1950-tal och Elin Roth börjar tröttna på arbetet i antikvariatet. Hon vill egentligen arbeta som polis som sin pappa och saknar att hjälpa honom med utredningarna. Så när ett meddelande om ett brottsfall dyker upp ger sig Elin snabbt i väg. I Finnskogen har en man mördats, och Elin gör allt för att lösa fallet. I sin jakt på svar möter hon ensamma och motsträviga människor som säger sig tala sanning men lögnerna växer sig allt större.

MediaNr: P34421

Barntjuven

av Ellen Marie Wiseman. Översatt av Camilla Jacobsson. Norstedts, 2023.

12 vol., 1192 s. tryckt punktskrift.

Philadelphia, hösten 1918. Trettonåriga immigranten Pia Lange längtar efter en tillvaro bortom stadens överbefolkade slumområde. Hennes mamma har nyligen gått bort och hennes pappa har tagit värvning. Men när kriget går mot sitt slut kommer ett nytt och mer överhängande hot: spanska sjukan. Pia gör sitt bästa för att ta hand om sina två tvillingbröder, men när maten sinar tvingas hon lämna dem ensamma för att ge sig ut i jakt på något att äta.

MediaNr: P34445

Facklitteratur

Bönens skola

av Anthony Bloom. Översatt av Sven Kårbrant. HF, 1995.

3 vol., 240 s. tryckt punktskrift.

Anthony Bloom, 1914-2003, var verksam som ortodox biskop och Moskvapatriarkatets representant i Västeuropa. Boken är något av en "minor classic" i nutidens andliga litteratur. Den innehåller en intervju som avslöjar detaljer om hans traumatiska barndom, hans karriär som läkare och hans erfarenhet av det franska motståndet. Tidigare utgiven i annan översättning med titeln Ärkebiskopens böneskola.

MediaNr: P34524

Koll på diabetes typ 2

av Kerstin Brismar. Bonnier fakta, 2021.

6 vol., 600 s. tryckt punktskrift.

Över en halv miljon människor i Sverige lever med diabetes. Ärftlighet och ålder, faktorer vi inte kan påverka, ökar risken att drabbas men det finns saker man kan göra själv för att minska risken. Kerstin Brismar och Harriet Wallberg, båda läkare, har många års erfarenhet av forskning, utbildning och rådgivning kring diabetes, tar i boken upp fakta om mediciner, vilken vård man har rätt till och vad man kan göra själv för att må bra.

MediaNr: P34500

Mordet på Ribersborg

av Therése Cedergren. Bokförlaget Forum, 2023.

5 vol., 424 s. tryckt punktskrift.

2019 skjuts en ung nyutexaminerad läkare skjuts till döds med sitt spädbarn i famnen i ett medelklassområde i Malmö. Nyhetsjournalisten Therese Cedergren börjar gräva i fallet för att försöka förstå det som hänt. Hon tecknar en bild av det kriminella Malmö, en värld av skenande hämndspiraler och laglös narkotikahandel. Men hon får också ta del av de anhörigas bottenlösa sorg efter en älskad dotter, syster, vän och mamma.

MediaNr: P34518

Anhörigboken

av Demensförbundet, 2011.

4 vol., 314 s. tryckt punktskrift.

Bok, utgiven av Demensförbundet, som vänder sig till alla som lever nära eller umgås med en människa som har en demenssjukdom. Innehåller bland annat kapitel om demenssjukdomar, läkemedelsbehandling, hjälpmedel, lag och rätt, vård och omsorg samt praktiska råd och tips. Denna upplaga är från 2011.

MediaNr: P34438

Laga julmat

av Jessica Frej. LL-förlaget, 2023.

1 vol., 86 s. tryckt punktskrift.

Jessica Frej, författare till flera kokböcker, lagar sina allra bästa recept inför julen. Det är både klassiker som köttbullar och Janssons frestelse och nya favoriter som krämig grönkålssallad och kladdkaka med saffran. Recepten i boken är lätta att följa och laga med korta steg-för-steg-beskrivningar i både text och bild. Lättläst.

MediaNr: P34492

I fängelse

av Helene Lumholdt. LL-förlaget, 2023.

2 vol., 158 s. tryckt punktskrift.

Hussein har suttit i fängelse för att han har begått stölder. Han berättar sin historia, från barndomen i Irak, resan till Sverige, problem i skolan, och det fleråriga fängelsestraffet. Idag arbetar Hussein för att unga killar inte ska fastna i kriminalitet utan hitta andra vägar i livet. I bokens andra del visar Hussein hur det ser ut i fängelset och berättar om vardagen där. Lättläst.

MediaNr: P34501

Också Annie

av Annie Lööf. Bokförlaget Forum, 2023.

9 vol., 870 s. tryckt punktskrift.

Annie Lööf, 1983- , svensk politiker som var Centerpartiets partiledare 2011-2023, har flera gånger varit nyckelspelare i svensk politik och är en av våra mest färgstarka och inflytelserika ledare. Som liberal, feminist och humanist har hon tagit hårda strider och mött såväl djup respekt som hot, hat och utstuderade mordplaner. Nu delar hon med sig av det som funnits under ytan, bakom rubrikerna och besluten.

MediaNr: P34482

Jag har slagit upp mitt tält i hoppets land

av Tomas Sjödin. Libris bokförlag, 2022.

11 vol., 1028 s. tryckt punktskrift.

När Tomas Sjödin – pastor, författare, föreläsare – läste The Message, parafraserande bibelöversättning från Bibelns originalspråk av den amerikanske pastorn Eugene Peterson, såg han Bibelns texter i ett nytt ljus och med nya ögon. Utifrån 365 citat och verser finns tankar och reflektioner för hopp, eftertanke och vägledning för alla årets dagar.

MediaNr: P34516

Om

av Niklas Strömstedt. Norstedts, 2023.

7 vol., 700 s. tryckt punktskrift.

Självbiografi av Niklas Strömstedt, 1958- , svensk sångare och låtskrivare. Han skriver om en karriär, med både toppar och dalar, som sträcker sig över flera decennier. Redan som tonåring fick han göra inhopp i Ulf Lundells kompband vilket var en ingång i musikbranschen. Sedan följde åren som soloartist och olika samarbeten, en kommersiell höjdpunkt var låten ”När vi gräver guld i USA”, med GES 1994. Det är ett liv i centrum av svensk pophistoria.

MediaNr: P34439

Böcker för barn

Skönlitteratur

Tolv

av Lisa Bjärbo. Lilla Piratförlaget, 2023.

3 vol., 224 s. tryckt punktskrift.

Kollektivroman om livet i sexan på Frejaskolan i Gnesta där man får följa tolv tolvåringar i deras vardag. Husse är rädd, Vincent är pank och Iris är kär men har kanske just råkat göra slut. Melvin kan inte tro att livet kan vara så här bra, Georg vet allt om puberteten, som ingen verkar vilja prata om, och Alba och Kerstin har alltid gjort allt tillsammans. Det handlar om ilska, förälskelse, pengar, pubertet och annat som är viktigt.

MediaNr: P34432

En hemlighet

av Helena Bross. Bonnier Carlsen, 2022.

1 vol., 20 s. tryckt punktskrift.

Omar och Anni hittar en liten docka på skolgården. Anni vill att dockan ska varas deras hemlighet. När Axel frågar Omar var han har varit, kan Omar inte svara. Han har ju lovat att inte berätta! Axel blir ledsen, varför är Omar så konstig? Lättläst.

MediaNr: P34259

Hålla andan

av Leandra Caldarulo. Ekström & Garay, 2023.

8 vol., 718 s. tryckt punktskrift.

Jacqui kämpar för en plats i juniorlandslaget i undervattensrugby. Anton är självskriven i laget men vet egentligen inte vad han vill. Jacqui dras till lagkamraten Mattias trots att hon redan har pojkvän. Anton längtar till havet och drömmer om att undkomma alla krav. Hur hittar man sin egen vilja när man ägnat hela livet åt att anpassa sig? Kan man vara lojal med sig själv, familjen och kärleken på samma gång? Och hur ensam kan man vara i ett lag?.

MediaNr: P34388

Guldmånen

av Charlotte Cederlund. Opal, 2023.

2 vol., 156 s. tryckt punktskrift.

Del 1 i en ny fantasyserie. Ellas tvillingbror dog vid födseln och hennes föräldrar har aldrig velat prata om honom. En dag hittar Ella en lucka på innergården. Luckan visar sig vara en dörr in till en vacker värld som kallas för Tvillingvärlden. Där väntar döda tvillingar på sitt syskon. Upptäckten blir starten på ett magiskt äventyr då Ella snabbt förstår att hennes bror är i fara och hon ger sig in i en okänd värld för att rädda honom. Passar barn 6–9 år.

MediaNr: P34405

Whiteout

av Dhonielle Clayton. Översatt av Anja Eriksson. Vox, 2022.

6 vol., 590 s. tryckt punktskrift.

Strax före jul drar oväntat en snöstorm i över Atlanta, Georgia och allt stannar av. Relationen mellan Stevie och Sola verkar kraschad efter en rad missförstånd. Stevie tar hjälp av deras gemensamma vänner för att med en ursäkt av episka mått få förlåtelse och kunna återförenas. Samtidigt som de tolv tonåringarna trotsar vädret för att hjälpa sin vän berättas deras egna historier. Det visar sig att kärlek kan värma upp även den kallaste av nätter.

MediaNr: P34509

Pet

av Akwaeke Emezi. Översatt av Helena Hansson. Bokförlaget Trasten, 2023.

5 vol., 418 s. tryckt punktskrift.

Jam växer upp i en stad där det inte längre finns några monster som kan missbruka sin makt i en värld full av orättvisor, våld och förtryck. Men när en skräckinjagande varelse från en tavla Jams mamma målat får liv ändras allt Jam trott varit sant. Varelsen, Pet, har kommit för att jaga de monster som inte längre skulle finnas. Men vad är egentligen ett monster? Och hur skyddar du dig från monster som ingen vill erkänna existerar? Ungdomsroman.

MediaNr: P34526

Hundmanuskripten

av Jon Fosse. Översatt av Christian Ekvall. Bakhåll, 2019.

3 vol., 250 s. tryckt punktskrift.

Tre kortromaner – på norska Nei å nei, Du å du samt Fy å fy – samlade i en volym. De är skrivna i hundperspektiv och återger vad hundar kan tänkas ha att säga om tillvaron. Hunden Webster försmäktar hos sin trötta matte och längtar efter utmaningar och äventyr. Hunden Olav vågar sig ut på en romantisk runda. Skeppshunden Haktor håller troget koll på livet på skutan. Hundarna förstår vad människor säger och pratar med varandra.

MediaNr: P34512

Finns i sjön

av Tobias Gard. Hegas, 2023.

2 vol., 158 s. tryckt punktskrift.

Del 4 i serien Creepy som börjar med Korpmannen. Tre elever - Amir, Siri och Nova - ska följa med sin idrottslärare, Håkan till en ö för att ta igen missat skolarbete. Där ska de sova i tält och lära sig att överleva i naturen. Men Håkan och Nova försvinner. Vem eller vad är det som tagit dem? Siri tycker sig se tentakler i sjön. Och människokroppar som blir styrda av de slemmiga tentaklerna. Lättläst skräck.

MediaNr: P34394

Tidsdribblarna räddar tronen

av Lina Gullbrand. Idus förlag, 2023.

3 vol., 290 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Tidsdribblarna räddar priset. Bästisarna Erik och Mattea ska tillbringa sportlovet hos Matteas morfar som bor på herrgården där de gjorde sin första tidsresa. De hamnar snart i ett nytt tidsdribblaräventyr. Denna gång är de i 1500-talet och hjälper en skäggig man på skidor. En historisk regent, ett dassbesök och en färd i ett hölass sätter deras historiekunskaper och övertalningsförmåga på hårda prov.

MediaNr: P34470

Pusselbitar

av Matilda Gunnarsson Rathsman. Vox, 2023.

5 vol., 478 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Tidsfördriv. My lever i en värld där alla vet när de ska dö. Hela sitt liv har hon vetat att hon ska dö som artonåring. Men när hon helt oväntat överlever, och det otänkbara händer, vänds allt upp och ner. Nu har det gått ett år och My lever gömd i en lägenhet tillsammans med Theo, Liv och Lotti, de som inte heller dog när de skulle. Men frågan är om detta egentligen kan kallas för liv? Filosofisk ungdomsroman.

MediaNr: P34495

VIP-kalaset

av Linda J. Harbers. Idus förlag, 2023.

1 vol., 84 s. tryckt punktskrift.

Kajsa fyller snart år och vill inget hellre än att ha ett födelsedagskalas. Men mamma säger att hon inte vet hur hon ska få ihop det. Det är så mycket som kostar pengar. Laura fyller också år snart och delar ut inbjudningskort till ett stort och gnistrande kalas. Alla i klassen är bjudna och alla pratar om hur häftigt det kommer att bli. Då råkar Kajsa säga till sina vänner att hon också ska ha kalas. Men vad ska mamma säga?.

MediaNr: P34476

Skrivet i stjärnor

av Emma Johansson. Vox, 2023.

5 vol., 486 s. tryckt punktskrift.

Sedan bästisen flyttade har Ronja svårt att hitta glädjen i något, hon sommarjobbar och ritar. Hennes syster utmanar därför Ronja till att säga ja till mer saker. När den ökända snyggingen Amit, som aldrig är intresserad av ett seriöst förhållande, bjuder ut henne tvekar hon. Men de kommer överens om att hon säger ja till en dejt om han bevisar för henne att han är seriös. Vilket ju aldrig kommer att hända, eller? En feelgood som passar unga vuxna.

MediaNr: P34460

Dolt under ytan

av Ewa Christina Johansson. Hegas, 2023.

2 vol., 200 s. tryckt punktskrift.

Del 1 i serien Ringens makt. Allt Iris vill är att få åka till London med sin klass, men mammas pengar räcker inte. Så när hon hittar en märklig guldring på en arkeologisk utgrävningsplats ser hon sin chans. Men i stället för att göra henne rik blir ringen början på en mardröm. En mardröm som avslöjar ett tio år gammalt mord. Fantasy om vikingaskatter, girighet och vänskap. Den nordiska mytologin blandas med en deckarintrig. Lättläst.

MediaNr: P34406

Bror

av Alex Khourie. Rabén & Sjögren, 2023.

6 vol., 506 s. tryckt punktskrift.

14-årige Hussein bor i Alby. Han spelar fotboll, kämpar med läxorna, stjäl cyklar och snattar energidryck och chips i närbutiken. Samtidigt trappas gängkriget upp runtomkring i området. En äldre gängkriminell börjar utnyttja Hussein och tvingar honom utföra olika uppdrag. Och när man väl klivit över gränsen finns ingen återvändo – eller? Brännande aktuell roman av pseudonymen Alex Khourie som under många år arbetat med ungdomar i kriminalitet.

MediaNr: P34431

Vitsippor och pissråttor

av Oskar Kroon. Rabén & Sjögren, 2023.

4 vol., 382 s. tryckt punktskrift.

Kaj älskar sin storebror Krister. Han vet och kan så mycket. Om rymden, robotar och parallella universum. Om att ta rätt buss och hitta de bästa grejerna på tippen. Krister vågar vara sig själv. Det är bara det att det ställer till problem. Som med den där Sacke och hans kompisar som inte är snälla mot Krister. Till slut kan Kaj inte längre se på. Han måste göra något. Han måste rädda Krister. Berättelse om syskonskap och utsatthet.

MediaNr: P34496

Misstänkt för brott

av Magnus Ljunggren. Nypon förlag, 2022.

2 vol., 99 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien Epa-liv som börjar med En ny vänskap. Erik börjar känna sig hemma på den nya skolan och i sitt nya liv. Han är ihop med Juno, och Frans är hans bästa polare. Tillsammans åker de på en epa-träff och Erik börjar jobba på macken för att spara till en egen epa. Men så är det inbrott på macken, och alla spår pekar mot Erik som blir förhörd av polisen. Tror Frans och Juno också att han är skyldig? Nu sätts vänskapen på prov. Lättläst.

MediaNr: P34444

Repor i lacken

av Magnus Ljunggren. Nypon förlag, 2023.

1 vol., 86 s. tryckt punktskrift.

Del 3 i serien Epa-liv som börjar med En ny vänskap. Erik har en egen epa men det är roligare att åka med Frans, då kan de lyssna på musik av den hemliga Miss X och prata om livet. Frans drömmer om Lisa men när han råkar backa på hennes epa blir det flera repor i lacken. Det går att fixa, värre är det med kärleken och vänskapen. Kan Lisa förlåta? Och vem är egentligen Miss X? Hon som sjunger så fint om allt det viktiga? Lättläst.

MediaNr: P34452

Kattjägarna

av Frida Nilsson. Natur & Kultur, 2023.

4 vol., 372 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Hundägarna. 9-åriga fosterbarnet Martin har rymt och begett sig ut på vandring för att hitta sin riktiga pappa. Året är 1910, på vägarna möter han luggslitna hundar och rotlösa, trasiga människor i samhällets utkanter. Han hittar sin pappa och lyckas frita hunden Jack från fängelset, men livet är inte okomplicerat. Kapitelbok med inslag av magisk realism där djur både kan tala, läsa och filosofera över livet.

MediaNr: P34479

En tisdag i paradiset

av Per Nilsson. Alfabeta, 2023.

3 vol., 230 s. tryckt punktskrift.

I den här kortromanen följer läsaren flera människor, en ung lovande Sverigedemokratisk politiker som precis har gjort tv-debut, hennes lillebror som utforskar livet som tonåring. En mobbad högstadiekille försvinner, och en annan saknar sin pappa. En gymnasietjej från Damaskus funderar kring kärlek och rasism. Under en tisdag i en småstad i Blekinge vävs dessa unga personers liv samman. Passar läsare 12–15 år.

MediaNr: P34404

Frostaftons hemlighet

av Stina Nilsson. Bonnier Carlsen, 2023.

4 vol., 388 s. tryckt punktskrift.

I Grottholms mörker lever trollen. Den magiska kristallen ger dem ljus och värme, men ju längre bort från ljuset man kommer, desto kallare och eländigare blir det. Belli bor med morfar i utkanten av grottans värme, och hon är trött på att frysa och tvingas lyda de mäktiga urtrollen. En dag hittar Belli en hemlig bok, och sanningen går inte längre att blunda för. Något är fel i Grottholm. Finns det en ovanvärld, en plats där en riktig sol lyser?.

MediaNr: P34505

Adjö, herr Muffin

av Ulf Nilsson. Bonnier Carlsen, 2022.

1 vol., 25 s. tryckt punktskrift.

Herr Muffin är ett marsvin som bor i ett litet kartonghus med brevlåda. Han har haft en fru och fina barn, men nu är han gammal och trött och hans tid är snart förbi. Hans matte skriver tröstande brev till honom som handlar om funderingar kring döden. Hon förstår att han snart kommer att dö. Boken genomsyras av en känsla av sorg och förundran över dödens mysterium.

MediaNr: P34417

Eldhjulet

av Kristina Ohlsson. Bonnier Carlsen, 2023.

4 vol., 382 s. tryckt punktskrift.

Tolvåriga Heidi bor tillsammans med pappa och hans gravida flickvän i det lilla samhället Hovenäset på västkusten. Det börjar inträffa märkliga saker i deras hus. En snickare har rivit Heidis ena sovrumsvägg och under golvet hittas en gammal barnsko och en leksak. På nätterna rasar ett förfärligt oväder och Heidi hör hur någon smyger omkring i rummet bredvid hennes. Något otäckt måste ha hänt i huset. Något som är på väg att hända igen.

MediaNr: P34441

Tribe F - the right to be forgotten

av Johanna Olsson. Berghs, 2023.

4 vol., 346 s. tryckt punktskrift.

Året är 2043. Städerna är stora och trångbodda. Självkörande fordon och robotar är en del av vardagen och övervakningen av medborgarna är enorm. Efter att en ogenomtänkt bild hamnat i orätta händer har Estrid jagats av en nätpedofil. För att undkomma trakasserierna ansluter hon sig till TRIBE F en ungdomsrörelse som gjort uppror mot det digitala samhället och sökt sig till täckningsfria zoner i underjorden. Dystopi.

MediaNr: P34443

Totalvägra

av Johan Rundberg. Natur & Kultur, 2023.

4 vol., 374 s. tryckt punktskrift.

12-åriga Leos familj är i kris. Leos älskade mormor, punkikonen Jackie, vägrar att erkänna sin alltmer uppenbara demens. Och Leo totalvägrar att ta in vad som håller på att hända. När bästa kompisen och bandmedlemmen Kryckan får plats på musikkollo blir Leo ensam. Oväntade händelser gör att Leo får hoppa in i punkbandet BULTSAX, tillsammans med några äldre tjejer. Men finns det någon poäng med att bli punkare om ens mormor är det?.

MediaNr: P34480

Tjuvar i Ispalatset

av Sofia Rutbäck Eriksson. Tukan Förlag, 2023.

3 vol., 264 s. tryckt punktskrift.

Uma och mamma lämnar hemlandet när mamma får nytt jobb på rymdcentret i Norrå. Uma har tidigare haft en detektivbyrå med sin bästa vän. När hon nu ber ombedd att försöka hitta ett värdefullt konstverk av is som försvunnit spårlöst från Ispalatset tvekar hon. Men som tur var får Uma hjälp. I staden kraschlandar en utomjording som påstår sig vara född till detektiv. De blir kompisar, kallar sig UFO-deckarna och tar sig an mysteriet.

MediaNr: P34415

Familjen Knyckertz och damen med fjäderboan

av Anders Sparring. Natur & Kultur, 2022.

2 vol., 140 s. tryckt punktskrift.

En ny tavla behövs i det nymålade ketchupröda köket. Därför planerar familjen Knyckertz, utom Ture, en kupp mot konstmuseet. Han vill inte att familjen ska sno något mer och målar därför en egen tavla som ska sitta i köket. Men Tures tavla hamnar på konstmuseet och en äkta tavla hamnar i köket. Detta leder till värre problem för Ture. Vinnare av Crimetime Award för årets barndeckare 2022. Sjätte delen i serien om Familjen Knyckertz. Kapitelbok som passar barn 6–9år.

MediaNr: P33352

Mina brott, utbrott och sammanbrott

av Åsa Stenholm. Rabén & Sjögren, 2023.

5 vol., 416 s. tryckt punktskrift.

Sebastian är femton år och har autism, hans bäste kompis Axel har adhd. De hjälper varandra att hantera vardagen och skolan; att tolka lärarnas signaler och reagera på rätt sätt. För det mesta funkar det rätt bra. Förutom just den här veckan då det mesta går snett. Plötsligt är Sebastian och Axel intrasslade i världens härva som omfattar flera brott, en rad utbrott och ett totalt sammanbrott.

MediaNr: P34469

Viskning mellan väggarna

av Lina Stoltz. Barents Publisher, 2022.

4 vol., 326 s. tryckt punktskrift.

Edvin flyttar motvilligt med sin familj till en släktgård utanför Överkalix. Snart börjar det hända märkliga saker. Det spökar i huset och någon från andra sidan försöker få kontakt med Edvin. Han vet att det är på riktigt, fastän mamma och pappa säger att han inbillar sig. Vad har de döda barnen från förr med Edvin att göra? Är den gamla släktingen Edith bara virrig och senil, eller ska han ta hennes varningar på allvar?

MediaNr: P34296

Pestblommor

av Mats Strandberg. Rabén & Sjögren, 2023.

5 vol., 406 s. tryckt punktskrift.

Det är hösten 1710 och pesten lamslår Stockholm. Magdalena och hennes lillasyster Ebba tvingas flytta från huvudstaden när deras mor dör. De ska bo på Svartdamm slott, hos en moster de aldrig träffat. Slottet är vackert, men rummen står tomma och frågorna hopar sig. Varför verkar moster Katarina hata Magdalena? Vem är den skrämmande prästen, som kommer till slottet varje vecka? Kuslig berättelse om förbjuden kärlek och mörka hemligheter.

MediaNr: P34459

En hissnande resa

av Ted Stridh. Idus förlag, 2023.

1 vol., 72 s. tryckt punktskrift.

8-åriga Linnéa ska besöka mammas nya lägenhet. Lägenheten ligger på fjärde våningen och Linnéa bestämmer sig för att ta hissen. Hon ska precis trycka på 4:an när en kille i hennes ålder rusar in, han ska till 3:an. De börjar åka, men plötsligt rasslar hissen till och stannar. Det blir alldeles mörkt. De sitter fast mellan två våningar och kan inte ta sig ut. Vad ska de göra nu? Och vem är det som smyger omkring i hisschaktet?.

MediaNr: P34433

Tomtarnas tävling

av Johanna Thydell. Rabén & Sjögren, 2023.

2 vol., 194 s. tryckt punktskrift.

24 kapitel att läsa under hela december fram till julafton. Vinn tomtarnas tävling – bli en slädtomte! Så står det på affischen som är uppsatt utanför godisaffären i Tomtelandets huvudstad. En av jultomtens slädtomtar har gått i pension, och nu ska åtta utvalda tomtenissar kämpa om platsen i en stor tävling. För åttaåriga, nyinflyttade tomtenissen Noel vore det en dröm att vinna. Tänk att få följa med jultomten till jorden och dela ut klappar.

MediaNr: P34504

Faktaböcker

Sveriges historia

av Bengt Fredrikson. Alfabeta, 2023.

3 vol., 220 s. tryckt punktskrift.

25 dramatiska händelser och livsöden ur svensk historia. Här finns spännande, rysliga och fängslande berättelser om vanliga människor och viktiga historiska personer. Läs bland annat om kvinnan som undkom döden under 1600-talets häxprocesser, om den fattiga utvandraren som blir rådgivare åt fem amerikanska presidenter, om Jenny Lind, Sveriges första superstjärna, om Stockholms blodbad och om jakten på Gustav III:s mördare.

MediaNr: P34416