Nya punktskriftsböcker december 2023

Inledning

Listan är uppdelad i 3 delar: Litteratur för vuxna, Litteratur för barn och Böcker på andra språk än svenska. Dessa ligger på rubriknivå 1.

Litteratur för vuxna är uppdelad i avsnitten Skönlitteratur och Facklitteratur. Litteratur för barn är uppdelad i avsnitten Skönlitteratur och Faktaböcker. Dessa avsnitt ligger på rubriknivå 2.

Böcker på andra språk än svenska är uppdelad i avsnitten Böcker för vuxna och Böcker för barn. Dessa avsnitt ligger också på rubriknivå 2.

Listan omfattar 86 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Novellix novellkalender 2023

12 vol., 1112 s. tryckt punktskrift.

24 noveller av olika författare. Här finns både klassiska berättelser av Charles Dickens, Selma Lagerlöf, John Steinbeck och Astrid Lindgren, och nyskrivna av Karolina Ramqvist, Karin Smirnoff, Hassan Loo Sattarvandi och Sara Stridsberg.

MediaNr: P34602

Jag kommer att hitta nyckeln

av Alex Ahndoril. Albert Bonniers förlag, 2023.

6 vol., 546 s. tryckt punktskrift.

Del 1 i en serie. Privatdetektiv Julia Stark får i uppdrag att utreda ett brott som begåtts under en middag på ett gods i Västernorrland. Julia ber sin exman Sidney Mendelson att ta ledigt från Norrmalmspolisen och följa med henne till skogarna. De söker efter sanningen medan de äter middagar och umgås med alla familjemedlemmar som teoretiskt sett skulle kunna vara iblandade i mordet. Pusseldeckare av författarduon bakom Lars Kepler.

MediaNr: P34588

Käringen mot strömmen

av Barbro Alving. Gidlund, 1991.

6 vol., 582 s. tryckt punktskrift.

Kåserier från åren 1946-58. Som journalist är B.A. känd för sina ögonvittnesskildringar av de stora världshändelserna. Här finns glimtar av detta, men dominerar gör skildringarna av vardagslivets små händelser, som var hennes specialitet som kåsör. Stilistiskt är dessa kåserier oöverträffade - noggrant komponerade bakom det till synes vårdslösa och fyllda av ordglädje, kvickhet och humor.

MediaNr: P34681

Käringen mot strömmen

av Barbro Alving. Gidlund, 1992.

6 vol., 538 s. tryckt punktskrift.

En samlingsvolym kåserier, tidigare publicerade 1959-73. Kåserierna är inte enbart roliga, flera är tänkvärda och fungerar som en spegling av dåtidens aktuella moraldebatt. Kåsören Bangs självironiska distans fungerar bra, även då de mästerliga formuleringarna ibland kan tyckas bära en viss indignerad ton.

MediaNr: P34682

Kolossen

av Desmond Bagley. Översatt av Bengt Chambert. Wahlström & Widstrand, 1985.

10 vol., 944 s. tryckt punktskrift.

Kolossen är en jättelik transformator som ska transporteras genom oländig terräng till ett oljefält i det inre av en afrikansk stat. Under transporten utbryter inbördeskrig och transformatortransporten blir tillflykt för flyktingar och patienter från ett bombat missionssjukhus.

MediaNr: P34675

Guldkölen

av Desmond Bagley. Översatt av Roland Adlerberth. Wahlström & Widstrand, 1986.

9 vol., 856 s. tryckt punktskrift.

Fyra ton guld, miljoner i valuta, viktiga politiska dokument – Mussolinis personliga skatter – försvunna. Men inte helt spårlöst. En grupp män är den på spåren. De har en sinnrik plan för att hitta den och smuggla ut den från Italien. Men de är inte ensamma om skattjakten: äventyrare, partisaner ledda av en skoningslös grevinna, den italienska regeringen och en engelsk smugglare. Alla är de ute i samma ärende och de skyr inga medel. Thriller.

MediaNr: P34676

I frusna spår

av Victoria Björn Blomqvist. Piratförlaget, 2023.

7 vol., 660 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Fjället tiger still. Året är 1956 och det svenska skidlandslaget når stora framgångar på OS i Cortina. Kort därefter hittas en av åkarna ihjälslagen och en annan försvinner spårlöst. Många år senare finner Alice Leander ett mystiskt vykort i sin morfars källare i Sälen. Ju mer Alice får veta om sin morfaderns tid i skidlandslaget, desto tydligare blir det att någon vill hindra henne från att gräva i det som varit.

MediaNr: P34627

Håll mig utanför

av Maria Sonia Cristoff. Översatt av Hanna Axén. Bokförlaget Tranan, 2018.

4 vol., 312 s. tryckt punktskrift.

Mara är en ung kvinna i Argentina vars karriär som tolk har slutat i katastrof. Nu bestämmer hon sig för att leva ett år i tystnadens tecken. Hon tar arbete som salsvakt på ett museum och sätter upp ett par enkla förhållningsregler: hon ska tala så lite som möjligt, aldrig ställa några frågor, aldrig bli berörd. Men när två uppstoppade hästar ska restaureras blir det svårt för henne att följa sina regler. Experimentet tar en oväntad vändning.

MediaNr: P34651

Slöseri

av María Sonia Cristoff. Översatt av Hanna Axén. Bokförlaget Tranan, 2023.

5 vol., 444 s. tryckt punktskrift.

Ett arv förändrar allt för Lucrecia. I ett brev som hennes faster Vita lämnat efter sig blir hon anklagad för att ha förlorat sina ideal. För att få ärva fasterns stora förmögenhet måste hon lämna jobb och fästman i Buenos Aires och resa hem till Pampas, där Vita säger sig ha gömt pengarna. Lucrecia är snart djupt indragen i den egensinniga fasterns värld och påbörjar både en inre resa och en yttre genom Argentinas historia.

MediaNr: P34642

Alla himlar bär ditt namn

av Camilla Davidsson. Printz Publishing, 2023.

9 vol., 842 s. tryckt punktskrift.

Del 5 i serien som börjar med Under Vintergatans alla stjärnor. Emma har funnit ro på vackra Fårö. Där tillbringar hon långa somrar med Olle och driver ett slitet men charmigt pensionat vid havet. Men vill hon och Olle samma saker i livet? När livet än en gång rasar samman far Emma hem till Stockholm. Hon är osäker på vad hon ska göra härnäst, men när hennes väninna råder henne att återvända till Caminon för att pilgrimsvandra tänds ett hopp.

MediaNr: P34635

Fläckar

av Carl Johan De Geer. Kaunitz-Olsson, 2023.

4 vol., 390 s. tryckt punktskrift.

Carl Johan De Geer, 1938- , - konstnär, designer, fotograf, filmregissör, scenograf, trombonist, författare – har skrivit en roman om sig själv. Han berättar minnen och anekdoter – från ungdomsåren, och om skapande, manlig självömkan, diktatorer, slavhandel, hemliga poliser, Freud, Säpo och mycket mera. De Geer ställer själv frågan: ”var finns relationen mellan sanning och lögn?”.

MediaNr: P34615

Jag är en annan

av Jon Fosse. Översatt av Lars Andersson. Albert Bonniers förlag, 2022.

7 vol., 666 s. tryckt punktskrift.

Del 3, 4 och 5 i flerbandsverket Septalogin som börjar med Det andra namnet. Asle träffar tyskungen Sigve, som har suttit inne ett par gånger för mindre förseelse, läser böcker och dricker stora mängder. Genom Sigve träffar Asle sin namne, som också är konstnär och liknar honom på pricken. Den andra Asle kommer in på konstskolan. Asle hoppas också på att komma in. Jon Fosse, 1959- , norsk författare. Nobelpris i litteratur 2023.

MediaNr: P34503

Haralds mamma

av Johanna Frid. Albert Bonniers förlag, 2023.

6 vol., 574 s. tryckt punktskrift.

Svärdotter och svärmor möts på en flygplats. Under ett dygn inväntar de ett försenat plan och alltefter timmarna går blir konfrontationerna mer obönhörliga. Vad händer när man inser att man plötsligt är tre personer i en parrelation? Vems kärlek till Harald är störst? Vem har orsakat Haralds missbruk? Och vad är egentligen en rimlig relation mellan en svärdotter och en svärmor?.

MediaNr: P34672

Budbäraren från norr

av Ulf Peter Hallberg. Polaris, 2023.

5 vol., 450 s. tryckt punktskrift.

I slutet av 1800-talet har Köpenhamn en konstnärlig miljö dit alla slags fritänkare dras för att skapa nya uttryck. De samlas framför allt i tidningen Politiken, startad av de stridbara bröderna Brandes. I romanen skildras turbulensen och oron i det epokskifte som kallas Det stora genombrottet. Vissa gestalter har levt, andra har författaren skapat i sin fantasi. Köpenhamn är en tid ett sammandrag av universum med människorna som lysande kometer.

MediaNr: P34612

Och hjärtat slår

av Ingrid Viktoria Kampås. Bokförlaget Thorén & Lindskog, 2023.

8 vol., 732 s. tryckt punktskrift.

År 1947 tvingas den unga kvinnan Tora ta över gården Ingvars i Halland efter att hennes far Holger åkt till Amerika och hennes make försvunnet. Hon driver gården framåt, får fler kor och finner till sist äkta kärlek. I nutid har Ingvars tagits över av Toras barnbarn Lisa, mjölkbonde, företagare och mamma, en fighter som tänker att kunde farmor så kan jag. Roman om vardagens kamp, envishet och om att leva – så länge hjärtat slår.

MediaNr: P34643

Inga utvägar

av Zana Kaya. Bokfabriken, 2022.

10 vol., 912 s. tryckt punktskrift.

En sommarkväll blir Fikret brutalt avrättad utanför en cementfabrik i Borlänge. Det blir startskottet på en gangsteruppgörelse som snabbt eskalerar till ett fullskaligt gängkrig. Adam Meijer tar över ledarrollen i området Tjärna Ängar. Han försöker både hämnas Fikrets död och försvara gängets position i den kriminella världen. Men allt går åt helvete, och när polisen inleder en specialoperation för att komma åt ledarna dras snaran åt allt hårdare.

MediaNr: P34650

Epa-dunk och hemligheter

av Magnus Ljunggren. Nypon förlag, 2023.

2 vol., 83 s. tryckt punktskrift.

Del 4 i serien Epa-liv, där första delen heter En ny vänskap. Det är dags för fest, och Erik köper kondomer för Juno ska sova över efter partyt. Men övernattningen riskerar att avbokas när Junos bror Karl åker fast och hämtas av polisen. Juno blir arg på Erik eftersom han inte verkar tro på Karls oskyldighet. Juno oroar sig för sin bror och undrar vad som ska hända honom. Kommer de bli sams innan festen? Passar läsare 12–15 år. Lättläst.

MediaNr: P34663

Bara till graven

av Uno Palmström. Arbetarkultur, 1990.

5 vol., 464 s. tryckt punktskrift.

Kriminalroman med journalisten Olle Lyck och östermalmspoliserna Sven Thorén och Leonard Bergström i huvudrollerna. Temat är det "det slutna rummets gåta". Handlingen utspelas i Stockholm på 1990-talet. En ockrare med många förstörda öden på sitt samvete påträffas död i sin bostad. Dörren till lägenheten har reglats inifrån. Har han blivit mördad? Samtidigt jagar poliserna en galen knivman.

MediaNr: P34666

Avgrunderna

av Pilar Quintana. Översatt av Annakarin Thorburn. Rámus, 2023.

4 vol., 398 s. tryckt punktskrift.

Claudia är en åttaårig flicka som bor i staden Cali i Colombia. Hon försöker att förstå världen genom de vuxnas ögon. Hennes hårt arbetande pappa är mest tyst, och hennes mamma tillbringarna dagarna med att läsa skvallertidningar, sköta om sina växter och berätta för Claudia om kvinnor som tagit livet av sig. När Claudias faster presenterar sin nya make och han drar till sig mammans intresse ändras balansen i familjelivet.

MediaNr: P34623

Vi mår bättre i morgon

av Tatiana de Rosnay. Översatt av Christina Norrman. Sekwa, 2023.

8 vol., 716 s. tryckt punktskrift.

Candice blir en regnig kväll i Paris vittne hur en kvinna blir påkörd och hjälper henne till sjukhus. Kvinnan, som heter Dominique, förlorar ena benet i olyckan. Hon verkar inte har några vänner och Candice erbjuder sig att hjälpa henne med några ärenden. Candice fascineras av den eleganta och gåtfulla Dominique, och trots att hennes familj försöker varna henne låter hon Dominique nästla sig in allt mer. Men vad är Dominique ute efter egentligen.

MediaNr: P34598

Den heliga oron

av Solveig von Schoultz. Schildt, 1997.

4 vol., 328 s. tryckt punktskrift.

Dikter i urval, 1940-1996, av den svenskfinländska författaren Solveig von Schoultz, 1907-1996. Bland hennes återkommande teman finns nya motivval – moderskap, ofta i konflikt med skrivandet och porträtt av utsatta men viljestarka kvinnor. Hennes senare lyrik utvecklas mot en knappare och stramare form. Objektiv reflexionsdikt med en samtidig förmåga till inlevelse och empati kan anses vara utmärkande för hennes dikter.

MediaNr: P34593

Allt är inte guld

av Linda H. Staaf. Word Audio Publishing Intl. AB, 2023.

10 vol., 994 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien Jämtlandspolisen som börjar med Ulv i fårakläder. Östersund, februari 2017. Den pensionerade polismästaren Bo Malmberg hittas brutalt mördad i en skidbacke. Maria Lander, som ansvarar för utredningen, inser att man har väldigt lite att gå på. Det verkar inte finnas några uppenbara motiv till dådet. Inte långt efter hittas en kvinnlig revisor mördad. Marita upptäcker att offren hade kontakt med varandra strax innan de dödades.

MediaNr: P34656

Ulv i fårakläder

av Linda H. Staaf. Jengel Förlag, 2018.

10 vol., 988 s. tryckt punktskrift.

I juli 2009 hålls ett EU-toppmöte i Åre. Europas blickar är riktade mot Sverige när något händer som inte får hända: en man avrättas kallblodig på ett anrikt hotell mitt i centrum. Strax därefter inkommer ett bombhot mot kabinbanan och en grupp turister fastnar högt över marken, långt uppe på kalfjället. Insatspolisen Christian Ståhl inleder en kamp mot tiden för att rädda turisterna. Det blir en jakt över vidsträckta fjäll och genom mörka skogar.

MediaNr: P34657

Loppmarknad

av Richard Swartz. Polaris, 2023.

4 vol., 366 s. tryckt punktskrift.

Med utgångspunkt i sina otaliga besök på Wiens loppmarknader väver författaren samman en historia om livet, konsten och vad som är äkta. Det blir en berättelse om skimrande ytor och falskspel, om kärlek till det som är vackert och aningen sprucket. Besöken på loppmarknaden får också författaren att gå i barndom, får honom att minnas söndagsluncher hemma hos mormor och hennes älskare, där pojken får hjälpa denne att förfalska tavlor. Roman.

MediaNr: P34626

Iskall sol

av Lilja Sigurðardóttir‏. Översatt av Sara Lindberg. Modernista, 2022.

7 vol., 634 s. tryckt punktskrift.

Del 1 i en serie. De isländska systrarna Áróra och Ísafold bor i olika länder och pratar inte med varandra, men när deras mamma tappar kontakten med Ísafold återvänder Áróra motvilligt till Island för att söka upp henne. Hon upptäcker snart att systern är spårlöst försvunnen. Förbryllad över de motstridiga detaljerna kring systerns liv tar Áróra hjälp av polisen Daníel. Det visar sig snart att de inte är de enda som gör efterforskningar.

MediaNr: P34519

Berättaren från Casablanca

av Fiona Valpy. Översatt av Per Hagman. Bokförlaget Forum, 2023.

8 vol., 786 s. tryckt punktskrift.

Marocko, 1941. 12-åriga Josie och hennes familj har flytt från Frankrike till Casablanca medan de väntar på att kunna ta sig säkert till Amerika. Staden är fylld av människor, dofter och ljud. Sjuttio år senare anländer den problemtyngda Zoe till Casablanca. Äktenskapet krånglar och hon har svårt att anpassa sig till det nya livet. När hon hittar en liten träask och en dagbok under golvbrädorna i dotterns rum, stiger hon in i Josies värld.

MediaNr: P34662

Jävla karlar

av Andrev Walden. Polaris, 2023.

7 vol., 676 s. tryckt punktskrift.

Andrev Walden, journalist och krönikör, bland annat på Dagens Nyheter, skildrar en trasslig uppväxt med ett antal plastpappor och med en ouppfylld längtan efter en idealiserad ”riktig” pappa. Våld och dysfunktionella relationer kringgärdar hans tillvaro samt en mamma som ständigt blir besviken på sina jävla karlar. En skildring där nattsvart mörker samsas med humor och ibland, till och med, med en stråle ljus. Augustpriset 2023.

MediaNr: P34671

Störst är kärleken

av Katrine Wessel-Aas. Översatt av Eva-Maria Gelotte. Bokförlaget Polaris, 2023.

7 vol., 706 s. tryckt punktskrift.

Del 12 i serien Familjen Winther som börjar med En ny tid. Året är 1906 och i Trondheim ska det bli fest! Kung Haakon och drottning Maud skall krönas i Nidarosdomen. Birgitte Winther arrangerar en stor konstutställning, till det nya kungaparets ära, och hon har bjudit in en engelsk konstnär till invigningen. Mitt under bestyren kommer Emma tillbaka, och den här gången tänker inte Fredrik låta henne försvinna. Sista boken i serien.

MediaNr: P34590

Diana, döden och jag

av Anna Westphalen. Natur & kultur, 2023.

6 vol., 534 s. tryckt punktskrift.

Berättaren och Diana Klemens är ett udda par. Nyss kände de inte till varandras existens, nu är de ohjälpligt sammanlänkade. Båda har varit svårt sjuka men klarat sig på de levandes sida. Diana har legat i en lång drömlös koma. Nu är hon överlevande, livshungrig, djupt osäker på sin plats i världen och hon dras till berättaren som motvilligt låter sig svepas med. Om stulna konstskatter, speglar och hemligheter, att vilja dö och att vilja leva.

MediaNr: P34641

Martinus som vi minns honom

av Sam Zinglersen. Världsbild, 2012.

7 vol., 636 s. tryckt punktskrift.

Martinus, 1890-1981, var en dansk andlig författare och mystiker. Som trettioåring hade Martinus en djupgående andlig upplevelse, som totalt förändrade hans liv och satte honom i stånd att skapa den världsbild som sedan dess har gjort hans namn känt i många länder. Här berättar ett 30-tal danska personer om sina möten med Martinus.

MediaNr: P34667

Facklitteratur

"En gång Bergdala - alltid Bergdala"

ABF Nybro/Emmaboda, 1983.

4 vol., 348 s. tryckt punktskrift.

En rundmålning av Bergdala glas bruk i Lessebo kommun, en av traktens mindre glashyttor. Om glasbruket, glasarbetarna och samhället det ligger i. Utgiven av I glasriket - människan, miljön, framtiden, ett studieprojekt inom ABF och Svenska fabriksarbetareförbundet i Kalmar och Kronobergs län.

MediaNr: P34522

Livet efter 60

av Suzanne Axell. Printz fakta, 2022.

3 vol., 254 s. tryckt punktskrift.

Personliga berättelser om livet som kvinna efter 60. Författaren och journalisten Suzanne Axell berättar om sin egen livsresa med svårigheter och besvikelser, men också styrka och framgång i yrkeslivet. Huvuddelen av boken består av intervjuer med kända kvinnor i mogen ålder, som överkommit problem i livet och har fortsatt arbeta eller hittat nya glädjeämnen, som att resa runt i husbil, bli dj eller finna kärleken efter 80.

MediaNr: P34687

Fotbollsfamiljen

av Lennart Ekdal. Mondial, 2022.

7 vol., 644 s. tryckt punktskrift.

Lennart Ekdahl, 1953- , svensk journalist och programledare, skriver om sitt liv som fotbollspappa. Två av hans söner, Albin och Hjalmar, är fotbollsspelare på elitnivå. Han berättar om sönernas karriärer utifrån egna minnen, anekdoter och intervjuer. Utifrån sitt eget stora fotbollsintresse ställer han även kritiska frågor om proffslivet och dess negativa sidor – kommersialismen, de skyhöga lönerna, korrupta staters sportswashing med mera.

MediaNr: P34611

Så var det med det

av Jan Emanuel. Volante, 2023.

14 vol., 1320 s. tryckt punktskrift.

Memoarer av Jan Emanuel, 1974- , som förlaget presenterar som ex-politikern (S), kapitalisten, marxisten, kroppsbyggaren, Robinsonvinnaren, debattören och provokatören. Han berättar historien om sitt liv från uppväxten med fattigdom, droger och våld, via företagsbyggande, dokusåpor och kändisskap, hela vägen till maktens korridorer och Riksdagen i Stockholm. Han har startat behandlingshem vars försäljning sedan grundlade hans förmögenhet.

MediaNr: P34614

Min barndoms jul

av Fredrik Eriksson. Norstedts, 2023.

3 vol., 284 s. tryckt punktskrift.

Astrid Lindgrens berättelser har präglat de svenska drömmarna om julen, och maten spelar ofta en avgörande roll i dem. Boken tar avstamp i pepparkaksbak med Bullerbybarnen vid första advent och sedan följer vi karaktärer, berättelser och Astrids egna traditioner genom högtiden, med tabberas och annandagskalas, fram till att Pippi avslutar firandet med en magnifik julgransplundring. Interfolierat finns recept på traditionella rätter och godsaker.

MediaNr: P34589

Skrämd till tystnad

av Cathy Glass. Översatt av Anna Aronsson. Bokförlaget NoNa, 2023.

8 vol., 742 s. tryckt punktskrift.

Oskars mamma är utomlands och under tiden bor han hos vänner till familjen. Men när han kommer till skolan hungrig, ovårdad och med blåmärken på hela kroppen, slår läraren larm. Den erfarna familjehemsföräldern Cathy Glass ombeds ta hand om honom, men allt eftersom veckorna går blir hon alltmer oroad. Oskar är alldeles för tyst för ett barn på sex år och han är uppenbart rädd för något eller någon.

MediaNr: P34678

Syster

av Therése Granwald. Natur & Kultur, 2023.

7 vol., 694 s. tryckt punktskrift.

Självbiografi om hur det är att växa upp med en storasyster som har en intellektuell funktionsnedsättning. Therése Granwalds syster Kate föddes 1962 och fick en hjärnskada i samband med förlossningen. När Therése föddes var Kate sjutton år, hon älskade omedelbart sin lillasyster och de lekte tillsammans. I boken varvas scener från pandemin då Therése var sjuk i covid med barndomsminnen och tankar om hur funktionsnedsatta bemöts i samhället.

MediaNr: P34637

Extremisten

av Bosse Gustafsson. Offside Press, 2020.

6 vol., 542 s. tryckt punktskrift.

Anders Högström deltog 1994, vid 19 års ålder, i bildandet av Nationalistisk Front och blev dess ledare under fem år. Han berättar om sitt liv som nazist och den mest uppmärksammade aktiviteten när han iscensatte en stöld av entréskylten till förintelselägret Auschwitz, 2009. Extremisten är en historia om våld, lögner och svek, men även om en längtan efter gemenskap och något att tro på. Skildrar också den svenska högerextremismens framväxt under 1990-talet.

MediaNr: P34674

Lycklig ända in i själen

av Lisa Hallin. SoulSearch AB, 2021.

5 vol., 420 s. tryckt punktskrift.

Lisa Hallin var i flera år sängliggande med svåra smärtor. Inom den svenska vården möttes hon av okunskap. Hon fick vård utomlands, opererades och blev bättre - för att ett år senare drabbas av bröstcancer. Efter cellgiftsbehandling, strålning och operationer var hon skallig, utan bröst och med ärr på kroppen. Men också lycklig. För det var dit detta lidande hade fört henne. Hon har omvandlat sina insikter till en handbok i att leva lyckligt.

MediaNr: P34624

Hindrad

av Finn Hellman. Göteborgs universitet / Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, 2023.

3 vol., 224 s. tryckt punktskrift.

Den här uppsatsen handlar om att blinda i Sverige med ledarhund hindras. Det samma gäller personer med andra funktionsnedsättningar med assistanshund. De hindras från att använda sina levande hjälpmedel som det är tänkt. Uppsatsen bygger på gruppintervjuer, dagböcker och enkätsvar från cirka 215 assistans- och ledarhundsförare.

MediaNr: P34670

Ett ord för blod

av Faysa Idle. Lind & Co, 2023.

6 vol., 516 s. tryckt punktskrift.

Faysa Idle (f. 1998) kommer från Tensta, en förort till Stockholm, och berättar om hur det är att växa upp i en tid där uppgörelserna mellan kriminella nätverk har utvecklats sig till ett krig. 2015 skjuts Faysas bästa vän till döds, i Sverige mest känd som en av grundarna till det kriminella nätverket Dödspatrullen. Själv står hon mitt i konflikten, med en bror på andra sidan. Biblioteket blir för henne en rastplats och poesin ett sätt att kunna uttrycka sig själv.

MediaNr: P34695

Katter

av Helene Lumholdt. LL-förlaget, 2023.

1 vol., 64 s. tryckt punktskrift.

Människor och katter har levt tillsammans i flera tusen år. En katt blir visserligen aldrig tam på samma sätt som en hund, den lyder inga order, men den som gillar tanken på att dela livet med en livsnjutande, egensinnig och viljestark individ kan få en nära vän i en katt. I boken får läsaren lära känna ett helt gäng katter, alla med sina unika personligheter, temperament, rutiner och favoritställen. Lättläst.

MediaNr: P34669

Dejting börjar med dig

av Linnea Molander. Happy Dating International AB, 2022.

8 vol., 748 s. tryckt punktskrift.

Dejtingproblem är bara en kunskapslucka, menar författaren Linnea Molander, dejtingcoach och programledaren till podden ”Happy business”. Boken är uppbyggd som en kurs med åtta praktiska övningar, för att hjälpa en bryta dysfunktionella mönster och beteenden. Att göra annorlunda leder till att det blir annorlunda och boken skall vara, enligt författaren, ett pekfinger som pekar i rätt riktning.

MediaNr: P34475

Livet utan ben går vidare

av Elin Rantatalo. People & Stories, 2023.

7 vol., 660 s. tryckt punktskrift.

2019 var Elin Rantatalo på semester i Gran Canaria. Solferien förvandlades till en mardröm då hon drabbades av sepsis, en allvarlig blodförgiftning som hotade hennes liv. Väl i Sverige fick hon tillbringa månader med intensivvård och operationer, bland annat fick hon amputera båda benen och nio fingrar. I boken beskriver hon vägen tillbaka till ett liv utan ben och med smärtor och mardrömmar, men också om kampvilja och livskraft samt att även kunna förverkliga nya drömmar.

MediaNr: P34673

En handbok om fötter

av Pa Sandberg. Fantasi & Fakta, 2019.

4 vol., 334 s. tryckt punktskrift.

Pa Sandberg, kropps- och rörelseterapeut, med inriktning på fötter hjälper människor med smärtlindring, rörelseträning och livsstilsförändring. Hans budskap är att när vi stänger in fötterna i trånga skor stänger vi in hela kroppen. När fötterna blir stela påverkas rörligheten i rygg och nacke. När höften gör ont så är det kanske inte där problemet sitter. Men det omvända gäller också - när vi tar hand om fötterna så tar vi hand om hela kroppen.

MediaNr: P34636

Gör nytta

av Arnold Schwarzenegger. Översatt av Katarina Jansson. Bokförlaget Forum, 2023.

5 vol., 492 s. tryckt punktskrift.

Arnold Schwarzenegger, 1947- , - bodybuilder, skådespelare och före detta guvernör i Kalifornien – beskriver de sju verktyg som han anser varit väsentliga för honom i livet. Han menar att alla kan hitta sin egen vision och med exempel från sitt eget liv, både framgångar och misslyckanden, visar han hur man kan använda olika verktyg för att göra vad man vill och framför allt, att göra nytta.

MediaNr: P34613

Sticka till dig själv

av Stina Tiselius. Ordalaget bokförlag, 2022.

2 vol., 172 s. tryckt punktskrift.

En ny och uppdaterad version av boken från 2017 med ännu flera mönster. Oavsett om man är nybörjare eller inte, så menar författaren att det viktigaste syftet med stickning är att kunna koppla av. Här finns mönster till klädesplagg från vantar till tröjor men hon beskriver också grundläggande faktorer för hobbyn som stickfasthet, garnval och tvätt. Texten har ett enkelt och allom inkluderande språk och kan kompletteras med hennes stickskola på Youtube och ”stickningskonto” på Instagram.

MediaNr: P34163

Tidvatten

av Per Wästberg. Svenska Akademien, 2023.

5 vol., 456 s. tryckt punktskrift.

Ett tjugotal minnesporträtt av döda vänner och närstående flätas samman med tankar på vägen genom åren – från upptäckterna av Stockholm i tolvårsåldern till den oväntade lyckan i den sena kärleken. Det är i mycket en hyllning till läsandet och skrivande, och en sammanfattning av ett författarskap som sträckt sig över 80 år. Per Wästberg, 1933- , svensk författare och kritiker, ledamot i Svenska Akademien sedan 1997.

MediaNr: P34616

Vego på 15 minuter

av Maria Zihammou. Bokförlaget Semic, 2020.

3 vol., 216 s. tryckt punktskrift.

Kokbok med enbart vegetariska rätter. Författaren vill med hjälp av grönsaker och råvaror i säsong väcka matglädjen. Det är inspirerande och smarta recept som går snabbt att laga. Här finns även tips på vad som är bra att ha hemma i kyl, skafferi och frys och hur man kan minska matsvinnet.

MediaNr: P34577

En introduktion till arabisk poetik

av null. Översatt av Astrid Ericson Bahari. Alhambra, 2010.

4 vol., 320 s. tryckt punktskrift.

Fyra föreläsningar hållna 1984 där Adonis sammanfattar ett kvarts sekel av forskning om arabisk poesi och kultur. Introduktionen tar sin början i förislamska muntliga traditionen. Koranen innebar övergången till skriftlig kultur och nya ideal. Moderniteten innebär att frågorna förblir öppna, att kunskapen aldrig blir heltäckande och sanningen fastställd. Adonis, född i norra Syrien 1930, betraktas som en av arabvärldens främsta poeter.

MediaNr: P34658

Böcker för barn

Skönlitteratur

När regnbågen exploderade & tomten dog

av Annelie Adamsdotter. Opal, 2023.

2 vol., 186 s. tryckt punktskrift.

Magnolia är 11 år och har en hemlighet. Hon är kär för första gången och det är i en tjej. Magnolias mamma har flyttat till USA och har skickat en peppdagbok som räknar ner till jul. I den skriver Magnolia ner sina hemligheter, funderingar och känslor om att vara pirrigt kär och om att ha skilda föräldrar och en mamma som har flyttat långt bort.

MediaNr: P34603

Spero

av Åsa Asptjärn. Bonnier Carlsen, 2023.

8 vol., 800 s. tryckt punktskrift.

Spero är en liten hoppstjärtsinsekt. Tillsammans med sin ensamstående mamma och 408 småsyskon bor hon under barken i en rödgran. En vinterdag händer något som förändrar allt. Granen huggs ner för att bli julgran hemma hos en familj människojättar. I huset är det kvävande varmt och Speros familj riskerar att dö av uttorkning. Spero måste göra allt för att rädda dem. Berättelsen bygger på 2021 års radiojulkalender i Sveriges Radio.

MediaNr: P34631

Hitta pengarna!

av Helena Bross. Bonnier Carlsen, 2023.

1 vol., 27 s. tryckt punktskrift.

Ibland går Alice och Edvin till Siv för att öva matte. Siv har många roliga saker och extra skoj är pengarna som ser ut som riktiga. På fritids kommer de på att de ska leka affär. De får låna Sivs låtsaspengar, bara de är rädda om dem. Men när de är dags att städa är lådan med pengarna borta. Alla letar. Kan de två busiga sjörövarna ha något med saken att göra? Tjugosjunde fristående boken i serien Klass 1b. Lättlästa böcker för nybörjarläsare.

MediaNr: P34535

Frank önskar sig

av Caroline Bruce. Alfabeta, 2023.

1 vol., 31 s. tryckt punktskrift.

Bilderbok om den lilla apan Frank. Han har planterat ett frö. Nu väntar och väntar och vattnar och vattnar han, men fröet vill inte växa. Frank är bekymrad. Då knackar det på dörren. Det är Fia, Franks kompis. Hon tipsar om önskefontäner där man kan slänga i en peng och önska sig en sak. Sådana fontäner finns i Rom. Kanske det är lösningen på problemet. Frank tar tåget och reser till Rom.

MediaNr: P34565

Dödsramsan

av Max Byström Beydogan. Natur & Kultur, 2023.

5 vol., 432 s. tryckt punktskrift.

En dag försvinner Doris Kowalskis pappa. Han går ut på isen en tidig morgon och syns aldrig till igen. Fem år senare är Doris 12 år och ingen i hela världen verkar längre vilja ta reda på vad som hände honom. Hennes mamma bestämmer att han ska dödförklaras. Med hjälp av en särskild dödsramsa och en levande orm, försöker Doris och kompisen Tindra få kontakt med pappa en sista gång. Om han faktiskt är död kanske de kan nå honom på andra sidan.

MediaNr: P34653

Varning för gengångare

av Daniel Edfeldt. B. Wahlströms, 2023.

3 vol., 230 s. tryckt punktskrift.

Del 3 i serien som börjar med Varning för spöken. Spökjägarduon Siri och Kaspar har fullt upp. Inte nog med att det spökar på biblioteket, nu behöver teaterns nya ägare, Bruno Knip, också deras hjälp. På stadens teater hörs nämligen steg på vinden samtidigt som iskalla vindar drar förbi och mystisk rök sprider sig i lokalen. Dessutom har en läskig gestalt jagat bort hantverkarna som är där för att rusta upp den gamla byggnaden.

MediaNr: P34620

Alba och asablotet

av Mårten Gisby. Bonnier Carlsen, 2023.

14 vol., 1360 s. tryckt punktskrift.

Del 3 i serien som börjar med Alba och landet Bortom. Ossian, fredsrådaren i landet och tillika Albas far, visade sig vara en lögnare som förde Alba bakom ljuset för att komma över Nattramnen. Ett urtida vapen som gör honom till rikets mäktigaste trollkarl, en makt han använder för att våldsamt slå ner de uppror som börjat sprida sig över landet. Avslutande delen i serien Landet Bortom. Fantasy inspirerad av nordisk mytologi.

MediaNr: P34647

Sol och blodbad

av Fredde Granberg. Rabén & Sjögren, 2023.

3 vol., 226 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Dracula checkar in. Familjen Rysberg har semester och ska resa till sitt hemland Transsylvanien. Där finns en ny badort - Vampire Beach - vid en soldränkt sandstrand vid havet. Den är inte bara till för vampyrer. Tvärtom. Syftet är att locka vanliga, levande turister som är fulla av smaskigt blod. För att vampyrerna ska kunna sola och bada har man utvecklat en kräm med solskyddsfaktor 800. Låt blodbadet börja!.

MediaNr: P34630

Hästtjuven

av Catherine Hapka. Översatt av Helena Dahlgren. Bonnier Carlsen, 2023.

3 vol., 276 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Den nya hästen. Den årliga hästfestivalen ska äntligen hållas på Moorlandstallet, och Ivy ser längtansfullt på de äldre tjejerna i ridklubben Bobcats som ska vara med i tävlingarna. Plötsligt får hon en idé - kan inte hon och hennes vänner starta en egen ridklubb som de kan ställa upp i tävlingarna med? Men när en av Bobcats tävlingshästar försvinner blir Ivy anklagad för att vara inblandad i stölden.

MediaNr: P34629

Den fjärde lärlingen

av Erin Hunter. Översatt av Elin Pirttimaa Rosén. Bokfabriken, 2023.

7 vol., 660 s. tryckt punktskrift.

Första delen i Warriors fjärde svit Stjärnornas budskap. Det har förutsagts att Blåtass, Lejonflamma och ytterligare en katt kommer att bära stjärnornas kraft i sina tassar. Fyra krigarklaner har sedan lång tid delat området runt sjön, men en profetia spår att tre Åskklanskatter ska förändra klanernas tillvaro. Blåtass och Lejonflamma vet att de är två av katterna i profetian. Nu måste de vänta på ett tecken från Stjärnklanen.

MediaNr: P34534

Biblioteket i trädkojan

av Anna James. Översatt av Helena Dahlgren. HarperCollins, 2023.

6 vol., 534 s. tryckt punktskrift.

Del 5 i serien Den magiska bokhandeln som börjar med Tilly och bokvandraren. Milos farbror Horatio har fångats i en förtrollad sömn av den makthungriga Alkemisten och Milo ger sig i väg med sin nya vän Alessia för att hitta ett botemedel. Jakten på ledtrådar för dem till den magiska trädkojan, där Alkemistens svurna fiende Botanikerns bor. Milo och Alessia tvingas leta efter botemedlet i den hemliga trädgården.

MediaNr: P34531

Alma slutar med napp

av Ellen Karlsson. Rabén & Sjögren, 2022.

1 vol., 28 s. tryckt punktskrift.

Idag är dagen när Alma ska sluta med napp. Mamma och pappa säger att Alma är duktig och stor. Efter förskolan ska de gå till en leksaksaffär där hon ska få välja något i stället för nappen, vad som helst. Men när de kommit fram till affären vill Alma bara gå hem. Inget är lika bra som nappen. Fast plötsligt får hon syn på något stort och lurvigt på en hylla högst upp. Bilderbok med färgglada illustrationer.

MediaNr: P34566

En förbjuden bok

av David Levithan. Översatt av Cecilia Falk. Lilla Piratförlaget, 2023.

4 vol., 334 s. tryckt punktskrift.

När elvaåriga Donovan lämnar boken Äventyrarna på diskbänken har han inte en tanke på att hans mamma ska läsa den, än mindre att hon skulle kunna bli upprörd. Det är ju bara en äventyrsbok om två killar som försöker stoppa en skurk. Eller? Snart pratar hela stan om ifall bokens huvudpersoner är gay eller inte och Donovans mamma försöker få den borttagen från undervisningen, men Donovan och hans klasskamrater tänker kämpa för sin bok.

MediaNr: P34632

Lockbete

av Kerstin Lundberg Hahn. Nypon förlag, 2023.

1 vol., 80 s. tryckt punktskrift.

Nino har åkt till Härjedalen för att fiska med sin kusin Edin. Han drömmer om att fånga en stor öring. Det är midsommar, och de ljusa kvällarna är magiska. Men folket i byn beter sig underligt. De berättar för killarna att fisket är bäst på ett särskilt ställe vid ån, men vill inte själva fiska där. Och när Nino står ensam vid stranden på midsommarnatten förstår han varför. Lättläst skräck.

MediaNr: P34618

Gruvan

av Sara Lövestam. Lilla Piratförlaget, 2018.

6 vol., 586 s. tryckt punktskrift.

Elvaåriga Ellen bor på Utö över sommaren. När hon hittar en dagbok gömt i ett gammalt skjul förändras allt. Dagboken är från 1800-talet och han som har skrivit den heter Anton. Anton är bara 12 år, men ska snart börja jobba i gruvan som finns på ön. När Ellen läser i dagboken upptäcker hon ett olöst mysterium. Trots att det gått över 150 år sedan dagboken skrevs bestämmer sig Ellen för att hjälpa Anton att lösa mysteriet.

MediaNr: P34697

Pojken på klippan

av Mårten Melin. Nypon förlag, 2023.

1 vol., 54 s. tryckt punktskrift.

En dag cyklar Kim med sin kusin Isak till stenbrottet för att bada. Isak vill alltid visa sig modig, vad de än gör. Så det är klart att han vill hoppa från Elvisklippan. Klippan där det är sexton meter ner till vattnet. Där en pojke för några år sedan dog, efter att ha hoppat. Lättläst.

MediaNr: P34279

Det döende trädet

av Johanna Mo. Bonnier Carlsen, 2023.

4 vol., 336 s. tryckt punktskrift.

Del 1 i serien Lodurs skugga. När Nannas mamma omkommer i en bilolycka rasar hennes tillvaro. För att muntra upp Nanna tar bästa vännen Lilly med henne till fornborgen Eketorp på Öland – en plats som Nannas mamma älskade. Den här gången händer något konstigt. Halsbandet som Nanna fått från sin mamma börjar bränna som eld och hon förflyttas till en parallell värld. Nanna får ett livsfarligt uppdrag som hon måste lösa för att kunna åka hem igen.

MediaNr: P34645

Morris

av Bart Moeyaert. Översatt av Annika Johansson. Lilla Piratförlaget, 2023.

2 vol., 114 s. tryckt punktskrift.

Morris bor med sin mormor vid foten av ett stort, snöklätt berg. Där bor också Morris mormors hund: Houdini! Det är ingen slump att hunden heter så, han är nämligen en mästare på att rymma. Morris måste bege sig uppför berget för att hitta honom. Just som han har gjort det kommer snöstormen, en snöstorm som gör det omöjligt att hitta hem igen. Mitt i allt det vita dyker plötsligt en jämnårig pojke upp, tillsammans med en stor bagge.

MediaNr: P34604

Jefferson gör sitt bästa

av Jean-Claude Mourlevat. Översatt av Marianne Tufvesson. Lilla Piratförlaget, 2023.

5 vol., 462 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Jefferson. Livet tuffar vidare för igelkotten Jefferson och grisen Gilbert. Den ene lite försiktig och lugn och den andre med obändig energi. En dag dyker det upp en riktig utmaning när kaninen Simone försvinner på ett mystiskt vis. Här krävs både klassiskt detektivarbete, infiltration och okuvligt mod. Jean-Claude Mourlevat, 1952-, belönades med ALMA-priset 2021.

MediaNr: P34510

Rum 66

av Magnus Nordin. Berghs, 2023.

1 vol., 60 s. tryckt punktskrift.

Del 1 i en serie. Den 6 mars 1977 mördades en ung man i rum 66 på Forsdalens Högfjällshotell. Varje år sedan dess har unga män dött på hotellet, alltid på samma datum och i samma hotellrum. Legenden säger att det är en svartsjuk kvinna som är mördaren. 16-åriga Anton är besatt av legenden och tillsammans med sin motvillige bror Gustav tänker han övernatta i hotellrummet på det olycksbådande datumet. Det blir den värsta natten i deras liv. Skräck.

MediaNr: P34550

Ragnarök i Stockholm city

av Martin Olczak. Rabén & Sjögren, 2023.

2 vol., 180 s. tryckt punktskrift.

Del 4 i serien Jacks öde som börjar med Vargar på T-centralen. Ännu ett äventyr där Jack får ge sig i kast med urgammal och livsfarlig magi från Vikingatiden. Ragnarök har drabbat Stockholm. Gröna Lund brinner, stadshuset vräks över ända, vargar, jättar och monster väller ut från Asgård. Med hjälp av mormors ödestråd och kraftfulla magi lyckas Jack uppe på Västerbron få stopp på fasorna. Alla onda krafter tvingas återvända men priset är högt.

MediaNr: P34511

Efter kriget

av Tom Palmer. Översatt av Helena Olsson. Argasso, 2023.

3 vol., 250 s. tryckt punktskrift.

Femtonårige Yossi, som har suttit flera år i nazisternas koncentrationsläger, skickas efter kriget till tryggheten i England. Tillsammans med vännerna Leo och Mordecai försöker han finna sig till rätta i det främmande landet, men det är svårt. Yossi drömmer mardrömmar och plågas av tankar på familjen han förlorade. Ska han våga hoppas att någon av dem har överlevt, eller är det bättre att bara försöka glömma?.

MediaNr: P34655

Storasystern

av Linda Segtnan. Bonnier Carlsen, 2023.

2 vol., 168 s. tryckt punktskrift.

Del 3 i serien som börja med Dockan. Heras mamma ärver ett hus och de bestämmer sig för att flytta dit och starta ett nytt liv. Hera tycker att det är spännande, och redan första dagen på den nya platsen träffar hon en ny kompis att vara med – den gåtfulla Jenny. Men mitt i natten väcks Hera av knackningar och gråt. Någonting står inte rätt till och med tiden blir det bara värre och värre. Vilka är rösterna som hörs på nätterna? Skräck.

MediaNr: P34648

Onsdagarna på badhuset

av Alma Thörn. Alfabeta, 2023.

2 vol., 168 s. tryckt punktskrift.

Annika går i trean och varje onsdag ska klassen åka till badhuset för att lära sig simma. Annika kan simma, det enda problemet är att hon bara vågar simma där hon bottnar. Och stora bassängen är djup. De vuxna fattar ingenting. Annikas bästis Naima lovar att rädda henne om hon sjunker. Men det hjälper inte. Så fort Annika kommer till den blå bollen i bassängen får hon stenar i magen. Bilderbok om rädsla och mod.

MediaNr: P34633

Nelly Rapp och skolan för högre magi

av Martin Widmark. Bonnier Carlsen, 2023.

2 vol., 144 s. tryckt punktskrift.

Del 24 i serien som börjar med Nelly Rapp och Monsterakademien. I staden där Nelly och Valle bor händer det alltid massor av märkliga saker runt Halloween, och det här året har de två agenterna fått i uppdrag av Monsterakademin att ta reda på varför. När det stora Halloween-simmet ska gå av stapeln förvandlas vattnet till slime, trampolinen blir mjuk som spaghetti och en jättestor haj dyker upp i bassängen.

MediaNr: P34525

Filurer på resa

av Margit von Willebrand-Hollmérus. Fahlcrantz, 1936.

9 vol., 842 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Filurer i päls. Barnbok från 1936 om några leksaksdjur som ger sig ut på resa och skriver brev hem till sin ”mamma” som är sjuk och måste stanna hemma från skolan.

MediaNr: P34693

Faktaböcker

Afrosvenskar

av Johanna Berg. 2023.

2 vol., 122 s. tryckt punktskrift.

Genom berättelser, faktarutor och faktatexter får läsaren ta del av den afrosvenska historien från 1600-talet och framåt. Författaren arbetar på Världskulturmuseerna och har där funnit intressanta och spännande människoöden att dela med sig av. Läsaren får bland annat lära känna Gustav Badin som arbetade vid Drottning Lovisa Ulrikas hov, om barnmorskan Betty Bull-Bäckström, fakta om barns rättigheter genom århundraden och om slaveriets historia. Illustrerad. Passar läsare 12–15 år.

MediaNr: P34619

Giftiga fakta

av Ingelin Røssland. Översatt av Caroline Bruce. Alfabeta, 2023.

1 vol., 34 s. tryckt punktskrift.

Informativ bok om gifter. Varje uppslag utgör ett kapitel om gifter från olika synvinklar – giftiga djur, fakta om hur gifter har använts genom historien, gift i mat och i andra produkter. Ibland kan små mängder gift vara bra, som till exempel i vissa mediciner. Och så finns det ord som kan upplevas giftiga. Med inläsning efter punktskriftsboken i 2 läshastigheter.

MediaNr: P34458

Blodiga fakta

av Ingelin Røssland. Översatt av Caroline Bruce. Alfabeta, 2023.

1 vol., 30 s. tryckt punktskrift.

Faktabok om blod. Blod är liv. Men varför är blod så viktigt? Här står om hur blodet pumpas runt i kroppen och varför. Om näsblod och mens, om blodets betydelse i vissa religioner. Om blodmat, blodsugande djur och vampyrer, om blått blod och mycket mer. Till exempel att i en vuxen människas kropp finns det nästan hundra tusen kilometer blodådror. Med inläsning efter punktskriftsboken i 2 läshastigheter.

MediaNr: P34527

Vanliga människor

av Clara Törnvall. Natur & Kultur, 2023.

3 vol., 268 s. tryckt punktskrift.

En bok om neurotypiker, människor som inte har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, som autism eller adhd/add. De är inte alltid lätta att begripa sig på. Boken riktar sig till de med erfarenhet av autism som vill lära sig att förstå de vanliga människorna bättre. Deras värld är udda, men de tänker sällan på sig själva som avvikare. Boken vänder på perspektiven med hjälp av fakta, tips, ordlistor, test och röster från unga autistiska människor.

MediaNr: P34628

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

Lee Konitz

av Andy Hamilton. University of Michigan Press, 2007.

12 vol., 1112 s. tryckt punktskrift.

Biografi över Lee Konitz, 1927-2020, amerikansk jazzmusiker och kompositör. Han spelade altsaxofon och förknippas framför allt med stilen ”cool jazz”, bland annat för sina inspelningar med Lennie Tristanos sextett, med Stan Kenton och med Miles Davis på Birth of the Cool (1949). Med sitt speciella sound påverkade han många andra musiker, till exempel amerikanska saxofonister som Paul Desmond och Art Pepper. Punktskriftsbok på engelska.

MediaNr: P34585

Horrid Henry and the bogey babysitter

av Francesca Simon. London, 2002.

2 vol., 170 s. tryckt punktskrift.

Horrid Henry avskyr barnvakter och vet alltid hur man får dem att aldrig komma tillbaka. Med Rabid Rebecka blir det emellertid andra bullar. Det visar sig att hon är den tuffaste tonåringen i stan. En röd Easy reader-bok som är snäppet svårare än den blåa serien. Punktskriftsbok på engelska.

MediaNr: P34599

Böcker för barn

Horrid Henry's Nits - book 4

av Francesca Simon. Orion Publishing Co, 1997.

2 vol., 178 s. tryckt punktskrift.

Bok 4 i serien innehåller fyra nya berättelser med Horrid Henry. Första berättelsen handlar om hur Henry vägrar att tvätta håret trots att det kryllar av löss. I stället samlar han ihop lössen och för över dem till den renskrubbade Perfect Peters hår. Andra berättelser handlar om hur hemsk en skolresa kan vara och hur Henry förstör en middagsbjudning för vuxna. Punktskriftsbok på engelska.

MediaNr: P34569

Horrid Henry's Haunted House

av Francesca Simon. Orion Children's Books, 2014.

1 vol., 56 s. tryckt punktskrift.

En kort berättelse om Horrid Henry. Horrid Henry kan inte förstå hur hans elaka och ondskefulla föräldrar kan tvinga honom att bo hos sin kusin, den slemmige Suck-Up Steve, under en helg medan de åker på semester. Och det blir ännu värre när det visar sig att huset är hemsökt av spöken. Ingår i serien Early reader. Punktskriftsbok på engelska.

MediaNr: P34578

Horrid Henry Early Reader

av Francesca Simon. Orion Publishing Co, 2010.

1 vol., 52 s. tryckt punktskrift.

Horrid Henry behöver pengar – och det är bråttom. Men hur ska han gå till väga? Lättläst. En röd Easy reader-bok som är snäppet svårare än den blåa serien. Punktskriftsbok på engelska.

MediaNr: P34570

Horrid Henry and the Mummy's Curse

av Francesca Simon. Sourcebooks Jabberwocky, 2009.

2 vol., 164 s. tryckt punktskrift.

Henry hör en historia om en hemsk fornegyptisk mumie som bringar en förbannelse. Han kan inte vänta med att berätta historien för sin kompis Peter men han börjar undra. Är de verkligen säkra för mumien och skulle den inte ha kunnat frambringa en förbannelse någonstans nära hemmet? Och vad är egentligen skillnaden mellan en mumie och en mamma? En lättläst röd Early Reader-bok som är snäppet svårare än dem i den blå serien. Punktskriftsbok på engelska.

MediaNr: P34601