Nya punktskriftsböcker september 2023

Nya punktskriftsböcker september 2023

Inledning

Listan är uppdelad i 3 delar: Litteratur för vuxna, Litteratur för barn och Böcker på andra språk än svenska. Dessa ligger på rubriknivå 1.

Litteratur för vuxna är uppdelad i avsnitten Skönlitteratur och Facklitteratur. Litteratur för barn är uppdelad i avsnitten Skönlitteratur och Faktaböcker. Dessa avsnitt ligger på rubriknivå 2.

Böcker på andra språk än svenska är uppdelad i avsnitten Böcker för vuxna och Böcker för barn. Dessa avsnitt ligger också på rubriknivå 2.

Avsnitten Facklitteratur och Faktaböcker är indelade i olika ämnen. Ämnesrubrikerna ligger på rubriknivå 3.

Listan omfattar 49 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Dödlig lögn

av David Baldacci. Översatt av John-Henri Holmberg. Bokfabriken, 2023.

11 vol., 1066 s. tryckt punktskrift.

Mickey Gibson, före detta polis i New Jersey, arbetar nu som privatutredare för ett företag inom skuldindrivning. Hon får ett uppdrag av företagets handläggare, Arlene Robinson, att upprätta ett enkelt utmätningsprotokoll i en fastighet. I fastigheten påträffar hon de förtorkade kvarlevorna av en mördad man. Vid utredningen visar det sig att det inte finns någon Arlene Robinson på företaget. Vem är kvinnan som gav Gibson uppdraget? Thriller.

MediaNr: P34359

Bohemens väg

av ChatGPT-4. Novellix, 2023.

1 vol., 38 s. tryckt punktskrift.

Arvid Falk är en misslyckad författare som söker sin plats i livet och finner den i den bohemiska världen av konst och alkohol. Efter att ha träffat Karin, en förläggare, bestämmer han sig för att skriva en kontroversiell bok om stadens elit och deras mörka hemligheter. Den här novellen är skriven av AI-verktyget ChatGPT-4 och handlar om Arvid Falk, huvudpersonen i August Strindbergs roman Röda rummet.

MediaNr: P34329

Helgas frid

av ChatGPT-4. Novellix, 2023.

1 vol., 40 s. tryckt punktskrift.

Doktor Glas känner en inre konflikt som växer. Han älskar Helga Gregorius och vill se henne lycklig och fri från det våld och den smärta hon lider av i sitt äktenskap. När han bestämmer sig för att ta saken i egna händer blir deras relation spänd. Novellen är skriven av AI-verktyget ChatGPT-4 och handlar om Helga Gregorius, en av karaktärerna i Hjalmar Söderbergs roman Doktor Glas.

MediaNr: P34327

Hemlängtan

av ChatGPT-4. Novellix, 2023.

1 vol., 40 s. tryckt punktskrift.

Klara Gulla reser från landsbygdens Värmland till livliga Malmö där hon möter nya vänner och sin stora kärlek. Men när hennes oro för sin far blir för stor måste hon fatta ett svårt beslut som hotar att förstöra allt. Novellen är skriven av AI-verktyget ChatGPT-4 och handlar om Klara Gulla, en av karaktärerna i Selma Lagerlöfs roman Kejsarn av Portugallien.

MediaNr: P34328

Sanningens droppar

av ChatGPT-4. Novellix, 2023.

1 vol., 42 s. tryckt punktskrift.

Linda springer genom de mörka gatorna i staden, med andan i halsen och en panik som driver henne framåt. Hon försökte hålla sig undan från de övervakningskameror och elektroniska polisöron som finns överallt. Linda står inte längre ut med hur samhället manipulerar människors tankar och känslor. Novellen är skriven av AI-verktyget ChatGPT-4 och handlar om Linda, en av karaktärerna i Karin Boyes roman Kallocain.

MediaNr: P34330

Faktum novell

av Malin Clausson och Sandra Pandevski. Faktum Sverige AB, 2020.

4 vol., 320 s. tryckt punktskrift.

Faktum 2020 innehåller noveller av Fredrik Backman, Jihye Brissman, Cecilia Falkman, Solei Himmelvid, Lenarto, Johanna Lindahl, Kristian Lundberg och Annika Norlin.

MediaNr: P34284

Pojken från skogen

av Harlan Coben. Översatt av Peter Samuelsson. Bookmark förlag, 2021.

9 vol., 884 s. tryckt punktskrift.

En pojke utan minne hittas i en skog. Han får namnet Wilde. 30 år senare har Wilde återvänt till skogen och lämnat en karriär som yrkessoldat och spårningsexpert. Men när en tonårsflicka försvinner blir Wilde tillfrågad att använda sina kunskaper för att hitta henne. Han tvingas återvända till det samhälle han aldrig passat in i och upptäcker snart att staden och dess maktelit döljer mörka hemligheter som kan förstöra otaliga liv.

MediaNr: P34369

Högtidsnoveller från radions P1

av Gun Ekroth. 2001.

8 vol., 776 s. tryckt punktskrift.

33 noveller, med anknytning till högtidsdagar och helger, som lästes i radions P1 år 2001. Klassiker av Tjechov, Mansfield, Lagerlöf, Piraten och Dagerman blandas med nya av Mats Kempe, Gunilla Linn Persson och Mirja Unge. Innehåller bland annat novellen "Stulet Nyår" av Agnes Von Krusenstjerna och ”Det som blev kvar” av Hans Gunnarsson. Här finns något för alla. - humor, tragik och skämtsamma bagateller.

MediaNr: P34408

Badort

av Tove Folkesson. Norstedts, 2023.

5 vol., 408 s. tryckt punktskrift.

Ingrid är på väg mot Borgholm. Hon är olyckligt förlovad, enkom för att trygga sin utfattiga släkts försörjning. Måna sitter på tåget med en säck pengar från sin pappas döda kropp, ursprungligen stulna av en man som förföljer henne. Under en festnatt möts de båda och en stark glöd emellan dem tänds. Textens språk är fyllt av metaforer och liknelser och berättarperspektiven växlar. Debutroman.

MediaNr: P34371

Min lyckliga plats

av Emily Henry. Översatt av Carina Jansson. Lavender Lit, 2023.

9 vol., 896 s. tryckt punktskrift.

Harriet och Wyn har varit det perfekta paret ända sedan de träffades i college. Men för sex månader sedan gjorde de slut, men de har fortfarande inte berättat det för någon. De bestämmer sig för att mörka sanningen när det är dags för den årliga veckan med närmsta vännerna på deras gemensamma semesterställe. Efter att ha varit kära i flera år, hur svårt kan det vara att låtsas vara det i en vecka till? Feelgood.

MediaNr: P34413

Med döden som gäst

av Carin Hjulström. Forum, 2023.

14 vol., 1398 s. tryckt punktskrift.

Del 4 i serien som börjar med Bara ett litet mord. Stjärnskådespelerskan Siri Ehrensvärd och hennes brorson Anton driver plantskola i byn Säbyholm. Sommaren inleds med att Upplands-Bros rikaste man bjuder in hela bygden till invigningen av en lyxig eventlokal, inrymd i en lada intill Mälaren. Morgonen efter kalaset hittas en ung man död i ett dike. Lokalpoliserna Olle och Rita får utredningen på sitt bord och som vanligt dras även Siri in.

MediaNr: P34411

Det slutna rummet

av Mari Jungstedt. Albert Bonniers förlag, 2023.

7 vol., 618 s. tryckt punktskrift.

Del 17 i serien som börjar med Den du inte ser. En kvinna hittas mördad i Lummelundagrottan på Gotland. Kvällen före hade hon deltagit i en mörkertur i grottan. Hur kunde mördaren slå till under turen? Kommissarie Anders Knutas leder utredningen och fallet visar sig ha kopplingar till ett grottmysterium i Norrland många år tidigare. Knutas sambo, den höggravida Karin som är sjukskriven från polisen, ger sig dit och hamnar i ett livsfarligt drama.

MediaNr: P34420

Det jag redan minns

av Mats Kempe. Norstedt, 2014.

5 vol., 454 s. tryckt punktskrift.

En samling med sjutton noveller där allt är mycket välbekant samtidigt som ingenting är som vanligt. Kanske har det hänt någon gång i framtiden eller kommer att hända i det vi varit med om. Händelserna utspelar sig i den Animerade Staden. Författaren försätter, med fiktionens hjälp, människorna i besvärliga situationer där de kämpar för att inte tappa kontrollen över sina liv. De försöker värja sig och frigöra sig från författarens berättelser.

MediaNr: P34380

De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel

av Ruth Kvarnström-Jones. Översatt av Mats Foerster. Printz Publishing, 2023.

12 vol., 1194 s. tryckt punktskrift.

Första delen i serien om Stockholms pärlor. Wilhelmina Skogh är en mytomspunnen kvinna som 1901 tog över som VD för Grand Hôtel i Stockholm. Här skildras hennes väg dit, kantad av diverse arbeten inom hotell- och turistbranschen. Till sin hjälp hade hon ett antal andra kvinnor som hon med tiden hade lärt känna och knutit vänskapsband med. Hon beskrivs som en hård men rättvis chef i en tid där en kvinna alltid fick jobba hårdare än en man för att uppnå samma resultat.

MediaNr: P34446

Till vår ära

av Alejandro Leiva Wenger. Albert Bonniers förlag, 2023.

3 vol., 214 s. tryckt punktskrift.

Novellsamling där handlingen kretsar kring barn till exilchilenare, deras erfarenheter i det nya landet och deras sökande efter sina rötter. Stilen är mycket särpräglad, ibland med formexperimentella ingredienser, som samtidiga skeenden och transkriberat talspråk med många slanguttryck. Någon novell har absurdistisk framtoning, andra är allvarliga. Även för unga vuxna. Nyskrivet förord av Donia Saleh.

MediaNr: P34409

Mellan skål och vägg

av Eva Lennerman och Lars Forsberg Thomson. Spritmuseum, 2012.

2 vol., 132 s. tryckt punktskrift.

75 nedslag i svensk sprithistoria förmedlade av Spritmuseum. Här finns texter, som blandar fakta med humoristiska anekdoter, om bland annat kampanjen Spola kröken, motboken, kaffegöken, drinken Gröna hissen, procenten, Reimersholme (kluckarnas ö), snapsvisor och bandyportfölj.

MediaNr: P34392

Som en vind genom Ådala

av Åsa Liabäck. Printz Publishing, 2023.

10 vol., 950 s. tryckt punktskrift.

Del 4 i serien som börjar med I hjärtat av Ådala. Våren spirar i koloniområdet Ådala i Linköping, och Anna är helt förälskad i sin nykomna bebis. Men det känns som att något är fel med Patric? Stephanie kämpar på med sin musikkarriär – men räcker musiken för att livet ska kännas fulländat? Marcus håller på att rota sig i Linköping igen, men minnena från New York gör sig ständigt påminda. Kanske kan en ny vänskap vara lösningen? Feelgood.

MediaNr: P34422

Ingen tobak inget halleluja

av Eric Lundqvist. Litteraturfrämjandet, 1977.

8 vol., 724 s. tryckt punktskrift.

Drift med pingströrelsen och missionsverksamheten. Huvudperson är Algot Svensson från Småland, utbildad i påskvännernas missionsskola i USA. Han kommer till Nya Guinea för att kristna före detta kannibaler.

MediaNr: P34315

Mirage

av Camilla Läckberg. Bokförlaget Forum, 2023.

15 vol., 1452 s. tryckt punktskrift.

Del 3 i serien som börjar med Box. Sveriges justitieminister befinner sig under hot. Samtidigt hittas en hög människoben nere i Stockholms tunnelbana, och skelettet visar sig komma från en högt uppsatt finansman. Polisinspektör Mina Dabiris grupp är stukad efter den traumatiska händelsen i somras som slutade i en kollegas död, och kallar in mentalisten Vincent Walder för att hjälpa till med fallet. Sista delen i en trilogi.

MediaNr: P34397

Julstämning på Lyckans gård

av Carole Matthews. Översatt av Helen Ljungmark. Printz Publishing, 2022.

10 vol., 904 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Vårkänslor på Lyckans gård. Julen närmar sig på Lyckans gård som Molly Baker äger och driver. Även om hon lyckats behålla sitt älskade hem efter tidigare hot från kommunen kan extrapengar alltid behövas. Därför låter hon sig övertalas att anordna ett välgörenhetsevent för gården. Men med antisociala får och sura alpackor blir det kaos. Ett lugnt julfirande är vad Molly behöver men pojkvännen Shelby har andra planer.

MediaNr: P34360

Flaskan

av Ed McBain. Översatt av Gert A. Landin. Norstedts, 1984.

4 vol., 388 s. tryckt punktskrift.

Virginia Dodge har bestämt att detektiven Steve Carella, som arbetar på kriminalavdelningen vid 87:e distriktet i Isola, storstaden på USA:s östkust, ska dö. Men Carella finns inte på polisstationen då hon kommer dit. Virginia bestämmer sig för att vänta, och under tiden behärskar hon sin omgivning med hjälp av en pistol och en flaska. En flaska som innehåller nitroglycerin. Polisdeckare från 1959.

MediaNr: P34326

Svart motiv

av Ed McBain. Översatt av Sonja Melinder. PAN/Norstedt, 1994.

5 vol., 430 s. tryckt punktskrift.

Kriminalavdelningen på 87:e distriktet i Isola vid storstaden på USA:s östkust står inför ett mysterium. En okänd man kommer in i en bokhandel drar upp två pistoler och börjar skjuta vilt omkring sig. Fyra sinsemellan obekanta personer skjuts ner. Poliserna i 87:e distriktet får en svår utredning, där även personliga relationer är inblandade. Ett av offren är fästmö till detektiv Bert Kling vid 87:e. Polisdeckare från 1961.

MediaNr: P34334

Deckarna

av Ed McBain. Översatt av Maj Sjöwall. PAN/Norstedt, 1976.

7 vol., 594 s. tryckt punktskrift.

Kriminalavdelningen vid 87:e distriktet i Isola, storstaden på USA:s östkust får ett nytt fall där en gammal bekant, ”Den döve” dyker upp. Nu handlar det om en raffinerad form av utpressning. Om inte en viss summa pengar betalas ut kommer en högt uppsatt tjänsteman inom Isolas förvaltning att dö. Pengarna uteblir och mannen dör. Sedan ökas summan – nytt offer, dubbel summa. Det tredje offret som hotas är borgmästaren i Isola. Polisdeckare från 1968.

MediaNr: P34335

Det kom ett brev från München

av Håkan Nesser. Albert Bonniers förlag, 2023.

9 vol., 810 s. tryckt punktskrift.

Det är jul, pandemiåret 2020, och konstnären Ludvig Rute bjuder in sina syskon till firande i avlägsna Sillingbo. De har inte setts på många år och stämningen är minst sagt spänd. Det blir inte bättre när det sker ett mord. Paret Barbarotti–Backman kallas in och påbörjar en utredning som nästan erinrar om en gammal engelsk deckare. Åttonde boken i serien om kommissarie Gunnar Barbarotti och hans kollega och sambo Eva Backman.

MediaNr: P34373

Sambo på försök

av Beth O'Leary. Översatt av Helen Ljungmark. Printz Publishing, 2019.

10 vol., 946 s. tryckt punktskrift.

Tiffy är i akut behov av ett billigt boende. Leon jobbar nätter och är i stort behov pengar. I London är lägenheterna galet dyra. En annons kopplar ihop de två främlingarna och de gör en deal: Leon innehar lägenheten dagtid medan Tiffy jobbar, på kvällar och nätter är den hennes. Trots att de aldrig träffas smälter deras liv ihop och de kommer närmare varandra.

MediaNr: P34375

Färskt vatten till blommorna

av Valérie Perrin. Översatt av Sara Gordan. Éditions J., 2022.

12 vol., 1184 s. tryckt punktskrift.

Violette Toussaint är vaktmästare på en kyrkogård i en liten by i Bourgogne. Tillfälliga besökare och lokala invånare samlas gärna i hennes kök. En kväll får Violette besök av en poliskommissarie som förklarar att hans nyligen avlidna mor har önskat att bli begravd på kyrkogården. I takt med att Violette hjälper honom fattar kommissarien tycke för henne. Men när han börjar att gräva i Violettes förflutna är det slut på hennes stillsamma tillvaro.

MediaNr: P34419

Désirée

av Annemarie Selinko. Översatt av Knut Stubbendorff. Bonnier, 1952.

22 vol., 2108 s. tryckt punktskrift.

Historisk underhållningsroman, skriven av en österrikisk författare, i form av en dagbok, om sidenhandlardottern Désirée Clary från Marseille, 1777-1860. Hon var förlovad med Napoleon men blev Sveriges drottning, mer känd som Desideria och gemål till Karl XIV Johan.

MediaNr: P34336

Järnblomma

av Frida Skybäck. Polaris, 2023.

10 vol., 914 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Svartfågel. En mörk vårkväll hittar två tonåringar en kropp inmurad i väggen i ett ödehus i utkanten av Lund. Byggnaden tillhör det nerlagda mentalsjukhuset Sankt Lars, som trettio år tidigare drabbades av en skandal då två patienter försvann spårlöst. Polisutredarna Fredrika Storm och Henry Calment får i uppgift att återöppna utredningen och de förstår snart att en mörk hemlighet döljer sig på sjukhusområdet.

MediaNr: P34426

Vägen vi måste gå

av Katrine Wessel-Aas. Översatt av Eva-Maria Gelotte. Bokförlaget Polaris, 2023.

7 vol., 638 s. tryckt punktskrift.

Del 11 i serien Familjen Winther som börjar med En ny tid. Året är 1903. Babette och Christian Winther återvänder till Trondheim för att skapa sig ett nytt liv i sin forna hemstad men det förflutna kastar långa skuggor. Förlusten av deras son har skapat ett avstånd mellan makarna som blir allt svårare att överbrygga, och Christian är fortfarande förbittrad och ilsken på sin far. Kan de hitta tillbaka till varandra och till sin plats i familjen?.

MediaNr: P34410

Facklitteratur

Odöd, blek och hungrig

av Nils Ahnland. BTJ förlag, 2009.

11 vol., 1098 s. tryckt punktskrift.

Nils Ahnland är bibliotekarie i Hofors med ett omåttligt intresse för vampyrer. Vampyren är ett fenomen som idag ständigt tar sig nya uttryck i olika medier och författaren frågar sig vad detta enorma intresse kan bero på. I en historisk exposé beskrivs denna varelse i myt och folktro och senare i litteratur och film. Han försöker här bland annat analysera skillnaden mellan fiktionsvampyren och folklorens vampyr. Lättläst för alla åldrar.

MediaNr: P34311

Ta makten över din hälsa på 12 veckor

av Johannes Cullberg. The Book Affair, 2023.

6 vol., 514 s. tryckt punktskrift.

Boken är uppdelad i tre delar. Den första delen handlar om människans matvanor under tid, den andra delen om livsmedelsindustrins makt över våra matvanor och i den tredje delen ger författaren tips och råd för att under 12 veckor genomföra en hälsoförändring. Innehåller även uppgifter att utföra samt schema för utvärdering. Johannes Cullberg, kost- och hälsocoach, som grundat matkedjan Paradiset.

MediaNr: P34396

Min bokvärld

av Kerstin Ekman. Albert Bonniers förlag, 2023.

9 vol., 842 s. tryckt punktskrift.

Kerstin Ekman har levt ett långt liv med skrivande och läsande. I den här boken berättar hon om de böcker som inspirerat och påverkat henne genom åren, från barndomen till nu. I 24 kapitel, ett för varje bok, beskrivs bokens innehåll och det inflytande den haft på hennes liv och utveckling.

MediaNr: P34425

Lyrikvännen

av Anna Lundvik och David Zimmerman. Lyrikvännen, 2023.

2 vol., 178 s. tryckt punktskrift.

Lyrikvännen 2023:2 innehåller dikter, texter och kritik.

MediaNr: P34319

Handen på hjärtat

av Anna Strandlind. [Anna Strandlind], 2022.

4 vol., 392 s. tryckt punktskrift.

Anna Strandlind jobbar som medium, framgångscoach, healer, konstnär och djurkommunikatör. Utifrån sin kunskap inom personlig utveckling och mediumskap vill hon förmedla hur man kan nå sina fulla potential och hitta sin egen sanning. Hon menar att det gäller att öppna sitt sinne och förstå sin egen kraft för att uppleva harmoni, glädje och passion i livet – utan att behöva kämpa och känna stress.

MediaNr: P34391

Nobels middagar

av Ulrica Söderlind. Carlsson, 2005.

13 vol., 1204 s. tryckt punktskrift.

Författaren, mathistoriker och skribent, har studerat vad som serverats på nobelbanketten under 100 år – 1901-2001. Hon berättar om mat och dryck, tradition och nytänkande, underhållning, närvarande nobelpristagare och om planering, logistik och personalens arbete på plats.

MediaNr: P34393

Kan vi prata om ensamhet

av Sandra Torbjörnsdotter. Parus förlag, 2023.

3 vol., 242 s. tryckt punktskrift.

Efter avslutad terapi tog en vänskap vid mellan patienten Sandra Torbjörnsson och samtalsterapeuten Suzanne Pärlhamn och tillsammans har de skrivit denna bok om ensamhet. Ensamhet ett av samhällets största och helt osynliga problem – ensamheten som inte syns utåt, den som ingen talar om. Vad är ensamhet? Varför är det så viktigt för oss att känna tillhörighet? Vad händer i kroppen när vi känner oss ensamma? Och finns det en väg ut ur ensamheten?.

MediaNr: P34349

Pojken som ingen ville ha

av Casey Watson. Översatt av Mari Höglund. Bokförlaget Nona, 2021.

6 vol., 544 s. tryckt punktskrift.

Casey Watson och hennes man Mike är specialutbildade familjehemsföräldrar. När 11-årige Justin kommer till dem har han varit på 20 misslyckade placeringar sedan han var fem år gammal. Justin attackerar familjen och avvisar all kärlek och omtanke. Efter ett besök hos Justins mamma förstår Casey att det finns händelser som han aldrig berättat. Justin har blivit försummad och misshandlad och det tar lång tid innan han kan känna sig trygg.

MediaNr: P34383

Böcker för barn

Skönlitteratur

Supernova

av Callum Bloodworth. Bonnier Carlsen, 2023.

6 vol., 534 s. tryckt punktskrift.

Nova har gått ut gymnasiet och ser fram mot sommaren. Men på några dagar ändras allt. Hennes kille gör slut, fiket där hon ska jobba går i konkurs och bästa kompisen flyttar till London. Nu börjar Novas motattack på världen. Hon träffar Leo, som jobbar extra på bensinmacken. Tillsammans ger de sig ut på en jakt efter sommaren, livet och sockervadd. Och för att kartlägga vilka de är i universums oändlighet.

MediaNr: P34400

Maja och hennes vänner

av Larysa Denysenko. Översatt av David Szybek. Bonnier Carlsen, 2022.

1 vol., 68 s. tryckt punktskrift.

Bilderbok som handlar om 9-åriga Maja och hennes vänner. I flera korta berättelser följer vi barn som med sina olika familjesituationer lever sina liv i krigets skugga. Aksanas mamma är död så hon bor bara med sin pappa, Sofias pappa har försvunnit i kriget, Maya bor med sina två mammor och tataren Rais har fått lämna sitt hemland på grund av den ryska ockupationen. Ukrainskan Larysa Denysenko är författare, advokat och människorättsaktivist. Passar barn 6–9 år.

MediaNr: P33372

Fenix och frostpalatset

av Aisling Fowler. Översatt av Betty Andersson. HarperCollins, 2023.

8 vol., 772 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien Eldfödd som börjar med Tolv och den frusna skogen. Tolv är tillbaka och ger sig ut på ännu ett äventyr i Ember, riket fullt av monster. Hon är nu en fullfjädrad jägare, och har ett nytt namn som speglar hennes krafter - Fenix. En ny fara hotar därute. Något hemskt är på väg att hända i häxornas frostpalats, och Fenix eld kan vara det enda som kan stoppa det.

MediaNr: P34414

Bara Astrid

av Charlotta Lannebo. Rabén & Sjögren, 2023.

5 vol., 490 s. tryckt punktskrift.

Del 3 i serien som börjar med Astrid, alltid Astrid! Astrid går i trean och tycker att allt är ganska långtråkigt. Hon får inte göra flickisar på gymnastiken eftersom hennes brutna arm just läkt, där hemma käbblar syskonen hela tiden och i skolan får klassen den ena korkade uppgiften efter den andra av sin fröken Gina. Tur att Astrid har sina tänkarstunder då hon kan stänga in sig i sitt rum, dricka te med mycket socker och läsa böcker.

MediaNr: P34389

Världens bästa Molly och den nya skolan

av Sabine Lemire. Översatt av Sara Ohlsson. Lilla Piratförlaget, 2023.

1 vol., 94 s. tryckt punktskrift.

Del 1 i en serie. Molly ska börja i en ny skola där hon inte känner någon. Hennes föräldrar säger att hon snabbt kommer att få nya vänner, men hur får man det? Allt hade varit så mycket enklare om Mollys bästa kompis Ellen varit där. Och tänk om Ellen glömmer henne nu, när de inte längre ses varje dag. Som tur är går det en tjej som verkar snäll i den nya klassen.

MediaNr: P34290

Totalt ocool

av Christina Lindström. B. Wahlströms, 2023.

3 vol., 246 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Totalt bortglömd. Gabriel ska börja sjuan efter sommarlovet men ingen av hans gamla kompisar hamnar i samma klass. Hans nya klass består av läskiga hårdrockare, folk som tar med sig giftiga ormar till mataffären och en lärare som heter Birgitta. Gabriel har aldrig känt sig så ensam och osynlig. Han är verkligen totalt ocool. Skönt att han har sin ständiga följeslagare labradoren Beppe där hemma.

MediaNr: P34390

Rummet innanför

av Mårten Melin. Rabén & Sjögren, 2023.

3 vol., 230 s. tryckt punktskrift.

Tio fantastiska berättelser om sällsamma varelser som spöken, älvor, demoner och vampyrer. Och människor – kanske de otäckaste varelserna av dem alla. Det är berättelser med övernaturliga inslag i igenkännlig vardagsmiljö; med oväntade vändningar i högt tempo skapar författaren omväxlande och ofta riktigt otäcka historier.

MediaNr: P34379

Hundägarna

av Frida Nilsson. Natur & Kultur, 2023.

6 vol., 578 s. tryckt punktskrift.

Del 1 i en serie. Året är 1910. Det 9-åriga fosterbarnet Martin flyr från sitt fosterhem tillsammans med den enögda gårdshunden Jack. Kanske kan de hitta Martins riktiga pappa någonstans därute? Det blir en strapatsrik färd, längs vägen hakar fler luggslitna gestalter på och till slut når de ett pensionat som Jack målat upp som paradiset när det i själva verket tagits över av ett stort gäng hundar som lever på marginalen utanför samhället.

MediaNr: P34399

Hammaren på Hötorget

av Martin Olczak. Rabén & Sjögren, 2023.

2 vol., 178 s. tryckt punktskrift.

Del 3 i serien som börjar med Vargar på T-centralen. Elvaårige Jack söker sina föräldrar men kastas på grund av sina trollkonstfärdigheter tillbaka i fornnordisk mytologi, fast händelserna tilldrar sig i nutid. Jacks mormor visar sig vara en av de tre nornorna, de som i mytologin väver ödets trådar, och med hennes hjälp försöker han undkomma eldjätten Surt. Allt tilldrar sig djupt under Hötorgshallen i Stockholm.

MediaNr: P34305

Mulle Mullvad

av Karin Soelberg. Funkibator förlag, 2018.

1 vol., 28 s. tryckt punktskrift.

Mulle Mullvad gräver under mark och kan inte se i världen där uppe. Där finns stora, elaka djur med vassa tänder. Mulle är förbjuden att gå upp dit, och han har lovat att inte göra det. Men Mulle är nyfiken och gräver en tunnel uppåt. Det här är berättelsen om hur Mulle mötte Piggis och Stickis, två djur som just bor, där uppe.

MediaNr: P34353

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

Halo

av Alexandra Adornetto. Square Fish, 2011.

11 vol., 1062 s. tryckt punktskrift.

Första boken i en serie. Jordklotet håller på att gå under. Himlen bestämmer sig för att skicka ner tre änglar med övernaturliga krafter för att vända utvecklingen; krigaren Gabriel, helaren Ivy och – inte minst – tonårsängeln Bethany. Den yngsta ängeln är dock den mest mänskliga av dem och i mötet med Xavier Woods uppstår en attraktion som hon inte kan undfly. Hennes änglasyskon försöker förhindra parets förälskelse men frågan är: Är kärlekens hennes undergång eller styrka? Inläsning på engelska.

MediaNr: P34317

The moth diaries

av Rachel Klein. Bantam Books, 2003.

8 vol., 722 s. tryckt punktskrift.

Berättaren, en okänd 16-årig flicka på en exklusiv internatskola för flickor, för dagbok över sina mest intima känslor. Hennes besatthet av sin rumskamrat Lucy blir allt större, samtidigt observerar hon med oro en allt närmare bekantskap mellan Lucy och den nya eleven Ernessa. Många rykten florerar om henne, bland annat om att hon förvandlat Lucy till vampyr. En blandning av fri fantasi, gotisk mystik och en rädsla för vuxenlivet. Inläsning på engelska.

MediaNr: P34313