Nya punktskriftsböcker januari 2024

Inledning

Listan är uppdelad i 3 delar: Litteratur för vuxna, Litteratur för barn och Böcker på andra språk än svenska. Dessa ligger på rubriknivå 1.

Litteratur för vuxna är uppdelad i avsnitten Skönlitteratur och Facklitteratur. Litteratur för barn är uppdelad i avsnitten Skönlitteratur och Faktaböcker. Dessa avsnitt ligger på rubriknivå 2.

Böcker på andra språk än svenska är uppdelad i avsnitten Böcker för vuxna och Böcker för barn. Dessa avsnitt ligger också på rubriknivå 2.

Listan omfattar 55 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Bottennapp

av Desmond Bagley. Översatt av Gustaf Hannar. Wahlström & Widstrand, 1984.

10 vol., 940 s. tryckt punktskrift.

Oceanografen Mike får bud att hans bror dött nära Tahiti. Mike misstänker att Mark funnit något mycket värdefullt på havsbotten, och att hans död inte var otvetydig. Så börjar två fartyg, med penning- och blodtörstiga människor ombord, sin jakt efter dyrbar metallmalm på Stilla havets botten. Thriller.

MediaNr: P34677

Orkanen

av Desmond Bagley. Översatt av Roland Adlerberth. Wahlström & Widstrand, 1981.

9 vol., 884 s. tryckt punktskrift.

David Wyatt, civilanställd meteorolog vid amerikanska flottans bas på San Fernandez i Karibiska havet, har ett sjätte sinne när det gäller orkaner. Han anar att orkanen Mabel kommer att ändra kurs och hemsöka San Fernandez. Alla vetenskapliga beräkningar är emot honom och kommendanten vägrar evakuera basen. Ett blodigt inbördeskrig är också på gång, då David beslutar sig för att ta saken i egna händer.

MediaNr: P34721

Våfflor och kaffe med twist

av Ida Berner. Lava, 2023.

8 vol., 746 s. tryckt punktskrift.

Gry, Liv och Nora är tre systrar som startar ett våffelcafé i deras barndoms sommarparadis nära Arvika i Värmland. Gry, som annars arbetar som psykolog, råkar ut för en trafikolycka. Hon klarar sig med en hårsmån, men får därefter en längre sjukskrivning. Hon drabbas av existentiellt grubbel vilket utmynnar i ett förslag till hennes systrar. Det blir en sommar inte likt någon annan med systerlig gemenskap – och uppgörelser – livskris och ny kärlek. Feelgood.

MediaNr: P34644

Tills jag hittar dig

av Harlan Coben. Översatt av Jan Risheden. Bookmark förlag, 2024.

9 vol., 846 s. tryckt punktskrift.

David avtjänar ett livstidsstraff för att ha mördat hans och Cheryls son. Fem år har gått och Cheryl har gift om sig när han plötslig får höra ett rykte om att hans son kanske lever. Hur ska han få reda på sanningen? En flykt ur fängelset tycks honom vara den enda lösningen, och denna blir början på en nervkittlande resa där han ömsom leds vilse och ömsom kommer på rätt spår. Författaren har vunnit många utmärkelser och blivit översatt till över 40 språk. Kriminalroman.

MediaNr: P34736

Från Tranås till Chicago

av Camilla Dahlson. Lind & Co, 2023.

7 vol., 634 s. tryckt punktskrift.

Berättelsen om tonårsflickan Ebba Svensson som i tjugotalets Småland sliter hund och dessutom blir sexuellt utnyttjad av sin husbonde. Hon ser inget annat väl än att emigrera till Amerika, likt många före henne. Väl över Atlanten möter hon en tuff tillvaro med ett främmande språk, hårt arbete och inte minst en gnagande hemlängtan. Av en slump – eller av ödets nycker – sammanförs hon efter en tid med ett par som gjort sig rika på tillverkning av chokladpraliner och en ljusare framtid hägrar. Feelgood.

MediaNr: P34742

Tjuvlyssnaren

av Maria Ernestam. Louise Bäckelin förlag, 2024.

4 vol., 360 s. tryckt punktskrift.

Karl-Gunnar Hammarkvist är 64 år, revisor och lever ensam. Han har ett inrutat liv men tycks ändå nöjd med sin lott. En dag får han emellertid ett omtumlande besked - ett omfattande renoveringsarbete tvingar honom att flytta till en tillfällig lägenhet. I sitt nya boende får han en kväll höra ett märkligt samtal genom väggen, något som förbryllar honom. Är det som han hört verklighet eller bara hans egna fantasier?.

MediaNr: P34725

Vi kommer ändå bara bli becknare

av Rihab Garci. Bonnier Carlsen, 2024.

3 vol., 258 s. tryckt punktskrift.

Det är mellan höghusen och dess innergårdar som livet i orten händer, inte minst för Samir, Sebbe och Selma. På gångbroarna över bilvägarna har de lekt kull och sparkat boll, skrattat, gråtit och älskat. Och nu är det sista året av grundskolan. Sista året tillsammans som klass, och det är vinna eller försvinna, som deras lärare Leila brukar säga. Och visst har hon rätt. Det är den här våren allt kommer att avgöras. Men bara inte i skolbänken.

MediaNr: P34711

Den sista utgrävningen

av Elly Griffiths. Översatt av Carla Wiberg. Bokförlaget Forum, 2023.

8 vol., 772 s. tryckt punktskrift.

Den femtonde och avslutande delen i serien som börjar med Flickan under jorden. Under renoveringen av ett kafé hittas kvarlevorna efter en ung student inmurade i väggen. Man ringer genast in rättsarkeologen Ruth Galloway och benen visar sig tillhöra Emily Pickering, en ung arkeologistudent som försvann för nästan tjugo år sedan. Misstankarna riktas snart mot Ruths vän Cathbad. Men det finns ett problem: Cathbad är försvunnen.

MediaNr: P34756

Spindelbjörken

av Pär Hansson. Norstedts, 2023.

5 vol., 400 s. tryckt punktskrift.

En man reser tillbaka till sin hemort i Västerbotten, till fadern och brodern som bor kvar. Med sig har han sin fru och sina barn, som fått en annan uppväxt. I huset vid älven börjar minnena återvända till honom. Den han en gång var blir tydlig för honom. Joel. Pojken som är ett utsatt barn, men stark i sin fantasi. Dras mellan Pingstkyrkan och skogen, den kristna kompisen Isak och den stökiga Kim.

MediaNr: P34715

Brinn alla hästar

av Helena Hedlund. Natur & Kultur, 2023.

4 vol., 338 s. tryckt punktskrift.

Dora ser fram emot att börja femman och träffa sin bästis Hillevi. Den enda vän som delar hennes hästintresse. Men Hillevi har slutat rida och undviker Dora. Dessutom ska hennes föräldrar skiljas och hennes mamma flytta till en lägenhet i stan bland ljus och människor. För att muntra upp henne köper hennes pappa en häst. När Dora och Hillevi blir vänner igen är det mer spännande att spionera på den snygge lärarvikarien än att ta hand om hästen.

MediaNr: P34646

Drottningens bekännelse

av Victoria Holt. Översatt av Ulla Spångberg. Saga Egmont & Swann Audio, 2019.

12 vol., 1138 s. tryckt punktskrift.

Romantiserad biografi över Marie-Antoinette, 1755-1793, drottning av Frankrike från 1774 till 1792. Marie-Antoinette var dotter till kejsarinnan Maria Teresia av Österrike och levde som barn ett liv i lyx och överflöd. Marie Antoinette saknar inget. Men ju äldre hon blir, desto mer krav ställs på henne. Hennes äktenskap med den franske konungen Ludvig XVI arrangerades av modern. Marie-Antoinette avrättades efter franska revolutionen.

MediaNr: P34665

Ärr

av Jørn Lier Horst. Översatt av Marianne Mattsson. Wahlström & Widstrand, 2023.

9 vol., 830 s. tryckt punktskrift.

Del 4 i serien som börjar med Nollpunkt. Alexander Blix är en slagen man. Efter att ha blivit dömd för att ha hämnats sin dotters död, sitter han i ett av Norges högsäkerhetsfängelser. De andra fångarna tar alla tillfällen att utmana och förödmjuka den tidigare polisutredaren. Journalisten Emma Ramm är en av få personer som finns med på Blix besökslista. Hon blir hans allierade när Blix ska knyta samman banden mellan dåtid och nutid.

MediaNr: P34730

Atens lejon

av Conn Iggulden. Översatt av Leif Jacobsen. Bokförlaget Polaris, 2023.

12 vol., 1136 s. tryckt punktskrift.

Del 3 i serien som börjar med Atens portar. Efter gudarnas rike kom människornas värld och främst i ledet stod Perikles. Bakom honom ligger den största staden i den antika världen. Framför honom står den grymma persiska armén. Båda sidor rustar för krig. Men Perikles vet en sak. För att utkämpa ett krig måste du först vinna freden. Det är dags för en hjälte att resa sig. För att hans fiender ska darra. Och för en stad att lysa som en fyr.

MediaNr: P34372

1979

av Val McDermid. Översatt av Sofi Rydell. Bokförlaget Polaris, 2022.

10 vol., 992 s. tryckt punktskrift.

Första delen i en serie. Journalisten Allie Burns verkar i Glasgow, Skottland under 1970-talets slut. Som kvinna är det svårt att göra sig hörd i en sexistisk tidsålder och i ett mansdominerat yrke. Hon kämpar med näbbar och klor för att få ett erkännande och ett första scoop. Slumpens vägar leder henne till kollegan Danny, som har en personlig anknytning till ett av bedrägeri- och terrorismfallen de undersöker. Eftersom de rör sig på djupt vatten ligger dödshotet ständigt över dem. Crime med viss cosiness.

MediaNr: P34738

Hemkomsten

av Kate Morton. Översatt av Åsa Brolin. Bokförlaget Forum, 2023.

15 vol., 1432 s. tryckt punktskrift.

En hel familj hittas död på julafton i australiensiska Tambilla . Året är 1959 och utredningen blir en av de största för sin tid men man kommer aldrig gåtans lösning något närmare. Sextio år senare kallas Jess hem till Sydney då hennes mormor har hamnat på sjukhus varvid hon upptäcker ett samband mellan hennes familj och den dödade familjen Turner. Ett nystan av kärlek och lögner börjar så småningom tråcklas ut och Jess ställs inför svårartade moraliska dilemman. Kriminalroman.

MediaNr: P34743

Kära hälsningar från döden

av Ulf Nilsson. Bonnier Carlsen, 2023.

1 vol., 18 s. tryckt punktskrift.

"Varför skulle svart vara dödens färg, varför inte himmelsblått?" Vi människor föreställer oss ofta döden som något hotfullt. Men varför gestalta döden med knotiga benrangel, en hotfull svart panter, en djävul eller en skrämmande gammal gubbe, när den i stället skulle kunna vara en randig katt eller en liten gumma i rutigt förkläde? Bilderbok om döden för alla åldrar med illustrationer av Stina Wirsén.

MediaNr: P34605

Stacken

av Annika Norlin. Weyler, 2023.

10 vol., 926 s. tryckt punktskrift.

På grund av utmattning flyttar den 32-åriga journalisten Emelie ut i skogen för att hitta ro. Vid en sjö ser hon plötsligt en grupp människor. De har också flyttat ut i skogen för att slippa samhället och dess krav. Gruppens dynamik förändras när vissa tycker att det skaver, och när en utomstående kommer in, vad händer då? Romandebut av Annika Norlin, musiker och författare. Norlin fick Karin Boye-priset 2021 för sin debut, novellsamlingen Jag ser allt du gör.

MediaNr: P34714

Pestnätter

av Orhan Pamuk. Översatt av Mats Andersson. Norstedts, 2023.

20 vol., 1978 s. tryckt punktskrift.

April 1901. Ön Minger ligger idylliskt i östra Medelhavet. Hälften av invånarna är muslimer, den andra hälften är grekisk ortodoxa. En natt lägger ett kungligt skepp till vid ön. Ombord finns prinsessan Pakize, dotter till den avsatte sultanen, tillsammans med sin make, doktor Nuri, och sultanens personlige kemist. De har alla ett viktigt uppdrag men alla kommer inte att överleva den kommande veckan: pesten är på väg att lamslå hela ön.

MediaNr: P34716

En kvinnas straff

av Ana Porss. Louise Bäckelin förlag, 2021.

7 vol., 606 s. tryckt punktskrift.

Del 1 i en serie som bygger på författarens släkthistoria. Det är första hälften av 1800-talet. Torparflickan MajaLisa blir piga i prostgården i Habo och tror att hennes lycka är gjord. Men MajaLisa utnyttjas sexuellt och när hon blir med barn tvingas hon lämna prästgården. Några år senare har hon ett hemligt förhållande med den stilige major Gyllensvaan. När hon åter blir med barn förskjuts hon av byborna och söker skydd i en stuga i skogen.

MediaNr: P34703

På grund av Billie Bridgerton

av Julia Quinn. Översatt av Anna Thuresson. Lovereads, 2023.

8 vol., 768 s. tryckt punktskrift.

Första delen i serien Familjen Rokesby. De allra flesta förväntar sig att Billie Bridgerton ska gifta sig med någon av de tre bröderna Rokesby. De har bott grannar och umgåtts under hela Billies barndom. Men Billie ser de två yngre bröderna som hennes egna syskon och den äldsta, George – honom tål hon inte. Men när Billie måste umgås med George vaknar känslor som hon absolut inte var beredd på. Föregångare till serien Familjen Bridgerton. Feelgood.

MediaNr: P34707

Dödens vik

av Kate Rhodes. Översatt av Katarina Falk. Printz Publishing, 2023.

9 vol., 876 s. tryckt punktskrift.

Första delen i en serie. Ben Kitto arbetar normalt vid mordroteln i London men får en skada som kräver en längre tids konvalescens. Han bestämmer sig för att återvända till sin barndoms ö Bryher, utanför Cornwalls kust, där ju normalt ingenting händer. Ett plötsligt mord på en av traktens tonåringar för med sig en abrupt scenförändring för ortsbefolkningen och i samhället växer en allmän misstänksamhet. Kitto blir ombedd att leda undersökningen, samtidigt som en okänd brunett korsar hans blick.

MediaNr: P34704

Harry Potter och de vises sten

av J. K. Rowling. Översatt av Lena Fries-Gedin. Rabén & Sjögren, 2010.

16 vol., 1512 s. tryckt punktskrift.

När Harry är ett år dör hans föräldrar och han tvingas bo hos sin mosters familj. Efter tio hårda år får han en inbjudan till Hogwarths Skola För Häxkonster Och Trolldom, samma skola som hans föräldrar gått i. Redan som nyfödd kunde han stå emot Voldemort, en ond trollkarl, och nu behövs hans krafter igen. En mycket spännande och rolig bok för alla åldrar. Glestryck.

MediaNr: P34747

Hildur

av Satu Rämö. Översatt av Marjut Hökfelt. Bokförlaget Forum, 2023.

9 vol., 812 s. tryckt punktskrift.

Del 1 i serien Hildur. Hildur Rúnarsdóttir är chef för enheten för försvunna barn i Reykjavik. Hennes kollega är den finske polispraktikanten Jakob Johanson. Han upptäcker snart att de pittoreska fjordarna också har en mörk sida: utstötta, exploatörer och maktbegär. Hildur och Jakob får utreda ett brott där hemligheter mörklagts i decennier. Spänningsroman.

MediaNr: P34740

Doften av kardemumma

av Beatrice Samuelsson. Piratförlaget, 2023.

9 vol., 880 s. tryckt punktskrift.

Camilla letar efter sin biologiska mamma och hennes enda spår är ett fotografi och en bok med samma titel som romanen. Sökandet leder till Västgötaslätten och vi får möta ett antal människor på hennes väg, både i det förgångna och i nutid. Debutroman skriven på ett lättillgängligt språk. Feelgood.

MediaNr: P34705

Den blodiga tiaran

av Veronica Sjöstrand. Romanus & Selling, 2023.

9 vol., 818 s. tryckt punktskrift.

Del 3 i serien som börjar med Den svarta dolken. Som sjätte generationen Rodin på vd-posten kämpar Stella för auktionshusets överlevnad. Hon är hårt pressad av att axla den ovana rollen som ledare för familjeföretaget parallellt med sitt arbete för Interpol. I det förflutna uppdagas en hemlighet som hotar att ödelägga allt. Familjen Rodin anklagas för att gömma en diamanttiara som stulits från en judisk familj under andra världskriget.

MediaNr: P34708

Facklitteratur

Norma

av Vincenzo Bellini. Operan, 1997.

1 vol., 80 s. tryckt punktskrift.

Norma är ett av den italienske operatonsättaren Vincenzo Bellinis (1801-1835) mest kända verk och ett standardverk inom den så kallade belcantooperan. Huvudrollen har sjungits av legendariska sopraner som Maria Malibran, Jenny Lind och Maria Callas. Felice Romanis libretto berättar historien om den galliska översteprästinnan Norma som samtidigt har en kärleksaffär – och barn – med den romerska prokonsuln - och fienden - Pollione. Detta utsiktslösa förhållande kan endast sluta i tragikens tecken. Punktskriftstext på svenska och italienska.

MediaNr: P34490

Lev länge & väl

av Kerstin Brismar. Norstedts, 2020.

5 vol., 486 s. tryckt punktskrift.

Om att leva längre och ha ett bra liv så länge vi lever. Boken vänder sig i främst till personer över 50. Vikten av bra kost, aktivitet, återhämtning och sömn beskrivs lättillgängligt och balanserat. Det är viktigt att tidigt skapa goda vanor för att förebygga senare problem, men det är aldrig för sent att göra hälsofrämjande förändringar. Författaren delar med sig av kunskap från sina år som läkare och forskare med fokus på vällevnadssjukdomar.

MediaNr: P34660

Tillåt mig tvivla

av Stefan Einhorn. Natur & Kultur, 2023.

5 vol., 434 s. tryckt punktskrift.

Åsikter är viktiga i våra liv och relationer. När de går isär kan de leda till låsningar och brytningar men också till utveckling och kreativitet. Författarna menar att ett visst mått av befogat tvivel och avvaktande tvekan är att föredra framför tvärsäkerhet. Varje kapitel utgår från en frågeställning, till exempel; vad en åsikt är och vad vi har åsikter till. Författarnas personliga reflektioner varvas med fakta, forskning och exempel.

MediaNr: P34728

Spårvagnsresor med Mr Hume

av Horace Engdahl. Albert Bonniers förlag, 2023.

5 vol., 406 s. tryckt punktskrift.

Författaren och tidigare ständige sekreteraren i Svenska Akademien hittar några synnerligen respektingivande samtalspartners när han åker spårvagn i Göteborg. Det börjar med skotske 1700-talsfilosofen David Hume och fortsätter med upplysningsfilosofer vid Paris salonger. Bland de mindre namnkunniga kan nämnas Gustav III:s ambassadör Creutz och konstnären och hustyrannen Loutherbourg samt dennes hustru. Som ett underliggande tema ligger frågan om det godas och ondas existens.

MediaNr: P34739

Vem hör mina tårar

av Fauziya Kassindja. Översatt av Gunnar Lundin. Bra böcker, 2000.

16 vol., 1592 s. tryckt punktskrift.

Fauziya växer upp i en förmögen, muslimsk familj i det lilla västafrikanska landet Togo. Vid 17 års ålder lovas hon bort till en man som kräver att hon måste omskäras före giftermålet. Hon flyr till Amerika och får sitta i fängelse 16 månader. Starkt, engagerande inlägg mot seden med könsstympning och sättet att ta emot flyktingar i USA. Tack vare en engagerad kvinnlig advokat får Fauziya hjälp.

MediaNr: P34683

Dags att rösta - EU-valet

LL-förlaget, 2024.

1 vol., 100 s. tryckt punktskrift.

Den 9 juni 2024 är det EU-val. Då har fler än 350 miljoner människor i EU:s länder möjlighet att välja politikerna till EU:s riksdag. Det EU bestämmer har stor betydelse för oss i Sverige. EU har lagar om det mesta, som jordbruk, internet, gränser, teve, mat, miljö och fiske. Kort sagt: EU är en del av allas vardag. I boken beskrivs EU:s historia, hur EU är uppbyggt och hur viktigt det är att rösta. Lättläst.

MediaNr: P34684

Lyrikvännen

av Anna Lundvik. Lyrikvännen, 2023.

2 vol., 158 s. tryckt punktskrift.

Lyrikvännen 2023:6 innehåller dikter, texter och kritik.

MediaNr: P34685

Svensk politik

av Per T. Ohlsson. Historiska media, 2019.

22 vol., 2118 s. tryckt punktskrift.

Boken tar sin start utanför riksdagshuset i april 1917, där en arbetardemonstration med flera tusen deltagare står nära att drabba samman med ordningsmakten. Som av en händelse avvärjs något som skulle kunna blivit en revolution. Journalisten Per T Ohlsson beskriver Sveriges politiska historia, från 1809 till vår tid.

MediaNr: P34700

Liv och arbete under 90 år vid Johansfors

av Svenska fabriksarbetareförbundet och Arbetarnas bildningsförbund. [ABF Lessebo (distr.)], 1980.

3 vol., 228 s. tryckt punktskrift.

Texter från ett studiecirkelarbete 1980 om Johansfors glasbruk. Det är en dokumentation om glasbruket och arbetets villkor. Innehåller även kapitel om föreningslivet och samhällets utveckling. Glasbruket invigdes 1891 och lades ner 1991.

MediaNr: P34690

I skenet från en glasugn

av Svenska fabriksarbetareförbundet och Arbetarnas bildningsförbund. [ABF Lessebo (distr.)], 1980.

3 vol., 212 s. tryckt punktskrift.

En skrift framställd av medlemmarna i studiecirkeln ”Glasriket” som en del av det större studieprojektet I Glasriket – Människan – Miljön – Framtiden. Man försöker teckna ner förhållandena för arbetarna vid Åfors glasbruk och beskriva de uppoffringar de gjorde för rätten till arbete och rätten till en skälig ersättning för detsamma. Projektet genomfördes som ett samarbete mellan ABF (Arbetarnas bildningsförbund) och Svenska Fabriksarbetareförbundet i Kalmar och Kronobergs län.

MediaNr: P34691

Orreforsaren i glasriket

av Svenska fabriksarbetareförbundet och Arbetarnas bildningsförbund. [ABF Lessebo (distr.)], 1981.

5 vol., 478 s. tryckt punktskrift.

En skrift framställd av medlemmarna i studiecirkeln ”Glasriket” som en del av det större studieprojektet I Glasriket – Människan – Miljön – Framtiden. I tre studiecirklar har man försökt att visa på orreforsarnas historia, varvid en studiecirkel uteslutande inriktade sig på kvinnornas liv. Projektet genomfördes som ett samarbete mellan ABF (Arbetarnas bildningsförbund) och Svenska Fabriksarbetareförbundet i Kalmar och Kronobergs län.

MediaNr: P34689

Skogen

av Anne Sverdrup-Thygeson. Översatt av Lotta Eklund. Bokförlaget Polaris, 2023.

8 vol., 722 s. tryckt punktskrift.

I elva kapitel skriver Anne Sverdrup-Thygeson om skogen och dess stora artrikedom, om ekosystemet, och insekternas liv. Kunskapen ger en bra bild över skogens roll i dagens natur- och klimatkris. Faktatexter blandas med fotografier och teckningar. Författaren är professor i biologi och arbetar på miljö- och biovetenskapliga universitetet i Norge. Hon har tidigare skrivit Insekternas planet (2019) och På naturens axlar (2021). Källförteckning finns.

MediaNr: P34699

Yrke: drottning

av Ingrid Thörnqvist. Norstedts, 2023.

6 vol., 574 s. tryckt punktskrift.

Drottning Silvia har sedan 1976 funnits i offentligheten vid kung Carl XVI Gustafs sida. Vi har sett henne i sidenklänningar och glittrande tiaror på Nobelmiddagar och statsbesök. Men få känner till vad hon gjort utöver de kungliga plikterna. Journalisten Ingrid Thörnqvist har följt drottningens vardagsarbete under ett år. Hur driver hon sina hjärtefrågor om sexuella övergrepp mot barn, om demensvården, om vikten av vuxna förebilder för ungdomar?.

MediaNr: P34706

Böcker för barn

Skönlitteratur

Titta tittut!

av Kenneth Andersson. Alfabeta, 2023.

1 vol., 4 s. tryckt punktskrift.

Pekbok för de minsta barnen. På ena sidan ser man bara figurens ögon och när man vänder blad har figuren kommit fram från sitt gömställe. Ur äpplet kommer en mask, ur osten tittar en liten mus ut och ur trädet ett spöke, allt ackompanjerat av "Titta", "Tittut säger”. Färgstarka bilder. Bok med inklistrad punktskrift.

MediaNr: P34568

Den vita lögnen

av Katarina von Bredow. Natur & Kultur Digital, 2024.

5 vol., 450 s. tryckt punktskrift.

När Hedvigs mamma får ett nytt jobb flyttar de till stan. På den nya skolan måste Hedvig lära sig hur saker fungerar och försöka passa in. När den coolaste tjejen i klassen, Molly, hittar på bilder på Hedvigs bästa vän Ika i hennes telefon får hon för sig att Ika är Hedvigs pojkvän. Hedvig svarar ja och snart har härvan av lögner vuxit. Hur ska hon kunna berätta sanningen utan att förlora både sin bästis och sina nya kompisar? Kapitelbok.

MediaNr: P34722

Hemliga boken

av Teresa Glad. Natur & Kultur Digital, 2023.

2 vol., 164 s. tryckt punktskrift.

Sexåriga Teresa bor i ett höghusområde i Orminge, utanför Stockholm. Hon vill helst sitta inne och rita o läsa men de vuxna tycker att hon ska gå ut och röra på sig. Vi får följa hennes dagliga liv med familjen men även små händelser som utgör möten med vuxenvärlden. Teresa är kritisk till mycket av det som de vuxna gör och tycker att hon ska göra. Skildrat på ett enkelt språk med korta meningar men med mycket humor. Bokens författare står själv för bokens tuschillustrationer.

MediaNr: P34654

Ett fall för Måna Gast

av Anna Hansson. Rabén & Sjögren, 2024.

2 vol., 120 s. tryckt punktskrift.

Del 1 i serien Mysterier i Monsterstaden. I Monsterstaden bor alla sorters monster, slemmiga och pälsiga, gulliga och livsfarliga. Där bor också spöket Måna Gast som gillar mysterier och korsord. När stadens detektiv börjar missa viktiga ledtrådar ser Måna sin chans. Med hjälp av sin varulvsvän Varg tar hon sig an sitt första mysterium. Varför ligger det lila päls varje morgon på frankensteinmonstret Franks källargolv? Kapitelbok.

MediaNr: P34713

Kakorna är slut!

av Ulrika Kestere. Opal, 2023.

1 vol., 14 s. tryckt punktskrift.

Hunden Pelle och katten Lollo måste städa. Det är så stökigt hemma hos dem så något måste göras. De behöver först lite energi men alla godsaker är slut så Pelle och Lollo bestämmer sig för att baka. Efter allt stök och bak äter ugnen upp alla kakor! Vännerna ger sig därför ut på jakt efter andra godsaker. Men ingenstans får de tag i något sött. De får helt enkelt städa ändå, men det kanske inte är så tråkigt som de trodde. För läsare 3–6 år.

MediaNr: P34497

Basket och bråk

av Marie Oskarsson. Bonnier Carlsen, 2024.

1 vol., 62 s. tryckt punktskrift.

Del 9 i serien vänner 4ever, där första delen heter Kalas och katastrof. Vädret har varit dåligt i flera dagar och det är svårt att komma på något roligt att göra. Edvin och Jack har mycket överskottsenergi i kroppen så när fritids får använda gympasalen är kompisarna snabbt på plats. Personalen drar igång en basketmatch där alla har roligt, men när Edvins lag både ligger under och han får en hård boll i magen drar ett stort bråk mellan spelarna igång. Passar läsare 6–9 år.

MediaNr: P34717

Femtiofem meter under ytan

av Conny Palmkvist. Bonnier Carlsen, 2024.

3 vol., 254 s. tryckt punktskrift.

Del 3 i serien som börjar med Mina fem regler för livet. Det är något som inte stämmer med rivningshuset tvärs över gården. Bengt-Gustav går dit fast han inte får, och upptäcker på andra våningen en dörr som är märkt ”1982”. Det här blir den första av flera tidsresor där han får möjligheten att fixa allt det som gått snett för hans pappa genom åren, allt det pappan skyller sin alkoholism på. Men det blir inte bättre, snarare tvärtom.

MediaNr: P34712

Dagen när Simon flyttade

av Hans Peterson. Rabén & Sjögren, 1977.

2 vol., 186 s. tryckt punktskrift.

Del 4 i serien som börjar med Dagen när allting hände. 1:a världskriget är över. Händelserna i boken är koncentrerade till den dag, då landsfiskalen tar Helgas pappa och sätter honom i häktet.

MediaNr: P34696

Filurer i päls

av Margit von Willebrand-Hollmérus. Sörlin, 1961.

9 vol., 884 s. tryckt punktskrift.

Barnbok från 1934. Birgit älskar leksaksdjur. Hon har många olika djur - lurviga och släta, storögda och långörade - som hon hela tiden leker med. När Birgit skulle börja skolan blev hon mycket sjuk och var tvungen att stanna hemma ett helt år. Då berättade hennes mamma sagor om djuren - var de kom ifrån och äventyr de varit med om.

MediaNr: P34694

Bobbo och Pip

av null. Översatt av Caroline Bruce. Alfabeta, 2023.

1 vol., 48 s. tryckt punktskrift.

Fyra korta berättelser om björnen Bobbo och fågeln Pip. De är ute på flera vindlande äventyr. Ibland blir de osams och ibland blir det missförstånd, men de gillar varandra väldigt mycket och är bästa vänner. Varje sida har text och bild. Lämplig som nybörjarläsning för barn 6 år och uppåt.

MediaNr: P34533

Faktaböcker

Fakta om Nato

av Linnea Lundborg. Nypon förlag, 2023.

2 vol., 68 s. tryckt punktskrift.

Lättläst faktabok om Nato. Här beskrivs närmare vad Nato är. När och varför det startades, hur organisationen fungerar och vad som krävs för att bli medlem.

MediaNr: P34692

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

Jane Eyre

av Charlotte Brontë. Oxford University Press, 2016.

4 vol., 338 s. tryckt punktskrift.

Berättelse om Jane Eyre som växer upp i England i mitten av 1800-talet. Efter en olycklig barndom får hon plats som guvernant på godset Thornfield och förälskar sig i dess demoniske och mystiske ägare Mr. Rochester. Förkortad och förenklad version. Engelska.

MediaNr: P34661

Italian belcanto opera libretti

av Scott Jackson Wiley. Leyerle Publications, 2000.

2 vol., 108 s. tryckt punktskrift.

Felice Romanis libretto till den italienske operatonsättaren Vincenzo Bellinis (1801-1835) opera Norma, ett av hans mest kända verk och ett standardverk inom den så kallade belcantooperan. En historia om den galliska översteprästinnan Norma som samtidigt har en kärleksaffär – och barn – med den romerska prokonsuln - och fienden - Pollione. Detta utsiktslösa förhållande kan endast sluta i tragikens tecken. Punktskriftstext på italienska.

MediaNr: P34537

The jazz piano book

av Mark Levine. Sher Music, 1989.

10 vol., 938 s. tryckt punktskrift.

Med denna metodbok vill författaren sammanfatta all den musikaliska teori som krävs av en blivande jazzpianist. Allt presenteras på ett grundligt men samtidigt lättförståeligt sätt och boken täcker en rad ämnen, inklusive skalor, improvisation och komp. Kända jazzlåtar används frekvent som exempel för att förklara ett visst ämne eller idé.

MediaNr: P34428

The young lions

av Irwin Shaw. Random House, 1948.

23 vol., 2282 s. tryckt punktskrift.

Krigsroman med hänsynslöst realistiska skildringar från olika frontavsnitt under 2:a världskriget. Huvudpersoner: Noah, ung, idealistisk amerikan av judisk börd, Michael, desillusionerad amerikan, teaterman, och Christian, österrikisk skidlärare, nazist.

MediaNr: P34698

Böcker för barn

Horrid Henry's revenge

av Francesca Simon. Dolphin, 2008.

2 vol., 154 s. tryckt punktskrift.

Fyra berättelser om Horrid Henry. Perfect Peter skriker att Henry slår honom och pappa skickar upp Henry på hans rum. Där gruvar Henry på en hämnd. Det värsta är att Peter är så perfekt att det är svårt att lura honom. Andra berättelser handlar om hur Henry hackar en dator, ett katastrofalt besök på ett kontor och ett kvinnligt spöke som kommer på middag. Punktskriftsbok på engelska.

MediaNr: P34617

Mr Stink

av David Walliams. HarperCollins Children's Books, 2010.

3 vol., 276 s. tryckt punktskrift.

12-åriga Chloe känner sig som världens ensammaste tjej. Chloes familj verkar inte särskilt intresserade av henne, de är mest upptagna av sig själva. En dag kommer så luffaren Stinkis och hans hund till staden där Chloe bor. De bosätter sig på en parkbänk längs Chloes skolväg. Stinkis och Chloe blir snart kompisar och hon låter honom bo i familjens trädgård, men Stinkis är ingen vanlig gäst.

MediaNr: P34555