Nya punktskriftsböcker augusti 2023

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Böcker på andra språk än svenska, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur. Boktitlarna finns på tredje rubriksnivån.

Listan omfattar 43 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Götgatsbacken

av Viktor Adolphson. Southside Stories, 2023.

7 vol., 676 s. tryckt punktskrift.

En bomb exploderar under småtimmarna på kändisrestaurangen Judas Lykta i Götgatsbacken på Södermalm i Stockholm. När en av delägarna hittas död bredvid champagnekylen startas en utredning om det är ett mord eller ett terrordåd. Den erfarne polismannen Jon Smeds och hans unga aspirant Emma Modig är bland de första på plats. De rör sig bland uteliggare, smågangsters och flanörer, och börjar nysta i trådar som tappas bort i utredningen.

MediaNr: P34361

Charlotte

av Anna Alemo. Karat, 2023.

5 vol., 476 s. tryckt punktskrift.

Del 1 i serien Westerbergs. Det är år 1950 och Ystads stadskärna fylls av syrendoft. Charlotte är frisörska och hyr både salong och lägenhet en trappa upp grosshandlarfamiljen Westerbergs hus. Det är kring familjens fastigheter, butiker och handelsbodar som stadens affärsliv kretsar. Jan, den näst äldste sonen Westerberg, återvänder till Ystad efter läkarstudier. Han planerar att tillbringa sommaren med familjen och hans och Charlottes vägar korsas.

MediaNr: P34344

Elsa

av Anna Alemo. Karat, 2023.

6 vol., 560 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien Westerbergs som börjar med Charlotte. Året är 1951. Elsa arbetar som barnflicka hos grosshandlarfamiljen Westerberg i Ystad. Hon är tillfreds med livet och tacksam för chansen till egen försörjning. Men hon måste vara försiktig så att hennes ständiga sjungande inte går familjen på nerverna. Hon blir förälskad familjens äldste son, Håkan. Han är vänlig, välutbildad och snygg. Men att de två skulle kunna bli ett par är väl bara dumheter?.

MediaNr: P34345

Ön bortom dimman

av Veronica Almer. Printz publishing, 2023.

8 vol., 770 s. tryckt punktskrift.

Första delen i serien Kurorten Marstrand. Året är 1822 och livet är tufft på Marstrand. Sillen har försvunnit och många har lämnat för att söka lyckan någon annanstans. Men inte familjen Westerberg. De har fiskat på Marstrand i generationer och nu har Oscar tagit över stafettpinnen från sin far.

MediaNr: P34354

Det trettionde året

av Ingeborg Bachmann. Översatt av Linda Östergaard. Ellerströms, 2023.

5 vol., 464 s. tryckt punktskrift.

Huvudpersonen i titelnovellen inser att han snart ska fylla trettio och att alla de ändlösa möjligheter hans liv hittills har bestått av har övergått till att bli de beslut han redan fattat. Novellsamling, i original 1961, om ett antal karaktärers liv i 1950-talets Österrike; alla längtar efter förvandling och efter att skapa en ny värld. Ingeborg Bachman, 1926-1973, är en av efterkrigstidens viktigaste tyskspråkiga författare.

MediaNr: P34362

36 frågor om kärlek

av Callum Bloodworth. Bazar förlag, 2022.

8 vol., 776 s. tryckt punktskrift.

36 frågor om kärlek är en lista som det gifta paret Arthur och Elaine Aron tagit fram. Listan innehåller 36 frågor som ska skapa närhet mellan två främlingar. Dylan använder listan när han börjar dejta Nora. Dylans bästa vän Emma har varit ett stöd genom Dylans liv och ganska tidigt i relationen med Nora börjar vänskapen med Emma bli ett problem, och Dylan slits mellan de två kvinnorna.

MediaNr: P34338

Världens bästa björn

av Paul Bright. Översatt av Torun Lidfeldt Bager. Modernista, 2022.

3 vol., 222 s. tryckt punktskrift.

Till 90-årsjubileet, år 2016, av första boken om Nalle Puh gavs denna bok ut där några författare skriver, baserat på berättelserna om Nalle Puh av A. A. Milne, om ett år i Sjumilaskogen. Vid höstkanten är Puh och Nasse rädda för att en drake ska invadera skogen. Till vintern kommer en mycket blyg pingvin på besök, han behöver hjälp att lockas ut ur sitt skal. På våren oroar sig I-or för att en annan åsna ska komma och äta upp alla tistlar.

MediaNr: P34291

Dottern i Paris

av Kristin Harmel. Översatt av Cecilia Falk. Lavender Lit, 2023.

10 vol., 940 s. tryckt punktskrift.

Paris, 1939. När de unga mödrarna Elise och Juliette träffas blir de snabbt vänner. När kriget kommer måste Elise fly nazisterna och hon lämnar sin dotter Mathilde hos Juliette. När kriget är över och Elise återvänder till Paris är både Mathilde och Juliette försvunna. Elises desperata sökande efter sanningen om vad som hände med Mathilde för henne slutligen till New York - och till Juliette - en sista, ödesdiger gång.

MediaNr: P34343

Kostym

av Ninni Holmqvist. Norstedt, 2010.

4 vol., 320 s. tryckt punktskrift.

Noveller som alla handlar om kvinnor. Det skulle kunna vara en och samma kvinna på olika platser, i olika situationer. Hon är ensam, stark och rädd, en som utsätter sig. Hon befinner sig i gränslandet mellan självständighet och hjälplöshet. Hur självständig kan man vara utan att förlora samhörigheten med andra? Mångtydiga berättelser på ett avskalat, vässat språk.

MediaNr: P34293

Atens beskyddare

av Conn Iggulden. Översatt av Leif Jacobsen. Bokförlaget Polaris, 2022.

12 vol., 1114 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Atens portar. Aten brinner, antänt och förstört av persiska trupper. Den grekiske befälhavaren Themistokles måste ta till både list och mod för att ge grekernas storleksmässigt underlägsna truppstyrka en chans. Genom fältslag och strider till sjöss och på land skildras såväl krigens grymheter som vardagsbestyren. Historisk roman som kompletteras med fakta om tiden runt 480 före Kristus.

MediaNr: P34374

Må evigheten förlåta

av Anna Jansson. Norstedts, 2023.

9 vol., 868 s. tryckt punktskrift.

Del 5 i serien Bergslagens blå som börjar med Dotter saknad. 1945. Två unga män tar sig ner i en övergiven gruva, men bara en av dem kommer att återse dagens ljus. Mannen som snart ska dö bär på en förödande hemlighet. I nutid hittas ett dött spädbarn i en mosse i Hällefors norr om Örebro. Hon bär ett silversmycke kring halsen med en sten som experterna inte kan identifiera. Kriminalinspektör Kristoffer Bark får uppdraget att leda utredningen.

MediaNr: P34363

En ond tid

av Deepti Kapoor. Översatt av Julia Gillberg. Albert Bonniers förlag, 2023.

14 vol., 1348 s. tryckt punktskrift.

En tidig morgon i New Delhi kör en lyxig Mercedes rakt in i ett nattläger för fattiga daglönare. Fem människor dör. Den chockade man som grips för brottet arbetar för familjen Wadia, en av Indiens mest inflytelserika familjer. Varför befinner han sig i bilen och vad är det han döljer? En thriller och en episk släktkrönika som utspelar sig i maktens absoluta centrum, där skillnaden mellan brottslighet och politik är hårfin.

MediaNr: P34350

Ryktet om systrarna Hamilton

av Averil Kenny. Översatt av Tove Janson Borglund. Louise Bäckelin förlag, 2022.

12 vol., 1102 s. tryckt punktskrift.

Det gick rykten om Esther Hamilton i den lilla staden Noah Vale i Queensland, vilket slutade med att hon rymde hemifrån. Tjugo år senare anländer hennes döttrar Sonnet, Fable och Novella Plum till staden efter att deras mor gått bort. Allt eftersom åren går anpassar de tre systrarna sig till sina nya liv. De arbetar, går i skolan och simmar i det svalkande vattenfallet, men misstänksamheten följer dem. Är historien ämnad att upprepa sig?.

MediaNr: P34355

I södra Norrland väntas regn

av Cecilia Klang. Polaris, 2023.

7 vol., 694 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Kan innehålla spår av Tommy Roos. 53-åriga Susanne Åkesson i bruksorten Forshammar har ägnat sitt liv åt att ta hand om hemmet, sambon Lars, barnen och sin ensamstående mamma. Men när sönerna blivit stora, mamman dör och Lars förtidspensioneras vet hon inte vad hon ska göra, utan egna pengar och ett riktigt jobb. Hon flyttar ut i mammans sommarstuga och där inträffar saker som förändrar hennes tillvaro.

MediaNr: P34352

Memoria

av David Lagercrantz. Norstedts, 2023.

9 vol., 828 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som böjar med Obscuritas. Claire Lidman är död sedan fjorton år. Men Samuel, Claires man, vägrar att acceptera det. Så när han får syn på en kvinna i bakgrunden på ett semesterkort som ser ut precis som Claire, vänder han sig till det omaka paret och problemlösarna professor Hans Rekke och polisassistent Micaela Vargas. De tar sig an fallet när Rekke upptäcker några detaljer på fotot som tyder på att det verkligen är Claire.

MediaNr: P34310

Den döve

av Ed McBain. Översatt av Gert Landin. PAN/Norstedt, 1976.

5 vol., 428 s. tryckt punktskrift.

En man som hittas i Grover Park har avrättats med en hagelbössa på mycket nära håll. Att söka mannens identitet och orsaken till avrättningen blir ett fall för detektiverna på kriminalavdelningen vid 87:e distriktet i Isola, storstaden på USA:s östkust. Samtidigt är de upptagna av att spåra den som hotar varuhusägare i distriktet. Under utredningarnas gång hör man allt oftare talas om någon som kallas Den döve. Vem är han? Polisdeckare från 1960.

MediaNr: P34325

Is

av Ed McBain. Översatt av Sam J. Lundwall. Norstedts, 1987.

9 vol., 850 s. tryckt punktskrift.

Tre mordoffer, alla skjutna med samma vapen, sannolikt av samma mördare, ställer till problem för Steve Carella och hans kollegor på kriminalavdelningen vid 87:e distriktet i Isola, storstaden på USA:s östkust. De måste hitta den gemensamma nämnaren som förenar offren och som kan leda till mördaren. Under jakten lär de sig att ordet ”is” kan ha många betydelser. Polisdeckare från 1983.

MediaNr: P34333

Agnes, Louis, Paris

av Johanna Ranes. Modernista, 2023.

7 vol., 658 s. tryckt punktskrift.

Ortopeden Agnes är skicklig på att gipsa brutna ben, men hennes egna sorger är inte lika väl omhändertagna. Redan vid första mötet lyckas hon förolämpa den nyinflyttade läkaren Louis som börjat arbeta på lasarettet. Som tur är har Louis bestämt sig för att inte låta motgångar avskräcka honom, och Agnes felsteg leder till en träff där hon visar honom runt i staden. Men Louis visar sig bära på en hemlighet som kommer att förändra allt. Roman.

MediaNr: P34358

Den fördömda flickan

av Beatrice Salvioni. Översatt av Ida Andersen. Brombergs, 2023.

6 vol., 554 s. tryckt punktskrift.

Italien 1936. Francesca är en väluppfostrad flicka från en fin familj där Gud, traditioner och gott uppförande är det viktigaste. Men så träffar hon Maddalena som har något vilt i blicken och beter sig på ett sätt som flickor inte brukar. I byn kallas hon den fördömda. Det sägs att hon för otur med sig. Francescas mor varnar henne men flickorna dras till varandra och inleder en intensiv vänskap som för dem in på farliga vägar. Historisk roman.

MediaNr: P34298

Tukta

av Helén Wigh. Historiska media, 2022.

9 vol., 848 s. tryckt punktskrift.

Första delen i spänningsserien om Elin Roth. Det är år 1950 i Filipstad och Elin Roth arbetar i sin farfars antikvariat, men hon drömmer om att bli polis som sin far. Så länge hon kan minnas har hon hjälpt honom med brottsutredningar, men när Elin en dag begår ett ödesdigert misstag utesluter fadern henne från framtida utredningar. Men när en misshandel sker i staden, och allt pekar på att en närstående är skyldig, förändras allt.

MediaNr: P34339

Facklitteratur

Fasaden och insidan

av Lars Adaktusson. Libris bokförlag, 2023.

6 vol., 598 s. tryckt punktskrift.

Journalisten Lars Adaktusson blir 2013 medlem i Kristdemokraterna. Han vill engagera sig politiskt och arbeta med frågor kring personlig frihet, socialt ansvarstagande och familjens betydelse. Det blir en resa in i den politiska maktens centrum där han får en reell möjlighet att omsätta ideologisk övertygelse i praktisk politik. Först som Europaparlamentariker, sedan som riksdagsledamot och medlem av Kristdemokraternas partiledning.

MediaNr: P34364

Baltikums befrielse

av Tobias Berglund. Natur & Kultur, 2023.

19 vol., 1798 s. tryckt punktskrift.

I slutet av 1918 uppstod de tre baltiska staterna Estland, Lettland och Litauen ur spillrorna av det sönderfallande ryska imperiet. Bara veckor senare invaderades de av den ryska bolsjevikregimens arméer som samtidigt var involverade i det blodiga ryska inbördeskriget. Detta blev början på de grymma befrielsekrigen som kom att pågå ända till 1920.

MediaNr: P34365

Mildred

av Rebecca Donner. Översatt av Christian Ekvall. Albert Bonniers förlag, 2023.

15 vol., 1448 s. tryckt punktskrift.

Biografi över Mildred Harnack, 1902-1943, amerikansk litteraturhistoriker som lämnade USA för studier i Tyskland. I Berlin bevittnade hon förskräckt nazisternas marsch mot makten. Det som började med några hemliga möten med andra regimkritiker växte sedan till en underjordisk motståndsrörelse. Mildred distribuerade flygblad, hjälpte judar att fly och blev, när kriget brutit ut, också spion. Hon greps och avrättades 1943.

MediaNr: P34357

Försvunna världar

av Thomas Halliday. Översatt av Claes Bernes. Natur & Kultur, 2022.

14 vol., 1296 s. tryckt punktskrift.

Den engelske palebiologen Thomas Halliday skildrar jordens och livets historia - massutdöenden, evolutionära språng, våldsamma klimatförändringar och kringdrivande kontinenter. Det är en reseskildring i förfluten tid, där främmande landskap träder fram i dramatisk skönhet. Livets historia är inte bara en ofattbart ändlös tidsrymd utan en svit av världar, sagolika men på något sätt ändå välbekanta.

MediaNr: P34023

Mammas svek

av Anne-Britt Harsem. Översatt av Erik Nisser. Lind & Co, 2019.

8 vol., 680 s. tryckt punktskrift.

En verklig berättelse om en pedofilring som skakade om hela Norge. I januari 2011 påbörjades rättegången om ett av de värsta övergreppsmålen i Norges moderna historia. Ett sambopar, deras grannar och en pensionerad lärare åtalades för att ha förgripit sig på fyra barn, några av dem var deras egna. En mor och hennes dåvarande man dömdes för de grövsta övergreppen.

MediaNr: P34387

Den osynliga flickan

av Maggie Hartley. Översatt av Anna Aronsson. Bokförlaget Nona, 2023.

6 vol., 570 s. tryckt punktskrift.

Misshandlad, utsvulten och försummad. Ruth är näst intill osynlig när hon kommer till Maggie Hartleys familjehem. Den 11-åriga Ruth har sett och upplevt saker som inget barn någonsin borde behöva. Hon är blek, svag och skygg. Med en barndom hos en fruktansvärd styvmor och far har hon blivit utsatt för våld, svält och ignorans. Den lilla flickan är i desperat behov av hjälp. Kommer hon att öppna upp sig och dela med sig av sin mörka hemlighet?.

MediaNr: P34382

Virka

av Melissa Leapman. Översatt av Catharina Andersson. Lind & Co, 2021.

6 vol., 572 s. tryckt punktskrift.

200 virkmönster, både enkla och mera krävande. Boken innehåller ett mönsterbibliotek med olika sorters mönster och hur de fungerar. Författaren ger förslag på hur man kan använda dem för olika projekt, som filtar, kuddar, mössor och mycket mer. I bokens andra del finns mönster inordnade efter typ - från spetsar till kabelmönster, färgblock och annat. Varje mönster har enkla instruktioner med tydliga bilder.

MediaNr: P34294

Vänskap

av Mark Levengood. Max Ström, 2023.

2 vol., 200 s. tryckt punktskrift.

Journalisten, författaren och programledaren Mark Levengood utforskar här vänskapens fantastiska värld. När vet man att man har hittat en vän för livet? Hur vårdar man vänskapen? Kan man göra slut med en vän? Och är det bra om en vän är lite galen? Levengood skriver om lojalitet och uppriktighet. Han berättar om vänner från barndomen, om oväntade vänskaper och om vänner han har funnit på senare tid – på de mest otippade ställen.

MediaNr: P34342

Varför just han?

av Herman Lindqvist. Albert Bonniers förlag, 2023.

8 vol., 798 s. tryckt punktskrift.

Berättelse om Gustav Vasa och hans tid. Vid midsommartid 1523 red den nyvalde kungen Gustav Eriksson in i det befriade Stockholm. Gustav Eriksson blev Gustav Vasa, tyrannen som blev landsfader. För oss 500 år senare verkar allt så självklart. Men konkurrensen om makten var stenhård. Landet kunde ha splittrats. Med en kombination av tur, makthunger, girighet och grymhet segrade Gustav. Men det kunde ha slutat annorlunda.

MediaNr: P34286

Böcker för barn

Skönlitteratur

Säg nej till klänningen

av Keren David. Översatt av Helena Olsson. Argasso, 2023.

3 vol., 210 s. tryckt punktskrift.

Två bröllop. Två förfärliga klänningar. En mycket motvillig brudtärna. Miri är fjorton, mitt uppe i puberteten och alltmer obekväm med sin växande kropp, som gör henne både tafatt och klumpig. Nu ska hon vara brudtärna på båda sina syskons bröllop – och hon fasar för det. Vem bestämde att folk måste gifta sig över huvud taget? Och varför har alla plötsligt blivit så utseendefixerade?.

MediaNr: P34378

Djur i skogen

av Helena Davidsson Neppelberg. Alfabeta, 2023.

1 vol., 20 s. tryckt punktskrift.

Pekbok för de minsta om ett antal djur i skogen och vad de gör. Älgen tuggar. Myran jobbar. Ugglorna sover.

MediaNr: P34210

Rekordsommar

av Malin Edgren. B. Wahlströms, 2023.

3 vol., 258 s. tryckt punktskrift.

Äntligen sommarlov! Bästisarna Joni och Shirin har just slutat tvåan och tummat på att testa varsin spännande utmaning innan de ses igen. Joni har bestämt sig för att slå världsrekord i fortcykling, men för att klara detta behövs hjälp. Mamma har inte tid och resten av familjen vill inte heller ställa upp. Vilken tur att Jonis morfar visar sig ha varit olympisk mästarcyklist i sin ungdom.

MediaNr: P34292

Mitt liv som king

av Annelis Johansson. Opal, 2023.

2 vol., 110 s. tryckt punktskrift.

Jagberättelse om en kille i mellanstadiet som tycker att livet för de mesta är rätt soft. Han åker snowboard med familjen, hjälper vänner i nöd, råkar hålla en hel presentation i skolan på engelska och lyckas fixa gratis julklappar till hela släkten. Och när våren kommer tänker han att han ska bli kär, för sånt händer mycket oftare på våren. Eller?.

MediaNr: P34303

Valdemar i stora staden

av Maria Jönsson. Lilla Piratförlaget, 2023.

1 vol., 15 s. tryckt punktskrift.

Bilderbok om vargen Valdemar som vaknar och är hungrig. Hungrig som en varg! Men var är frukosten och var är pappa? Från pappas sovrum hörs bara ett märkligt kraxande. Det visar sig att pappa är sjuk. Vilken tur att Valdemar är en stor varg som kan gå till apoteket och köpa medicin alldeles själv. Men på vägen dit passerar man också godisbutiken.

MediaNr: P34177

Stjärnor och rök

av Marie Lu. Översatt av Katarina Falk. Modernista, 2023.

9 vol., 818 s. tryckt punktskrift.

Den ökände kriminelle magnaten Eli Morrison har bara en svaghet - dottern Penelope - och Penelope önskar sig bara en sak i 19-årspresent: en privat konsert med Winter Young, bakgrundsdansaren som blivit ett globalt popfenomen. När den hemliga polisorganisationen Panacea kontaktar Winter med en unik chans att infiltrera Morrisons innersta krets måste han använda sig av all sin berömmelse, list och karisma för att ro hem uppdraget.

MediaNr: P34377

Ruskigt råstarka Ruben

av Margaretha Malmgren. Idus förlag, 2023.

3 vol., 214 s. tryckt punktskrift.

Det är inte lätt att få syskon. Det vet Ruben. En skrikig, rapig och fisig liten Rut har tagit hans plats hos familjen Fritz i Nissebo. Samtidigt som Ruben kämpar med en plan för att få bort Rut, jagas han av storkillarna på skolan. De överfaller honom som vilddjur och är lika långa som höghusen i City. Så en dag råkar Rut ta sönder mormors halsband med den glänsande bärnstenen och tur är väl det. För i bärnstenen upptäcker Ruben en magisk kraft.

MediaNr: P34385

Lotte lär sig rida

av Sven Martinson. B. Wahlström, 1977.

6 vol., 544 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Lotte möter Russen. Lotte är orolig. Hon sitter i sin rullstol eller hoppar runt på sin kryckor och spanar ut över hagen bakom ladugården. Hästen Russen har varit borta i över fjorton dagar. Det är så tomt när Russen inte går där, beter, nickar med sitt huvud och slår efter flugorna med svansen. När kommer Russen tillbaka?.

MediaNr: P34309

Flickan från underjorden

av Sara Mauritzon. Bonnier Carlsen, 2023.

6 vol., 596 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Silvermannen. En höststorm drar in över Hejdafors. Träden rister, vinden tjuter och det är omöjligt att sova. När Lillo tittar ut genom fönstret syns ett ljus från grannen Tors hus. Tidigare under hösten har tusentals grodor invaderat den lilla staden och Loke, alias Silvermannen, har gett sig till känna. När det dagen efter stormen händer märkliga saker anar Lillo att nya hemskheter är på gång.

MediaNr: P34191

Percy Jackson och de grekiska hjältarna

av Rick Riordan. Översatt av Torun Lidfeldt Bager. Bonnier Carlsen, 2023.

13 vol., 1226 s. tryckt punktskrift.

Percy Jackson presenterar de tolv mest berömda grekiska hjältarna. Riktiga ursprungshjältar som krånglade till det och misslyckades där ingen människa tidigare gjort bort sig. De högg huvudet av Medusa, sådde draktänder, var vackra för sitt eget bästa och mockade stall. Häpna över hur många blodtörstiga monster, otrevliga suggor och eldkastande gethuvuden som kom i deras väg mot odödlighet och en egen stjärnbild.

MediaNr: P34384

Hundra procent rost

av Pär Sahlin. Hegas, 2023.

2 vol., 97 s. tryckt punktskrift.

Del 1 i serien Säva spinoff. Drömmen om den egna epan börjar kännas rostig. Osmans föräldrar förstår inte alls varför någon skulle vilja meka och köra runt i en gammal långsam epa. Det verkar som att Osman aldrig kommer att ha råd att skaffa en epa. Men det ryktas om att det står ett gammalt vrak i skogen. En Volvo Amazon. Lättläst.

MediaNr: P34287

Tunneln

av Anna Woltz. Översatt av Joakim Sundström. Gilla böcker, 2023.

5 vol., 420 s. tryckt punktskrift.

London. September 1940. Natt efter natt faller bomberna. Ella tar skydd med sin lillebror i tunnelbanans tunnlar. Bland dem som sökt skydd finns fixaren Jay som försöker överleva på egen hand. Där finns också Quinn som rymt från sina föräldrars gods för att hjälpa till som volontär på ett sjukhus. De fyra ungdomarna berättar för varandra om sina liv och framtidsdrömmar. Mellan dem uppstår en stark vänskap som inte ens döden kan hota.

MediaNr: P34376

Slita sig

av Angelica Öhrn. Opal, 2023.

5 vol., 486 s. tryckt punktskrift.

Sedan Lellas pappa dog och mamma gick in i en depression har hon och hennes storasyster tagit hand om både sig själva och hästarna. Lellas dröm är att bli en lika duktig tävlingsryttare som mamma var. När hennes häst blir skadad tar hon över D-Day från traktens stjärnryttare. D-Day visar sig vara våldsam och rädd för människor och Lella börjar ifrågasätta hans tidigare ägare. Men kanske kan en bångstyrig häst vara det som får upp mamma ur sängen?.

MediaNr: P34306

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

The hiding place

av Trezza Azzopardi. Picador, 2017.

8 vol., 772 s. tryckt punktskrift.

En dysfunktionell familj i Wales på 1960-talet står här i blickfånget. Pappan, involverad i maffian, tar gärna till våld. Mamman, ständigt rädd för sin makes bestraffningar, tvingas ibland att betala hyran genom att sälja sin kropp. När den yngsta dottern Dolores är fem år gammal lämnar fadern familj och ansvar för att aldrig mer komma tillbaka. Men så, drygt femtio år senare, samlas systrarna vid sin mors begravning, och en väg till försoning öppnas. Debutroman. Inläsning på engelska.

MediaNr: P34314