För att författarna ska få korrekt ersättning är det viktigt att framställda exemplar och utlån redovisas.
Om du gör kopior av en bok som du har laddat ner genom att kopiera den från en CD-skiva eller göra flera kopior av filen du har laddat ner, så ska du rapportera det till ALIS, Administration av litterära rättigheter i Sverige. Det gäller även talböcker som ni t ex har köpt och gör extra kopior av.
MTM rapporterar till ALIS de titlar som ditt bibliotek laddar ner från Legimus, medan ni rapporterar de titlar ni har valt att göra nya kopior av.
Här finns information från ALIS om hur ni ska rapportera detta: https://www.alis.org/biblioteksredovisning/
ALIS sköter på Sveriges Författarförbunds uppdrag beräkningen av författarersättningen för exemplarframställning av talböcker. Det innebär ingen kostnad för biblioteken.
För att upphovsmännen ska få biblioteksersättning måste även statistik för utlån redovisas. Det bästa sätter att göra detta är att lägga in medierna i bibliotekets katalog så att de blir en del av utlåningsstatistiken och att talböckerna och e-textböckerna då redovisas tillsammans med de andra medierna.
Användare kan ladda ner talböcker och e-text via tjänsten egen nedladdning. Att ladda ner en bok är också ett lån, lånetiden är 6 månader. När lånetiden är slut ska användaren radera boken.
MTM ansvarar för att dessa lån redovisas. Statistiken finns tillgänglig för alla på legimus.se.