På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
 7. För bibliotek
  1. Kom igång med talböcker
  2. Stöd i dagligt arbete
   1. Aktuella störningar och problem
   2. Registrera användare för egen nedladdning
   3. Teknisk support till användare
   4. Kurslitteratur på universitet och högskola
    1. Beställ åt en student
    2. Lämna förslag - klart till kursstart
    3. Särskilda fall ny kurslitteratur
   5. Ladda ner
   6. Redovisa lån och framställda exemplar
   7. Låna in
   8. Låna ut
   9. Inläsningsförslag
   10. Marrakechfördraget för personer med läsnedsättning
   11. Information och marknadsföring
   12. Sälja till privatpersoner
   13. Talboken kommer
   14. Statistik
   15. GDPR
  3. Vanliga frågor
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Beställ åt en student

Du kan beställa kurslitteratur som en student behöver. När du beställer en titel har du ansvar för att kontrollera studentens litteraturlistor så att titeln uppfyller MTM:s regler. Du kan beställa utanför litteraturlistan om kursansvarig lärare, eller liknande, intygar att böckerna är obligatoriska.

Regler för beställning


Studenten ska:

Ha ett nedladdningskonto på ditt bibliotek och vara antagen till kursen där boken ingår som obligatorisk kurslitteratur

Titeln ska vara:

• Av senaste upplaga 
• En hel bok med ISBN eller ISSN
• Obligatorisk kurslitteratur antingen på en kurs eller program som ger högskolepoäng eller på en av högskolans basårsutbildningar.

Om studenten har valbar litteratur ska en lärare eller handledare intyga att boken ska användas i sin helhet och därmed ska räknas som obligatorisk.

MTM anpassar inte titlar som redan finns i tillgängligt format. Hör av dig till MTM om du har svårt att bedöma en titel.

Gör så här

Logga in med bibliotekskontot och beställ via formuläret under Mina sidor i Legimus, länk finns längs ner på sidan. Använd kommentarrutan om du beställer en titel som går utanför MTM:s regelverk för att meddela oss hur du resonerat kring beställningen.

Datum när titeln beräknas vara klar syns i Legimus efter ungefär två veckor. Du och studenten får ett mejl när boken är färdig och går att ladda ner.

Lägg till en student till pågående produktion

Om titeln som studenten behöver redan är under produktion är det viktigt att du kopplar studenten till produktionen. Vi prioriterar de titlar som en student har beställt och studenten har möjlighet att få delleveranser under tiden titeln läses in.

För att koppla på studenten gör du en beställning på samma sätt som du gör för en ny titel. Skriv gärna i kommentarrutan att det gäller en titel som är under produktion.

Skyddad identitet

Studenter med skyddad identitet har sitt användarkonto i MTM:s skyddade bibliotek.

För att beställa kurslitteratur till studenter med skyddad identitet lämnar du förslag på de titlar studenten behöver (se Lämna förslag - klart till kursstart). Meddela sedan MTM att förslagen är beställningar åt en student med skyddad identitet. När titeln är färdig vidarebefordrar du informationen till studenten.

Delleveranser

Mänskligt inlästa talböcker kan ta lång tid att läsa in. Studenten får därför ett mejl med en första delleverans, fem timmar av titeln, samt en fråga om att få fler delar av boken hemskickad under tiden titeln läses in. Svarar studenten ja skickas en delleverans i veckan tills titeln är färdiginläst. Tackar studenten nej eller avstår från att svara kommer inga fler delleveranser. Delleveransen skickas med mejl till studenten. Studenten kan även få den på CD. Instruktioner finns i mejlet med delleveransen. Ångrar sig studenten kan hen, eller biblioteket, kontakta MTM för att få delleveranser igen. 

Studenten kan även önska en speciell inläsningsordning, till exempel att vi ska börja på ett visst kapitel om det kommer först på kursen.

Om talboken däremot görs som talbok med text och syntetiskt tal blir det ingen delleverans. 

Punktskrift

Studenter som läser punktskrift kan beställa produktion av e-text eller punktskrift av en bok även om den redan finns anpassad som talbok. Det går även att få bilder i taktilt format om studenten vill det.

Frågor och kommentarer

Det är inte alltid självklart hur man ska arbeta med kurslistan eller hur en titel ska bedömas. Läs mer under Vanliga frågor för mer information. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor.

Använd gärna kommentarsfältet i formuläret för att meddela oss hur du resonerat i samband med din beställning.

Läs mer

Länkar till andra webbplatser

Telefontider idag

Svarstjänsten

StängtTel 040-653 27 10E-post: info@mtm.se

Punktskrifts- och prenumerationsservice

Stängt040-653 27 20E-post: punktskrift@mtm.se
Senast ändrad: 2022-04-05 | Legimus